Bulgarii recunosc: sunt fraieri!

349

MIG-29A bulgaresc „on fire”

Pe 18 martie Bulgaria si Grecia au semnat un acord care prevede ca Fortele Aeriene Grecesti sa inceapa la jumatatea acestui an serviciul de politie aeriana deasupra Bulgariei. Contractul, pentru ca in esenta este un contract de prestari servicii, a fost semnat de sefii de stat major al fortelor aeriene din cele doua tari, generalul grec Evangelos Tournas si omologul sau bulgar Constantin Popov.

Desi idea nu este noua, un memorandum de intelegere fiind semnat intre cele doua tari inca din 2010, parlamentul elen a aprobat acest lucru abia in 2013. Intelegerea prevede modul in care avioanele grecesti intra in spatial aerian bulgaresc, comunicatiile, aerodromurile undea aparatele elene pot ateriza, alimentarea cu combustibil.

 F16 Block 52 „ZEUS” 

In esenta F-16 elene vor avea rolul de forta de reactie rapida, toate acestea in conditile in care Bulgaria detine pe langa avioane MIG-21, retrase de la zbor intradevar, si aparate MIG-29A, care teoretic ar trebui sa dispuna inca de suficienta resursa de zbor, dar a caror stare tehnica nu este deloc de invidiat, mai ales daca ne aducem aminte ca in urma cu doi ani, la un exerictiu comun intre Bulgaria, SUA si Romania, un MIG-29 bulgaresc a suferit un incendiu la unul din motoare si s-a prabusit la decolare.

Desi nu au fost facute publice prea multe informatii, defectiunea se pare ca ar fi aparut datorita slabei mentenante sau a lipsei de experienta a pilotului, asadar fortele aeriene bulgare sunt in acest moment in incapacitatea de a-si executa misiunile de lupta. Singura necunoscuta in cadrul contractului intre cele doua tari o reprezinta suma pe care Sofia o va plati care Grecia pentru acest serviciu…

De asemenea nu se cunoaste daca Grecia va asigura servicul de politie aeriana integral  sau doar va suplini avioanele bulgaresti.

Janes.com

GeorgeGMT

 

20 de comentarii:

  1. croatii au cerut ungurilor, bulgarii la greci si noi o sa cerem la ….noii nostri vecini si prieteni buni cu psd mother russia.

  2. daca Chisinaul vopseste cele 6 mig 29 si le ridica in aer ii aparam noi pe toti ! nu mai trebuie F jaishpe

  3. Sper ca acesta sa fie un semnal ingrijorator pentru NATO. Romania si Bulgaria, aflate in apropierea „zonei fierbinti”, sunt slab dotate dpdv militar.
    N-ar fi posibil ca America sa doteze cele doua tari cu cateva escadrile de F-16 in regim de leasing pentru o perioada de timp ?
    N-ar fi si pentru UE o oportunitate in acest sens ?
    Pentru mine, „the worst scenario” ar fi ca Rusia sa ocupe partea de est a Ucrainei, inclusiv Odesa si Bugeacul. Ne-am trezi vecini cu Rusia la gurile Dunarii !
    Si ca din intamplare, doi ucrainieni rusi aflati pe Insula Serpilor, vor face un refrendum si vor cere anexarea la Maica Rusie 🙂
    In final, as fi curios sa stiu parerea „cohortei de specialisti” care ne recomanda sa cumparam avioane militare rusesti 🙂
    Nici nu mai tin minte de cate ori am scris impotriva acestei idei prostesti.

    • Pe degeaba nu-ti da nimeni, dar finantarea unor astfel de programe este deschisa pt Romania la dobanzi si clauze extrem, extrem de avantajoase, da daca noi suntem tampiti…

      • Da da cate melearde primi Grecia ca ajutir militar de la Uncle Sam?! Da Turkia? Sa nu mai zic de stii tu cine..si Eghipet!!
        Oirucum greculae (grecotei pa latineste) astia in anii 80 opanan cel putin in 94 haleau ca 1 mld $ anual sub forma de arme, piese de schimb , munitie. Totu ca ajutor militar. Noi, stii cum plateam de ne indoiam ..

        • Turcii si cu Grecii nu au mai primit ajutor militar major de la SUA (donatii, aici ma refer la bani nu o amarata de fregata pe care o mai primeste Turcia din cand in cand) de mai bine de 3 decenii…iar ceilalti doi sunt intr-o alta liga decat Romania si au probleme securitate adevarate si mult mai mari decat Romania. Aia chiar traiesc intr-un colt al lumii mult mai periculos si instabil decat Romania.

  4. Ce frumoasa era o asociere pentru o licitatie comuna intre Romania, Bulgaria, Croatia si eventual Slovenia care cocheta si ea cu achizitia de avioane. Probabil s-ar fi ajuns la un numar de 80 de avioane si se obtinea un pret foarte bun si un offset pe masura.

    • eu cred ca ar fi fost o idee a romania,croatia,slovenia si bulgaria sa vorbeasca cu cei de la SAAB si sa cumparam un numar maricel de avioane(15 pentru slovenia+coratia, 15 pentru bulgaria si sa zicem 30-50 pentru Romania), cu conditia sa se faca transfer de tehnologie catre Romania, si tarile din jur sa faca mentenanta aici…ceva de genul…cum ne-au propus, sa fim un fel de reprezentant in regiune al saab

    • Intradevar o idee buna sustinuta de SUA dar care a fost refuzata de flancul „celor mai prosti membrii ai NATO”!

    • Acum se intrevede o asociere intre Romania si Ucraina sau Romania-Gruzia-Albania. Pe viitor orice e posibil, incusiv intre Romania si Transnistria.

  5. …ai nostrii nu s-au gandit la asta…un contract cu SAAB,,de 60 de avioane (cu tot tacamul…offset ,finantare..mentenanta in Ro..asamblare in RO..fabricare in Ro….investitii in RO,…colaborari in RO..etc..) in timp cred ca puteam asigura pt tarile vecine ..serviciul de politie aeriana..si nu numai…dar cu atitudine de capra pierzatoare…

  6. Eu cred ca tarile din zona vor reactiona si vor incepe cu pasi timizi achizitii militare mai serioase si mai consistente ca pana acum. Cam cum a facut Polonia de vreo zece ani. In domeniul aviatiei inca avem sansa de a obtine achizitii insotite de offset, bazate pe infrastructura (cat mai e ea) aeronautica (Ghimbav, Craiova, Bacau, Bucuresti). Cat de putin acolo. Macar mentenanta. Colaborare si cu turcia (in cazul lui F16). Clar ca Eurofighter nu e de nasul nostru, Ar ramane Saab si F16. Oricare pana la urma. Numai sa fie.Opinia mea, e un moment sa obtinem avantaje, fiindca SUA ar face concesii mai mari dat fiind ca Putin a innebunit.

    • Orice achizitie devine inutila si o risipa de bani dupa integrarea Ucrainei in NATO si deschiderea de baze militare americane in Ucraina. Pana vin F16 e o cale luuuunga si exista posibilitatea sa fie contractata aviatia ucrainiana post-conflict.

      • E cale lunga pana vin F16, dar cale mult mai lunga pana intra Ucraina in NATO. Daca intra. Si daca vin 12 sau 14 avioane F16 tot degeaba. In opinia mea de la 100 de avioane in sus conteaza. In rest e zero. Nu conteaza.

  7. Scriam intr-o postare anterioara despre Odesa.
    Probabil ca multi dintre voi ati observat concentrarea NATO catre zona tarilor baltice si Polonia. America trimite o escadrila de avioane, Franta promite si ea la fel.
    Ar ataca Rusia o tara NATO, precum Estonia ? Nu cred ca Putin vrea asa ceva.
    EL VREA UCRAINA.
    Si atunci, ca intr-o partida de sah, ameninta in nord ca sa loveasca in sud.
    Odesa este tinta.
    Ce-ar insemna acest lucru ? Ucraina ar ramane fara deschidere la mare si drept consecinta, fara o cale alternativa de resurse energetice.
    La Odesa se incepuse constructia unui terminal LNG, dar din lipsa de fonduri, proiectul a ramas nefinalizat.
    Ocuparea Odesei, sau blocarea portului dupa exemplul Sevastopolului, ar lasa Ucraina intr-o situatie fara iesire.
    Iar Putin ar obtine ceea ce vrea. Fara sa traga un foc de arma. Parca am mai vazut asta 🙂

  8. pentru occidentali cred ca suntem in zona „pierderi acceptabile”
    nu vom primi nimic pe gratis ci la pret de nou
    alti vecini sigur vor beneficia de ajutor militar
    asta e rezultatul politicii tarii noastre si politrucilor incompetenti.Si pe vremea lui Ceau o duceam mai bine, eram respectati de occidentali si altii si vorba aia, conducatorii erau veniti din clasa muncitoare, de pe ogoare
    acum, politicieni scoliti la Sorbona si Harvard ne baga in cacat

  9. Nu cred ca va repeta operatiunea. Cred ca si in cazul Crimeeii a fost un fel de mers pe sarma fara plasa. Daca in cazul Crimeeii occidentul a fost luat prin surprindere, de data Putin nu mai are acest avantaj si el stie asta foarte bine. Cat despre Ucraina, cu cat o va priva mai mult de acces la mare si de resurse, cu atat o va impinge mai mult spre vest si asta nu e in avantajul Rusiei. Ii ajunge Crimeea ca sa se impuna la Marea Neagra fara probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *