Sindromul „Ceausescu”?!
Pentru cei trecuti de 40 de ani, care-si pierd timpul pe blogul nostru, imaginea zilelor de dinainte de „89 sunt inca vii in memorie, astfel inca ne mai aducem aminte de lipsa acuta de alimente, de cozile kilometrice pentru un kil de carne sau branza sau de faptul ca majoritatea alimentelor: carnea, untul, uleiul, zaharul, etc, erau cartelate in anul 1989.
Inca ne mai aducem aminte de programul TVR de doar doua ore pe zi, de lipsa caldurii sau de penele programate de electricitate…
Ei bine, in aceea perioada exista un curent de gandire printre destui romani, precum ca Ceausescu nu stia de fapt crunta realitate, care realitate ar fi fost rezultatul prostei administrari a Tarii de catre esaloanele 2 si 3 ale partidului comunist si ale politrucilor vremii. Oamenii inca mai credeau ca daca Ceasusescu ar fi aflat despre aceasta stare de fapt, lucrurile s-ar fi rezolvat imediat, dar bietul lider mult-iubit de intregul popor, era tinut in ceata de o liota de politrucii care nu-l lasau sa afle adevarul!
Bineinteles „adevarul” era ca programul unei „alimentatii stiintifice” era aprobat si gandit de care Ceausescu, dar poporului ii placea sa se minta singur, stiind insa in strafumndul mintii lui ca Ceasusescu cunostea situatia dezastruoasa reala.
Mai clar oamenii refuzau sa creada, printr-un mecanism de autoprotejare psihologica: un adevar prea dur este reprimat de mintea omului, pentru scaderea stresului si cresterea confortului psihologic, refuzand sa accepte realitatea, sperand buimac ca exista inca o speranta… De altfel speranta, este cel mai bine vandut drog, vezi religia!
Revenind la zilel noastre si eu, ca si unii dintre voi, am suferit de acest sidrom, refuzand sa credem ca la nivele cele mai inalte ale conducerii statului situatia armatei ar fi cunoscuta, sperand ca de fapt nu se stie exact despre ce este vorba, ca este datoria noastra sa le aducem conducatorilor nostri informatii despre adevarata stare de fapt.
Ne-am imbatat cu apa rece si dupa ce prin intermediul RoMilitary am avut posibilitatea sa facem simpozioane, cu intreaga industrie de armament romaneasca, dupa ce am ajuns sa discutam fata in fata cu membrii comisiei de aparare din Parlament, dupa ce doi minstrii ai apararii, Dobritoiu si Dusa, au acceptat sa discute cu noi, dupa, dupa, dupa, am ajuns ca concluzia ca de fapt starea apocaliptica a armatei este foarte binecunoscuta la nivelul cel mai inalt, dar ca efectiv nu le pasa.
Cartea Alba a Apararii, document insusit de Guvernul Romaniei in luna iunie 2013 arata foarte clar ca situatia se cunoaste, insa masurile sunt ZERO!
Mai jos cateva extrase din aceasta „carte Alba”
Radiografia Armatei Romaniei este prezentata in ‘Carta Alba a Apararii’, document insusit de Guvern la data de 12.06.2013 si avizat de CSAT prin Hotararea nr.77 din 17.06.2013.
Iata extrase din document:
La ora actuala, Armata Romana se confrunta cu o serie de vulnerabilitati, care ii pot afecta substantial capacitatea de indeplinire a misiunilor fundamentale, astfel:
In cadrul legislativ:
– A fost dezvoltat cu unele incoerențe, riscand sa devina inadecvat situatiei actuale si impopriu desfasurarii procesului de modernizare a sistemului militar
– Unele acte normative au fost adoptate pentru rezolvarea unor probleme conjuncturale sau punctuale, cu efecte negative pe termen mediu si lung
In structura de forte a Armatei:
– Actual structura a Armatei Romaniei este, in unele parti, dezechilibrata, organizata uneori pe criterii de circumstanta si consumatoare de resurse
– Structura Armatei, inclusiv sistemul de comanda si control nu mai raspund, in ansamblu, nevoilor actuale ale misiunii si nu sunt compatibile cu structurile de conducere ale celorlalte state membre UE si NATO
– Structura de forte a Armatei Romane s-a redus drastic, de la 330.000 de militari in anul 1990, la 90.000 in prezent, numarul maxim de posturi finantate de la bugetul de stat fiind de aproximativ 82.000. Procesul nu a fost sustinut de alocarea constanta a resurselor necesare modernizarii si inzestrarii, fapt care a condus la scaderea graduala a capacitatii de lupta si interventie pana la un nivel critic.
In privinta capacitatii operationale a fortelor, aceasta este redusa, fiind afectata grav, atat de starea de operativitate a tehnicii, cat si de nivelul de instruire, astfel:
– Echipamentele majore sunt nefunctionale in proportie de 60%, cu tendinte de agravare a situatiei
– Ca urmare a subfinantarii mantenantei, starea de operativitate a tehnicii de aviatie si de aparare aeriana cu baza la sol a atins un prag critic. Acelasi trend se manifesta si la tehnica specifica Fortelor Terestre si la unele tipuri si clase de nave din inzestrarea Fortelor Navale
– Asigurarea materiala a instructiei si echipamentul individual sunt improprii, reglementate defectuos si cu un grad de asigurare sub necesar
– Nivelul de pregatire a fortelor destinate servicului de lupta este mentinut sub dificultate la standard NATO si prezinta vulnerabilitati, in special in ceea ce priveste reactia impotriva aeronavelor care utilizeaza neautorizat spatiul aerian national si comun NATO si in cresterea numarului de catastrofe aviatice
– Obiectivele asumate fata de NATO nu sunt indeplinite la standardele cerute
In privinta infrastructurii militare (cazarmi, infrastructura), aceasta prezinta un nivel ridicat de risc pentru desfasurarea in conditii de siguranta a activitatilor curente
In document se spune ca bugetul Ministerul Apararii are nevoie de o suplimentare graduala cu 0.3% din PIB annual pana la nivelul de 2% din PIB.
„Cartea Alba a Apararii” poate fi descarcata completa AICI
PS Eu personal cred insa ca aceste concluzii exprimate in document sunt muuuuult prea optimiste! Realitatea cruda arata ca de fapt Armata Romana are o capacitate combativa ZERO. Poate ca unii dintre voi vor crede ca sunt alarmist, si ca mai avem totusi cate ceva, un radar, un Spike, etc, numai ca razboiul nu se duce precum vechile turnire intre cavaleri: fiecare isi alege doar o arma si cu aia se hotareste destinul unei natiuni. Dimpotriva inamicul vine cu forte combinate, cu tot ce are mai bun, iar in aceste conditii Armata Roamana are o posibilitate de riposta ZERO.
Nu poti sa te duci la razboi doar cu FOS-ul, Spike si sistemul de radare, totul imbarcat in 150-200 de vehicule 4×4 blindate de tip Humvee… Pentru ca din pacate cam asta avem astazi, ceva trupe speciale, 2000 de rachet AT Spike si o retea de radare moderna. De tancuri, TAB-uri, elicoptere, aviatie, flota de razboi, infanterie echipata decent, artilerie, etc, etc, nu poate fi vorba decat daca ai de gand sa le arunci in lupta in pielea goala fara nisi o sansa reala de supravietuire.
Astfel procentul de 40% functionabilitate al Armatei mi se pare…apa de ploaie.
Razvan Mihaeanu& M.C.& GeorgeGMT
1% sau 2% e tot 0..cu banii aia nu poti sa faci achizitii importante, ci doar, in continuare, cheltuieli de personal, reparatii la ARO etc….
E nevoie de cel putin 3%
Apropo………de ce nu au spus de 2.38 cat cere NATO?
.38 ala conteaza……………….
O sa ramanem cu calutii…
„Sus pe crestele abrupte, unde Vulutu-i stapan, urca Vinatori de Munte………”
3 noiembrie, 1916
Nici macar caluti nu vom mai avea, Hutulii VM-ului au inceput sa fie scosi din inzestrarea trupelor samarizate, din motive cu totul necunoscute.
Mda, o sa-i inlocuiasca prin 2096 cu drujba asta la mana a 5-a: http://www.youtube.com/watch?v=wE3fmFTtP9g
SPOILER! Folositi castile dar sper ca stati bine cu inima.
Drujba aia e conceputa de niste studenti de la MIT cotata top 3 in lume.
De ce nu se dezvolta ceva mai silentios de superbul invatamant romanesc.
Sau de ce nu se cresc calutii aia pe terenurile de la Pungesti daca tot ne dam ecologisti? s-ar putea face o afacere profitabila…
S-ar putea, dar cateodata lo-tek e high-tech, insa noi trebuie sa respectam „blazonul” tomberonez: asa ca peste vreo 7 decenii si 3,5 tone de maculatura pentru proiect, o sa luam una bucata drujba de aia topaitoare gen F-35 pe catalige, uitata prin vreun magazin de arme prafuit din Sandwater Ghosttown-Arizona…cine dracu’ are nevoie de Hutuli, se cacareaza!
Dusa, in direct la Antena 1 a sustinut in continuare ca vom avea 12 avioane ca noi, cu avionica si motoare noi(din informatiile specialistilor lui). Atat prezentatoarea stirilor cat si Radu Tudor nu au fost in stare sa puna punctul pe „i” si sa-l anunte pe dl. Dusa ca motoarele sunt niste vechituri reparate cat si avionica de pe avioane. De asemenea ar fi trebuit sa-l anunte pe ministrul mincinos ca o structura veche de 30 de ani s-ar putea rupe la un 9 G oricat de reparata si intarita ar fi ea. Singurul lucru pe care-l mai poti face cu asa avioane este sa le dai la topit.
Multi au spus pe acest forum dar si in alte parti ca dl. Dusa este gresit informat. Eu cred ca se ascunde dupa aceasta scuza, nefiind decat un mare mincinos. Nu cred ca nu a aflat pana acum ca motoarele sunt vechi iar daca nu atunci sa ne prezinte marii specialisti ai dansului, sa stim si noi caror persoane li se datoreaza dezastrul din armata.
Am auzit si eu convorbirea, cu greu am rezistat sa o ascult pana la capat, pe el si pe „specialistu'” Radu Tudor care o dadeau in bolsevisme ca ne alarmam degeaba si ca F-16 sunt beton….
Dusa a spus: „eu nu sunt expert” da vorbea de parca era unu…nu are nici cele mai minime cunostinte posibile, nici cu gramatica si bunu’ simt nu prea le are…
Cand prezentatoarea de la stiri a spus ca F-16 sunt la mana a doua si alte mentionari perfect justificate, au sarit ca arsi si ministru si Tudor…
Crima cu premeditare/complicitate din partea ministrului/guvernului pentru tragediile din fortele aeriene si protectia inexistenta din Afganistan si poligoanele din Romania?
@ M.C
He, he, he, Radu Tudor nu-i doar un simplu specialist, el este ANALIST MILITAR !!! 😉 :))) De la von Clausewitz -ncoace, Romania nu a mai vazut o astfel de personalitate!!! Sa fim mandrii ca suntem contemporani cu el, sa fim mandrii ca-l avem „in telelecomanda” :)))
Bine, comparativ cu restu` acarienilor ce populeaza chestia pompos denumita presa romaneasca, nea analistu`asta stie care-i diferenta intre un avion si un tanc, ceea ce este remarcabil in „lumea” lui 😀
PS
George GMT & Marius Zgureanu, Razvan Mihaeanu & M.C de ce nu-i scrieti/ trimiteti/ propuneti lui M. Guran o emisiune cu tema acestui articol??? Momentan, omu` face o treaba destul de buna si-i cam unicat prin presa romaneasca; in plus are si o audienta destul de buna (in special in lumea celor ce cuvanta). Nu cred ca ar schimba ceva in mentalitatea patriHotilor ce ne conduc dar macar ar afla si oamenii cam ce mai inseamna Ro Army si industria militara, dincolo de Humvee-urile expuse prin piete si-n mall-uri si dincolo de baietii aia atletici parca decupati din Call of Duty: Black Ops II……
Eu sunt pripas frate, nici macar nu stau in Romania 😀
Si eu astept ziua cand o sa-l vad pe George si trupa la tv 😀 , cum spuneai, la Guran si am vazut ca si la „Jocuri de putere” pe Realitatea sunt invitati oameni de calitate care nu sunt la fel de „mainstream” si cu carnetelu’ scris de la partid si abordeaza subiecte importante mai des ca restu’.
I-am propus frate, si lui si lui Radu Tudor. Raspunsul lui Radu Tudor a fost pe cat de realist pe atat de dureros, insa prefer sa-l trec sub tacere. Are si el catodata dreptate.
Pe Guran din pacate se pare ca au de gand sa-l mazileasca…
@ George GMT
Macar merita sa incercati sa-l contactati pe Guran 😉 Daca omu` nu va vrea sau va argumenta ca specificu` emisiunii sale este altul (desi industria militara face parte din econiomie) macar ramaneti cu gandul ca ati incercat…..
Chiar daca il vor mazili din mediul tv, va avea posibilitatea de a se muta in online; mai mult ca sigur 99.9 % dintre cei care-l urmaresc sunt utiliizatori zilnici de servicii internet astfel ca…..
Are si el problemele lui, constrangerile lui… Eu personal sunt un mare fan a lui Moise Guran.
Salut George,
Mai fa un bine acestei patrii si trimite te rog cumva un material pe tema junghiurilor de F16 si lui Rares Bogdan la Jocuri de putere. Realitatea este in clinci rau cu Ponta & PSD acum si cred ca ar aprecia un motiv de scarmaneala. Oricum tipul asta, dupa ce l-am urmarit mai mult timp, a reusit sa ma convinga ca isi face cu adevarat meseria de jurnalist (oricum si Gusa ii tine spatele ca de aia e patronu’). Nu stii niciodata de unde sare iepurele si poate te vedem pe sticla sa le arati cam in ce stare jalnica e armia romana.
@Jimmy
Radu Tudor e un angajat al unui post TV organ de partid la care oamenii puterii mai vin din cand in cand sa-si faca „autocritica” si sa arate cum fac ei lucruri sau cum promit ei ca vor rezolva lucruri. Daca erau in opozitie mai mult ca sigur Radu Tudor era mai incisiv/inversunat pe marginea acestei stiri si facea emisiuni fulminante cu situatia armatei. Dar acum ca partidul e la putere si el e inevitabil mai „impaciuitorist” si are alta abordare.
@ Vector
De la marele si unicul analist militar din presa „premium” chiar nu aveam nicio pretentie; l-am auzit de prea multe ori batand campii pe teme militare, geopolitice si de „intelligence”. Dar, dupa cum bine spui si tu, el este angajat al unui organ de partid 🙁
Din pacate in ceea ce se mai poate numi presa au mai ramas prea putini oameni cu verticalitate si viziune.
@Jimmy
Intr-adevar bate campii la greu, ca multi alti „iecsperti”, dar ii bate pe un salariu lunar de 6.000 de euro. Ia un roman oricare ar fi el si da-i banii astia si vezi daca se mai agita el pentru orice dupa aia. O da dracu de armata, de industrie, de economie, de tara…. sa ia banul lunar si sa-si asigure viata cat mai binisor, restul sa fie sanatosi si sa se descurce cum pot. Asta e problema tarii de fapt la toate nivelurile si de asta nu o sa se intample nimic, stati linistiti. La anul se deschide piata muncii in UK…. drum bun, ne vedem acolo! 🙂
@ Vector
De-o fi sa fie UK-iu`, ne-om vedea cu mare placere 😉 Bem o bere si apoi palavragim, plimbandu-ne pe holurile astuia:
http://www.iwm.org.uk/
Nu stie nici ala nimik de armata. Ce sa mai fie analist militar…. spune niste tampenii de te doare mintea cate o data…..
Io am zis direct ca este un mare micincinos… Ma refer of course la mister Decepticon-Duska.
Dusa nu este gresit informat insa fiind politician, se comporta ca atare.Ca si ceilalti politicieni, indiferent de ce partid vorbim, arunca praf in ochii naivilor.Sunt destul care il cred si mult mai multi care nu sunt interesati de acest subiect.
armatei romani ii lipseste bata de baseball cu care sa loveasca. Are binoclu ca sa vada la distanta, are prastii dar nu are cu ce da o lovitura puternica.
Are doar binoclu, prastii de unde sa aiba?!
pai prastia ar fi Laromul,MLI-uri FOS-ul ar mai stii uni sa pune IED-uri. Ai putea zgaria un pic inamicul si atat
nu ma torpilati si nu ma marscariti…va rog frumos…nu stiu…intreb, ca nimeni nu se naste invatat…ce sunt acelea FOS si IED…merci mult…de raspuns…anticipat!
LAROMUL…poate, MLI-ul cu Styx?!?! 🙂 🙂 o sa moara rusii de ras, FOS-ul, ei bine baietii astia sunt de valoare dar chiar si FOS-ul are nevoie de sustinere , iar la acest capitol stam vai de noi.
bugetul trebuie majorat cu 0.3% pana la 2.38%, si dupa ar trebui majorat cu 0.1% in fiecare an…barem daca ar rezolva problema transportuarelor si a logisticii pana in 2020…poate sa achizitioneze si inca o escadrila de F-16, mai mult nu ii cred ca o sa faca…hitler a refacut armata germaniei in 5 ani, cu toate sanctiunile economice etc etc…noi pana in 2020 am putea cu usurinta(daca am vrea) sa avem 48 F-16(24 noi, 24 sh), 350 TR-85M1, TBT-uri si 4 corvete…
Daca tot suntem pe felie cu americanosii macar sa luam Abrams M1A2 SH sau Leo 2A4 vreo 4-500 si modernizate la UMB + cum spuneai tu, TBT de la Moreni + 24 F-16 noi sau F-18 😀
Si NLAW cat cuprinde 😀
(asta asa de incalzire mai timida)
da nu mai bine facem noi TR-85M1 pentru moment pana in 2020, si dupa facem parteneriat cu polonezii, ca si ei vor sa faca un tanc nou in tara…cel mai bine
Nu avem siguranta ca productia de bizoni va merge mai departe dupa o posibila declarative de presa a lu’ duska si cand vine vorba de parteneriate….am facut vreunu cu turcii, polonezii sau cu altii care se misca non-stop de ceva timp incoace?
Si eu vreau sa facem in Romania da’ ca sa fie eficiente tre’ sa avem in numere gen USSR vs Nemtia in ww2.
Cu 350 bizoni nu facem nimic, gandeste-te ca toti care ne inconjoara si nu numai, nu o sa vina singuri daca o sa vina vreodata, ca deobicei.
sincer cred ca 350 de bizoni sunt mai eficienti decat parcul de 1000 de tancuri pe care il avem acum…si daca am putea sa facem un tanc cu polonezii/turcii care sa fie la 80% din capacitatile lui Leo 2 eu as fi multumit…am pastra 5 batalioane de tancuri, si dupa ce intra noul tanc in productie mai infintam doua…eu ma gandesc ca nici numarul de militari nu e suficient, cat de profesionisti ar fi…Daca as fi eu presedinte as mai infinta dou divizii de infanterie, una in nordul tarii in bucovina si maramures, si una in sud-vest, catre sarbi, prin banat si oltenia…si le-as da cate un batalion de tancuri….as tine in granita de este tancurile noi, si la vest si sud as pastra TR-85M2(cu motor de 1200cp si tun de 120mm)…deasemene as ridica numarul de vanatori de munte de la 3000 la 5000 si le-as da 200 MLVM-uri la standardul de la expomil(ma refer ca si capacitati, nu neaparat ala)..si deasemene restul de masini de lupta pana la 500 sa fie MLI-84M…T-55 l-as lua si l-as face asemanator sistemului Ghepard…si deja delirez
…hai sa delirez pana la final…deasemenea as face cateva unitati aeropurtate pentru reactie rapida, cam un batalion pe divizie, cu tancuri asemanatoare Sheridan purtate de elicoptere, ca divizile de cavalerie aeriana la americani
Hahaha, RoMilitary cred ca ar putea deveni un fel de terapie online :)))
🙂 de grup adica?! 🙂 ))))))))))))
ne zicem si noi fanteziile de nebuni :))
ti-ai dr… de nebuni :)))
in Maramures iti trebuie vanatori de munte nu infanterie, ca nu ai ce face cu ea..
Si un batalion VM in Oltenia n-ar fi rau…”Scorpionii Verzi” 🙂
Pai pe ce bani sa cumperi?Economia a disparut.Acum suntem sub asaltul razboiului economic cu efecte la fel de devastatoare ca si razboiul cald.Daca tu si altii ca tine respectau juramantul,Romania nu ar fi fost distrusa si in pragul disparitiei.Si ce vrei sa-ti mai aduca Mos Craciun?
1. In legatura cu dezinformarea celor care nu conduc, imi aduc aminte de evenimentul recent cand V. Ponta sustinea vehement ca a vazut el cu ochii sai lacurile cu cianura existente la Rosia Montana. Intrebarea este, ei ne dezinformeaza pe noi, sau cineva apropiat lor ii dezinformeaza pe ei?
2. In legatura cu elicopterele, daca poate detalia cineva care este starea actuala a uzinei de la Brasov. Cand s-a produs ultimul elicopter, daca au capacitatea sa mai produca, cat la suta are Eurocopter si cat la suta mai are statul, care sunt planurile de viitor.
3. Care la momentul de fata sunt echipamentele armatei cel mai putin utile dar mari consumatoare de resurse? De ce nu se identifica acestea si scoase din uz? Fregatele britanice? Marasestiul? Monitoarele? Tancurile nemodernizate? Daca nu suntem in stare sa tragem o linie intre ce avem nevoie si ce nu, intre ce putem avea la costuri acceptabile si ce nu, deci pe scurt o strategie sau un management ca sa-i zic asa, vom ajunge sa avem sute, mii de echipamente inutilizabile deoarece nu le putem intretine corespunzator.
in legatura cu punctul 3 am scris eu un articol si i l-am trimis lui George…dupa mine Fregatele Britanice, consuma mai mult ca marasestiul si nu au nici o capacitate de lupta, mai bine le scoatem si cumparam 4 sigma…si cu tancurile, avem 1000(815 comform unui raport onu) dar din astea doau 54 sunt capabile sa poarte o lupta cu un tanc modern, mai bine le scoatem si pastram 350 TR-85M1(modernizam parcul de TR-85)
850 TOTAL! 54×5 utilizabile! Restul sunt depozitate de iti vine sa plangi! Tunurile ruginite, motoare blocate de umezeala, etc! Imi vine sa plang cand le vad si nu am ce face! Si sunt tanchist, cand va aud cu Leo, cu Abrams, si eu stiu ca nu ne pernitem sa le reparam pe cele in serviciu … de M1 .. derivatele sunt programate in 2020, ce sa mai vb? Pana atunci expira resursa la tancuri.
@Mircea
Multzam de info…
Deci shele shinshi batalioani…
” cand va aud cu Leo, cu Abrams”
Aici se viseaza mult 🙂 … se face terapie de grup 🙂
Ca sunt depozitate de iti vine sa plangi, asta sunt convins ca e cu DEDICATIE!
Sa nu cumva sa aiba ce sa upgradeze peste niste ani.
Acum sunt programate spagile din contractele viitoare 🙂
Asa a fost si cu MIG29-urile, au fost lasate sa putrezeasca in aer liber in mediu salin la malul Marii…
Ca sa fie SIGURI ca cine-o mai veni dupa ei sa nu-i vina vreo idee tampita si sa nu mai poata face nimica cu ele…
„derivatele sunt programate in 2020, ce sa mai vb? Pana atunci expira resursa la tancuri.”
2020 🙂 🙂 si cu tancurile se merge in aceeasi fundatura ca si cu avioanele: sunt lasate in mod voit-calculat pana nu se mai poate face nimic cu ele si dupa aia se importa niste second-handuri la preturi umflate…traiasca spaga…
Si ca si cu avioanele vor fi inlocuite la aceeasi paritate: in loc de cateva sute or sa cumpere vreo 30, cat de-un batalion si de-o parada. Doar ca alea de import vor fi MULTIROL 🙂
O sa incer sa-ti raspund pe puncte, astfel:
1. Nu stiu mare lucru despre Ponta
2.IAR Brasov, din ce stim noi, nu mai are dreptul sa construiasca elicoptere noi si exista suspiciunea ca si Pumele Navalizate sunt de fapt unele mai vechi, modernizate, insa in acest moment este doar la nivel de zvon.
3. Pai tehnica de lupta mare consumatoare de resurse financiare si personal, dar care are o eficienta ZERO ar fi: fregatele type 22, corvetele Tetal I si II, Trantulele, practic intreaga flota militara care nu poate lupta.
Tancurile T55, intregul sistem AA, artileria tractata – obuziere si AT-ul de 100mm, mijloacele AT- AG-9, Maliutka, rachetele anti-nava Styx, imensa majoritate a transportoarelor si tehnicii de trasport, inoperationala de facto astazi.
Sau ca s-o luam invers, singurele sisteme decente aflate astazi in inzestrare sunt: rachetele AT Spike, radarele, sistemul de razboi electronic Azur, NBC-partial, EOD-ul partial, dar ca unitati de lupta, cu exceptia celor 99 de MLI-84M si a batalionului de TR-85M1, care si astea au inceput sa fie canibalizate si trase pe dreapta, nu avem mare lucru.
Ca structuri de forte, FOS-ul, BIM-ul si VM sunt cele mai apte de lupta, datorita faptului ca aceste structuri se bazeaza mai mult pe oameni decat pe echipamente, in rest jale mare.
„Crima cu premeditare/complicitate din partea ministrului/guvernului pentru tragediile din fortele aeriene si protectia inexistenta din Afganistan si poligoanele din Romania?” Subscriu !
Juri credinta tarii si apararii ei si apoi minti cu nerusinare ba ca nu stii ba ca nu ai informatia. Pai ce p***a ma-tii ministru esti tu?
@GMT 2 Prastii de putere medie donez eu.Poti trage cu cal. .50. Probabil nu bate nici arcul dacic dar avand in vedere ca sunt facute din banii mei impozitati de 3 ori sa-mi dea medalia Aparatorilor independentei.
Lasa bre ca nu-ti da nimeni nimic, cel mult ne dam noi unii altora cate o bere…
Din punctul meu de vedere, atunci cand ai spus ca ministru ca „nu stii, nu ai informatia, ca nu esti specialist” te-ai discreditat singur iar urmatorul pas logic si normal intr-o tara normala ar fi demisia.
Dusa a recunoscut in nenumarate randuri ca nu se pricepe, deci nu inteleg ce mai cauta acolo. Cel mai dureros este ca nu este atat de greu sa te pui la punct cu ceea ce inseamna armata, macar la un nivel decent, dar se pare ca dansul nici macar nu incearca. Este doar un nenorocit de politician care-si ia portia din marele ciolan. Ii doresc sa-i stea in gat tot ce fura de la romani
Motoul acestui site scris de Octavian Goga este mai adevarat ca niciodată și în istorie conducătorii care au făcut ceva pentru țară au fost uciși. Ma gândesc la cei ce scriu și citesc pe acest site rămân tot timpul cu speranța ‘poate la anul va fi mai bine’. Ii salut pe toți romanii care au ‘coloana vertebrala’ și nu așteaptă ca statul sa le dea ceva sau sa le rezolve problemele.
Israelul scoate la vanzare tancurile Magach. Mie personal mi-ar surade ideea de macar 500 de tancuri Magach 7 sau poate chiar duse la nivelul Sabra. Decat tancurile T 55 care sunt total inutile, mai bine astfel de tancuri care mai au totusi o influenta pe campul de lupta.
magach e doar o evolutie de M60, motor de 900cp, tun de 105mm,blindaj de 200mm parca, nu sunt sigur…. nu e ceva deosebit…intr-o lupta ar fi batut de TR-85M2(motor 1200cp, tun 120mm)
@vio…
Ca să te citez, văd că îți place să delirezi…Tu ai spus-o, no offence…:)
Magach-ul ăla cel puțin există, dă din picioare, și a mai făcut și ceva treabă contra sirienilor… În schimb, oricît mă tot uit prin zare, cu mîna streașină la ochi, nu-l văz pe M2 ăla neam…Ori îmi bate soarele în ochi, ori o fi așa de bine camuflat la teren de nu-l vezi decît tu???
Sau deja au pus ai noștri ca brazii, cu mucii pe piept, pe el, sistemul de camuflaj pe care-l tot testează cei de la BAe, și a devenit invizibil???
și după toate discuțiile care au tot fost pacilea, văz că tot îii dai înainte cu M1. Lasă-l frate, în pace, să moară liniștit, și uită-te și tu după niște tancuri.
Nici n-ai sa-l vezi! M2 a aparut doar ca proiect la o intrebare a celor din Columbia, nu la o cere a Armatei, care nu-si duce la RK nici macar actualul parc de tancuri.
Asa ca oricat de mare ai avea mana-streasina-la-ochi, tot degeaba vere Sharky, tot degeaba… Nu v-am zis io pe acilea pe blog ca unii generali, sunt de opinie ca artileria si tancurile sunt de domeniul trecutului, iar noi tre sa privim viitoru’?! 🙂 V-am zis, da voi o-ti fi crezut ca mi-a luat-o singurul neuron ramas razna…
ADIOS MUCHATOS tancuri, rachete AA si artilerie, bine ati venit in viitorul Armatei Romane plin de infanterie usoara, spre foarte usoara si trupe de mentinere a pacii dotate cu vehicule vospite roz…
@george…nu te-a convins R.I. ca vitorul sta in drone UAV, transformate in UCAV prin amplasarea a 6 spike(unde si cum nu stiu si nu conteaza) pe ele
@sharky, stiu ca delirez, dar eu mereu o sa fiu pentru armament produs in tara..tr-ul cica a fost testat cu motor de 1200cp si cu tun de 120mm….ar fi trist sa moara bizonul…mie unul imi place leopard 2, insa fara posibilitatea de a le face mentenata in tara nu prea imi place…cat de aliati suntem europenii, tot mai bine e sa te bazezi pe forte proprii…si cu magach acelas lucru, crezi ca se poate face mentenanta in tara?
nu m-ai înțeles…și eu visam pînă acum cîțiva ani la tehnică produsă în țară…revenind din lumea viselor, chiar dacă pui motor de 1200 și tun de 120 pe TR, tot degeaba e..arunci banii pe geam aiurea…Dacă nu umbli și la protecție, ăla o să fie tanc fix pînă după primul proiectil tras pe timp de război…al doilea nu prea o să-l mai apuce, pentru că la prima lovitură primită o fie fix un morman de fiare vechi…
de asta ziceam să te uiți spre alte tancuri… 😉
acum am inteles….pai TR-85M2 nu presupunea si blindaj suplimentar? asa intelesesem eu…probabil am inteles gresit…si oricum nu prea conteaza ca nici macar toate tr-85 nu au fost upgradate
s-au luat decizii cu adevarat idioate din 1989 pana iN prezent vanzarea scuduriilor b sau trimiterea lor la fier vechi a Rachetelor operative tactice mig 29 care ruginesc si acum pe pistele aerodromuriilor ,mig 23 tot la murat ,delfinul singurul nostru atu apele marii negre lasat si el la vatra ,achizitionarea fregatelor inutile din toate punctele de vedere ,sistemul hawk care daca ar fii fost modernizat si adus la standardele actuale (vezi iranul) ar fii fost un sistem AA DE TEMUT,dar asa este doar o alta investitie proasta,si cireasa de pe gunoi F 16 LA MANA a TREIA FARA OFFSET si depasiite tehnic,moral si tactic,e gresit total sa ne bazam doar pe sprijinul NATO
portughezii spun ca ei primesc doar 74 de milioane pe avioane si 108 pentru antrenament etc…restul banilor sa presupunem ca ii folosesc pentru stocuri mari de munitii si modernizat piste…asta inseamna ca 12 avioane F-16 MLU costa cel mult 100 de milioane? pai atunci, dupa 2017 ar putea sa scoata alte 600 de milioane si sa cumpere 72 de avioane tot sh, ca deja putem sa ne antrenam singuri pilotii…nu? 🙂 asta daca ne luam dupa cifrele pe care le publica astia 🙂 🙂 🙂
Bun , Armia Romana e zero! Asta se stie doar intr-un cerc stramt si rece, poporul mare habar n-are de situatie, e imbrobodit cu parada anuala si comentariile pline de minciuni ale responsabililor!
Dar un alt aspect imi atrage atentia si anume ca, cu cat se duce armata mai la fund , cu atat renaste mai puternic ministerul de interne!Credeti in coincidente? Eu nu si stiu ca atunci cand iti slabesti intentionat armata, dar acorzi puteri sporite fortelor de represiune, le dai buget in detrimentul altora mult mai indreptatiti la el, iar echipamentul si dotarea este de top, in mod sigur conducatorii nu sunt nici patrioti ,nici interesati de soarta poporului!Singurul lucru la care se gandesc este protectia sistemului si a lor personala.
Degeaba bateti apa-n piua cu armata!
Ca o parere personala acest site ar trebui sa arate mult mai mult din increngatura malefica in care se zbate armata noastra , accentul sa fie redistribuit pe, nu atat vise despre ce ar putea avea si ar putea fi armata romana, ci dezvaluirea prezentului !Afaceri in care armata este perdanta, tradari ale interesului national, expunerea publica a afacerilor si politicienilor care capuseaza armata, incompetentii din Statul Major.
Degeaba visam la arme nemaipomenite.Nu vedeti ca ati ajuns sa va bucurati la SH-uri luate de la altii!? Ati inebunit? Asta suntem noi ? Ati ajuns sa ganditi asa cum doresc ticalosii de ne conduc?
Suntem inventatori nemaipomeniti, domenii intregi ,inclusiv tehnica militara au fost revolutionate de romani , si atunci cum mama dracului nu suntem in stare sa scapam de sistemul actual,perdant si tradator pentru popor!?
De ce nu putem si ce ar trebui facut?
Nu va mai dati peste cap sa nascociti solutii minune pentru armata (se aude Eroule Bula) ci mai degraba adoptati pragmatismul si chiar pesimismul lui gsg.
Armata va fi puternica si mareata atunci cand tara va fi condusa de oameni patrioti.
Dar pana atunci baietii in albastru sunt mai bine ancorati in prezent.
Iar bata este la ei!
Pai nea Wandoo, in caz de cadere economica catastrofala, neplata pensilor si salarilor, cine crezi tu ca va tine la putere, cel putin asa spera ei, guvernul si toata pleava de politruci?! Armata sau jandarmneria?! Jandarmii mentin ordinea si guvernul la putere, numai ca si jandarmii sunt romani, au si ei familii, sotii somere si umilite de diveresi smecheri, copii la scoala si la urma urmei sunt romani, iar Jandarmeria nu s-a facut niciodata de ras in fata istoriei, de aceea cred ca actuala plevusca isi cam pune nadejdea in cine nu trebuie…Este nevoie de un singur general, un singur ordin si gata cu democratia, nu ca mi-as dori asa ceva…
Eu personal, fara sa cunosc pe vreunul, am incredere in Jandarmeria Romana.
Ba mai traiesc oameni care ar sacrifica cativa politicieni(eu spe pe toti) si care sa faca o miscare demna de „armata e cu noi” insa din ’90 a fost demis iar viitorul sau adjunct s-a angajat al o firma de IT ca programator pentru ca deh si gura lui tre’ sa manince. Patriotii si oamenii buni sunt dati deoparte penu ca mafia si coruptia nu mai este un fenomen criminal sau un eveniment cu repetitie cu este un mod de trai si a devenit un fel de existenta a unor grupuri. Un fel de cosa nostra care se ascunde in spatele legilor romanesti si pe parcurs ce interese apar, schimba si legile. Simplu ca buna ziua. Furam si iar furam pana cand nu mai e si apoi plecam. Mentalitate de migrator si nu de roman ori asta ma face sa cred ce zicea impuscatu’ cu agenturile da..in definitiv este o teorie a constipatiei paentu ca oamenii nu vor sa creada ca sunt in halul asta de imbecili pent ca e mai usor sa te minti pe tine decat sa accepti ca esti sclav. Exact cum ati scris ami devreme la articolul vremurilor de pana in 89.
la sfarsitul anului 2000 si nu in 1990. Alzaimăr ăsta…
Valeri Evnevici, i-a replicat: ‘”Acest general știe prost istoria. Tot acest corp de armată și iubitorii săi de motani nu înseamnă o problemă pentru armata rusă. Sfătuiți-l pe acest general să învețe istoria. Așa o să aibă mai puține probleme”.
nu exista o traditie ca Armata sau Jandarmeria sa preia conducerea in caz de necesitate in favoarea boimii
In schimb exista o traditie a reprimarilor sangeroase a sistemului impotriva boimii 1907 1933 1989.
Cum ai avut în antecesorii… securiști?!
Încredere într-o instituție a statului român, măi, măi – iegzistă speranță Georgele!
george cans sotul are 40 milioane pe luna ma indoiesc ca sotia chiar are nevoie disperata de un job si in alta ordine de idei daca sotul e jandarm in romania smecherul se gandeste de 2 ori cel putin inainte de a o umili pe doamna .
Intr-adevar, inzestrarea armatei este un subiect pe care aproape toata lumea il evita, mai ales cei care stiu despre ce e vorba si ce se intampla de fapt.
Cat despre specialistii- jurnalisti enumerati, fiti siguri ca au primit mare parte din materialele relevante pe acest subiect ale RumaniaMilitary… insa cum spunea si George, din motive care tin mai mult de specificul emisiunilor pe care le sustin nu prea doresc sa abordeze transant subiectul!
Eu inca mai sper ca macar unul dintre acesti jurnalisti sa abordeze in viitorul apropiat aceasta problema…
Haidi, bre, nu mai fiți așa pesimiști… E loc și de mai bine…
În sensul că o să crească procentul echipamentelor neoperative către 80-90%…
Hai să privim partea bună a lucrurilor…Decît să le întrețină, mai bine le taie, și reinventăm gloata, cetele, steagurile…
Probabil o să vedem în curind cum reînvie spiritul patriotic al boierilor de altădată, și o să îi vedem pe baronii locali cu cetele de haidamaci cum se adună la chemarea focurilor aprinse pe dealuri, ca să otrăvească fîntînile și să ardă lanurile…
Sa ne expropieze dealurile, sa ne puna taxe pe fantani si sa ne fure lanurile, zic io ca ai vrut matale sa scrii… 🙂 😉
Iar cu focurile…si alea sunt bune cand ai vreo casa monument istoric si nu te lasa aia s-o demolezi, am auzit ca merge si cu focul.
Ajea-ajea, nea George…Așe am vuseserăm și io să scriu, dar tastatura asta , nuș cum dreaq, a pictat altceva… 🙂 🙂 🙂 🙂
http://www.youtube.com/watch?v=vZTGOvA3u_E
Daca Armata Romana e slabita in general,iar aviatia este la pamant in mod special,sa le multumim lor: http://www.kmkz.ro/investigatii-2/ancheta/sediul-psd-ului-baga-in-somaj-angajatii-celei-mai-mari-fabrici-de-avioane-din-romania/ .
Si sa nu uitam: LA MULTI ANI tuturor Vanatorilor de Munte din Romania!!!
La Multi Ani tuturor vanatorilor de munte, intr-adevar. Mai e un pic si se aniverseaza centenarul.
Cat despre dotarea armatei in general, ma mir ca au recunoscut ca e praf, oricum de luat masuri nu prea se vede nimic.
Nu e posibil ca intr-o situatie atat de dezastruoasa ei sa dea bani mai multi la MAI (si servicii), care oricum stau mult mai bine decat Armata ca si dotare specifica, fonduri etc. E clar ca le tzatzaie curu si vor sa aiba pe cineva care sa-i apere de popor, ca de dusmanii externi ii apara NATO deocamdata, zic ei (sau scutu de la Deveselu mai nou). Sau de fapt corupatorii lor din afara, mai exact, ei fiind mai mult niste unelte pe aici.
Cat despre industria de aparare autohtona, uite aici ce se mai intampla pe la altii
http://www.thelocal.se/20131015/50812
Cica nemtii au cumparat de cativa ani santierul naval suedez unde se fabricau (si se doreste sa se mai fabrice) inclusiv submarinele alea smechere, cu AIP si toate alea.
