S-75 in zilele noastre

poza1

 

S-75 Dvina, cunoscuta in NATO sub numele SA-2 Guideline, reprezinta un sistem sol-aer dezvoltat de Uniunea Sovietica si introdus inca din 1957. In scurt timp avea sa-si creeze perioada de glorie, la 7 octombrie 1959 racheta a doborat un  Martin RB-57D Canberra taiwanez ce zbura la o altitudine de 20km. Succesul a fost atribuit avioanelor de vanatoare chinezesti pentru a pastra secretul acestui proiect.

Faima pe plan international pentru acest sistem a venit in 1960, atunci cand standardul V-750VN (13D) (versiune mai noua si cu o raza mai lunga fata de modelul din China) a doborat un avion american de spionaj U-2 ce efectua o misiune in spatiul aerian al URSS la data fe 1 mai 1960.

27 octombrie 1962, in timpul „Crizei”, acelasi sistem S-75 a reusit sa doboare un alt avion de spionaj U-2 ce incerca sa inspecteze programul sovietic din Cuba.

10 ianuarie 1965 un U-2 taiwanez a fost doborat de o racheta S-75 la sud-vest de Beijing, in prezent epava avionului a fost reasamblata si expusa la Muzeul Militar al Revolutiei Poporului Chinez, Beijing.

 

poza2

U-2C, Beijing

 

A urmat o distribuire la scara larga spre natiunile fidele Moscovei, racheta devenind o „icoana” a Razboiului Rece incepand cu Vietnamul. China a inceput propria productie folosind indicativele HQ-1 si HQ-2. In prezent este imposibil sa mai gasesti un sistem pur S-75.

Rusia zilelor noastre a decis sa renunte la acest sistem, inlocuindu-l cu versiuni mult mai capabile derivate din S-300. Cei mai mari operatori ai versiunilor derivate din S-75 raman China si Iranul urmate de  N. Coreea, Vietnam, Siria si Egipt. Iranul nu a importat niciodata acest sistem de la sovietici, el a cumparat din China standardul HQ-2J (versiunea de export) si de la producatori interni versiuni derivate din modelul chinezesc cunoscute ca Sayyad-1/1A si 2. Mai mult gasesti aici:

http://www.rumaniamilitary.ro/s-75-sayyad-1-iranian-style-iar-turcia-aproape-gata-cu-patriotu

S-75 este principalul sistem AA ce opereaza in Coreea de Nord. Unele surse indica un arsenal de ~2.000 de rachete si 240 de lansatoare grupate in 46 de baterii ce opereaza pe intreg teritoriul tarii.

 

poza3

Celrul rosu -capacitatile vateriilor S-75 din Coreea de Nord.

 

Nord-coreeni nu au obtinut licenta pentru aceste sisteme, ei importand toate componentele de la compania de stat Lavochkin. Coreea de Nord a dezvoltat o versiune sol-sol pe care a exportat-o in Iran.

Vietnamul detine in acest moment 300 de lansatoare si un arsenal de 1.000 rachete standardul S-75 Volga 2MV. Siria a fost si ea un important operator al bateriilor S-75 pana in 2011, ei au detinut ~275 de rachete furnizate de Uniunea Sovietica.

 

poza4

Cercul rosu -capacitatile bateriilor S-75 din Siria inainte de revolta din 2011.

 

In prezent rebelii au reusit sa compromita mare parte din aceste baterii, capturandu-le cu tot echipamentul electronic si depozitele aferente. Cu toate acestea ei nu au reusit sa opereze echipamentul ce nu reprezinta nici o amenintare pentru SyAAF, ramura militara care joaca un rol decisiv in toate operatiunile militare ale regimului Assad.

 

 

poza5

Tayer el-Sabah

Situatia din Egipt a fost una speciala, URSS-ul a livrat cele mai letale rachete AA pe care le detinea in stoc. In timpul razboiului din ’73 Egiptul a fost pe locul 2 in topul statelor ce operau cu rachete AA sovietice devansand China.

Azi, Egiptul opereaza cu 40 de baterii, fiecare cu 6 lansatoare. Racheta a fost modernizata si produsa la nivel local in standardul  Tayer el-Sabah, folosit pentru misiunile cu raza medie si lunga.

 

In prezent acest sistem nu da semne de imbatranire, desi unele forumuri militare in considera inutil in fata avioanelor cu care opereaza Puterile Occidentale. Ex: operatiunile din Irak (Desert Storm) si Libia 2011 state ce au fost neputincioase in fata starii No-fly-zone.

Sistemul este raspandit la scara larga, inclusiv in arsenalul unor state mai sarace din NATO cum ar fi Romania si Bulgaria. Acest lucru continua sa bage bani in contul firmelor ce produc sistemul, il modernizeaza (din China si Rusia) sau asigura mentenanta (Belarus).

 

Galerie foto de la o companie din Belarus

 

Lansatoare mobile la o parada din Cuba

 

poza14

 

Belarus ofera mententanta si modernizari semnificative la preturi acceptabile, pentru o gama larga de echipament sovietic cum ar fi S-125 Pechora si SA-8 .

 

Citeste:

Pechora-2M

Viespea belarusian style

 

Sursa: Wikipedia si Englishrussia.com

 

 

 NeroFlash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *