Efectuata saptamana trecuta, ministrul roman al apararii s-a intalnit la Pentagon cu secretarul apararii James Mattis. Discutiile dintre cei doi nu sunt inca publice dar ceva tot am aflat (via Gregory Hellman, jurnalist la Morning Defense şi Politico.com, via Mediafax).
Jurnalistul american, citandu-l pe Mihai Fifor, ne informeaza ca astazi (1 octombrie) va fi lansata oficial licitatia pentru rachetele anti-nava cu baza la tarm, Fifor declarand ca Romania intentioneaza sa dezvolte aceasta noua capacitate de descurajare, pe langa alte mijloace avute in vedere.
Pana aici nimic deosebit, dar jurnalistul american merge mai departe si scrie ca este foarte posibil ca rachetele alese pentru bateriile de coasta sa fie aceleasi cu cele care vor opera la bordul noilor corvete (si fregate).
Tot Gregory Hellman ne informeaza ca Boeing este una dintre competitoarele in cazul bateriilor de coasta (cu racheta Harpoon Block II), lucru deja oficial.
Si cam aceasta-i stirea, de aici putem noi specula linistiti…
Daca Harpoon Bk II va fi castigatoarea licitatiei ramane de vazut (in acest moment tot NSM pare favorita, dar trebuie vazute cerintele si conditiile din anuntul facut pe siteul Romtehnica). Dar din ce in ce mai des se aude ca rachetele de coasta si cele de pe nave vor fi ale aceluiasi producator. Si de aici dilema programului (competitiei) separat de dotare cu rachete tarm-nava…
Ori daca Harpoon va fi aleasa, castigatoare la nave ar fi sa fie Damen (Raytheon/Boeing/Thales ) si aliatii sai. Nu putem sti inca daca jurnalistul american a aflat ca rachetele vor fi comune sau doar a presupus, ramane sa vedem care sunt conditiile competitiei.
Maine (2 octombrie) este ziua cand cele patru companii competitoare in programul corvetelor ar trebui sa depuna oferta finala (tehnica si financiara). Din informatiile noastre, toate cele patru vor depune urmand ca in ultima saptamana din octombrie sa fie anuntata castigatoarea.
Asadar, mult a fost, putin a mai ramas si vom afla ce corvete vom avea la Marea Neagra, ce armament, ce viitor. Sa tinem pumnii stransi, avem nevoie de ceva noroc, pentru ca programul sa demareze in termen si sa fie dus la bun sfarsit.
Pe de alta parte, astazi este prima zi lucratoare din octombrie, iar Mihai Fifor anuntase ca spre sfarsitul lunii septembrie a doua baterie Patriot va fi platita. Deocamdata nu avem nici o informatie ca acest lucru s-a facut, iar in 2018 nu cunoastem ca MApNul sa fie efectuat ceva cheltuieli importante din bugetul sau de 2% din PIB (aproximativ 4 miliarde de euro), din care 35% ar fi sa fie strict pentru achizitii.
Speram ca dezmatul bugetar guvernamental sa nu afecteze si fondurile armatei, asta in conditiile in care Min. Finantelor a anuntat ca la 1 octombrie deficitul bugetar este de 1,5% din PIB, dublu fata de aceeasi perioada din 2017.
GeorgeGMT