Cacofonia inzestrarii armatei romane

Nu mai reluam plansetele in jurul disponibilitatii si vechimii echipamentelor aflate actualmente in inzestrarea vajnicilor nostri ostasi… acum mai bine de 5 ani erau peste 60% inoperabile si peste 80% uzate atat fizic cat si moral.

De la razboiul din Ucraina au resapat cateva zeci de aeronave, blindate si tancuri si au cumparat 12 avioane F-16, la gramada cu cateva mii de casti si veste, niste rachete antitanc si munitii de diverse calibre, niste camioane in loturi reduse… si cam asta este. Asta e pregatirea de razboi a Romaniei, atat au reusit sa faca in 3 ani in care razboiul efectiv ne-a batut la usa. Cum era daca intre 1914-1916 doar am fi resapat cateva echipamente de la 1877, sau daca in al doilea razboi mondial am fi intrat cu echipamente din primul, dintre care doar 10% modernizate?!

Gabriel Beniamin Les:”Va dam la…anu”

Tragand linie, ne dam seama ca doar pentru a achizitiona la cheie un batalion de 45 de blindate 8×8 Piranha IIIC, armata a avut un program multianual ce a durat aproape un deceniu. Acum se aude ca ar mai dori doua batalioane la cheie, deci pastrand cadenta probabil ca urmatorii 20 de ani suntem acoperiti. Iar despre offset la acest program, ca si la C-27 Spartan, radare sau rachete antitanc Spike, mai bine sa nu intrebam (noi am intrebat, dar cam degeaba)!

Aproape toate achizitiile majore care s-a intentionat a fi demarate anul trecut, au fost anulate:

  • modernizarea celor 2 fregate (pentru ridicola suma de 190 mil. euro, acum amanata pe termen nedeterminat, desi navele au 15 ani de cand au ajuns la noi),
  • achizitia a 4 corvete,
  • achizitia a 36 de torpile (in 2013 au mai incercat o achizitie de doar 18 torpile),
  • programul TBT 8×8,
  • achizitia de UAV-uri si senzori electro-optici, anulata si ea ;
  • 286 de autoturisme 4×4 usor blindate (desi initial, in RFI, se anunta un program de productie locala, sub licenta a lotului complet, iar cei de la Jeep neintelegand ca asta era doar o fumigena pentru prostime, chiar s-au oferit sa le produca la UMB)
  • achizitia de 6796 pistoale Glock, desi parca si Cugirul putea produce cate ceva, e adevarat, poate nu chiar de « top » ( Pistol Md. 2000). Vreu sa inteleg si eu unde este sprijinirea industriei nationale in acest caz, caci la asa volum se poate vorbi de productie sub licenta?
  • Licitatie pentru 12 ambarcatiuni rapide de tip RHIB, anulata;
  • Achizitia celei de-a doua escadrile, amanata;
  • Licitatie pentru trei autospeciale de Interventie EOD (Explosive Ordnance Disposal), nefinalizata;
  • Achizitia de elicoptere multirol prin US Army, nefinalizata ;
  • Printre putinele reusite: licitatie pentru achizitia a 23 de autocamioane, castigata de Roman Brasov, dupa ce in 2015 Iveco a castigat o comanda de 29 de bucati – loturi mici desi RFI-ul prevedea un necesar de 2000 de exemplare de diverse tipuri;

Si mai interesant, dl. Colonel-inginer Ilie Tița ne explica cum e cu creditele de angajament și creditele bugetare (colaterale bugetului apararii): « Creditul de angajament, în domeniul achizițiilor, se referă la dreptul unei autorități contractante de a semna contracte. Creditul bugetar este posibilitatea instituției publice de a face plăți în baza contractelor semnate. ». Domnia sa ne spune ca in 2016 creditul bugetar pentru MApN a fost de 2 mld. Ron (400 mil.euro) iar cel de angajament a fost de 3, majorat apoi la 5 mld. Ron (1,1 mld. euro), in timp ce pentru 2017 se pot semna contracte în valoare de 9 mld. Ron (2 mld. eur) si plati 7 mld. Ron (1,5 mld.eur), teoretic fara a lua in calcul bugetul MApN.

Intrebarea este ce s-a cumparat anul trecut din bugetul respectiv, stiind ca totusi la sfarsitul lui 2016, MApN a facut doar cateva achizitii marunte, care nu fac parte din prioritatile majore si programe multianuale… Cum nu s-a semnat mai nimic anul trecut, sau a fost anulat, asta ar insemna ca anul acesta se pot plati pana la 7 mld. Ron…

Anul acesta, dupa incercarea de buget fara 2% din PIB pentru aparare, s-a decis ca se aloca cei 2%, insa… dl. ministru al Apararii ne avertizeaza ca este « aproape imposibil » sa existe livrari pentru achizitii majore anul acesta, chiar de vor fi semnate contracte… (trebuie sa fie o senzatie interesanta anularea tuturor achizitiilor de anul trecut, cand actualul ministru se ocupa chiar de partea de achizitii!)

Iar premierul il acompaniaza duios : „Nu vreau să cheltuim de dragul de a cheltui !” «De aceea i-am cerut [n.r. Ministrului Apararii] sa fie extrem de atent in cheltuire. Mai mult, ma intereseaza ca mare parte din acesti bani sa fie cheltuiti in industria nationala de aparare”… Oooo, da, iar interesul deosebit pentru industria de aparare autohtona, ca in ultimul deceniu dealtfel!

Onorabilul premier nu a inteles ca daca nu cumpara echipamente moderne si nu plateste mentenanta si antrenamentele, cheltuirea de bani pe bugetul MApN doar pentru pensii si salarii e chiar acea cheltuiala de dragul de a cheltui! Adica exact ce-au facut in ultimii 10 ani!

 

Dar suntem aproape siguri ca… « DE LA ANUL VOM…!»

 

Ce mai uita sa ne zica onorabilii este ca exista o lipsa acuta de personal, in unele unitati urcand pana la 50% din efectiv si mai exista apoi un numar prea mare de ofiteri superiori raportat la efective! In paralel, EDA (European Def. Agency) ne spune ca in 2014-2015 ca nu mergem in directia buna, crescandu-ne cheltuielile de personal in ritm accelerat, raportat la bugetul armatei.

Deci daca nu cheltuim pe inzestrare si exista lipsa acuta de personal, pe ce vom cheltui cei 2% si creditele ?

 

Pe hartie!

La MApN oare nu-i doare gura de atatea cacofonii ?!

