Domne nu pot sa nu le admir macar optimismul, pentru ca aflate toate trei intr-o situatie macar grea, ele viseaza ziua cand vor reusi sa detroneze dolarul…
Pana la urma daca nici vise nu mai ai…
Aflam astfel de pe Sputnik ca exista o auto-denumita “Triada de Aur” (ei se auto-denumesc „Triunghiul de Aur”, da mie tot a triada mi se arata), formata din (leprosi :)) care are de gand, nu se stie nici cand, nici cum, sa dea jos dolarul! Triada cu pricina este alcatuita din:
- Iran. Cel mai costeliv membru al Triadei de Aur 🙂 , abia iesit de sub perfuzii, lihnit de foame si saracit zdravan de anii de embargo (cand a avut si inflatie de 45% per an), are ambitii mari dar n-are putinta, adica n-are nici capital, nici tehnologie. Asa de avizi sunt iranienii dupa tehnologie incat au anuntat oficial ca si companiile petroliere americane sunt binevenite in Persia, tehnologie si capital sa aduca.
Prima miscare a persilor a fost sa “arunce” cu contracte de multe miliarde prin Europa, desi Teheranul n-are bani, dar odata ce ofera astfel de “spagi” spera sa atraga investitii occidentale, pe indoielnicul principiu: “imi dai ca sa-ti dau”.
Da’ oricat de smecher crede Iranul ca este (si nu-i chiar fistecine in zona lui), tot tara bananiera este, tot din exportul de titei traieste si ar vrea sa traiasca si din exportul de gaze, dar nu are infrastructura necesara, alti bani, alta tehnologie. Dintre cei trei, Iranul nu are motive sa vanda titei decat pe dolari sau euro.
- Rusia este al doilea membru al grupului de “Aur”. Mai rasarita decat Iranul, tot saraca si cu economia in pioneze se afla, tot cu rubla la pamant si cu pretul titeiului vai mama lui. La fel ca si Teheranul, Moscova traieste de pe azi pe maine din exportul de gaze si petrol, plus alte materii prime (dar si pe piata metaleor preturile s-au cam prabusit) si spera si ea ca va fi candva mare putere economica. Logica Rusiei este sa vanda pe dolari, nu pe yuani, sau alte monede fara prea mare greutate, dintr-un motiv foarte simplu: importurile Rusiei se fac pe dolari, rezervele tot in dolari.
- China. Ei bine China este de fapt cheia acestei Triade si singura tara care ar avea motive sa scoata dolarul din contractele comerciale cu celelalte doua amice. De curand chinezii au infiintat o banca internationala, similara Bancii Mondiale, care are ca scop promovarea investitiilor chineze si a comertului cmpaniilor chineze in afara tarii. Banca asta este o chestie foarte serioasa si daca chinezii o pun pe picioare ar insemna ceva pentru ei. Doar ca…capitalizarea acesteia este in…dolari, deocamdata cel putin.
Dar China are si ea nevoie de dolari, pentru ca vedem cum socurile pe bursa chineza nu se mai opresc, iar toti clientii vor dolari nu yuani sau ruble, asadar si economia Chinei tot cu dolari functioneaza, dar chinezii au un avantaj fata de celelalte doua tari.
Astfel China ar fi foarte avantajata sa cumpere petrol si gaze – din Rusia si Iran – pe yuani, cu care yuani cele doua tari nu pot face nimic altceva decat sa cumpere bunuri si marfuri din China, astfel chinezii ar cumpara materii prime oferind la schimb nu bani cash ci marfuri fabricate la ei. Un astfel de “barter” este extrem de avantajos pentru cel care primeste materiile prime si ofera in schimb marfuri si foarte dezavantajos pentru cei care primesc marfurile la schimb cu materiile prime. Un fel de neo-colonialsm economic clasic chiar.
Pentru economia chineza ar fi un lucru foarte bun, ar insemna o scadere a presiunii pe curs, atat timp cat importa gaze si titei pe bomboane, calculatore si alte alea, fara sa plateasca in valuta forte (fara sa plateasca de fapt aproape deloc), o valuta pe care n-o stapaneste, in schimb yuani poate sa tipareasca cati doreste. Ba China ar putea chiar sa ofere un pret mai mare decat pretul bursei pentru titei si gaze, cu conditia ca acesta sa fie platit in yuani, astfel Beijingul si-ar face practic o proprie piata comuna energetica cu baza pe yuan, iar in timp economia chineza ar inghiti, din punct de vedere financiar, economia rusa si pe cea iraniana.
Asadar vad avantajele Chinei in scoaterea dolarului din tranzactiile cu Rusia si Iran, ea fiind o importatoare neta, dar nu vad nici un avantaj pentru Teheran si Moscova, in calitatea lor de exportatori neti, care ar fi obligati pratic sa dea titeiul si gazul pe produse chinezesti, devenind astfel client-captivi pentru o China care desi slabita este totusi un gigant economic fata de celelalte doua.
De altfel este si foarte ciudat cum un gigant precum China ar putea sa joace de la egal la egal cu doi “pitici”, din punct de vedere economic, precum Rusia si Iranul, iar daca Moscova nu casca bine ochi s-ar putea trezi inglobata nu in Uniunea Europeana ci intr-o China mult mai periculoasa decat NATO si UE.
Asadar cine ar castiga de pe urma excluderii dolarului dintre cele trei?! Tara cu economia cea mai puternica, adica China!
PS Chiar daca cei trei vor crea o noua moneda, datorita gigantismului economic al Chinei si rezervelor sale uriase in dolari, moneda respectiva va fi tot yuanul, chiar daca s-ar numi altcumva, pentru ca doar Beijingul are cat de cat credibilitate sa sustina o noua moneda, care ramane de vazut cat succes va avea printre restul tarilor din lume.
PSS Nemaiamintind aici ca intersele celor trei sunt destul de antagonice. Rusia & Iranul doresc preturi cat mai mari pentru titei, gaze si alte materii prime, pe cand China isi doreste preturi cat mai mici, astfel ca o posibila moneda comuna ar fi intr-o dilema existentiala: ce sa sprijine mai intai exporturile de titei si gaze, importul lor, sau exportul produselor finite chinezesti?
Pentru un exportator net precum Rusia (care exporta resurse neprelucrate), logica este un pret mare si o mondena interna puternica (pretul titeiului nu are legatura cu productivitatea muncii din tara), pentru China in schimb o moneda mai slaba ar fi un mare avantaj, asadar ce va fi?Pe de alta parte daca Iranul va reusi candva sa devina furnizor de gaze pentru UE va intra in conflict comercial cu Rusia, urmand poate si un razboi al preturilor.
PSSS Acum mai lipseste sa vina unul pe la comentarii sa ne evoce forta economica si viitorul stralucitor al BRICS, care BRICS nu este decat o adunatura de eterne sperante si moarte rezerve, cu exceptia Chinei…
GeorgeGMT