Semneaza petitia aici:
http://www.petitieonline.com/avioane_noi_si_dezvoltare_economica_prin_offset
Castorul şi alte lighioni
Mai multe lighioane, locuind într-o vale, Erau des vătămate d-un iute rîu vecin, Care, ieşind cu zgomot din malurile sale, Strica vizunii, cuiburi, şi traiul lor cel lin. Ele dar s-adunară Şi mult se consultară, Ce fel ar putea face, Şi prin care mijloace Stavilă ar opune L-acea înecăciune. „Fraţi — zise un castor, Zidar de soiul lui — Eu asta socotesc, De mi-eţi da ajutor, Să m-apuc să clădesc Zid tare de pămînt şi apei să-l opui.“ — „Bravo! bine-ai gîndit, Strigară toţi pe loc; Eşti patriot vestit Şi mare dobitoc.“ Castorul încîntat, Făr-a mai zăbovi, S-apucă de lucrat, Dar nu fu ajutat, Şi pre rău izbuti, Căci rîul furios, De multe ploi umflat, Izbi ş-azvîrli jos Pămîntul înălţat. Atunci ceilalţi fugînd Pe meşter blestemau Şi toţi îl defăimau Zicînd: „Ce ticălos, El a pricinuit Răul ce s-a-ntîmplat, Pentru că a cercat, În neroada-i dorinţă, Lucru peste putinţă; Eu l-am povăţuit, Dar nu m-a ascultat, Şi de aceea noi Tragem aste nevoi“.
Adeseaori virtutea aşa se preţuieşte: Orice nobilă faptă, orice dreaptă-ncercare, Pentru-al mulţimei bine ş-a ţărei apărare, Mişeii o defaimă, daca nu izbuteşte. (Grigore Alexandrescu- „Romînul“, 22 aprilie 1858)
Imi plac fabulele, chiar foarte mult, imi plac pentru ca ele aduna intr-un fel intelepciunea populara dintr-un proverb, cu imaginea in miscare a lumii noastre. Sunt poate o forma ceva mai culta a proverbelor stravechi.
Ce legatura este intre fabula de mai sus si petitie?!
Din pacate exista o legatura si are sens in lumina unei mentalitati extrem de duplicitare si lase a semeniilor nostri. Ne-am obisnuit prea mult sa fim cu capetele plecate, sa adoptam drept adevar suprem ce ne vine de sus, mai mult decat atat, culmea slugarniciei, este faptul ca daca pana mai ieri marea majoritate dintre noi eram clar impotriva achizitie avioanelor sh, th, dracu sa le ia, avioanelor vechi in general, odata ce stapanirea a zis “HAU!”, ne-am cam rarit! Multi dintre noi, nu numai ca nu au protestat, dar mai mult decat atat, au inceput sa caute si chiar sa gaseasca, motive si justificari, care sa apere aceasta decizie catastrofala. Ba vad si ceva avantaje. Sunt si optimisti: lasa frate ca poate, daca suntem cu adevarat norocosi, mai cumpara domniile lor, inca 12 epave, sa patrulam si ailalta jumatate de tara.
Poate de aceasta data avem noroc si cumparam avioane cu o reala experienta de lupta, niscai F4F Phantom, colege cu Hercules-urile noastre in Vietnam! Poate, dar asta este deja un vis, poate zic, avem o bafta atat de chioara sa gasim niste F4F cu urme de gloante vietnameze, semn sigur al soliditatii aparatului si al experientei sale in campul de lupta…
Asa noroc… sa fie de capul lor. Auzi tu, culmea lipsei de coloana vertebrala: dupa ce ca te scuipa odata si cumpara 12 antice F-uri, speri la mai mult! Speri la 24 de antichitati F-16!!!! Iar unii… se bucura! Uite domne George e total tampit, nu stie saracu’ ce vorbeste! Domnii nostri politicieni chiar se preocupa de apararea Tarii nostre dragi!
