Israelul este un caz economic aparte iar modelul sau ar trebui studiat in detaliu de catre guvernantii romani daca dorim implementarea unei strategii economice bazate pe produse tehnologice cu valoare adaugata ridicata, o alegere logica in contextul unei scaderi accentuate a populatiei active in urmatoarele decenii ca si consecinta a natalitatii scazute din ultimii 20 de ani.
Competitivitatea sa economica se bazeaza pe protectia severa a dreptului de proprietate si pe un nivel redus de coruptie. Cresterea economica sustinuta anuala s-a situat in jurul a 5% in perioada 2004-2007 iar 2009 a fost singurul an de criza, cand a avut o crestere de doar 0,8%, dupa stagnarea si cresterea de doar 4% din 2008 iar cresterea a revenit in 2010 cu 4,5%. Toate acestea indica o robustete deosebita a acestei economii, bazata pe reforme coerente, descresterea incertitudinilor, o politica fiscala stabila precum si o politica monetara relaxata.
Cateva date economice:
Desi suprafata sa este doar o zecime din cea a Romaniei iar populatia ceva mai mult de 1/3 (7,7 mil. locuitori), Israelul avea la nivelul anului 2006 un PIB similar cu cel romanesc, adica 140,3 miliarde $, cu un PIB/locuitor de 26.800$, ajungand in 2010 la 217 mld.$ si un PIB/locuitor de 29500$. Salariul minim pe economie era la 1100$ in 2009, asigurand un nivel de trai decent. 91,6% din populatie traieste in orase, Israel avand peste 100 de centre urbane.
Deficitul bugetar, un alt aspect urmarit intens si de guvernantii nostri la presiunile FMI, a fost pentru Israel in 2010 la un nivel de 8,1 mld. $, adica 3,7% realizat la un planificat de 5,5%. In acelasi timp, datoria publica a ajuns la 75% din PIB iar datoria externa in anul 2010 era de aproape 90mld. $, asemanatoare cu a Romaniei, rezervele valutare situandu-se insa la 77 mld.$ la sfarsit de 2010.
Investitiile straine ajunsesera la un nivel de 19 mld.$ in 2006 pentru ca apoi sa coboare la 10mld.$ in 2009 si 7,9 mld.$ in 2010.
Rata şomajului, un alt indicator care ar trebui sa-i intereseze pe ministrii romani a fost in Israel de 7,6% in anul 2009 iar pe parcursul anului 2010 a scazut la 6,4%.
Rata inflaţiei a variat intre 3,8% in anul 2008 si undeva la un estimat de 2,7% in 2010 iar rata dobanzii Bancii Israeului era in primavara lui 2011 la 3%
Piata de capital, un aspect important al economiei, dupa o depreciere de 17% in 2008 comparativ cu 2007, a revenit cu o usoara crestere in 2009
Contribuţia sectoarelor economice la formarea PIB-ului in 2010 era urmatoarea:
- serviciile si comerţul 65,0%
- industria 32,6%
- agricultura 2,4%.
In anul 2010 Israelul a avut exporturi de 58,430 mld. $ (+21,9% fata de 2010) iar structura exporturilor industriale arata ca in ultimii 10 ani a fost axat pe industriile care includ tehnologii avansate si deci valoare adaugata mare. Principalele grupe de produse pentru export: diamante prelucrate si pietre preţioase (28,9%), produs chimice (si farmaceutice (24,8%), produse mecanice si electrice (20,4%), produse minerale (11,8%), echipamente optice (6,0%),
In anul 2010 importul a fost 59,122 mld. $ in crestere fata de 2009, an de criza, cu 23,2%.
Demn de remarcat, Knessetul, parlamentul israelian, este pe deplin functional cu doar 120 de membri, o diferenta majora insa proportionala fata de Romania in raport cu populatia.