Marius Zgureanu

126 de comentarii:

  1. Fata de lipsa de personal si mai ales fata de rasturnarea piramidei acesteia in MApN sunt, cred, elcovente doua exemple.
    Primul ar fi via ProPatria care duminica trecuta ne prezenta pregatirea militarilor dintr-un batalion FOSintr-un poligon montan. Batalionul respectiv, nu-i mai retin numarul, era comandat de un colonel plin.
    Alt exemplu, tot via ProPatria, seful SMG se plangea ca un colonel (tot plin), comandant al altui batalion nu a putut sa faca depalsarea in Afganistan impreuna cu unitatea sa pt ca americanii au considerat ca gradul sau este prea mare fata de functie. Probabil ca ofiterul NATO caruia batalionul romanesc i se subordona in TO era mai mic in grad decat colonelul nostru.

    Iar seful SMGului ne explica ca este normal ca un Lt-col sau colonel sa comande un batalion. Din pacate lucrurile nu stau chiar asa si piramida gradelor/functiilor intr-o armata normala arata cam asa:
    – comandant de pluton – sublocotenent/locotenent,
    -comandant de companie – capitan, in mod exceptional (de front) locotenent,
    -comandant de batalion – maior, in mod exceptional capitan,
    -comandant de regiment/brigada – lt-colonel/colonel
    etc…
    In caz de urgenta un ofiter poate ocupa o functie superioara cu un grad gradului sau, dar ca un ofiter superior sa ocupe o functie inferioara mai rar, iar sa ocupe o functie inferioara cu doua grade gradului sau – anomalie.
    De unde rezulta ca avem in continuarea prea multi ofiteri superiori, ofiteri care practic blocheaza aceste functii si blocheaza orice persepectiva normala de avansare pentru ofiterii tineri…
    De ce sa platesc ditamai colonelul pt o functie de maior?! Intrebare este ce fac maiori din respectivele batalioane, comanda companii si capitanii plutoane, iar locotenentii grupa de infanterie?!

    • Btalionul 630 …..vreau sa le scriu o scrosoare…nu se merge in actiune sau cercetare cu izolir de culori care iti sar in ochi, galben albastru..etc…inseamna ca au fost cumparate de soldati si nu primite de la unitate…

    • capatu satului

      propatria de duminica prezenta, ca de altfel si in emisiunile anterioare, daruirea si spiritu combativ al persoanelor care lucreaza la aceasta emisiune,
      la asta se rezuma pregatirea de lupta la propatria, scri 3 randuri pe o foaie, dai cu limba la conducerea de partid si de stat referitor la mertele fapte de arme si…avansarea vine la timpu ei,

      sunt putini cei care au reusit sa faca atata rau cat emisiunea propatria,
      o condamnanre pe viata ar fi putin…

    • Răspunsul la toate intrebarile fără răspuns de pe la noi e simplu, de şmecheri. Când ceva e altfel decât ar trebui sigur a fost cineva care s a considerat șmecher. Ăsta cu romanul descurcăreț e o mare prostie și nu aduce decât pagube. Reparatul Daciei cu o bucata de sarma a dus apoi la asfaltat cu picioarele la propriu, la pansamente nesterile în spitale pt ca a fost cineva descurcăreț la achiziții sau ridicarea în grad a unora ca sa compenseze scăderea salariilor cu 25 de procente de către președintele cel creț și multe alte şmecherii pentru ca România e o tara de oameni care ar trebui sa se mire de ,, jmecherii,, când se fac nu când apar efectele. S au închis fabrici apoi ne miram ca avem șomaj, nu se dotează armata apoi ne miram ca suntem praf în caz de conflict, nu se baga bani în spitale și ne miram ca se infectează oamenii acolo(banicioiu mare mirat) și multe altele. Pana și Ciolos nu a făcut nimic, doar a fost plin de intenții dar într-un an putea sa facă multe. Şi dacă încheia un contract ferm cu Dacia pentru câteva mii de Duster pentru toate unitățile militare tot era ceva. Încă vezi Aro fabricate în 1900 toamna.

    • „-comandant de batalion – maior, in mod exceptional capitan”

      Ba sa avem pardon George. Standardul NATO este ca batalionul sa fie comandat de un locotenent-colonel cu un maior ca 2iC. Un batalion NATO are de la 6 companii in sus:cel putin 3 companii de lupta, una de cercetare, una logistica si una de comanda. In armatele moderne, cu exceptia celei britanice, maiorul e cam inutil, nu prea are in tabelele de organizare untate de comandat există chiar unele sugestii ca rangul sa fie eliminat. Britanici prefera ca la fortele terestre toate unitatile care sunt echivalente cu compania dar nu poarta denumirea de companie (escadroane de tancuri/cavalerie/SAS, baterii de artilerie etc) sa fie comandate de maiori cu capitani ca 2iC.

      • In statele de organizare ale Armatei Romane functia de cnd batalion e incadrata cu lt colonel.si ca orice functie din Armata poate fi incadrata cu un grad mai jos sau mai sus.Maior sau colonel.

      • Escadron = batalion companie = trupa – aplicabil si la britanici si la americani.

        Asta cu maiorii in functie de comandanti de batalion vine de la francezi commandant/maior se numeste de asemenea si chef de batallion/chef d’escadron. Sa multumim Frantei revolutionare.

        Nominal un locotenent colonel comanda un batalion.

        • Francezii au regimente formate din companii, probabil ca stii, in fapt sunt niste batalioane umflate cu pompa. Au batalioane solide doar la infanteria alpina.

          Iar la englezi, care isi cunosc profesia, regimentul e un fel de centru de instructie, deci rol administrativ, batalionul e cel care muta pe teren.

          • Asta se aplica si la britanici, din cauza reducerilor de personal care duc de obicei la comasarea regimentelor, dar vor sa pastreze of traditie istorica. In Armata Britanica regimentul a fost unitatea de baza pana pe la inceputul secolului in jurul caruia se forma o brigada. Armata Britanica ca avut depouri (regimental depots) care aveau functii de esalon secundar. Si aceste depouri au fost comasate – exemplu: toate regimentele de „foot guards” aveau depourile lor; acum exista doar un Guards Depot.

            • Ba sa avem pardon Alex.La europenii si asta-i include si pe britanici whether they like it or not, cu traditie de cavalerie, pentru cavalerie/tancuri, trupa =pluton,escadron=companie,regiment =batalion.La britanici este o diferentiere clara intre foot regiments care se trag din regimente de infanterie si regimente de cavalerie chiar daca folosesc acelasi echipament. Un batalion care are linneage-ul dintr-o unitate de cavalerie va fi numit regiment iar componentele lui escadroane. Voi ati fost cei care pentru a nu face confuzie cu squadron-urile de aviatie ati introdus plutonul înaintea troop-ului si ati mutat totul in sus. Britanicii au fost mai eleganti si au pus cuvântul saber înainte de squadron pentru unitatile de cavalerie de mărimea unei companii. Si probabil ca tot ei ca sa nu va bage in confuzie folosesc denumirile voastre nu pe ale lor când operati impreuna.

    • Au uita ca un plutin poate fi f bine condus de un subofiter. Care va ramane cdt de pluton
      Ofiteru cdt de plutin insa ori inainteaza in grag si fuctie pri la revedere tu!
      Insa la noi si in interbelic cdt de batalion era lt col

      Ca dolonel plin cdt de btl ?! Mi se pare ciudata rau de tot (de obicei la st mj div)

      • La pluton cdt e un ofiter.functia poate fi dusa si de un caporal daca nu e altcineva care sa o duca.bineanteles far prima de comanda.eu ca si caporal (ex) am fost cdt pluton pt un an de zile pt ca nu era nimeni care sa fie pe functie .Dar functia de cdt pluton e de ofiter.

    • Iar te bagi in lucruri pe care nu le stapanesti, colonelul poate comanda batalion mai ales la FOS sau cc, unde avansarea pe verticala e mai dificila din cauza functiilor reduse. Au existat inclusiv capitani comandanti de grup (intereseaza-te ce inseamna grup).

      Si ca sa vez,i generalul de brigada ghici ce comanda.

      @Marius N-as compara niciodata orice model de Glock cu Jericho 941, nu vorbesc de Cugir 95/98/2000, care e un jaf.

      • pai nici nu le-am comparat… am zis ca al nostru nu e chiar de top… insa nu se scuza lipsa macar unei intentii de productie locala…

        • Uita-te ce armament de infanterie produc polonezii, sarbii si bulgarii. Nu mai vorbesc de cehi. Toti, fosti comunisti.
          Cugirul a produs arme bune (PA Model 1990 e chiar excelenta), dar trebuie retehnologizat.

          • pai tocmai, ca cu un asemenea volum de comenzi, necesarul fiind de cateva ori mai mare, ar putea fi retehnologizat.

            • Deci hai sa cumparam un produs sub orice standard ca sa se retehnologizeze Cugirul. Le-au dat americanii o garamada de comenzi si pe civil si pe militar (Siria, Afghanistan, Irak), de ce nu se retehnologizeaza din banii aia?

              • Helouuu!
                Ma repet, ca nu se aude: nu am insistat sa se produca MD200, ci am intrebat de ce nu incercam sa luam o licenta si sa retehnologizam Cugir, ca alea 7000 sunt doar un prim lot, necesarul fiind mult mai mare.
                Si am mai zis ca poate masa MD2000 ar putea fi coborata cu materiale noi.
                http://www.tehnomil.net/2015/04/04/se-cauta-pistoale/
                „Modul cum au ajuns polonezii sa fabrice P99 a fost descris deja aici, colaborarea cu firma Walther fiind un mare succes, in contrast cu esecul inregistrat de romani in relatia cu Glock.”
                http://www.tehnomil.net/2013/05/08/a-tale-of-two-cities-cugir-si-radom/
                „La Cugir a existat o tentativa de colaborare cu renumita firma Glock, inceputa in 2005, dupa modelul polonez, prin asamblarea componentelor importate, intentia fiind de obtinere a integrarii complete insa productia a fost abandonata din motive neclare. O mare parte a pistoalelor din dotarea Politiei provine deci direct din import. Jericho, sursa de inspiratie pentru Md.95/2000, a primit intre timp o varianta cu corp din material “plastic”, in incercarea de a rezolva problema greutatii insa modelul romanesc nu i-a urmat exemplul.”
                http://www.tehnomil.net/2016/10/27/a-tale-of-two-cities-cugir-si-mojkovac/

              • ” de ce nu se retehnologizeaza din banii aia”
                Pai astia tin de min. Ec/ Romarm, trebuie sa se ia decizia pe toata linia pentru retehnologizare… si apoi sa le lase si fonduri din rulajul propriu, ca si la schema de personal, care poate fi inghetata…
                Uneori o decizie de acest gen se impiedica de un singur recalcitrant sau de un grup… faptul ca la un moment dat nu a mers nu inseamna ca niciodata nu se va putea, ca unii mai vin dar mai si pleaca.

        • @marius z. Bre omule nu iti dai seama de ce nu vor sa inzestreze armata ? Iti spun eu , aceasta ciuma rosie executa ordinele moscovei , din 89 pana in prezent tot el sant la butoane ,pana nu scapam de ei nu o sa venden armata inzestrata corespunzator

      • Poti te rog sa mi dai un exemplu de ce e mai prejos Pistolu md 2000 de la Cugir decat Glock?Lasand greutatea la oparte.

        • Nu. Du-te la UTI sau la Joita si fa o comparatie singur.

          • @Vlad
            Si de cand un pistol face diferenta intr-un razboi?. Sunt bani pe care bugetul de stat si armata ii pierd risipindu-i pe importuri fara mare relevanta (cum a facut si ucrainienii cumprand artificii in loc de munitii la inceputul razboilui).

            Nu poti cumpara si folosi arme de 4-5 ori mai scumpe decat poti tu produce cu un buget de 10 ori mai mic decat al Germaniei care nici ea la +35 miliarde nu are nici macar jumatate din armament functional din lipsa de bani. Si vorbim de lipsuri cronice la toate unitatile unele nu s-au mai antrenat de ani de zile.

            Milioanele care s-ar economisi prin producerea si cumpararea din tara s-ar putea investi in rachete antinava sau munitie pt. LAROM, APRA, ceva drone, arme care chiar ar avea relevanta intr-un raboi. Cateva rachete antinava chiar pot face diferenta intre a pierde sau nu un razboi, pistoalele nu (sa nu uitam de batalioanele macanizate ucrainiene decimate de Grad si termobarice in 3 minute).

            Importul de Glock nici nu ar trebui discutat.

            • Un pistol face diferenta doar la interventii CT, atat.
              Sunt 100% pentru producerea tehnicii in tara, ca sa fie clar.
              Dar dintre o sulita made in Romania si o archebuza made in Vietnam, o prefer pe ultima, chiar daca nu e fabricata la noi.
              Ma indoiesc ca poti cumpara rachete AN (foarte necesare) economisind bugetul pentru pistoale. Nu acolo e problema.

              • Poti sa preferi dar la ce iti foloseste pt. ca la pretul ei poti avea 5 soldati cu sulite vs un soldat cu archebuza. Poate reuseste sa ucida un sulitas dar mai raman patru sa il omoare. Cam despre asta este vorba.

                Bugetul este finit daca folosesti mai mult intr-o parte trebuie sa iei din alta parte si atunci care este logica sa importi ceva care poti produce si nu este care sa poata influnata in bine soarta unui razboi in detrimestul a ceva care chiar poate influienta o batalie?.

                Daca dai mai multi bani pe camioane, pistoale adica ceva care neimportat in batalia efectiva vei lua din banii destinati armelor care chiar pot face diferenta.
                In cazul rachetelor (AA, antinava, ATGM, Grad) sau a dronelor chiar si cateva rachete in plus pot avea consecinte foarte grave:

                Ucraina in 3 min doua batalioane mecanizate au fost decimate:
                „“In a three minute period… a Russian fire strike wiped out two mechanized battalions with a combination of top-attack munitions and thermobaric warheads,” ”

                Russian cannon and rocket artillery causes 85 percent of Ukrainian casualties, „

                • Tu cateodata scrii aiureli, dar aici ai dreptate cu AA, AN, AT, APR, drone.
                  Dar nu e ca si cum se iau pistoale si din cauza asta nu se mai iau rachete, proiectile reactive si drone.

                  • Imposibil, eu am tot timpul dreptate, 100% 🙂 .

                    Poate exagerand putin:
                    Nu este vorba ca nu se mai iau ci conteaza cate se mai pot lua pt. ca Romania are un buget foarte mic iar sumele care pot parea neglijabile tind sa conteze (se aduna una neglijabila la pistoale, alta la camioane alta la APC-uri). In principiu bugetul este fix, daca ai 100 lei si dai 3 lei pt. pistoale iti raman 97 pt. restul. Daca dai 5 lei iti raman 95….
                    Uneori putini bani pot avea efecte foarte „puternice”. Daca economisesti 1 milion de $ poti cumpara cam 1000 Grad care cu putin noroc si la momentul potrivit (de ex. in cazul unei debarcari) pot face o mare diferenta (evident mai greu cu lansatoare si tactici din 1963).

                    Asta nu inseamna ca FOS nu trebuie sa aibe cel mai bun echipament, dar acolo este ceva limitat.

            • Nu face nici o diferenta….dar e un canar bun. Adica simptomatic pt problemele administratiei militare de la noi. Daca nici cel mai nesemnificativ si simplu de implementat sistem de armament nu e pus la punct….

          • Eu nu am nevoie.Le am folosit pe amandoua.Si nu numai in poligon.

            • Probabil le-ai plimbat pe picior, ca toata lumea, in misiune doar SIE au tras cu ele in altceva decat in tinte, in Irak.

              • Ma faci sa rad.Dar nu sunt aici sa ma contrazic cu tine.Probabil ai fost peste tot in toate teatrele de operatii din 2003 incoace
                .

                • Si-n teatre, si-n opere.
                  Nimic personal, daca incepi cu intrebari de gradinita, asa iti raspund si eu.
                  Esti fan Cugir 95, ok, am inteles, fiecare are slabiciunile lui, no hard feelings :)) .

                  • Poate ca sunt fan.Pot sa ti spun si de ce.Da mi o adresa de e mail si ti spun. 😉

                    • Daca e cazul, te contactez eu, Iulian, hai, ca deja ne imprietenim si prieteniile prea rapide nu rezista in timp.

                      Acum vreo 3 ani ma certam pe-aici cu Alex, Hannibal si Lionheart si acum am inceput sa-i apreciez.

                      Mai bine ma tarziu, poate.

        • Cred ca si greutatea la MD2000 ar putea fi redusa nitzel, folosind noile materiale si polimeri… doar ca trebuie retehnologizare.

          • Uita-te ce pistoale au in dotare FOS din Israel, unde e produs Jericho 941, care e mult peste Cugir 95 (exista si la noi la DSPI si PM).
            Printre altele, au Glock 19. Oare de ce?
            Comparam toporul cu drujba.

            • pai au si Jericho si Glock.. iar FOS nu sunt intotdeauna un model pentru dotarea restului armatei, ca aia au de obicei de toate, ce e mai bun, mai scump si in loturi mici.

              • FOS israeliene nu mai au Jericho decat in rasteluri uitate de timp. Ma refer la unitatile de varf, Mat’kal, Shaldag, S 13. Nici nu prea l-au folosit, a fost doar de fatada.

              • Isrelienii nu prea poarta pistoale, iar de norma poarta Glock 19 cu mici diferente de cele comerciale cum ar fi tija de percutie ??? (guide rod) din otel si catari de tritiu. Filozofia lor este ca iti trebuie prea mult timp sa instruiesti pe cineva cum sa se foloseasca in mod corespunzator de un pistol (tir instinctiv) , deci in mare parte pistolul apare destul de rar si in afara celor „specializati”.

                • Au cateva unitati care lucreaza in civil unde pistolul e baza.
                  In afara celor specializati, da, nu se foloseste decat rar, e o arma de avarie si au dreptate.

                • Se pare că ” gloacele ” sunt refuzate constant de ” înțelepții ” care susțin că ” nu e bune​ ” pentru trupeți un pistol la care trebuie să apeși pe trăgaci pentru a-l demonta , deoarece pot apare ” deranjuri grandioase ” 🙂 .
                  Oare așa este ?
                  Vă rog să mă lămuriți și pe mine !

      • @Vlad. N-am spus niciodata ca m-as pricepe, imi dau doar cu parerea
        Gen de brigada comanda o brigada sau o divizie. Cum o brigada are pe undeva la 3000 de oameni poate fi comandata foarte bine si de un colonel.

        • George, ce vreau sa spun e ca uneori arunci cu degetele pe taste prea usor, fara sa te informezi.
          Si nu ai dreptate intotdeauna.
          Am intrat azi si dincolo si era ceva despre Les, mi-a zgariat retina.
          La noi e grea normalitatea, ori, ori, nu exista mediana.

          • @Vlad. Eu sunt primul care recunosc ca „dau”in tastatura prea la nervi, fara sa am rabdarea sa verific tot.
            Bineinteles ca nu am dreptate intotdeauna dar, se pare, ma radicalizez de la an si inaintarea in varsta nu este singura explicatie, mai sunt si altele, de exemplu ca m-a ca parasit rabdarea in fata astora…

    • Armata Romana sa folosesc caracterizarea Americana e Top Heavy. Daca mergi pe Wikipedia vezi articole biografice despre toti generalii si admiralii din armata SUA cu poze cu tot si decoratii. Ultima data cand m-am uitat erau in jur de 80. Vorbesc la momentul actual in toata armata SUA sunt ceva peste 80 generali si admirali. In armata Romana parca sunt peste 400. De-aia nu avem nevoie de arme. SUA foloseste Brute Force sa castiga razboaie noi vom folosi Brain Power sa invingem. Teoretic superioritatea Romana in nr de generali si admirali are trebui sa compenseze sau cel putin sa reduca deficitul in inarmare. In general e mai ieftin. Cu tot salarul barosan intr-o viata activa costa mai putin decat in tanc.

      • Sa faci o rocada cu numerele alea de generali/amirali activi ai US Armed Forces si Armata Romana. Si apoi acel 400 il dublezi si tot nu te apropii de cati generali/amirali activi au americanii ( nu ma refer strict la denumirea caracteristica rangului de 4 stele ci la toti instelatii activi)

      • Nu exista 400 de generali activi nici macar cu MAI, SRI, SIE. Sunt undeva in jur de 70.

  2. planul merge inainte,sarabanda promisiunilor salariale va neutraliza si ultimele bastioane de rezistenta (daca au fost vreodata)din aparatul de stat.singura preocupare a mustatei cu strungareata este securizarea intregului aparat de stat pentru urmatorul ciclu electroral,stie foarte bine ca a pierdut definitiv cateva segemente electorale al populatiei.

  3. miroase a crima cu premeditare.

  4. Banii de la Aparare vor fi luati la rectificarea bugetara din vara sau cea din toamna , sa nu ne facem iluizii asta a fost planul . Nu poti sa anulezi toate contractele unilateral fara explicatii sau sa dai explicatii puerile . Cat despre achzitionarea a inca doua batalioane de Piranii , ma indoiesc ca se va face sau daca se va fave sa ne spuna dragnea unde este offset-ul ! Nu inteleg , una se discuta in CSAT si prezidentu iese in conferinta de presa si anunta ca programele vor continua alta fac astia . Aia de la Cotroceni nu vad si nu aud nimic ? Nu-i intreaba pe astia care-i treaba , de ce anuleaza toate programele ?
    A fost o discutie si ieri noapte pe Realitatea dar prea tarziu si prea putin. In orice caz lumea si-a cam dat seama ca astia isi bat joc de banii de la Armata si a cam inceput sa puna intrebari …Opzotia din Parlament este nula si nu-l cheama pe min.Apararii sa dea explicatii iar Comisia pentru Aparare este a lor asa ca baietii taie tot
    Ce face Armata ???? Ce face SMG -ul ???? Ei nu iau pozitie vis a vis de taierile astea sau ii intereseaza numai salariu si prefera sa mearga la lupta in opinci si obiele ca in primul razboi mondial ???

    • Ce au facut oamenii rusilor in Ucraina cu zece ani inainte de inceperea razboiului? Au dezarmat armata ucraniana….exact acelasi lucru il fac in Romania
      Daca santem asa de prosti sa ii votam asta avem …galeata cu faina si sticla cu ulei….cu parere de rau, dar votul universal imi pare tot mai mult o prostie

  5. Totul se reduce la dorinta dea avea cat mai multe voturi, de a castiga alegerile, de a avea puterea si controlul asupra Bugetului. Daca se fac cheltuieli cu inarmarea, atunci se iau bani de la pensii si ajutoare sociale, deci partidul de guvernamant nu mai primeste voturi. Daca se baga bani in salarii si pensii, armata ramane slab echipata, dar partidul de la putere castiga voturile populatiei.

  6. Si in timpul asta militarii „profesionisti” tac malc, pentru ca „ei nu poate face nimic” – nu au voie, etc. bla-bla-bla. Ori sunt complici la tradare, fiindca incaseaza solde in mod iresponsabil (nefiind capabili in realitate de a isi indeplini rolul), ori sunt lasi si imbecili. Probabil, singurul plan de aparare national, se bazeaza pe schemele deja incercate: marea abureala si „glorioasa” capitulare. In caz de razboi tare ma tem ca nu ne putem baza decat pe: FOS, VM, BIM si cativa voluntari care nu stiu daca vor rezista pana vin nepotii lui Uncle Sam. Dar e ok, gasim noi scuze.

    • La nivel de MAC raspunsul e unul singur….abandoneaza pe capete armata. Stiu asta de la oameni din sistem, se pleaca pe rupte din MAPN, exista deja un deficit cronic care duce inspre cangrena. Demisioneaza oamenii la greu, insa nu mai vin aprope deloc. Aia ‘multi’ au ramas doar gradatii care sunt bine remunerati si au functii caldute….atat!

  7. …mai degraba, as paria pe faptul ca inca nu s-au „negociat ” spagile traditionale pentru orice fel de achizitii, inclusiv cele de tehnica militara. La urma urmei, au stat prea mult pe tusa si sunt flamanzi. Au marit pensii si salarii sa-si recompenseze electoratul ca sa stea cuminte acasa si se pregatesc pentru marile tunuri pentru care au ajuns la putere. Mai au de rezolvat problema cu justitia si gata: urmeaza urgia!

  8. Era de asteptat sa se intample lucrul asta. Apropape ca ma doare gura de cat am ‘urlat’ de programull aberant de guvernare al PSD.

    Pacat de tara asta si de oamenii din ea. Are/au mult de suferit din cauza dobitocilor care o conduc. Despre armata, industrie de aparare si dotari doar atat zic……’despre morti numai de bine!’ Sa traiasca Olguta&friends, primarii, toti pesedeii, iar pe langa ei pensionarii si bugetarii. Restul e cancan!

    PS De la 1 decembrie anu l asta se da drumul la vize pentru Canada. Cine face pariu cu mine ca asta o sa fie urmatorul mare val de emigrari romanesc, cumva echivalent cu cel eliberarii vizelor pentru UE in 2002 sau macar similar cu cel al eliminarii restrictiilor pentru munca in UK? In 2 ani au plecat 600.000 de romani in UK la munca, multi plecand chiar din tarile din sudul Europei, reorientandu-se catre regat. Tentatia trecerii in SUA o sa fie mare, cu tot cu The Donald care pune piedici emigrarii. Si nu numai…

    Ceva pare ca este in neregula rau de tot cu tara asta, numai ca cine trebuie sa vada nu o face niciodata! Uffff…. 🙁

  9. Emigrarea poate fi stopată doar prin plata corecta a forței de muncă .
    În România , munca nu este plătită corect de peste 50 de ani … niciun program de guvernare nu poate schimba mentalitatea celor care se simt furați in România , iar in Vest sunt plătiți mult mai bine .

    • Asa este, insa se pot intreprinde multe alte masuri care sa compenseze pe partea de venituri, masuri pe care statul roman nu a fost niciodata interesat sa le ia. De exemplu:

      -Complexul de locuinte. Statu a renuntat ca ANL-ul sa mai construiasca, sa vanda sau sa inchirieze locuinte catre tineri sau persoane vulnerabile, Germania nu a facut-o. Ce paradox?! Lucrul asta este principalul factor care a determinat migratia post 2002, lipsa locuintelor pentru tineri sau accesul la ele avand in vedere pretul lor pe piata exclusiv privata, raportat la venituri. Aici statul nu a intervenit si rau a facut.

      -Nivelul de educatie, sanatate(dupa ce ca esti saraac mai mori si cu zile), raporturile cu institutiile statului, munca, preturile, rata suicidului chiar si cultura, sunt elementele care alcatuiesc top-urile nivelurilor de trai si al fericirii, nu doar salariile. Iar noi stam prost la toate, nu doar la remuneratie. Atata timp cat au disparut atatea milioane de locuri de munca, odata cu industria, agricultura tarii, cercetarea s.a.m.d, puse in mod voit la pamant, au disparut si posibilitatile de dezvoltare profesionala. Atata timp cat sunt tineri care termina facultatea si se angajaza ca vanzatoare, paznici si te mai miri ce locuri de munca inferioare calificarii lor, ca nu au alta sansa, nu trebuie sa ne miram ca prefera sa o faca in alta tara, macar pe bani mai multi.

      Privesc inspre Belarus si vad un paradox acolo. Oamenii sunt izolati, insa nu disperati. Tara lor si-a pastrat locurile de munca, nedistrugand fabrici, uzine, agricultura e.t.c, constientizand riscul pierderii lor si trecerea exclusiva pe consum, iar locuitorii ei au un grad satisfacator de nivel de trai si salarial, fapt care i-a facut mult mai putini vulnerabili decat pe celelalte republici sovietice dpdv social.

      Noi am sarit din lac in put, iar rata emigrarilor nu arata doar nivelul de trai scazut actualmente, ci si lipsa increderii intr-un viitor mai bun aici. A trecut criza, dar la noi tot rau e. Deschizi tv-ul si te ingrozesti de ce ne ofera clasa politiva. Atunci de ce sa nu pleci daca vrei mai mult de la tine si de la viata sau daca nu ai incotro? Macar cu atat ne-am ales in tara asta dupa 1989, cu dreptul de a pleca in lumea larga…..inca il avem, mai vedem pe viitor! 🙁

  10. Totusi nu inteleg care este treaba cu achizitoanarea in continuare de Piranha . Cum ramane cu cerintele armatei , nivel de protectie , amfibiu etc….
    Varianta oficiala a MAPN este ca am intarziat cu achizitiile si avem nevoie acum
    Eu cred ca ori baietii au venit cu o spaga grasa ori presiuni din partea americanilor sa le cumparam produsele in detrimentul celor europene si de aici si anularea programului cu Rheinmetall …

    • Cred ca e o imbarligatura mai veche cu PiranhaIIIC, bine, e doar o banuaiala a mea. Cred ca au avut acord cadru, in contextul caruia s-a fixat pretul/unitate pentru primul lot de 33+12… si probabil au mai fost de acord ca apoi sa mai cumpere cel putin 90 daca totul merge bine cu primul lot… ceea ce ar explica presiunea de acum din MApN.

      O stire din 2011 aici:
      http://www.corectnews.com/node/52077/save/pdf
      2 mar. 2011 – transportoarele Piranha au renuntat la turela, pe ele fiind montate platforme de … si 24 Piranha IIIC 8×8, urmind sa mai primeasca alte 91 de Piranha IIIC 8×8. …Romania a facut si ea un contract pentru 242 Piranha IIIC 8×8, din care a primit 31 de transportoare. Armata romana urmeaza sa le inlocuiasca pe toate cele aproximativ 700 de transportoare blindate TAB77 pe care le mai are in dotare. Romania are in faza de testare prototipul transportorului Saur 3,
      produs de Automecanica Moreni.

      iar legat de turele… asta e tare 🙂
      http://incomemagazine.ro/articles/elbit-acuza-mapn-ca-nu-vrea-sa-schimbe-turela-de-pe-piranha

      • @Marius ..pai tocmai aia este , ca nu a iesit bine deloc cu Pirandele astea.. ca sunt cam degeaba . In Afghanistan nu au facut fata , pe aici pe la aplicatii mai putin , doar de parada ca dau bine…..si continuam cu achizitiile la cheie fara offset . El LIder Maximo nu intreaba si de offset-ul la astea ????

  11. achizitia de 6796 pistoale Glock, desi parca si Cugirul putea produce cate ceva, e adevarat, nu de « top ».
    Producem sau ar trebui sa producem Pistol Md. 2000 care este o este o variantă modernizată a pistolului semiautomat Model 1995, care din cate stiu era o copie dupa un Magnum Research Jericho 941 (Baby Eagle) https://ro.wikipedia.org/wiki/Pistol_Md._2000 …. Din cate stiu Magnum Research este o frima apreciata (mai putin aia care au fost impuscati cu asa ceva) da nu in Romania! (Ca in filmel se vede Glock, Glock si iar Glock!) Ma rpg unii ar zice ca e numa otel si cam greu .. unsa mie mi se pare un pistil militar accepatabil (ce dracu M 1911 era mai greu! Si cica SEALS il adora in continuare ca afce gaura sa parchezi si gipanu!)
    Ar mai fi Pistolul Model 1998 „Dracula” – automat cam mare (250 mm) greu 1,1 kg (fără încărcător) încărcător plin: 0,33 kg (Wiki) . Poate sunt io mai prost ins ami se pare o arma excel;enta ptr dotarea militara (mai ales a echipajelor de tanc )

    Insa noi avem buba la cap.
    Dinati si dintai : sunt prea multi care cred ca importu e dimacratie (ei de viata!) si productioa interna e „autarhie comunista” . Si astai nu sunt doar postaci ca mine sunt insi din aia „abiliatti” sa aiba opinii (ziaristi, cacanalisti si altii)

    Apoi inca avem prea mult in cap ce am vazut infilme. Azi in filme la moda e Glock !!!

