M46/84 155mm – Sursa: army-guide.com
Avantajele standardizarii calibrelor tunurilor si obuzierelor de camp sint evidente atat timp cat utilizatorul se limiteaza la unul dintre cele doua mari sisteme existente pe plan mondial: NATO, respectiv fosta URSS. Atunci cand se incearca insa trecerea de la un sistem la altul este nevoie de obicei de schimbarea completa a sistemelor de artilerie, operatie foarte costisitoare, care suplimenteaza nota de plata a schimbarii stocurilor de munitie.
Un mod de a reduce costurile ar fi conversia pieselor de artilerie intre cele doua sisteme, cu reutilizarea pe cat posibil a cat mai multor componente. Un exemplu recent este intentia Indiei de a trece de la calibrele Est la cele Vest si unul din proiectele studiate impreuna cu Soltam (Elbit) a fost conversia tunurilor sovietice M46 de 130mm la calibrul 155mm.
Tunul rezultat a primit indicativul M-46S si a fost produs intr-un numar de 40 de exemplare, proiectul fiind oprit dupa un incident in care teava unui tun a explodat.
Performantele M-46S – Sursa: Indian Ordnance Factories
M-46S este rezultatul inlocuirii tevii calibrul 130mm cu una de calibrul 155/45mm, restul ansamblului necesitand modificari minore.
Ideea nu este insa noua, Iugoslavia scotand pe piata cu mai mult timp in urma un sistem similar sub indicativul M-46/84. La fel ca si in cazul proiectului israelian, singurul element schimbat este teava, restul componentelor fiind reutilizate. Unele surse il indica pe faimosul Gerald Bull ca fiind proiectantul kitului de conversie. Iugoslavii au prezentat si un kit pentru conversia la calibrul 152mm (M-46/86), destinat tarilor care ar prefera sa foloseasca in continuare calibrele tip Est.
M-46/84 155mm – Sursa: jedsite.info
Un fapt si mai interesant este ca sistemul ATMOS 2000, produs de Soltam nu este limitat la obuzierele de 155mm, fiind capabil sa suporte si tunurile M-46 de calibru 130mm, nemodificate.Alte surse indica chiar posibilitatea ca ATROM sa fi folosit un hibrid intre M-46 si tunurile de 155mm de origine Soltam.
Avand in vedere existenta in stocuri a tunurilor romanesti de 130mm A412 (Md1982) fabricate dupa modelul chinezesc Type 59 dar altfel similare cu sovieticul M-46, s-ar intrevede oportunitatea de introduce in dotare ATROM pentru inceput in versiunea 130mm, la un pret considerabil mai mic decat cel necesar pentru achizitia versiunii actuale de 155mm, ce ar implica tunuri noi.
Ulterior, prin schimbarea tevii cu una de 155mm, ATROM 130mm ar putea fi adus la standardul NATO, comparabil cu originalul ATMOS 2000. Intreg procesul poate fi executat pe etape ceea ce ar reduce impactul financiar.
Daca motivul pentru intarzierea (sau anularea) ATROM este legat de costul achizitiei tunurilor de fabricatie israeliana, atunci varianta cu tunurile romanesti de 130mm existente pe stoc ar putea fi o solutie pentru introducerea rapida in dotare a unui sistem extrem de necesar, modernizarea la standardul NATO de 155mm urmand a fi facuta ulterior.
In perioada dintre cele doua etape Armata Romana ar beneficia insa de un obuzier autopropulsat modern, echipament ce lipseste in momentul de fata si care altfel nu ar aparea in dotare decat atunci cand vor fi eliberate fonduri pentru o achizitie de echipamente noi, extrem de improbabila in momentul de fata.
Se aude ca…
Elbit ATMOS 155mm
Elbit va transfera tehnologia completa pentru fabricatia obuzierelor de 155mm pe roti firmei poloneze HSW (Huta Stalowa Wola).
Este vorba de acelasi ATMOS 2000 care a fost oferit si Romaniei prin programul ATROM. Dezvoltat initial de Soltam, ATMOS a intrat in portofoliul Elbit odata cu achizitia din 2010 a Soltam.
Polonezii au purtat discutii cu doi producatori straini, Nexter si Elbit, in vederea inceperii colaborarii pentru producerea obuzierelor pe roti Krill.
Amandoi producatorii aveau experienta si tehnologia care-i lipsea HSW pentru inceperea proiectului, Nexter producand Cesar iar Elbit (prin divizia Soltam), ATMOS 2000.
Ce a facut diferenta intre cei doi a fost disponibilitatea pentru transferul complet al fabricatiei in Polonia, israelienii oferind cele mai bune conditii: prototipurile, preseria si prima serie de vehicule va fi produsa de HSW cu componente de import, restul unitatilor urmand sa fie fabricate cu componente produse local in Polonia.
Alegerea Poloniei este interesanta, avand in vedere ca productia obuzierelor pe senile Krab este in curs, Krill fiind astfel a doua platfoma obuzier care ar urma sa intre in dotare, mai ieftina de achizitionat si intretinut, mai mobila pe drumuri amenajate insa si mai slab protejata si cu mobilitate mai slaba pe teren greu.
Despre ATROM numai de bine…
Sursa: Tehnomil.net
RomaniaMilitary
T.A. Model89 la odihna (interesant ca si chinezii l-au numit la fel – Type-89)
Revenind la ograda noastra, unde cele 42 T.A. Model89 (plus alte 6 Gvozdika) au fost retrase in rezerva iar ATROM-ul (existent si intr-o varianta mai simpla, de 105mm ) cel atat de «nereusit» si refuzat de MAPN la vremea sa nu a fost inlocuit de un alt pretendent la rolul de artilerie mobila, nemaiexistand practic cererea din partea MAPN, poate ca anumite lucruri ar trebui reconsiderate.
Si nu ma refer la un sistem de tip KRAB, sau Archer, care sunt foarte scumpe, sau la ceva inovator cum s-a dorit a fi Rascal-ul celor de la Soltam, dar macar sa incercam sa gasim o solutie ieftina, care sa ofere un minim de protectie si maximul de mobilitate. Cel putin pentru urmatorii ani !
Pana si sarbii, ajutati de infuzii de tehnologie ruseasca dar si israeliana, au scos o intreaga gama de tunuri pe sasiu de camion, de la M09 calibrul 105mm, la SOKO 122mm si mai ales NoraB-52K existent in ambele calibre, 152 si 155mm (« Gama de obuziere autopropulsate sarbesti la Partner2013 » ).
KRAB polonez
Daca tot avem tunul M46 de 130mm (in varianta A412 Model 1982) in 72 de exemplare, unul dintre cele mai capabile in ceea ce priveste raza de tragere (putand atinge 33km cu munitie base-bleed), iar ATROM-ul nu a corespuns cerintelor, de ce nu incercam sa refolosim acest tun ?
Tunul in varianta initiala era tractat de un camion DAC665T, iar pe un sasiu similar cu cel al DAC-ului 31320 VFAEG 8×8 pentru a realiza o platforma de transport si tragere simplificata, pe modelul celor de la BAE Systems, M777 Portee, de doar 12 tone ! Acesta presupune o platforma de transport munitie si o platforma pentru tun care este coborata pentru a permite instalarea tunului in pozitie de tragere.
Platforma DAC665T
Intr-o faza initiala, asa cum se sugera si in articolul de pe Tehnomil, se puteau folosi A412 asa cum sunt, in loc sa le vindem la licitatie, iar ulterior aplica pachetul M46S sau altele (vezi si GM-45 – pachet de modernizare oferit de NORINCO), pentru conversia la calibrul 155mm L45, crescand raza de lovire cu 40% (39km cu munitie de baza ERFB/BB). Tunul de 130mm ar putea fi capabil sa lanseze si proiectile reative similare cu sistemul Volcano, insa cu capacitate crescuta de transport submunitii sau lovituri antitanc semi-ghidate, o varianta putand fi un derivat al PRN 122mm, similar cu STAR-80L, insa lansabil la peste 40km.
O astfel de capacitate de tir la peste 40km cu artilerie mobila dar si fixa ar suplini focul lansatoarelor LAROM dar ar si impinge evolutia acestora din urma la capacitati de lovire pe distante mai mari de 40km, justificand astfel dotarea cu Extra sau alte sisteme compatibile.