Doar ca de ceva vreme s-au apucat sa saboteze filiala suedeza (care vroia sa scoata un nou submarin cu AIP, ultimul racnet pe plan mondial, numit A-26), astfel incat sa ramana doar compania lor nemteasca din Germanica pe piata, cu U-booturile ei nemtesti hehe.
Asta ca si luare aminte pentru cei care nu ziceau „nu” la preluarea unor fabrici si uzine de la noi (gen Moreni) de catre firme straine (italienii cu Iveco sau tot nemtii cu Boxeru ala al lor).
Cel mai probabil ala ar fi viitorul lor, sabotarea si desfiintarea pentru a face loc companiei „mama” si a nu-i „manca” din piata.
Bineinteles noi am ajunge total dependenti de aia si fortati pana la urma sa cumparam de la ei (din tara lor). La cum stau de fapt lucrurile ar fi oricum probabil doar ceva de genu 1-2 batalioane echipate cu ce blindat ar da aia, spaga pentru cine e la butoane aici si uzina noastra devenita (manevra deja clasica) „un morman de fiare vechi” ce nu era bun de nimic, cum nici TBT-ul nu ar fi fost.
Scroafa-i moarta si imputzita in cotetz si voi batetzi darabana pe ulitza 🙂 🙂
Da’ sa vezi ca nici pe ulitza nu iese nime’: babele sunt la capsuni in Spania iar (ale) mosilor nu (li) se mai scoala…din pat 🙂
Ce vreau sa spui cam stiti si voi: STIU si boii aia de sus care este situatia.
Ce 60% din ce mancatzash…ca din 110 Lancere, A-urile s-au retras toate si din 26 de C-uri din care au cazut 6 cate or mai zbura? 8-10 e cifra optimista?
Deci, si anume 🙂
– s-a trecut de mult de punctul in care se mai putea face ceva.
– SE STIE asta
– nu baga nimeni 10-15 miliarde acum in armament
– nu prea streseaza pe nimeni: elitele fura, prostimea supravietuieste, nimanui nu-i pasa
– economia este best described as missing, ne mor ultimele combinate (nici nu mai sunt multe 🙂 ca am fost campioni la dezindustrializare), mai vindem aur gaze ce-om mai putea, fara cel putin 3 doctorate n-o sa te angajezi femeie de serviciu la primarie
– rahatul ala de document mai mult o freaca cu organizarea, factorul uman cacat pansat…tehnica nu-i baiul…
– intrucat s-a trecut de mult de punctul critic or sa pice in continuare pe rand toate pana n-o mai ramane nimica
– nu ai cum sa tragi de niste tehnica din anii 60-70-80 la infinit si in final dupa o binemeritata cariera de 40-50 de ani in falnica si vanjoasa armie romana va fi casata dracului, ca asta e
– armata e platitoare de salarii si pensii, risipa de fonduri, daca dai afara in minutul asta 60% din ei, forta de lovire tot pe acolo ramane…
– trupele alea coloniale de-si zic armata la noi or sa constea in infanterie in bocanci si infanterie in teneshi 🙂
– armament ca tancuri, rachete, artilerie, nave de lupta va fi o amintire frumoasa a vremurilor de trista amintire 🙂 ha ha, nu prea se leaga, nu-i asa?
– jandarmeria va fi de baza, pt ca inamicul hotilor care fura la niveluri inalte va fi prostimea nemancata, astia sa nu se revolte si sa le dea in cap, ca rusii din pacate 🙂 nu ne mai ocupa, ce bine era daca mai veneau odata si le trageau niste gloante in ceafa la toate ‘elitili’ noastre…
Asa ca citez un clasic in viata 🙂 : „e si blogul asta bun pt refulare”…
Un batalion de Piranha pt misiuni coloniale, 100 de hamare si panhardele, doispce ef shaishpce si 2-3 baterii de hawkuri sa pazeasca scuterele la olteni, nu pe voi, duceti-va dreacu 🙂
Si multa infanterie in tenisi, zeatz za fiuciar 🙂
http://www.kmkz.ro/investigatii-2/ancheta/ministrul-apararii-mircea-dusa-si-a-falsificat-cv-ul/
@ M.C
Bro, asa-i trendu` 😉 😀 Sef-su` da Ctrl-A + Ctrl-C + Ctrl-V la o teza de doctorat iar nea Dusca baga falsuri in Cv. Pare ceva nefiresc??? 😉 😀 Haidii fratii ca doar traim in Romania, ce dreaq….. 😀
PS
cu vreun clip nou ne mai incanti si pe noi? 🙂
Cu ce sa va mai incant ca au aia de la mapn niste rezolutii la video-uri de te doare pixelu 😀
@ M.C
Pai de, rezolutia este si ea in trend cu dotarea Meapeneului:)))) Io zic sa daunladezi niste materiale – superb nepixelate – cu alte armatii mondeale de top, iar apoi sa adobesti / videopadezi clipu` astfel incat s-avem si noi IeF-8spe, turele Crotalle, Leoparzi si alte lighioane de metal sau aluminiu 😀
Daca tot facem terapie de grup sau visam, asa ca niste frumosi nebuni ce suntem, macar sa avem material :)))
Apoi bunu`, sinceru`si infricosator de realistu` „irish fella” ne va da trezirea si adio, visu` frumos s-a terminat! :)))
Ce zici, te bagi? 🙂
Nu stiu cat interes starneste aceasta situatie. Pentru a stirni interes ar trebui ca cuiva sa ii pese. Lui Ceausescu si catorva din jurul lui ii pasa. Dar stilul era prea dur. Ne considera ca pe ograda lui, caii lui, gainile lui, caprele lui. NU stiu daca meritam mai mult sau mai putin asta este alta intrebare. Cert este ca ne dorim o combinatie intre patriotismul lui Ceausescu si admosfera unei democratii. Asta ar inseamna multa educatie si auto disciplina la nivelul tuturor. Habar n-am daca cineva mai vrea sa se sacrifice pentru poporul asta ca sa isi bata capul cu problemele fiecaruia si sa accepte sa fie poate asasinat fie de ai lui sau de cei din afara. Pentru ce? Pentru mii care se hlizesc prin cluburi si se da mare cu nu stiu ce ceas sau telefon? pentru ce?
Oranduirea sociala si regimul politic instaurat in Romania (oficial) din data de 30.12.1947 proclama necesitatea formarii unui „om nou”.
Omul nou din generatia cei care aveau cel putin 20 de 1950 sunt cei carora le datoram multe din realizarile civile si militare realizate inainte de 1989.
Cei care aveau cel putin 20 de ani in 1970 au format cu adevarat viitorul „om nou”.
Cel indobitocit,hranit cu propaganda mincinoasa.Ei sunt cei care au corupt totul.
Reusita a fost deplina, cei nascuti dupa 1980 inca cred la 30 de ani in Mos Craciun dar si-n mos gerila, ca tot ce zboara se mananca si mai ales ca razboiul e un fel de partida de paintball care se finalizeaza cand este chemat acasa de mama sau nevasta (dupa caz).
In decembrie 1989, ora 12.00 oamenii simpli sau revoltat.Cei care erau militari(de orice fe MAPN,MI,Securitate) priveau in gol un pic descumpaniti si nedumeriti.Imi amintesc perfect, ce vom face maine 23 decembrie(nota bene, urma o zi de sambata care era zi lucratoare, un mucios de 25 de ani isi poate inchipui ca sambata dupamiaza sa fie la scoala pana la ora 19.00) ne vom aduna pe platou si ce vom raporta si mai ales cui.
Ce a urmat in urmatoarele 5-6 zile e istorie.Pentru mine personal ce a urmat in urmatoarele luni a fost partea dura.Am suferit un soc informational.Banuiam ca ”
dusmanul” ideologic e mai bine inarmat dar mi-am dat seama ca nu vom apuca sa tragem nici macar o salva pentru salvarea onoarei.
In regulamentul statiei radio de baza R-1300 din Armata Romana scria ca poate transmite pana la 160 de kilometri in „conditii ideale”.
Si unii ce mandri sunt si azi de R-105 cu raza maxima de 8-9 kilometri.
Cei de la CI incercau sa faca diverse informari dar si ei la randul lor au lucrat in conditi de izolare aproape totala.
Stiam ca dusmanul „traieste” mai bine dar nici o clipa nu am crezut ca diferenta e atat de mare.
Insa erau semne care trebuia sa dea gandit tuturor.Am ramas insa anchilozati in propriile activitati zilnice fara de importanta.
Am fost toti ofuscati cand Brucan intr-un interviu dat presei straine ne-a numit „stupid people”.In primul rand toti ne credeam ca suntem mai mult de atat dar de fapt ne minteam singuri, sinapsele noastre erau inca blocate de propaganda cretinoid-comunista.
Insa in loc sa incepem sa recuperam decalajele ne-am lasat inca odata ameteti de noua propaganda.La „vremuri noi, tot noi”.
Dupa 20 ani in structurile de decizie de orice fel si-au facut loc copii ratati ai celor cu propaganda din trecut.Cei care (s)au vandut pe nimic.Azi copii lor zbiara de foame, au taiat pensia batranului care toate viata a furat de la GAZ si santierele si ogoarele patriei.Mari generali,colonei,maiori.
In 1992 Armata Romana avea in serviciul activ de 3 ori mai multi generali decat armata SUA.Specializati in primul rand in furt, impreuna cu politicienii au vandut tot.S-a ajuns pana in situatia ca in anii 2000 sa vanda in Georgia armament de infanterie uzat dar la pret de nou.Si ei si copii lor viseaza ca altii sa le vanda echipament militar nou de ultima generatie.
Si cauta sa impuna o vina colectiva si celor care nu au avut nici un cuvant de spus tot pe motiv de propaganda mincinoasa.
Nu „poporul roman” s-a vandut pe nimic.
Poporul a dat unora un vot de incredere.Unor romani de-ai nostri.
A inghitit galusca „armei laser” si asteapta(inca) ca unii sa traga cu „laserul”.
„Laser frate”, duca-se pe pustii toate celelalte.
PS.
In 1989 eram cei mai slabi inarmati comparativ cu orice stat al Tratatului de Varsovia.
Am vazut in decembrie 1989 soldati(adusi de la munci) care au fost inarmati cu PPS-43.
