Odata cu aparitia tancului pe campul de lupta a inceput si razboiul blindaj-antiblindaj, ce a trecut de la proiectilele de artilerie clasice la cele specializate destinate luptei antiblindate. Armele antitanc au evoluat paralel cu arma tancuri, avantajul trecand cand de o parte cand de cealalta, “razboiul” dintre cele doua “arme”, tanc si antitanc, continuand si-n ziua de astazi si, categoric, il vom vedea si-n viitor. Si-asta fiindca se afla in dezvoltare tancuri/blindate uimitoare parca desprinse din filmele SF (programul FCS/Future Combat System/Sistem de Lupta al Viitorului, dezvoltat de catre SUA, fiind doar un singur exemplu. Despre preocuparile Germaniei, Rusiei, Coreei de Sud, Poloniei, nici nu mai vorbim…) si arme antitanc cu nimic mai prejos (precum rachete ghidate extrem de performante, usor de transportat, usor adaptabile pe diverse platforme, sigure in exploatare si cu costuri reduse, avand o durata de viata si eficienta nemaintalnita pana acum). Si daca tot am amintit aici despre FCS, sa ne oprim un pic asupra preocuparilor americane.
Despre FCS a inceput sa se vorbeasca in randul specialistilor si cercetatorilor americani pe la sfarsitul anilor *80. Armata SUA opera deja teribilul M1 Abrams, pe-atunci considerat cel mai bun tanc din lume (inca este), proiectat in anii *70 pentru a lupta cu hoardele de blindate sovietice si ale Pactului de la Varsovia prin vastitatea Europei. Dar, cu toate acestea, inca din primii ani de exploatare, militarii americani au atras atentia cercetatorilor cu privire la limitele blindatului legate de mobilitate si transport (greutatea Abrams-ului punea la grea incercare drumurile si podurile din Europa cu cele aproximativ 62 de tone ale sale –varianta M1A1, varianta actuala,M1A2, are peste 62 de tone), de consumul enorm de combustibil (spre exemplu, la Fort Knox/Kentucky/SUA, loc de “nastere/perfectionare” al tanchistilor americani, la inceputul anilor *90 se spunea despre Abrams ca, citez,“este cel mai capabil din lume dar este incurcat de marile sale rezervoare de combustibil si de magazia de munitii. Trebuie sa se opreasca pentru realimentare/reincarcare la fiecare opt ore, pierzandu-se timp pretios si rupandu-se inevitabil contactul cu inamicul. Mai mult decat atat, M1 Abrams necesita o uriasa infrastructura logistica, avand limitari severe in ceea ce priveste miscarea/mobilitatea”. Acest fapt a facut ca M1 Abrams sa nu fie achizitionat de catre niciun stat membru NATO in anii Razboiului Rece, Leopard 1/2, AMX-30/32, blindate cu greutatea cuprinsa in jurul a 30-40-50 de tone, fiind ideale luptei in spatiul european, nu mai vorbim de cele sovietice, T-55/64/72/80). Una peste alta era nevoie de un blindat mai usor, mai rapid, mai puternic si mai facil de intretinut decat Abrams-ul, cu greutatea cuprinsa in jurul a 40-45 de tone, capabil sa atinga viteze in jurul a 80-85 km/h, cu blindaj capabil sa reziste tuturor proiectilelor antitanc aflate in uz sau in dezvoltare si capabil sa utilizeze proiectile cu raza maxima de actiune cuprinsa intre 5-8 km, complet automatizat si cu echipaj redus la 2-3 oameni, pe scurt, FCS.
Acesta urma sa dispuna de viteza, mobilitate, putere de foc, adaptabilitate la provocarile prezentului si viitorului, capacitate remarcabila de supravietuire in mediu periculos si, bineanteles, mentenanta si cordon logistic mult diminuat. Conform expertilor militari, se pare ca SUA are in dezvoltare un blindat revolutionar, strict secret, posibil in colaborare cu Marea Britanie (sa nu uitam ca britanicii au dezvoltat blindajul compozit de tip Chobham la inceputul anilor *70, fapt ce a dus la cresterea substantiala a nivelului de protectie al tancurilor autohtone -blindaj intalnit pentru prima data pe M1 Abrams, ulterior pe Challenger 1. Posibil ca britanicii sa contribuie la dezvoltarea blindajului FCS, tinand cont de experienta lor in domeniul blindajelor. Blindajul compozit de tip Chobham este si astazi strict secret, insa specialistii considera ca este format din straturi succesive de otel, ceramica si materiale plastice ce au rolul de a disipa/absoarbe energia dezvoltata de proiectile la impact. Foarte probabil blindajul contine si placi din aliaj de uraniu, considerat a fi printre cele mai dense metale naturale cunoscute pe Terra.