Peste ani, cand va exista si vointa, si bani, si interes, si etc., daca tot va trebui sa ne aliniem si noi la calibrul 155mm, dincolo de o posibila productie in masa a unei variante modernizate a M-46S de 155mm care sa inlocuiasca actualul tun obuzier D20 de 152 mm (Model 1981), o solutie pentru vehicule ar putea fi modelul american ultra-usor M777, cu capacitati similare cu cel de 130mm dar la o masa de doar 3,4t, fata de cele 7,7t ale lui A412.
Obuzierul M777
Si schema aferenta
Datorita masei reduse, obuzierul M777 ar putea fi instalat pe o gama larga de vehicule 6×6 sau chiar si 4×4, evident, cu o rezerva mai redusa de proiectile fata de cele 70 oferite de platforma Portee. O solutie de platforma inca ieftina, dar mai bine protejata decat un camion, ar fi SAUR2, care se preteaza la masa sa la instalarea unor sisteme de artilerie, cel putin de calibrul 105, daca nu si de 130mm sau chiar de 155mm probabil in varianta M777.
Platforma chinezeasca pentru tun de 105mm
O dezvoltarea suplimentara a camionului DAC-ului 31320 VFAEG 8×8 ar putea sa fie adaptata integrarii unei turele automatizate, similar modulelor CARDOM AGM propuse de Lockheed-Martin, Israel Aerospace Industries LandDivision si KMW, intr-o configuratie similara cu vehiculul Dana acum denumit ShKH M2000 Zuzana cu tun de 155mm, al slovacilor, sistem care se afla si in dotarea polonezilor, cu peste 100 de exemplare.
Dana, platforma de plecare pentru ShKH M2000 Zuzana
Insa zvonurile spun ca marii strategi ai armatei romane se gandesc la renuntarea la arma artilerie ca si la blindatele grele… insa sper ca acestea sa ramana doar la stadiul de zvonuri rauvoitoare.
Marius Zgureanu
Surse :
http://www.tehnomil.net/2013/11/10/oportunitati-episodul-4
http://www.tehnomil.net/2013/11/05/se-aude-ca-episodul-6/
http://www.army-technology.com/projects/atmos2000/
http://defense-update.com/products/p/portee.htm
http://www.army-technology.com/projects/rascal/
Cititi si :
http://www.rumaniamilitary.ro/tunul-pe-roti-o-clasa-de-vehicule-necesare
http://www.rumaniamilitary.ro/site-ul-moreniului-si-a-schimbat-look-ul-cateva-sugestii
http://www.rumaniamilitary.ro/mli-84-m2-posibilitati-de-modernizare-suplimentara
http://www.rumaniamilitary.ro/ce-mai-vinde-in-aceste-zile-armata-romana
Gama de obuziere autopropulsate sarbesti la Partner2013
Cum dracu sa renunti la artilerie…………punem tomahawk pe logan?
Si cum dracu sa renunti la tancuri daca nici macar nu ai arme AT?
Au descoperit vreo tactica inovatoare in Afganistan?….
Maine auzim ca se scot bocancii din dotare ca scartaie si deranjeaza T-90 de la treaba…
Oricum, si ca zvon e exagerat…….sa pui asta in practica ai merita sa mergi la o plimbarica la Targoviste.
ATMOS asa cum e, de 155mm, fi perfect pentru noi, avem nevoie de mobilitate, din istorie cred ca se stie deja ca niciodata nu am fost atacati dintr-o singura parte/tara….nu ne permita sa taram cu ARO M777 prin Romania de la un capat la altu’ in caz de ceva, doar daca am folosi idea ATMOS cu tun M777 + tun M777 separat pe spatii deschise.
Eu tot nu inteleg de ce au vreun avantaj in plus daca e tip pzh2000 de exemplu, doar tragi de la 30km nu intri in orase cu el…daca nu e „curat” in fata nu ai de ce sa intaintezi ca berbecu’, ATMOS e de ajuns, pe camion.
Sarbii vad ca le scot pe banda rulanta…sarbii…
http://www.armyrecognition.com/serbia_serbian_army_artillery_vehicles_systems_uk/dominator_m2_12_multi-caliber_mlrs_multiple_launch_rocket_system_technical_data_sheet_specifications.html
Renuntam si la artilerie!!?? Aaa, superb, asta-i ultima gaselnita a „marilor strategi” de Dambovita! Pai haideti s-o inlocuim cu bate si ceva topoare, c-astea nici nu costa mult si n-au nevoie de mentenanta si modernizari. Am fi ultimii ratati de pe planeta, pana si Trinidad Tobago are ceva artilerie, asa cretini sa fim? Resita s-a dus naibii, iar ATROM-ul a ramas un vis frumos, la fel ca si obuzierul autopropulsat de 105 mm. Le-au prezentat la Expomil pana prin 2005 si gata, ajunge, la ce ne trebuiesc…Tancuri NU, artilerie NU, aviatie de vanatoare NU, rachete operativ-tactice NU, rachete antiaeriene NU, deci este clar, ADIO ARME!
Sarbii sunt baietii destepti, s-au prins cum poti sa faci praf rapid o gramada de panglicari care-ti vor raul, iar noile sisteme AA ne arata ca astia chiar au invatat sa se bazeze doar pe ei insasi dupa conflictul iugoslav. In ultima perioada scot armament la greu, chiar foarte performant, noi NU fiindca suntem NATO si NATO ne…
Mie imi e foarte greu sa cred ca Romania nu este capabila sa faca un autotun sau un tank. Avioane inteleg, tehnica e la alt nivel, desi si acolo ar trebui sa avem un numar de avioane moderne, iar grosul avioane facute in Ro. Nu conteaza atat ca e IAR2000+ sau F22 cat conteaza ce rachete montezi pe el. Problema e de rea vointa si dezinteres.
Tot cititnd poe acest blog, ma gandesc doar la faptul ca istoria se repeta. Iar daca nu luam atitudine si incercam sa schimbam ceva, noi suntem cei vinovati.
* Primul razboi mondial: Jale. Am murit “ca rusii in ww2″. Mandria noastra sunt sacrificiile de la Masasesti. Ma si mir ca Ro a supravietuit ca tara.
* Al 2-lea razboi mondial: Jale si inainte (diktatul de la Viena + anexarea Basabiei) si dupa. Am fost din nou “carne de tun” pe frontul de est. Fara arme AT si ne-motorizati pana la final. Germanii au adus artilere sa apere Constanta de rusi, tot ei au dus greul. Romania .. carne de tun. Din nou, mandria e stoicismul soldatilor, nu victoriile resunatoare, arme care au ramas in istorie sau ceva tactic/strategic deosebit.
* Next one ? Tot fara armata vom intra in el. Pentru ca nu avem clasa politica responsabila, careia sa ii pese 5 minute de Romania pe zi. Politrucii sunt ocupati doar cu ce e de privatizat (a se citi furat) sau resurse de exploatat. Daca au o grija e sa dea o pomana electorala ca sa “se mai dea o tura” sau sa ii lase pe urmatorul “prim” cu o gaura in buget mai mare decat a primit el. Armata e pe locul 14: nu te voteaza nimeni pentru ca ai cumparat tancuri si avionane – nu cumperi. Exact la fel e cu fondurile europene – nu poti sa furi din ele – sunt degeaba.
O parte din vina pentru situatia in care s-a ajuns consider ca apartine si Armatei. Doctrina pare a fi: “suntem soldati – suportam orice. Asta este datoria noastra. Astea sunt conditiile”. Eu cred ca datoria Armetei e sa apere Romania nu sa suporte orice. Daca ajunge datorita subfinantarii in situatia de a nu isi mai putea indeplini misiunea nici macar la limita, ar trebui sa ia masuri. Nu ma refer la “parcat” tancul in fata guvernului cu teava in directia corecta, dar vezi cazul Rosia Montana: daca militezi pentru ceva corect, populatia te va sustine, iar politicul – in sila – va tine cont de asta (daca vrea sa mai participe la urmatoarele alegeri). Iar soldatii/ofiterii din Armata au tot interesul sa pluseze pentru asta. In caz de razboi, cu T90-ul in fata, cu AKM-ul si 2 grenade in mana ei vor avea de ales intre o moarte gloriasa si plutonul de executie, nu politrucii.
Iar Ro nu e chiar asa de mult sub umbrela NATO cat sa faca din tun tractoare: cu pressingul continuu din Transilvaia al unei Ungarii rebele si cu un picior in afara NATO daca asta ii dicteaza interesul (vezi meciul Ungaria-UE), problemele Rusia-Moldova-Tiraspol si cu US care are probleme financiare si nu e exclus deloc sa se replieze in fata unui pericol mai important pentru ei decat este Rusia in Estul europei, as zice chiar ca perspectivele sunt maro.
Salutare. ARMATA sa faca ceva in acest sens ?! NU, ei se multumesc cu supravietuirea existenta , eu am vb cu cineva care acum este in A stan si am ramas perplex intr un fel de parerea sa cu privire la dotare , pt ce SAUR, si altele ajung ce avem acum, chiar si MRAP-uri pe principiul ca vecinii is din nato iar Rusia e departe . Nu vor mai fi razboie clasice ci de astea tip A stan . Asa ca ce asteptari sa mai avem de la armata , ei acum sunt ca in acel fragment al unui scriitor evreu dupa holocaust , de fapt inceput sau „cand au veni dupa romi , nu am simtit nimic cand au venit dupa si tot asa …. cand au venit dupa mine nu ma era nimeni care sa i pese „‘ cam asa si ei acum sunt multumiti ca au un loc de munca cat de cat si atat dupa pierderea lui vor vedea ce si cum .
Oricum asta cu sa ramanem si fara artilerie desii e ABERANTA nu e exclusa , cum poti sa stai la ora actuala fara artilerie autopropulsata arata cat de mult propriile cadre autodistrug armata intr un anumit ritm .
Culmea este ca multa lume nu stie exact care mai e starea armatei si la fel multi ar spune ce ne mai trebuie . Dar probabil multi ar spune ca au mare incredere in Armata , le e de ajuns ce vad de 1Decembrie si ziua Marinei.
Mi-e greu sa cred ca asta e starea de spirit in armata. Daca e chiar asa …. Salut. It’s over.
Romania isi amaneteaza integritatea pe ceva ce nu poate controla si nici macar anticipa: Cat timp va exista NATO in configuratia asta -> cat timp sunt dispusi Americanii sa se implice peste ocean. Si sincer nu vad mare logica sa fie aici. Rusia nu mai e principalul inamic cu China.
In secunda 2, cu atitudinea noastra „rebela” (adica non-servila) la adresa Rusiei si cu iredentismul Magyar la poarta + fitzele cu Unirea cu Basarabia o sa ma bucur ca nu am facut armata (se termina sigur inainte sa se gandesca cineva la incorporari). Si e inevitabil ca Rusia sa incerce sa „fure” pasi si sa recastige din teritoriu pierdut.
Sa nu uitam ca (din pacate ?) sunt insula de latinitate care le sta in gat Rusilor si fara de care ar avea access la Marea Adriatica (de unde vorba aia – tragi cu tunul in Aviano si jumate de Europa) plus ca ai iesire in Mediterana: alta viata decat un port in Syria. Bulgarii si Sarbii sunt cam frati de sange cu Rusii … Ungurilor daca le dai Trasilvania schimbe foaia chiar cu entuziasm.
Si atunci apare intrebarea: E cineva la „volan” in Romania ?. Exista o viziune strategica/ ceva sau mergem pe principiul: Domane ajuta sa fie opozitia la putere cand vin Rusii ?
@panait
Istoria se repeta pentru ca asa sunt romanii. Si se uita inca un lucru, acum 70 de ani romanii erau tarani analfabeti in proportie de 80%. Chiar si acum aproape 50% sunt tarani cu educatie precara. Din restul de 50% care sunt in zona urbana multi sunt asa-si-asa din punct de vedere al pregatirii sau calitatii, tinand cont ca au ajuns pe-acolo destul de recent tot din zona rurala ca urmare al efortului comunistilor de urbanizare si industrializare. Foarte multi altii sunt de-abia prima si a doua generatie de romani nascuti la oras.
Adaugati la asta faptul ca paradigma s-a schimbat radical dupa 1989. Nu mai suntem stat nationalist suveran independent si dai si lupta…. Suntem acum „globalizati”, „statul” nu mai poate face nimic pentru ca suntem in paradigma neoliberala, forta de munca pleaca in afara liber etc. A gandi in termenii anilor 20-30-50-80, nu mai are rost.
In privinta armatei, noi trebuie sa privim la vecinii de teapa noastra. Ungaria, Serbia, Bulgaria. Si la ce capabilitati economice avem. Restul sunt povesti.
@vector
Nu sunt deloc de acord cu „noi trebuie sa privim la vecinii de teapa noastra”. Mi se pare o teza periculoasa insuflata usor-usor. Romania trebuie sa aiba o armata care sa descurajeze un potential atac. Pentru asta nu ai nevoie de o armata mai mare ca a Rusiei, ai nevoie de o aramata care sa fie capabila sa provoace mai multi morti si pagube materiale inamicului decat merita.
Exemplu concret: Romania in ’86, dupa invadarea Cehoslovaciei era pe lista (trupe concentrate in jurul ei), dar nu s-a intamplat pentru ca nu ar fi fost deloc o operatiune linistita, Romania fiind prea mare pentru a putea fi luata prin surprindere. Ar fi existat o rezistenta (e inca controversat dar din cate stiu au fost mobilizate trupe), iar asta r fi slabit tot flancul sudic al pactului de la Varsovia, Iugoslavia ar fi putut avea motive sa se distanteze de Pact, NATO chisr daca nu ar fi riscat un razboi deschis avea tot interesul sa „submineze” si ar fi ajutat Romania. Multe scenarii, greu de controlat/prevazut: per ansamblu exact ce am scris mai sus: Riscurile nu au meritat, a fost preferata solutia mai soft a presiunilor si luptelor de culize care au urmat,
E o diferenta intre a fi capabil sau a putea 🙂
Romania inca este capabila sa faca majoritatea produselor militare, insa nu poate din cauza dezinteresului total al MAPN din ultimii 5 daca nu chiar 8 ani si a coruptiei, birocratiei si jocurilor de interese din cercurile decizionale care au blocat si incercari de export sau colaborari cu firme straine si infuzii de tehnologie / offset.
Ce poti zice , … soltam~71 e soltam~68 imbunatatit care pleaca de la ..
http://en.wikipedia.org/wiki/Soltam_M-68
Nu cred ca avem nevoie de tun/camion ci de servomecanisme electronica si calculatoare ….
( cu putina bunavointa si efort poate iesi ceva onorabil ca pret si performante ..)
.
http://www.youtube.com/watch?v=NIXMLQ4mmzk
http://www.youtube.com/watch?v=9AF9j3gy03w
Pe Md. 89 si Gvozdika se pot pune obuziere de 155?
Sau la altceva nu mai pot fi folosite sasiurile?
Mai ales Md. 89, sunt destul de noi totusi, macar cu mortier de 120…
Mortier de 120 se pune pe cateva zeci din cele aprox. 70 de MLI-84 ramase nemodificate cu turelele OWSR-25, pe care incearca MAPN sa le vanda.
tun de 155mm pe Gvozdika/Mod89 e putintel cam mare… eu le-as pastra cu 122 in turela dar as moderniza sistemele de pe el si imbunatati protectia. In plus, datorita stocului redus de munitie care poate fi transportat pe Mod.89 as introduce munitie inteligenta pe sistem Volcano sau cu lovitura reactiva adaptata din PRN122mm, pt. a extinde si raza de actiune. Ar merge prbabil montate si piesele de 130mm, daca se scoate din dotare cal.122mm. Insa deocamdata e viceversa.
Inca ceva in legatura cu zvonu’ respectiv.
Noi aia desteptii…ati observat ca in tarile din vest artileria AUTOPROPULSATA e cam cat jumatatea numarului de MLI-uri?
Asa ca referinta la importanta artileriei…
adica cu sutele, sa se inteleaga