Inca o data repet, eram care de tun hranita cu carne de himera, ca suntem buricul pamantului, ca vom infrage „sfarsitul” cu laserul.
PPS 43 la revolutie ? Esti sigur ?
Sunt foarte sigur.
Am mai spus, m-am ocupat cu transmisiunile.
Pe 28 decembrie, vericam niste circuite „militare” care erau partajate in reteaua de telefonie civila.Am ajuns la o centrala telefonica de cartier pazita de niste militari in termen.Inarmati cu PPS-43.I-am intrebat ce unitate sunt, ceva trupe „speciale” desi aveau uniforme ca toti ceilalti.Mi-au raspuns ca sunt UM0xcvs(am uitat), unitate de geniu dislocata la munci la canal Bucuresti-Dunare,langa Oltenita.
Au primit ordin sa se deplaseze de urgenta spre Bucuresti si odata ajunsi au fost inarmati cu arma „ciudata” pe care atunci au vazut-o prima data.
Asa ca fapt divers, in 1990 armata a inceput sa preia armamentul de infanterie alocat garzilor patriotice.Era periculos ca structuri slab militarizate se detina armanent in acele timpuri.Fapt normal, nimic de comentat.
S-a trecut si la inventarierea armamentului de infanterie din unitatile militare.
Stim bine de ce, au disparut destule arme de foc la revolutie dar si alte efecte militare.Multe companii din marile unitati aveau lipsa la inventar ca exemplu sector-incarcator.
In goana dupa „completari „, o buna traditie romaneasca, se intampla ca soldatul care intra in serviciul de garda cu 4 sector-incarcator(goale) sa iasa dupa 2 saptamani fara nici unul.
La unele actiuni de reinventariere armament de infanterie stocate in marile unitati am avut prilejul sa revad carabina ZB,PM Orita, TT-33,MP-40/41 german(de unde lua Sergiu Nicolaescu armele in filmele cu tema de razboi WW2?),un model de SAW(ca-n filmele occidentale) dar nu UZI(a intrat in dotare dupa 1992), PM md 86(despre astea stiam ca exista) dar si PM md 63 nou noute.Nu a „lipsit” la inventar PPS-43, am vazut si sector-incarcator de tip tambur pentru gama AKM-PM.
Surpriza cea mare a fost ca inainte de arhicunoscutul azi PM md 86 s-a mai fabricat in timpul comunismului un pistol mitraliera 100% romanesc.
Era de fapt pistolul civil de impuscat bolturi cu pat de lemn(foarte mare in comparatie cu arma propriu zisa).Incarcatorul nu era dimensionat pentru cartus
5,45×39mm.
Parghia port-inchizatorului era pozitionata deasupra, nu in lateral ca la orice model de arma „normala”.Parghia era totusi „decupata” pentru a permite sa iei linia de ochire prin catare.
Culmea si ofiteri cu vechime care repet auzisera despre diverse teste cu „noul PM de calibru 5.45” ( in secretomania de atunci putini stiau ca in final s-a ales o copie dupa „batranul AK”)la prima vedere au avut reactii emotionale gen, „cum naiba isi inchipui cineva ca putem sa mergem la lupta cu caricatura asta”.
Confirm ce scrii matale, El_… cam așa se derulară filmul. Au dispăîrut multe și mulți atunci. În veci va fi lumină acolo!
Se numeste PA md 86, adica pusca automata, nu PM (pistol mitraliera).
Si un SAW care nu era UZI? Din cate inteleg si stiu eu SAW in engleza inseamna „squad automatic weapon”, echivalentul de la noi al pustii-mitraliera (la altii e vorba de mitraliere usoare care ocupa aceeasi „nisa” sau pozitie in cadrul grupei).
Nu stiu ce treaba au astea cu UZI care e un pistol-mitraliera mai „slab” chiar si decat PM md 63 (la noi e numit pistol-mitraliera dar altii considera AKM-ul tot ca arma de asalt/pusca automata).
radu2-
Vezi, asta e problema… denumirile care te fac să te scarpini în chelie și tot nu înțelegi de ce.
Adică secretomaniea ca secretomania, dar prostia tot aia se cheamă!
Pffffffff….Ce-ți mai place s-o dai în bălării…
Prima oară te-ai umplut de glorie cu 105, 104 și de-alde 1070/1071, acum o dai de pereți si cu 1300???
Las-o dreaq, frate…Chiar ne iei de tractoriști pe toți p-acilea?
Și apropos și bytheway, a mai văzut lumea DLEN-iști la lovit…ăsta, rivuluție, dar nu cu PPȘ…Chiar măcăne…
Daca nu cumva faci confuzie, trebuie sa-ti spun ca baietii tai cu PPS-43 erau chiar bine inarmati. Eu am intalnit militari, tot de la diribau, cu PPS-41, sau clasica balalaika, ala cu cascavalul pe care-l vedeam in toate filmele despre al doilea razboi mondial. PPS-43 are incarcator tip sector.
Erau la Gara de Nord, intrarea principala, trei militari …. cu un PPS. Caporalul care-l tinea era foarte hotarat sa traga peste drum in „teroristi” si a trebuit sa duc munca de lamurire sa nu faca asta pentru ca risca sa stropeasca toata fatada blocului cu gloante. Balalaika are un tir foarte „concentrat” ….. asta cand nu-i vine cartusul de-a latul din incarcator si se blocheaza de tot.
Înseamnă ca Bucureștiul era înarmat pînă în dinți… 🙂 🙂 🙂
În Timișoara au venit DLEN-iști să apere rivuluția , și toți au primit p.m. md.63…ce au făcut cu ele e altă poveste… 🙂 🙂 🙂
Cineva întreba de IAR Brașov.
E bine, trece zilele și lunile dar nu se omoară cum munca– mult sub capacitate și lumea e plătită degeaba, cel puțin conducerea și CA.
E pe profit bun, are contracte cu RoAF și nu numai, dar la pas… și nu mult.
Asocierea cu Eurocopter e cam nesimțită, motiv pentru care am propus să se renegocieze în sensul renunțării la condițiile prezente de aport în natură la compania ”joint-venture”.
Conducerea e lipită în funcție până se privatizează pachetul majoritar de acțiuni.
Aștept cu interes mișcările care vor urma.
De produs a produs de la 0 (pt George) navalele care este, însă mai trebuie unul – tot nou este. Zvonurile cu agregate refăcute și modificate au o grăunță de adevăr, dar se referă la proiectul mai vechi. Ce s-a vândut armatei de curând și actualmente este nou!
Sper să închei desbaterea pe tema asta.
Poziția financiar-economică a companiei, care e listată la BVB cu simbol IARV e foarte bună în prezent. Datorii nu are, active – plin, hale și echipamente moderne, terenuri și cel mai important – oamenii pregătiți (resursa umană). Directorii ar merita mâncați de cei trei câini de la poartă, în rest e bine.
Planul sau părerea mea despre fabrică și potențialul ei l-am discutat mai demult, odată cu propunerile…
@Flogger
„motiv pentru care am propus să se renegocieze ”
Bag de seama ca noi am cazut de fraieri , da´ crezi ca si ´ceia sunt la fel ?
Ati dat-o , e data si gata !
nicușor și gsg-
Nu e dată și nu a căzut nimeni încă– vezi ce am scris cu ceva luni în urmă, mai în primăvară.
Din punctul meu de vedere, ca proprietar minoritar, treaba nu e așa rea cum susțineți aici. Soluții există și le-am făcut cunoscute.
Interesul meu e ca IAR să trăiască mult și bine, să facă 150 de ani, să plătească dividende șamd.
Sigur că la preț corect poate vând deținerea, dar nu la subevaluarea de acum – așa că luați cu trei mâini!
haoleu coane flogger
te-ai bagat la iarv 🙂 acolo sunt doua societati, aia cu eurocopter plateste ceva de genul 3000 de euro luna chirie pentru tot ce ii trebe de la aia de sunteti dumneavoastra mic actionar
iarv are intr-adevar hale teren etc
cred are inca repere de puma de jde ani de zile in magazii din care au mai adunat de ceva elicoptere de navalizat (ca or fi noi sau vechi – e ca in dilema aia a cainelui care sta covrig si face treaba aia, si se intreaba probabil ca el da sau primeste ??
adica eu cred ca sunt noi in sensul ca au zero ore zburate
si au stat ani de zile prin magazii pana cand a gasit marina bani sa dea comanda de elicopter nou
la alea mici alouette stiu ca au pierdut licenta, ce elicptere alouette mai erau in traa, ala al romgazului de exemplu care a picat avea reviziile facute in africa de sud
Bună conule coconule, Paul!
Trebușoara cu împărțeala „frățește” e adevărată. Asta dorim să schimbăm cu Siminel. Dară știam asta înainte să intru. Și nu, nu m-am băgat doar de patriot ce îs și da, știu cam la ce să mă aștept pe viitor… eu zic că va fi bine!
Așteptăm evaluarea și plata terenului aeroportului care va fi… și poate mai pică vreo comandă de modernizare/RK pt Pumele noastre. De cele străineze se ocupă „joint-venture-ul” cu Europ.
Asta sau privatizarea la o valoare decentă pentru așa companie.
flogger cu siminel ? prin tradeville tranzactionezi ? sau doar ai fost la vreo aga la iarv
sa fii atent doar ca si siminel, la fel ca alti mari romani din aproape orice domeniu, daca reuseste sa traga un pic de spuza pe cenusha lui (si lui ii e mai usor, ca de astea sunt offshoreuri, contracte de comision, contracte de consultanta etc ) – te lasa balta in secunda 2
@Flogger
„E bine, trece zilele si lunile dar nu se omoara cum munca– mult sub capacitate si lumea e platita degeaba”
Timpu’ trece leafa merge noi cu drag muncim – folclor romanesc 🙂 .
„Asocierea cu Eurocopter e cam nesimtita”
Sa multamim cui o semnat contractul din partea statului roman…
„motiv pentru care am propus să se renegocieze”
Ce sa se renegocieze bre 🙂 ? Vezi ca iara vii p’aicea cu Disclaimerul 🙂
In primul rand nu vor romasii nostri sa se renegocieze ceva, ca cine stie ce se mai afla la suparare.
Si dupa aia tre’sa vrea si aia sa stea capra la renegociere 🙂
„Conducerea e lipita în functie pâna se privatizeaza pachetul majoritar de actiuni.Astept cu interes miscarile care vor urma.”
Eurocopter are tot interesul sa cumpere pachetul majoritar si sa inchida. Asa se scot competitorii de pe piata…numa’ idiotii isi vand pachetele majoritare la anumite genuri de industrii si asseturi si dupa aia raman fara ele…
In rest matale esti de un optimism pe cat de debordant pe cat al meu pesimism 🙂
Hai sa fim optimisti 🙂 si sa ne rugam ca IAR Brasov sa scape ne-„privatizata” prin metoda deja clasica de privatizare la romani, si anume prin demolare si vanzare la fier vechi plus cartier rezidential…
„Astia” ne-au vandut si pavilionul Romaniei la un SRL 🙂 asa ca e de bine domle, e de bine 🙂
@GSG
„”” “E bine, trece zilele si lunile dar nu se omoara cum munca– mult sub capacitate si lumea e platita degeaba”
Timpu’ trece leafa merge noi cu drag muncim – folclor romanesc 🙂 . „””
Am citat dublu . Progres domnule .
Dar colega draga , de ce nu ai citit dumneata si ce scrie cu litere mici :
„cel puțin conducerea și CA.”
Ca eu unul dupa experienta laborala rromaneasca , cred ca cei ce fac ceva util in firma cam iau ce ramane dupa ce si-au negociat salariile ” conducerea si CA ” . Apropo ,firma privata de paza au ?
Cred ca e foarte trist. Au fost taiate si IAR 93 si MiG 29.
Aici in Rusi situatia e tot f. proasta, totul e vechi, dar ce e nou este de o calitate proasta. Iata si noutele T-90 sunt in asa o stare oribila (foto priviti): http://bmpd.livejournal.com/650428.html
Si e tot asa ca la voi – declara Putin ca tutul e fine, dar de fapt vor scoate din armata 7500 T-80 si o sa le inlocuiasca cu ~300 T-90 BRAVO!!! Macar ceva nou se testeaza acum – tancul ARMATA, ei o sa vedem ce o sa fie…
Si aviatia e inro stare de criza – numai 47% de avioane sunt gata pentru zbor, inca mai grea e situatia cu Tu-160, Tu-22, Il-80 – in stare sa decoleze sunt nu mai multe de ~30%. Acum avem numai 766 de avioane de vanatoare( nu uitam de 47%) si 402 de avioane de tip Su-24/25/34. Si cu T-50 nu totul e bine…
Russian_Expert-
Flota de MiG-31 (std. BM) e bine operațională.
Unitățile strategice de rachete sunt în stare bună de conservare/modernizare.
Bugetul a crescut și restructurarea operațională și umană la nivel de unități (terestre) e destul de avansată.
În rest da, cantitatea și starea/nivelul operațional nu se poate compara cu cea din 1988-1990 – la fel în toată Europa W și E… doar yancheii au continuat în forță cheltuiala pe armată după 1990.
Vezi Anglia și Franța! Vezi Olanda, Belgia, Norvegia, Danemarca și Suedia… idem.
Forțele convenționale au fost tăiate, cele strategice reduse mult (cazul Angliei, dar și al Franței).
Statele Unite și China (și țările din Asia) fac 90% din cheltuielile militare – Europa și Rusia nu au continuat jocul.
Rusia are macar programe si vointa politica, va fi bine peste 15-20 de ani, sa nu uitam de socul prin care a trecut armata rusa dupa 1990, in Ro in schimb nu exista nici macar vointa politica, ci dimpotriva.
T-80 este coniderat scump de operat si va fi inlocuit cu variante modernizate de T-90 si Armata, despre care rusii spun ca vor construi 2000 de bucati pentru inzestrare…
Situatia militar-politica globala in primii ani dupa 1989
Mai intai voi incepe cu o mare realizare socialista din ciclul cincinal
in „4 ani jumate”.
In presa socialista din inceput decembrie 1989 apare titlul,
„Romania a fost aleasa membru in Consiliu de Securitate ONU
datorita muncii si efortului depus de niciolae c. pentru pacea lumii,
caca-maca………”
Adevarul e ca ca in Consiliul de Securitate ONU sunt 5 membri permanenti
si cu drept de veto si membrii nepermanenti care se schimba prin rotatie.
Primele 6 luni din 1990 au fost foarte agitate din punct de vedere politic.
Armata ca tot poporul a privit la televizor evenimentele din acele luni.
Inclusiv in 13 iunie 1990.
A aparut ca mijloc de presiune politica o asa zisa organizatie CADA.
Ofiterii,maistrii militari,subofiterii si soldatii au facut politica in
1990?
Raspunsul e ca DA.
Insa era o politica a fricii, in primul rand al fricii fata de viitor.
Acea CADA nu a avut multi adepti printre militarii de cariera.Insa
socul unei schimbari ingrozea pe multi.Masinaria de propaganda din trecut
isi facuse datoria.
Strada striga, „nu ne vindem tara”.
Insa multi dintre noi nu stiam ce are tara de vandut si mai ales cine o va
vinde.
Pactul de Varsovia mai exista in acte dar in realitate era mort si ingropat.
Romania avea nevoie de „prieteni” dar in realitate la un moment dat am
descoperit ca nu dorea nimeni din VEST.Unii din fostii participanti din TV
aveau insa multi usi deschise pe cand noi nu.
Multi militari priveau mai degraba spre est decat spre vest in asentiment cu
unii conducatori politici.
Motive de ingrijorare erau.In primul rand Germania Federala.Toti militarii
erau de acord asupra unui singur deziderat.
Germania Federala sa nu se uneasca cu fosta Germania Democrata – RDG.
De ce?
Pentru WW2 din punct de vedere politic inca nu se incheiase?
Culmea niciolae c. chiar si el pusese umarul la un evetual „revizionism”
al granitelor cand in ultimul congres pcr a cerut public in numele Romaniei
anularea pactului Ribbentrop-Molotov.
Multi sar degeaba in sus de bucurie ca niciolae a fost mare patriot.
Anularea pactului Ribbentrop-Molotov ar duce la la anularea Actului Final
de Helsinki din 1975 in care statele europene(de atunci) si SUA si-au luat
angajamentul sa nu se mai revizuiasca nici o frontiera prin forta sau tratat
politic.
Pactul Ribbentrop-Molotov a fost recunoscut si acceptat de toti cei prezenti,
inclusiv niciolae.
Conform Actului de Helsinki nici o tara nu mai putea avea pretentii teritoriale
asupra alteia dar a avut o scapare „bineintentionata” pentru unii.
Nu s-a facut nici o referire asupra unor viitoare politici secesioniste.
Inclusiv unirea celor 2 Germanii in granitele acelor ani nu contravenea
Actului Final de la Helsinki.
Insa toti stiam ca noua Germanie rezultata in urma unificarii mai are ceva
vechi polite de rezolvat.
La vechile lectii de „ideologie si economie politica” am fost informati mai
mult sau putin oficial cum au decurs relatiile politic-economice cu Germania
Federala dupa 23 august 1944.
Adica dupa 1948(anul constituirii RFG) pana 1960 Romania nu a avut nici o relatie
politica in primul rand(adica ambasada) cu RFG.
Politica de industrializare fortata a Romaniei a inceput sub Dej.In prima faza a
fost rationala si normala, niciolae si leana a transformat totul in „comedia” de
mai tarziu.Relatiile la nivel politic dintre Romania si RFG au inceput in 1960 dar
numai dupa ce Romania a platit niste despagubiri pentru bunurile germane nationalizate
la 23 august 1944.Nu in totalitatea lor, despgubirile intr-un fel sau altul au
continuat si dupa 1990.
Partea interesanta e ca unui lectori de atunci sustineau ca nationalizarea de la
23 august 1944 a fost o mare greseala.Nu am nationalizat cine stie ce dar 1960 am
fost nevoiti sa platim de 10 ori mai mult.Relatiile politico-economice cu Germania
Federala erau insa necesare.
In primele luni dupa 1990 in armata era libertate pentru discutii libere despre
consecintele actului de la 23 august 1944 dar prin prisma realitatii politice.
In anii comunismului multi dintre noi stiau de campania din est a Armatei Romane
in WW2 mai mult din opere literare decat din manuale de istorie.
In romanul „SETEA” de Titus Popovici apare la un moment dat drama prizonierilor romani
de la Stalingrad(roman care a fost si ecranizat dar unele chestii mai sensibile au fost
cenzurate),intr-un manual de literatura(clasa 8 daca imi aduc bine aminte) apare povestea
unui soldat intors acasa dupa multi ani de prizonierat, unde toti il credeau mort si cu
pomenile facute si afla de la un consatean pe care l-a intalnit pe drumul spre casa ca
fiica lui „maine are nunta” dar nu mai apuca sa-si vada familia.
Si mai adaug si „Delirul” de Marin Preda, o singura editie – 1980, carte rara pe atunci
in care Nila din Morometii moare in macelul de la Cotul Donului si trupul lui si al
camarazilor cazuti sunt aruncate intr-o fantana ca nu avea nimeni timp sa-i ingroape.
Insa cel mai mult a surprins in „Delirul” descrierea in alta „lumina” a
Maresalului Antonescu.In primul rand ca fost un MILITAR de ONOARE.
Libertate fiind cadrele militare mai in varsta si-au amintit brusc „spuse” din trecut in
soapta de cadrele militare care au servit in Armata Romana sub comanda maresalului Antonescu
si au luptat alaturi de germani si ulterior au servit si-n Armata populara-socialista.
Notiunea de Germanie reunificata si eventuale tentative de razbunare pe cei care au tradat
in trecut dadea fiori reci militarilor adevarati de atunci.Cei care stiau in ce context
politic-militar isi desfasoara activitatea.
Noii „politicieni” inca de atunci dadeau semne ca sunt interesati numai de propiile persoane
si interese minore.
In primele 7 luni din 1990 Romania era la fel de izolata de vest ca-n anii 80 si se gudura pe
langa Uniune Sovietica dar din ce in ce mai putin socialista.
Pe 5 sau 6 august Irak invadeaza statul Kuweit.Un stat mic dar bogat in petrol.
In Romania nu interesa pe nimeni de razboaiele dintre arabilor sau mulsumani.
Razboiul dintre Irak si Iran a fost bun pentru toate statele socialiste mari „iubitoare de pace”.
Au vandut arme ambelor parti.Cei din vest pe motive politice au vandut arme numai Irak-ului.
Sedinta de condamnare a invaziei Kuweit-ului a fost condusa chiar de Romania in calitate de
presedinte al Consililului de Securitate ONU(tot pe motiv de rotatie, atunci era randul Romaniei).
Insa multi politicieni si militari de rang superior simpatizau in realitatea cu politica Irak-ului.
Interese minore si obscure care in timp au facut ca altii sa decida cat se va mai recupera din
datoria Irak-ului catre Romania peste ani si ani.
Trebuie sa adaugam si faptul ca cu toata simpatia unor politicieni romani vechi si „noi” nici
Sadam Hussein nu a recunoscut de-a intregul datoria de 1.800.000.000 $ reclamata de Romania.
Insa cum sa te opui in CS ONU daca pana si uniunea de la rasarit cu drept de veto a reclamat ca
injusta invazia irakiana.
Impotriva Irak-ului a inceput sa se adune armatele unei largi coalitii dominate de USA si UK.
Multe tari au contribuit au unitati combative mai mici sau mai mari.Romania cu se sa contribuie?
Cu forte beligerante?!!!!
Adica ofiteri slab pregatiti si militari in termen?
O parte din tehnica de lupta teoretic era similara cu cea din Armata Romana dar cu mentiunea
ca irakienii aveau totusi 10 ani de experienta de lupta.
Polonia a trimis spre exemplu un batalion de cercetare combatant in caz de necesitate, adica daca
comandamentul coaliatiei o va cere.
Bulgaria,Ungaria sau Cehoslovagia au trimis unitati mai mici dar tot combatante.
Romania a trimis un spital de campanie si un pluton-detasament de cercetare-avertizare
chimic-bateorologic(ANM).
De la data invaziei Kuweit-ului de Irak si pana la termenul limita 15.01.1991 impus de CS ONU toti
militarii din Romania am asistat la adunarea fortelor combatante ale coalitiei conduse de SUA.
Pe partea de aviatie, totul era clar, aviatia coalitiei era de zeci de ori peste aviatia irakiana dar
cu mentiunea ca la numar de avioane, tipul lor, munitie de aviatie si ore zbor piloti era de cel
putin 3 ori peste aviatia militara romana a anului 1990.
Apararea AA era deasemenea mult superioara componentei similare din armata romana.Sincer estimez
ca numarul total de piese de artilerie AA si lansatoare de rachete AA de cel putin 10 ori mai multe
decat in armata romana a anului 1990.
Mentionez ca o parte din sistemul AA era de provenienta franceza de ultima generatie.
Numarul de soldati,numarul de tancuri,numarul de vehicule blindate pentru infanterie, numarul de piese
de artilerie de orice fel era un pic mai mare de partea coalitiei.
Impotriva la 700 avioane irakiene si a puternicului suport AA de sol cu ofiteri instruiti de consilieri
militari sovietici si francezi coalitia avea aproximativ 3000 de avioane cu mentiunea ca unele vor
decola de la baze aflate la mare distanta de teatrul de conflict.
Despre capabilitatile de razboi electronic ala aviatiei coalitiei il stiam toti.”Haosul” de pe cerul
Romaniei din decembrie 1989 si intr-un final sa descoperim ca nu-a „atacat” nimeni.
Armata irakiana din 1990 avea aproximativ 3000 de tancuri,T-55 sovietic si alte clone socialiste
pana la „varful de gama” T-72.
Mai avea o arma sau as in maneca, racheta SCUD.Model de baza SCUD-B si unele versiuni modificate
local(cu sau fara suport chinezesc sau nord-coreean) cu performante incerte.Irakul reusise in anii
80 ca cu o racheta SCUD-B modificata sa plaseze pe o orbita joasa un mic satelit.
Se faceau afirmatii ca unele rachete SCUD modificate aveau raza de pana la 2000 km.
Asupra capacitatii reale de lovire a rachetelor SCUD s-au facut in acele vremuri multe speculatii de
orice fel.Nu insist.
Armata irakiana(sau conducatorul politic de atunci si mai tarziu Sadam) isi punea mari sperante
in forta de lovire a rachetelor SCUD.
Armata irakiana a utilizat in razboiul cu Iranul rachete SCUD si alte modele de rachete tactice cu
raza mai scurta de provenineta sovietica dar cu rezultate mai mult decat modeste.
Militarii din armata romana din anul 1990 si inceputul lui 1991 faceau propriile scenarii de
desfasurare a viitorului conflict.
Opinia generala era ca coalitia va obtine repede superiotate aeriana in spatiul irakian.
Apararea AA?!!Parerile era impartite, nu cunosteam sau mai degraba minimalizam experienta
militarilor irakieni AA pe motiv ca erau arhicunoscuta slaba combativitate a soldatului arab in
conflictele cu Israelul.
Pe motiv de embargo international un nou „Vietnam” nu era posibil.Uniunea Sovietica si-a anuntat
clar urmatoarele intentii, adica nici un fel de suport sau livrari de tehnica care sa suplineasca
pierderile.
Mai ramanea in discutie factorul uman al armatei irakiene in asansamblul sau.
Armata irakiana era mobilizata total, 1000000 de oameni, era clar ca nu toti au acelasi moral si
acceasi capacitate de lupta.Aveau in dotare unele categorii de armament de provenienta EST
cotate cu calificative teoretice foarte bune, care au fost utilizate in conflicte zonale impotriva
unor arme similare din vest cu bune rezultate.
Banuiam ca „tara de origine a servantului” va face diferenta dar ca concluzie generala toti ne
asteptam la un numar MARE de pierderi in randul coalitiei.
In functie de numarul de pierderi un deznodamant al conflictului.
Conflictul a inceput in data de 17.01.1991
Asa cum ne-am asteptat aviatia irakiana a fost redusa la tacere din prima zi.A doua zi un mare numar de avioane
irakiene s-au refugiat in Iran.
Apararea AA irakiana in 4 saptamani de conflict a obtinut rezultate dupa opinia multora „extraordinare”.
Numarul de avioane doborate sau avariate a fost semnificativ.Experienta de lupta si instructia cu
tactici est si vest a dat roade.
Atacul irakian cu rachete SCUD asupra Israelului nu a produs decat pagube nesemnificative.
Ogivele nu au fost echipate cu arme chimice sau bacteriologice, americanii s-au laudat ca le-au
distrus in zbor cu celebrul sistem AA Patriot dar intr-un final s-a descoperit ca doar o racheta
SCUD din 10 au fost interceptate de sistemul Patriot.Singura victima umana din Israel a fost un
batranel care a facut infarct la un atac.Modelul de aparare civila israelian sa fie clar, nu
suntem in stare sa-l copiem nici macar la nivel de organigrama.
Un numar relativ mare de rachete SCUD au fost lansate si asupra trupelor coalitiei din Arabia
Saudita dar fara rezultate.Spre sfarsitul campaniei de lansari SCUD cand coalitia distrusese cea mai mare parte a
lansatoarelor o racheta SCUD loveste o baza a armatei SUA producand cel mai mare numar de victime
intr-o singura actiune de lupta.Unii au spus ca tirul a fost „reglat” ce catre consilieri sovietici.
Sa revin la trupele romanesti care au „participat” la primul razboi din golf.
Cei care au participat au fost toti voluntari.Selectia nu s-a facut pe principii obiective.
Au primat „pila” si „spaga”.In Romania anului 1990 aparuse magazine cu marfa din vest dar pe valuta.
Americanii si seicii arabi care au finantat razboiul plateau diurna in valuta.
Serviciul de informatii al armatei a reusit sa impuna si cativa militari care nu erau sanitari sau
DDT-isti de „ocazie”.Un infanterist, un tanchist, un artilerist.Acestia selectati printre cei mai buni aveau
rolul sa observe si sa evalueze.
Mare noroc ca irakienii nu au utilizat arme chimice si personalul medical nu prea au avut cazuri
foarte grave de raniti.
Singurile victime si „tratati” in spitalul roman de campanie dislocat in golf a fost un grup
de militari romani, femei si barbati care in cinstea victorie coalitiei au dorit sa bea ceva.
In Arabia Saudita stat religios fundamentalist alcoolul este interzis.A fost interzis(si este)
si trupelor straine stationate.
Rumanasii nostri au gasit sticla de alcool izopropilic destinat pentru curatarea tehnicii de
transmisiuni.Cum spirtul il bausera de mult au dat pe gat singurul lichid dintr-o sticla care
avea trecut pe eticheta alcool.
O parte dintre ei au intoxicatie alcoolica grava si unul murit.
Mari fapte de vitejie………….
Ce a raportat la intoarcere cei trimisi sa vada si sa bage la cap:
-singurele trupe care au facut oarecum fata ofensivei terestre au fost trupele cu experienta
anterioara de lupta.Au „facut fata” adica nu s-au lasat ucisi prosteste dar nici nu s-au predat.
Tehnica din dotare a fost depasita ca precizie si putere de foc mai ales in luptele pe timp de noapte.
Trupele coalitiei au deschis foc precis de la o distanta mai mare decat de distanta de unde putea
riposta irakienii.Acesta categorie de militari au reusit chiar sa se retraga in ordine sub focul
inamic si sa se replieze.Gradul lor de pregatire la care se adauga experienta este superior
nivelului de pregatire similar din armata romana.
– trupele cu componenta cea mai importanta alcatuita din rezervisti au facut greseala sa raspunda
cu la tirurile coalitiei si si-au demascat pozitiile si pur si simplu au fost macelariti.
S-au retras dezordonat abandonand pe campul de lupta armamentul individual si toata tehnica de lupta.
Multe unitati s-au predat in masa la primul angajament.
In comentariul urmator despre oameni,tehnica si teama.
Irakul avea 5.500 de tancuri.
http://www.bursa.ro/o-baza-militara-de-cateva-sute-de-milioane-de-euro-in-apropierea-cutremurelor-din-galati-investit…&s=companii_afaceri&articol=221129.html