Scoase in lume dupa ani de tinut la secret, aproape uitate, faimosul T72 si controversatul P-125 (proiect 125) romanesc au fost aduse la Muzeul Militar National”Regele Ferdinand”.
Suntem primii care le prezentam coafate si barbierite, spreiate si frumoase, in toata splendoarea lor.
Pregatim o poveste ampla cu aceste doua piese de valoare, dar mai ales cu faimosul proiect romanesc inchis dupa 90,P-125.
Va mai dam doar doua poze cu ele, restul…maine,cu completarile de rigoare.
Multe felicitari Muzeului,Ministerului Apararii ,UMBucuresti si voluntarilor care s-au ocupat de salvarea lor, mai ales a piesei de mare valoare romanesti!
Multumiri colegilor mei care au venit sa le pozeze si la le admire,Laura si Tibi
Sursa: SuntemRomania
TR 125 si T 72 au fost revitalizate la UMB pe cand la conducerea uzinei era domnul George Ioana. Eu am mai pomenit in comentarii despre revitalizarea celor doua tancuri si sunt foarte bucuros ca in sfarsit TR 125 si T 72 Ural sunt expuse la Muzeul Militar din Bucuresti si pot fi admirate de toti iubitorii tehnicii de lupta, mai ales de cei care iubesc tehnica de lupta romaneasca.
GeorgeGMT
Salut astea sunt Din transportu lor la muzeu 🙂 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1107262152619673&set=pcb.771769442932758&type=3&theater
|/|
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1107262155953006&set=pcb.771769442932758&type=3&theater
nu se pot deschide, spune ca link-ul e expirat; in alta ordine de idei P-125 arata chiar bine
file:///C:/Users/cata/Desktop/P%20125.jpg
file:///C:/Users/cata/Desktop/p125.jpg
vedeti daca merge 🙂
„file:///C:/Users/cata/Desktop/P%20125.jpg”
cum vrei sa vedem noi pozele de pe desktopul lu matale de acasa…
uploadeaza’le si matale pe undeva, la fotogaleata – photobucket sau alte image hosters
asta ce moderare mai asteapta ma mancavas, dezactivati dracu filtru ala ca mai mult incurca….
intra bre pe tinypic si posteaza-le acolo
Care e legatura intre T72 Ural si Romania? Ca nu stiu sa fi fost produs in romania…
Le-am avut in dotare! 30 buc.
Pe scurt, am importat 30 bucati, am incercat sa obtinem licenta de productie, ne-au refuzat, ne-am apucat sa deazvoltam TR-125 pornind de la la T-72.
al doilea cel mai produs tanc postbelic dupa t 55 si noi abia ne-am pricopsit cu 30 de buc…era la cutite nicolae al nostru cu brejnev,adropov,cernenko si gorbacoiv al lor.
Astfel de actiuni merita incurajate! Felicitari celor care au avut initiativa si au si dus-o la capat! Aceste tancuri fac parte din patrimoniul Romaniei la fel de mult ca IAR 80 sau canoniera Stihi, sunt mostenirea noastra culturala in aceeasi masura ca un tablou de Grigorescu.
Multumim 🙂
Frumoase exponate…
chiar nu se poate incepe producerea lui P=125 in serie? ca intermediar pt viitorul tanc romanesc? toata lumea vrb de TBT 8X8 si poate 6×6, 4×4, dar este nevoie shi de o platforma de lupta modulara shenilata cu capacitate de transport trupe intre 6 si 10 militari depinzand de volum (cu 14, 12 sau 10 galetzi de rulaj jos) si de configuratzie, pt Armata romana, adica pe baza lui sa facem un nou MLI, MLVM, MLDA, TOAPS-122/-155, platforma pt rachete AA, AT, AN, SS, APR, radare, MBAPS-82/-120, TATAPS-85/-100/-105/-120/-125/-130, TAASAP-30/-35/-40/-57,etc.
P 125/TR 125 nu poate fi produs in serie din mai multe motive: in primul rand tancul este inca un prototip, mai avand destule de facut pana la productia de seria, in al doilea rand asa cum este astazi este deja imbatranit si ar necesita o modernizare masiva.
Ideea unui nou tanc romanesc – idee expusa la noi pe site – avea la baza mai vechiul program TR 2000, in cooperare cu KWM, nu TR 125 asa cum a mintit fara sa clipeasca actualul director al UMB, Ulise nus’-cum…
Daca TR 125 ar fi ajuns la maturitate – dupa revolutie – si l-am fi avut astazi in dotare era alta discutie.
Si de dragul vremurilor cand produceam tancuri, TR 125 ar fi fost superior T 72 la multe capitole, pacat ca nu a apucat sa se faca mare. 125ul ar fi fost o incununare a industriei militare romanesti dupa TR 570 si TR 85. Acum am fi avut deja experienta acumulata, oameni bine pregatiti, o industrie gata sa produca un tanc modern si cu nimic mai prejos decat altii…
Daca ai vointa ,se poate orice, in marja de timp aferenta pt a recupera ce ai pierdut. Ma refer la oameni pregatiti si capacitati de productie……..
La noi in România securitatea nationala se opreste la coloanele oficiale si declaratii pompoase ale politrucilor.
In conceptele lor chestii precum industria(de orice fel, mai ales de aparare), infrastructura de transport(sosele, cai ferate, porturi, as putea include si spitalele), invatamant ,sanatate, cercetare, locuri de munca,sunt bune doar pt a mai prosti pe cei ce platesc taxe si mai gândesc pe termen lung la viitorul lor si a familiilor lor in tara asta. Pe ceilalti îi prostesc usor cu mariri de pensii si ajutoare sociale………?
Si mai spun idiotii ca sunt unii care sunt nostalgici dupa fostul regim…….
Aia macar au facut ceva…..mai prost ,mai ineficient ,dar macar aveau o strategie ,buna sau proasta……
Singura lor stategie e de unde mai putem fura sa nu ne prinda nimeni……..????
Mi se pare mie sau cutia blindata a TR-125 e mai inalta decat cea de la T-72?
Ca inaltimea lui totala e mai mare decat a T-72-ului se vede clar dar si cutia blindata pare mai inalta.
Cine are vreme, dati o raita pe acolo si aruncati un ochi, poate ne spuneti ceva privitor la garda la sol, latimea senilelor si orice alte detalii, eventual si cu poze.
Este mai inalt, si pare ca si unghiul placii frontale e putin diferit…
Da, la T-72 unghiul glacisului (cred ca asa se numeste partea frontala superioara a cutiei blindate) este de 68 grade fata de verticala in timp ce la TR-125 pare sa fie spre 60 grade, ca la T-55.
Nu-mi dau seama de ce au ales solutia asta pentru ca am inteles ca blindajul frontal al cutiei blindate este similar ca grosime si compozitie cu cel de la T-72.
Eroule , gasesti aici date despre grosimea blindajului :
http://trofi53.blogspot.ro/2014/02/realizarea-tancului-tr-125.html
Deci se confirma ce stiam despre blindajul frontal al cutiei blindate.
Ar fi interesant sa stim ce grosime are blindajul din lateral, de dedesubt si din spate. Despre T-72 am gasit putine informatii in privinta asta, doar niste schite din care reiese ca blindajul lateral al cutiei este undeva intre 55 si 80mm iar cel de sub cutie este de 20mm, ca la T-55.
Eroule , ai absolut toate datele solicitate in articolul semnalat , si anume in fotografia a treia , de sus in jos :
http://2.bp.blogspot.com/-q_-iTni5d5o/Uvj0QeCRN5I/AAAAAAAASJM/mR7tdktGcTI/s1600/DSCI0064-001.JPG
Acum am vazut mai bine. E mult de kit-uit la el (ma refer la kituri de blindaj si nu la chit auto 🙂 )
pai nu e de kituit, ci de schimbat inclusiv solutia de blindaj… in fine, ai avea nevoie de un produs nou, chiar daca derivat, care trebuie omologat.
Si poate n u m-as baza pe un blindaj de baza foarte gros, ci unul aditional modular, care sa poata fi schimbat cu totul la nevoie, si odata cu evolutia amenintarilor… cam cu au facut la Merkava.
http://imageshack.us/a/img837/3638/merkava4turretbasic.jpg
http://i1209.photobucket.com/albums/cc400/VNsabber/1003uo.jpg
http://www.supervideo.com/UrdunMerkavaIVTurret.jpg
Eroule , daca o sa cauti bine pe internet , o sa gasesti manualele de utilizare a T-72 Ural, T-72 A , T-55 , T-34-85 etc, ca vad ca le-au desecretizat pe toate .
@Eroul Bula
Un motiv ar fi protectia cu cat este mai inclinat blindajul cu atat creste, atat pt. cinetic cat si HEAT, deoarece penetratorul trebuie sa strabata mai mult material si poate (mici sanse) chiar sa ricosese sau sa fractureze penetratorul (si mai mici sanse).
La HEAT mai apare si problema cu „pupatul” ca cat racheta se pupa mai bine blindajul cu atat penetrarea este mai eficienta.
//
In poza cu P 125 scrie ca sunt grosimile blindajului si nu RHAe sau LOS acelea sunt mai mari in functie de inclinarea blindajului, cum a fost construit, etc.
Inclinarea:
400mm grosime inclinat la 30 grade =>800 mm RHAe
Alcatuirea blindajului influenteaza si ea „rezistenta” lui:
400mm blindaj alcatuit din otel-aluminiu-cauciuc-otel si fiecare are 100mm => 1000mm RHAe pt. HEAT.
Imi place ideea unui tanc cu un blindaj de baza mai „subtire” pe care aplici diferite kituri in functie de necesitate, poti „regla” greutatea daca trebuie. Mai are si avantajul ca poti schimba relativ rapid acele kituri daca sunt avariate pe cand la un tanc clasic dureaza mult timp pana il repari, fiind scoase din lupta (daca avaria este mai grava trebuie trimis la fabrica).
Nu-s un specialist dar senilele par ceva mai late la P-125, s-a mentionat unghiul placii frontale, zona frontala a turelei e diferita.
Din 2013 ma tot „bat” cu MapN, cu Guvernul Romaniei , telefoane la UMB , pentru aceste tancuri- am raspunsurile date in format electronic si daca au vazut ca nu ma las , ultima data am primit prin plic-adica scrisoare, .Va rog pe toti cei care doresc sa puna presiune pe MApN pentru aducerea si altor tipuri de tehnica , ex. OAP 122 Model 89 cu originalul 2S1 , TAB B 33 Zimbru, TAB 79 C, BRDM 2, s.a.Daca le scriu tot eu , probabil nu am sa mai fiu luat in seama ,cred ca sunt oaia neagra.Am avut rabdare din 2013 cu aceste produse, ma rugam sa nu se schimbe guvernul ca sa-i am la mana cu raspunsurile pe care mi le-au dat.Numai asa am reusit.
Felicitari pentru initiativa si mai ales pentru persistenta.
Am avut si eu mici schimburi de comunicare cu diverse institutii din domeniul apararii/securitatii, culmea e ca spre marea mea surprindere, institutiile de stat mi-au raspuns la timp si in amanunt, in timp ce „marii” nostri producatori, aia care sunt ba de stat, ba privati, ba si-si, nu mi-au raspuns niciodata desi era vorba de contracte si bani.
Ce idee sa menti in dotare tr570 si tr85 si sa nu produci Tr125 , ajungi si te intrebi daca nu este vorba de tradare nationala , tr125 este clar mai mare la toate capitolele fata de t72 , iti vine sa-ti bagi unghia in gat ca pitigoiul , tr125 este clar ca se merita produs ,un sasiu decent ca marime se puteau face multe upgrade pe el , si acum asa cum este poate bate rau bizonul si t72 asta dupa parerea mea , clar o masina care se merita produsa am ramas cu jegurile tr85 si t55 , sa se produca tr125 si modificat doar sistemul de tragere si montata o camera termala si cu siguranta este si acum un tanc mult mai bun fata de ce avem
Iti trebuie turela cu totul pentru el pentru ca modelul ala de turela nu mai poate fi produs la noi (vandut presa).
Nu cumva unul din mock-up-urile de TR2000 era pe sasiul asta? Si oricum turelele la astea moderne parca nu se mai fac cu prese nu?
Asta ziceam si eu in privinta turelei.
Asa este.
George , cum poti asambla diferite straturi de blindaj , cu caracteristici de elongatie diferite , intr-un monolit numit turela ?
Prin presare cu o presa foarte puternica . Cum numai noi aveam prin partea aceasta de lume .
Nu ai nevoie de presa pt turela , ai nevoie de baza adica turela sudata lipita in ce forma se doreste facuta si venit pe structura de otel al turelei cu blindaj aditional , care blindaj probabil se fabrica cum spui tu prin presare, turnare lipire si dracu mai stie cum , dar nu ai nevoie specifica de presa pt turela , se poate face cu vointa si ceva investitie in industria grea putem inca realiza un tanc romanesc care sa fie nu cel mai bun dar suficient sa poata pune probleme celor mai noi tancuri produse
Nicusor presele acelea minune nu erau cumva la imgb ? caz in care mai sunt acolo doar ca sunt ale doosan imgb care a cumparat kvaerner imgb care a cumparat imgb etc
buna miscare a facut ala care ne’a vandut presa, chiar daca nu mai sunt la moda turelele presate era singura tehnologie pe care o stapaneam si cu care la o adica mai miscai ceva in lipsa de alte tehnologii
asa ne-au taiat macaroana de alte tancuri, probabil o fi fost conditie de aderare la nato, ca si scudurile, neva, delfinul si altele
De la inceputul casarilor s-au exprimat temeri ca e vorba de distrugere ca sa putem cumpara din alta parte . In Observatorul Militar . Dar tu nu citeai Observatorul Militar .
Si s-a mai spus acolo despre functiile-manusa din minister , create mulat dupa studiile cate unui pilos . Dar nimeni nu citea Observatorul Militar .
Apoi au publicat articolul acela teribil cu antrenamentele armatei pentru pastrarea ordinii publice , pe care vad ca nimeni nu l-a citit . Si de atunci n-am mai citit nici eu Observatorul Militar .
GSG-ule , sa stii ca stapaneam mult mai multe tehnologii .
Uite , numai in domeniul constructiei de tancuri , faptul ca TR-85 nemodernizate au functionat multumitor la aplicatiile din toamna aceasta dupa 25-30 de ani de intretinere pe sponci , este o dovada .Metalurgie, prelucrari mecanice de precizie ,electronica si optoelectronica .
De motoarele-racheta cu combustibil solid compozit ai uitat ?
Ai vazut TAB-uri cu sudurile fisurate , ca si cele ucrainiene vandute in Irak ?
Ai lucrat cu tiristori romanesti ?
Stai asea, sa nu uitam de TABurile ucrainiene NOI la care le ploua in vehicul in filmul de prezentare 😉
am zis ca nu-tzi mai raspund, ca eu spre deosebire de soacra-ta am tzinere de minte…
nu stiu cate alte tehnologii itzi mai fi stapanit in alte domenii, ca eu oi fi fost student la moale pe vremea aia si n’am lucrat in fabrica
m’am referit strict la presa aia de turelele
si n’am scris asta ca sa denigrez ceva, pur si simplu am zis ca, la modul general, daca numai turele presate stiai sa faci si aia era singura ta tehnologie atunci nu trebuia vanduta presa ca sa-tzi tai singura craca de sub picioare si singura posibilitate de a mai face tancuri cu singura tehnologie pe care o stapaneai, chiar daca nu mai era ultimul racnet; cineva a facut’o cu dedicatzie, ca toate celalte distrugeri de altfel
anyway, si daca mai presai turele nu stiu daca mai avem unde mai face tunuri … samd
Eroule,
s-au schimbat multe. Azi cred ca poti sa faci blindaje de astea cu imprimante 3D pe metal (e 100k eur una si cred ca fac polonezii). Plus ca trebuie materiale noi, alea alea.
E posibil dar e greu. Trebuie bani investiti, samd….
Produsele au fost aduse pe 29 octombrie 2015, sunt functionale, m-am mirat si eu.Am fost pus in situatia sa nu mai fac sesizari fiindca spunea un domn de la MMN , pun institutia muzeistica intr-o stare proasta.Nu m-am lasat.
Iti multumim pentru straduinta .
Salut ! Institutia are si o doza de nesimtire si tot ei au pretentia ca i ati pune intr o stare proasta ?!! Oooff cat tupeu din partea unora !!! Da cand isi parcheaza masinile resonale in interior in fata TAB urilor ! oo si cate si mai cate dar deh asa au tupeul unii de prin acest jalnic minister si respectiv aceasta institutie !!!
Deh unii de acolo se lauda atata acum pt doua exemplare scapate de de aparatele de oxi acetilena ce au taiat in draci tehnica casata ! Or fii varand si felicitari pt asta de parca nu asta le e serviciul !!! O zic caa si primarii am facut pe dracu si pe lacu desii aia e trecut in fisa postului ! Da de acel FAMO e greu sa se ocupe ca nu au timp probabil pt uneori isi repara masinile personale in ateliere !!
Din pacate suntem nevoiti sa recunoastem ca si in acest do mmeniu altii ne dau o lectie mare de cum sa fii in stare de o pagina de istorie !!!
https://www.youtube.com/watch?v=ln9nNeavdXk astia au fost in stare si de asa ceva si de autostrazi !!! La noi doar vorbe de mari patrihoti !!!
Nu am putut sta mult la muzeu , dar ca o prima observatie , in afara de ce sare in ochi , ca diferente intre cele doua este capatul tevii de tun la TR 125.Prezinta o modificare , probabil a fost rezolvata problema cu uzura tunului original.Ca si o observatie , inca nu se uscase vopseaua pe ele cand le-au adus , iar un angajat al muzeului a spus ca le mai ajusteaza el , denota grija si placerea pentru aceste exemplare.
deci avem doo tancuri relativ moderne si functionale la muzeu…ce va tot vaitatzi ca n’avem…
Lipseste numirea generalului aferent si revenim in grafic :-))
Nu le da idei ………
Ce se mai aude de proiectul ala de tanc romanesc nou? 🙂 Se aude ceva despre colaboratori?
Frumoase piese dar… nu pot decat sa fiu dezamagit de faptul ca intai am citit articolul despre leoparzi polonezilor. Apoi acest articol a fost cel putin…de o tristete infinita
Dar când ştiu c-o să vă-ngheţe
Iarna mizerabilă,
Mă cuprinde o tristeţe
Iremediabilă…
Bre, lasa tristetile infinte, ca toata arma tancuri la romulani o sa ajunga la muzeu langa alea doo cu tot cu echipaje, mecanici si comandantzi de batalioane
Daca nu, in cel mai fericit caz or sa cumpere doispe 2nd-handuri cat de’o defilare pt 4 brigazi de tancuri, cu avansari de 4 generali de brigada plus un general de divizie de tancuri
Or sa dea pe ele uzate 20 de milioane si dupa aia pt upgrade inca vreo 7-800 de milioane ca fie practic noi si inca vreo 2-300 de milioane pt operatzionalizarea tipului asta nou de tancuri intrat in dotare, se repara si modernizeaza pistele, se cumpara radare si ILS-uri, se cumpara alte scari si carucioare pt munitizie, SDV-uri, APU-uri, se cumpara inca 20 de AMRAAM, se trainuiesc la cursuri si delegatzii prin Azore si Bahamas inca 20-30 de ofitzeri superiori ca sa le comande samd
Desi nu prea sunt de obicei de acord cu tine… aici iti dau dreptate 🙂
Faina initiativa . Macar nu mai zac la ruginit sau mai rau reciclate intr-un mertan prin curtea unui ”prosper om de afaceri ” cu fier vechi .
de vina este totala lipsa de implicare a romanilor ! ..in orice ! de vina pentru starea armatei sant soldati si cetateti dar in primul rand soldati ca nu se plang de lipsa dotari armatei poate si din lipsa de educatie militara ca nivel de dotare si cum functioneaza unele sisteme de armament
de vina pt starea actuala a politici din tara sant tot romani pt lipsa de implicare dar si de educatie politica
de ex la alegeriule prezidentiale a fost o implicare majora cel putin in turul 2 dar romani nu stiu ca alegerile parlamentare sant de fapt cele care conteaza caci parlamentul decide cine ii prim ministru presedintele este obligat sal numeasca iar prim ministru este cel care conduce tara de fapt , presedintele este acolo mai mult de forma ca este obligat sa semneze legile daca nu din prima din a 2 si mai mult pe politica externa dar nivelul de trai din tara este dat de guvernul condus de prim ministru deci la alegerile parlamentare ar trebui mai multa implicare
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=681292292007661&set=gm.1160511923977019&type=3&theater
@nemo,
Parca tu trebuia sa ne spui ceva despre ARCA la un momentdat…sau ma insel? 🙂
Imediat dupa ce ne va arata fotografii incendiare de la zborurile secrete cu IAR-95.
Asemenea documente le au doar doua persoane pe lumea asta, el si un general SRI.
Felicitari,o frantura de istorie militara recuperata!
frumoase fiare vechi.cireasa de pe tort ar fi o defilare de 1 dec. cu ele pe sub arc….vorba lui hetfield,sad but true.
cu siguranta ca si noi ca cetateni avem o parte de vina dar samanta distrugeri sunt politicienii care au fost votati cu buna credinta de romani si au intors servicul prin devalizarea tarii.
hai sictir scursuri neocomuniste transformate peste noapte in oameni liberi si membri de partide istorice!
Oarecum off-topic, dar tot legat de tancuri: primul vehicul din poza (de la stanga la dreapta) e un SU-100 sau un SU-85? Am avut in dotare asa ceva?
SU-85 si SU-100 au fost in dotare.SU-100 se pare c-au fost 70 de bucati,încă erau in uz in 1990.
Salut !! Ai date care sa confirme ca am avut si SU 85 ?!!! Din ce stiu eu am avut doar SU 76 si SU 100 din clasa de SU !!!!
SU 100.
AT-100 se chemau la noi
cred ca au stat pana prin 1995 odata cu T34-le
Horor trebuie sa fi fost in ele 100mm fara extractor de fum
Se pare ca trebuie sa imi fac timp sa trec si eu pe la muzeu sa compar frumusetile astea doua, hehe.
Panzer 4 ramane preferatul meu din curtea muzeului :p
T IV de la MMN a avut si el o istorie interesanta:pe ordinea de zi a unitatii care l-a avut in dotare , in timpul razboiului, a fost dat disparut.Fiindca , dupa razboi , cu un elan de nedescris am taiat tot ce a fost fascist; rusii nu , le luau ca trofee.Acest tanc a fost salvat de catre comandantul sau si ascuns pana prin anii 60 in gluga de coceni.Asa a aparut pe urma in curtea muzeului militar.Deci cu taiatul asta si dat la fier vechi nu este noua treaba .Atunci manati de doctrina , acum de bani.Aceeasi boala , dar ataca diferit.
S-ar putea aduce si seria de camioane militare DAC, complexul de rachete LUNA, SNAR 10, etc.
Le-am propus D-lor de la DPA si modernizarea OAP 122 Model 89.Raspunsul a fost :nu se merita modernizarea, asteptam produse noi.
