Nu discutam aici despre refugiati ci despre incompetenta, birocratia dusa la extrem, ipocrizia si multa (evident), multa prostie!
Asadar, inca in urma cu doi ani Italia (urmata de Spania) tipa dupa ajutor, coplesita fiind de numarul imigrantilor din nordul Africii, imigranti cu care nu mai stia nici ce sa faca nici cum sa-i administreze. A bagat cineva in seama Italia si Spania?! Bineinteles ca nu, tarile din nordul UE: Germania, Olanda, Franta, Danemarca, chiar Marea Britanie si alte cateva dadeau sfaturi Spaniei si Italiei dar nu miscau un deget.
Comisia Europeana, un cuib de birocrati putin eficienti, facea planuri pe hartie, planuri de nimeni bagate in seama si folosea un limbaj de lemn care facea de rusinea articolele din Scanteia raposatului regim comunist…
Toata lumea se uita, unii se faceau chiar ca le pasa, dar in esenta Spania si mai ales Italia au fost lasate sa-si sparga singure capul cu valul crescand de refugiati, in buna traditie si spirit european.
Dar adevarata ipocrizie si incompetenta au aparut la suprafata odata cu explozia numarului de imigranti care de aceasta data au navalit prin Grecia via Turcia. UE a fost luata cu totul prin surprindere (de unde rezulta cat de incompetenti sunt atat functionari europeni cat si liderii tarilor membre) si s-au trezit pe cap cu o problema mare cat o zi de post.
Showul a inceput fara sa-i intrebe nimeni si Uniunea Europeana s-a spart in bucati, fiecare a facut ce l-a dus capul, fiecare a venit cu propria sa varianta, intr-un talmes-balmes remarcabil. Astfel in timp ce refugiatii marsaluiau prin Grecia, Macedonia, Serbia si Ungaria, fiecare a incercat sa faca ceva.
Grecia mai intai s-a speriat, asaltata fiind de mii de imigranti pe zi dinspre Turcia, mai apoi s-a linsitit dupa ca si-a dat seama ca toti vroiau sa mearga in Germania, asadar solutia grecilor a fost simpla: drum bun si cale batuta; “uite vere intra-colo se afla Germania”.
Ungaria a construit – mai intai – un gard jalnic, care practic n-a avut nici un efect, a incropit un fel de tabere de refugiati, a trimis politia, mai apoi armata, s-a apucat sa construiasca un nou gard, ceva mai zdravan, fara sa se gandeasca ca solutia gardului nu-i de fapt o solutie ci doar o prostie. Ba ca tacamul sa fie complet Budapesta anunta ca incepand cu 15 septembrie oricine ar trece granita ilegal va fi arestat… Pai fratilor unguri unde o sa bagati voi zeci de mii de imigranti ilegali?! Cate puscarii aveti?! Dar in esenta si ungurii au ajuns la acceasi concluzie cu grecii: drum bun spre Germania!
PS Ungaria face insa o mica manarie prin ridicarea noului gard. Practic daca resusesc sa blocheze fluxul de imigranti acestia vor avea o singura sansa: spre sud prin Romania si apoi spre vest prin Ungaria. Bucurestiul ar trebui asadar sa fie cu multa bagare de seama.
Austria a primit ce-a primit trenurile cu refugiati pana cand sambata a blocat atat calea ferata cat si un punct de trecere al frontierei rutier, lasand blocati in trafic mii de cetateni europeni, sute de camioane si zeci de trenuri de marfa. N-are nici o solutie dacat sa-i trimita pe refugiati in Germania. Dar ca sa fie si ea bagata in seama Viena propune ca tarile UE care refuza cotele obligatorii sa piarda bani alocati prin fondurile structurale, uitand ca o astfel de masura nu poate fi pusa efectiv in practica, dovada ca nici austriecii nu au habar despre ce vorbesc.
Germania la randul ei este campioana ipocriziei si mie cel putin imi este cea mai antipatica tara din UE in acest moment. A anuntat ca-i primeste (pana la 500 de mii pe an, chiar mai mult poate!), apoi a dat-o cotita si a spus ca vrea cote obligatorii. Aici nu trebuie sa fim tampiti si sa credem ca UE in ansamblul ei a hotarat in afacerea cu cotele obligatorii atat timp cat cel putin 6-7 state (posibil chiar 10)au anuntat ca nu vor accepta acest procedeu.
Asadar Germania a dictat restului UE – sustinuta si de Hollande – o “solutie” fara sa intrebe pe nimeni, iar cum numarul de tari care au refuzat cotele creste, Berlinul s-a gandit sa ameninte cu o amenda de 0,002% din PIB pentru cei care refuza sa primeasca cota.
Acum putem sa ne gandim cum are de gand Germania sa impuna aceste “pedepse” atat timp cat hotararile in UE sunt luate prin consesns?! Dar mergem mai departe, cum indrazneste Merkel sa ameninte niste tari suverane?! Unda mama dracului este democratia in UE?! Intre timp insa – dupa doar 60 de mii de imigranti primit in Bavaria, Germania lui Merkel a inchis si ea granita si a blocat trenurile…
Bavarezi au cerut ajutor de urgenta din partea celorlalte landuri, de unde reiese ca nici macar in tara doamnei Meerkel nu exista o politica unitara in aceasta privinta si totul a fost lasat pe capul landurilor, sa se descurce aia cum or sti. Deocamdata nu prea s-au descurcat mai bine decat grecii, ungurii sau austriecii.
Revenind la talmes-balmes, acest val de refugiati a dovedit inca o data ca UE este doar o structura pe hartie, nu foarte folositoare in situatii de creiza, situatii unde fieacre face ce-l duce capul. Comisia European n-a reusit nici macar acum sa aloce fonduri catre tarile aflate in cale refugiatilor, de fapt Comisia n-a facut aboslut nimic si s-a dovedit ca de fapt nu-i in stare de nimic, fiind in mare doar o adunatura de birocrati de prosta calitate platiti muuuult prea bine pentru imbecilitatea dovedita.
Madama de Comisie n-a avut nici macar bunul simt sa prezinte un plan pe termen mediu si lung pentru rezolvarea acestei situatii potential foarte periculoase, lasand tarile membre sa–si sparga capul fiecare cu bucatica ei de necaz…
S-a mai dovedit – cu aceasta ocazie – si ca Germania are o impresie prea buna despre ea insasi, ca Berlinul inca se crede in 1942 cand dicta restului Europei. Pe de alta parte ipocrizia si obraznicia Germaniei sunt fara limite, atat timp cat Germania si economia ei sunt de facto principalele castigatoare atat ale extinderii UE cat si ale monedei unice, moneda care a creat mari dificultati pentru cel putin jumatate din tarile membre, dar care ajuta in continuare economia geermana pe seama celorlalte economii europene.
Ori in aceste conditii tonul Berlinului ar trebui sa fie macar un pic mai politicos.
Din fericire sau poate din pacate estul UE s-a miscat foarte diferit de hegemonia germana si astfel a aparut prima fisura serioasa (sau micare de rezistenta in fata Germaniei) in cadrul asa-zisei solidaritati europene, cand practic tot flancul estic a spus “NU” cotelor obligatorii si ramane sa vedem care vor fi reactiile la intalnirea ministrilor de interne din UE de astazi (faimosul JAI), acolo unde este foarte probabil sa iasa scantei intre Germania si sudul plus estul Uniunii.
De fapt ar fi chiar cazul ca tari precum Spania, Italia si Grecia sa-si impuna punctul de vedere si sa puna pe masa o propunere mai veche care in esenta cere ca paza frontierelor UE sa fie facuta de toata lumea, indiferent unde anume te situezi geografic vorbind. Nu este corect ca Olnada sa ne dea nou sfaturi in privinta aplicarii protocoalelor Schengen in timp ce ea sta relaxata la adapost in “inima” UE, ferita de orice problema de “prostii” de stau pe granite. Corect ar fi ca politia de frontiera sa fie o problema duala: pe de o parte politia nationala a statului de granita plus politia de frontiera a UE finantata de toti membrii.
Pe de alta parte poate acum ar fi momentul ca Germaniei sa ii se puna un pic pumnul in gura si daca nu vrea sa priceapa, sa trecem si noi astilalti la masuri de retorsiune, atat timp cat majoritatea hotararilor UE se iau ori prin consens ori cu majoritate simpla. Pentru ca daca stam si ne uitam drept dezvoltarea zonelor sudice si estice ale UE a fost destul de mult in beneficiul economie germane si mai putin in beneficiul economiilor poloneze, ungare sau romanesti, asadar sa nu credem ca Germania a fost de accord cu fondurile structurale din bunatatea sufleteasca ci doar din interes economic.
Ori ce s-ar intampla un lucru este clar: Germania ridica iar tonul si ar fi nevoie ca cineva sa-i traga una peste bot si cand spun cineva ma refer mai ales la cei care dea lungul istoriei au avut cel mai mult de suferit de pe urma grandomaniei acestei natiuni.
Si spre sfarsit ideea nastrusnica a Ungariei de trimite armata pe granite. In primul rand militari habarnuau sa se descurce cu multimea, nu sunt pregatiti pentru asa ceva, nu sunt nici macar dotati, iar ofiterii si subofiterii nu stiu ce sa faca in fata unei multimi de refugiati. Cu alte cuvinte militarii sunt antrenati sa omoare o multime de oameni nu s-o stapaneasca in viata fiind…
Mai mult decat atat ungurii spun ca militari pot face uz de arma in anumite conditii, de unde rezulta ca militarii (sau macar o parte din ei) vor fi inarmati, chiar cu arme de asalt. Si aici orice ofiter serios ne poate explica ca aceast cocteil poate deveni unul mortal. Pai daca trimiti oameni inarmati in fata unei multimi se pot intampla doua lucruri: un militar sau mai multi se sperie, pun mana pe arme si trag sau refugitii pot lua armele militarilor. In ambele circumstante reteta pentru dezastru este perfecta!
Daca trimiti armata o trimiti cu ordine clare sa traga altfel nu o trimiti, sau militari trebuie sa aiba dotarea standard a fortelor de ordine: bastoane, scuturi, gaze si maxim-maximorum arme cu gloante de cauciuc, desi daca in multime sunt copii aceasta optiune devine foarte riscanta. Logic ar fi ca Ungaria sa ceara ajutor in oameni de la tarile vecine. Jandarmii romani, de exemplu, ar fi o solutie, Romania permitandu-si sa trimita fara problema cateva mii de militari-jandarmi care sa intareasca dispozitivul maghiar de pe granite.
Pana la urma este si problema noastra nu numai a ungurilor si pana cand nu o vom administra impreuna nu vom face nici o branza.
Iar la sfarsit trebuie sa oferim si solutii nu doar sa criticam.
In linii mari solutiile sunt simple: nave ale UE (ale tarilor riverena Mediteranei) trebuie sa patruleze tarmurile Libiei si Siriei si sa blocheze acolo oirce ambarcatiune suspecta. In acelasi timp UE trebuie sa amenajeze in Libia si Siria mari tabere de refugiati in care sa ofere tot ce este necesar, inclusiv securitate, pentru populatia care fuge de razboi.
Tot UE ar trebui sa plateasca pentru cei 2 milioane de refugiati sirieni din Turcia, in contextul in care Ankara n-are nici o vina pentru ca Franta si Marea Britanie s-au hotarat sa “democratizeze” Siria si Libia, astfel incat poporul turc nu trebuie sa suporte el cheltuielile cu refugiatii. Astfel UE ar putea controla si fluxul de refugiatii dinspre Turcia.
Pe termen mediu UE ar trebui sa-l sprijine masiv pe Bashar Al-assad pentru infrangerea ISIS si recuperarea Siriei, sa-l ajute apoi sa reconstruiasca tara. Cererile repetate din partea UE si ale SUA ca Al-assad sa-si dea demisia dovedesc inca o data ca occidentalii tot prosti au ramas si nu inteleg inca nimic din dezasarul provocat de „Primavara araba”. In Libia situatia este mai proasta chiar, acolo nemaiexistand un conducator recunoscut de toti, dar si acolo trebuie sprijint guvernul local sa reuseasca sa puna stapanire pe intreaga tara, sa reconstruiasca Libia.
In rest orice alte solutii sunt doar paleative birocratice, bune fix de nimic. Europa rebuie sa lase retorica de pana acum – cu totul falimentara – si sa se gandeasca si sa actioneze pragmatic, sa lupte cu islamismul la el acasa in Siria, Irak si Libia acum pentru a nu fi nevoita sa lupte mai tarziu cu acest flagel pe propriul teritoriu, iar solutiile sunt simple: reconstructia zonelor distruse care sunt un rezervor nesfarsit de refugiati.
Si totul trebuie facut repede pana cand nu ne vor trezi cu zeci de milioane de africani la portile UE, pentru ca atunci va fi deja prea tarziu. Oricat de mare ni se poate parea astazi “valul”, acesta este insignifiant in comparatie cu ce va veni atunci cand restul africanilor si arabilor vor vedea ca intrarea in UE este practic libera…
GeorgeGMT