Ideea “lasa domne bine ca le-au cumparat si pe astea” este la fel de gaunoasa si prosteasca ca si avioanele in sine. Nu se tine cont ca acest contract va ingropa iremediabil orice sansa a industriei aero din Romania, nu se tine cont ca aceste 12 avioane vor fi cantecul de lebada a unei armate cat de cat serioase. Totul se misca in jurul lasitatii de a lua o pozitie ferme, atunci cand vine unul si te scuipa direct in fata!
Nu spune nimeni sa sari la bataie, dar nici sa te stergi, afisand un zambet slugarnic, de genul: “Va rog, daca mai vreti o data, eu sunt pregatit!” Adica astia imi baga Tara in faliment, lasa sute de mii de romani fara locuri de munca, distrug Armata si industria de aparare, iar eu sunt blamat ca le vorbesc un pic mai dur?! Da ce, ar trebui sa le cer si scuze pentru ca-mi fac zob viitorul?! Mai oameni buni, lasati-o dracului de vrajeala! Recunoaste-ti ca va e frica de… servicii, de politie, de politruci, de muma padurii… nu este nici o rusine. Aaa… de fapt cam este, si asta e, toata viata veti face ce vi se va ordona si veti manca ce vi se va arunca… Eu prefer insa o alta viata.
Dar trecand peste mentalitatea noastra de sclavi proaspat eliberati, nu pot sa nu remarc alt tip de lighioana: prostanacul pasivo-agresiv! Nu numai ca nu se opune distrugeri propriei armate, propriei industrii, nu numai ca nu-l duce capul sa ia si el o pozitie, dar mai mult decat atat, ii ataca pe cei care au demnitatea sa o faca. Ce rau a facut aceasta petitie unora, de au facut-o in fel si chip, si pe mine si Marius, odata cu ea… nu stiu.
Vorba ceea, nu am atacat pe nimeni, nu ne-am luat de cineva anume, iar eu personal, am fost chiar politicos. Si eu si Marius avem slujbe bune, nu pentru noi am cerut ceva, nu pentru noi am facut petitia, dar am considerat ca macar copiii nostri merita sa aiba o Tara cand vor fi mari si este de o minima decenta sa facem ceva, oricat de modest ar fi la inceput!
Multi nu inteleg ca barbatia inseamna si demnitate, nu doar organe de reproducere externe. A fi barbat inseamna sa ai onoarea macar, daca altceva nu poti face, sa protestezi deschis, pe propriul tau nume, in fata fanariotilor care iti distrug si fura viitorul, impotriva celor care iti fac praf Armata.
Nu ma astept acum la demonstratii de strada, dar ca sa arunci in derizoriu un gest de normalitate si apoi sa iti scuzi propria lasitate sub tot felul de motive, este , daca vreti, o culme de multi atinsa, a slugarniciei si lasitati. Si vorbesc aici de comentarii de pe propriul meu blog. Eram intrebat de ce trisez si daca nu-mi este rusine ca suntem atat de putini?!
Nu am trisat, nimeni din familia mea nu a semnat petitia, si categoric sunt foarte mandru ca fac parte dintr-o astfel de minoritate. Pentru cei obisnuiti cu ceva istorie, ar trebui sa le fie cunoscut ca ideeile bune au venit intodeauna din sanul unei minoritati. Istoric vorbind majoritatea a fost tot timpul cam amorfa, o turma de oi, manata de cioban la abator, careia i se arunca ceva frimituri in fata, sa mearga de buna voie si chiar sa-i aduca laude ciobanului “binefacator”.
Asadar sunt foarte mandru ca am reusit aceasta foarte modesta petitie. Ma asteptam la zeci de mii de semnaturi?! O, Doamne, categoric NU! De fapt rolul acestei petitii nu este schimbarea hotararii guvernului! Nu prin ea insasi!
Pentru numele lui Dumnezeu, nici un milion de semnaturi nu le-ar baga in seama. Ati uitat ca avem un referendum cu milioane de romani care vor parlament unicameral si maximum 300 de parlamentari?! I-a bagat cineva in seama?! Doar un fraier fara minte ar cantari acest gest prin prisma numarului de semnaturi!
