Romania Military

Vis de milionar: tractorul „100% made in România”

taf

Milionarul de la Reghin, Mircea Oltean, scoate pe piaţă un tractor proiectat exclusiv în România. Pe de altă parte, businessul său preponderent tehnic „s-a înverzit“ anul acesta

Proprietarul celui mai mare producător național de utilaje pentru industria forestieră, IRUM Reghin, Mircea Oltean, speră de mulţi ani că va ajunge să fabrice un tractor în întregime românesc. Şi este foarte aproape: compania va scoate pe piaţă anul acesta un tractor proiectat de ingineri români, cu componente importate în proporţie de doar 30%. Astfel, singura companie din România care produce Tractoare articulate forestiere (TAF) va scoate în acest an pe piaţă noul TAF 2012, care a fost proiectat şi realizat exclusiv de inginerii societăţii.

Seria zero a TAF 2012, care va ieşi de pe linia de fabricaţie în acest an, va număra zece vehicule, fiecare în valoare de circa 80.000 euro. Componentele pentru tractoarele produse de IRUM sunt aduse din Belarus, montate la Reghin şi vândute apoi sub marcă proprie. Tractoarele au motoare Perkins, pentru care un alt grup de firme administrat de familia Oltean, Maviprod, a preluat exclusiv distribuția pe piaţa locală şi maghiară. Oltean avea de gând să producă tractoare bazându-se pe programul guvernamental „Rabla”, însă programul a fost un eșec cauzat de prima de casare mult prea mică pentru prețul tractoarelor. Acesta este însă optimist şi se aşteaptă ca producţia autohtonă de componente, dar şi de produse finite să sporească odată cu noua investiţie în valoare de două milioane de euro, într-un centru de cercetare și dezvoltare pentru utilaje agricole și forestiere în cadrul IRUM.

„Este un proiect care începe în acest an şi pe care vrem să îl finalizăm anul viitor. În direcţia aceasta vrem să sporim numărul inginerilor care lucrează în această zonă de cercetare-proiectare, dorim să avem un atelier de prototipuri performant, cu tehnologie de ultimă oră, unde să putem testa produsele pe care le concepem la noi, pentru ca în momentul în care le oferim pe piaţă să fim convinşi că ele corespund cerinţelor”, spune Oltean. Anul acesta, omul de afaceri a cumpărat proprietăți imobiliare în vederea extinderii sediului IRUM şi pentru două spaţii comerciale la Piatra Neamț şi Reșița, în valoare de un milion de euro.

Pentru restul anului, Oltean are în plan dezvoltarea unui departament de galvanizare şi acoperiri metalice. Pe lângă producţie de utilaje agricole, IRUM sprijină micii întreprinzători în achiziţia de utilaje, prin credite de investiţii, cu sau fără fonduri europene aprobate. Omul de afaceri este de părere că măsurile pe care statul le-ar putea lua pentru a-i ajuta oamenii de afaceri sunt „investițiile masive în partea de cercetare-dezvoltare şi acordarea de facilități mai mari pentru profitul reinvestit“.

Aniversare „verde“

Chiar în anul în care afacerea IRUM împlineşte 60 de ani, Mircea Oltean a decis să investească două milioane de euro într-un parc fotovoltaic de 1,39 MW, care va fi pus în funcţiune anul acesta şi care ar putea reduce costurile cu energia electrică din fabricile sale şi i-ar putea deschide apetitul pentru mai multe investiţii verzi.

Afacerea principală a lui Oltean rămâne însă IRUM Reghin, „care trage şi face“, potrivit mottoului declarat de ani buni. Fondată în anul 1953, compania s-a transformat, în 1999, în societate cu capital integral privat. Faţă de anul trecut, numărul de angajaţi a crescut cu 50, ajungând la 550, în special tineri ingineri, care realizează anual peste 500 de utilaje agricole, din care circa 10% sunt exportate în Bulgaria, Ucraina şi Germania. De altfel, TAF 2012 este pe cale de a fi omologat și certificat în Germania, în ideea de a fi exportat acolo. Gama de produse cuprinde în momentul de față tractoare articulate forestiere, tractoare agricole, funiculare, trolii şi piese de schimb, dar fabrica dispune și de centru prelucrări CNC, turnătorie, linie de tratament termic, sculărie, atelier sudură, vopsitorie și service. În ultimii doi ani, investiţiile în retehnologizarea fabricii au depășit cinci milioane de euro.

Atât IRUM, cât şi Maviprod sunt administrate de Mircea Oltean şi soţia sa, Violeta.  Cei doi sunt implicaţi în acţiuni caritabile prin intermediul Rotary Club din Reghin. În timpul liber, omul de afaceri preferă să călătorească în ţările nordice şi să facă sport.

266 este locul ocupat de Mircea Oltean în ediţia de anul trecut a TOP 300 Capital, cu o avere estimată la 18-20 de milioane de euro

26 milioane de euro este cifra de afaceri  cumulată pe 2012  a celor două firme ale familiei Oltean, IRUM Reghin şi Maviprod. Profitul cumulat este de 4,8 mil. euro

2012 a fost cel mai bun an al grupului de firme IRUM Maviprod. TAF-ul 2012 este un produs care se va bate cu produsele occidentale, conceput şi realizat în totalitate la IRUM Reghin. 
Mircea Oltean, director, IRUM Reghin

Nicoleta Bănilă, Capital.ro

Exit mobile version