Combinatia metal/uraniu, ceramic si plastic ar fi aranjata in modele/module geometrice, rezistenta acestui tip de blindaj fiind de cel putin trei ori mai mare decat al celui clasic din otel. Sovieticii au raspuns prin blindajul reactiv, ce consta in placi de explozibil dispuse pe blindajul clasic –cand un astfel de panou este lovit acesta explodeaza imprastiind fragmentele de otel rezultate in urma exploziei proiectilului. Solutia sovietica este cu mult mai ieftina decat blindajul stratificat de tip Chobham, usor de aplicat oricarui blindat si cu costuri reduse. Al nostru Bizon n-are asa ceva, insa este interesant ca nu sovieticii au fost cei care l-au testat pentru prima data in lupta ci israelienii, in 1982, Liban, fiind dispus pe tancurile M-48, M-60 si Centurion, anihiland cu totul RPG-urile de sorginte sovietica ale sirienilor, libanezilor si palestinienilor), costurile aferente dezvoltarii fiind ridicate.
Se pare, conform unor surse, ca noul blindat super-electronizat si computerizat ar urma s-apara dupa anul 2020, pana atunci M1 Abrams continuand sa fie modernizat, linia de productie pentru care contribuabilul american a cheltuit 560 milioane de dolari fiind mentinuta (ca fapt divers, in 1979, pentru demararea construirii blindatelor M1 Abrams s-a cheltuit, per total, frumoasa suma de 829 de milioane de dolari). Trecand peste aceasta introducere, ne oprim asupra unui proiectil antitanc relativ bine cunoscut, ce are o larga raspandire in lume, si-anume B.G.M. 71 TOW/Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided missile/Racheta trasa de pe un lansator prevazut cu sistem de vizare optic, dirijata prin fir (mai pe romaneste c-am asa ar suna, dar mea culpa daca-i gresit).
Inainte insa de a vedea istoria acestei rachete trebuie sa ne familiarizam cu prefixele/literele/abrevierile folosite de catre Armata SUA in desemnarea proiectelor, sistemelor de arme, destinatia acestora, etc. Iata care sunt acestea:
-C/Captive/Captiv;
-J/Special Tests, temporary/Teste speciale, temporare;
-M/Maintenance/Mentenanta;
-N/ Special Tests, permanent/Teste speciale, permanent/definitivat;
-X/Experimental (deseori desemneaza un prototip);
-Y/Prototype (deseori desemneaza un vehicul de preserie);
-Z/Planned, proposed, projected/Planificate, propuse, proiectate;
-A/Airborne or air-launched/Aeropurtat sau cu lansare din aer;
-B/Multiple/Multiplu sau cu utilizare largita;
-C/Coffin or Container/Tub lansator sau container;
-F/Individual or Infantry/Individual sau de/pentru Infanterie;
-G/Runway/Terestru sau cu lansare de pe sol (foarte probabil);
-H/Silo-stored, surface-launched/Stocat in siloz sau cu lansare de la suprafata;
-L/ Silo-stored, silo-launched/Stocat in siloz sau cu lansare din siloz/containerizat;
-M/Mobil sau transportabil/deasabil;
-P/Soft Pad/Cu lansare de pe rampa;
-R/Overwater, vessel or ship/Cu lansare de pe apa, din containere sau de pe nave;
-U/Underwater o submarine/Cu lansare de sub apa sau de pe submarine;
-D/Decoy/Momeala, capcana;
-E/Electronic warfare or special electronic equipment/Razboi electronic sau echipament electronic cu destinatie speciala;
-G/Surface attack/Atac la suprafata/terestru;
-I/Intercept, aerial/Interceptare, aerian;
-Q/Drone or target/Drone sau tinte;
-T/Training/Antrenament (dupa caz, proiectil inert);
– U/Underwater attack or submarine attack/Atac subacvatic/sub apa/ sau atac submarin;
-W/Weather/Stare atmosferica (dupa caz poate desemna si “functionare independenta de conditiile atmosferice”);
-B/Booster/Rachete de start (dupa caz poate desemna si “rachete cu combustibil solid”);
-M/Missile/Rachete/Rachete ghidate (de regula);
-N/Probe/Sonda (dupa caz, “sonda meteo” sau “destinat testarii”);
-R/Rocket/Racheta (de regula, desemneaza rachete neghidate);
-S/Satellite/Satelit.