Nu strangerea de semnaturi a fost scopul acestei petitii, ci doar inceputul unui drum, o incercarea de a arata ca noi, astia care platim pentru toate prostiile lor, avem si ceva minte si se pare ca nu suntem nici pe departe singuri. Sunt multi care gandesc in termenii respectivelor ideei, numai ca proverbiala mentalitate damboviteana de a lasa pe altul sa iasa in fata, isi spune si aici cuvantul.
Acum am fost putini, dar maine vom fi mai multi…O scanteie poate incendia o intreaga padure de uscaturi, pentru ca focul se intinde repede cand are in fata putreziciune. Sa va vedem atunci daca veti mai rade cu aceeasi pofta.
Companiile romanesti se restrang, se inchid fabrici, marile companii de stat vor da afara mii si mii de oameni dupa alegeri, iar noi atacam o idee care are la baza tocmai incercarea de a arata ca se poate si altfel, ca se poate sa fie bine.
Din pacate la noi, orice incercare de a face si altceva, dacat sa stai si sa incasezi, este intotdeauna privita cu invidie si multa prostie inteleapta. Stiti ce inseamna “prostia inteleapta”?! Inseamna ca esti atat de prost si de las, incat tu singuri cauti justificari raului care s-a pogorat asupra ta, desi tu esti nevinovat. In politica, saracia si furtul “alesilor”, din buzunarul tau, ii face pe multi sa sufere de sindromul Stockholm. (In Evul Mediu se spunea ca necazurile tale provin de la faptul ca esti tu un pacatos, in religie se spune ca necazurile sunt incercari la care Dumnezeu te supune ca sa devii un om mai bun).
Ca suntem slabi si amarati ca vai de noi stiam, nu credeam insa ca voi fi atacat doar pentru faptul ca am indraznit sa iau aparare industriei militare romanesti si aviatiei militare. Iar atacurile nu au venit de la straini sau de la autoritati, ci din apropierea noastra.
Acest raspuns este adresat celor care mi-au lasat mesaje…neavenite pe mail si chiar pe blog. Pe blog marea lor majoritate au fost sterse…nici nu meritau a fi citite, dar cred ca pana la urma aceasta criza fundamentala a Romaniei, poate fi un lucru foarte bun.
Sunteti foarte multi, voi cei nehotarati si comozi, si poate odata cu instalarea crizei economice reale in Romania, foamea, cel mai bun sfatuitor, va va face mai activi.
PS
Ideeile expuse in Petitie nu sunt doar opinia RoMilitary. Joi, 27 septembrie, am avut placerea sa fiu invitat la Seminarul cu tema ”Locul si rolul industriei de aparare in actualul context de dezvoltare a Romaniei”, seminar care a avut loc la Academia Tehnica Militara. Printre invitati au fost: Gen. (r) Nicolae Spiroiu, Secretarul de Stat in MApN, sef al DpA, domana Floarea Serban, directorul general al ROMARM, Directorul General al ANRSPS si poate cei mai importanti, cativa directori ai unor fabrici de armament din Romania.
Am reusit sa am cateva discutii foarte bune ca cativa oameni foarte interesanti. Absolut toti credeau ca singura sansa a industriei militare romanesti este offsetul si toti fara nici o exceptie considerau afacere cu multirolul o mare problema, care ar trebui rezolvata conform legislatiei europene, adica avioane noi si offset. Exprimarile au fost mult mai dure de atat, dar cam atat se poate spune.
Asadar nu doar RoMilitary are idei fixe, ci si oamenii care chiar stiu despre ce vorbesc atunci cand o fac. Acum nu credeti ca daca petitia noastra era urmata de inca… o mie de astfel de petitii, de zece mii de mail-uri trimise catre autoritati, de zecii de mii de mesaje postate la ziare si pe bloguri, de o intreaga furtuna virtuala, plecata din mii de locuri… chiar credeti ca nu ar fi contat?!
Faptul ca acest lucru NU s-a intamplat, cu cateva mici exceptii ale unor oameni de valoare, m-a dezamagit… nu numarul de semnaturi. Rolul acestei petitii era sa genereze un val, cu totul independent de RoMilitary, de astfel de manifestari. Din pacate… orgoliile pe meleagurile noastre sunt foarte mari. Dar vom mai vedea…
Si apropo de cei care ma intreaba zambind superior, daca nu mi-e rusine ca suntem putini, le voi aduce aminte de Franta ocupata,a anului 1944. Pentru fiecare luptator din Rezistenta, erau cinci francezi care colaborau cu inamicul, asa ca… sunt foarte mandru ca fac parte dintre cei putini! Intotdeauna cei care vor lupta pentru Tara lor, vor fi mult mai putini decat cei care o vor vinde.
Nu radeti de noi ca suntem putini, ci intrebati-va pe voi insiva de ce nu faceti acelasi lucru! Nu ne luati la misto pentru cele cateva sute de semnaturi stranse, ci intrebati-va de ce suntem singuri si de ce avem doar cateva sute de semnaturi?! Acest lucru ar trebui sa va dea frisoane pentru viitorul vostru.
De ce nu sunt si altii care sa ceara acelasi lucru?! Problema nu este ca noi, cei care facem ceva, suntem putini, ci problema rezida in faptul ca voi, cei mai multi, nu faceti nimic!
Nu noua ar trebuie sa ne fie rusine, ci voua, celor care n-ati indraznit sa faceti pasul in fata si va asumati acest pas in fata generatiilor care vor mosteni Romania din mainile noastre!
Semneaza petitia aici:
http://www.petitieonline.com/avioane_noi_si_dezvoltare_economica_prin_offset
Adresele de pe Romaniamilitary ale petitiei:
http://www.rumaniamilitary.ro/petitie-pentru-avioane-noi-si-offset
Fabula explica foarte bine de ce Ion Antonescu este inca declarat criminal de razboi in Romania desi la Nuernberg nu a fost cazul.
„Acum am fost putini, dar maine vom fi mai multi…O scanteie poate incendia o intreaga padure de uscaturi, pentru ca focul se intinde repede cand are in fata putreziciune.”
Ziarul legionar „Vremea” scria dupa alegerile din 1937 ca „am fost zece, astazi sintem un milion”. A urmat noaptea Sfintului Andrei de la Tincabesti.
Hai sa nu ne mai amagim. Armata a fost adusa in punctul de unde nu exista intoarcere. Practic, tehnica de lupta a ramas in linii mari cea de pe vremea lui Ceasca, armata la toate categoriile de forte armate, e mai mult un muzeu. Procedeele de intrebuintare in lupta au ramas aceleasi, stiut fiind ca ele sunt modificate doar de generatiile de tehnologie militara nou aparute. Ca sa acoperi intreg golul de peste 2 decenii de tehnologie militara, e nevoie ca guvernatii sa revina la principala misiune a armatei romane : apararea granitelor tarii si sa faca rost de sute de miliarde de euro in acest scop. Poti face asta doar daca exista vointa politica, bazata pe o conceptie bine inchegata pe termen lung, colaborind cu o superputere care are piete de desfacere, investind in industria noastra de aparare, Politicienii romani existenti nu au capacitatea de a gindi decit de azi pe miine, E clar ca SUA nu vrea asta, europenii le au pe ale lor, Turcia a luat deja teapa cu TAB-urile romanesti, Rusia si China sunt in alta barca. Concluzia ?
George dragă, nu te abate de pe drumul bun. Nu te lăsa „furat” de idea că îs puțini susținători, ci pune problema celor care dau lupta asta. Faptul că eu și alți oameni bine intenționați nu doar susțin, dar vorbesc, se bat pentru ca problema să intre în conștiințe și simțiri ar trebui să motiveze.
Din perspectiva mea, meciul e gata doar atunci când fluieră arbitrul, de aceea spun pentru toți că meciul aceasta nu este nici măcar aproape terminat. Se joacă și trebuie jucat, iar dacă cineva crede că a abandona un meci în minutul 60 sau 70 este o opțiune, atunci de ce naiba vă mai uitați la fotbal. Trecând peste alegoria nu foarte inspirată, spun că trebuie să împungem problema până ase plătesc banii și e semnat contractul.
