Romania Military

Un nou Kaliningrad pe Nistru?

Dimtri Rogozin este o piesa grea, de calibru mare pentru Kremlin. Diplomat de foarte buna calitate, reprezentant al excelentei socoli diplomatice rusesti, reprezentant al Rusiei la NATO si un apropiat al lui Vladimir Putin.

Nici nu a fost inca uns Putin ca Presedinte al Rusiei si acesta a facut deja o prima mutare in problema Republicii Moldova. Insa de aceasta data Rogozin are un plan si o propunere. Ambele par serioase, asa cum sunt in general propunerile rusiilor.

Numit sa se ocupe de Basarabia, Rogozin si-a inceput misiunea extrem de repede printr-o serie de declaratii deosebit de interesante, umitor de interasante as spune. Astfel diplomatul rus vine mai intai cu batul in mana si ne povesteste, sau ne aduce aminte, de conflictul sangeros de pe Nistru. Aflam astfel ca insasi domnia sa ar fi fost implicat atunci si mai aflam ca Federatia Rusa a fost implicata direct si nemijlocit in conflict. Bineinteles ca toata lumea stia asta, dar Rogozin, din pozitia pe care o ocupa, oficializeaza si recunoaste deschis interventia armatei a XIV-a de partea separatistiilor. Ba ne mai face si fascisti, asta asa sa nu credem cumva ca ne simpatizeaza…

Prin aceste mesaje, Rogozin nu face altceva decat sa ne readuca aminte cine este de facto stapan pe Nistru si avertizeaza pe toata lumea asupra faptului ca Rusia nu va renunta la Transnistria.

In esenta cam toate declaratiile rusiilor referitoare la Basarabia sunt facute catre Chisinau, dar noi nefiind naivi, stim foarte bine ca toate aceste miscari si sunt adresate de fapt Bucurestiului.

Rogozin vorbeste cu Chisinaul, dar se uita fix in ochii Romaniei. In tonul si cuvintele vice-premierului rus se poate detecta si o urma de amenintare! Bucurestiul este avertizat ca de acum incolo va zburda mai putin prin Moldova, ca vremurile cand Romania dadea jos guvernul Voronin au apus si in consecinta, sa fim foarte atenti.

Trimiterea unui om de calibrul lui Rogozin in aceasta zona, reprezinta un semnal foarte puternic din partea lui Vladimr Putin! Problema Transnistriei va fi una importanta pe agenda noului presedinte rus, iar Romania trebuie sa fie atenta. In mod clar Putin doreste o rezolvare definitiva in zona.

In acest context americanii si europenii incearca sa faca si ei ceva, sa ia o contramasura la schimbarea de macaz care se prefigureaza, insa masurile lor sunt penibile si cel mai probabil starnesc zambete la Kremlin. Astfel NATO a invitat Ucraina sa faca parte din Scutul Antiracheta European, stiind insa foarte bine ca opozitia Rusiei, si starea de dezintegrarea a Ucrainei, nu vor permite niciodata asta.

Santajarea Ruiei prin Ucraina si-a dat obstescul sfarsit atunci cand Germania si Franta, au spus NU inceperii discutiilor pentru integrarea vecinilor nostri in NATO, la Summitul de la Bucuresti. Sa reincalzesti acum aceeasi ciorba…tre sa fi slab de minte. Americanii…fac si ei ce pot. Recent, ambasadorul SUA la Chisinau promitea sprijin din partea tarii sale pentru ipotetica armata moldoveana. Un exercitiu dragut de imagine si cam atat.

Asadar Rogozin aduce din nou Rusia in prim-planul problemei moldovene, in forta si cu amenintari voalate la adresa Romaniei, prin aducere aminte a puterii Rusiei in regiune.

Dar in acelasi timp Moscova, poate pentru prima oara la acest nivel, nu vine doar cu batul in mana, ci are si un morcov. Rogozin este foarte clar asupra faptului ca Rusia nu are de gand sa renunte la Transnistria, dar in acelasi timp, Moscova da un semnal foarte puternic Bucurestiului. Rusii spun cam asa: Transnistria ne revine noua, intr-o posibila alipire a teritoriului la Rusia, iar cu Moldova faceti ce vreti, eventual, daca aveti chef, uniti-o cu Romania!

Rogozin spune, mai pe ocolite aceste lucruri, atunci cand declara ca dorinta poporului transnistrean trebuie respectata, ca acestui…biet popor, comunitatea internationala nu vrea sa-i recunoasca dreptul de a avea o tara a lui, si ca singura solutie ar fi ca Trasnistria sa reintre in granitele sale firesti, in granitele pe care poporul le doreste, in granitele Rusiei!

Mai clar Rusia propune un targ: ofera Moldova cui vrea s-o ia, in schimbul alipirii Transnistriei, intr-un fel sau altul, la Federatia Rusa. Si spune asta intr-un mod extrem de clar, sugerand ca o altfel de rezolvare a situatiei nu este posibila, Rusia fiind gata sa sprijine Tiraspolul, in fata oricui.

Despre avanatajele unei noi enclave rusesti in sudul Europei, pe granita NATO, nu cred ca mai trebuie vorbit, ar fi enorme, insa ar fi bine sa ne gandim la propunerea Rusiei ca fiind, poate singura posibilitate de unire a Moldovei cu Romania.

O unire fara acordul Moscovei este imposibila, iar preluarea de catre Romania a Transnistriei prin forta, iese din discutie. Daca credeti ca minoritatea maghiara face probleme, ganditi-va la milionul, poate mai mult, de rusi si filo-rusi pe care Romania i-ar primii in granitele sale, in cazul unirii cu Moldova.

Daca Rusia nu este de accord cu aceasta intregire a tarii, va fi vai de capul nostru cu minoritatile rusofone din Moldova.

Si ca Rogozin sa fie si mai explicit, el arata, mai voalat este adevarat, ca Transnistria ar putea sa fie dublata in curand de o alta zona de conflict: Republica Balti, creeata in jurul Comratului, sau a Gagauziei…

Daca are argumente…are! Asadar, ori Bucurestiul accepta o vecinatate apropiata a Rusiei, printr-un nou Kaliningrad, ori problemele Republicii Moldova abia au inceput.

Inainte de a da un raspuns emotional de tipul: sa ne recuperam pamanturile in intregime, sa nu facem compromisuri, bla, bla, bla, sa ne amintim de propunerea bolsevicilor, in anii “20. Recunoasterea URSS si renuntarea la tezaur, in schimbul recunoasterii din partea lor a Unirii Basarabiei cu Romania! Imbecila ca de obicei, clasa politica romaneasca a refuzat…Bine ar fi sa nu pierdem acum acest tren. Rusia vine cu mana intinsa spre noi si vorbeste direct si pe fata despre ce vrea ea in zona si ce anume ofera. Propunerile mi se par onorabile si de bun simt. Care va fi reactia Romaniei?!

Si, ca o coincidenta, tot balamucul a inceput putin inainte de 27 martie, ziua Unirii Basarabiei cu Romania. Sa mai ziceti voi ca rusii nu stiu istorie!

RoArmyMedia & George GMT

Surse: ziuaveche & ziare.com

Exit mobile version