Astfel intre 2015-2019 numarul de avioane operatioanle va scadea cu 500 de bucati, US Air Forces avand in vedere concentrarea pe platforme multirol, supraveghere si aparate cu raza lunga.
A-10 si U-2 vor fi retrase cu totul in timp ce alte tipuri de avioane vor fi reduse ca numar de unitati operationale: C-20, C-38, C-130H, E-3, E-8C, EC-130H, F-15C si MQ-1. Astfel pe langa reducerile in domeniul avioanelor de vanatoare tactice, US Air Forces a luat hotararea sa reduca si aparate din categoriile: comanda si control, avioane destinate razboiului electronic, avioane de trasport, totul in idea ca inventarul fortelor aeriene sa se incadreze in bugetul alocat.
Aceste reduceri nu au la baza criterii de performata sau militare ci doar starea actuala a bugetului ca si preveziunile financiare pe urmatorii cinci ani si desi nu se recunoaste forta aeriana americana, definitorie pentru puterea US Military in ansamblul ei, va scadea…
Iar acest lucru, privit din punctul nostru de vedere, inseamna un singur lucru: cresterea nevoii ca fiecare membru al NATO sa-si asigure o cat mai mare capacitatea de aparare din fonduri proprii, atat timp cat Statele Unite nu mai sunt dispuse sa ofere acest serviciu la fel ca in anii trecuti. De altfel oficialii americani au tot reprosat europenilor lipsa de interes pentru aparare si reducerea continua a finantarii armatelor, avertizand in acelasi timp ca SUA nu va mai cheltuii la fel de mult in viitor si ca ar fi timpul ca tarile aliate sa-si ia in serios acest statut si sa nu se mai bazeze exclusiv pe Washington…
Din cate se pare insa europenii, cu politrucii nostri in frunte, au inteles prea putin din sfaturile americanilor si s-ar putea trezi intr-o zi face-to-face cu cine stie cine fara posibilitate de a lupta. Iar yankeii sunt din ce in ce mai departe…
GeorgeGMT