Chiar daca nu este o stire recenta, ne permite doar sa reactualizam putin „dosarul” romanilor uitati din Poroskovo.
Si iata cateva extrase din stire:
Locul pe care urmează să fie ridicată prima biserică românească din Poroșcovo (Transcarpatia, Ucraina) a fost sfințit joi, 28 decembrie 2019, de către preoții din împrejurimi, împreună cu protopopul Vladimir din Perecin. Biserica românească se va construi cu binecuvântarea IPS Teodor de la Mucacevo, ierarh al Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, autonome în cadrul Patriarhiei Ruse.
„Noua biserică va fi în aceeași curte unde este și școala. Este singurul teren pe care-l avem și încercăm să-l folosim pentru ambele lucruri. Inițial ne-am gândit doar pentru școală, nu ne-am gândit să facem și o biserică, dar pentru că volohii, cei care au rămas ortodocși și nu au căzut pradă prozelitismului sectar, au dorit să aibă o școală în limba maternă, atunci am zis să-i ajutăm, pentru că oamenii aceștia chiar vor cu adevărat, așa că s-a ajuns să se pună ideea unei noi biserici care, până la urmă, văd că se va pune în practică”, a declarat preotul Eftimie Mitra pentru InfoPrut.
Slujba de sfințire a locului de construire a viitorului lăcaș de cult a fost oficiată de pr. protopop Vladimir, care aparține de Mitropolia Ortodoxă de Mucacevo, aparținătoare de Mitropolia Kievului, păstorită de IPS Onufrie, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Ruse.
Pr. Eftimie Mitra a adăugat că, alături de protopopul Vladimir din Perecin, au oficiat slujba de sfințire și cei doi preoți din Poroșcovo, pr. Victor și pr. Ivan, „pentru că în Poroșcovo, fiind un sat foarte mare, sunt două parohii, iar a treia parohie va fi aceasta a volohilor”.
Românilor din zonă li s-a propus să aibă biserică greco-catolică în limba română sau biserică autocefală în limba română, propunerea venind din partea unor autorități.
„Volohii au vrut să fie și ei, la fel ca ceilalți români din Ucraina, sub biserica rusă, pentru că și românii din Transcarpatia, și românii din Cernăuți, și românii din Odesa, din toate zonele Ucrainei, toți românii sunt sub singura Biserică Canonică din Ucraina. Din acest motiv au fost refuzate toate propunerile din partea anumitor oficialități și până la urmă au cerut binecuvântarea Mitropolitului de Mucacevo, care a aprobat să se facă o biserică ortodoxă pentru volohi, în care să se slujească în limb maternă, adică în limba română”, potrivit părintelui prototpop.
La sfârșitul evenimentului, părintele protopop a ținut cuvânt de învățătură în care i-a felicitat pe volohi pentru inițiativa lor de a ridica biserica lor în limba română, iar apoi a vorbit și părintele Mitra, explicându-le volohilor că sărăcia trebuie să apropie și nu să depărteze oamenii de Dumnezeu.
Până se va găsi un preot care să slujească în noua biserică, părintele Eftimie Mitra spune că vor sluji pe rând, el și alți doi preoți din sat.
„Am avut o înțelegere cu cei doi preoți din sat că, până vom reuși să găsim un preot aici, să slujească și ei din când în când, atunci când pot, să mai slujesc și eu din când în când, atunci când pot și-mi găsesc un preot înlocuitor la mine la biserică. Și astfel o să întreținem cumva slujbele în biserică până când va fi un preot al lor, al volohilor”, afirmă acesta.
„Nu mai sunt ai nimănui de nicăieri, sunt ai cuiva, sunt cineva în această comunitate, cineva care nu sunt de neglijat. Prin biserica ortodoxă ei vor avea legături mai strânse cu ucrainenii din zonă, care sunt tot ortodocși, definindu-se, în același timp, ca cetățeni ucraineni de etnie română și religie ortodoxă. Până acum, volohii erau au nimănui, nimeni nu dădea mare importanță acestei comunități. Dar ei deja încep încet-încet să se integreze în comunitățile, satele din împrejurimi. Dacă ucrainenii sunt ortodocși din rădăcinile lor, și românii sunt ortodocși din rădăcinile lor, între românii din Poroskovo și comunitățile ucrainene care sunt, și unii și alții ortodocși la origine, se vor lega legături mai strânse, ceea ce pentru noi este un mare pas înainte”, a mai adăugat acesta.
Pe pagina FCBK a comunitatii romanesti din Poroskovo se pot urmari etapele constructiei:
Școala pentru romanii volohi din Poroskovo – Postări | Facebook
In incheiere va prezentam documentarul TVR „La un pas de România: Români fără de Românie din Transcarpatia”:
Ep.2