Romania Military

Viitorul aviaţiei navale ruse

Raportul publicat de Institutul Internaţional pentru Pace de la Stockholm (Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI) a confirmat statutul Rusiei drept unu din cei mai mari furnizori de armament.

Printre cele mai importante din ultimul timp se numără contractul privind livrarea de 24 de avioane varianta ambarcată a MiG-29, MiG-29K/KUB. Astfel, Rusia îşi extinde prezenţa pe pieţele cele mai active: sud-americană şi Asiei şi Pacificului.

MIG-29K (foto: flymig.com )

Până în prezent, exportul de armament se ocupa doar de susţinerea industriei ruse de apărare, deseori realizarea comenzilor pentru export prejudicia comenzile Forţelor Armate ale Rusiei.

Contractul privind furnizarea de 24 de avioane MiG-29K/KUB ambarcate este primul contract făcut de Ministerul Apărării în ultimii 20 de ani privind MiG-urile. 20 de MiG-29K şi 4 MiG-29K/KUB vor fi livrate în perioada 2013-2015. Ele urmează să înlocuiască avioanele de vânătoare Su-33 din cadrul singurului regiment de aviaţie ale cărui avioane zboară de pe portavionul „Amiral Kuzneţov”.

Dacă totul se va desfăşura conform planului, primele avioane de acest tip vor decola de pe portavion nu mai devreme de 2017, după încheierea reparaţiilor capitale ale portavionului, care vor începe anul acesta. „Kuzneţov” va fi echipat cu o nouă instalaţie energetică, sisteme de apărare antiaeriană, sisteme de radiolocaţie. Reparaţiile şi modernizarea vor permite prelungirea termenului de exploatare al „Amiralului Kuzneţov” până la mijlocul anilor 2030.

Su-33 (foto: ausairpower )

Macheta Suhoi-33 (foto: hyperscale.com )

Destul de mulţi analişti au fost miraţi de alegerea MiG-urilor. În anii 1980-1990 ele au pierdut în faţa ambarcatelor Biroului de Proiectare Suhoi. MiG-urile revin: motoarele modernizate, avionica complet nouă, mărirea rezervei de combustibil şi posibilitatea alimentării în aer fac o maşină multifuncţională cu posibilităţi de luptă impresionantă dintr-un avion uşor de atac.

Se subînţelege că avionul ambarcat Suhoi construit pe baza Su-35 ar fi fost mai eficient, însă crearea unui nou avion de vânătoare greu pe platforma T-10, în prezent, nu are sens: ar dura câţiva ani, perioadă în care s-ar încheia testările T-50, pe baza căruia vor fi construite diferite maşini în următorii 30-50 de ani.

Surse competente declară că acesta nu este ultimul contract privind achiziţia MiG-29K pentru Flota Navala Militară a Rusiei (VMF). După modernizare, „Kuzneţov” va putea să transporte şi să ofere asistenţă tehnică la peste 40 de aparate de acest gen. Achiziţia de MiG-uri şi, concomitent, reparaţia „Amiralului Kuzneţov” demonstrează perspectivele serioase ale aviaţiei ambarcate.

VMF intenţionează să cheltuiască câteva miliarde de ruble pentru modernizarea „Amiralului Kuzneţov” şi cumpărarea de noi avioane de vânătoare atestă faptul că aceste sistem de armament este de perspectivă şi construirea portavioanelor pentru VMF face parte din planurile strategice ale departamentului militar.

Probabil cel mai prost avion proiectat si construit de sovietici-Yak-38 (foto: acig.org )

Ce avioane vor va înlocui MiG-urile, mai ales pe portavionul de perspectivă? Nu există alte variante, decât T-50, amintit mai sus, un avion de vânătoare greu de nouă generaţie care va lăsa cu mult în urmă MiG -29 şi Su-27 în privinţa eficacităţii sale.

Dacă această variantă va fi reală, se poate spune că un avion de vânătoare greu va avea nevoie de un portavion greu cu un deplasament de nu mai puţin de 70 000 tone. Un asemenea portavion trebuia să fie „Ulianovsk”, a cărui construcţie a fost anulată din cauza destrămării URSS. Sperăm că soarta succesorului său va fi mai norocoasă.

 

Articol Vocea Rusiei

Exit mobile version