Vizita secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg în România, din data de 2 iulie, a cuprins printre altele și inaugurarea Unitatății pentru Integrarea Forţelor NATO (NFIU) care va funcţiona în incinta Statului Major al Forţelor Terestre.
Alături de Jens Stoltenberg, au participat preşedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naționale Mircea Duşa, precum şi comandantul adjunct al comandamentului NATO de la Napoli, generalul canadian Michael Day.
Unitatea de Integrare a Forţelor NATO de la Bucureşti este prima din cele şase centre de comandă din statele din flancul estic care va fi funcţională din toamna acestui an, alături de alte cinci centre similare înfiinţate în Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania.
În acest centru vor activa 42 de militari, dintre care 27 vor fi români, iar restul de 15 posturi vor fi ocupate de militari ai aliaţilor din NATO.
După vizitarea sediului, secretarul general al NATO, preşedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea și ministrul Apărării Naționale, Mircea Duşa au plantat un brad argintiu la intrarea în clădire.
”Bradul este un simbol deosebit deoarece este mereu verde. Acest brad va creşte pe pământ românesc pentru următoarele generaţii”, a ținut să precizeze oficialul NATO și a asemănat rădăcinile copacului cu relaţia pe care NATO şi România o au de mai bine de zece ani şi care este ”la fel de puternică şi în creştere”.
La rândul său, Iohannis a explicat simbolistica bradului plantat împreună cu Stoltenberg: “Bradul pe care l-am plantat împreună este, într-adevăr, un simbol al trăiniciei şi rezistenţei în faţa circumstanţelor şi dificultăţilor, un simbol al angajamentului solid al României în cadrul NATO şi al NATO faţă de securitatea României”.
După plantarea bradului, oficialii au ţinut discursuri prin care au ținut să sublinieze, în primul rând, importanţa inaugurării acestui centru, dar au fost menţionate şi activităţile de monitorizare a spaţiului aerian, creşterea numărului de vizite şi exerciţii pe teritoriul României, precum şi consolidarea planificării apărării României şi a întregului flanc estic al NATO.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat ”foarte bucuros” că a vizitat Comandamentul împreună cu secretarul general NATO şi a ținut să precizeze că acesta reprezintă prima structură concretă a Alianţei în România.
Iohannis a mai reamintit că înființarea acestui Comandament nu este primul pas al NATO în România, și a enumerat în acest context operațiunile Alianței de monitorizare a spațiului aerian, cele privind creșterea numărului de nave aliate din Marea Neagră, dar și consolidarea planificării apărării României și a întregului flanc estic al Alianței. Președintele României a mai spus că riscurile care există în Marea Neagră “provin atât din est, cât și din sud”. Klaus Iohannis s-a mai referit în discursul său și la contribuția Statelor Unite în domeniul apărării autohtone.
Stoltenberg a spus, la rândul său, că prezenţa centrului NATO la Bucureşti dă un semnal clar că ”NATO este aici şi este pregătit să apere România şi să ajute partenerii din est, adică Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, să devină mai puternici”.
La finalul vizitei, oficialii i-au salutat pe militarii dintr-un detaşament al Forţelor Terestre present la activitate şi au schimbat câteva vorbe cu aceștia.