Este un lips la nivel de dotare in cadrul unitatilor mobile .Pacat.
http://www.promotor.ro/masini-noi/news/dacia-duster-army-ar-putea-echipa-fortele-romane.-anuntul-a-venit-azi-galerie-foto-14871174
Cred ca este o gluma asta cu Dacia Duster Army . Pe aia din interior ii omori si cu un pistol de 9mm . Ce sa mai zic de o lovitura de AG ca blindaj nu stiu ce ai putea pune pe masina asta. Bine ar fi fost sa inceapa sa fabrice Sherpa la noi sau macar ceva ansamblare loco pentru ROarmy.
gluma ne gluma cam asta este proiectul romaniei pentru fortele terestre.manufactura de TBT si MBT devin discutii inutile,importul prinde aripi.
macar „sa importe” Oroch-ul (2.0 litri pe benzina sau etanol, de 143/148 cai putere), ca-i mai lung si cara mai bine…varza pentru pus la butoi…
…dar nu in culoarea asta noua (de vreo 2 luni)… „Vert Altai” …ca ma oftic!
Armata are in dotare Dacia 1300 si Aro vechi de 50 de ani, eu zic ca este loc si de Duster Army. Urmarind conflictul din Ucraina , genul asta de vehicul s-ar integra foarte bine in a inlocui soldatul din transee.
http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/rusia-a-creat-zone-impenetrabile-pentru-nato-398231
interesant .
La cate prostii scrie articolul asta nu inteleg de ceil bagati in seama. Probabil ca sistemul Krasuka sau naiba s-o numi genereaza nonstop perdele de fum ca sa bruieze sistemele de teledectie bazate pe raze laserprintre altele). Si sa-mi spuna asutrlopitecul asta cum bruiaza echipamentele de ultima generatie ale Rusiei sistemele de observare pasive de pe sateliti. Cat de prost poate sa fie maimutoiul care a scris articolul ca sa arunce pe piata astfel de enormitati.
Sau platit de rusi… imbecilul roman citeste „perdea impenetrabila pentru fortele NATO” si isi zice – mamaaa, rusii astia sunt tari…
Domnisoara a tradus din russia today 🙂 ce va ambalati asa
Asta e stilul de „jurnalism” care se practica din pacate astazi – ma mir ca nu i-au pus un titlu de ala „Nici nu-ti vine sa crezi ce face Krasuka”
OFF-TOPIC Piata Universitatii e blocata
Oamenii cer demisia lui Piedone si a luiPonta.
Vom avea, probabl alegeri anticipate..
Si ce vom vota ?
Bizonii vor vota stanga, pentru ca asa e inscris in constiinta lor.
Eu sunt de dreapta
Ce sa votez, ca nimic nu ma reprezinta. Pai Bizonul va catiga, mi se va spune.
Nu mai vreau sa votez IMPOTRIVA CUIVA, Vreau sa votez PENTRU CEVA.
Si n-am ce. Asa ca n-am sa votez.
Vor castiga Bizonii, mi se va spune. Si pana acum a fost altfel, voi raspunde ?
PS A nu se face o confuzie intre Ghita Bizonul si Bizonii mei. Ghita Bizonul este un om inteligent, de stanga, cu ale carui pareri nu sunt de acord, dar le respect. Bizonii mei sunt cei care astepta galeata de ulei, zahar si faina.
Si sunt majoritari. Si papuci, in ultima vreme 🙂
Educatia ar trebui sa fie pe primele locuri in buget. Este ?
bizonii tai asteapta galeata si uleiul de la bizonul inteligent si de salon pe care il respecti.
Tot off-topic:cine vrea sa fie „ales” sa faca fiecare dintre cei ce vor asta cate un contract juridic.In functie de acest contract eu aleg pe cel ce imi convine .Dupa mandat daca acele puncte nu au fost atinse sa plateasca cu salariul primit si cu inchisoare..Fara rastalmaciri ale contractului.Sa fie simplu si clar.Sa vad si eu cine se duce sa mai candideze.