Poate se va înțelege de ce afirmam că trebuie bătută toba tare și că a face marș de protest (de acela cu oameni în stradă, nu are importanță câte zeci) este o cale viabilă de a ieși din umbră. Sigur că am pus mulți umărul să se discute la TV și prin ziare, dar cred sincer că nu e suficient. Am afirmat că mesajul nostru a ajuns atunci „unde” trebuia (ceea ce contează) și asta s-a văzut pentru cine a avut ochi să vadă și a știut cum să se uite. Acum trebuie urmată și finalizată acțiunea, dar asta presupune escaladarea angajamentului și contactul cu coarnele taurului – metaforic vorbind.
Personal cred că a avea sute de oameni răsăriți, interesați și angajați măcar moral în chestiunea aceasta este un fapt, nicidecum un nimic. Cine oare se aștepta ca masele pensionărești să scandeze „Gripen/Eurofighter/F-16 vrem!!!”, sau păpușile dirijate prin fir de pe la TV să se încrunte în aceastăprivință? Prefer oricând să încep așa, cu câțiva oameni buni convinși – un nucleu dur – iar apoi să continuăm mai larg.
De atras atenția persoanelor esențiale am atras, acum trebuie jucat jocul, nicidecum lăsat în vânt…
Din partea mea, spun cà „buturuga micà ràstoarnà carul mare”.
Am semnat printre primii petitia si explicatia unora cà nu serveste la nimic nu este decât o scuzà pentru inertie.
Orice initiativà pozitivà are rost pentru a schimba lucrurile.
Nu ar fi ràu sà mai pui link-ul pentru petitie în corpul articolului.
Asi cita pe Edmund Burke:
„Ca sà triumfe, ràul nu are nevoie decât de inactiunea oamenilor de bine”
Flogger si ceilalti care cititi randurile de mai sus, noi nu ne oprim aici! Acesta este doar inceputul iar randurile de mai sus sunt „darea de seama” sau concluzia, din perspectiva lui George si a mea (cu limitarile de rigoare), a ceea ce s-a intamplat pana acum. Din acest punct, cu lectia invatata, trebuie sa ne continuam drumul si lupta, asa cum am scris si in comentariile petitiei in data de 28 septembrie, parere pe care o mentin:
„Acest offset ar fi fost o gura de oxigen pentru economia romaneasca si ocazia de a repune pe picioare cateva intreprinderi de profil militar, care probabil vor fi inchise in urmatorii 2 ani, dar si de a privatiza cateva intreprinderi de stat pentru care altfel nu va veni nimeni serios, cum s-a vazut in drama de la Oltchim…
Nu ne vom resemna pana cand prima transa pentru avioanele portugheze va fi platita si primul avion va pune roata in Romania, si nici atunci, pentru ca minimul necesar pentru Romanaia este undeva intre 48 si 72 de avioane… dupa cum a recunoscut si dl. ministru al apararii Corneliu Dobritoiu.
Vom continua sa promovam ideea de offset si avioane noi, deoarece o datoram celor din armata dar si industriei militare romanesti precum si celor care vor sa munceasca in Romania in domenii de inalta calificare!
http://www.rumaniamilitary.ro/petitie-pentru-avioane-multirol-noi-o-petitie-pentru-demnitatea-noastra
Nu avem nici un drept sa ne resemnam, pana nu obtinem pentru tara si pilotii nostri ceva similar cu oferta Saab, ce tocmai a fost comentata pe RomaniaMilitary. Acesta sa ne fie etalonul cu care vom masura:
http://www.rumaniamilitary.ro/despre-sanse-ratate-si-avioane-multirol
„
Ar fi fost de mirare sa fie o petitie semnata de zeci de mii de oameni, subiectul este prea tehnicizat si solutiile trebuie gandite prea bine pentru a fi intelese, lucrul acesta sare peste media populatiei iar in final semnaturile acestea inseamna calitate si nu cantitate.
Personal sunt fericit ca sau facut pasi in aceasta directie iar in continuare depinde doar de noi cum vor decurge lucrurile. Sper din tot sufletul sa nu ajungem noi cei putini sa spunem „Vam spus noi…..”