Povestea “familiei” TOW incepe in ianuarie 1957 la Redstone Arsenal/Alabama/SUA, unde se desfasurau cercetari cu privire la ghidajul automat in IR pentru rachete, in cadrul noului concept TOW/HAW (Heavy Antitank Weapon/Arme Antitanc Grele –dispuse pe afet, conform unor surse). Totusi, programul avea sa stagneze pana pe data de 16 octombrie 1961 cand Secretarul Apararii de-atunci, Robert Strange McNamara (cel mai longeviv, pana acum, in aceasta functie, cumuland 2595 de zile, intre 21 ianuarie 1961-29 februarie 1968), a aprobat un studiu de fezabilitate cu privire la oportunitatea realizarii/dezvoltarii unei rachete antitanc ghidate destinata inzestrarii US Army si US Marine Corps.
SS 10
Mai mult decat atat, noua racheta urma sa inlocuiasca vechile SS-10/MGM-21 si SS-11/AGM-22 realizate de catre Aerospatiale/Franta, precum si tunurile AT fara recul de calibrul 106 mm, M-40. Conform specificatiei emise, se solicita o racheta containerizata ce urma a fi lansata din tub lansator, ghidata prin fir, vizarea tintei facandu-se optic prin intermediul unui reticul de vizare. Pe scurt, singura interventie a operatorului se rezuma la mentinerea reticulului de vizare pe tinta, corectia traiectoriei rachetei facandu-se automat la comanda unui senzor in IR, prin intermediul cablurilor de ghidare atasate tubului lansator. Noua racheta urma sa fie foarte avansata si, pe data de 10 ianuarie 1962, Ministerul Apararii a acordat unui numar de trei companii, cate un contract pe sase luni pentru a proiecta, construi si testa cate un prototip de racheta ghidata AT.
MGM-51 Shillelagh
Cele trei companii au fost Martin Marietta din Baltimore/Maryland (apartine LM din anul 1995. A dezvoltat MGM-51 Shillelagh, 150 mm, proiectil ghidat lansat de tun, ceea ce este cunoscut in randul specialistilor drept CLGP/Canon Launched Guided Projectile. A fost folosit de blindatele M-551 Sheridan si M-60A2 in Vietnam, raza maxima de actiune a proiectilului era de 2000-3000 m), McDonnell Aircraft Corporation din Saint Louis/Missouri (cu proiectul XM-47, cel mai probabil. Proiect ce din anul 1967 devine FGM-77A Dragon, MAW/Medium Anti-Tank/Assault Weapon/Arma medie antitanc, raza maxima de actiune 1000 m) si Hughes Aircraft Company din Canoga Park/California (cu B.G.M.71 TOW, eroul articolului de fata. Astazi apartine de Raytheon Systems Defence).
FGM-77A Dragon
Intr-un final a castigat firma Hughes, insa inainte de a merge mai departe haideti sa vedem “viziunea” americana asupra rolului rachetelor antitanc din timpul Razboiului Rece. Americanii, si nu numai, considera ca rolul armelor antitanc este de a preveni si combate insertia in liniile proprii a blindatelor inamice si a infanteriei de sprijin a acestora (si astazi in vigoare), tactica uzuala a sovieticilor inca din timpul WW II (se stie prea bine ca rusii au invatat multe de la germani, cei care au aplicat-o in cadrul Blitzkrieg). Ca urmare, US Army considera ca “vitala” existenta armamentului antitanc portabil acordandu-i trei “grade” de eficienta, acestea fiind legate de efectul generat asupra tintei, si-anume: Mobility Kill/M–Kill, suprimarea capacitatii de a se misca/deplasa a blindatului sau vehiculului inamic prin avarierea trenului de rulare sau a altor componente ce concura la aceasta.
