Distrugătoarele de clasă „Fletcher” au făcut istorie în cel de-Al Doilea Război Mondial, fiind construite în nu mai puţin de 175 de unităţi. Subiectul articolului de astăzi, USS „Saufley” (DD/DDE/EDDE-465), a fost construit de Federal Shipbuilding and Dry Dock Co., Kearny, New Jersey într-un timp record, intrând în flotă în data de 29 august 1942.
Mai multe detalii despre activitatea sa operaţională puteţi găsi accesând sursele bibliografice. Pentru că astăzi ne interesează altceva.
Date tehnice:
Deplasament: 2.050 tone
Lungime: 114,7 m
Lăţime: 12,1 m
Pescaj: 5,4 m
Propulsie: 60.000 CP (45 MW); 2 elice
Viteza: 35 Nd
Autonomie: 6.500 Mm@15 Nd
Echipaj: 329
Armament:
5 × tunuri 127 mm/38 cal.
10 × tunuri AA de 40 mm
7 × tunuri AA de 20 mm
2 × 5 tuburi lanstorpilă de 533 mm
6 × aruncătoare de grenade anti-submarin
2 × şine pentru grenade anti-submarin
Ideea acestui articol este destul de simplă: o navă din cel de-Al Doilea Război Mondial, cu un deplasament de 2 000 de tone, are la bord un echipaj de 329 de oameni, echivalentul echipajului unei nave de luptă de aproximativ 10 000 de tone din zilele noastre. Întâmplător sau nu, şi astăzi tot distrugătoare le spune.
Un alt factor determinant pentru scopul acestui articol îl constituie propulsia. Nava construită în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial este propulsată de o combinaţie de boilere cu turbine cu abur, foarte voluminoase. Acest fapt este absolut evident dacă aruncaţi un ochi pe schiţele de mai sus: boilerele şi turbinele ocupă o treime din corpul navei. În restul de două treimi este… ei bine, este celălalt rest (oameni, muniţie, cambuză etc ş.a.m.d.).
Propulsia navelor militare din zilele noastre este totuşi mai compactă, în ciuda nevoii din ce în ce mai mari de energie. Asta în timp ce deplasamentele navelor moderne cu echipaje similare ca număr sunt cel puţin de patru – cinci ori mai mari…
Câteva poze cu USS „Saufley”, aşa cum a arătat ea de-a lungul carierei sale.
Augmentarea capabilităţilor anti-aeriene prin instalarea de noi tunuri A.A. cu tragere rapidă. Observaţi şi radarul…
Conversia la DDE:
Filmul este… ei bine, trebuie să-l urmăriţi! Mai ales dacă nu reuşiţi să vă imaginaţi cum ar fi să trăiţi cu încă 30 de „mates” într-o garsonieră de 30 mp… Cât despre „băi”, well, acestea sunt un loc unde intimitatea capătă noi sensuri.
Iar acum (sper că l-aţi urmărit) spuneţi-mi, cum v-ar plăcea să trăiţi şi să luptaţi la bordul unei astfel de nave pentru câteva luni? Zi de zi, furtună sau nu…
Nicolae Hariuc
Surse bibliografice: