Romania Military

Vrabia malai viseaza -TurkExit

Sau altfel spus: Vrabia, malaiul si noi romanii

“Vrabia”

“Vrabia”, adica Moscova nu-i  chiar vrabie, iar malaiul visat este premiul cel mare, pentru politica expansionista a Rusiei, inca de prin secolul XVIII. Sa “vaza” cum ar veni Turcia moarta si impartita la pomana intre vecini.

In presa rusa deja abunda articole si luari de pozitie cu privire la inrautatirea dramatica a relatiilor dintre Ankara si Washington, pe tema acuzatiilor regimului Erdogan cu privire la sprijinul acordat de americani asa-zisei incercari de lovitura de stat de vineri noapte din Turcia.

Si intr-adevar turcii acuza acum deschis SUA de implicare in puci, acuza Washingtonul de faptul ca a stiut si sprijinit activ aceasta manevra, doar ca nu au dovezi. Adevarat dovezile sunt o chestie cu totul optionala pentru un regim dictatorial, este suficient sa arate cu degetul spre “dusmanul extern” si sa cheme poporul sa apere tara, totul dupa o reteta arhi-cunoscuta deja, o reteta cu iz islamist. Adica cine sa fie de vina daca nu chiar marele satan?!

In mod clar in Turcia este in desfasurare o lovitura de stat data de Erdogan si care are ca scop subjugarea tarii, distrugerea opozitiei si a institutiilor statului. Cand totul se va calma – adica in cateva zile – vom vedea aparand, din sangele si praful de pusca inca plutind pe strazile Turciei, o noua tara, una condusa dictatorial de regimul corupt si anti-national al numitului Recep Erdogan.

Insa ce-are Erdogan cu americanii?! Pai, ca orice dictator, acesta are nevoie de doi stalpi pe care sa-si pozitioneze noua putere”: un inamic intern si unul extern. Cei dintre voi care au citit istoria instaurarii comunismului in Romania, stiu ca exact aceeasi placa au folosit si kominternistii, dupa 1947, cand s-a gasit un dusman imaginar intern – capitalisti, burghezi sau chiaburi si un dusman extern – tot SUA in principal si Occidentul in general.

Reteta este clasica si are in vedere “curatarea” societatii turce de orice element national care ar putea sa se opuna politicii dictatoriale a clanului Erdogan.

 

“Malaiul”

Turcia si NATO

Ei bine rusii aici sunt optimisti si ar putea chiar sa aiba si o baza reala. In mod cu totul surprinzator pentru mine, Erdogan – proaspat castigator al “puciului” – nici nu face bine ochi si se arunca asupra Statelor Unite. Dar…cu doar cateva zile inainte de “puci” face temenele catre Moscova si obtine iertarea pacatelor. Isi asigura adica spatele. Mai apoi, cu fiecare ora care trece, retorica anti-americana sporeste in intensitate, concomitent insa cu schimbarea tonului in cancelariile europene. Vom vedea ca si retorica anti-UE va rasari curand pe buzele pucistului, odata ce UE va deveni mai vocala impotriva dictaturii prospat inscaunata.

De unde in primele ore UE sprijinea – nu foarte clar insa  – regimul Erdogan, duminica toul s-a schimbat si se face apel la respectarea ordinii constitutionale. Atat  Parisul cat si Berlinul ii cer lui Erdogan sa respecte legea si Constitutia tarii, in conditiile in care este deja clara directia spre care se indreapta Ankara.

Erdogan insa este constant si continua sa atace America, atat prin vocea lui cat si prin vocea ministrilor sai, totul culminand cu acuzatia directa de implicare a Washingtonului in puci, desi puciul a fost organizat de clanul Erdogan…

Acum, orice dictator care preia puterea are nevoie de timp pentru a si-o consolida, adica pentru a elimina orice opozitie din tara, pentru arestarea dizidentilor sau a celor care macar sunt vag banuiti ca ar fi impotriva, sau a celor care macar nu sunt cu el. Iarasi vorbim de o reteta clasica, folosita de mii de ori in istoria cunoscuta a omenirii. Toti au facut exact la fel.

In acest moment in Turcia are loc epurarea, dar ca lucrurile sa mearga bine Erdogan are nevoie de timp si liniste, iar timpul se obtine prin izolarea tarii de exterior. Izolare mai ales mediatica.

Pentru ca Erdogan nu a putut sa dea lovitura de stat pana cand mass-media din Turcia nu a fost in cvasi-totalitatea ei in mana lui. Cererea “erdoganilor” adresata sustinatorilor lor de a nu parasi strada are logica ei si are in vedere blocarea oricaror marsuri de protest, care ar putea sa apara daca arestezi 2800+ de magistrati…

Si acum ajungem la NATO. Va retrage Erdogan tara din Alianta?! Deocamdata nu, insa conflictul auto-impus cu SUA spre o astfel de solutie ne indreapta atentia. Ankara nu poate pur si simplu sa iasa, are nevoie de un motiv, iar acesta se numeste Gulan-clericul, un om pe care eu nu-l cred implicat in absolut nimic, dar cum americanii nu-l vor extrada, Turcia va avea motive sa acuze in continuare Washingtonul – chiar fara dovezi , iar aici mai trebuie tinut cont ca turcii nu au acces la o presa libera, “inghitind” doar ce le serveste regimul – si la un moment dat se va atinge masa critica, chiar “poporul” va cere in strada ruperea relatiilor cu America.

Va iesi Turcia din NATO?! Foarte greu de spus, dar este posibil, doar ca nu stiu cine va pierde mai mult: NATO sau Turcia…

Rusii se bucura si vad in aceasta posibil TurcExit destramarea Aliantei, dar ei “uita” ca Turcia a fost primita in NATO doar pentru a bloca accesul URSS in Orientul Mijlociu si datorita pozitiei strategice foarte importante a Ankarei. Un alt motiv foarte serios a fost protejarea Turciei de mana lunga a sovieticilor. Faptul ca Erdogan nu stie istorie si este in stare sa parieze viitorul tarii pe o legatura stransa chiar cu Rusia dovedeste inca o data micismul mintii unui dictator marunt.

Dar mai este astazi Turcia la fel de importanta pentru Alianta?! Eu cred ca este, dar nu la fel de importanta si poate fi inlocuita. Rusii nu sunt sovieticii, nu au forta URSS, astfel ca un coridor sanitar intre ei si Orientul Mijlociu nu mai este necesar, cu atat mai mult ca cat Rusia are deja acces prin Iran la Golful Persic. Americanii stau bine in Irak sau Iordania, iar in Siria lucrurile se indreapta spre un partaj teritorial si al influentei. Ar mai fi si kurzii cu un posibil Kurdistan liber, un Kurdistan care exista de facto in nordul Irakului si este foarte posibil sa creasca cu teritorii din Siria.

Vremurile s-au schimbat, Rusia nu mai este temutul URSS din anii 70, tehnologia militara s-a schimbat si ea, dar factorii care determina importanta Turciei in flancul sud-estic al NATO sunt si factorii care ar putea sa duca Turcia la pieire.

Turcia nu are prieteni pe granitele sale, oriunde ne-am uita. Grecii le-ar lua gatul si astazi cu aceeasi placere, ca la sfarsitul Primului Razboi Mondial. Bulgaria – “cuiul lui Pepelea “ al Moscovei in NATO – inca se viseaza cu iesire la doua mari si stapana peste partea nordica a Bosforului. De Armenia nu trebuie sa mai vorbim, Irakul nu este un amic al Ankarei, Siria la fel, dar am lasat la sfarsit kurzii, o populatie mare, cu experienta militara serioasa si pe care Occidentul deja o sprijina in lupta cu ISIS, dar pe care Erdogan si-a antagonizat-o puternic atunci cand s-a hotarat (din motive politicianiste de a avea un inamic intern) sa incalce armistitiul si sa atace pozitiile kurde, iar mai apoi orasele. Kurzii reprezinta cel de-al doilea dusman intern, pe care Erdogan si-a cosntruit politica populista.

Kurzii vor lupta, vor fi sprijiniti, ramane sa vedem cum se va descurca o Turcie izolata politic si economic de mana cu Rusia. Dar prietenia cu Rusia este o mare necunoscuta  si un foarte mare risc. Moscova nu vede in Turcia un partener ci doar un inamic pe care-l asteapta la cotitura si cu care are afaceri neterminate inca din secolul XIX, de pe vremea cand rusii erau taristi iar turcii otomani. Bafta turcilor a fost ca Rusia Imperiala a iesit din Primul Razboi Mondial pe usa din dos, daca ar fi fost printre invingatori, Turcia de astazi nu ar mai aratat deloc asa de mare…

Daca rusii prind momentul oportun vor avea grija sa faca Turcia mici farame si nici macar nu-i pot condamna aici. Nu trebuie uitat ca NATO a fost o imensa ancora de stabilitate pentru turci, un imens scut care i-a ferit atat de derapaje interne prea mari cat si de mana lunga a Kremlinului, ba i-a ajutat sa se dezvolte si economic, insa odata ce tara iese sau macar isi ingheata relatiile cu Alianta, lucrurile se vor schimba dramatic.

Despre destinul economiei turcesti nici nu mai are rost sa discutam, o prabusire economica este dupa colt, in conditiile in care Ankara traieste oricum pe o ditamai bula de crestere economica bazata de credite si imobiliare.

 

…si noi romanii

 

Marea Neagra

Turcia nu era – oricum am privi problema  –  un aliat prea serios la Marea Neagra, existand se pare dificultati intre Bucuresti si Ankara de-a lungul timpului in privinta politicii (atat economice cat si militare) la Marea Neagra si sa nu uitam Ankara nu ne-a fost nici noua nici americanilor de prea mult folos in privinta Nabucco, iar turcii au marsat imediat pe proiectele rusilor (Turkish Stream).

Din punctul meu de vedere – desi toata presa romana o tot tine una si buna cu “teapa” – Romania nu “si-a luat teapa” de la Bulgaria si Turcia, dimpotriva Bucurestiul a venit cu o propunere serioasa, ambele tari (Turcia si Bulgaria) au fost public de acord cu ea, Ankara chiar a fost foarte vocala in sprijinul ideii, ca mai apoi, rusinos, Bulgaria sa fuga speriata – premierul Borisov declarand pe fata ca va fi schimbat daca se angajeaza in asa ceva – iar Turcia se face ca ploua.

Nu Bucurestiul a cazut de neserios ci cele doua tari care nu si-au pastrat cuvantul. Daca ar fi refuzat de la inceput, nu era nici o problema, atunci noi am fi ramas cu coada intre picioare, dar cum ne-au lovit pe la spate, ele sunt cele considerate astazi ca fiind neserioase.

Turcia a incercat mai mereu sa joace un rol mai mare decat ii permitea in realitatea forta sa economica si militara, s-a visat mai mereu o “mica-mare” putere in Orientul Mijlociu si a mai considerat ca la Marea Neagra ea trebuie sa fie piua intai. Datorita acestor motive nu a stiut sa-si faca aliati si prieteni, nu a stiut sa dezvolte o cooperare economica serioasa in bazinul Marii Negre, astfel ca acum nimeni nu are nimic a face cu Turcia.

Romania este slaba, dar are o pozitie magnifica, mai ales daca Ankara o ia spre dictaura, astfel ca eu personal nu prea vad cu ce ne-ar deranja pe noi o Turcie dictatoriala. Ba vad chiar (mari) beneficii economice si strategice, acum ca Romania a ramas ultima tara pro-atlantica din intreaga regiune a Balcanilor si Europei de sud-est. Dincolo de noi este doar…vidul! Incepe influenta Rusiei, dictaturi, instabilitate politica si economica, incepe un tinut al nimanui, populat cu balauri, capcauni si zmei.

Romania a devenit – incepand de vineri noaptea – granita reala a influentei politice si economice a UE si NATO, suntem ultima frontiera, ultima tara unde judecatorii sunt inamovibili, tara de la care incepe salbaticia politica si cu care incepe democratia si normalitatea si unde de bine de rau se mai lupta cu coruptia. Suntem ultima tara unde presa este libera, unde oricine poate injura pe oricine fara teama de a fi arestat sau inchis.

O fi mult, o fi putin, ramane sa vedem, deocamdata, Bucurestiul, cu toate tarele sale, este ultima reduta sud-estica in fata ambitiilor rusesti de a controla Balcanii pana la Dardanele si Egee, este ultima capitala care se poate numi democratica, fara sa izbucneasca nimeni in ras.

Nu suntem nici pe departe perfecti, dar insasi existenta acestui site arata ca deocamdata in Romania exista un fel de democratie mult mai apropiata de vestul Europei decat de estul rusesc sau sudul turcesc.

Iar acest lucru nu-i putin si s-ar putea dovedi o oportunitate fantastica pentru noi, stiindu-se din istorie ca Romaniei i-a mers foarte bine cand altora le mergea rau, ca Bucurestiul si-a intregit teritoriul cand altii se dezmembrau.

Doamne-ajuta!

PS Intre timp si Comisia Europeana a ridicat tonul la Turcia in privinta respectarii macar a unui simulacru de democratie.

PSS Iar epurarea continua. Dupa 2800 de magistrati demisi si unii chiar arestati, „erdoganii” continua cu 8000 de politisti concediati, 1500 de functionari de la finante, 30 de guvernatori out!.si 103 generali si amirali arestati! Adica ma intreb cine mai comanda astazi armata turca? Pe de alta parte daca cei 103 generali si amirali ar fi fost implicati in „puci” Erdogan se legana relaxat de-un stalp acum. Democratie si respectarea legii nu alta. In limbaj criminalistic…”orgie de dovezi”.

PSSS Presa britanica scrie si ea ca in aceste conditii locul Turciei in NATO incepe sa se clatine.

GeorgeGMT

Exit mobile version