Marina Americana s-a hotarat mai demult (inceputul anilor “90) asupra problemei lovirii navelor inamice la distanta mare, si astfel a luat decizia ca pentru aceste situatii aviatia ambarcata si sumbarinele purtatoare de rachete sunt perfecte. In urma acesti logici navele de suprafata americane au inceput incet, incet sa fie lasate fara rachete anti nava Harpoon. Celor mai vechi dintre ele li s-au demontat lansatoarele, iar cele noi nu au astfel de rachete. Capacitatea antinava a navelor de suprafata americana este data in acest moment de la rachete cu raza de maximum 28 de kilometri si de unitatile care inca mai au rachete Harpoon la bord..
Navele au primit in schimb foarte mult echipament excedentar, mai ales din familia sistemelor antiaeriene si anti-sumbarin, astfel ca lansatoarele de Harpoon, cate patru rachete per lansator, chiar incepusera sa creze probleme de spatiu si asieta. Practic rolul navelor americane de suprafata nu mai este angajarea in lupta a nevelor inamice, ci protectia AA si AS a flotei.
Asadar cu fiecare nava retrasa din actiune pe motiv de varsta, US Navy ramane cu din ce in ce mai putine nave de suprafata capabile sa atace inamicul “dincolo de orizont”. Tinand cont de calendarul retragerii din functiune a navelor SUA, la orizontul anului 2030, nici o nava de suprafata americana nu va mai fi capabila sa lupte cu nave inamice dincolo de limita propriului sau radar, lasand atacul cu raza lunga exclusiv in seama avioanelor de pe portavioane, sau bombardierelor strategice si submarinelor.
Numai ca in tot acest timp Rusia, China si India se doteaza frenetic cu fregate si alte tipuri de nave care au la bord rachete anti-nava cu raze din ce in ce mai mari. In acest context ofiterii de la bordul navelor americane considera ca n-ar fi rau daca si navele de suprafata ar avea capacitati de lupta sporite.
Cel putin deocamdata Marina este insa multumita cu acest aranjament si arat spre vitorii 10-15 ani, atunci cand dezvoltarea unei noi rachete anti-nava cu raza lunga dedicata navelor de suprafata va fi gata. Daca insa se va dovedi necesara aducerea din nou la bordul actualelor nave a rachetelor Harpoon, se estimeaza ca in cateva luni un numar suficient de nave ar putea primii in dotarea aceasta racheta. Deocamdata insa US Navy nu vede necesitatea acestei arme la bordul navelor sale de suprafata.
Asta ca sa vedeti ca sunt similitudini in gandire (ca de marile minti se intalnesc intotdeauna 🙂 ) intre US Navy si Marina Militara Romana, care nici ea nu are practic rachete pe navele de suprafata
Sursa: strategypage
GeorgeGMT