Coreea de Sud s-a hotarat acum doi ani sa-si doteze fortele aeriene cu rachete de croaziera germano-suedeze KEPD 350 Taurus, cumparate din Germania. Rachetele sunt deja integrate la bordul F 15K dar coreenii mai au de asteptat…
Astfel americanii au intarziat destul de mult aprobarea pentru exportul unor componente-cheie in ghidajul rachetei, iar nemtii asteapta si ei, cu mana streasina la ochii, vreo veste de peste ocean.
O decizie in acest sens se asteapta sa fie luata abia in august, cand de fapt coreenii se asteaptau ca in acest an sa aiba deja primele rachete, din cele 170 comandate.
Daca o fi doar vreo “harjoneala” intre aliati (SUA vs Germania) sau ceva mai serios inca nu stim, cert este ca intarzierea este una semnificativa si da peste cap planurile de dotare ale Coreei.
KEPD 350 Taurus este o racheta de croaziera cu o raza destul de modesta – 500km, dar care poate penetra la nevoie si un buncar protejat de 6 metri de beton, asta pe langa faptul ca poate fi lansata si abia mai apoi sa i se desemneze o tinta, tinta pe care o poate urmari in mod autonom.
Taurus KEPD 350 (Kinetic Energy Penetration Destroyer) este o racheta de croaziera lansata aerian dezvoltata in parteneriat intre LFK ( actuala MBDA Deutschland GmbH) si Saab Bofors Dynamics. Poate ajunge la 500 km la viteza maxima de Mach 0,8-0,9. Focosul dublu de 500kg, numit Mephisto (Multi-Effect Penetrator, HIgh Sophisticated and Target Optimised), consta dintr-o pre-incarcatura si o incarcatura penetranta initiala pentru a curata solul si a intra in buncar si un focos principal cu fitil variabil de intarziere. Racheta poate fi folosita pentru atacuri impotriva tintelor statice si a navelor si are in componenta si contramasuri de auto-aparare. Calea de zbor este programata inaintea utilizarii de catre planificatorii misiunii, pe baza datelor despre apararea antiaeriana a inamicului. Racheta este de obicei ghidata prin GPS, desi poate naviga pe distante lungi fara suportul GPS multumita sistemelor INS (Inertial Navigation System), IBN (Image Based Navigation) si TRN (Terrain Referenced Navigation). Ca si Storm Shadow, atacul este de natura climb-and-dive, iar camera de inalta rezolutie IR folosita la navigatie, poate fi utilizata si pentru ajutorarea tintirii.
Deocamdata Taurus se afla in dotarea Germaniei, a Spaniei si, spera coreenii, a Coreei de Sud.
Ma uit la Taurus si-mi lasa gura apa. Ce bune ar fi, asta daca ar fi integrate pe F 16A, ca noi singur n-avem bani sa facem integrarea. Si cel mai probabil nu sunt integrate…
Vorba Eroului Bula, cat dracu sa fie de la MK pana la Sevastopol?! 🙂 🙂
GeorgeGMT