Pentru ca mai multi “decidenti”si “conducatori” ai diverselor structuri ale Armatei (Nationale) Romane s-au simtit ofensati de primul articol (mai degraba “se simt cu musca pe caciula”), si au incercat prin subalterni si intermediari fie sa reproseze duritatea articolului fie „sa atentioneze”, cu o declarata “prietenie protectoare”, ca a fost atacata onoarea militara si pot urma consecinte, am considerat ca ar fi bine pentru toti cititorii nostri, pentru toti specialistii inca in viata in domeniul industriei nationale pentru aparare, dar si pentru “organele”si structurile statului de drept (care sa afle, daca inca nu au aflat, cum s-a stat in pozitie de drepti atunci cand s-a ordonat “minciuna” pentru punerea in practica a “hotiei” si a “prostiei”), initiem un serial cu secvente punctuale care sa devoaleze, sa dovedeasca si sa probeze diverse achizitii ale “instelatilor” care au condus la eliminarea sau falimentarea industriasilor autohtoni, incalcarea prevederilor contractuale in favoarea unor parteneri externi, obtinerea de avantaje personale pentru decidentii si derulatorii militari ai contractelor, sau in favoarea unor firme de casa ale unor generali activi sau in retragere, si, de netagaduit, achizitionarea, in final, a unor echipamente vechi, depasite moral, fara posibilitatea de a fi supuse unor operatiuni eficiente si ieftine de mentenanta si modernizare, diversificate excesiv ca tipo-dimensiuni, cu rezerva de viata incerta, fara “consumabile” fabricate in tara, desperecheate si greu interoperabile.
Pentru ca am mai scris si am mai atentionat in mai multe randuri (dar fara reactie din partea autoritatilor) despre TANCUL ROMANESC TR-85 M1, voi devoala modalitatile prin care modernizarea tancului TR-85, dintr-o afacere de cooperare industriala in parteneriat cu firme franceze recunoscute in domeniu (afacere care avea toate conditiile contractuale sa se finalizeze ca un succes industrial autohton), a devenit, dupa ce au fost deturnate toate avantajele prevazute in contractul extern in favoarea industriasilor romani, de catre un grup de “decidenti instelati sau fosti instelati”, o mare problema actuala privind reparatiile, mentenanta si mentinerea in stare de operativitate a tancurilor TR-85 M1 din inzestrarea Armatei Nationale Romane.
STABILIZATORUL cu ACTIONARE ELECTRICA SAE-85
Hotia (in 1990): Armata Romana, desi avea un numar mare de tancuri de provenienta sovietica, accepta ca URSS sa-si plateasca unele datorii catre Romania posdecembrista, prin livrarea unui numar de tancuri T-55, care au fost imediat repartizate sa inlocuiasca tancurile romanesti TR-85 la mai multe unitati militare.
Minciuna: T-55 trage mult mai precis decat TR-85.
Prostia: se trece la retragerea din dotare si taierea catorva sute de tancuri TR-85 (unele fabricate in 1988-1990 !), fara a se demonstra afirmatia privind superioritatea T-55 fata de TR-85, si se declara ca tanc de baza al Armatei Romane (care deja afirma ca doreste sa intre in NATO !), tocmai T-55 sovietic!
Alta prostie: se renunta la continuarea programului de omologare si de fabricatie pentru tancul romanesc P-125 (inspirat dupa T-72 sovietic, unul dintre cele mai eficiente tancuri din acea perioada).
In urma acestor doua decizii Armata Romana renunta integral la toate structurile de cercetare-proiectare si de productie pentru tancuri. Si acestea, la acea vreme, nu erau de loc de neglijat, caci realizarea tancurilor romanesti antrenase cateva institute si zeci de colective de cercetare-proiectare si alte zeci de capacitati de productie pe orizontala.
Specialisti din industria de aparare, care la acea data inca exista si era puternica, au reactionat la ambele decizii dar mai ales pentru TR-85 prin solicitarea unui program real care sa dovedeasca, comparativ, performantele celor 2 tancuri, sovietic si romanesc. Programul a fost aprobat de general maior doctor inginer POPA Ioan Florentin (chiar doctor pe bune, doctorat obtinut inainte de 1989, cand avea gradul de maior, in domeniul stabilizarii tragerii la tanc), avand functia de Secretar de Stat si Sef al Departamentului Inzestrarii si Logisticii Armatei, program pregatit, sustinut si derulat, in poligonul Babadag, de Institutul “111”(ICDEM), ICDA (actualmente ACTTM), unitati din cadrul SMFT si Electromagnetica (uzina care fabricase aparatura de automatizare a tragerilor – inclusiv telemetre laser si sisteme de conducerea focului).
Rezultatele au condus imediat la decizia de a se stopa taierea tancurilor TR-85 si trecerea la modernizarea acestora (erau luate in considerare un numar de 318 produse).
Principala caracteristica ce trebuia imbunatatita era tocmai cea care reprezinta filozofia existentei tancului ca arma, si anume tragerea (calitatea, precizia si cadenta). Aceasta cerinta rezulta din comparatiile cu echipamentele similare din dotarea armatelor NATO, care declarau 15 lovituri de pe loc sau 12 lovituri din miscare (tancul francez LECLERC, cel mai electronizat in acea perioada), cu o precizie teoretica apreciabila, in primul minut de lupta, utilizand un stabilizator cu actionare electrica. In comparatie, TR-85 avea declarata o cadenta de tragere, in primul minut, cu o precizie satisfacatoare, de 6 lovituri de pe loc, tragerea din miscare fiind posibila (cu stabilizator hidraulic in varianta cea mai moderna aflata pe tancuri de tipul T-55), dar nerecomandabila si, in consecinta, nereglementata. Aceasta problema a fost serios studiata de specialistii din cadrul Electromagnetica, Institutul 111 (ICDEM) si ICDA (Institutul de Cercetare al Armatei care inca avea specialisti performanti in domeniul echipamentelor opto-electronice si de automatizari). A rezultat o specificatie si un posibil partener extern: firma franceza CS DEFENSE, care proiectase si fabricase (ca integrator) stabilizatorul pentru tancul LECLERC precum si stabilizatoare cu utilizare in sectorul civil (pentru trenurile TGV).
Electromagnetica si-a asumat sarcina de a proiecta si fabrica un prototip in cooperare cu firma franceza CS DEFENSE (care in urmatorii 10 ani a fost cumparata de MATRA, apoi colectivul a fost inglobat in EADS, ulterior fiind integrat de SAGEM in departamentul destinat fabricarii echipamentelor opto-electronice militare).
Finantarea a fost sustinuta din surse proprii dar si din fondul de 490 milioane lei (in 1995), pus la dispozitie pentru aceasta tema de catre Ministerul Cercetarii (ministrul Tanasescu, fost director general la ICPE, proiectantul si producatorul accelerometrelor si girometrelor de pe TR-85). A fost semnat, pentru prototip, un contract extern, intre ROMTEHNICA si partenerul francez, nr.1517/8717/18.12.199, dar, in paralel si complementar, Electromagnetica si CS DEFENSE derulau un alt contract nr.1573/14.09.1995, privind proiectarea, partajarea si realizarea blocurilor electronice ale noului stabilizator si integrarea acestuia pe TR-85 si interfatarea cu comenzile si actionarile manuale ale tancului.
Aceste contracte au fost sprijinite de teme de cercetare-proiectare intocmite si derulate de ICDEM si de ICDA si pentru diverse aspecte tehnico-tactice care trebuiau decise sau solutionate pentru eficientizarea si modernizarea TR-85.
Echipamentele reproiectate si fabricate rezultate au echipat 2 tancuri demonstrator (prototip) A si B, in configuratii diferite, care, in urma parcurgerii unui program de testare-evaluare si experimentare in poligon, au definit tancul de serie modernizat, TR-85 M1. Acesta avea in compunere stabilizatorul cu actionare electrica SAE-85 ( concept si fabricatie comuna CS DEFENSE cu Electromagnetica) si alte echipamente electrono-optice dezvoltate si fabricate in Romania (SCF Ciclop M1, periscoape cu incalzire, SAILR, AONPI, etc) sau fabricate de firme franceze dar propuse pentru transfer de fabricatie sau coproductie catre parteneri industriali romani (generator electric, instalatie stins incendiu, rulment cu role, etc).
In momentul in care testele au dovedit clar eficienta si avantajele tehnico-tactice pe care le dobandise TR-85 M1, s-au facut eforturi pentru promovarea si finantarea unui program de modernizare, in Romania, prin cooperare cu firmele franceze implicate si prin transfer de fabricatie catre industria romana. Solutia a fost HOTARAREA DE GUVERN nr.773/24.11.1997 (anexata). Aceasta hotarare exprima clar scopul pentru care Guvernul Romaniei a acceptat finantarea acestui program acordand garantii si fiind de acord cu varianta de credit furnizor: achizitionare si transfer de productie.
Mai mult, aceasta modalitate de finantare (credit furnizor din partea unor banci finantatoare din tara furnizorului), prima de acest fel accesata de MApN, a fost imediat insusita de MApN care a propus-o si altor furnizori externi, convingand Guvernul Romaniei sa promoveze in anul 1999 o HOTARARE DE GUVERN (clasificata) care sa acopere din punct de vedere financiar toate programele de interes ale MApN, prin acceptarea de credite-furnizor (adica exact acelasi sistem pe care RoMilitary il tot propune si sustine pentru achizitiile militare inca de la infiintarea siteului, dar nebagat in seama de conducerea politica si militara actuala a Romaniei).
Hotia in domeniul achizitiilor de echipamente din import, fara implicarea industriei autohtone, fara aplicarea legislatiei de off-set si fara impunerea cooperarilor cu industriasii romani, isi are originea tocmai in aceasta hotarare de guvern care a dat libertate militarilor achizitori (cu pregatire care nu acopera problemele tehnice ale achizitiilor unor echipamente complexe), sa eludeze industria romaneasca, sa elimine furnizorii traditionali romani si sa trateze direct cu firme straine fara sa mai beneficieze de profesionalismul inginerilor cercetatorilor, proiectantilor si producatorilor romani in diversele domenii tehnice in care se incadreaza echipamentele si sistemele militare.
A urmat incheierea contractului dintre MApN si firma CS DEFENSE, ca lider al unui grup de firme franceze (Kollmorgen Artus, SKF-RKS, SFIM, L’Hotellier), care impreuna trebuiau sa coopereze cu industriasi romani, sa faca transfer de fabricatie substantial, sa transfere tehnologii, SDV-uri, sa scolarizeze ingineri, sa transfere documentatii, sa coopereze cu industria romana la integrarea echipamentelor livrate pe tancul TR-85 M1.
Prezentam, mai jos, si comentam acest contract, subliniind si scotand in evident PROSTIA, HOTIA si MINCIUNILE!
CONTRACTUL nr.97/123 din 01.09.1997 intre MApN, reprezentata de ROMTEHNICA si C.S.DEFENCE Franta
Acest contract a avut ca obiect fabricatia a 150 de loturi de echipamente (componente de baza stabilizator cu actionare electrica, rulment directie modificat, generator de curent continuu, periscop comandant, sistem detectie si stins incendiu) si 15 echipamente de vedere pe timp de noapte si livrarea acestora in cadrul unui lot de preserie (pentru 10 tancuri) si a unei serii de 140 de tancuri, care urmau a fi modernizate.
Contractul a avut ca activitati comerciale si tehnice premergatoare, alte 2 contracte, nr.1573/14.09.1995 dintre SC ELECTROMAGNETICA (agent economic roman) si C.S.DEFENCE si nr.1573/8717/18.12.1995 dintre MapN prin ROMTEHNICA si C.S.DEFENSE care au avut ca rezultat realizarea unui prototip de comanda de ochire destinata turelei tancului TR-85, prototip dezvoltat in cooperare de cele 3 entitati (MapN, CS Defense si Electromagnetica), finalizat prin incercari de testare-evaluare si calificare, efectuate cu acceptul MApN(DILA) pe tancul TR-85 M1. Participarea financiara a SC ELECTROMAGNETICA la proiectarea si dezvoltarea prototipului stabilizatorului a fost aprobata si sustinuta si cu fonduri de la Ministerul Cercetarii avand ca rezultat concret stabilirea conceptului, realizarea unui numar de blocuri electronice si coordonarea activitatii de integrare, testare si omologare a stabilizatorului.
De aceea contractul nr.97/123 declara ca „partile convin ca fabricarea echipamentelor de serie, obiectul fazei 2, va putea fi efectuata de catre industria romana in cadrul unui transfer de productie progresiv si aplicat” iar „Transferul de productie va fi in mod prioritar efectuat spre societatile romane ELECTROMAGNETICA si ARSENALUL ARMATEI care sunt deja partenere ale acestui program”. Se subliniaza ca „Diagrama data in anexa 15 precizeaza modalitatea in care vor evolua partajarile de fabricatie franceza si romana in functie de transele de productie. Partile convin ca partajarile de fabricatie indicate in aceasta diagrama constituie un obiectiv minim (50%)” .
Contractul prevede importanta SC ELECTROMAGNETICA, partenerul industrial roman, prin stabilirea ca integrarea primelor zece exemplare (preserie) ale stabilizatorului se va face de CS DEFENSE impreuna cu ELECTROMAGNETICA, dupa ce Electromagnetica va realiza, la sediul sau, verificarea bunei functionari a motorizarii, inainte de instalrea pe turela a stabilizatorului realizat in coproductie, iar celelalte 140 de echipamente de serie vor fi integrate pe TR-85 exclusiv de catre Electromagnetica.
Se recunoaste astfel ca Electromagnetica era competenta (initiatorul roman al programului) si capabila (proiectase si realizase cateva dintre blocurile electronice ale stabilizatorului) sa preia in fabricatie majoritatea componentelor stabilizatorului, cu exceptia elementelor declarate netransferabile in anexa 7. De altfel in anexa 13, PRINCIPII DE COOPERARE, sunt declarate foarte clar relatiile de cooperare si responsabilitatile de co-participanti pentru CS Defense, Electromagnetica, GIARA, Romtehnica, inclusiv prin organizarea unui COMITET DE URMARIRE pentru derularea contractului (unde apare ca membru si DILA-Departamentul Inzestrarii Armatei, alaturi de Electromagnetica, Arsenalul Armatei, ICDEM, ICDA, etc). GIARA (Grupul Industrial al Armatei, devenita ulterior Arsenalul Armatei si apoi inglobata in CN ROMARM) era de asemenea bine reprezentata tehnic in ceea ce priveste definirea functiilor necesare a fi implementate in stabilizator (si configurarea si a celorlalte echipamente care au facut obiectul contractului) care sa asigure o buna utilizare si o eficienta maximala a produsului TR-85 M1 in campul tactic.
In 1999 Electromagnetica a fost privatizata discutabil (intre timp desfiintata). Fabrica de Productie Speciala din structura a fost desfiintata, dar un numar considerabil de ingineri si tehnicieni care lucrau in cadrul programelor MApN s-au transferat, la solicitarea Secretarului de Stat pentru Inzestrarea Armatei si a consilierului pentru aparare al Primului-Ministru, la Arsenalul Armatei, pe capacitatea de microproductie a Institutului de Cercetare Dezvoltare al Armatei de la Clinceni, preluata de Arsenalul Armatei (CN ROMARM). Au fost transferate si documentatiile aferente programelor armatei, inclusiv cele ale stabilizatorului (prototip) si ale sistemului de conducerea focului SCF Ciclop-M (sisteme importante ale tancului modernizat). S-au asigurat astfel toate conditiile tehnice si de personal ca programul pentru TR-85 M1 si, in consecinta si contractul nr.97/123 din 01.09.1997, sa se desfasoare in continuare fara perturbatii majore. Astfel ca specialistii (ingineri si tehnicieni) transferati la CAPSEEA Clinceni au prestat, in toamna anului 1999, activitatile de integrare pe TR-85 pentru produsele din lotul de preserie (11 sisteme), alaturi de colaboratorii CS Defense, transferati si ei sub autoritatea MATRA.
Concomitent cu aceasta privatizare si reconfigurare a SC Electromagnetica (care prin Fabrica de Productie Speciala fusese principala forta tehnica, financiara si decizionala in programul de modernizare a tancului TR-85 (prototip omologat), s-a produs si o transformare a Regiei Autonome Grup Industrial al Armatei, care a devenit societate comerciala (Arsenal) iar ulterior (in 2000) capacitatile de productie din subordine (inclusiv Fabrica de Tancuri / Uzina Mecanica Bucuresti) au fost inglobate in CN ROMARM (sub autoritatea Ministerului Economiei). Armata scapa astfel de capacitatile proprii de productie si nu mai avea nicio restrictie materiala sau morala ca sa acorde atentie industriei romanesti.
In ceea ce priveste contractul extern nr.97/123, in acesta perioada de reconfigurari si transferuri de responsabilitati, acesta a fost „insusit” de fostii participanti militari la program, care, fie au trecut la DIA (Departamentul Inzestrarii Armatei) pastrandu-si statutul de militar, fie au trecut in rezerva ramanand la ROMARM si la Fabrica de Tancuri.
Astfel primul director de program de tanc modernizat, devenit director tehnic la GIARA si director general la Arsenalul Armatei, s-a transferat in cadrul DIA, in functia de director al directiei achizitii, care avea in coordonare si directorii de programe, inclusiv pe directorul programului de tanc, dar controla si activitatea de achizitii a Romtehnicii. Cei 2 ofiteri au considerat ca managementul contractului este exclusiv atributul armatei (al DIA), fara sa mai implice partenerul industrial autohton (devenit, din Electromagnetica, CAPSEEA Clinceni in cadrul CN ROMARM) care initiase programul pentru stabilizator. A fost usor deoarece cei 2 impreuna cu ROMTEHNICA si directorul general al Uzinei Mecanice Bucuresti (colonel pana in 2000, ulterior ramas in functie ca civil) limitasera inca din 1999 participarea Electromagnetica (in perioada privatizarii controversate) la transferul de fabricatie negociat si impus contractual partenerului francez (devenit MATRA si ulterior EADS, apoi SAGEM), si a fost si mai usor, dupa 1999, deoarece CAPSEEA Clinceni nu era decat un centru de productie din CN ROMARM, condus de alti colonei in rezerva deveniti civili. CAPSEEA a ramas numai cu ceea ce se facuse la prototip (la Electromagnetica), fara sa mai transfere alte blocuri electronice si fara sa mai integreze stabilizatoare pentru serie (asa cum prevedea contractul si cum s-a platit in cadrul contractului extern).
In ceea ce priveste activitatile stabilite contractual, acestea au fost definite cu un mare grad de transfer de cunostinte si documentatii, transfer de utilaje de productie, stabilirea de proceduri tehnice si modalitati de integrare, participari la receptii la producatori, cursuri de specializare tehnica, dotarea cu mijloace necesare coordonarii si controlului programului. Partenerul francez si-a prevazut acoperirea tuturor acestor costuri, in majoritate generate de obligatiile de transfer de fabricatie, existand pozitii clare in textul contractului. Deplasarile in Franta, prevazute a fi efectuate de personal ingineresc cu buna pregatire tehnica, atat pentru cursuri de cunoastere, pregatire si transfer de fabricatie, cat si pentru receptia produselor livrate de partenerii externi, au fost efectuate de conducatori din ROMTEHNICA, din DIA (directorul de program), din UMB (directorul general), din ARSENAL si foarte rar si de cativa ingineri din UMB, dar care nu aveau ca specialitate ingineria de sisteme sau electronica si nu participasera la conceptia, proiectarea si integrarea prototipului.
Consecinta a fost aceea ca nu s-a mai continuat programul de transfer de fabricatie convenit si nici nu au mai fost dezvoltate oportunitati de afaceri pe terte piete asa cum se stabilise in contract (anexa 13 Principii de cooperare).
Astfel ca derularea contractului nr.97/123, modificat ca transe de livrare, cantitati (numai 54 si un lot de componente de rezerva) si termene (pana in anul 2009), a fost substantial denaturat ca principii de transfer de fabricatie, coproductie, cooperare si obligatii ale partenerilor, in final constatandu-se urmatoarele HOTII si PROSTII:
1.-fara compensare din partea partenerului strain pentru neefectuarea transferului de fabricatie si coproductie;
2.-deplasari la receptii de produse monopolizate de acelasi grup de persoane, cu suspiciuni privind decontarea unor cheltuieli si la entitatile romane, desi cheltuiala a fost in totalitate in sarcina partenerului extern (finantata de MapN in contract);
3.-deplasari scolarizare specialisti efectuate de personal ingineresc fara experienta si pregatire pentru domeniul electronicii si al sistemelor;
4.-receptie de utilaje de fabricatie care, in Romania, nu au fost puse ulterior in functiune pentru a asista procesele de transfer de fabricatie si/sau mentenanta;
5.-documentatii tehnice netransferate, desi partenerul extern a insistat a fi livrate fiind prevazute pentru partea romana, in buna parte, pentru transfer de fabricatie;
6.- nu a fost impus a fi transferate programul software-sursa aferent calculatorului de stabilizare (dezvoltat special pentru TR-85 M1);
7.-birotica de gestiune program/contract livrata nu se regaseste in UMB, aceasta fiind destinata, la timpul contractarii, inmagazinarii istoricului si a datelor tehnice si de management aferente;
8.-transfer progresiv de fabricatie prevazut pentru un nivel minim de 50% nu a mai fost efectuat;
Cunostintele noi referitoare la produsele proiectate si livrate nu au fost indreptate catre companii romanesti capabile sa le preia si sa le valorifice prin transfer de fabricatie si de tehnologie, deteminand ca toata responsabilitatea si prestatiile (dar si contravaloarea acestora) sa ramana la companiile franceze.
Cam care ar fi cuantumul platilor efectuate de statul roman pentru activitati neefectuate, deturnate in beneficiul personal al catorva instelati, si cum s-ar putea cuantificata valoric lipsa transferului de fabricatie la industriasii romani ??? Daca prima parte (deplasari fara rezultate benefice) se poate ancheta, exprima valoric si, eventual (caci asa ar fi corect intr-un stat de drept) gasiti vinovatii si pedepsiti conform legislatiei, pentru cea de a doua categorie de nerealizari (neefectuarea transferului tehnologic ) nu exista decat o singura incadrare: TRADAREA INTERESULUI NATIONAL.
Credeti ca este dura exprimarea? Va vom explica in partea a II-a a acestui articol ca nu este dura, si veti putea afla consecintele nerealizarii transferului de fabricatie si chiar cuantificarea dezastrelor financiare si tehnice privind reparatiile si mentenanta TR-85 M1 din Armata Romana, dezastre pe care le suporta Statul Roman, deci noi toti cetatenii platitori de taxe si impozite (fara salarii si pensii ocupationale, ca militarii).
PS – Asa cum am promis, cu nu foarte mult timp in urma, RoMilitary va prezinta incepand de astazi o serie de articole care arata negru pe alb, cu documente oficiale ale Statului Roman, cum decidenti politici si in uniforma, in mod deliberat si calculat, au distrus industria nationala de aparare – si odata cu ea o parte importanta si inalt-tehnologizata a industriei romanesti civile – de dragul unor interese obscure, personale sau de grup, interese care pot fi sub-sumate fara sa gresim de loc sub expresia „Inalta Tradare”.
Banii au fost, capacitate industriala a fost, specialisti au fost, necesitate ce sa mai vorbim, dar mai mereu politicieni si militari de rang inalt au pus cate piedici au putut dezvoltarii in tara a tehnicii de lupta necesare Armatei Romane, ajungand pana acolo incat astazi importam pulberi, pistoale, etc.
GeorgeGMT
Rugamintea mea,fata de voi, este sa popularizati acest articol, si cele care vor urma, pe Facebook, printre prieteni, asa cum puteti si va pricepeti fiecare.
Astfel de articole – care arata cum unii ne-au facut praf ind de aparare – merita cunoscute…
Done.
Like -Share , normal , rezolvat !
73
ohooo?o reala placere.
a mers perfect cu cafeau,sunt sigur ca la unii nu.
Trist! Mai trist este ca ne meritam soarta. Dupa distribuirea primului articol din seria asta,intr-un grup de pe FB am primit deja un comentariu de genu`:”NATO si UE ne-au distrus industria”.Bineinteles tipul este un colonel in rezerva ce se tot plange in postarile sale de pensia mult prea mica comparativ cu eforturile sale de a duce armata pe inalte culmi de civilizatie si progres.
Nenea George ar trebui sa te uiti in spate sa nu cumva vreun burtos cu penzie de 300 mil sa itidea o carja pe cap.Sunt convins ca toata lumea discuta si stie ca armata a fost tinuta pe loc de niste burtosi nenorociti gradati la apelul de dimineata ,eu am scris de zeci de ori si pe pagina lu base despre starea in care a adus armata pe vremea lui .De regula presa cand vorbeste agenturile nu doarme si sunt convins ca burtosii deja au morcovul desi e e greu sa condamni ptr tradare ,cred ca Codrut Seres a fost unicul daca nu ma insel ,condamnat .Eu iti doresc sa tii coarda intinsa la maxim nu slabi nimic,ar trebui sa primesti informatii pe surse ca sa poti devoala aceste tradari insa ai grija mare ca pot veni vodcarii cu dezinformari si se va crea haos .
efortu a fost conjugat pentru realizarea planului cincinal intr-un an,
planu era sa puna pe butuci industria interna,
intamplator, asta a fost planu dupa care poporu rus a invadat estu Ucrainei,
distrugerea unui potential concurent in piata,
industria in zona ocupata de moskva putem spune ca s-a prabusit,
totusi trebuie avut in vedere faptu ca serviciile, in special cele ale armatei, au lucrat…cu sudoarea fruntii,
singuri doi trei directori nu puteau face nimik,
daca autoritatile statutului militie, procuratura şi autoritate judecatoreasca si-ar fi facut treaba nu am fi ajuns la acest rezultat,
fabricile astea nu aveau dor 1-2 directori ci aveau angajati ingineri si oameni,
nimeni nu a facut nimik,
inclusiv noi,
disparitia industriei de profil merge mana in mana cu colapsul din meapene.avem un conglomerat de interese in care militari si civili si-au dat mana peste siguranta nationala.imi este imposibil sa cred ca nu se pot gasi respinsabili atata timp cat astia tin evidenta in scris si a nasturilor de la uniforme.dovezile sunt acolo trebuie doar vointa politica.iar cei care se afla acum la butoane in romanica sa inteleaga ca acest minister in consitiile actuale a devenit o vulnerabilitate la adresa tarii.
trebuie reformat aproape in totalitate.
bizonul,fregatele,piraniile,etc. sunt doar cele mai vizibile cazuri.
sa ne gandim la contractele pentru diverse servicii/produse agreate cu diversi furnizori alesi pe spranceana.daca se iau la puricat observam ca toate au legatura cu duversi angajati ai ministerului,militari si civili deopotriva.
ba ai draq banditi cu epoleti daca ar fi luat macar T-72 pt FTRo, dar au luat ca nenorocitii tot T-55. ce spagi si-or fi tras si ei dar si rusii din banu public al Romaniei.
cazul este clar tradare nationala si trb pedepsit in consecinta de cate autoritatile competente ale Romaniei.
am sustinut mereu si sustin ca multi din Armata Romaniei sunt acolo pt avantajele de tot felul si nu ar avea ce cauta acolo pt ca la multi din MApN roman, meseria armelor si tot ceea ce implica ea nu le place si nu ii pasioneaza.
Culmea este ca industria nu a fost distrusa in mod deliberat pt a face loc importurilor – asa cum s-ar putea gandi cineva, ci a fost distrusa pur si simplu, lasand Tara si fara aparare si fara locuri de munca si fara ramuri industriale civile de tehnologie medie si inalta.
Pur si simplu au distrus economia cu buna stiinta…
Vom continua cu astfel de articole chiar maine.
ce a fost inante ,oul sau gaina??
un minister refractar la comenzile interne sau o industrie de resost incapabila sa produca la nivelul cerut de armata?…eu pe a doua nu o cred.
Imediat dupa revolutie calitatea tehnicii produse incepuse sa creasca. Plus de asta cum sa retragi Tr 85 – un tanc propriu -si sa pastrezi in dotare T 55 – o vechitura buna de nimic?
armata e responsabila pentru asemenea decizii,acolo trebuie cautat.
stau si ma intreb de unde atata ura fata de un produs autohton din partea celor pusi sa slujeasca tara asta?
Nenea George,ar fi corect sa vii si cu nume prenume ,sa fie pachetul complet,luat legatura cu un ziarist important om de presa etc .Pana atunci nu e va trezi nimeni la realitate si noi tot rupti in fund vom fi ,fara teama nenea George !
Care ziarist bre?! Lumea nu se baga in astfel de chestii nu neaaparat de frica ci pt ca nu aduc rating. Uita-te si tu ce scriu ziarele noastre si vei vedea, uita-te la stirile de la TV…
Du te la Rares Bogdan ,la Antena 3 ,etc cineva tot se va baga ca sa se autosesizeze procuratura .
fac ceva pe amandoi/doua?
Am dat exemple frate,eu traiesc in Franta ,ce sari in sus vino cu solutii!
cand ai scris Antena 3 te ai discreditat , puteai sa traiesti si in SUA degeaba ai plecat daca te uiti la asa ceva
Radu tudor , analist militar de paintball
Bre adicontakt ,de la ce vine ? Te uiti si tu la filme cu brusli asa I? Cand vei avea 4 dan pe kyokushin atunci te las sa mi cureti sala dupa ce ce rup 7 insi pregatiti in bataie ,atunci sa vii sa ma judeci tu pe mine carnatule !
te aprinzi degeaba iar cele doua entitati enumerate mai sus sunt orice altceva mai putin solutii.
Antena 3?! 🙂 🙂 Ha m-ai facut sa rad in hohote…
La Antena 3 ar fi o solutie … salina :))
„Rares Bogdan ,la Antena 3” lol
Am dat exemple aiurea ,ziceam si eu Radu Tudor ,omu e cu arme trageri tir etc
Prin anii ’90 mureau „sinucisi” ziaristi care voiau sa scrie despre cum se fac voturile la alegeri, sau cum se ard voturile populatiei care nu sunt in graficul unui anume candidat… altora li se taiau franele de la masina ca sa para o moarte legitima.
Pt acoperire de inalta tradare cum crezi ca se procedeaza?
Nici naiba nu se atinge de astia, si fara drept de port arma garantat prin constitutie (ca in state) nu ai cum sa te opui (gradati la Moskva sau pusi in viata publica de anumite ambasade).
Dumnezeu mai stie cum ii indura pe astia, dar deocamdata sunt pasnici si nu ne executa cu bazuka & aruncator de flacari ca-n Coreea de Nord.
Si nici procurorii nu pun ghearele pe ei ca nu-s toti civili si la urma urmei se stie pe unde vietuiesc rudele lor. Cine are ceva (orice) de pierdut nu se va pune ever contra curentului.
Bravo tie George pt munca depusa. DIn pacate e mare dezamagirea ca nimeni din ai’ de sus n-o vor lua in seama sa rectifice in bine lucrurile.
D-ul gen.mr.dr .ing Popa Florentin este de fapt unul din groparii industriei de aparare. Sub conducerea lui , s-au derulat Tigareta I , cand Romtehnica a vandut in Liban armament de 80 mil $ platit in tigari vandute apoi de armata pe piata neagra, afacerea Puma, cand au cumparat epave de elicoptere din Africa de Sud , ca sa fie numarul la „shtok” in locul celor vandute catre IAR Ghimbav pentru a fi reparate si exportate.
Cum conducerea directiei de inzestrare se ocupa de asa ceva, interesul pentru industria de aparare era zero.
Ce trebuie sa intelegeti este ca in acea perioada cuvantul coruptie nu exista in vocabular, iar la moda erau „operatiunile speciale”.
Ce e drept , NATO sau UE erau departe si modelul de la rasarit era tocmai bun. Cred ca daca nu intram in cele doua organizatii, am fi fost ca Ucraina acum.
Culmea si ce ma enerbeaza cel mai mult .. este disparitia unor sectoare gai sa ziem mai tehnologice dar care avreau piata, aveau muncitori calificati si mai beneificua de salarii „competititive” (adica mici)
Asa ca ce sa ne miram ca alea de varf ..
bizoane tu de pe ce tastezi ca tot timpul iese ca naiba? ai nevoie de o tastatura ca iti donez una
varsta, ochii, destele si un pic de boala…
Pt propriu lor interes..gura lor sa nu mânca nimica?secrete de stat militar..nato e de vina rusiei si ue..hai cu pensiile si avansurile..am uitat neagră aĺl..
pai asta e mersul si acum,oricine e vinovat de orice mai putin cei care au condus romania de atata amar de vreme.
mai mult,dupa o discutie cu o tanara politiciana pnl am aflat ca vinovatul este de fapt romanul care nu stie sa voteze.pai ai facut ceva pentru romanul de rand ca sa nu voteze cu cine insinuezi tu?! ca nu a cerut nimic special decat locuri de munca platite corect si buna utilizare a banului public.am ajuns sa primesc lectii de viata de la putoi de doi lei care isi plimba dosul in suv-uri fara sa aiba o zi de munca la activ…ca mami si tati au vrut sa-l faca pe asta mic politician?
@scuze,am deraiat.
Nu stiu de ce va tot legati de pensiile militare in totalitatea lor.
Una este o pensie de maistru principal cu 55 ani vechime cumulata la astronomica suma de 2500 ron si alta o pensie de general de 12000 ron (care a mai si vandut tara).
Chiar ma enerveaza aceasta bagare la gramada a tuturor, unii si-au daramat sanatatea muncind efectiv si altii au ….luat decizii strategice dar nu s-au nenorocit pe ei ci o tara.
Partea proasta este ca trebuie luat totul de la inceput , refacuta si retehnologizata toata industria de aparare . Si din pacate nu mai suntem in anii ,90 si nici la inceputul anilor 2000 . Am ramas foarte mult in urma iar tavalugul evenimentelor ne-a prins total nepregatiti. Singura sansa acum in ceasul al 12 lea cred ca sunt companii de genul celor pentru fabricatia TBT , cu aport masiv ce tehnologie si capital strain . Am pierdut trenul, am pierdut startul , ce aveam vis a vis de tehnologii , specialisti , capacitati de productie ori au disparut ori sunt mult in urma . Vinovatii ii stim cu totii , oameni care s-au perindat prin guverne , institutii si ce este mai rau in Armata Romana , institutie care at fi trebuit sa depuna cele mai mari eforturi pentru a fi modernizata , sa puna presiune pe factorul politic pentru ai da ceea ce merita .
Lucrul cel mai rau mie mi se pare lipsa totala de dezinteres si dezinformare a populatiei vis a vis de starea Armatei . Poporul roman nu intelege ca are nevoie de o Armata puternica si moderna care sa il apere , sa descurajeze potentialii dusmani ,si sunt destui si ce este mai grav sunt la granitele noastre .
George ne roaga sa distribuim articolul pe retele de socializare etc . O sa vedeti cate distribuiri si like-uri o sa avem , cateva nu stiu daca o sa se stranga cateva zeci pentru ca oamenilor din tara asta nu le pasa de Armata Romana de oamenii ei desi sunt pe primul loc in incredera populatiei .
Sa va mai spun cum se mobilizeaza americanii cand vine vorba de armata lor, de veteranii lor . Nu cred ca este nevoie , stiti cu totii . La noi lipseste complet acest spirit .
pe primele locuri in topul increderii polulatiei se afla armata si biserica.niciuna dintre aceste institutii nu merita onoarea asta.
lumea are incredere in ceea ce nu cunoaste,
certitudinea inseamna neincredere,
o persoana, o institutie formata din oameni (pe care ii cunosti) poate gresi, este omeneste,
o persoana, o institutie, pe care nu o cunosti iti poate crea o imagine deformata a realitatii ca sa pui botu la minciunile ei,
nu degeaba politicienii au sociologi in spate in campania electorala,
ei nu trebuie sa prezinte realitatea, ci ceea ce alegatoru ar presupune ca ar fi o solutie buna, iar la noi solutia buna este mai multi bani pt. pensii si salarii.
de putin zile agenturili moskva prin sefii psd au iesit in fata sa ne spuna ca nu ar fi bine sa cumparam corvete si modernizari de taburi ca ar fi prea scump,
binenteles serviciile lucrează non stop la interceptarea relatiilor amoroase si cancanurile dintre politicieni,
si ne spun ca nu exista amentari la adresa sigurantei nationale,
nici o arestare la orizont,
cred si io n-am avut norok
pana la urma cea mai mare amenintare este insasi existenta oamenilor care nu-si fac treaba
Subscriu.
Insa ce nioaba faci cu oamebii ?
Muti sunt pensionati , altii deprofesionalizati altii plecati.
Asta cu lipsa oamenilor calificati, sau macar tineri cu potential chiar e o problema. In cazul tinerilor, cei valorosi majoritatea pleaca. Putini raman.
Ce bun era plutonul de executie…Asta primeai pentru „inalta tradare si subminarea economiei nationale”. In momentul cand distrugi totul fara a pune nimic in loc atunci inseamna ca „cineva” a comandat asta. Nu-i greu sa banuim cine, multi ne-ar dori slabi si inofensivi. Eu am asa o obsesie cu rusi si unguri -avem multi ratati in politica damboviteana banuiti ca lucreaza pentru unii sau altii. Ma uimeste ca Serviciile au stat cu mainile in san, n-au facut nimic, poate chiar au ajutat la asta. Ehh, e bine ca le-au luat din banici, vor fi mai putine prezervative la SRI si SIE! Din punctul meu de vedere, astfel de pramatii n-au rasarit peste noapte, ele au fost cultivate si impuse acolo unde exista/existau interese. Daca jigodiile astea ar avea un pic de mandrie si-ar face sepukku -dar n-au, din fericire pentru ei si din pacate pentru noi!
irosesti munitie degeaba pe astia.plus ca la cum se multiplica ..destinul lui sisif.
avem parghii si legislatie,trebuisc puse in aplicare.este anormal ca vasta majoritate a tarii sa se zbata in probleme economice continue iar o mana de abonati la banul public impreuna cu cercurile apropiate sa o huzureasca la nesfasrit netrasi la raspundere pentru colapsul economic.
Corect , tradatorii ar trebui inecati in hazna , nu trebuie irosite gloantele !
De ce sa mai pierzi timpul cu ei, pac-pac si pa! Un exemplu elocvent pentru toti dihorii. Ii arunci dupa in hazna. Deci, nu scapa nicicum de baia de…rahat.
Nu-i bai. Sa dea sentinta si vin io cu toporisca 🙂 )))))
frumos articol… Trebuie sa-l vada si DNA
Te asigur eu ca l vede!
De ce esti asa de sigur , esti de la DNA ?
Ideea de stat nu prea exista la români. Statul e pt cei mulți o sleahta care fură. Nu reprezentanții care te apără. Din păcate. Statul a fost turc sau austriac pana la independență, apoi organizat de dinastia germană pana la ww2 apoide inspirație sovietică iar în ultimii ani ai comunismului Ceausescu își ținea familia (romanii) în frig, întuneric și alimentație rațională. .. Adevărată noastră experiență statală începe în 1989 și începe cu niște borfași. De unde grijă pentru oameni, de unde autostrăzi, spitale și învățământ de calitate. Bruce a fost un stupid, un stupid de optimist. Moise care ia condus pe evrei în țară făgăduinței nu a pus piciorul acolo pt ca încă avea mentalitate de sclav. Cred ca noi, generația noastră, aveam 13 ani la revoluție nu va apuca un stat roman în adevăratul sens al cuvântului.
Brucan, desigur
Buna ziua,
Din pacate cei care conduc armata romana si politca isi servesc propriile interese meschine,precum si interesele celor care vor sa distruga Romania.
De curand am fost la centrul judetean de recrutare al armatei si m-am inscris la concursul pt soldat gradat profesionist in aramata romana.Precizez ca am un serviciu,sunt angajat ( asa ca nu ma duc de foame in aramta )
Problema pe care am observat-o( si se pare ca asa este ),sunt absolvent de facultate cu licenta si asta e o problema f mare….pt ei.
Vineri la Breaza a fost o alta serie de candidati care au dat examenele ( testul psihologic si probele sportive)
Un coleg de generatie a fost acolo si a fost respins dupa ce a luat toate probele,Motivatia lor a fost ca este prea destept pt armata si ca are facultate(asa i sa spus neoficial,oficial a picat testul de personalitate care se da la inceput,dar rezultatul se da la sfarsitul probelor).
Cum este posibil asa ceva,nenorocitilor,ipocritilor,ar trebui sa fie excutati toti conducatorii armatei,sa va fie rusine.
Nu era mai bine ca acest test de „personalitate” sa se dea la inceput cand de duci sa te inscrii,sa spuna…..bai nene tu ai facultate nu ai ce cauta aici…..tu esti prost cu 7 clase hai incoace……..
Adica niste mucosi de 18,19 ani cu maxim 10-12 clase,sunt mai buni pt armata decat un om cu facultate si trecut prin viata.
Sunt f dezamagit de aceasta atitudine,armata este pt toti pt toti oamnenii care sunt apti si vor sa lupte.Daca un om valoros cu experienta i-ti bate la usa,tu al dai afara??!!!,mi se pare o atitudine de neconceput.
1.Prea multa carte pentru a primi ordine de la un suboiter sau gradat.
2.Trebuia sa le duci doar diploma de bacalaureat.
3. N-ai avut pile.
4.Mai bine ca nu te-au primit .
Referitor la punctul 4 iti povestesc,din proprie experienta, cat de grijulie este armata cu angajatii cu grade inferioare.In perioada 89-90 am efectuat stagiul militar intr-o unitate de parasutisti.In ianuarie `91 ,din dragostea pentru zbor,m-am angajat la o unitate de cercetare prin parasutare.Dupa un an am avut probleme de sanatate si dupa o internare la Spitalul Militar Craiova m-au clasat ca fiind inapt serviciu militar iar pe decizie,au avut deosebita grija sa-mi scrie „boala survenita in timpul dar nu din cauza indeplinirii obligatiilor militare”M-am trezit brusc in imposibilitatea de a continua tratamentul plus ca nici ajutor de somaj nu puteam primi caci nu eram apt de munca.Dupa un memoriu depus (cu pile!) la MAPN am ost chemat la Spitalul Militar Bucuresti.Comisia de medici de acolo mi-au schimbat „incadrea ” trecand in decizie „boala survenita in timpul si din cauza indeplinirii obligatiilor militare” si mi-au acordat pensie de invaliditate si am beneficiat timp de doi ani de tratament in spitale militare.Dupa doi ani,timp in care slava Domnului m-am vindecat,alta comisie ,dupa ultima internare mi-a dat o decizie in care se spune „…Vindecat” iar la concluzii „inapt serviciul militar pe timp de pace,apt limitat la razboi” Mi-am luat un job prin civilie iar prin 95 am avut o incercare de a-mi schimba incadrarea medicala dorind sa ma inscriu la Jandarmerie.La solitarile depuse la comisariat si la MAPn in care ceream doar o evaluare a situatiei medico-militare de catre o comisie de specialitate raspunsul a fost niet .
@Hadrian :e normal sa fie asa. nici in privat nu te ia nimen, daca esti prea competent pentru o anumita pozitie. din mai multe motive. primul ar fi ca , in scurt timp dispare motivarea, cu toate problemele ce pot aparea de aici. nu mai dezvolt subiectul ca nu vreau sa deturnez scopul articolului…. te-ai gandit ca e cel putin suspect ca un absolvent de facultate cu potential sa faca o cariera frumoasa , se inscrie asa, ca simplu soldat? daca aplicai pentru un curs de subofiteri sau pentru altceva pe o pozitie mai sus pe scara ierarhica poate avea succes….
soldat cu facultate?!
Mersoa frumos e o BELEA!!!!
Aia cu facultate trebe sa fie ofiteri
Si da sunt preferabili pustii. Mai usor de „dresat”
Cred ca cel care ți-a s op us ca ești prea deștept pt. armata a râs de tine.Am muiti colegi sgp cu facultate ba chiar se mărește punctajul la angajare fata de unul cu mai puțină școala.Altul a fost motivul pentru care ai fost respins.
@iuli30 ce inseamna sgp?
N-a avut pile.
Stati ca nu inteleg: si sa te incadrezi in armata iti trebuie pile?
Nu.Oricum suntem prea putini.Anu acesta din unitatea mea au plecat șapte sgp si au venit doi.
Soldat si gradat profesionist.
a ok. multumesc!
Era prescurtarea de la *editat….,ce naiba am pretentii raster!
Poi adrian..asta e concepția..lor nu le tre oameni deștepți competenti apți..ca iar face de rusine pe ei..ăstia destepti gândesc pun intrebari evaluează..competiția..ei nu au asa ceva in vocabular.lor le tre cozi de topor..gata sa execute ordinele fara comentarii gata dă moară pt ei ca sa se salveze ei însisi.mentalitate comunistă în anii 2016.
Eu dupa un schmb de replici cu un militian ptr ca n am vrut sa semne o amenda m a acuzat ca n am nici doua clase I am spus ca daca aveam doua clase eram militian prietene !!!
O serie de întâmplări si evenimente le stiam..altele le am aflat..de aici si pesimismul meu din comentarii..oricât de patriot ai fii..nu poți trece cu a vederea trădările naționale.dezinteresul prost ia.lăcomia..trădarea.ce sa facem cu acesti asa lideri ai notificare ne ar vinde cu prima ocazie?ăstia ne ar vinde si ficatii din noi dan ar putea sa si salveze ei banii si afacerile.rusine.
Tara de vrea prost, Armata te vrea prost, noi suntem prosti ca-i vrem binele Tarii si Armatei!? Multi frecangii in Armata, multi pititi pe-acolo in fotolii caldute asteptandu-si salarul. Sper, Georgica, sa plece toti astia, dar tare mi-e frica ca astia vor ramane. Unde le-ar fi mai bine ca aici?
Întreb si eu, așa sa ma aflu in treaba – de ce sa accepți ca si compensație T55 si nu T80 ? T80 este , după părerea unul dintre cele mai puternice tancuri fabricate de ruși – poate cel mai puternic …
Pt ca T 55 ne-au oferit…
Asta daca nu gusatii de-atunci asta au cerut! Ce T-72, ce T-80, T-55 ca asta-i lumea lor, lumea cunoscuta. De ce sa se complice cand pe asta-l stiu, au si scule, au si suruburi pentru el, il stie tot poporul. Mare scula!
pai gusatzii astia sunt urmasii gusatzilor lui ceausescu.geniul fugea de modernitate/modernism mai ceva ca dracul de tamaie(vedeti povestea cu electronica pe tancuri) asa ca au ales ce puteau intelege si ei..T55.
Ok, si de ce nu am cerut banii? Noi am luat ce au oferit ei?
Pentru ca Rusia era intr-o stare apropiata de faliment si nu avea bani sa plateasca, asa ca au oferit produse. La fel au facut si cu alte tari carora le datorau bani, sau mai bine zis, ale caror datorii le recunosteau.
Intr-adevar e un mare semn de intrebare de ce noi am primit T-55 si nu altceva mai bun, gen T-72, avioane MiG-29 din seria 9.13, rachete sol-aer Buk, rachete sol-aer S-300 chiar si prima generatie, si asa mai departe.
Oare n-au vrut ei sa ofere nimic altceva, oare romanii au fost prosti sau tradatori si au cerut T-55…. sau combinatii intre cele doua?
Ungaria a primit T-72 si MiG-29 ca si compensatii in contul unor datorii pe care fostul URSS le avea catre Ungaria.
MiG-29 stiu ca au fost noi, T-72 nu cunosc.
pai sint sub ocrotirea unui sfint:
SFINTUL COMISION.
doar nu credeti ca vom fi atacati de cineva ..??
„sa atentioneze”, cu o declarata “prietenie protectoare”, ca a fost atacata onoarea militara si pot urma consecinte” acest lucru este extrem de grav si rezuma starea jalnica in care a ajus institutia Armatei. Astia vorbesc de onoare? Gangsterii astia supraponderali de pe care curge untura si se mandresc cu o parada a modei esuata si 12 masini 4×4? Suna a amenintare si ar trebui sa faci demersuri in sensul asta.
Sunt pacalici 🙂 , doar gura de unii dintre ei.
„Ei” ii apecieaza doar pe cei care ii pupa in fund, scriu articole elogioase sau searbade, lauda conducerea armatei si care ataca voalat chiar ind nationala…
Doar ca nici noi nu suntem singuri iar onoare inseamna sa-ti aperi tara si armata aia adevarat nu jigodiile care o conduc.
Pe acest criteriu RoMilitary a refuzat sa aiba orice contact oficial cu MApNul, nu avem acreditari, nu postam poze cu sefii armatei, nu-i bagam in seama, iar ei ne-au ars de cate ori au putut, ne-au interzis accesul oficial in uzine, nu ne raspund la cererile de informatii, etc…
Dar… vedem pana la urma cine doarme pe perna lui cu sufletul impacat si cine sta cu frica-n san si cugetul murdar pentru inalta tradare.
Pacalici mosteniti din vremea comunismului George. Imi aduc aminte cand eram in armata. In 1989. La rachete antiaeriene. Batranele Volkhov (SA-2). Si trebuia sa vina o comisie in control. Eu eram incadrat la „ID” (indicare-dirijare). Si da-i antrenamente si noi si ofiterii, sa iasa totul bine. Si vine ziua. Vine comisia. Unul mai gras ca altul. Nu i-a interesat cat de antrenati eram, cat de bine urmaream tintele. Un gras a ridicat presurile cauciucate din cabine sa vada daca „tehnica” e intretinuta corespunzator. Ramasese un fir de praf pe sub presuri si pentru asta ne-a ars la calificativ. Pe noi (soldatii in termen) nu ne-a afectat prea tare, noi numaram zilele pana la liberare, dar nu pot sa uit nici acum cat de suparati erau ofiterii. Ma refer la locotenentii si capitanii cu care ne antrenam aproape zilnic.
La ce unitate ai făcut armata?
@Iuli30: divizionul de rachete era la Adanca (undeva intre Ploiesti si Targoviste). Regimentul era la Crabgu lui Bot (Langa Ploiesti). Am intrat cu Google Earth si divizionul e desfiintat. Se mai vad fundatiile cazarmii.
…Crangu lui Bot……
Sandel,divizioanele s-au b desființat cam așa:Șoimari si Adâncata în 2000,Baba Ana,Adanca,Campina si Baicoi pe 29 aprilie 2002.Adancata s-a reînființarea în 2003 prin mutarea dn. de la Boranesti din cadrul Bg.1rsa.Amintiri.
@Iuli30: Ca ce ai fost incadrat. Eu am fost operator indicare-dirijare, desi pe la alarme mai suplineam si operatorii SRC. Era o statie radar, o vechitura P15 parca, ca sa porneasca rotatia antenei trebuia sa incepi sa o manevrezi manual, dupa care reusea motorul sa mentina rotatia. M-a ruga George mai demult sa ii scriu niste articole legate de experienta mea in legatura cu sistemele de rachete SA-2, am tot lasat si nici azi nu am reusit sa le scriu.
Rtg la sala radio si R-1300, la Baba Ana,dupa care rtg sala radio si op.kss la bg.1rsa Chitila.Acum operator rd.rl. la alta unitate.Am vreo 10 ani la raa.
Si pentru sanatatea dumitale nu iti este teama?
Am făcut armata la regiment în 98-99 după care m-am angajat imediat la divizionul de la baba ana,care s-a desființat in aceeași zi cu Adânca,Campina si Baicoi.Era să uit:reg. s-a desființat mai devreme,in 2001.Intr-un fel am fost colegi.
RD,ma țin sănătos aia 10% spor de radiații.
Mda, 10%…bataie de joc.
in urma cu 3 ani, imi spunea o doamna doctor care lucra pe o sectie de radioterapie ca primea spor de 15%. Mi-a spus ca intreg personalul sectiei respective a avut insa grija sa isi aduca pe lume copiii inainte de a incepe lucrul acolo. Cam inconstienti: lucrau intr-un ritm infernal. Cererea mare, personal putin; nici nu mai asteptau aerisirea bunkerului intre sedintele de radioterapie. Incasau si ei de ii lua naiba.
Mi-a spus sotia ca a citit candva de un caz publicat de OMS: un bloc turn din Londra pe care se gasea amplasata o antena pentru telefonie mobila. Era acolo o incidenta a neoplaziilor ceva de speriat.
Oricum, multa sanatate va doresc.
Mulțumesc RD.Asa ca fapt divers:la b Chitila când cuplau toate cele patru statii de rd.loc. si te apropiai cu un tub de neon ,se aprindea.
@iuli30:, RD: nu are treaba radiatia electromagnetica emisa de radare cu cea de la radiografii. Iuli30, stai linistit, nu esti in pericol, ca doar nu stai calare pe antena in fascicul. Ala e directionat, nu se imprastie in toate partile ca lumina de la bec. Iar intensitatea campului scade cu patratul distantei. E lege fundamentala a fizicii.
Sandel, bineinteles ca nu e acelasi tip de radiatie, dar asta nu inseamna ca organismul nu este afectat. Importanta este odihna, numarul de ore lucrate efectiv in acel loc sa fie cat mai mic, hrana de calitate, vizita regulata la medic.
Sandel,nu stăteam calare pa antena dar în Capu Midia erau trei p-18,trei prv-13 si doua p-37.Plus radarele de la Kub si Osa. Unde sa te ascunzi în câmpul ala?Si era vorba de o lună pe an ,în fiecare zi.
Pe an
pai daca a fost atacata ” onoarea militara”, sa ne provoace la duel.
eu ma inscriu primul.
p partida de scrima domnilor ??
Astora, daca se aseaza in garda, pentru un duel cu sabia, le crapa pantalonii in cur.
mai avem si varianta cu „mirosit ciorapii” …
Eroule, era sa ma costi o tastatura, am improscat tot cu cafea pe aici!!!!!!!!!!!!!!!!!
ar fi si in echilibru instabil spre in fata, cu suprasolicitarea genunchilor, din cauza profilului „contondent” 🙂
Ce spune un general adevarat al AR despre starea artileriei:
” Nu pot să nu menţionez involuţia în potenţialul de lovire la distanţă al artileriei terestre, fiindcă acum mai bine de jumătate de secol, în 1961, armata română dispunea de rachete operativ-tactice, iar un an mai târziu, de rachete tactice, primele asigurând posibilităţi de lovire la 300 de kilometri, iar celelalte la 72 km. Paradoxal, astăzi, distanţa maximă de lovire este de doar 45 km, ea fiind asigurată de sistemul LAROM aflat în înzestrarea marii unităţi pe care o comand!”
Sau ” Din păcate, o spun cu toată responsabilitatea, pierdem cadenţa în momentul de faţă, în ceea ce priveşte modernizarea artileriei, în raport cu realizările pe plan mondial. Lipsa unor senzori performanţi în descoperirea ţintelor, exceptând Sistemul Argus, generează o disfuncţie acţională majoră artileriei. Cine nu deţine astăzi radare contra baterie este anacronic în raport cu realităţile câmpului de luptă. De asemenea, un alt neajuns îl reprezintă lipsa muniţiei inteligente..” Cititi in Observatorul Militar:
http://presamil.ro/nu-vreau-sa-pierdem-cadenta-inzestrarea-artileriei-romane/
Unii au mai inceput sa vorbeasca, am citit si eu interviul.
George ,au fost si generali adevarati care au vorbit inainte .
Spre exemplu , Observatorul Militar a publicat demult , inaintea scoaterii din dotare a ROT-urilor, un articol mare, de o pagina intreaga , care ofiteri superiori de artilerie au facut o pledoarie pentru mentinerea lor in dotare , si dotarea cu capete de lupta cu bombleti ( bombleti s-au produs in tara , industria aeronautica inca avea capacitatea de a construi containerele capetelor de lupta ).
Ca un mijloc puternic de descurajare a unei invazii a tarii . Daca vrei , un fel de Assault Breaker romanesc . O arma care putea lovi coloanele de asalt inamice de la 70/300 km .
Degeaba .
Oricum, vad ca putina lume de aici citea Observatorul Militar in acele vremuri .
Na că am postat un comentariu acolo şi NU l-au şters. Să mai zici ceva…..
George, cat de lungi ai bratele? ……………. ca sa stim daca te poti sinucide cu o arma cu luneta calibrul 12.7 sau 14.5mm……
🙂 E veche bre asta, cica la Moscova un ziarist de opozitie s-a sinucis cu o arma cu luneta de la…300m departare! 🙂 .
14,5mm?! Pai ce bre trag cu AA-ul dupa persoana mea fizica? 🙂 😉
Georgica, nu rade ca in Coreea de Nord asa fac! Micul Kim considera ca 14,5 mm gaureste mai bine, te curata definitiv de toate pacatele, pot astfel studia anatomia umana pe matale. Da’ nu-ti fie frica, venim noi muntenii cu bata si te protejam. O ghioaga de stejar face praf o melita d-asta de 14,5.
e suficient si un pistol, cu conditia sa golesti tot incarcatorul 🙂
Auzi ma tu sa faci planuri cum sa te impuste pe tine nu pe mine 🙂 .
eu ziceam de principiu, nu de persoana. Nimic personal! 🙂
nu pe persoana fiziza?
Explicatia e mult mai simpla – astia ca Mezei si ca tine au distrus totul pentru a avea bani de curve si croaziere, pe de o parte, si pentru a trece din aparare (unde ati vazut ce ura puteti genera in 1989, cand toata lumea a fost sau a trecut impotriva voastra) in atac – sa distrugeti lumea inainte de a va distruge ea pe voi. In Imperiul lui Asimov e cazul planetei Trantor (si chiar vi se potriveste cuvantul!) care pare devastata, dar ai carei agenti sunt infiltrati in tot fostul imperiu. Cu diferenta ca asta era fosta capitala, deci cauza era legitima. Voi sunteti fosta groapa de gunoi, care doreste sa transforme toata lumea intr-o groapa de gunoi, caci atunci ati fi cei mai vechi, cei mai calificati si ati avea ocupate locurile cele mai bune.
???
bai dar chiar arata bine bizonul nostru,da bine in poze.
@nu matale bre?
am inteles ca te referi la avataru meu
pai la ce altceva?
Ne trebuie o reforma generala a armatei cu oameni iubitori de patrie nu tradatori.
Spre sfarsitul anului multi ofiteri superiori vor parasi armata, si buni si rai.
da ,am citit.insa de ce o fac si cum o fac?
sistemul le-a expus situatia,ori aleg sa iasa benevol cu derpturi depline ori raman si risca anchete plus modificari legislative la venituri.
tot un drac,win-win pentru ei si atat.prostul cotizeaza incontinuare.
despre reforma in meapene tot urlu dar mai este o chestiune,cine vine din urma…ce iese de pe bancile scolilor militare.
O fac balcanic-romanesc, cartea lui Trotsky despre Romania si clasa politica e inca actuala.
Cu pensia minima de 3000 euro sau cum?
pai tot sa iesi la pensie ?
By the way, am tot vazut la MStM, in ultimele luni, ceremonii de iesire la pensie pentru staff. Stie cineva cum erau cei care au plecat si cu ce fel de oameni sunt inlocuiti? Nu de alta, dar sa ne dam si noi seama in ce directie curg apele ……
Cei mai multi sunt oameni din eșalonul secund care faceau munca cu care se lauda sefii lor. Sunt inlocuiti cu alti oameni, in general cei noi nu prea mai au experienta lucrului in situatii in afara ”rules”.
Va recomand o carte „IAR 93, oameni si fapte” scrisa de Gheorghe_Ion Vaida, fost pilot. Daca veti citi printre rinduri veti intelege ceva din modul in care a fost boicotat acest program.
Nu inteleg de ce de atatia ani, sau macar acum in ultimii 2 ani, cand DNA-ul e liber sa-si fac treaba, nu investigheaza nimic. Si au atatea de investigat…au si primit multe sesizari de la diferite categorii de personal al Armatei. Buboiul e imens si pentru a fi spart, „trebuie rupta pisica in doua”, altfel nu se va reseta nimic: inzestrare, mentalitati, spirit de corp samd samd.
pentru ca buboiul „secret militar” e mai mare niciodata.o ancheta acolo inseamna devoalare sistemului in sine…incepand din decembrie ’89.
DNA ,limbricii, sa ancheteze Armata ? Cred ca e cea mai buna gluma pana la ora aceasta. Armata este stat in stat sj oricând poate decide soarta unei tari. Mai tare ca Armata nu este nici o institutie, cu toate ca de la distanța pare destul de slăbită însă in mentalul colectiv romanesc Armata nu poate fi substituită de nimic.
pentru ca deocamdata beneficiaza de imunitate…astia si cei din cultele religioase. adica astea care beneficiaza de ce mai mare incredere..
E libseer sa ce?!
Eliber la Rarinci, al alergat duoa traficu de capre, saltata babute cu „oua negre” samd etc si tot asa.
Insa sunt mormane de acte de la Curtea de Conturi, de la Corpul de COntril al Primului Ministru, de la „Aiditatri” platite scumo.. acte care zac in nelucrare!! DNA aleatga dupa fleacuri , fotbalisti etc insa .. insa marile afaceri canciu.
SI mia de cruand DBA o ia si „in bot” „Fapta nu e prevazuta de legea penala” !!
DraCule asta este praf i ochi. Exact ca si aia de la fisc care alerga dupa babele care vand patrimjel sau dupa ala care bnde 2 butoaoe de vin insa aceisi inspectori ocolesc cu grija cestii „grase”
George, foarte bine, asa trebuie, s-a mers prea mult cu rahatul sub pres.
Parerea mea poti discuta cu Romania Libera, aia taie in carne vie cand e vorba de prostie si coruptie.
Sunt mai mult decat sigur ca o sa te asculte, nu inteleg de ce nu apar acolo ceea ce spui tu aici.
Ce a mai ramas ”independent” in presa cam astia sunt, poate si Adevarul.
@George GMT,
Un lucru nu imi e clar inca…..conform legislatiei in vigoare, aceste fapte s-au prescris sau inca mai pot fi supuse cercetarilor penale de catre DNA? Daca da, nu ar fi rau sa trimiti un mail mai pe indelete la directie! 🙂
Faptele de coruptie este destul de probabil sa nu mai fie supuse anchetei, in schimb daca se cade de comun acord asupra termenului de ‘Tradare Nationala’, nu cred ca pot sa ‘fenteze din glezna’ trecutul.
La fel ca la in redeschiderea dosarului Revolutiei, l-au trecut la crime impotriva umanitatii, nu s-a ptut invoca astfel prescriptie, iar acum ii fac pe unii sa tremure la varsta a III-a!
Sincer nu stiu.
De foarte mulți ani urmăresc acest blog în fiecare zi fără nici o excepție ,nu am comentat niciodată dar azi simt nevoia să intervin ,să vă dau un exemplu , când am început eu muncă în domeniul meu ( programare ) pe la începutul anilor 1998 industria de IT locală nu exista și când spuneai la cineva ce meserie ai se uita la tine lung de tot ,am fost nevoit să iau calea străinătății unde am rămas și în zi de azi ,de loc sunt din Reșița unde pe vremuri exista producătorul de tunuri Arsenal Reșița și am verișori primari care au lucrat acolo până la închidere ,sa pierdut o adevărată generație de ingineri formați în ani 90 ,varul meu în prezent proiectează instalați sanitare el fiind inginer cu statut special !
Guvernul României indiferent care era el dacă dorea industria de apărare era la cel mai înalt nivel cu generația care a avut o ,să ne uităm la industria IT unde sa ajuns și unde era acum 10 ani să zicem că pondere în PIB , nu este timpul pierdut ,trebuie 10 ani ca să pui o industrie pe picioare și foarte mulți bani , beneficiile sunt uriașe exemplu ponderea industriei militare americane din produsul lor intern brut !
PS : totul depinde de cine câștigă 11 decembrie !
Intre ideile promovate de noi (si eu sunt inginer IT&C) pentru industria de aparare se regaseste si altoirea modelului legislatiei IT&C pe industria militara… vezi primul punct de aici:
http://www.rumaniamilitary.ro/ansamblul-masurilor-de-redresare-a-industriei-de-aparare
Tocmai a fost adoptata recent in senat legislatia industriei de aparare… insa n-am reusit inca sa gasim un exemplar in forma finala, sa vedem cate dintre idei se regasesc acolo.
Am citit articolul la vremea lui, felicitări !!! Ce ma șochează pe mine este următorul fapt : tot ce vedem noi acum , negocierile ,contactele între mari producători și guvern au existat tot timpul dar nimeni nu le-a vrut până acum ,au zăcut prin sertare la guvern , să nu vă mai zic câte se vor face prin intermediul GovITHub anul acesta cu proiecte găsite și puse cap la cap de amici mei :))
Ha? pe la începutul anilor 1998 industria de IT locală nu exista Sugur sigur?
GECAD era deja infiintat. Sti ala care a vandut RAV
Florin Talpes deja ea pe piata …
Si oricum cel putin de [prin 77 nu puteam intra inyr-o carciuma mai d erdoamne ajuta si sa nu aud o dicutie despre calculatoae. Eenevant .. ca ls serviciu dicutai despre fotbal!
A da . Su eu ma mancat o paine in domeniu …
A si sa nu uit anul 1998 este UINUOLL SINMGUR! Poate ai dorit sa scrii „inceputul anilor 90”
Se poate Domnul Ghiță :))) legat de discuții la cârciumă prin 77 nu am cum să știu ( sunt născut în 1978 )legat de industrie IT locală la Reșița lipsea cu desăvârșire , de-alfel am plecat printr-o companie de recrutare din Timișoara în 1998 că nu se găsea nimic de muncă în domeniul meu !
PS : ești haios și experimentat !! Mă înclin cu respect!!
Si zau asa acum e plina Resita de fime IT ?!
Ca ati plecat in 98 nu ma mir. Ca era mare „praful” Recunosc cinstit ca pana si eu m-am gandit sa plec dar implineam 46 de ani deci …. deci fara miscare! Insa atunci au plceat f multu .. dintre colegii mei „numai” vreo 4 (40% !!)
Dar sa stiti ca si azi firmerle de IT sunt prin Bucuresti, Cluj si Timisoara Intra si Iasiul pe piata …
Lipsește și în zi de azi ,orașul e mort din toate punctele de vedere ,unde sunt florile de fier ale reșiței ??
Daca ar fi macar unul condamnat ptr tradare ar fi un semnal ca se face ordine si vor veni investitiile,cum va explicati ca un ultimul an sub Ciolos sunt bani si se face curatenie cam peste tot .Sa nu uitam si cealalta latura cand gusatzii ar putea forma grupuri inchise de unde se pot sifona informatii dade dade le ofera maica rusie un loc caldut in loc de puscarie in tara!
Ia de aici : O brigada de aviatie si una de blindate vor fi amplasate in Europa in aceasta iarna, in cadrul eforturilor NATO de a asigura flancul estic in fata atitudinii agresive a Rusiei, scrie site-ul american specializat in chestiuni de aparare Stars and Stripes .
Ministerul roman al Apararii a precizat ca partea americana a confirmat, prin Biroul de cooperare al SUA la Bucuresti (ODC), faptul ca „Brigada a 10-a Aviatie va fi dislocata in Germania si va desfasura exercitii in regiunea Marii Negre si in sprijinul operatiunii ‘Atlantic Resolve’. De asemenea, elemente ale Brigazii a 10-a vor fi dislocate si pe teritoriul Romaniei”.
„Detalii privitoare la numarul, tipul de aparate de zbor si perioada pe timpul careia vor fi operate in Romania nu va pot fi puse la dispozitie, avand in vedere ca ele fac parte din categoria informatiilor clasificate la acest moment”, a precizat Ministerul Apararii, la solicitarea HotNews.ro.
Brigada a 3-a de blindate din cadrul celei de-a patra Divizii, amplasata in Fort Carson, in Colorado, va trimite 4.000 de soldati in Europa, a anuntat joi armata americana, intr-un comunicat, potrivit stripes.com. Un purtator de cuvant al armatei a confirmat ca unitatea va pleca in ianuarie.
Brigada a 10-a de aviatie din Fort Drum, New York, va trimite 1.750 de soldati, potrivit unui alt comunicat al armatei americane. Acestia vor ajunge in Germania in martie.
Pentagonul si-a sporit semnificativ prezenta de militari si echipament in Europa, pentru a contracara agresiunea ruseasca, pentru anul fiscal in curs fiind alocat un buget anual de 3,4 miliarde de dolari, triplu fata de precedentul exercitiu fiscal.
Brigada a 3-a de blindate va fi prima brigada in rotatie continua amplasata in Europa. Brigada va ajunge in Polonia si va asigura misiuni in mai multe tari din Europa.
Un batalion de tancuri M1 Abrams va acoperi regiunea baltica a Estoniei si Letoniei, in timp ce un altul va opera in Germania.
Un batalion de infanterie mecanizata cu transportoare de trupe M2 Bradley si tancuri M1 Abrams va reprezenta contributia americana pentru o prezenta avansata in Romania si Bulgaria.
Cartierul general al brigazii va fi in Polonia.
Brigada a 10-a Aviatie va fi prezenta in Europa cu circa 60 de aeronave, inclusiv CH-47 Chinooks, UH-60 Blackhawks si elicoptere medicale, a declarat un purtator de cuvant.
Brigada va avea cartierul general in Germania iar unitati ale brigazii vor fi amplasate in Letonia, Romania si Polonia.
Concluzia?,citez din articolul de mai jos!,: Oare câţi români din ziua de astăzi ar mai fi capabili să repete, în caz că, Doamne fereşte!, sună goarna, faptele de arme şi sacrificiile nu foarte îndepărtaţilor lor strămoşi?
http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cand-romanii-isi-dadeau-viata-tara-sarja-robanesti-eroul-iuliu-rosca
@Hadrian, toti vom fi capabili, stai linistit.
Problema e sus unde e putregai din ala gros, iar in ziua de astazi din cauza acelui putregai nu mai esti considerat un patriot, ci un fel de gica-contra,
un gigi contra sistemului, toti scurmatorii , gen Tariceanu si mogulul Dragnea culmea, folosesc aceasta formulare ( contra sistemului ) impotriva celor care vor sa schmbe ceva in tara.
Si la o adica a fi patriot inseamna sa spui si adevarul si sa-l aperi daca trebuie.
Sa vezi cand suna goarna cati vor veni, fara nici o problema.
Ar fi si vor fi. Cand exista incredere exista si sacrificiu.
De aceea toti coruptii trebuie inlaturati indiferent de culoarea politica sau grad bisericesc sau militar (vezi episscopul ala cu mantie de Freddie Mercury care vine la parchet cu o escorta de 30 de popi sa nu ajunga ziaristii cu intrebari).
Intrebarea este cand o sa ajunga si la baietii smecheri din Armata. ca si pe acolo s-au sifonat bani si s-au ingropat initiative bune pentru tara.
Curatenia nu se va face intr-o zi sau un an. Mai e nevoie de ceva timp – dar si ce se intampla azi era aproape de necrezut in urma cu 10 ani. Asa ca …. poate poate in 5 ani Romania va arata mult mai bine. Sper.
ar trebui mers la DNA si la politie pentru tradare in cazurile acestea
Off topic, ia uite ce vor primi afganii…
http://www.janes.com/article/65642/afghan-air-force-to-field-black-hawk-helos-in-place-of-mi-17s
@Tzupy, vai de steaua lor…..amaratii aia, sper sa le foloseasca…cu folos.
Acolo e varza din aia groasa, greu sa-i separi pe cei buni de cei rai, sunt in fundul lumii cu gandirea lor tribala.
Si problema ca ..americanii mai mult ii incurca, decat sa-i ajute.
Lipsa de neincredere e la cote maxime, americanii vine peste anumite localitati si mai rau le fac……deoarece pleaca ..si vin apoi talibanii sa-i omoare pe cei ramasi dupa.
Totul trebuie facut cu cap si administratia americana s-a cam saturat de A-stan….
Acolo trebuie sa stea multe decade sa-i schimbi, apoi sa aiba incredere in straini si …asta costa
Pentru falimentarea industriei de armament nu cred ca DNA-ul nu se va sesiza. Si chiar daca o va face, nimeni nu va plati cu ani grei de puscarie si cu confiscarea averii.
Da cum sa nu …. DNA
Iar o iau la mana treaba cu Microsoft. Acu se leaga de fostu duirector Hotran si de Artopolescu …. cau au vadnut lu Florica da nici stropiti cu ageasma nu ar intreba de ce Minsiterul nu a cumprata direct de la firma
Microsoft, EADS, Megapower, Caritas, FMI, Tigareta, privatizari pe un dolar etc., toate aceste subminari ale economiei nationale nu s-au soldat cu nicio condamnare pe viata, sunt peste 4 milioane de romani in strainatate si nimeni nu este condamnat si nicio avere nu este confiiscata.
In toti acesti ani a existat SRI. Ei stiu mai bine ce au făcut.
Daca DNA-ul i-si va face cum trebuie treaba este posibil ca cei vinovati de acest dezastru sa fie trasi la răspundere…… problema e insa cum refaci aceasta ramura strategică a industriei naționale, investițiile necesare pt. retehnologizare sunt foarte mari dar absolut necesare altfel in cativa ani i-i punem cruce iar sabotorii pot spune ca si-au îndeplinit misiunea….sa sperăm ca cei ce vor urma la guvernare vor împiedica dezastrul!
In actualele conditii, cu actualul buget si cu actuala mafie este imposibil de refacut industria militara romaneasca si pregatirea tarii pentru un posibil razboi cu oricine.
Apropos…..foarte bine arata TR-ul nostru ?…de-am avea noi cat de multe ….si proiectile tip sageata din belsug!
off-topic http://www.janes.com/article/65645/lockheed-martin-to-upgrade-south-korea-s-f-16-fighters
Cum se lucreaza cu LM
Pana in 2025 vor upgrada parca 134 buc. F-16 sud-coreene.
Cica vor RACR… asta inseamna o posibila uniformizare a radarelor cu F-15 2040:
http://www.rumaniamilitary.ro/f-15-un-obiectiv-nerealist-pentru-fortele-aeriene-romane
Da, dar mai inseamna ceva….tin linia aia deschisa la F-uri……
Speram sa fie unul destept si sa dea drumul la comenzi noi, macar doua escadrile….
Musoiu….dar oare pricepe careva dintre factorii decizionali in ce hal ne aflam…sa sperăm ca se vor trezi din somn si vor face ce trebuie in cel din urma ceas, eu asa nădăjduiesc!…poate or pricepe ca tot fratii lor mai prosti si mai neinsemnati suntem si noi!..doar n-or fi toți iude gândesc eu…
Apropo, daca Romania nu mai are flota maritima comerciala cum ar putea face export de armament greu, tancuri, tunuri, sau altceva? Va inchiria vapoare?
Da, e mai simplu 🙂
La fel si daca nu mai gasesc alte F-16 si le expira resursa la MIG-21 🙂
Superb 😀
Sa te audă Domnu’ si sa avem noi ce exporta măcar …dupa aia fecem noi rost de ceva ,,plute” ?
Bre oameni buni,
Tot vorbim despre ce s-a intamplat, cum ar fi trebuit sa fie de fapt, care sunt vinovatii, s.a.m.d… hai sa vorbim despre ce putem face concret, sa stabilim cat mai exact cum putem schimba (legal, nelegal, inegal, sau cum dreaq s-o putea) situatia….io asa gandesc, sa facem, ca de zis, spun multe ( mai ales nevrute”alesii”).
In actualele conditii, simplii cetateni nu pot face nimic pentru reindustrializare militara.
Cum asa??? Doar sunt banii nostri la mijloc, ca doar nu vin „alesii” cu ei de acasa ( a se citi conturi ca ce e mai mic de o banca nu le poate tine cashu’).
La o adica noi platim, ar trebui sa se tina cont si de vointa noastra….sa nu zica careva „care vointa” , sau „care voi” ….
Vointa poporului este de a avea salarii, pensii, mancare, divertisment, haine si sanatate si educatie. Putini sunt cei care vor reindustrializare militara si pregatirea tarii pentru razboi.
Asta-i si esenta. Poporul intr-o democratie normala primeste toate cele enumerate, si sunt sustinute de o armata puternica, care sa descurajeze derapaje gen comunism, fascism
sanatosu..nu poti pornii tot cu aceeasi oameni..predispusi la prostie lene hotie,smecherie,comisioaneetc.tre pornit de la 0..iar pornirea asta nu o putem face noi..de la nivelul nostru de simplii cetateni.pestele de la cap se impute.
Capu’ ala imputit noi il alegem, sau il toleram, sau ne facem ca nu il vedem….daca l-am taia, asa, ca simplii cetateni, da’ multi pe strada??
Nu merge asa, tot Justitia trebuie sa-si faca datoria, ca de aceea exista Justitie in tara asta. Nu poporul infuriat cu bate si caramizi si cu tara in anarhie va reindustrializa tara si armata. Ca-i votam este una, dar datoria Justitiei de a face ordine este alta.
Si pe tanti Justitia cine o motiveaza?? Cam oarba o stiam, da’ acu’ cred ca doarme, de nici nu mai aude…
Daca si Justitia este putred de corupta atunci putem foarte bine sa stingem lumina si sa inchidem firma „Romania”.
„hai sa vorbim despre ce putem face concret, sa stabilim cat mai exact cum putem schimba (legal, nelegal, inegal, sau cum dreaq s-o putea) ”
de demult, in repetate randuri, alege de aici:
http://www.rumaniamilitary.ro/ansamblul-masurilor-de-redresare-a-industriei-de-aparare
http://www.rumaniamilitary.ro/petitie-pentru-avioane-noi-si-offset
http://www.rumaniamilitary.ro/o-zi-speciala-pentru-romaniamilitary
http://www.rumaniamilitary.ro/primele-impresii-de-la-simpozionul-de-ieri
http://www.rumaniamilitary.ro/simpozion-primele-concluzii
http://www.rumaniamilitary.ro/simpozion-concluzii-vesti-bune-si-mai-putin-bune-tbt-8×8-si-arma-de-asalt
http://www.rumaniamilitary.ro/editorial-doar-prostie
http://www.rumaniamilitary.ro/cresterea-simbolica-anuala-a-bugetului-mapn-povestea-de-succes-a-nato
http://www.rumaniamilitary.ro/editorial-repornirea-industriei-de-aparare-fara-bani-de-la-buget
http://www.rumaniamilitary.ro/editorial-minima-alocare-de-buget-din-partea-mapn-pentru-supravietuirea-industriei-de-aparare
http://www.rumaniamilitary.ro/cercetarea-un-domeniu-vital-pentru-viitorul-romaniei
http://www.rumaniamilitary.ro/sustinem-cercetarea-medicala-romaneasca
http://www.rumaniamilitary.ro/un-plan-national-pentru-fabricatia-aditiva
http://www.rumaniamilitary.ro/un-plan-national-pentru-fabricatia-aditiva-2
http://www.rumaniamilitary.ro/articolul-de-seara-cum-se-face-promovarea-industriei-nationale-de-aparare
http://www.rumaniamilitary.ro/problemele-majore-ale-inzestrarii-armatei-romane-si-ale-industriei-de-aparare
http://www.rumaniamilitary.ro/polonia-exemplu-pentru-competitia-avionului-multirol-si-offset-ului-militar
http://www.rumaniamilitary.ro/industria-de-aparare-romaneasca-trebuie-sa-moara
http://www.rumaniamilitary.ro/editorial-despre-industria-de-aparare
http://www.rumaniamilitary.ro/firmele-britanice-si-nu-doar-ele-interesate-de-industria-de-aparare-romaneasca
http://www.rumaniamilitary.ro/simpozionul-tehnologii-de-varf-pentru-industria-de-aparare-partea-a-ix-a
http://www.rumaniamilitary.ro/1916-1941-astazi
http://www.rumaniamilitary.ro/hotia-si-prostia-pretului-cel-mai-mic-impreuna-cu-minciuna
http://www.rumaniamilitary.ro/programul-tbt-8×8-situatia-reala
http://www.rumaniamilitary.ro/scrisoare-deschisa-primului-ministru-dacian-ciolos
http://www.rumaniamilitary.ro/ucraina-oportunitate-militara-si-industriala-pentru-romania
http://www.rumaniamilitary.ro/importul-de-tehnica-de-lupta-uzata-solutie-romaneasca-patentata
http://www.rumaniamilitary.ro/bugetul-de-achizitii-al-mapn-o-himera
http://www.rumaniamilitary.ro/impactul-deciziei-de-achizitie-a-avioanelor-f-16-din-portugalia
http://www.rumaniamilitary.ro/editorial-despre-tancul-romanesc-cu-domnul-george-ioana
http://www.rumaniamilitary.ro/cat-mai-conteaza-independenta-si-armata-romaniei
http://www.rumaniamilitary.ro/astazi-protest-la-um-moreni-miza-acestuia
http://www.rumaniamilitary.ro/strategia-fiscal-bugetara-strategia-inzestraii-armatei-strategii-si-planuri-si-peste-toate-inca-o-strategie
http://www.rumaniamilitary.ro/inzestrarea-armatei-romane-versus-cresterea-economica-si-solutia-offset-ului
http://www.rumaniamilitary.ro/ce-este-de-fapt-offsetul-si-cu-ce-se-mananca-el-pai-se-mananca-crud-cu-garnitura-de-baietii-cu-adevarat-destepti
http://www.rumaniamilitary.ro/reindustrializarea-romaniei
http://www.rumaniamilitary.ro/salvarea-economica-a-romaniei-offset-ul-programul-economic-care-ar-scoate-tara-din-criza-si-ar-oferi-din-nou-slujbe-celor-tineri
http://www.rumaniamilitary.ro/este-romania-prea-saraca-pentru-sa-si-permita-o-armata-decenta
http://www.rumaniamilitary.ro/editorial-interzicerea-procedurii-de-offset-colonialism-de-secol-xviii
http://www.rumaniamilitary.ro/guns-and-butter-sau-guns-and-sugar-procedura-offsetului-vazuta-de-dincolo-de-atlantic
http://www.rumaniamilitary.ro/offset-pentru-avioane-la-mana-a-doua-exista-nu-este-doar-un-zvon-rautacios
http://www.rumaniamilitary.ro/editorial-offset-ul-compensatia-si-optiunile-tot-mai-restranse-ale-romaniei
Domnule Marius,
Eu sunt mai „mic” si chiar daca citesc 20 ore din 24, tot mai am nevoie de ceva timp sa stiu tot ce a fost discutat, publicat, dezbatut pe site. Departe de mine ideea ca cineva, nu a vazut,discutat, propus, incercat ceva.
Ma refeream la mai departe de atat, ce putem face?? Chiar nu gasim mai multi ca si cei cativa ca mine care si-ar asuma sa mearga un pic mai departe?
Offset, offset, offset, offset DA, offset. Unde-i offset-ul? Of Doamne.
Pai daca societatea prin instrumentele sale cum ar fi DNA-ul nu corijeaza aceste derapaje ce pretenții mai ai sa schimbi ceva….in primul rand tre’ sa dai exemplu’ sever hienelor ca asa nu se mai poate….organismul prin sistemul sau imunitar tre’ sa lupte sa se insanatoseasca abia apoi i-l poți supune unor solicitări….ori societatea românească abia acum a inceput aceasta lupta cu CORUPȚIA.
Nu poți construi nimic pe o fundatie slaba…..o justitie puternica si imparțială este singura noastra sansa!
@Serghey: hahaha era sa rad. … DNA e instrumentul societatii…
procurorul general al Romaniei a fost propus in timp ce avea dosar la DNA!!! e drept , procurorul de caz a dat NUP dar DUPA CE A FOST NUMIT!!!! scrie in ziare, nu e inventia mea. a iesit careva de la DNA in fata sa zica, bai baieti stop stati asa!
http://www.secundatv.ro/studiu-de-caz/augustin-lazar-numit-procuror-general-desi-avea-dosar-penal-la-dna-50064.html/
deci despre ce vorbim?
Niciodata ,,strada” nu a avut solutii pt. problemele societătii. ..acum bineînțeles contează si ,, calitatea” ei, cu cat e mai putin calitativă cu atât e mai usor de manevrat si deci de folosit in interesele altora.
Dar poate pune presiune si determina niste schimbari….cel mai eficient mijloc e insa educația, aceasta poate determina schimbarile cele mai importante.
Nu am zis „strada, cu bate si caramizi” ( nu cred ca e o metoda adecvata), am pus doar o intrebare…chiar nu mai avem ce face, chiar nu gasim nimic??
Nu sunt genul care sa stinga neonu’ la firma Romania, ca nu mai avem ce face….gasim noi ceva, asa cum cred ca p’acilea tot am gasit, de vreo 2000 ani…parerea mea…
In actualele conditii, cu actuala mafie, cu actualul buget si cu tara care a pierdut vreo 4 milioane de locuitori prin straini si cu fabrici duse la fier vechi pentru a face loc supermarket-urilor, este imposibil sa se faca reindustrializare militara si sa fie tara pregatita de razboi.
mai oameni buni voi chiar nu intelegeti ca atata timp cat industrai militara este in mainele unui stat corupt nu va fii performanta ??? chiar nu pricepeti???
si chiar daca vine unu la conducere care nu este corupt va sta doar 4 ani in cel mai bun caz dupa care vine altu cu alte idea
solutia este privatizarea industriei de armament
uitativa la toate statele bogate SUA UK germania japonia italia franta oricare dintre ele LA CARE DINTRE ELE INDUSTRIA MILITARA APARTINE STATULUI ????
de ce nu vreti sa pricepeti odata ca o tara corupta cum e romania nu va avea industrie militara performanta atata timp conducerea tari este corupta
Firme majoritar private, cu un procent sub 50% detinut de stat dar cu drept de veto, si minim 2 firme pe acelasi palier (de ex. la blindate). Astfel va fi concurenta si vor avea interes sa vanda in tara si la export ca altfel dau faliment, de asemenea va fi concurenta si intre ele.
Lockheed vs Boeing, Bell vs Sikorsky etc, ok astea sunt mai mult private dar ideea se pastreaza. Si in Polonia sunt mai multe fabrici de elicoptere, in Rusia mai multe de aeronave, mai multe de vehicule pe roti, pe senile etc.
Acum eu nu spun sa avem in tara 2 fabrici de avioane cu reactie, 2 de elicoptere samd… dar… uite, la blindate, cel putin la vehicule blindate 4×4 ar putea fi o concurenta acerba intre MFA Mizil + un concern strain vs Moreni + concern strain vs Aerostar + Textron vs Dacia + Renault (Sherpa) vs Ford Craiova + Iveco (LMV). Iti dai seama ce bataie ar fi pe contractul ala daca 5 aliante de firme s-ar bate pentru el si toate 5 ar produce vehiculul lor in Romania? La o licitatie publica, cu pret public per contract, numar de vehicule public si performantele vehiculelor publice de asemenea, ar fi pe toate televiziunile datele astea si n-ar mai putea cumpara desteptii din MApN un vehicul slab si cu 60% mai scump decat concurenta, sub acoperisul „secretului de stat”.
Deocamdata cumpara diverse lucruri de care aflam dupa semnarea contractului si ne chinuim 3 ani sa aflam exact cati bani au dat pe cate echipamente si ce model. Asa ceva nu se poate decat in cele mai secrete contracte (gen microfoane subacvatice, etc) dar in rest ar trebui sa fie date publice. Am dat atatea milioane pe atatea rachete modelul cutare, am dat 1 miliard pe atatea vehicule senilate modelul cutare, 60% din componente sunt fabricate in Romania la uzinele aia si aia si aia, etc.
Sub umbrela secretului dus la extrem pot semna si pot face orice, totul e secret.
a si inca ceva, cititi interviul asta, e cu un istoric polonez….
http://www.comisarul.ro/articol/declaratii-cutremuratoare-facute-de-un-istoric-pol_858422.html
„Cel mai mare învingător al prăbuşirii comunismului în 1989 este ”nomenclatura comunistă şi securistă”
Nu este clar?
„Societatea, nu ştiu ce să spun, trebuie să ne reamintim că oficial două miloane de oameni, neoficial trei, dar se vorbeşte şi despre patru milioane chiar, au emigrat din România. Aceasta este cea mai mare pieredere de resurse umane din toată istoria României, cea care se întâmplă acum.”
Ati inteles? Cititi interviul.
@Musoiu Daca schimbi unghiul din care privesti situatia poti sa asociezi plecarea a 4 milioane de romani in urma distrugerii capacitatii industriale a Romaniei cu un anumit tip de genocid.
E drept ca nu am fost bombardati, dar fabricile si uzinele au fost ”privatizate” si imediat taiate …e drept ca nu au murit oameni dar 4 milioane s-au ”evaporat” in neantul lumii.
Distrugere programata a capacitatilor de productie si genocid social asta e ceea ce as pune eu in carca celor care au dat startul distrugerii Romaniei! Si a caror nume il stim cu totii.
Uneori imi zic ca justitia e prea lenesa sau corupta ca sa lamureasca in timp util unele probleme si ca poate e cazul sa fie ajutata!
Musoiu, cu referire la ce spuneai mai devreme, eu cred ca miza nu-i doar industri militară ci chiar reindustrializarea țării.
A adevarat aici e nevoie de un proiect de țară in ceea ce priveste reindustrializarea si aceasta se poate realiza in jurul industriei de armament aceasta fiind singura neprivatizata si poate antrena mai multe ramuri pe orizontală.
Ai nevoie de tancuri, tbt-uri, mli-uri dar ai nevoie si de camioane, tractoare, autobuze, vehicule de teren ori toate acestea au foarte multe puncte in comun si din care stiu majoritatea se importa.
Asa cum e Turcia dar e in exemplu de industrializare in jurul industriei de armament si nu numai….ce erau in anii ’90 cand importau rulmenti de la noi si ce sunt acum.
Ce proiect de tara sa faci cand mafiotii si puii de comunisti sunt la conducere?
Ii dai jos.
Intrebarea este: cum ii dai jos?
Si ce pui in loc? Si cum reindustrializezi tara? Si cum ii aduci inapoi pe cei 4 milioane de romani din strainatate? Si cand vom face autostrazi si cai ferate si trenuri maglev? etc.
Pai eu te intreb pe dumneata 🙂
Nu trolez, e o intrebare legitima.
Apropo de import… La Brasov e gata functional proiectul unui autobuz care arata foarte bine. Nici o primarie din tara nu l-a cumparat, in multe localitati se importa din Belarus iar altii importa din Germania, Italia etc.
[primul general al cpitalei ] Firea a anuntat ca primaria Bucuresti doreste 3 000 de autobuze noi… ia sa vedem, le comanda la Brasov sau vor face un [alt] import de miliarde de euro ?
Daca nici macar noi nu cumparam de la noi, ce pretentii sa avem la export ?
Aveam un coleg care era foarte frustrat ca Politia romana cumpara Dacia Logan cand ar putea sa cumpere nu stiu ce Volkswagen, si eu i-am spus mai, in Franta, politia are Mercedes? In Germania are Skoda? In Italia are Citroen? Nu vezi, fiecare tara isi cumpara propriile vehicule.
Ala macar s-a prins de prostia spusa si n-a mai repetat-o, dar altii continua si azi cu aceleasi idei.
In Franta, politia are inclusiv Logan si Duster 🙂
nu se respecta musai marca cat locul de fabricatie ma gandesc.
la noi au cumparat polo in loc de sandero stepway .
@Mariuz Z serios? Nu stiam, foarte tare! Oricum profitul final e al Renault deci intr-un fel, si-au luat niste vehicule suficient de bune si foarte ieftine produse partial si pe hartie, tot de ei, chiar daca uzina le-a fabricat ad-literam in alta tara. Dacia apartine de Renault si multi francezi lucreaza in Romania. Ce frumos ar fi sa existe mai multe asemenea exemple!
@psycho exact, important e sa fie facute la tine in tara, daca se poate. Daca tu ca tara produci autocamioane si autospeciale Iveco, de ce sa cumperi pt pompieri, aeroporturi etc autospeciale Tatra din Cehia?
Importi doar ce nu poti produce, cum ar fi pentru noi avioanele de vanatoare.
http://www.logan.forum-dacia.com/images/upload/jean_luc_31450/logan_police_201.jpg
http://aws-cf.caradisiac.com/prod/mesimages/764522/Redimensionnement%20de%20Logan%20Police.jpg
https://i.ytimg.com/vi/gq9JM-JbJbY/maxresdefault.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Duster_Police_municipale_la_Foux_d'Allos.JPG
politia locala dar nu e rau.
pai politie am zis… ailalti sunt CRS si Gendarmerie…
Municipal Police sunt echivalentul Politiei Locale de la noi. Deci nu e politia principala, aia adevarata. Aia e National Police echivalentul Politiei Romane. Oricum, e bine ca au dacii.
Duster gendarmerie
http://aws-cf.caradisiac.com/prod/mesimages/342450/DSC0013.jpg
pot exista si intelegeri reciproce de genul eu cumpar de la tine autospeciale de pompieri si tu de la mine pe politie sau altceva.
la dracu,te orientezi si negociezi…dar sa ai ce negocia si sa vrei bineinteles.
La Brasov? Sper ca nu te referi la acel Urban Low Floor Crosstown. Adica asta: http://tramclub.org/viewtopic.php?t=653&start=50&sid=19d97149003b242519d3892c5bf55f39
Uita-te bine la poze, si eu iti voi spune de ce a fost respins: are prea multe scari. Autobuzele sunt extrem de folosite de pensionari. Oamenii ‘ceia nu pot urca (sau o fac cu dificultate si incet) prea multe scari. Asta le are si in interior.
