Khrizantema-S
Armata rusa are in dotare vehicule blindate specializate pentru vanatoare de tancuri si nu le are de ieri de azi ci de foarte mult timp. Si Armata Romana are astfel de vehicule (via URSS), unele dotate cu rachete AT Malyutka pe sasiu de BRDM 2 altele dotate cu rachete Konkurs.
Ei bine, Rusia foloseste astazi sistemul Khrizantema-S (sasiu de BMP-3) dotat cu rachete AT 9M123 Khrizantema (AT-15 Springer in cod NATO).
Vanatorul de tancuri are un echipaj de doar doi oameni si doua rachete gata de lansare. Reincarcarea se poate face si automat.
Dar Rusia chiar doreste sa-si uniformizeze dotarea astfel incat un nou vanator de tancuri se afla (deocamdata la nivel de zvonuri prin presa) in faza de dezvoltare.
T 17
T 17 are la baza un sasiu Armata si, asa cum se poate observa din schitele aparute deja, va fi doar sasiul fara turela, plus lansatorul cu brat pentru rachetele AT.
Spre deosebire de sasiul Armata folosit pentru tancuri sau pentru MLI T 15, T 17 va avea doar sase galeti in loc de sapte datorita in principal masei mult reduse odata cu scoaterea turelei, dar se pare ca-si va pastra blindajul reactiv.
Deocamdata nu exista un termen pentru prezentarea publica a T 17, nu stim in ce stadiu se afla proiectul cu atat mai mult cu cat actualul vanator de tancuri, Khrizantema-S, este relativ recent intrat in dotare, dupa anul 2000, iar pentru astfel de vehicule racheta este cea care conteaza cel mai mult.
Dar, asa cum spuneam, rusii au ca obiectiv reducerea diversitatii ( ? ) in dotare pentru ca o prea mare… diversitate poate face rau atat societatii in ansamblul ei cat mai ales unei armate dpdv al logisticii.
Macar din acest punct de vedere si MApN-ul ar avea ceva de invatat de la Rusia: mai da-o incolo de diversitate, hai sa mai standardizam si noi ceva, sa avem si noi o dotare unitara, motorizare comuna, intretinere simplificata.
Si daca tot am adus in discutie un vehicul special dedicat vanatorii de tancuri, sa amintim ca si polonezii au astfel de planuri, ei avand la dispozitie rachete AT Spike (chiar si NLOS este luata in considerare) si avand in plan sa foloseasca platforme pe senile (BWP-1) sau pe roti (8×8 Rosomak). Noi, romanii, folosim ce avem prin curte, adica un 4×4 usor blindat (Humvee sau Vamtac) dotat cu un lansator de Spike LR. Ideea noastra are avantaje (mobilitatea deosebita) si dezavantaje (gradul de protectie redus) dar daca stam sa le punem in balanta macar de aceasta data parca am facut un lucru bun, mobilitatea fiind – dpmdv – de preferat in fata unui nivel de protectie mai ridicat.
Adica o bila alba pentru MApN-ul nostru.
GeorgeGMT