    In fine am mai discutat pe forumu asta. Unii de pe la noi e cam babute si ar vrea ca o arma miliatara sa fie usoara , compacta sa intre in poseta sau asa ceva. Sa zicem ca ptr aia de stau in birouri (gen general 4 stele Izmana Oprea) sau radisti , stat majoristi .. merge si un Carpacti de 7,65 sau ceva si mai usor. Insa daca este virba despre insi care risaca sa foloseasca pistolul in conditii de lupta …. as zice ca normalu e o scila de 200 mm si 1 kil . Si nu stiu cum se comprota polimerii insa cu un M 1911 si ceva rabdare poti sa spargi si o placa de betion nu prea groasa .. folosindu-l ca ciocan!! si sa ai si pretentia ca dupa sa mai poata fi dolost ca arma de foc…
    (Hazu e ca prin late parti unii civili poarta M 1911, Magnum 44 sau cate 2 revolvere de 357.)

    • Exista si pistoale cu sasiu de polimer in calibrul 0,45 de genul FN FNX, Glock 21 si HK 45. Cu putina rabdare il poti folosi si pe post de fierastrau sa dobori niste copacei mai mici. 1911 nu este pentru toata lumea; multi idioti nu stiu cum sa-l poarte, iar catarile nu sunt printe cele mai bune – rezultatul: multi idioti se impusca pe ei insisi, iar precizia sufera. Sa stii sa tragi instinctiv cu un 1911 iti trebuie mult timp pe poligon.

      • Alex, Vlad

        si altii care va inchinati la Flock ca e micut su suor de carat in poseta Oa sa vedem cum stau altii :


        Posted : Thursday Jul 19, 2012 14:14:40 EDT

        The Marine Corps’ elite special operations and reconnaissance units will field thousands of new .45-caliber pistols over the next four years, military acquisition officials confirmed Thursday.

        The service awarded a $22.5 million contract to Colt Defense for its M1911A1 Rail Guns. The deal was finalized Wednesday night, according to Barb Hamby, a spokeswoman for Marine Corps Systems Command in Quantico, Va. Precise details are expected to be released Thursday evening, but there is widespread speculation the order will total some 4,000 firearms.

        The pistols will be manufactured at Colt’s plant in West Hartford, Conn., and delivered to the Marine Corps by 2017, Hamby said.

        Designated the M45 Close Quarter Battle Pistol by the service, Colt’s Rail Gun takes a tried and true platform used since World War I and outfits it with a rail at the front of the receiver that can be used to mount the flashlights, lasers and infrared devices preferred by today’s special operations forces. While fundamentally unchanged since its inception, the weapon does use the company’s newer series 80 firing system, developed during the 1980s to increase safety by adding a firing pin block that prevents the discharge of a live cartridge if the gun is dropped or banged.

        The weapon Colt submitted for this contract competition includes a dual recoil spring assembly, meant to reduce recoil. It was furnished in a desert tan color and featured a Cercoat finish designed to reduce reflection and prevent corrosion. The pistol also features more stainless steel parts, which should help it withstand the harsh environments where special operations and reconnaissance Marines operate — particularly in and around saltwater.
        https://web.archive.org/web/20120723005618/http://www.marinecorpstimes.com:80/news/2012/07/marine-corps-marsoc-new-colt-45-caliber-pistols-071912

        Vechiul si „bunul” centenar viguros numa otel nema polimer! Ce-i drept la un pret f piperat

        Dar asa or fi mai tampiti aia din SEALS da?

    • Seals are Jericho??? Care Team? Au fost sa se antreneze pe la noi n-am vazut nici urma de Jericho, dar poate le-or fi avut pitite. Au tras cu ale noastre in poligon. Da-mi o sursa, chiar sunt curios.
      Te pomenesti ca si 21 si 23 SAS or avea, ca 22 sunt precis ca au, e un pistol beton, mai ceva ca clona aia de CZ 75 produsa in Koreea de Nord.

      Nu e vorba numai de greutate, Stechkin e un pistol greu, dar bun. Sa nu confundam lucrurile.

  12. Ca tot a venit vorba despre dezarmarea Romaniei….iarasi ne-a vizitat ‘prietenul’ nostru Dughin. ne-a vorbit si despre daci…he ehe eh

    http://adevarul.ro/news/politica/reportaj-ideologul-putin-bucuresti-le-a-spus-dughin-romanilor-despre-propaganda-sorosista-daci-prietenia-moscova-1_58e5d2d45ab6550cb801e137/index.html

  13. E groaznic de-a dreptul. Anul trecut chiar credeam ca suntem pe calea cea buna. Fregate, corvete, transportoare, elicoptere, se vorbea despre apărarea antiaeriana, antinava, antisubmarin…unele integrate in industria noastra…si in câteva luni s-au dus pe apa sâmbetei toate. Trăiască ajutoarele sociale si pomenile electorale x(

  14. ca veni vorba de 1 decembrie…defilarea aia trebuie boicotata,devine bataie de joc pe fata si insulta la bunul simt.

  15. Amin Fortelor dezarmate Romane.

    Nu va mai faceti sange rau baieti,ca dati in icter.Asta e,psd ul a acaparat tara,ne ducem dracu’,scapa cine poate,nu avem nici un viitor.Emigrati….

  16. Romania joaca de ani buni balena albastra…sinucigasului hotarat n ai ce sa i faci…

  17. ” Sa nu uiti , Darie!”…..Nu plinge.

  18. Sabotaj, asta este una din explicatiile pentru actuala situatie. NATO este sabotata din interior, de la Bucuresti, Sofia si Budapesta.

  19. Din pacate aceasta situatie pe care o analizam azi este identica cu situatia armatei romane dn primul si al doilea razboi mondial…incompetenta si nepotism la nivelul armatei romana….Incompetenta iclusiv la nivelul marilor generali Averescu si Prezan….toata lupta si tot greul l-a dus soldatul de rand care a murit cu eroism…in rest o ofiterime de cacat….
    Alte vremuri..aceeasi oameni….
    Si atunci….cum noi ne mai dumirim cum sta treaba….si ne dam seama in ce hal a ajuns armata tarii…cu cine si ptr ce ne mai racim gurile…mai bine discutam despre gagici…e mai spornic ….pleci mai fericit…
    Ma scuzati dar asa e…Imi vine sa iau toti sefii SMG, prim ministrii sdi membrii CSAT si sa le dau suturi in boase….

  20. Corect nea Musoiu , asta e singura explicatie logica. Nici un guvern condus de raposatu Vadim T nu era in stare de asa ceva.

  21. Cica min. Aparararii si seful SMG au fost convocati la Comisia Senatoriala pentru Aparare. Motivul, si acum tineti-va bine , conflictul dintre Becali si Armata privind clubul Steaua . Ce ne doare pe noi cel mai tare….Becali si Steaua cand toate contractele de achizitii sunt toate anulate.Ce-i doare cel mai tare pe senatori , Becali si Steaua …Astia au luat-o pe campii tare de tot..

  22. Vad ca pe aici exista mitul „nu e suficient de mare spaga”. Motivul real pentru care nu ne inarmam este comanda politica, nu are nici o legatura cu spaga. Pentru a primi spaga prima data trebuie sa existe vointa sa se bage niste bani in armata. Dar vointa asta nu exista, si cred ca stiu de ce.

    Noi ca societate am esuat in a promova valorile in functii de conducere. Nici macar nu cred ca avem nevoie de valori, ci macar de persoane cu o intelgenta medie, si cu o integritate medie. O spaga mica nu a stricat niciodata la casa omului cate vreme s-a facut treaba. Dar problema e ca nu se face treaba.

    La un timp m-am gandit ca este de la sistemul politic „corupt” de la noi, unde politicienii vand tara, o distrug samd etc plm. Dar dupa aia ma uit la perioada interbelica unde am avut monarhie, inclusiv cu dictatura monarhului si lucrurile au fost identice in privinta armatei: nepotism, generali imbecili, armata nedotata samd. Deci nu este de la sistemul politic, este ceva mult mai profund de atit.
    Inca odata, aceleasi probleme sunt prezente cam de vreo 100 de ani. Armata romana nepregatita in primul razboi mondial, armata romana nepregatita in cel de al doilea razboi mondial, armata romana nepregatita nici acum. Si am avut monarhie, dupa aia dictatura, dupa aia democratie, practic am bifat cam tot ce se putea bifa, si armata tot la fel de corupta si de incompetenta.
    Presupun, si chiar nu imi dau seama, ca e din cauza modului in care s-a format statul roman si a ceea ce a mostenit ca administratie centrala de la vechiul stat din Tara Romaneasca. Chiar nu imi dau seama de ce administratia nu a reusit niciodata sa se modernizeze si sa aiba niste standarde de promovare a valorilor cat de cat OK.

  23. Buna dimineata, posibil ca ww3 sa fi inceput!in direct pe CNN

  24. sua au lovit siria

    • sunt curios cum se pozitioneaza cccpul,pardon urss-ul….ptiu frate ce am,adica ferderatia rusa.

      • Iaca:

        „Atacul SUA asupra bazei militare siriene poate duce la subminarea efortului de luptă împotriva terorismului. Acest atac ar putea fi catalogat drept un act de agresiune al SUA asupra unei țări membre a ONU,” a declarat Viktor Ozerov, șeful comisiei de apărare și securitate din camera superioară a parlamentului rus, conform Reuters care citează agenția de presă RIA.
        El a menționat că Moscova va cere reunirea de urgență a Consiliului de Securitate ONU. „

  25. Chinezu in vizita in sua , Tump da cu bombe in sirieni . Are cojones amerucanu,

  26. Shit hit the fan si noi suntem in curu gol…..facem vizite de socializare la Sinaia

    • Putem sa ne consolam cu faptul ca oricum nu mai conteaza ca nu modernizeaza si nu achizitioneaza pentru ca, vorba lui Marin Preda in Morometii…timpul nu mai are rabdare. E mult prea tarziu.

      • Morometii, Miorita, .Mesterul Manole..pfui dracia dracului…cu asta suntem invatati de mici…sa ne supunem vremurilor, …
        Decebal s-a pregatit 3 ani ptr invazia romana iar taica-su ii batea pe romani de le sarea apa in cap la sud de Dunare…atac preventiv se cheama acuma…iar noi ne sugem degetu….
        Traim vremuri super complicate si la conducere avem fucking loosers…
        Dupa mine atacul de azi dimineata m-a luat prin surprindere…s credeti-ma pe cuvant …la 4 dimineata m-am trezit din senin sa imi spun rugaciunile….nu stiu ce mi-a venit….nu prea am tresariri din astea pline de revelatie….
        Pai pe a nostri nici nu au aflat stirea…Mihu..care a anuntat=o primul e de garda non stop in comparatie cu SMG-ul….

        • Eu in noaptea cand a fost ales Trump presedinte am avut tot felul de cosmaruri, toata noaptea am vusat vrute si nevrute, numai de rau. Nu ma mai intreba ce, nu imi mai amintesc ce, decat ca a tinut de cand m-am culcat, pana m-am trezit. Apoi, cand deschi TV-ul….bomba! Mdaaaa….

          Nu vreau sa spun ca nu e prea tarziu, evident ca e, dar se mai poate face cate cava…..anume lucruri marunte, insa care conteaza de la o zii la alta. Ce anume? Simplu:

          -Sa pornesti imediat fabrica de pulberi de la Fagaras, sa dai la foc maxim productia de munitie, absolut orice, de la gloante de pistol si AKM, pana la obuze si rachete pentru artilerie GRAD si ce mai faci prin tara.
          -Sa faci stoc mare de combustibili, uleiuri, petrol si derivate. Atat pentru stat, cat si pentru privati. Sa incepem imediat inmagazinarea de gaze naturale in depozitele subterane, importuri rapide din ceea ce ne lipseste si nu putem produce aici, inclusiv medicamente si hrana, preferabil cu termen lung de valabilitate, in niciun caz perisabila.
          -Sa dea drumul de urgenta la croitoriile romanesti pentru a grabi procesul de intrare in serviciu a uniformelor. Sa plece Cugirul ca din tun cu noua arma de asalt sau macar sa produca alte AKM-uri. Citeam alarteieri un link unde spuneau ca au terminat testele la modelul imbunatatit si sa e aproape gata de preserie, asteptand doar avizul MAPN-ului pentru cele 60.000 de bucati initiale.
          -Chiar si acum poti trece prin RK ceea ce mai gasesti acum prin dotare, inclusiv batranele tancuri, TAB-uri, MIG 21 LanceR si IAR 99 Soim, ramase inca fara RK s.a.m.d.

          In caz de bubuiala, as marsa la greu pe razboiul asimetric, de guerrilla, prin munti, cu mine antipersonal, IED-uri si tot ceea ce poate aduce ‘groaza’ in ostasul ivanesc, fiindca razboiul direct e clar ca l-am pierdut in caz ca incepe in curand. Am pierdut minim 10 ani de pregatiri, acum ori ne predam ori adoptam tactica stramoseasca a parjolitului si hartuitului.

          Rzboiul nu se duce numai cu arme, insa ele il castiga. E mai bine sa fi mai putin pregatit pentru el, decat deloc! Doamne fereste!

  27. Ce față de Gheorghe are ăsta. Cheltuim că nu avem si că ce aveam sunt piese de muzeu nu de dragul de-a cheltui bai trogloditule! App dacă am tăiat tot de pe lista acum ce facem cu astia 2%?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *