Romania Military

Un nou membru în familia IMI

În a doua săptămână a lunii septembrie, IMI a prezentat la expoziţia ADEX, în Azerbaijan, Predator Hawk, o nouă rachetă de artilerie (cum le place lor să spună), aptă să fie lansată de pe lansatorul multifuncţional Lynx. Cu câteva săptămâni înainte, racheta îşi făcuse debutul pe piaţă la o expoziţie similară la Astana, în Kazahstan.

Conform puţinelor date găsite pe net, noua membră a familiei IMI are un calibru de 370mm, o rază de acţiune de 250 km, o încărcătura de luptă de 200 kg (cu fragmentaţie, spun ei) şi o precizie de 10m.

O sursă indică o lungime de 5,4m a rachetei dar, dacă ne uităm la poza de mai jos, unica găsită, unde apare alături de Extra şi Accular, lungimea ei ar putea fi, mai degrabă, de 4,5m.

Predator Hawk, Extra şi Accular

 Ochiometric, dacă ne raportăm la Extra, masa noii rachete ar trebui să fie undeva la 700kg.

Ghidaj inertial, completat cu GPS sau GLONAS (că tot au vrut s-o vândă kazahilor), motor cu combustibil solid.

Ampenajele sunt asemănătoare celor de la Extra.

Ca preţ, sursele spun că e mai ieftină decât Delilah, acoperind aceeaşi rază de lovire la o viteză incomparabil mai mare. Cum pentru Delilah găsim pe net un pret de 1 milion $, am putea să ne gândim la un pret de 700-750.000 $ pentru Predator Hawk (e doar o estimare).

Îmi este greu să cred că au scos Predator Hawk pentru a da in cap rachetei Delilah, mai ales că par să fie destinate unor misiuni diferite.

Mai degrabă, ar putea să se adreseze unei zone ocupate în prezent de concurenţii de la IAI, cu LORA, şi Lockheed Martin, cu ATACMS.

Dacă ar fi s-o comparăm cu LORA (1,6 tone, cca 1,5 milioane $, 440kg încărcătură de luptă), am putea s-o vedm ca pe o semiLORA (masă, preţ, încărcătură de luptă) cu o rază de acţiune comparabila ( 250 km faţă de 280-300km).

Dimensiunile şi masa o fac aptă să fie instalată pe platforme mai uşoare decât cele necesare pentru LORA iar preţul o face mai accesibilă. Exceptând ţintele de tip buncăr, nu prea sunt ţinte punctuale pe care să nu le poţi distruge cu o încărcătură de 200 kg.

Dacă ne gândim la submuniţii, e drept că pe LORA încarci dublu dar trebuie să ne gândim daca nu ai o probabilitate mai mare de succes lansând doi vectori în loc de unul (de aceiaşi bani şi pentru aceeaşi încărcătură).

 

Comparaţia cu ATACMS pare să fie şi mai favorabilă noii rachete, fără a acoperi complet toate destinaţiile numeroaselor variante ale rachetei americane (din nou ţintele tip buncăr).

Detalii despre ATACMS aici:

http://missilethreat.com/missiles/mgm-140-164-168-atacms/

 

Oricum, vom mai auzi despre ea.

P.S. Dacă e s-o comparăm cu ce se află prin zona noastră, putem observa ca surclasează, ca rază de lovire, orice variantă a rachetei Tochka, nemaivorbind de diversele variante de Smerch.

Eroul Bulă

 

Exit mobile version