BMP-MEXCA modernizare bazata pe BMP-1

filename_815_stoc_BVP

Stoc BVP-1

Dupa ce anul trecut ceho-slovacii de la Excalibur si VOP Tancinc (EVPU Inc.) ne-au incantat privirile cu o modernizare BVP-M2 SKCZ a mai vechiului BVP2, modernizare care se dorea un standard comun atat pentru BMP-1 cat si BMP-2, anul acesta la Eurosatory a fost expusa versiunea modernizata a BVP-1/BMP-1, si anume BMP-MEXCA.

1

BMP-MEXCA

Despre modernizarea MLI-84 la un nou standard de protectie am vorbit si in articolul “MLI-84M, posibilitati de modernizare suplimentara”, insa cu BMP-MEXCA, consortiul ceho-slovac au pus in practica o varianta completa a ceea ce iicercam sa ilustrez si eu, refolosind conceptul BVP-M2 SKCZ dar pentru BVP-1, echivalentul MLI-84, de aceasta data. Din pacate, conversia MLI-84 la modelul M a fost oprita dupa realizarea a 99 de masini, desi se putea merge pana la 180, decidentii nostri preferand scoaterea la vanzare prin licitatie a 67 de turelelor OWSR-25 ramase si posibila modernizare a sasiurilor ramase la o varianta cu mortier de 120mm. Si asta desi parcul MLVM era propus in doua variante de modernizare: atat cu turela OWSR25 cat si cu OWSR-30.

               861446_studiu_initial_blindaj

861451_turela_initiala

MGC-1  studiu initial, cu turela protejata suplimentar

Revenind la BMP-MEXCA si BVP-M2 SKCZ , se pare ca armata slovaca a testat déjà acest vehicul in una dintre cele 2 variante, sub denumirea IFV Sakal, fiind foarte probabil sa faca aceasta modernizare in detrimentul achizitiei unui nou vehicul, asa cum au facut cehii cu Pandur II austriac. La aceasta gama de vehicule se lucreaza inca din 2009, primul prototip MGC-1 fiind prezentat in 2011, multe din invataminte fiind incorporate in actuala serie.

MGC-1_Turra_30_turret_30mm_cannon_Excalibur_Army_Czech_Republic_defence_industry_military_technology_003

BMP-M1 CZ echipat cu turela Turra cu rachete Konkurs

Initial s-a testat imbunatatirea protectie cu blindaj suplimentar si cusca anti-RPG, turela initiala primind blindaj suplimentar, in paralel testandu-se integrarea unei noi turele. Daca initial se pastra accesul spate cu 2 usi, in varianta finala s-a trecut la acces cu usa-rampa automatizata, in paralel cu relocarea rezervoarelor si acumulatorilor din usi in plafon.

foto-3_52_modernizare initiala

BVP- upgrade, varianta intermediara cu turela DVK-30

 

In acest moment, slovacii au 3 batalioane echipate cu BVP2 (Brigada 1 mecanizata) si alte 2 echipate cu BVP-1 (Brigada 2 mecanizata) numarul total de vehicule detinute fiind de 91 pentru BVP2 si 162 pentru BVP-1 (apropiindu-se de numarul de MLI-84 existente). Astfel, o modernizare a BVP-1 ar fi mai logica datorita numarului aproape dublu de exemplare, insa la nevoie un standard cat de cat comun BMP-MEXCA/BVP-M2 SKCZ se poate aplica intregului parc, chiar daca exista anumite diferente.

 

p1518368
Post sofer

 

Aceste solutii se pot aplica si la export, avand in vedere parcul imens existent, in psecial pentru clientii cu buget mai restrans si care nu-si permit achizitia de noi vehicule de lupta ale infanteriei, platforma astfel modernizata fiind inca viabila pentru urmatorii 20 de ani.

861454_BWP_1MB

Prima evolutie de turela tun cal.30mm a BVP 1MB, varianta intermediara

Lungimea vehiculului este de 7 m, similar cu varianta de baza BVP-1, latimea de 3,2m si inaltimea de 2,9m (plafonul inaltat pentru o inaltime interioara de 1,3m ), ajungandu-se cu totul la o masa de 19 tone (aproape 5 tone in plus fata de vehiculul original) propulsata de un motor Caterpillar C9.3 de 300kW si cuplu de 2300Nm.

p1518367

Interior BVP-M2

Echipajul este format din 3 oameni iar capacitatea de transport a trupei este de 6 militari, pe scaune ergonmice ancorate in tavan, clima si incalzire separate echipaj/grupa, carcasa fiind protejata balistic nivel 3 STANAG 4569 (sau chiar 4 cu placi suplimentare), iar protectia anti-mina sub senila nivel 2a respectiv sub podea nivel 1. Protectia este completata de avertizoare la iluminare LASER conectate la lansatoarele de grenade funigene, alaturi de un dispozitiv de bruiaj frecvente radio contra detonatoarelor de exploziv la distanta.

Sakal_IFV_IDEB_2014_International_Defence_Exhibition_Bratislava_Slovakia_Slovak_Republic_May_001

Turra 30 dezvoltata de firma slovaca EVPU pe BVP M2

Ca si armament ofensiv, exista actualmente doua turele, dincolo de prototipurile si dezvoltarile testate in decursul timpului: turela Turra30 dezvoltata de firma slovaca EVPU pentru tun cal. 30mm (CZ30, 2A42 sau MK44 Bushmaster II), mitraliera coaxiala cal. 7,62mm si rachete antitanc; turela israeliana Samson cu tun cal. 30mm ATK MK44 sau 2A42, mitraliera coaxiala cal. 7,62mm si rachete antitanc.

2

BVPM2 SKCZ

10494622_759872667398217_607654185223485408_n

BVP1M/ BMP-MEXCA

 Video aici:

https://www.youtube.com/watch?v=U6q27UjayZE

 

Marius Zgureanu

 

Surse poze si informatii:

http://www.excaliburarmy.com/en/

https://www.facebook.com/excaliburarmycz

http://armyrecognition.com/index.php?option=com_content&task=view&id=8963

http://www.janes.com/article/28108/refreshed-bvp-upgrade-readies-for-trials

 

5 comentarii:

  1. Prima poza, oare cum or reusi unii sa-si stocheze echipamentele in hale acoperite si nu sub cerul liber. Despre modernizari n-are rost sa mia vorbim, modernizari la altii…

    • Gsg9,
      La noi care hale si care echipamente… doar au taiat rapid tot ce se putea taia 🙁

      Alea de raman sub cerul liber sunt probabil „rezerva activa”, sau doar isi asteapta randul la taiat.

      • Un psihiatru zicea ca populatia Romaniei se imparte in 2 mari categorii…. psihopatii care ne conduc in rol de agresori si noi marea masa a victimelor care suntem depresivi.

  2. Faptul ca s-a renuntat la modernizarea masinutelor noastre cu un tun de 25mm este bine, este rau ca nu s-au modernizat cu un tun de calibru superior. Ucrainienii se plag ca nu prea pot anihila de la distanta mai mare masini blindate sau barajele mai solide din beton cu tunul de 30mm fiind de multe ori nevoiti sa incerce sa le neutralizeze cu mortirele de 120mm. Bine ei au mici baze amplasate in puncte strategice din care pot vedea/controla zone intinse si de acolo sau fara sa parasesca drunurile ori sa se apropie foarte mult de frica ambuscadelor (cum nu aveau suficiente probleme in timpul armistitiului au pierdut controlul asupra unei fabrici de grenade, mine si ieri deja au avut de-a a face cu niste mine 3 BTR-uri avariate iar astazi au descoperit 6 mine plasate pe marginea drumului), vor sa poata distruge ce repereaza.

    Oare tunulrile AA de 35mm care le producem nu ar putea fi folosite intr-o turela + rachete pt. o parte din masinile ramase ca sa compenseze, cumva, nr. cam mic de Geparduri?. Chiar adaca se pierde capacitatea de a tansporta trupe, avand in vedere ca protectia oferita atat la elicoptere cat si IFV-uri este de pana la tunul de 30mm inclusiv, poti obtine o masina multirol: protectie AA pt. tancuri, puncte de control, coloane; sprijin pt. trupe contra IFV, APC; angajarea de la distanta a tintelor atat in aparare cat si atac;

    Upgradarea protectiei pana la cal. 7.62-12.7mm iar cu kit la 14.5mm pt. situatii deosebite + slat contra RPG.

    Si asa cum este construit acum este pacat ca tunul AA de 35mm sa nu fie folosit si pt. alte scopuri decat AA (cred ca poate trage si impotriva unor tinte terestre). Ar oferi o protectie si putere de foc deosebita unor „baze” sau puncte de control.

    Restul de masinute pot fi folosite pt. mortierele de 120mm cand ai nevoie sa le folosesti pe un teren mai greu, iar cand terenul permite se foloseste SAUR2. Oricum mortire mobile ne trebuie pt. a putea oferi rapid putere de foc suplimentara trupelor si ca sa poti pleca din zona dupa tragere evitand astfel tirurile inamice.

    ///

    Masinuta modernizata de ei:
    Esecul sau nu al acestei modernizari: daca au reusit sa blindeze bine rezervoarele care acum sunt expuse din mai multe unghiuri (un 12.7mm dintr-o arma antimaterial..). Restul este o ideea cam inalta si protectia cam mica la mina sub podea mai pot fi trecute cu vederea.

  3. au luat astia din MApN numai decizii in marea lor majoritate, aiurea pt. inzestrarea armatei romane, decizii in care clar se urmaresc interese dubioase! pe astia din armata care au bagat clar loveaua din banu public in propiul buzunar, dc nu ii ancheteaza DNA-ul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *