Romania Military

,,Viespea”- Belarusian style

OSA romaneasca – poligonul de la Capu Midia

 

Sistemul OSA a intrat in serviciu in anul 1971. S-au produs peste 500 de unitati ce opereaza in 22 de tari, printre care si Romania.

OSA a fost conceput pentru a actiona in orice conditii meteorologice si in diferite medii geografice. Expertii considera sistemul ca fiind unul dintre cele mai sigure din lume, atunci cand vine vorba de aparare anti-aeriana la joasa altitudine.

Rusii continua si in prezent sa modernizeze unitatile aflate in propria dotare, cat si pe cele ale partenerilor lor, iar cel mai performant sistem este standardul OSA-AKM.

Romania nu detine acest standard, dar tari precum Georgia au reusit sa modernizeze cateva unitati.

Modul de operare include mai multe dispozitive sofisticate ce proceseaza informatiile si le pun la dispozitia echipajului pe monitoare LCD. Calculatorul se ocupa de transformarea semnalului analogic in informatie digitala, iar manevrarea instalatiei se face complet automatizat.

Sistemul poate fi conectat si la o retea prin satelit.

Datele tehnice ma depasesc si prefer sa nu intru foarte mult in detalii, pentru cei interesati gasiti mai multe informatii in clipul de mai jos

 

 

Razboiul civil din Angola este prima lupta oficiala la care a participat sistemul si cel mai mare succes inregistrat. Bateriile OSA au fost puse la dispozitia MPLA (Partidul Muncii) de catre Cuba lui Castro, ce a oferit sprijin pana in 1991.

OSA s-a dovedit a fi o amenintare serioasa la adresa Fortelor Aeriene Sud-Africane. Sud-africanii au obtinut un mic succes in urma bataliei din Cuito Cuanavale, o baterie completa si intacta a fost capturata.

Prima provocare serioasa a avut loc in 1982 (razboiul din Liban) cand sirienii au adus aceste echipamente pentru a infrunta IAF-ul aflat intr-o forma foarte buna.

Razboiul din Golf (1990-1991) a insemnat inca o sarcina dificila pentru OSA, care avea sa intalneasca cea mai mare forta aeriana din lume (USAF+NATO)

Razboiul din Osetia de Sud (2008) a fost primul confict in care OSA-AKM s-a aflat in ambele tabere.

 

Conflictul din Libia (2011) a marcat o noua intalnire a OSA-AKM-urilor cu fortele aeriene NATO+dronele din SUA. Un numar semnificativ de unitati OSA au fost modernizate de rusi in perioada anilor 2009-2010.

 

 

OSA-AKM nu a suferit  rusinea sistemelor 2K12 Kub (ce nu au reusit sa loveasca nici o tinta). In urma conflictului, mai multe procese penale se desfasoara in Ucraina, acolo unde niste cetateni (ca sa nu-i numesc mercenari) sunt acuzati ca ar fi tras dupa avioanele NATO reusid sa le deterioreze.

 

Stilet T38 este un proiect conceput de Belarus ce se doreste a fi urmasul mai viteaz si mai performant al OSA-AKM.

Noul model se afla pe un sasiu complet diferit (MZKT-69222) si utilizeaza un tip de racheta modernizata, cunoscuta ca T308 cu o silueta mai apropiata de cea a rachetelor utilizate de Pantsir S1.

 

Racheta cantareste 116km, focos 18kg,viteza  850m/s, lungime 3.15m, raza de actiune longitudinala 1.500 – 20.000m, angajament altitudine 250-10.000m, sistemul de ghidare utilizeaza radio comanda, echipajul este format din 3 membrii.

Stilet T38 poate fi imbarcat la bordul unui IL-76.

 

Sistemul poate fi conectat si la o retea radar mult mai sofisticata. Din pacate nu am reusit sa aflu informatiile despre radarul compatibil, doar am obtinut cateva poze.

 

Mai multe tari printre care Ucraina, Vietnam, Azerbaijan, Qatar si Emiratele Arabe Unite si-au exprimat interesul pentru proiectul dezvoltat de Belarus.

 

 

 

Sursa: armyrecognition

 

 NeroFlash

 

 

Exit mobile version