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/cehii-vand-avioane-de-lupta-in-valoare-de-1-mld-usd-irakului-172822.html
cehii baieti destepti – o tara care actioneaza rational – au un trainer foarte bun de altfel, exportabil – facut cu Boeing si cu echipat cu radare europene.
Azi 12 Octombrie ora 21 si pina la 22, ministrul Dobritoiu a sustinut un interviu la B1TV. Printre altele, idei deja cunoscute si repetate referitor numai la achizitia avionului in cauza, am retinut si citeva informatii noi:
-saptamina viitoare incep negocierile cu portughezii
-nu suntem singurii care aspira la acele 12 avioane, ne-au luat-o inainte bulgarii, care au inceput deja negocierile si vor capata avioanele cei ce negociaza mai bine (care pe care)
-s-a renuntat la oferta americana, ptr ca nu s-a dat un raspuns in timpul acordat de ei; oferta era guvernamentala, avea o anumita valoare si cineva a trebuit sa plateasca amenda ptr intirziere; in aceasta situatie nu mai puteam sa revenim si sa spunem ca ne-am hotarit si reluam negocierea. sic!
-reshaparea vechilor MIG-uri, operatiune obligatorie sa putem acoperi intreg teritoriul tarii (altminteri numai jumate cu viitoarele F-uri)se va face prin canibalizarea unora din cele existente (piese de schimb nu mai exista); ma intreb ce fel de reparatie capitala se face cu piese vechi scoase de la celelalte aparate si mai uzate
-pretul achizitiei viitoare de generatia 5, peste 20 ani, va fi la nivelul actual al lui F16 Block52
(parerea ministrului)
-resursa de zbor ptr inca 4000 de ore ale portughezelor este suficienta pentru 20 ani avind in vedere ca nu ne permitem nici macar sa acoperim norma de 200 ore de zbor pe an per avion
Restul informatiilor a tot fost repetat si nu mai continui. Sa aveti o seara placuta!
pai si cine a dat amenda cui – treaba asta cu cei 300.000 dolari pierduti de americani n-are niciun sens.
probabil sunt costurile de lobby si prezentari, vizite in Romania, care au intrat in write-off cand a expirat oferta. un lucru normal.
problema americanilor e ca ofertele lor nu se potrivesc cu clientul – nu vor sa dea offset, nu vor sa dea finantare, cum cred ei ca scoate Romania atatea miliarde de euro cash sa le dea lor?
degeaba incerci sa vinzi chestii scumpe (si vechi) unuia care nu-i ajung banii nici de mancare si medicamente si n-ar putea nici sa se deplaseze pana la destinatia.
eu as intui ca e si vina oficialilor romani care s-au dat mari prin vizitele in SUA ca avem 5 miliarde dolari de dat pe avioane.
Corneliu Dobrițoiu: Eu nu aș mai cheltui bani pentru parada aviatică de Ziua Națională
http://www.b1.ro/stiri/politica/corneliu-dobri-oiu-eu-nu-a-mai-cheltui-bani-pentru-parada-aviatica-de-ziua-na-ionala-39879.html
Nevolnicioiu, Plângățoiu, Miorlăițoiu, Portugalițoiu, Rustbucketițoiu, Frecțioiu la Picioruțoiu de Lemnițoiu…
„Poate de aceasta data avem noroc si cumparam avioane cu o reala experienta de lupta, niscai F4F Phantom, colege cu Hercules-urile noastre in Vietnam! Poate, dar asta este deja un vis, poate zic, avem o bafta atat de chioara sa gasim niste F4F cu urme de gloante vietnameze, semn sigur al soliditatii aparatului si al experientei sale in campul de lupta…”
…Cu toată părerea de rău, aici n-ai nimerit-o, în cazul ipotetic şi improbabil în care ne-am fi permis repetarea acrobaţiei tehnologice pe care am făcut-o cu programul MiG-21 Lancer, şi în acelaşi timp am fi avut de dus o operaţiune militară ofensivă, F4 Phantom II cu avionică modernă era peste F-16 şi Saab 37 Viggen peste 39 Gripen.
~Nautilus