Modelul fiscal si economic:
Peste 75% din totalul industriei israeliene o reprezinta tehnlogia inalta si medie, Israelul fiind supranumit „cel de-al doilea Silicon Valley” sau „centrul global pentru design, cercetare şi dezvoltare în domeniul tehnologiilor avansate (înalte)”, cu 3mld.$ investiţii de risc (startups), reprezentand valoarea cea mai mare pe cap de locuitor la nivel mondial. O explicatie poate fi si alocarea de fonduri pentru cercetare, Israelul alocand in 2010 4,86% din PIB pentru Research&Development.
Capitalul de risc (venture) este tranzactionat in general in numerar, ca aport de capital sau cota parte pentru companiile tinere din inalta tehnologie cu potential mare de dezvoltare ce pornesc de la o inventie sau o tehnologie noua, avand sansa de a deveni jucatori majori nationali sau internationali.
Acest tip de capital apartine unor firme specializate in identificarea de oportunitati pe anumite nise, echipa de experti ai investitorului oferind asistenta companiei capitalizate in elaboararea planului de afaceri si listarea la bursa, precum si in alte domenii, pentru a maximiza profitul pe investitie, in general superior celui obtinut in plasamente obisnuite.
Romania are un potential aemanator la nivel R&D si multe brevete de inventie medaliate cu aur la saloanele de inventica dar lipseste insa mediul pentru punerea lor in practica, fiind vandute in general in strainatate sub valoarea lor reala.
Sistemul de serviciu militar obligatoriu si sistemul universitar puternic din Israel duce la dezvoltarea initiativei si asumarea unor riscuri, ceea ce favorizeza un mediu antreprenoral dezvoltat cu multi intreprinzatori si companii de talie internationala. Se spune ca un director de la e-Bay ar fi declarat: “Secretul este că toţi suntem dependenţi de munca echipelor noastre din Israel…Ceea ce facem în Israel este diferit de ceea ce facem în orice altă parte din lume”.
La nivel de politica fiscala este de retinut ca:
- Taxa pe venit inalt corporatist (top corporate income tax) a fost redusa la 24% in 2011 si este planificata sa scada la 20% in 2015% si 18% in 2016.
- Taxa pe venit inalt personal (top personal income) va scadea la 39% in 2016.
Statul Israel aloca fonduri si sustine dezvoltarea industriilor bazate pe tehnologii avansate, a zonelor defavorizate precum, creşterea exportului detinand si controlul unor companii sau sectoare economice, in special in domeniul military, al cailor ferate si al tehnologiilor inalte: Government Company Authotrity (www.gca.gov.il : autoritatea de privatizare si monitorizare a companiilor guvernamentale); Israel Electric Corporation (www.israel-electric.co.il : distrubutia energiei electrice), Israel Military Industry (www.imi.israel.net ), Israel Aircraft Industry (www.iai.co.il ), Raphael (Rafael Armaments Development Authority (www.rafael.gov.il : producator de armament startegic), Amidar (www.amidar.co.il : constructii publice), Mekorot (www.mekorot.co.il : productie, aprovizionare si tratare apǎ), Israel Railway Corporation Ltd. (caile ferate), Habina National Theater (www.habima.org.il : teatrul national), Community Center Company (www.matnasim.org.il ), National Company for Medals and Coins (www.coins.co.il : imprimeria nationala).
Infrastructura are alocate sume importante pentru dezvoltare, iar National Road Company are un program “cincinal” de extindere a retelei rutiere, cu suma alocata de 7,5 miliarde $: constructia , intre 2011 si 2015, a 75 de poduri, intersectii si tuneluri, adaugarea la reteaua de sosele a inca 250 km.
In plus fata de acestea, cca. 3 mld $ sunt destinati modernizarii soselelor in Negev si Galilea.
Cum au fost toate acestea posibile si cum, la PIB similar cu al Romaniei, Israelul are un program de investitii foarte dezvoltat, ar fi intrebari de bun simt pentru orice roman.
Desi nu trebuie uitata forta financiara israeliana la nivel global, totusi aceasta economie s-a comportat ireprosabil in anii in care Romania a suferit puternic de pe urma crizei si ar trebui sa fie un model pentru noi, daca mai indraznim sa speram la un viitor pentru Romania si copii nostri.
Majoritatea datelor sunt extrase din materialele:
http://cersipamantromanesc.wordpress.com/tag/stiinta-si-tehnologie/
http://telaviv.mae.ro/upload/docs/62270_Indrumar%20de%20afaceri%20ISRAEL%20mai%202011.pdf
http://www.migratie.md/country/israel
http://www.heritage.org/index/country/israel
Marius Zgureanu
PS Prin anii „60-„70 evreii cumparau si transportau pamant cu vapoarele, iar mai apoi il presarau pe pietroaiele lor, in incercarea de a face ceva agricultura. Udau plantele cu picatura, bucata cu bucata, doar, doar vor putea sa produca ceva in pustiul lor desertic.
Ciudatenia este ca au reusit, si astazi Israelul are agricultura! Asadar o tara situata intr-o zona vai mama ei, numai pietroaie si fara resurse de apa, in afara Iordanului, are agricultura, iar Romania, o tara din care evreii au importat pamant, o tara care are CEL MAI BUN PAMANT, cernoziomul, pentru agricultura din lume, si rauri la tot pasul, avem o agricultura de tot rasul!
Modelu’ de importat pamant mi se pare foarte posibil pentru Romania, si nu m-ar surprinde sa il vad in practica.
The link:
http://en.vorweggehen.de/renewable-energy/the-top-guns-of-solar-power/
Angela, ce legatura are link-ul tau german despre energia solara in aeronautica cu articolul despre modelul economic israelian?
Tu,”Marius Z”,cand e sotia ta la volan,nu te intrbi,de multe ori,ce legatura exista intre culoarea semaforului si frana pe care o pune?Ca la mine,asa e!Nooo,fara suparare!
Allan Babos, nu trebuie sa-mi pui numele intre ghilimele, ca este cel adevarat, in varianta completa il gasesti la sfarsitul articolului.
No,bun!Nu te mai lua de femei!Eu,as fi in stare sa sabotez economia tarii,numai sa nu mai emita pareri sotia mea!Asadar,sub soare,toate ciorile sunt negre,Marius Z.
Eu am intrebat-o frumos, poate incerca sa sugereze ceva si nu m-am prins. Si Israel lucreaza tare la energiile neconventionale.
N-are ! Dar cred ca George va gasi ceva interesant pe acolo despre care sa scrie.
Cat de dementi pot fi unii in a se agata de putere, fiind gata sa tarasca tara in razboi civil decat sa piarda puterea?! – Gândul: Monica Macovei: Lumea trebuie să înţeleagă ca situaţia este foarte gravă şi riscăm un război civil
http://www.ziuaveche.ro/revista-presei/revista-presei-riscam-un-razboi-civil-113674.html
“Eurodeputatul PDL, Monica Macovei, a declarat duminică seară la Realitatea TV că situaţia politică din România este foarte gravă şi există riscul degenerării într-un război civil. Macovei dă vină pe USL pe situaţia creată pe care o consideră «<> după cum s-au autodefinit în stenograme şi de unde unii pleacă că <>»”
Aceasta este o afirmatiei foarte grava! eu pe doamna care a facut o asemenea afirmatie as trimite-o in Siria sau America de S. sa vada ce inseamna un razboi civil!
dati-o dracu de panarama, e mai ieftin un par decat un drum pana Siria..
astia sunt dusi deja, nu mai ai cu cine discuta…
Eu doar i-as sparge gura aia de cobe nenorocita ce este! Habarnuare, sau daca are , ar trebui un pic calcata in picioare! Sunt anumite cuvinte care nici macar in gluma nu trebuie rostite, nicidecum aruncate in mass-media…
Si dobitocul ala de Dogaru la fel…Ofiter al Armatei Romane?! Ala?! Un nenorocit de mercenar care guita in favoarea celui care da mai mault.
Si-au vandut sufletul amandoi, si multi altii ca ei…
Am exact aceeasi parere, cu o mica completare:
In ziua referendumului, cu spiritele incinse, niste colegi aproape ca s-au luat la bataie. A trebuit sa ma ridic in picioare si sa promit bobarnace ca sa calmez aproximativ spiritele.
Sa stii ca nu e de joaca cu prostia omeneasca. Nu ai nevoie de prea multi fraieri la care sa ajunga niste pocnitori si te poti trezi cu un conflict intern de toata frumusetea.
In Romania lipseste un singur lucru – si lipseste foarte tare – o justitie puternica si independenta + niste legi clare, imposibil de fentat.
Dogaru, prin declaratii si fapte se prezinta ca un jeg de om iar cine ii impartaseste ideile si actiunile are fix aceleasi epitete – niste lepre.
Ioooiii…Justitiarul de serviciu!”Dogaru, prin declaratii si fapte se prezinta ca un jeg de om iar cine ii impartaseste ideile si actiunile are fix aceleasi epitete – niste lepre.”DOMNULE”,cei care au si alte idei,sunt concetatenii dumitale!Ce te-a apucat sa ii etichetezi ca fiind lepre?Sper,si cred ca aici este o „ciocnire” de idei,nu si de persoane!Ca daca e de persoane,va mai fac un JEB in plus!Auzi,tu:Lepre!Unde dracu’ am ajuns?
Nu suntem Israel din pacate
articolul incepe cu „Competitivitatea sa economica se bazeaza pe protectia severa a dreptului de proprietate si pe un nivel redus de coruptie.”
Gata nu indeplinim preconditziile. pa 🙁
Ieri,am vrut sa scriu de zeci de ori ca suntem in aceeasi oala ca si Israelul,geopolitic vorbind!Doar ca avem vecini mai…”gentilomi”!Isten,ca nu ma pot abtine!Voi,toti,ati gasit o „muiere” si o luati la suturi in partea dorsala!Toata stima pentru muschii vostri,dar voi nu vedeti ca eu,tu,el,ea,(Vanghelie,hai si conjuga!!!),suntem in aceeasi oala d.p.d.v. geopolitic?E mare cuvantul asta?Noooo…Adica ma cert cu socru si soacra si nu vad ca vecinii imi taie aratura in gradina!Poate doar eu il vad pe „bau-bau” in OGRADA MEA!Voi,mai pieptanati-va!
Numa’ ca aia stau pe pamantu’ altuia si nu au nici un drept acolo, un mic detaliu..
Da,”M.C.”!Pe pamantul NOSTRU!Nu al altuia!
Israelul sta pe pamntul lui. Ca suntem pro sau contra, istoria este istorie. Cand evreii aveau deja un stat centralizat, cu capitala la Iersulalim, arabii erau foarte departe de respectiva zona.
In „”47 aveau dreptul sa se intoarca acasa. Nu sunt singurii care dupa aproape 2000 de ani si-au regasit caminul. Nu sunt evreu, dar….ma abtin sa fac comentarii despre conflictul arabo-israelian, pt ca este un lucru extrem de sensibil, fiecare are proprii schelete ascunse in dulap, dar Ierusalimul apartine israelienilor, ca doar pe ruinele templului lor au facut arabii celabra moschee.
Culmea este ca solutii pentru iesire din acest razboi fara sfarsit exista, ma feresc insa sa intru intr-un asemenea viespar, desi repet, solutii sunt, si sunt extrem de simple.
George, ironia este ca multi dintre cei din sangele israelit sunt acum musulmani in Palestina, iar cei cu care se lupta sunt, genetic vorbind, alte populatii care au trecut la iudaism si s-au asezat in actuala locatie. Majoritatea evreilor veniti din Rusia, Ucraina, Polonia, Romania sau Germania sunt la origine khazari care au trecut la iudaism ca sa scape de presiunile de asimilare si de trecere la ortodoxie sau mahomedanism.
Evreii refugiati din Israel sunt in Italia, Spania si alte zone ce apartineau atunci Imperiului Roman. Mai sunt cei din Etiopia, o ruda indepartata a lor, pe care ii repatriaza daca o doresc…
Mariuse,
Tu compari mere cu pere, Israel cu Romania.
Nu va fi posibil un model israelian aici decat daca dispar toti romanii si vin israelienii in locul lor…
Pt ca deosebirile fundamentale sunt la nivel uman.
Evreii sunt inteligenti si foarte educati.
Evreii sunt foarte uniti si au un foarte puternic sentiment al interesului national.
Au o diaspora foarte puternica in State si in lumea finantelor, isi fac jocurile la nivel mare, au un cuvant de spus nu numai in Orientul Mijlociu. Coruptie exista peste tot, dar nu la nivelul la care sa ameninte Statul.
Romanii:
O parte sunt inteligenti, cativa din cei mentionati sunt si un pic mai educati.
Restul, marea masa, e indobitocita, pt ca astia pot fi cumparati la alegeri cu un kg de zahar si eventual si unul de ulei. Majoritatea lucreaza la Stat, sau sunt pensionari sau asistati social.
Romanii nu sunt uniti, sunt vreo 19 milioane de indivizi fara idealuri comune.
Diaspora noastra este dezbinata in 2-3 milioane de bucati si singurul ajutor pe care il aduc Romaniei sunt banii trimisi rudelor ca sa-i ajute sa supravietuiasca.
Romanii sunt EXTREM de prost vazuti in Europa. Suntem tiganii Europei, indiferent de culoarea pielii.
Tocmai am vizionat acum cateva zile un reportaj pe Freesat ITV despre hotii de buzunare din Londra, si am admirat cum au prins in flagrant 3 conationali la furat in London Tube, filmati cu camera ascunsa, le-am vazut buletinele la comisariat, si dupa aia au aratat pe laptopul unui politist in comisariat poze cu vilele tziganilor din Romania facute din bani furati. Cam asta e…
Ceea ce se intampla acum in Romania cu disolutia Statului, nu ajuta decat sa le confirme ce natie de cacao suntem…o natie balcanizata tziganizata orientalizata si manelizata si cam departe de mentalitatea europeana occidentala.
Noi nu facem jocurile nici macar la nivel mic, doar asistam la ele.
„Statul Israel aloca fonduri si sustine dezvoltarea industriilor bazate pe tehnologii avansate, a zonelor defavorizate precum, creşterea exportului detinand si controlul unor companii sau sectoare economice, in special in domeniul military, al cailor ferate si al tehnologiilor inalte”
La noi Industria a fost daramata si vanduta la fiare vechi.
Statul nu-i sustine decat pe baronii locali.
Statul nu e interesat sa mai detina controlul asupra sectoarelor strategice, dimpotriva, Statul e interesat sa le dea controlul baietilor din anumite gasti.
Statul roman e un Stat Mafiot…
Statul roman e de fapt o cooperativa de productie pt niste grupuri de interese, pe pajistile careia paste prostimea…
Industria militara a fost aproape in totalitate pusa pe butuci. Controlat, sistematic.
Asa ca unde vrei tu sa se faca produse tehnologice cu valoare adaugata ridicata. In atelierul de tinichigerie al lui Nea Ion? La firma de borduri a lui Videanu?
Ce creiere mai de valoare va mai scoate scoala romaneasca (care e varza si aia momentan) alea se vor auto exporta in tari in care se va aprecia valoarea lor.
La noi se apreciaza marlania, grobianismul, smecheria, tupeul, hotia, lipsa de caracter si principii, incultura, tzatzismele, manelismele, baietii de baieti.
Deci cei care au ceva in cap n-au ce sa faca acolo, alta solutie pt ei nu e decat sa-si ia lumea in cap.
Asa ca roaga-l tu pe Florin Salam sa proiecteze cipuri, optical seekers si image processors…
As avea multe sa iti replic!Dar,pana una-alta,gand la gand!Toata stima!
Si am mai scris inca de acum o luna:Evreii,daca aveau tara noastra,URSS nu mai aparea pe fata pamantului dupa Primul Razboi Mondial!
Pai evreii au cam avut tara noastra dupa primul razboi mondial… intre 350.000 si 500.000 evrei proveniti din Romania sunt acum in Israel. Si multi sunt si cetateni romani.
Unii spuneau ca ar exista un plan ca unii sa se intoarca.
De ce, ar fi fost numai Republica Sovieticà Româneascà?
Când vezi câti evrei au fost în primele guverne bolsevice si în Ceka nu stiu cum sà interrpretez altfel spusele tale!
Marius Z.,eu tot ma repet:ISTORIA SE REPETA!Dar nu ne putem,real vorbind,compara cu evreii!!!Noi,avem „Miorita”.Ei au Biblia!Noi,avem „Luceafarul”!Ei au Thora!Sa ii bat de ….Multe puncte!!!Amu,mai bine tac!
@Allan Babos
Torah este o parte a Bibliei ebraice, care este la rândul sàu Vechiul Testament al crestinilor.
Iar Biblia (cea cu Noul Testament) nu este evreiascà din moment ce primul crestin, nàscut evreu, a lepàdat vechea credintà.
GSG9, eu compar 2 tari, nu mere cu pere 🙂
Din pacate, sau din fericire, Romania inca este considerata tara…
Vezi inca un raspuns de-al meu ceva mai jos.
Mai sus… nu mai jos 🙂 asa a iesit
Niciodata!
Ok!George a lansat provocarea!Sper,din suflet,ca aici se ataca idei,nu persoane!Ca am fost si pe „resboiu…”Te ia Michiduta acolo!George,bravo, si,daca e Domnul bun,apoi de prune sa fie!Ca de hamei,m-am saturat vara asta!AMIN!!!
Din partea mea ideile sunt atacate, persoana e atacata (de mine cel putin) atunci cand are o idee care nu imi convine, in caz ca persoana respectiva are vreo putere de decizie la nivel national.
M.C-Mai copile,eu URASC sa scrie cineva gresit in limba TARII MELE!!!Ti-am mai atras atentia!Dar tu, scrii:” are vreo putere”Halalal…!!!
Ce e gresit retardatule, ca deja aberezi cu semnele alea de exclamare…
Sa nu imi arunci in fata varsta sau mai stiu eu ce ca nu ma induiosezi.
Mai usor cu etnobotanicele, unde era marele patriot…
Mars dute dracu de primitiv.
Exact asta spuneam.Nu stii purta un dialog.Nu stii scrie si nu esti capabil de a face fatza criticilor.Desigur,sunt retardat!Dar fa bine si invata sa te comporti civilizat.Sper ca nu te superi iar..
Moroșene dragă, să știi că nu uitai de horincă și nu te iert. De prună ar fi grozavă…
Spor la scris și la mai mult.
Daca suntem pe aceeasi minte,fii sigur ca e de pruna!Si nu uita:”Viata asta am o boala/Damigeana cand ii plina”/Si mandruta cand e goala!!!Asa ma tratez eu!!!
citeste editorialul lui iulian anghel pe ziarul financiar
tot ce spune e adevar
poate asa ne dam seama de „patriotii” ce ne vor viitorul
sau macar ce idee au de construire a viitorului
Asta cu revolta fata de scaparea unor asa afirmatii grave in presa cum ar fi Macovei si razboiul civil, Antonescu si confruntarile violente din toamna, mi se pare hilara.
1. Asta cu presa in general e pentru noi fraierii. Ne mai scapa si noua cate un os real sau nu.
2. Ce sa zic se scapa informatii vitale in presa si afla strainii. Aia care conteaza de afara stiu mai bine ce se intampla in Romania, decat stim noi astia obisnuitii de prin tara asta.
3. Asa cum a subliniat si enzo mai sus (cu un caz particular, dar nu unicat) mare parte din populatia Romaniei e scindata. Asta e ca aia cu cele 3 maimute. Punem mainile la ochi si problema nu exista.
Basistii si uselistii. Nu poti sa zici nimic de unii ca automat esti catalogat ca fiind de partea celorlalti si luat la injuraturi. Turma de boi.
Intrati pe forumuri, pe bloguri, cititi comentariile la diverse articole din ziare online. Postaci de serviciu sau nu limbajul e la fel de violent si se cultiva limbajul asta prin toate mijloacele. Se ameninta unii pe altii ca-si dau cu caramida in cap, ca ii vor lichida pe ceilalti la toamna, etc. Mai mult si intre prieteni sau colegi exista divergente de genul sau in interiorul familiilor.
In tot noroiul asta au aparut si nulitatile (reformulez „persoane cu pareri diferite”) care, vazand proportia in care a votat populatia raportat la harta Romaniei, au inceput speculatiile cu diferentele de cultura si civilizatie.
Institutiile statului se bat intre ele, sau cel putin asta se da de inteles.
Afirmatii gen Macovei sau Antonescu pot fi ce-i drept inflamatorii, dar trebuie luat in considerare ca peste toate astea lipseste o scanteie. Nu ma gandesc la un razboi civil in toata regula, dar violente de strada pot aparea. Sa nu uitam unde suntem situati, cat de vulnerabila e Romania din toate punctele de vedere si cati romani sunt dispusi sa faca diferite jocuri (e mai grav decat sistemul clientelar din perioada de sfarsit a republicii romane).
Revenind la articol, e o comparatie utila si documentata, dar ca exemplu pentru Romania e unul fantezist. Ar trebui sa fie obiect de studiu ce s-a intamplat cu poporul roman la nivel de mentalitate in 20 de ani. Ma refer acum la atitudinea fata de invatatura si munca.
O parte dintre aia 55 – 60 de elevi (la nivel de tara !!!!!!!) care au luat bac-ul cu 10 anul asta si care au fost intervievati, au afirmat ca-si continua studiile in strainatate. Probabil ca la fel vor face si altii. Asta deja face parte din rutina anuala. S-a constatat ca odata plecati, sunt putini cei care se mai intorc. Dar nu trebuie sa ne ingrijoram ca ramanem si noi cu aia multi, aia care conteaza, aia care au picat bacul din cauza profesorilor, a subiectelor grele, a ghinionului, a deochiului, a oricui altcuiva mai putin a lor. Ca nu-i asa „in viata conteaza cum arati”, dupa cum spunea un picat la bac de anul asta.
De niste ani se dau fonduri europene pentru agricultura. Mai intai o mica precizare contrar cliseului, statul are obligatia sa faca infrastructura de acordare si de informare, adica institutiile, restul fiind treaba privatului daca le acceseaza sau nu (ca trebuie sa indeplineasca si niste conditii). Faptul ca in Romania nu se acceseaza fonduri europene arata in principal o incapacitate a mediului privat. Sa revin la fonduri mai exact la „masura 141″ cu privire la asa zisele ferme de subzistenta. Pe scurt masura presupune ca proprietarii unor astfel de ferme care indeplinesc anumite conditii initiale sa primeasca niste fonduri esalonat pe 5 ani astfel : in primii 3 ani din mijloace proprii + fonduri sa realizeze o anumita crestere care odata verificata permite accesul la fondurile din ultimii 2. In caz contrar nu se mai primesc fondurile pe ultimii 2 ani, DAR nici nu risca vreo sanctiune. Cunosc personal foarte multi indivizi care au spus luam pe primii 3 ani si gata, la mica ciupeala, (ii prostim pe fraieri sa ne dea banii) neintelegand ca ideea era sa-si faca propriul loc de munca. Si multi n-au idee ce se poate face la nivel de familie cu 3-5 hectare (cu o mica rezerva legata de zona geografica a tarii in care sunt situate hectarele alea si la tipul de localitate), dar exploate eficient, l-ar face invidios pe ala care are ca singur venit salariul de 800 lei pe luna si locuieste la oras. E drept nu si-ar permite tableta, iphone, etc, dar nici in saracie lucie n-ar fi.
De asistati social s-a vorbit destul pe aici din cate am vazut. As avea si eu niste exemple dureroase, dar nu mai insist. Comuna in Romania in care exista locuri de munca (mai putin iarna) si nu se gasesc suficienti lucratori pentru ca sunt asistati social.
Dar lenea e mare si la invatatura si la munca.
Astea au fost doar exemple
Deasupra astora se afla aia mai versatili, dispusi sa faca orice ca sa parvina, dar care s-au ridicat tot din randul primilor. Sunt aia slinosi, burtosi, prost imbracati, cu parul valvoi si mustatile neingrijite care conduc Romania. Ca nici macar de importanta imaginii n-au invatat de cand se tot plimba prin strainatate, chit ca imaginea aia se face praf cand deschid gura.
Cu astia am ramas. Si cu astia zici tu sa faca Romania produse cu valoare adaugata mare si agricultura.
Conducatori prosti au mai fost de-a lungul istoriei noastre, si lipsa de carte, dar asa dispret fata de munca nu prea. Resursele astea gratuite de petrol si gaze (si pe care ne vaitam ce ni le iau altii si nu ca le-am dat noi) prezinta interes de vreo suta de ani. Pana atunci se cautau cereale, animalele si banii. Si ca sa le dai pe toate astea pe degeaba si sa-ti si mai ramana ceva sa traiesti trebuia sa muncesti. Si in regimul comunist s-a muncit la greu si in conditii mizere ca dotari, poate ineficient ca raport cost/profit, dar s-a muncit.
Romanii nu vor reforma niciodata statul roman, asa cum n-au facut-o nici in trecut. Romania va fi reformata daca vor avea altii interes s-o faca. La 1848 venisera unii scoliti pe afara, dar tot contextul european pusese in miscare tot. In 1859 tot interesele straine au facut unirea, meritul nostru fiind ca am avut cativa oameni care au stiut sa forteze restrictiile cu Romania, domnul comun si restul (politicienii fiind fortati de masele bine dirijate). In primul razboi mondial au tras altii de noi sa intram in razboi ca aveau nevoie si asa am avut si noi sansa marii uniri. Nici macar bolsevismul nu ni l-am instalat singuri. Nu spun ca n-am platit pretul de fiecare data, dar a trebuit mereu sa traga altii de noi.
Sunt curios la ce se referea Mark Gitenstein de ziua Americii, cand vorbea despre cei 140.000 de restarteri romani.
Dupa 1601 n-am mai avut viziune si n-am mai avut personalitate.
Si e valabil si pentru armata, ca tot visam armata dotata pe aici. Romania va avea armata doar daca va fi in interesul altui/altor state sa aiba armata dotata. Lasata la latitudinea romanilor, armata nu are nicio sansa. Nici macar de parada. Daca acum 100 de ani te descurcai cu niste uniforme si niste cai, acum iti trebuie ceva bani ca sa ai ce sa arati multimii cat de cat acolo. In ww1 au avut altii interes, a venit misiunea franceza, ne-a dat arme, au instruit. In ww2 la fel.
@Marius Z.
” Udau plantele cu picatura, bucata cu bucata, doar, doar vor putea sa produca ceva in pustiul lor desertic”
Udatul ala picatura cu picatura nu e o incercare disperata doar doar sa produci ceva. E agricultura moderna, eficienta care se aplica anumitor culturi. Se practica si in Romania si iti dau un exemplu concret, desi sunt mai multe. Jean Valvis a cumparat podgoriile Samburesti cand erau deja o ruina, a investit milioane de euro, le-a facut eficiente, si-a pus relatiile si contactele in miscare, a promovat produsul pe piata internationala si a castigat deja medalii pe afara. In afara de replantare si utilaje moderne a investit si in irigatii. Toate hectarele alea sunt irigate punctual printr-un sistem de irigatie asistat de calculator cu picatura la fiecare fir de vita de vie. In cazul de fata e ineficient sa consumi aiurea energie electrica ca sa irosesti mii de metrii cubi de apa.
Comparatia dintre Israel si Romania nu se poate face dintr-un motiv foarte simplu: prima este o tara libera, care are legaturi uriase( din toate punctele de vedere) in toata lumea, in timp ce a doua este o tara ocupata de prima sau de partenerii ei.
Israelul si prin extensie SUA nu va permite niciodata unui partener sa se ridice la un statut mai mare decat cel de colonie, ca sursa de materii prime pentru ea. In rest, discutam de dragul discutiilor.
P.S. Imi pare rau sa vad cati oameni isi dispretuiesc propria tara, din necunoasterea ei.