Un efort laudabil, dar mai bine faceau ca cei de la Solaris, si neglijau aspectul exterior pentru confort, ergonomie buna si fiabilitate la interior. Forma fara fond din pacate.
La asta ma refeream 🙂
Ok are scari inauntru, dar sa stii ca multe din autobuzele importate de primariile din tara au scari de asemenea… atunci care e diferenta. Mai degraba sa cumpar un autobuz cu scari produs la noi decat de import 🙂
Diferenta consta in spaga! Cauta de vezi prin ce firma sunt importate acele autobuze, ce grade de rudenie – veri, frati, cumetri, nasi, legaturi de partid, etc, sunt intre patronii firmei importatoare si cei din primaria respectiva…
TR85 este mult peste T55 si numai ca avea un potential de upgrade mult mai mare dar T55 avea un mare avantaj, nu este produs in tara or inlocuirea TR85 cu T55 este logica daca vrei sa distrugi capacitatea de productie in domeniu si, probabil, multe din firmele care contribuiau la acest produs deoarece un tanc este un „proiect national” de exemplu la cel iugoslav au participat peste 1000 firme, va dati seama ce lovitura economica faceau.
Trebuie sa recunoastem ca au actionat relativ gingas.
Eliminare productiei interne si importurile erau si sunt foarte importate pt. unii mai ales in cazul unui conflict interetnic, in care nimeni nu ar vrea sa se implice prin trimitrea/repararea de munitie/armament. Cu fiecare capaciatea de productie inchisa Romania si prin ea NATO devine (si este) mai vulnerabila la un asemenea scenariu find cea mai simpla modalitate de a le pune in dificultate (pe masura ce ne apropiem de 2018 si eu cred ca o sa incerce unii sa tensioneze enorm relatiile interetnice.
„de exemplu la [tancul] cel iugoslav au participat peste 1000 firme”
Iti dai seama de cate firme ar fi nevoie pentru un avion supersonic proiectat si produs in tara?
Raster, cel putin teoretic orice instituție a statului este un instrument pt. societate, înființată de aceasta in interesul sau propriu.
Acum ca nu toate lucrurile nu merg cum vrem asta nu inseamna ca tre sa ajungem sa stingem lumina, speranța moare ultima.
Jos palaria !!! Tot inainte cu articolele.
Oricum, grija mare acum daca ai intrat pe radarul Armatei ca ,,sabotor, dusman al poporului”.
cate tancuri s-au taiat?
Nu stiu o cifra exacta, dar in prezent avem operationale – pe hartie – 55 de TR 85 modernizate la standardul „M1” si cam tot atatea de TR 85 nemodernizat, restul nu stiu daca si cate mai exista.
TR 85 a fost construit intr-un numar de aproximativ 400 de unitati.
pe bune asta e cifra disponibilitatii la arma tancuri in romania?!..stai ca mai avem si varful de lance al fortei de reactie rapida …the one and only T55.
T72 le tin inca sub secret militar? hahaha
Cifrele publice spun asa: s-au fabricat 465 bucati TR-850 iar acum mai avem pe inventar aproximativ 314, depinde de sursa (unele zic 315).
Diferenta or fi cele taiate, deci aproximativ 151
Am auzit si eu de cifrele astea, in rezerva, dar tare as vrea sa vad tancurile alea stocate.
Ce punem in loc?? Pai daca in tara nu mai gasim curati, patrioti si cu capul pe umeri, doar din aia care gandesc pentru burta si portofel, sa cautam printre cei 4 milioane. Cu siguranta or fi cativa…
La fel cum sigur or fi si din aia de pot construi autostrazi, trenuri rapide, avioane, transportoare, stiu sa educe copii, sa trateze bolnavi…
Eu cred ca va veni vremea ca din cei 4 milioane, cei Romani cu adevarat, se vor intoarce sa faca ceva acasa…ca au fost plecati doar sa ia o paine la copii, acasa neavand din cauza celor pilosi…ca deh, asa e moda, nu ai pile, esti prost…
Am sa va dau un exemplu: in sistemul medical din Romania este un deficit de 13.000 de medici. Salariile nu se ridica la nivelul celor din multe tari occidentale, insa medicii nici nu mor de foame (am in vedere strict salariul). Statul Roman insa nici nu da drumul la angajari. Stiu destui medici care ar dori sa ramana in tara pentru a lucra in sistemul de stat, dar nu au loc; tinand cont si de salarizare, cred ca unii medici romani s-ar intoarce. Vina o poarta strict politrucii, angajatii din minister, consiliile judetene, managerii de spitale.
De sindicate…nimic?
Medicii romani nu au sindicat.
Oricum, la ultima greva din sistemul medical li s-a spus ca sunt agenti rusi .
Dupa tipicul dictaturilor latino-americane , laudat prosteste aici la rubrica ede comentarii .
Am cunoscut aici in Spania un refugiat mai varstnic din Argentina , care mi-a povestit cu durere despre timpurile dictaturii militare .
dezmatul este prea mare pentru a da vina doar pe politic,la fel ca in armata.
Lasciate ogni speranza bou ce visati pe aciulea la productie nationala…
Asta refelexie imi este provocata de raster care a pus un link catre un interviu al unui istoric polonez Adam Burakowski. Unu vare si-a facit o specializare din Romania lu’ tampitzNicu si tot romanu care se vrea telectual sta cu gura cascata la explicatiile lu’ ala (nascut 77)
Mutas-mutandis asta ar fi ca si cand unu de pi la noi – sa zicem A Cioriianu sau mai bine Stejărel Olaru (ca e mai tanar) ar fi el istoriocu care sa explice polacilor ce a fots si cu ce s-a mancat Solidaritatea sau Djuvara sa se pauce sa explice el ce si cum cu revolutiile franceze si aia sa stea ca la dentist si sa il asculte ca pe un oracol…
Este ca nu se pa concepe asa ceva?
E o cestie aici. In primul rand este istoria noastra. In al doilea rand destui dintre noi au niste amintiri .. sa zicem ceva mia putim „oficiale” si putem face „corectile” necesare in docomentele oficiale… Mai mult un otsorioc roman mai binepcrescut ar fi putit sa cera „ajutorul” vreunui fost stab in „descrierarea” uinui docoment e [artid si de stat (de ex acum cativa ani crez ca StEfan Andrei ar fi putit sa aduca completari interesante ..)
Dar nu. Sumpii noastri isterici aualte preocupari …
Scuze asta se xcxheama impptenta intelectuala extrema .. istoria ta arhivwele tale un limba ta, pasibile marturii=compleatri de al insi care cunosteau si dedesubturile care .. care nu se consemneaza .. dar nu ! Ei cel mult scriu recenzii ….
Pai mai oameni buni nu e ca la nebuni?
Si daca nu sumtem in stare sa ‘managerizam’ un fleac de cartulie de istorie atunci cum vreti sa putem face ceva mai complex? De exemplu un TAB…
Si unii ma acuza ca as fi antiintelctual.. Care intelectuali bre?!
A da. Ptr cei noi – eu asa de amuzament (pur amuzament!()am scrios vreo 60 de pagini ale uneui alt fel de istorie vizand decalajul dintre Romania si vest . Eu nu Boia
De acord cu majoritatea a ce spui mata, mai putin una: treaba unui istoric nu se sfarseste la un singur popor. Istoria e cauza si efect, si istoria unei tari se leaga de altele. Tot timpul. Deci trebuiesc studiate toate, si facute niste analize comparative. In acest caz, e util sa compari regimul comunist roman cu cel din alte tari (Ungaria, Polonia, etc). Omul traieste in Romania si zice f bine ce zice. La fel de bine ca si Robert Kaplan (singurul pe care il stiu eu care face legatura dintre geostrategie si geografie). Si am aflat chestii interesante (cum ar fi colectivizarea incompleta din Polonia; am fost foarte surprins).
Dragul meu
ai dreptate. Insa asta nu inseamna sa frecenzei ce scriu altii despre istoria ta.
Si fiindca scriam ca m-ma amuzat scriind ceva …. in mare parte in paginile alea am facut apel si la istoria altor zone
Bre Nea Ghita,
Io iti dau dreptate…da’ io, asa sanatos cum sunt, nu ma uit la istorici din astia mai mici ca mine…in imaginatia mea sanatoasa, un istoric e un Nenea, cu N mare, care e cam alb pe cap si muuuulte in cap…aa, si de aceeasi nationalitate cu istoria de care vorbeste.
Legat de productie nationala, acu’ in afara de afise electorale, galeti, tigai si pixuri, nu prea se mai facura anu’ asta….
Poate la anu’…
Nu ne mia facem bine …
Acu cu npudl dosar Micridoft am dat peste un becgi coleg de serviciu. Era un bun inginer de calculatoare ….am lucrata in acelasi boriu .. nu eram chiar amici dar eram in bine relatii ..
Acu ca o fu [pus botu „?!
Unsa ce ma scnadlizeaza este uisurimat cu care se arnca unele acuzati . Cica fostu meu colge at fi ” ofiţer acoperit în structurile de securitate vechi şi noi ale statului,” Ete na!!! Asta a intrat la facultate .. a temrionat facultatea … a lucrat c aibiber .. a ajuns la noi prin 82-83. Parctic nu ar fi avit cadn sa devona ofoter sub acoperire . Apoi eu eram destul de atent cu cei din prejurul meu. De altii ma feream .. nu de el!
Siete nba nsite yubi zic ” ofiţer acoperit în structurile de securitate vechi ” Pomarti o sa citesc si ca un lat ofter acioperit se lauda cum l-a impuscat pe JFK . Unu Ghita (adica eu. Erauna din glumktele melele gavroite prin 75-77. Era de tit hazul sa vezi niste cohi ilbati rotindu-se intoate partile … )
Un comentariu tehnic la informatiile din articol :
acum 20 de ani intre tanchisti se raspandise informatia ca T-55-urile ultimului lot importat , si care erau in mod sigur dotate cu SCF Volna http://www.steelbeasts.com/files/file/1530-volna-fcs-with-kdt-2-lrf-for-t-55m/ puteau folosi proiectilele antitanc dirijate laser
http://www.army-guide.com/eng/product2813.html
Nu am vazut pe dinauntru nici un tanc echipat cu asa ceva ca sa-mi dau seama daca era echipat sau nu cu aparatul de observare 1K13 , http://www.army-guide.com/eng/product1618.html insa stiu sigur ca nu s-au facut antrenamente pentru utilizarea acestei munitii , si nu am stiinta din nici o sursa de documentare sau ” povesti ” macar ca aceasta munitie ar fi intrat in dotare .
Deci inca o justificare cade .
Pentru prima data data in anul trecut , parca in septembrie , s-a facut publica o fotografie a unui tanc romanesc care utilizeaza ceva ce pare a fi o racheta lansata pe teava tunului .
Tancul este un T-55 , trage din amplasament , fotografia are denumirea de 10917775_868414859879265_4438795680390653119_o .Nu s-a facut vreo declaratie oficiala .
Nu am cunostinta de ce munitie ar putea fi, si cand a fost cumparata . Si de unde .
A mai existat un comentariu pe RoMilitary ,cineva din interior care informa despre existenta sau intrarea in dotare a unei munitii de acest tip, tot in preajma datei aplicatiei la care s-a facut fotografia .
Cand mai rade cineva de noi ca avem T-55, putem sa le zicem: Razi tu, da razi degeaba, ca T-55-ul ala trage cu rachete.
🙂 E de ras taica, e de raz…
Da, T-55 are sistemul BASTION iar T-72 are 2 tipuri de sisteme denumite SVIR si REFLEX, care asigura tragerea de rachete pe teava. Aceste rachete se lanseaza cu ajutorul unui „sabot'(incarcatura de asvarlire) si se dirijeaza prin unde laser (4 emisii in forma de „cruce”pentru dirijare sioun fascicol, pe centru, pentru comenzi). Aceste rachete se trag inainte ca inamicul sa depisteze tancul si au ca scop sa distruga, in liniste (caci aceste rachete nu fac zgomot)n tancurile inamice comandant sau centrele de comanda. Evident ca un proiectil (zgomotos) este si mult mai eficient decat o rachetuta care „zboara”cu o viteza destul de mica. Este tactica ex-sovietica si este foarte apreciata de armatele tarilor arabe care au solicitat catre ROMARM modernizari de tancuri rusesti si cu aceste sisteme. Ucraina adezvoltat si ea aceste rachete avand sisteme proprii, asemanatoare cu cele amintite. Munitia este de tip „caseta”si poate fi amplasata si in incarcatorul automat de la tancurile T-72 si celelalte rusesti dezvoltate (T-80, T-90).
Romania are cateva asemenea tancuri primite in 1990 (asa cum scrie in articol), dar munitie nu prea are iar Armata Romana nu prea mai are tragatori si nici specialisti (ingineri, maistrii) care sa aibe habar si grija de aceste sisteme.
mai mult, in 2010 cand Uzina Mecanica Bucuresti a taiat la fier vechi vreo 200 de tancuri, a taiat si cateva echipate cu BASTION. Angajatii se uitau ca la sfintele moaste si doar directorul tehnic al CN ROMARM (de atunci) a stiut ce este si a ordonat sa se retina echipamentele BASTION intacte, in magazie. Nu prea se mai stie daca mai sunt sau nu (nici fizic si cu atat mai putin daca sunt functionale0
EU ,
Dumneata ai scris comentariul la care am facut referire ?
Multumim pentru lamuriri .