Insa militarii SUA considera acest lucru drept insuficient, o racheta doar cu aceasta capacitate, ce poate doar avaria blindatul fara a anihila si echipajul fiind considerata slaba, si-asta deoarece echipajul poate continua sa-si foloseasca armele cu efect letal; Firepower-Kill/F-Kill, se refera la suprimarea capacitatii de riposta a blindatului inamic prin anihilarea echipajului si a armamentului de la bord. O racheta cu aceasta capacitate este considerata a fi buna, nu insa si ideala, si-asta deoarece exista posibilitatea ca blindatul sa poata fi recuperat, reparat, iar cu un nou echipaj sa fie reintrodus in lupta; Catastrophic-Kill/C-Kill, inseamna distrugerea totala a blindatului inamic fara posibilitate de recuperare a acestuia sau de supravietuire a echipajului (ce-a fost si ramane, deocamdata, componenta de baza a oricarui blindat). Este considerata arma ideala, o combinatie intre M-Kill si F-Kill, si o astfel de arma antitanc isi doreste orice infanterist.
Asa cum spuneam anterior, lupta dintre blindaj si antiblindaj n-a incetat niciodata, blindajului reactiv si blindajului compozit opunandu-li-se proiectile extrem de elaborate si de performante, dotate cu focos tandem (primul focos anihileaza placa reactiva,cel de-al doilea focos penetrand blindajul) sau cu focoase avand incarcatura din tungsten, carbura de tungsten ori aliaje de uraniu (viteza proiectilului fiind foarte mare, poate duce inclusiv la posibilitatea penetrarii blindajelor compozite, ceea ce in randul specialistilor este cunoscut drept “perforatoare cu energie cinetica”, multe avand in componenta lor bare de uraniu saracit. Spre exemplu, un astfel de proiectil tras dintr-un M1 Abrams poate parcurge 1,6 km intr-o secunda, la impact facand doar o gaura minuscula in blindajul clasic, posibil si compozit, de doar 2-3 cm diametru) precum RPG-29, FGM-148 Javelin, Spike, Metis-M, Kornet, Milan, Hot si altele. In ceea ce priveste proiectilele de artilerie, extrem de eficace (daca nu cele mai eficace) sunt considerate a fi proiectilele cu uraniu saracit, tija avand densitate mare si efect de “auto-ascutire” pe masura ce penetreaza blindajul (suprafata proiectilului se aprinde la impact, se lichefiaza partial datorita temperaturii mari generata la impact si a punctului de topire scazut al uraniului, profilul proiectilului ascutindu-se usurand astfel penetrarea blindajelor grele, nu si pe a celor compozite –practic, miezul de uraniu devine incandescent patrunzand in turela, aprinzand vaporii de combustibil si incinerand echipajul).
Spre exemplu, la M1 Abrams cu blindaj compozit, folosirea de panouri de blindaj din uraniu saracit sub forma de “sandwich” intre panourile de otel, ceramica si plastic, fac ineficiente proiectilele clasice, inclusiv pe cele cu uraniu saracit. Interesant este faptul ca Armata SUA a dezvaluit abia in martie 1987 existenta blindajului din uraniu saracit la tancurile M1 Abrams, pe-atunci izbucnind un scandal monstru legat de posibila iradiere a echipajelor. Totusi, expertii militari considera ca placile de blindaj din uraniu saracit n-au niciun efect letal asupra organismului uman datorita dispunerii acestora in armura de otel (sunt incastrate in otel), ecranandu-se astfel emisia de radiatii alfa (odata ingerate sau inhalate, aceste particule pot afecta grav tesuturile interne, cu deosebire plamanii, stomacul si ficatul). La fel si cu proiectilele cu uraniu saracit aflate in dotarea Abrams-ului, tija penetranta fiind ecranata de invelisul metalic al proiectilului. Ehh, una peste alta, US Army a achizitionat incepand din anul 1993 peste 1600 de tancuri M1 Abrams dotate cu blindaj din uraniu saracit, astazi ar fi peste 3000 de exemplare.
Revenim…Asa cum mentionam anterior, contractul a fost obtinut de catre Hughes Aircraft Company din Canoga Park/California, proiectul sau, B.G.M.71 TOW avea sa fie prima racheta antitanc ghidata in mod SACLOS/Semi-Automatic Command to Line of Sight din dotarea US Army, mai bine spus, prima racheta prevazuta cu sistem de vizare optic si dirijare prin fir (operatorul mentine in permanenta reticulul de vizare pe tinta, racheta aflandu-se in zbor, corectiile traiectoriei facandu-se automat prin fir. Informatiile necesare corectiei traiectoriei sunt furnizate de catre senzorul in IR, acesta inregistrand continuu radiatiile emise de catre racheta. Alte rachete cu ghidaj SACLOS se bazeaza pe ghidaj radio/radioghidate). Teribila si renumita HUGHES B.G.M TOW (Tubelaunched Optically-tracked Wire-guided/Racheta trasa de pe un lansator prevazut cu sistem de vizare optic si dirijata prin fir), a intrat in serviciu doi ani mai tarziu, in anul 1964, fiind folosita pentru prima data impotriva tancurilor nord-vietnameze in anul 1972.
