Romania Military

Un popor e gata sa-si ceara drepturile… Turcia incepe sa tremure

poza1

Peshmerga sau Peshmerge  este termenul folosit de kurzi atunci cand se refera la proprile forte armate. Aceasta armata a luat nastere inca din 1920, odata cu Miscarea de Independenta impotriva Imperiului Otoman si Qajar, ce au condus in comun peste aceste teritorii.

Armata kurda include si femei deoarece doctrina lor spune ca toti kurzii trebuie sa lupte ca Peshmerge pentru drepturile lor.

Au urmat o serie de conflicte pentru independenta in care militiile kurde au fost implicate, in special pe teritoriul Irakului modern: Prelude to War (1958-1961), Primul razboi kurdo-irakian sau Rebeliunea Barazani (1961-1970), an in care se semneaza un acord de autonomie pentru kurzii din regiunea de nord a Irakului, (1974-1975) al doilea razboi kurdo-irakian, Saddam Hussein obtine victoria si Guvernul sau preia controlul asupra regiunii, (1975-1979)  urmeaza o insurectie de mica intensitate si rezultatul ramane nedecis. In 1983 kurzii sunt inarmati de iranieni si izbugneste o noua rebeliune cu consecinte foarte grave, in care Hussein foloseste arme chimice.

 

In timpul Operatiunii Desert Storm (1991) SUA si Marea Britanie au decis sa implementeze No-fly zone in regiunea de sud a Irakului pentru a proteja comunitatea shiita, dar si in zona de nord. Regimului de la Bagdad i-a fost interzis sa mai opereze in aria kurzilor cu orice tip de avion/elicopter, facandu-l pe Saddam sa asiste la renasterea autonomiei kurde.

Cu Saddam scos din joc, izbugneste primul razboi civil kurd (intre PUK si KDP) in 1995. Razboiul se incheie 3 ani mai tarziu cu formarea a doua guverne regionale, unul in Sulaymaniyah celalat in Arbil, iar tensiunile continua sa ramana.

In 2003 Peshmerga a format o legatura stansa cu unitatea SAD (Special Activities Division) ramura CIA, si a urmat o serie de operatiuni comune pe intreg teritoriul Irakului, in special cele de protejare a convoaielor americane si de evacuare a unor localitati.

Dupa invazie (prezent) Peshmerga a fost insarcinata cu securitatea zonei kurde din nordul Irakului. In 2005 se semneaza un acord intre SUA si Peshmerga, in urma caruia americanii urmau sa-i instruiasca pe soldatii kurzi pentru a lupta impotriva extremistilor sunniti. La acea data se estima un numar de 180.000 soldati Peshmerga, un raport recent CBS News indica 375.000 de soldati.

Peshmerga a fost o formatiune foarte activa  in timpul reorganizarii Irakului (dupa 2003) si se declara gata sa lupte impotriva oricarei invazii irakiene.

 

poza3  poza4  poza5  poza6  poza7

 

poza8  poza9  poza10  poza11

 

poza12  poza13  poza14  poza15

 

poza16  poza17  poza18 poza19

 

Lista cu echipament militar a Peshmerga o gasiti AICI

 

In prezent exista tensiuni intre liderii din Bagdad si conducatorii kurzi care isi disputa suprematia pe teritoriile bogate in petrol din zona de nord a Irakului. Siria si Turcia se tem de scenarii similare cu cele din Irak.

Kurzii din Siria incep sa lupte impotriva militiilor islamice si cel mai probabil va urma un razboi lung pentru autonomie intr-o eventuala Sirie fara Assad.

 

Turcia se teme de acest scenariu si o eventuala colaborare intre PKK (Partidul Muncitoresc al Kurzilor – din Turcia) si comunitatile kurde din exterior. Aceste scenarii ar putea duce la formarea unui stat nou si independent al kurzilor. Inarmarea lor, in Irak, si o eventuala rasturnare a regimului Assad face previzibil acest lucru.

 

 NeroFlash

Exit mobile version