Francezii nu se lasă duși din Grecia nici stropiți cu apă sfințită și dacă tot nu vor să plece, fac parteneriate. Cel mai recent dintre ele s-a petrecut pe 25 martie, când reprezentanții KNDS Franța (adică Nexter) și grecii de la Metlen Energy & Metals au semnat un parteneriat exclusiv cu privire la fabricarea în comun a MLI VBCI Mk II, adică a “Philoctetes” – numele unui erou din mitologia greacă, participant la războiul troian și considerat un arcaș de elită.
Revenind la VBCIul grecesc, cele două companii s-au înțeles ca francezii să facă un transfer importat de tehnologie în domeniul blindajului din aluminiu și ar urma ca carcasa blindată să fie fabricată și sudată în Grecia. De asemenea, întreținerea eventualei flote va fi făcută local de companii grecești.
Doar că această încercare a francezilor de a vinde VBCI grecilor nu este prima. Anul trecut, Nexter a propus livrarea a 370 de MLI VBCI astfel: 200 VBCI Mk II noi+50 de unități specializate (transportoare medicale, posturi de observație și comandă) + 120 de VBCI Mk I la mâna a doua din inventarul armatei franceze.
VBCI a fost prezentat în Grecia în 2021, iar în 2023 au fost efectuate teste reale de mobilitate în teren și trageri cu muniție de lupta. Ba tot în 2023, VBCI Mk II a participat la teste de mobilitate împreună cu tancurile Leopard 2 HEL. Deocamdată nimic concret.
Oferta către Grecia este VBCI Mk II – “Philoctetes” care este varianta modernizată a VBCIului franțuzesc. Până acum Franța a cumpărat 630 de blindate (care în nomenclatorul francez este MLI), din care 510 vehicule în format clasic de MLI – VBCI-VCI și 120 de unități ca post de comandă – VBCI-VPC.
MLIul francez este proiectat să fie modular și poate folosi o gamă largă de arme, de la tunuri de 25mm până la 105mm, dar nu este amfibiu. Propunerea făcută grecilor are la baza turelă T 40 dotată cu un tun de 40mm cu muniție telescopică (la fel că în cazul MLI “Ajax” britanic) și lansator de rachete AT Akeron MP.
La nivel de sisteme electronice, farncezii n-au făcut economie, astfel șoferul beneficiază de un câmp vizual de 180*, zi-noapte, comandatul de 360*, zi-noapte, un sistem de comandă și control foarte modern.
Masa maximă este de 31 de tone, cu o capacitate de încărcare de 13 tone, vehiculul beneficiind de un motor de 600cp.
De asemenea, VBCI poate fi integrat în ceea ce numim tehnologia soldatului viitorului.
Cu toate acestea, francezii n-au reușit să vândă MLIul nimănui, nu că n-ar fi încercat, dar dacă ne uităm la ce cumpără țările europene când vine vorba de MLI putem observa că cvasi-majoritatea lor merg spre MLI-uri grele (în jur de 40 de tone) pe senile. Si chiar acolo unde VBCIul a participat la competiți impotriva altor blindate pe roți – 8×8 a pierdut: în Lituania și Marea Britanie în fața Boxer, în Polonia în fața Patria AMV, Stryker a caștigat în Bulgaria, iar Pirahna 5 a învins VBCI în Spania și Danemarca.
Cam toate comenziile pentru MLI-uri noi sunt pentru vehicule pe șenile și doar România și Spania au marșat pe MLI-uri 8×8 (Pirahna 5), cu observația că în cazul Bucureștiului doar o parte din flota de Pirahna 5 are rol de MLI, majoritatea vehiculelor fiind de fapt transportoare de trupe cu grad ridicat de protecție, iar România are de gând să cumpere peste 200 de MLI-uri pe senile.
Să fie configurarea pe baza de roți motivul pentru care VBCI nu se vinde? Greu de spus, cert este că nimeni nu se prea interesează de oferta francezilor, iar în cazul grecilor situația este destul de spinoasă, atât timp cât relieful local cred că ar favoriza senila în fața roții, dar ramâne să vedem ce vor alege grecii, care – să nu uităm – ne asigurau că Kf-41 Lynx este favoritul lor dar n-am mai auzit nimic în acest sens, iar planul lor de reinarmare în valoare de 27 de miliarde de euro nu pomenește nimic despre MLI-uri.
GeorgeGMT