Lockheed Martin – THAAD Extended Range Hypersonic Ballistic Missile Defence System

Nimic de adaugat, nu din partea noastra cel putin… deocamdata laudandu-ne cu Aegis Ashore la noi in ograda.

https://www.youtube.com/watch?v=dITKYuMEPhs

Ce putem totusi preciza, este ca THAAD, conceput a distruge rachete balistice in partea terminala a traiectoriei, a intrat in uz si productie in 2008, cu 4 ani mai devreme decat data prevazuta initial.

Conceptul este cat se poate de simplu, fiind un sistem „hit-to-kill” (sau „kinetic-kill-technology”), fara incarcatura exploziva la bord, vectorul de 900kg (6,17m lungime si 34cm diametru) bazandu-se pe energia cinetica pentru a distruge ogive la distante de pana la 200km si altitudini de pana la 150km, racheta atingand viteze de Mach 8.2.

Ghidajul in partea finala a traiectoriei se face cu ajutorul unui senzor IR, iar in cea initiala cu ajutorul unui radar AESA in banda X denumit AN/TPY-2.

File:Wfm thaad diagram.svg

Componentele interceptorului THAAD

O baterie THAAD este compusa din 9 vehicule lansatoare a cate 8 rachete, 2 centre mobile de operatii tactice si radarul de control al tragerii.

Incepand cu martie 2016, Army Space and Missile Defense Command au inceput sa ia in considerare desfasurarea de sisteme THAAD in Europa, cu EUCOM ( United States European Command), dar si in Orientul Mijlociu, in timp ce pentru teritoriul SUA sunt prevazute cel putin 6 baterii.

Intre timp Lockheed-Martin lucreaza pe proprii bani la THAAD-ER, o versiune cu booster suplimentar pentru raza extinsa si viteza crescuta.

Marius Zgureanu

38 de comentarii:

  1. Interesant principiul asta, și inedit pentru o racheta sol aer. Sa înțeleg ca în cazul – desigur, puțin probabil – în care THAAD -ul nu lovește ținta din prim, fiind totuși o toleranță extrem de mica, are posibilitatea sa se și întoarcă după ea? Raza de acțiune mi se pare relativ mica pentru destinația armei. A fost mai demult un articol cu un sistem de rachete anti-tanc, montat pe Humvee, și care folosea același principiu al loviturii cinetice.

    • @IS28B

      Nu are posibilitatea sa se întoarcă. Odată ratata este ratata.
      Daca ratezi, Tragi o alta racheta.
      Gândeste-te ca racheta are o viteza de 8,2mach

      Ce raza de întoarcere trebuie sa aibă la viteza asta???

  2. Ar fi buna o baterie pe langa Slobozia….

  3. capatu satului

    chestia asta trebuia priceputa de mult de armata US,
    acu vreo 40 de ani NASA a inceput programu` navetelor si dotarea acestora cu cele mai puternice boostere (rachete cu combustibil solid)
    dupa 30 de ani se trezeste si la ei armata ca ar putea folosi rachetele ale pe care le pot produce pt. NASA in scopuri militare,

    iubim tradarea dar uram pe tradatori,

    • Nu stiu de unde ai scos-o asta, dar de prin 60′ Armata amercana era interesata de apararea anti-balistica. in Noi 65 au facut primul teste de Sprint.

      http://www.designation-systems.net/dusrm/app4/sprint.html

      S-au oprit cu ele dupa ce s-a semnat tratatul ABM – care rusii erau lasati sa isi tina Galosh-ii linga Moscova.Armata americana a renuntat atunci la SPrint. Motive de cost si de discutii cu Fortele aeriene…

  4. Pai si unde e tradarea aici ?

    • capatu' satului

      Nu folosesc boosterele in scop militar
      Rusii au ceva timp de când le folosesc, desi pe hartie au boostere mai slabe

      Acest tip de rachete au o tractiune superioara (acceleratie superioara = capacitatea asigurarii unei incarcaturi mai mari la tinta sau mai multe incarcaturi – similar mirv) fata de cele dotate cu combustibili lichizi

      O viteza crescuta a rachete interceptoare presupune cresterea probabilitatii de lovire a rachete tinta

      La ce arsenal nuclear au rusii
      Lipsa utilizării rachetelor cu combustibil solid a creat un risc
      Dar probabil ca si la ei, ca la noi nu exista vinovati

      • Esti absolut gresit informat.. Boostere solide se folosec demult la rachetele antiaeriene. Caute Nike-Zeus , Nike Hercules. Boostere de prin ’50.

        THAAD-ER este o imbunatire a razei de aciune cu costuri minimale. Daca studiezi un pic dezvoltarea rachetelor la Americani, vei observa o dezvoltare progresiva, construiesc pe bazele solid la generatiile anterioare .

        Rusi sunt un pic diferiti aci.. Ei merg pe ideea de sistem complet noi si diferite de rachete- asta este una cauzele separarii productiei de biroul de proiectare . Multa vrema MKB Fakel trebui sa se bata cu late studiouri de proiectare pentru a ajunge in fabricile de masini la poroductie si la acceptarea in Armata rosie.

  5. Frumoase desene animate.

  6. THAAD -ul are capacitatea de a incapacita o racheta balistica cu mai multe capete de lupta (MIRV) inainte de a fi eliberate sau dupa?

    • Este interceptor de faza terminala… deci intercepteaza un cap de lupta . Pentru o racheta cu MIRV trebuiesc mai multe THAAD. Este cam pur proiectat pentru amenintare gen Corea de Nord, nu Rusia…

      • este proiectat sa intercepteze capetele ce trec de straturile superioare anti-balistice. deci e si pentru rusi

        • DIscutabil …Ar trebui sa fie amplasate in zone propice pentru asta, si in numar mare … De aceea zica ca nu pentru ei.
          Ori nu vad ce ar realiza rusii sau cum ar putea lansa un atac de genul ala si fara sa afle americanii si sa retalieze .

  7. Intrebare : Sa zicem ipotetic ca am avea bani pentru orice, nu numai sistemul asta si pentru altceva, poate Romania sa detina, s-ar opune Rusia ?
    Ii da voie tratatele international ?
    NU cumva opozitia Rusiei e cauza nehotaririi cadrelor de conducere din armata la modernizarea ei ? ( bineinteles nu numai incompententa )
    Multumesc,

    • Cum sa nu ! Ce rusia de ce are voie sa monteze s s400 in crimea , rusia ar urla ca o tiganca batrana , atata tot , a si eventual ar urla si psd-ul , putem face ce vrem atata timp cat ceea ce facem este pe teritoriul nostru .

    • Dar putin probabil sa achizitionam asa ceva , mai bine am mai cumlara alte f16 dar de data asta la pachet cu harpoon si aim .

  8. Au pus deja unul in Corea de sud ca raspuns ptr Nord

  9. Daca te referi la tratatul ABM nu e o problema din simplul motiv pt ca Romania nu e stat semnatar. Oricum ABM e istorie de cand s-au retras americanii. Putem sa cumparam orice cu 2 conditii:
    – Sa avem bani
    – Sa ne vanda americanii

  10. Este eficient contra sistemelor S300,400?

  11. Herr Von Renn Weg

    Dar arme nucleare? Am avea voie sa ne construim? In afara de componenta de livrare (o racheta probabil), cred ca suntem in stare… tin minte ca spunea ceva profesor universitar fizician, ca nu e super complicat, si ca, daca vre-unul din doctoranzii lui nu ar sti sa creeze asa ceva,, atunci nu ar avea ce cauta in pozitia care este…
    Si bine-nteles, fac abstractie de situatiile politice care sunt implicate in scenariul asta…

    • Nu.
      Romania este semnatara a tratatului de neproliferare a armelor nucleare. Cat despre capacitatea Romaniei de a produce focoase nucleare, personal ma indoiesc, dar nu as vrea sa pornim aici o polemica pe tema asta.

      • ala mic si rau

        Ba are aceasta capacitate-stapineste tot lantul tehnologic.Ar putea-o fabrica in 6 luni-1an.E drept, cam primitiva si de dimensiuni cam mari.

        • Nu detinem nimic din ce este necesar sa producem (nu sa concepem) material pentru o arma.. Putem face combustibil pentru reactoare sa zicem cu 20% U235, dar pana la 85% weapon-grade, este cale lunga. SI asta doar la material. DUpa aceea proiectarea, testare, etc. Plus costurile …

          Teoria este relativ simpla. Productia nu este chiar asa usoara..

      • Dap.
        România detine tot procesul tehnologic. Dar nu uitati ca România detine si capacitatea de a produce armament Termobaric.
        Care la momentul acesta este arma prezentului.

        • Dar Tratatul de neproliferare nucleară ne-ar împiedica să producem armament termobaric?

          • Avem in dotare armament termobaric, lovitura pentru AG 7.

            • Salut George … fiind unul dintre contributorii majori ai site-ului (e vorba de tine, nu de mine) fa-mi si mie pe plac cu o chestie: ai 10 miliarde EUR buget de achizitie armament … poti face o schema,structurala, cu ce ar trebui achizitionat ca Romania sa poata fi perceputa ca un hop „prea mare” pentru a fi trecut … si cat din acest buget poate fi repartizat pentru achizitii sau programe derulate in tara… multumesc anticipat pentru raspuns !!!

  12. Off-topic: a calculat cineva cat au totalizat bugetele apararii in ultimii 20 de ani?!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *