Radar SABR vs RACR AESA pentru F-16

Cele 2 radare AESA sunt destinate retrofitului pe platformele F-16 A/B si C/D.

Northrop Grumman Scalable Agile Beam Radar (SABR) – detalii de instalare si functionare:

 

Raytheon Advanced Combat Radar (RACR) – functonare si capacitati:

Desi lupta pentru integrarea in pachetul F-16V, destinat in primul rand modernizarii celor 144 de aeronave F16A/B BL20 ale Taiwanului dar si USAF, a fost castigata de SABR APG-83 al Northrop Grumman (radar derivat din AN/APG-80 al F-16E/F Block 60), e interesant de analizat ambele oferte.

21 de comentarii:

  1. sorin.vasile

    iNTERESANT LA RADARUL SABR FAPTUL CA INSTALAREA NU NECESITA MODIFICARI

  2. Am cautat ceva informatii ca sa vad ce inseamna la ei: „Mai usor.” dar n-am gasit date despre masa.

  3. Corea de asemenea s-a pricopsit cu SABR dupa ce contractul de modernizare cu BAE a picat si unde modernizarea propusa de BAE era bazata pe RACR. Lockheed aparent favorizeza radarul Northrop. USAF nu a facut publice preferintele sale.

  4. Ma intreb daca este posibil din punct de vedere tehnic sa ne aducem si noi aparatele noastre F16A, block 15, cu avionica, la nivelul Viper.

    • Daca citeai articolele din link-uri nu te mai intrebai 🙂

      Da, Taiwan au F-16 BL.20 si le duc la V. Lockheed Martin ofera pachetul de modernizare V indiferent de modelul de F-16, cu ceva mici diferente in functie de varianta de plecare:
      http://www.rumaniamilitary.ro/concepte-f-16v-un-standard-prea-indepartat-pentru-fortele-aeriene-romane

    • Inteligent asa ar fi fost, dpdv al capacitatii de lupta. Ar fi costat cam 30 mln $ bucata, dar ar fi meritat in loc de MLU 5.2. Poate nu e timpul pierdut, alt upgrade, alte comisioane… 🙂 Decat daca avem nevoie curand sa luptam cu Su-27 si atunci o sa ne para rau ca nu s-au data banii pentru upgrade la V. Mai concret, in loc de asi (gen „a plecat Agarici sa vaneze bolsevici”) vom avea „eroi-martiri”, adica victime.

      • Pe acolo, aducerea la standard V ii costa pe taiwanezi 36-38 mil. $, cu tot cu armament inclus:

        Contractul discutat in 2011 in Congresul SUA la notificarea administratiei Obama si insistentele senatorului John Cornyn, prevedea o suma totala de 5,3 mld.$, adica aproximativ 36. mil$/aparat, suma care includea pe langa modernizarea la standard V a celor 145 de avioane si munitii, cum ar fi: 140 rachete AIM-9X Sidewinder si sisteme de sprijin, bombe ghidate prin GPS (GBU-31v1 si GBU-38 JDAM), Laser JDAM (GBU-56) sau GPS Enhanced Laser Guided Weapons (GBU-10 Enhanced Paveway II) si bombe ghidate prin laser Enhanced Paveway III, incluzand bombe cu senzori atasati CBU-105.

  5. Off-topic. http://www.mediafax.ro/externe/misiune-comerciala-americana-in-domeniul-securitatii-cibernetice-la-bucuresti-si-varsovia-in-mai-14194046
    Nici nu plecara bine nemtii de la KMV ca vin aia de peste balta cu un alai si mai si.Din delegatie mi-a sarit in ochi : Lockheed Martin si Raytheon ,acuma sa nu-mi spuneti mie ca nu se petrece ceva dincolo de cortina trasa de guvern peste achizitiile militare!

    • patriot, meads…

    • Lockheed sunt 35 de firme sub aceasi sigla. Nu vin astia care se ocupa de IT si siguranta IT sa discute despre cioropline, la fel cum cei de la General Dynamics Informatin Technolog nu vin sa discute despre Abrams sau Piranha de exemplu.

    • nici cei mai calmi nu ar rezista un timp conectati la informatii din interior fara sa aiba apoi ticuri nervoase cand se mentioneaza starea apararii (distrugerea/neglijarea apararii cu buna stiinta) ca tot a fost un articol recent despre cum se faceau toti ca ploua inainte de ww2…

      de moment, cativa ridica tonu’, cat mai dureaza pana sa urle pur si simplu si eventual sa dea nume, situatii, urari de bine, etc?

  6. De retinut e informatia scapata in articol cum ca de la Bruxelles nu ni se aproba cheltuirea banului pe inarmare. Banuiesc ca daca e import devin mai flexibili 🙂

    • Mai dai naiba cu UE cu tot. Cred ca ar trebui sa iesim din mizeria asta ca mari avantaje nu avem, ba din contra … pierdem bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *