Arta Razboiului, martie 2017

This entry is part 3 of 97 in the series Arta Razboiului

Salutare natiune!

Astazi lansam o noua rubrica lunara, in stilul lui „Permiteti sa raportez!” Se numeste „Arta Razboiului” si va contine comentariile voastre cu privire la carti militare (istorice, tehnice, beletristice, SF…), filme, documentare, fotografii…in general Arta/Cultura militara. Tot va trece prin cap sa prezentati si sa discutati pe acest subiect: Arta Razboiului…si a Pacii.

Ideea ii apartine lui Iulian.

Series Navigation<< Arta Razboiului, februarie 2017Arta Razboiului, aprilie 2017 >>

32 de comentarii:

  1. O corectie: nu a fost ideea mea, eu doar am plins mai tare ca ne-ar prinde bine. 🙂
    Sint sigur ca au fost altii inaintea mea.

  2. Inca ceva, aici propun citeva reguli:
    – este preferabil ca recomandarea unei carti sa aiba si un URL catre un site (daca nu este disponibila, atunci macar autorul, anul aparitiei, editura, editia); filmele cu link spre IMDB, cu anul si regizorul
    – recomandarea/nerecomandarea sa fie insotita de o fraza, un paragraf sau mai mult despre ce v-a placut sau v-a enervat sau de ce o recomandati sau de ce nu o recomandati
    – orice alte pareri, comentarii referitoare la carte/film/serial/etc in discutie se vor face pe threadul de comentarii specific pentru acea carte/film/serial/sculptura/tablou

  3. Ok, vin eu cu o prima recomandare, mai generala asa…
    Puneti fratilor mana pe carti si mai lasati internetul. O carte citita lasa urme, intelegi lucrurile dintr-o cu totul alta perspectiva mult mai profunda, ramai cu ceva si pana la urma, inveti ce sa cauti pe internet.

    Istorie militara, istorie in general ca sa intelegem lumea de astazi si catre ce se indreapta ea.

  4. Si acum sa-l lasam pe autorul moral – Iulian – sa vina domnia sa cu o propunere pentru noi toti…

    • Sefu, ma simt dator sa va corectez, daca se poate: stiti, nu sint autorul nici moral nici material; au fost altii inaintea mea. Eu doar m-am plins mai mult si s-a nimerit sa fie acum. Sa fixam ideea. 🙂

  5. Arik Brown – Electronically Scanned Arrays MATLAB® Modeling and Simulation

    Autorul spune in prefata: … this book is intended to serve as both a textbook in a college/university setting as well as a reference for practicing engineers

    Alte elogii:
    … ” provides for a unique, stand-alone mathematical description that can be adopted by anyone trying to communicate the theoretical foundation for their array design…has insights from a practitioner that are unique. The MATLAB® scripts alone are worth the price.”
    —Daniel C. Ross, Ph. D, Northrop Grumman Corporation

    Despre carte, zis de editor:
    Several books have been written about ESAs, but most cover only fundamental theory. Few, if any, provide the insightful, easy-to-use simulation tools found in this book. Obviously, MATLAB® is one of the greatest tools available for exploring and understanding science and engineering concepts, and we use MATLAB functions to easily and instantly calculate ESA patterns. However, to achieve a truly insightful and in-depth analysis of subarray architectures, conformal arrays, etc., it is imperative that users first develop a firm grasp of ESA fundamentals.

    This volume helps readers build that elemental understanding of how ESAs work. It also provides code to run as an aid, so that readers don’t have to start from scratch. The book expands on ESA principles and provides a modeling framework, using MATLAB to model applications of ESAs (i.e. pattern optimization, space-based applications, and reliability analysis). Presented code serves as an excellent vehicle to help readers master the analysis and simulation of ESAs.

    Exploring how difficult problems can be simplified with short, elegant solutions, this is an invaluable resource for students and others new to ESAs, as well as experienced practicing engineers who model ESAs at the systems level.

    Parerea mea este ca e una din cele mai proaste carti stiitifice (??) sau tehnice (???) si este un manual pentru cei care vor sa afle cum nu se scrie o carte tehnica pentru ca:
    – nu exista nici o justificare a formulelor sau demonstratie a lor
    – erori in scrierea lor
    – codul care ar trebui sa functioneze in matlab este plin de erori sau este gresit

    Nu va apropiati de ea, e o pierdere de timp. Merita timpul doar daca vreti sa cititi paragrafele ca lectura de divertisment. Pina si manualul VCR-ului din anii ’80 era mai bine scris si mai folositor.

  6. La noi, una din ”princiipiile” acestei arte ar fi: lasa-l pe dusman sa creada ca esti slab…..la noi toate dotarile sunt sub orice crititca, dar banuiec ca jeneralii aiia la un loc au mintile unui von Manstein si ne scot in caz de bum-bum…..

    • Victor, este vorba despre
      … comentariile voastre cu privire la carti militare (istorice, tehnice, beletristice, SF…), filme, documentare, fotografii…in general Arta/Cultura militara.
      Acest gen de comentarii nu are ce cauta aici, doar la ‘Permiteti sa raportez’.

  7. Super
    Memoriile Căpitanului Dumitru Pasat 1941-1945 Editura Humanitas
    Este ultima carte citita de mine si care a lăsat deoparte propaganda gen noi avem 7 vieții iar mita mea are numa 4. Si cuprinde multe aspecte inclusiv prizonieratul, reabilitarea.

  8. Din seria „Al doilea razboi mondial”, a Editurii Litera, am citit recent cartea „Sevastopol 1942”, de Robert Forczyk, care trateaza strict campania din 1942, nu si evenimentele de mai tarziu din razboi.

    http://www.elefant.ro/carti/istorie/epoci-istorice/secolul-xx/al-doilea-razboi-mondial-sevastopol-iixivii-248732.html

    Am vrut s-o recomand aici pentru ca este (fireste, in opinia mea) o analiza completa (harti detaliate, analiza fortelor combatante, teatrele de operatiuni – terestru, naval, aerian, prezentarea comandantilor) despre cum se poarta o campanie militara de dimensiuni medii, inclusiv sub aspectele de logistica si intr-o situatie mai rar intalnita in al doilea razboi mondial adica impotriva unor fortificatii iesite din comun ca dimensiuni si rezistenta.

    Cartea mai prezinta si problemele comandantilor germani care n-au avut de la bun inceput resursele considerate necesare pentru a cuceri zona, precum si contributia Corpului Vanatori de Munte al Armatei Romane, care cuprindea 2 divizii de VM si una de infanterie. Veti gasi lucruri deja obisnuite inclusiv in ziua de azi despre dotarea pestrita si insuficienta cu echipament militar, inclusiv faptul ca germanii se straduiau sa ne doteze cu artilerie sovietica pe care o capturasera.

    Din aceeasi serie mai sunt si alte carti care trateaza punctual cate o batalie importanta a razboiului si la pretul unui bilet de film eu cred ca merita citite.

  9. O carte pe care am citit-o de.muult dar de care imi amintesc , fiind o lectura foarte plactuta ,genul de carte care ajunge repede fara coperti de la atata imprumutat .Cred ca cei mai multi o cunosc dar pt. ceilalti care inca nu au citit-o o recomand cu placere

    http://www.anticariat-unu.ro/uploads/products/tancuri-in-flacari-amintiri-din-cel-de-al-doilea-razboi-mondial-de-ion-s-dumitru-1999-p86935-0.JPG

  10. Cred ca toata lumea de aici stie de seria de carti scrisa de Sven Hassel. Parca erau 14 volume. Le-am citit pe nerasuflate acum vreo 10 ani, si cred ca e timpul sa le caut prin biblioteca sa le recitesc.

  11. Eu vin cu un google cu carti informat electronic… http://en.bookfi.net/ si http://libgen.me/

  12. Acum ma lupt cu cartea aceasta Liddel Hart – Strategy:
    http://www.goodreads.com/book/show/305909.Strategy .
    Este o trecere in revista a conflicetelor din antichitate pana mai de curand. Momentan sunt la perioada lui Frederic si pana acum autorul are o preferinta clara pentru „indirect approach” ca sursa a victoriilor. Si sa nu uit si moralul trupelor e pe primul loc in conceptia lui Hart.

  13. un prieten pasionat de istorie are o mica editura care publica memorii militare.
    Inceputul e foarte promitator, Guderian, Rommel si Skorzeny
    http://www.miidecarti.ro/

    PS inca nu le-am citit, dar o sa le iau la mana cat de curand

  14. nu sunt ale mele. Presupun ca nu stii cum e cu drepturile de autor pt carti. Nu iei mereu tot ce vrei, ci mai mult ce poti. asteptam de multa vreme memoriile lui Guderian 🙂

  15. Eu as recomanda celor pasionati de arta militara „Cruciada in Europa”, de Eisenhower. Din cate stiu, a fost editata doar o data in romana, inainte de revolutie, la Editura Politica, dar inca poate fi gasit pe la anticariate. Nu va asteptati la scene de lupta apoteotice sau eroi care cu un incarcator de automat pun la pamant companii intregi. In schimb autorul va va desrie pe larg modul in care armata Americana a trecut in 5 ani de la o stare deplorabila la cea mai fromidabila masinarie militara din lume. E interesant de vazut complexitatea logistica pe care au presupus-o operatiunile aliatilor, dar si atentia acordata de comandamentul american, si de Eisenhower in particular unor aspect apparent secundare: moralul trupelor, buna comunicare, cenzura (cand e utila si cand nu), relatiile inter-aliati, relatia cu industria de razboi, etc.

    Intr-o alta nota, pentru pasionatii de marina, (in special pentru cei interesati de veliere) recomand „War at Sea in the Age of Sail 1650-1850” de Andrew Lambert. Cateva aspect interesante: modul in care marina regala britanica intelegea logistica (avand nave de aprovizionare dedicate, permitand astfel blocada unor porturi inamice departe de bazele proprii) conservarea navelor, sau importanta echipajelor experimentate (e un capitol intreg in care se arata cum Spania si Franat construiau mai mult, si uneori mai bine, dar nu aveau marinarii necesari sa le armeze). Pentru cei interesati, o am in format PDF, lasati un mesaj si vorbim.

    Si tot pentru iubitorii de nave as mai recomanda doua carti:
    EPOPEA NAVELOR – ALEXANDRU RETINSCHI
    INDRUMATRO MARINARESC – BUJENITA si NIGARU

    Ambele sunt vechi (indrumatorul cred ca e editat prin anii 50) dar foarte bine scrise si veti deprinde atat „nomenclatura” specifica marinariei cat si o parte din secretele constructiei de nave. Inca mai pot fi gasite prin anticariate.

    Lectura placuta 🙂

    • Cam aceiasi stare i-a prins si la Razboiul de Independenta, apoi in WW I tot la fel si WW II e povestita situatia in carte.
      Norocul americanilor in toate aceste 3 mari conflicte a fost ca in primul au jucat acasa iar englezii au avut un ocean de trecut acum 300 de ani cand trecerea atlanticului era lucru greu si pentru marinarii experimentati.
      In celelalte doua mari conflicte, cele mondiale, iar au fost surprinisi in offseid, depasiti ca numar, tehnologic, etc, dar cum tabla de joc era la altii in batatura, americanii au avut timp suficient sa-si organizeze colosul industrial si economic pentru a veni puternic din urma si a iesi pe locul I.

    • Sunt interesat. Las aici un email: firejames@gmail.com Multumesc anticipat.

      Da multe din operatiuni au fost minutios pregatite (inclusiv inselatoria cu falsa debarcare insa in ziua z principiul a fost simplu..debarcam mai multi soldati decat pot impusca mitralierele germane.. nu e chiar un exemplu de mare strategie) 🙂 Asta asa ca sa fiu nitel rautacios

  16. Herr Von Renn Weg

    Merci mult de tot, g.cristian, ca ai mentionat titlul acela, Tancuri in flacari… chiar cautam de ceva vreme cartea… dar din pacate, pe site-ul dat de tine nu mai este disponibila cartea… Stie alt cineva unde as putea sa o gasesc, sau daca o are cineva, in format electronic, poate?

    • Eu am gasit-o pe okazii.ro (singura data cand am folosit acest site). Am primit-o tocmai de la Oradea cred. A costat 20 RON +11 RON transportul.

  17. O carte buna…Misiune Secreta Cazuri reale ale forțelor speciale din 16 tarii JUDITH Grohmann . Ca o fi asa ….sau nu…

    • Intr-adevar, o carte de memorii foarte buna, cu fapte de arme neperiate… Citeam si-mi venea sa plang (vis-a-vis de dotarea alor nostri)…Am gasit si chestii socante…La un moment dat o coloana blindata romaneasca intra intr-o localitate (pe Frontul de Vest)… In fata, in ambuscada, ii astepta un Panther (Pz.V). Primul proiectil tras de neamt a scos din lupta primele 3 blindate ( cred ca TACAM-uri) ….le-a strapuns cutia ‘blindata’ la toate 3 … Si mai sunt si-alte momente dure prin carte.

  18. http://www.dtic.mil/get-tr-doc/pdf?AD=ADA097704

    Un studiu NATO la care participa generalii Balck si Von Mellenthin despre tactica si doctrina NATO. Foarte interesante observatiile despre armata rusa si alte consideratii de ordin cultural 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *