MIG-29 sirian la o aplicatie
SUA si aliatii sai din estul Europei au ajuns la o intelegere cu privire la scutul anti racheta, motiv pentru care Rusia si-a intemeiat propriul plan, acela de a transfera unitati Iskander in Siria, astfel putand sa puna presiune pe Israel, cel mai apropiat aliat al Americii din regiune.
Oficialii israelieni au dezvaluit ca in data de 19 august 2011 s-a detectat un test cu racheta SCUD pe teritoriul Siriei, fapt ce ar putea ar reprezenta o amenintare pentru securitatea Israelului. SCUD-urile siriene ar avea o raza cuprina intre 300-700km, expertii apreciind ca regimul Assad detine 1000 de rachete din aceasta familie. Surse israeliene au precizat ca un procent semnificativ din aceste rachete pot livra incarcatura toxica de natura chimica sau biologica.
Siria a cuparat tehnologii si din Coreea de Nord, Iran sau Rusia pentru a putea sa isi dezvolte arsenalul de rachete. Ulterior s-a facut cunoscuta intentia Rusiei de a plasa rachete Iskander pe teritoriul Siriei.
La cateva luni dupa vizita lui Assad la Moscova (august 2008), acesta a declarat ca Siria nu va cumpara sisteme Iskander, totusi rapoartele indica intentia producatorilor rusi de a vinde Iskander unor clienti strategici, printre care si sirienii.
Racheta Iskander este conceputa pentru a purta incarcatura conventionala sau mai putin conventionala, lansatoarele sunt mobile, loveste tinte cu mare precizie si rezista in fata oricarui sistem anti-balistic, inclusiv cel israelian, Arrow.
SCUD sirian
Bashar al-Assad si-a exprimat la Moscova interesul de a cumpara upgrade-uri pentru armata sa, Pantsir S-1(SAM de raza scurata), BUK-M1 (SAM de raza scurta si medie) si avioane de lupta (cel mai probabil YAK-130 si MIG-29 standardul SMT).
Serghei Lavrov a spus (in 2011) ca Rusia este pregatita sa vanda Siriei lui Assad doar arme defensive cu capacitati limitate, pentru a nu inclina balanta puterii din regiune.
Israelul este un important dealer si producator pe piata de armament, furnizand echipament militar Georgiei si Azerbaijanului, state ce au granita comuna cu Rusia. Israelul nu castiga doar bani din vanzarea de arme ci si influenta, iar o Sirie in haos si eventual inlaturarea unui aliat de incredere al Moscovei la Damasc ar putea asigura un confort statului evreu pentru urmatoarele decenii.
Fanatismul conteaza foarte putin comparativ cu noua generatie de arme ce ar putea fi livrate regimului Assad, daca reuseste sa invinga opozitia si sa stabilizeze tara.
NeroFlash