O racheta ce s-a bucurat de mare succes, dezvoltata si perfectionata continuu, fabricata in mai multe variante, ce se afla si astazi in uzul multor armate. Nu se stie cu certitudine cate s-au vandut in lume, se stie insa cate au fost vandute pana in anul 1985 -350000 de exemplare in cel putin 25 de tari. Totusi, exista informatii ca-n ziua de astazi, TOW in diverse variante, s-ar afla in dotarea a cel putin 45 de state, considerandu-se c-ar fi fost produse minim 15000 de lansatoare si peste 650000 de rachete, un numar imens ce spune multe despre ea ca Arma. Si fiindca a fost si este o poveste de succes, merita spusa!
Fabricata in mai multe variante, TOW este capabila sa distruga tancuri si vehicule blindate, buncare, fortificatii, cladiri si alte obstacole ce pot face “viata” grea militarilor americani. Dispuse pe o varietate de platforme terestre sau aeriene, precum AW-109 Hirundo, AH-1 Cobra, A-129 Manusta, Bell 206/406, MBB BO-105, Dauphin, Ecureuil AS-350, SA-341 Gazelle, MD-500 Defender, ACH-76 Sikorsky, Westland Lynx, M-901 ITV, LAV-AT, M2/3 Bradley, M-113, Stryker ATGM, o varietate de vehicule de teren, inclusiv Jeep si HMMWV, rachetele TOW au o “familie” numeroasa, diversificata si continuu modernizata, si in randurile ce urmeaza vom executa “trageri” cu fiecare…
BGM 71 TOW la treaba
Prima varianta a acestei rachete cunoscuta sub numele de BGM 71A a fost dezvoltata in perioada 1963-1968, avandu-se in vedere posibilitatea lansarii acestora atat de pe mijloace terestre (initial platformele folosite au fost Jeep-urile 4×4, M-151 A1/A1C si Willys M38A1, ulterior si pe M-113 APC. Racheta este intalnita si cu dispunere pe trepied) cat si de pe mijloace aeriene (primele astfel de rachete au fost dispuse pe elicoptere Bell UH-1B/C Iroquois, fiind inregistrate drept “M65 Airborne TOW System”), avandu-l ca director coordonator de proiect pe locotenent-colonelul Ballard B.Small Jr (numit pe data de 1 octombrie 1964. Dupa cateva luni avea sa fie inlocuit de catre colonelul James N.Lothrop Jr) , la realizarea ei concurand, astazi, mai multe firme, precum: Hughes Aircraft din Canoga Park/California, ca prim contractor; Emerson Electric din Saint Louis/Missouri ce produce lansatorul; Texas Instruments din Dallas/Texas, ce produce sistemele digitale; McDonnell Douglas din Saint Louis/Missouri, ca subcontractor; Guiado y Control din Spania (joint-venture intre Hughes si INISEL) producator al anumitor componente sub licenta, insa din ianuarie 1992 au primit licenta producerii rachetei pentru Ministerul Spaniol al Apararii in urma unui contract in valoare de 130 milioane de dolari (au produs 976 exemplare de TOW 2B Aero pentru Raytheon, intre februarie 2004-decembrie 2006).
Mai mult decat atat, unii specialisti sustin ca sovieticii ar fi copiat racheta TOW, rezultand sistemul de rachete antitanc dirijate Konkurs, de generatia a II-a, avand dirijare semiautomata, considerandu-se ca varianta lansator portabil a acesteia, 9M113, ar fi similara ca performante cu racheta americana. Armata iraniana a mostenit de la Sah rachete TOW, astazi ar mai avea peste 1300 de exemplare, copiate local si modernizate, numite TOOPHAN 1/2/2B/5, dispuse pe diverse platforme, de regula vehicule de teren si elicoptere, raza maxima de actiune fiind de 3850-4000 m, putand distruge blindaje de 550 mm (chiar le-au exportat in Siria si Liban).
TOOPHAN
Primele prototipuri n-au intarziat sa apara, precum XMGM-71A (ulterior redenumit XBGM-71A), aceasta fiind si primul prototip tactic inert destinat instruirii si formarii personalului. A urmat prototipul XBEM-71A, acesta fiind primul dotat cu sisteme electronice speciale de telemetrie, fiind destinat testarii si evaluarii performantelor de zbor, a motorului racheta si a sistemelor de ghidare. In iunie 1968 avea sa soseasca si primul contract pentru livrarea, in august anul urmator, de catre Hughes, a rachetei BGM-71A.
-Va urma-
WW
SURSE DATE SI POZE: Wikipedia-Enciclopedia Libera, Internet. fas.org/man/dod-101/sys/land/tow.htm
www.designation-systems.net/dusrm/m-71.html
militaryedge.org/armaments/bgm–71–tow/
weaponsman.com/?p=20582
www.elgrancapitan.org/…/1165-bgm-71-tow-s…
www.actrus.ro/reviste/3_4_2002/r28.pdf
www.bga-aeroweb.com/…/BGM-71-TOW.html
www.raytheon.com/capabilities/…/tow_family/
Frumos articol!
„RPG-29, FGM-148 Javelin, Spike, Metis-M, Kornet, Milan, Hot si altele.”
Poate cineva sa facă un top comparativ intre toate acestea? Ar fi chiar interesant!
e unul pe aici https://www.youtube.com/watch?v=yGxDogb-FnQ dar trebuie sa tinem cont ca e o amestecatura intre Lovituri Tip RPG si Rachete At e o mica mare diferenta intre ele !
Oarecum fara legatura cu subiectul, dar in spiritul celor scrise pana acum cu privire la starea arsenalului rusesc: http://www.liveleak.com/view?i=2a4_1437919357
Hai salut !
Si ce ti spune tie acea filmare despre starea arsenalului rusesc ?!!!!!
Ai grija ca vei fi catalogat pro-rus ?
Romania ce rachete anti tanc are??
Da’ ucraina??? Cate s-au folosit in dombas?
Romania a tinut un pic pasul cu rachetele At inainte de 89 avand destul de repede la inceput instalii si rachete ce apareu apoi a mai incetinit dar tot avea . Si am avut At 1 Schmel , At 3 Malyutka ajunsa si in productie sub licenta o chestie cu avantaje si dezavanraje ; At 4 Fagot si At 5 Konkurs . Dracu stie care o mai fii situatia stocurilor ca daca nu mai importam de rusi .
Acu cu Nato avem Spike dar numai pe MLI modernizate si Pume Socat > Practic infanteria se bazeaza doar pe Fagot dar nu stim ce sicum cu stocul desii ma tem ca e destul de mic !
Iar i Ucraina tot Fagotul a cam dus greul ca racheta AT da nr de rat trese poate doar mama omida sa l stie !
Salutare !
Ehei cand citesti demult pe aici ajungi sa „mirosi ” cam a cui e semnatura de la articol !
In primul FELICITARI @WW pt revenirea cu astfel de articole f bine detaliate . Se cunoaste munca de informare !
Despre racheta respectiva o fii buna nimic de zis ca racheta mai ales ca se pare ca ea a fost prima containerizata in tub ! Asta imi aduce aminte de cartea lui V suvorov Cenusa fara epoleti in care descrie el cum a ajuns agent GRU si prima sa misiune . Aceea de a studia chiar aceasta racheta eventual o captura ! Si in timp ce rusii la orice trageri cu rachete At adunau resturile , americanii le lasau in poligon > Astfel ca el s a strecurat in Germania Federala a ajuns la un poligon i a urmarit pe yankei si apoi a adunat resturile de la o racheta intreaga ! Da unii or sa sa sara poate ca asta faceau rusii dar daca suntem cinstiti era dor spionaj pe care l faceau toti le diverse nivele . Foarte posibil ca Fagotul sa aibe ceva insppiratie de la Tow . Rusii oricum aveau deja trei tipuri de rachete At pana atunci pe care le adaptasera in diverse instalatii de lansare .
Si aici o sa ma repet pt ca am mai spuso ! TOWul are un un handicap mare si anume instalatia de lansare care contrar rusilor cu balsoi (mare ) in ce fac e chiar uriasa fata de toate intalatiile de lansare de RAT !!! Ditamai trepiedu plus ap de ochire dirijare mare si sursa de energie !!!!! Milanul si Fagotul au niste intalatii mici pe care le transporta un singur servant . Si bieinteles ca si punerea in pozitie de lupta e deficitara in timp . Sa nu mai spun ca , cu o instalatie Milan sau Fagot te poti deplasa in pozitie de lupta fara demontare in timp ce cu TOW nu oti face asa ceva ! Ori o pozitie fixa e cam deficitara ! La instalatii montate pe vehicule e si mai deficitara tehnic ! Ea ca racheta propriu zisa e cam ca orice racheta At ce odata lansata loveste unde o dirijezi , mai eficient in fubctie de servant ! Da se descurca ei rebelii dapai unu antrenat ! De vandut cred ca s a vandut pe principiul ca deh mia „sugerato ” aliatu / prietenu Sam . Sopr cu sanatate si cer senin WW !!! Asteptam urmarea si noi articole in acest stil al Tau !
Comparam TOW-ul care in unele variante are warheadul de peste 6 kile cu Milan-ul la care toata racheta cantareste 7kg. Bun asa. O racheta TOW are la lansare vreo 20 si de kile fatza de Fagot cu 12 kile sau Milan-ul cu doar 7kg. Deci dublu spre triplu. Crezi ca aratarea aia de 20 kg poate decola de pe un afet usor? E racheta AT grea si basta.
Pe principiul ca e naspa fiindca e grea e nasoala si artileria de 155/152 ca nu o poti duce in spinarea magarului sau pe Aro ca pe AG-9 da’ cand iti aterizeaza in curte un purcel de-ala de 155 tii minte. Mai sus un coleg mai baga in ciorba si un RPG-29 care e grenada antitanc nedirijata si nu racheta antitanc dirijata. Bun, bun…
Ei nu i problema ca daca vrei sa comparam dupa variantele grele de alde peste douazeci de kile exista si METIS u si KORNET si ale dreacu desii is grele si ele au niste instalatii care la prima vedere te intrebi cum suporta si alea greutati dealea ! https://en.wikipedia.org/wiki/9K115-2_Metis-M#/media/File:Antitank_missile_system_Metis-M1.jpg https://en.wikipedia.org/wiki/9M133_Kornet#/media/File:9M133_Kornet.JPG . O instalatie TOW e transporta de trei servanti NUMAI EA !!!! Orice instalatie ruseasca sau alte natii e transportata de UN SINGUR servant ceilalti doi carand munitie cate doa rachete sau una de caciula ! O fii instalatie de racheta At grea da desii distruge cam orice tanc daca a trecut de contramasuri dar e prea grea pt ceva ce cere si miscare ca nu tragi ca si cu artileria ca tot o pomenisi de la ceva km din spatele frontului ! Asa ca colega orice ai spune dta afetul ala si restul acareturilor te cam trag la fund in anume situatii !!!!
Da, comparatia cu Kornet-ul e corecta si e dezavantajoasa pt TOW.
„Armata SUA opera deja teribilul M1 Abrams, pe-atunci considerat cel mai bun tanc din lume (inca este), proiectat in anii *70..” Cu tot respectul esti cam subiectiv:)))
Asa pare,insa,sincer, nu asta intentionez. Chiar imi place M1 Abrams,imi place si T80,etc. Apreciez mult artileria sovietica/rusa,personal o consider super ok. Fiecare are si bune si rele,mie-mi place tehnica,pe aceasta o descos,nu natiunea producatoare.
Ok, nu neg performantele tancului american, dar nu l-am vazut intr-o lupta cu un tanc de generatie noua. Ma gandesc ca francezii, britanicii si germanii au tancuri foarte apropiate ca si performanta, Coreea de Sud si Japonia sunt tot pe acolo, iar rusii nu stau deloc prost la capitolul respectiv.. Nu mai vorbesc de Israel, care beneficiaza de o indelungata experienta in domeniu. Abramsul e un tanc bun, dar pana nu-l vedem la treaba contra unui tanc mai nou e greu sa ne dam cu parerea.. te salut!
Tancurile daca au cat de cat performante sunt ok … echipajul conteaza … uitati paci:
http://defence-blog.com/?p=6917
and next generation
http://defence-blog.com/?p=6776
Sa avem tun de 125 pe T55 si daca baietii se misca bine spargem pe multi.
hi hi hi hi….
la prima excursie in Irac .. de fpat amerlcsii doreau sa termine cu Sadamitza.
Nimci in fata lor , drum drept si bun …. partea proasta ca erau prea putine cisterne in spatele lor si aveau M1 Arbrams. Si s-au oprit .. „Oprindu=se ” si-ua dat seama ca erau pe cale sa elobereze si Bagdadu da mandatu era doar sa eliberze Kuweitu…
Buna scula. te impiedica sa comiti greseli din astea neintentionate (adica sa depasesti cu 100o km linia propusa oficial)
Rezolutia 678 a consiliului de securitate era foarte largà, vorbea de „toate mijloacele necesare” (nu numai pentru eliberarea Kuweitului dar si pentru „restabilirea pàcii si securitàtii în regiune”).
Prima excursie în Irak a fost perfect legalà dpdv „drept international”.
A doua excursie si interventia din Libia nu aveau acoperire „legalà”.
Off topic un pic : ” http://ro.blastingnews.com/international/2015/06/secretul-a-ie-it-la-iveala-sua-au-creat-cea-mai-puternica-bomba-din-istoria-omenirii-00459019.html „
Nu mai citi bre toate prostiile 🙂 . Cum sa fie asta cea mai purternica bomba non-nuclera din lume?!?! 🙂 🙂
Ca sa nu vorbim de bombele termobarice..
https://en.wikipedia.org/wiki/Father_of_All_Bombs
Asta este pana acum cea mai puternica bomba non-nucleara
„The veracity of Russia’s claims concerning the weapon’s size and power have been questioned by US defense analysts.”
Ok.Ma gindesc ca americanii nu-si popularizeaza chiar toate armele.La fondurile pe care le investesc in cercetarea si aplicatiile militare n-or fi ramas ei chiar la o bomba de avion comparabila cu bomba britanica din WW2 cu care au reusit sa loveasca cu efecte notabile adapostul pentru submarinele germane.” https://en.wikipedia.org/wiki/Bunker_buster „.
Ce aveau enlezii in ww2 : ” https://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Slam_(bomb) „…
Or mai fi avansat nitel si americanii de atunci.
http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/video–flota-rusiei-s-a-facut-de-ras-in-marea-neagra–o-racheta-lansata-eronat-putea-provoca-o-catastrofa-387303
in ritmul asta o sa inceapa epurari la nivel inalt in armata
A mai fost un accident in afara de acesta , o alta nava nu si-a putut lansa rachetele.
Salut !
Si tu @Psycho ca si @ Nelu a i pus boticu la un filmulet ?!! Tu barem il mai dai si dintr un articol al unui ziar romanesc cu jurnalisti deastia specialisti ! !!! Lansare accidentala ??!!! Statea ala sprijinit in buton si a obosit si lasanduse mai mult a dat contactu nu ?!!! tre sa fii cu scara dupa tine ca sa crezi ca rusii chiar lansau o racheta cu incarcatura de lupta la iesirea din port chiar si accidental !! Apropo la niu de ziua Marinei de cate ori trag astia cu tunurile de pe monitoare cum o fii , nu e pt ochii privitorilor de pe mal ?!!! Oare ce a ti vazut voi nu era o lansare demonstrativa pt multimea da pa mal ????? Ei da de ce sa vedem asa lucrurile noi hop cu supozitii idioate ca asta i starea arsenalului rusesc !!!!! Uitativa ce lanseaza aia si cat de repede cade in apa asa zisa racheta si priviti aici si un clip https://www.youtube.com/watch?v=3wSaQOMAp-g se vede ca pa si prostii aia au niste sigurante pt lansare si deasemenea cam ce fel e o racheta reala ASROC de pe o astfel de fregata !
PS Apropo acu doa zile @ Razvan Mihaeanu a postat o stire cum un distrugator american a lansat o racheta ce imediat ce a iesit din VLS a explodat !!! Si eu puteam sa zic ia uite starea arsenalului american . Da nu am ochelari de cal ideologici si mi ma dat seama ca e un incident de tragere ce poate survenii oricui ! Of Of mai , mai
nu am scris nimic despre starea arsenalului rus ,nici de bine nici de rau.doar ca e posibil sa mai cada niste capete luminate din staful lor…sau nu.
In ce priveste probabilitatea de a penetra, frontal, un T72 era intre .16 – .48 (pana in 1984 nu mai stiu exact pe acolo) adica cam … + asa cum s-a scris mare si relativ greu de transportat/folosit.
La T62 statea mai bine.
Off topic, se cere interzicerea armelor autonome si IA militare, astia vor sa-mi ia painea de la gura…
http://arstechnica.com/gadgets/2015/07/musk-hawking-wozniak-call-for-ban-on-autonomous-weaponry-and-military-ai/