Domnule prim-ministru, situatia dezastruoasa in care se zbate Industria Nationala de Aparare din Romania nu mai poate fi tolerata!
O industria care are ca singur scop asigurarea capacitatii de aparare a Romaniei, a capacitatii de lupta a Armatei Romane si care este o componenta extrem de importanta in orice economie europeana, este an dupa an impinsa in prapastia falimentului de reaua-vointa, clientelismul politic, incapacitatea manageriala si de multe (precum in cele doua cazuri prezentate in continuare) interse adverse Statului Roman si Natiunii Romane!
Domnule prim-ministru, astazi Armata Romana si Industria de Aparare Nationala se afla intr-o situatie foarte similara cu perioada interbelica, cand coruptia si indolenta autoritatilor statului au adus Armata Romana catre incapacitate de lupta si industria militara la imposibilitatea de a asigura armatei cele minim necesare apararii teritoriului national si fiintei acestui popor. Si atunci, ca si acum, importam – pe comisioane grase – inclusiv munitia.
Atunci am pierdut Romania Mare, astazi?!
Va aducem la cunostinta fapte si situatii care arata in mod clar cum Industria Nationala de Aparare este in mod voit sabotata din interior – prin numirile cu totul aberant facute – cat si de forurile tutelare: Min. Economiei, CN ROMARM si Ministerul Apararii. Iar aceasta situatie are legatura directa cu o politica de falimentare si sabotare a capacitatilor nationale de productie, a produselor romanesti, politica care nu poate fi intamplatoare si care este rezultatul unor numiri in functii de raspundere ale unor oameni incompetenti si subordonati unor alte interese decat cel National.
Va rugam domnule prim-ministru sa luati aminte si cat mai degraba masuri.
Colaborarea (sabotata) straina, pe masa ROMARM si a Ministerului Economiei
Se face ca rugaciunile unora dintre noi au fost ascultate, iar saptamana trecuta un investitor strain, care are acces la industria militara ucraineana, a incercat sa propuna ROMARM si celorlalte institutii abilitate o serie de contracte de productie dar si investitii in unele unitati de productie romanesti, care stim cu totii ca nu au mai fost retehnologizate de decenii bune.
Ce se intampla?
Asa cum de altfel si noi pe RumaniaMilitary prevedeam, ucrainenii au ajuns la fundul gropii cu capacitatile proprii de productie militara. Semne au aparut de acum cativa ani, cand contractul pentru transportoare BTR-4E destinate irakienilor a inceput sa scartaie pe motive de calitate a tablei, dar si mai recent, cand contractul pentru T-84 Oplot tailandeze a acumulat intarzieri de livrare, sau cand ucrainenii s-au intors catre polonezi, cu care au semnat mai multe contracte, inclusiv modernizarea T-72.
La aceste problema se adauga necesitatea stringenta a ucrainenilor de a isi pune pe picioare cat mai rapid inzestrarea armatei proprii, inzestrare abandonata de decenii in aer liber prin balariile nord-pontice. Ori propriile uzine si ateliere de reparatii nu fac fata la ritmul cerut, nemaivand personal si dotare pentru productie la scara mare dar nici acces nici la anumite piese si subansamble livrate in trecut de Rusia. Deci contractele lor de export scartaie !
Si atunci apar noi nise, in care ne putem strecura si noi, cu firava noastra industrie.
In fine, sa ajungem si la stire !
Un investitor strain a depus pe masa Romarm un proiect de colaborare cu industria militara, in care sa furnizam subansamble, componente, munitii sau chiar anumite produse finite. Iar proiectul nu consta doar in producerea de echipamente ci si in infuzia de investitii in liniile tehnologice romanesti.
Printre produsele vizate se afla: evolutii ale BTR-80 (B-33 Zimbru) cu turele de origine ucraineana (Shturm, etc), alaturi de posibila propunere de export a SAUR 2 cu astfel de turele, componente pentru blindate, pulberi si munitii.
Practic cea mai mare parte a documentatiei aferente propunerii este pregatita pentru discutiile detaliate si semnarea intelegerii de colaborare, iar uzinele sunt gata sa se apuce de treaba, capacitatea noastra industriala fiind inca la nivelul cerut de straini.
Insa conducerea ROMARM, in speta doamna general Floarea Serban, a refuzat, din motive doar de dansa cunoscute, sa aiba macar o intalnire cu delegatia straina, macar o simpla discutie! Practic directoarea ROMARM refuza o uriasa oportunitate pentru industria nationala de aparare! Comanditarii doreau sa produca in capacitatiile noastre de productie inclusiv pulberi (pulberi pe care astazi noi le importam din Serbia si Cehia!!), doreau sa creeze circumstantele necesare pentru vanzarea SAUR 2 peste hotare, dotat cu sisteme de armament ucrainene produse si ele tot la noi, doreau sa importe cantitati mari de subansamble, piese de schimb, munitie, etc…
Cert este ca avem o fereastra de oportunitate extrem de ingusta, iar daca in zilele urmatoare ROMARM si ministerele de resort nu arata mai multa receptivitate fata de aceasta propunere, este posibil ca si aceasta, posibil una dintre ultimele sanse de a relansa anumite domenii ale industriei militare romanesti, sa se duca pe apa sambatei, alaturi de competitia pentru Columbia sau cea pentru Irak.
Colaborarea (sabotata) cu Statele Unite, pe masa ROMARM si a Ministerului Economiei
Si daca pana acum nu am reusit sa va convingem de reaua-credinta (rea-credinta sinonima cu inalta-tradare) a actualei conduceri a ROMARM (Floarea Serban pe numele ei), mergem mai departe si va informam ca in luna octombrie 2015 pe adresa aceleiasi ROMARM a venit o cerere din partea Statelor Unite pentru furnizarea a 24 de tancuri romanesti TR 85M1 !!!
Da! Ati citit foarte bine! Americanii doreau sa cumpere din Romania 24 de tancuri (pentru inceput !) TR 85M1, masini de lupta care urmau mai apoi sa fie transferate catre armata irakiana, pe modelul contractelor dintre Pentagon si Roman Brasov, in care americanii au cumparat sute de camioane Roman si le-au trimis mai apoi in Irak.
Motivatia acestui gest este mai complicata si are legatura cu situatia geopolitica din nordul Irakului, acolo unde armata guvernului de la Bagdad a pierdut cantitati impresionante (dubios de impresionante) de tehnica de lupta in favoarea islamistilor, inclusiv un numar de peste 200 de tancuri Abrams.
O parte importanta a acestora – si alta tehnica de lupta grea – a ajuns si in mana kurzilor, ori problema Kurdistanului irakian este una extrem, extrem de fierbine in relatiile dintre Washington si Ankara. Se pare chiar ca raidurile aeriene ale aviatiei turce in nordul Irakului, ca si avansul trupelor terestre turce, sunt in directa legatura tocmai cu noua dotare a kurzilor, turcii avand ca principal scop distrugerea tehnicii de lupta irakiene (americane) capturata de kurzi.
De aici si propunerea americanilor care au considerat ca TR 85M1 cu tun de 100mm (poate 105mm) ar fi mai mult decat perfect pentru nevoile de astazi ale armatei irakiene (Abramsul nu se justifica, in zona nu sunt lupte tanc vs tanc), iar daca TR 85 ar fi cazut in mainile kurzilor acest tanc nu ar fi creat panica la Ankara.
Uzina Mecanica Bucuresti a inaintat imediat MApN-ului o cerere pentru a primi din stoc un numar suficient de TR 85, tancuri care urmau sa intre la modernizare conform cerintelor caietului de sarcini…
Din pacate contractul a fost respins de ROMARM (pur si simplu nu l-au bagat in seama), la indicatia (foarte pretioasa) a directoarei acestei institutii –general in rezerva Floarea Serban!
V-am promis saptamana trecuta dovezi clare de inalta tradare, de rea vointa, de distrugere cu discernamant a industriei nationale de aparare si astazi vi le-am oferit ! Din pacate aceasta industrie nu mai are mult de trait si spre multumirea unora va disparea incet, incet, spre marea bucurie a importatorilor, a lobbystilor (care ne tot explica pe site-uri cum ca nimic din ce facem noi nu-i bun), a « comisionarilor » (adica politiceni corupti), etc.
Romania Military isi va sustine industria atat timp cat aceasta va mai sufla, alaturi de mana de oameni care ne este alaturi si ne vom bate pentru slujbele noastre, pentru industria noastra, pentru viitorul Armatei Romane, atat cat vom putea, desi putinta noastra nu este deloc mare, DAR, daca fiecare ar face cate putin, lucrurile ar sta foarte diferit astazi.
Fata de SAUR 2, pe care, ei bine ucrainenii – care sunt in razboi – nu l-au considerat deloc un transportor prost ci dimpotriva o platforma foarte fiabila, ieftin de intretinut si usor de up-gradat pentru nevoile utilizatorului final, doar la noi SAUR 2 este considerat prost pe singurul motiv ca-i romanesc…
Din pacate lectiile istoriei nu au fost invatate de conducerea noastra politica si facem din nou acceasi greseala ca in preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand importam cam tot, inclusiv munitia. Si atunci tot coruptia si incompetenta politicienilor si generalilor nostri ne-au fost fatale, iar cand ne-am trezit – din visare si aliante – cu rusii pe granite am cedat fara lupta – nici n-am fi avut cu ce lupta – si astfel Romania Mare a trait doar 22 de ani numai si numai din vina celor care in perioada interbelica s-au ocupat de siguranta nationala.
Astazi, alte nume, alte partide, aceleasi metode.
Dar noi inca mai speram ca macar in ceasul al 12-lea decidentii din pozitiile cheie ale statului roman sa aiba in vedere interesul national si macar sa aiba bunavointa sa analizeze in detaliu aceasta propunere!
Industria de Aparare Romaneasca, asa cum arata ea astazi
CN ROMARM si filialele sale, conform legislatiei in vigoare, sunt producatori si furnizori, pentru Armata Romana, de produse, echipamente si sisteme cu destinatie militara din categoriile care reprezinta: pulberi, explozivi, munitie de toate calibrele, grenade de mana, bombe de aviatie, armament pentru infanterie (diferite tipuri si calibre), proiectile reactive nedirijate, rachete, artilerie si munitie de artilerie, vehicule blindate pe roti (transportoare) si pe senile (tancuri si masini de lupta ale infanteriei), sisteme de arme integrate.
In perioada 1995-2006 CN ROMARM si filialele sale au fost participante la derularea unor programe de inzestrare a armatei in domeniile enumerate mai sus, multe dintre acestea fiind realizate in cooperare cu parteneri externi selectati de MApN, companiile romanesti din cadrul ROMARM avand pozitia de parteneri industriali, coproducatori, integratori sau subcontractanti. Din aceasta postura CN ROMARM si filialele sale au preluat initial si o parte dintre obligatiile de garantie si de post-vanzare ale partenerilor straini fata de MApN, dar cresterea eficientei si a competitivitatii, prin asimilarea de tehnologii si de produse noi, prin aplicarea eficienta a prevederilor legislatiei de “off-set”, nu s-a realizat, deoarece Armata Romana nu a cooperat cu industriasii locali pentru transferul de fabricatie si asimilarea unor echipamente realizate cu tehnologii actuale ci a preferat, in ultimul deceniu, importurile directe, in general de echipamente din excedentul unor armate NATO, revitalizate, evitand de cele mai multe ori “off-set”-ul industrial, care ar fi trebuit sa asigure transfer de fabricatie, de tehnologie si prestatii consistente de coproductie si de export.
Ca urmare, in mod constant, an de an, cererile Armatei Romane si ale altor entitati ale Sistemului de Securitate Nationala au scazut semnificativ.
In acelasi timp Statul Roman, proprietarul capacitatilor, nu numai ca nu a investit in tehnologii si produse noi, dar nici nu a asigurat un cadru legislativ care sa favorizeze initiativele specialistilor si managerilor din industria de aparare autohtona si nici nu a promovat masuri fiscale aplicate de multe alte tari europene, recomandate si permise de U.E.
Multe capacitati au intrat in conservare, dar si mai multe s-au degradat.
Terenurile aflate in propietatea agentilor economici au devenit prea intinse, greu de pazit (mai ales dupa retragerea pazei efectuate de jandarmi), utilajele si masinile neinnoite grevand productivitatea si calitatea, cu consecinte in privinta costurilor si a competitivitatii pe terte piete.
Neadaptarea industriei de aparare autohtone la standardele NATO, intr-un ritm rapid, a condus la pierderea pietelor si a pozitiei de exportator important (in primii 10, pe plan mondial). Doar cateva incercari ( SAUR 1, SAUR 2, sistemul de arma de asalt calibrul 5,56, modernizarea TR 85M1, modernizarea divizionului de artilerie a.a de 35mm) au fost in pas cu noile cerinte, dar nici acestea nu au fost comandate si produse in cantitatile conform necesarului de inzestrare al MApN, licitatiile, asa-zise internationale (cu conditii de participare profund defavorizante pentru producatorii romani) dand castig de cauza diverselor firme straine, nu intotdeauna cele mai bune in domeniu.
CN ROMARM, care prin statut are nu numai pozitia de actionar (alaturi de Minsterul Economiei) la filiale, are si rolul de coordonare, control, reprezentant al acestora – in relatia cu MApN – si vanzator pe pietele externe.
Nici o filiala nu are dreptul de a exporta direct, ci numai prin CN ROMARM (asta apropo de intrebarea de ce nu-si cauta Moreniul clienti externi: pai nu are dreptul !) si uneori, dar mai rar, prin ROMTEHNICA. Numai ca in ultimii ani politizarea excesiva a conducerii ROMARM a condus la discontinuitati majore atat in ceea ce priveste promovarea constanta si profesionista pe terte piete – direct, cu sprijinul ambasadelor sau prin utilizarea unor agenti locali – a produselor filialelor, cat si la necoordonarea eficienta a sortimentelor fabricate in cooperare de catre filiale (prin favorizarea unora in raport cu altele) dar si neglijarea promovarii unui program coerent de asimiliare in fabricatie de produse noi, standard NATO si est, cerute pe piata, si dezvoltarea de tehnologii actualizate.
Directorii generali ai CN ROMARM numti politic au fost total ineficienti: Vasile Crisan – jurist de meserie, fost subprefect, Lori Boian – economist, condamnat pentru ucidere din culpa, Dan Tache-economist, trimis in judecata pentru fapte de coruptie, Floarea Serban – jurist, general in rezerva, pensionara, trimisa in judecata pentru abuz in serviciu savarsit in calitate de sef al Directiei Juridice a Statului Major General.
Doamna Floarea Serban, actualul director general, nu cunoste sistemul, nu are cunostinte despre industrie, productie, echipamente, nu a condus structuri economice, fiind numita de catre domnul Sorin Encutescu, fost secretar de stat in Ministerul Economiei, acesta avand, la randul sau, prestatii pur teoretice, fara identificarea de solutii de redresare si de modernizare a capacitatilor industriei de aparare.
Din aceasta perspectiva, poate fi relevant pentru modul de abordare a sarcinilor ce ii reveneau domnului Encutescu in aceasta calitate, urmatorul aspect: pe parcursul anului 2015 nu a reusit sa repartizeze fondurile de dezvoltare (si asa destul de mici) avute la dispozitie pentru industria de aparare – proprietate a statului roman. Asadar banii pentru dezvoltare/retehnologizare au fost dar nu au fost cheltuiti!
In plus, Directia Industrie de Aparare si Probleme Speciale (DIAPS) din Ministerul Economiei a fost in mod constant minimalizata de diversi secretari de stat si ministri, in prezent fiind redusa la nivelul unui serviciu de stat, desi gestionarea problematicii aferente agentilor economici cu capital de stat din industria de aparare nu inseamna numai numirea membrilor AGA si ai Consiliilor de Adminsitratie, ci si promovarea produselor la export, relationarea cu MApN, alocarea de fonduri pentru retehnologizare, cercetare produse noi si alte nevoi (paza, securizare, transfer de utilaje, restrangere de spatii).
De asemenea prin DIAPS se coordoneaza participarea la targurile internationale in domeniu, se gestioneaza vizitele la nivele reprezentative, etc.
Toate filiale CN ROMARM produc, in general, tehnica invechita, pe standarde est, foarte putina la standard NATO, care se exporta prin intermediul unor agenti nu intotdeauna reprezentativi. In plus, ambasadele Romaniei, reprezentantii comerciali si atasati militari nu mai fac promovari si nu mai furnizeaza date privind pietele respective si oportunitatile locale, Armata Romana, prin ROMTEHNICA, este uneori in concurenta cu CN ROMARM, pe terte piete, prin oferte de material excedentare, din stoc.
Uzine – care altadata asigurau mii de locuri de munca si o gama diversificata de produse si echipamente militare la export – au devenit, datorita indiferentei si a nestiintei diverselor persoane aflate vremelnic in functii decizionale pentru industria de aparare, neeficiente, necoordonate, neglijate si puse in situatii de nedreapta concurenta fata de furnizorii externi ai MApN (selectati, in cele mai multe cazuri, fara transparenta si favorizati cu planuri de plati multianuale asigurate din credite).
Este relevanta situatia Uzinei Mecanice Bucuresti, care a fabricat tancurile din dotarea armatei, tancul TR 85 fiind modernizat dupa 1990 la standardul M1. In perioada 2009-2013, desi armata Romana avea nevoie stringenta de prestatii de mentenanta pentru tancurile aflate in exploatare, dar si pentru produsele derivate (poduri de asalt, tractoare de evacuare) si chiar de o varianta modernizata a produselor existente, nu a primit decat comenzi minimale de reparatii punctuale, in totala contradictie cu standardele NATO asumate ca tara membra.
In 2013-2105, Uzina Mecanica Bucuresti a reusit sa convinga Fortele Terestre (obligate si de o aplicatie multi-nationala cu tehnica blindata in Germania) ca este capabila sa presteze activitati de reparatii, intretinere si readuceri in parametrii optimali a produselor fabricate in perioada 2000-2009. Este adevarat ca si ehipa de management a fost una performanta, care a reusit sa redreszee uzina, sa o aduca pe profit si sa propuna proiecte si programe noi, atat pentru Armata Romana cat si pentru export.
Inexplicabil, ca “apreciere” a managementului, au fost atitudinea secretarului de stat Encutescu si a directorului ROMARM, Floarea Serban, care au procedat la inlocuirea managerului apreciat de colaboratori si subordonati ca fiind eficient, sub pretextul expirarii contractului de mandat. Actuala situatie a a U. M. Bucuresti este, fara dubiu, starea de faliment iminent.
Indicatorii economici sunt dezastruosi, salariile se platesc din credite de la ROMARM, iar datoriile catre furnizori s-au triplat, multi dintre acestia refuzand sa mai livreze material, iar comenzi care sa rentabilizeze uzina nu mai exista. Daca in 2014 cifra de afaceri a fost de 20 milioane de lei si profit net realizat si declarat, in 2015, pana la demiterea directorului general s-a realizat o productie de 6 milioane de lei (in primele 5 luni), iar in urmatoarele 6 luni contractele derulate sunt in jur de 2 milioane de lei. U.M.Bucuresti este de mai multi ani in atentia unor grupuri cu interese imobiliare, promovandu-se la nivele politice decizionale diverse variante, ineficiente si costisitoare, de mutare a fabricii fie la Moreni, fie la Mihai Bravu, judetul Giurgiu, unde exista poligonul uzinei.
Este de neinteles cum tari vecine (Serbia, Croatia, Polonia, Slovacia) au gasit resursele necesare sa revitalizeze fabricatia si modernizarea tancurilor, prin eforturi proprii si prin colaborari cu firme din tari NATO, iar U.M. Bucuresti nu este sprijinita de MApN, Ministerul Economiei si CN ROMARM sa presteze activitati de mentenanta pentru TR 85M1, TR 85, Gepard, sa efectueze o noua etapa de modernizare pentru TR 85 aflat inca in exploatare, sa realizeze Pod de Asalt si Tractor de Evacuare, sa proiecteze, sa realizeze si sa omologheze autosenilatul cu obuzier calibrul 155mm (angajament la intrarea in NATO al MApN pentru minim 24 de obuziere).
Situatia celorlalte filiale a ale CN ROMARM
- Uzina Mecanica Cugir: produce armament de infanterie calibre medii, standard est (12.7mm, 14,5mm) si munitia aferenta. A inceput sa fabrice si munitie 12,7mm standarn NATO. Totusi, nu a abordat toata gama de munitie din aceasta categorie – care se cere pe pietele internationale – si nici nu a asimilat armament standard NATO. Datoriile istorice acumulate ale uzinei sunt foarte mari si fara perspectiva de a fi platite. Tehnologia este foarte veche, ineficienta, ceea ce face ca preturile de vanzare ale produselor sa nu creeze profit.
- Fabrica de Arme Cugir s-a desprins din U.M. Cugir, avand ca obiect de activitate fabricatia de armament calibrul 7,62mm bazat pe tehnologia Kalasnikov (pistoale-mitraliera, diverse pusti mitraliera si mitraliere).
Tehnologia de fabricatie nu a fost constant tinuta sub control si/sau modernizata, astfel incat directorii care s-au succedat au pierdut controlul tehnologic, multe componente fiind comandate la diverse firme (capusare), calitatea si productivitatea, dar si fezabilitatea, fiind afectate. FAC are probleme mari in ceea ce priveste datoriile si nu se intrevede nici o varianta de redresare fara sprijinul statului si fara un management apolitic.
Ambele uzine din Cugir au constituit motiv de disputa politica locala si judeteana, managerii fiind pe rand schimbati si numiti pe criterii care nu au avut de-a face cu profesionlismul.
- Uzina Mecanica Sadu are datorii intr-un cuantum greu de recuperat, este netehnologizata (baza tehnologica fiind masini chinezesti din anii “80), fara posibilitati reale de valorificare a unor terenuri (uzina este situata intr-o vagauna), are in propietate o mini-hidrocentrala.
Aici se produce munitie de infanterie calibru 5,56mm, 7,62mm, 9mm. Uzina a avut mari probleme cu managerii sustinuti politic, unii fiind condamnati sau implicati in procese penale (delapidari, accidente de munca soldate cu morti). Cu un management competent uzina poate produce pentru export cateva milioane de cartuse lunar si se poate mentine ca si capacitate de productie. Are insa nevoie de investitii in linii automate pentru fabricat munitie, trebuie sa asimileze o gama variata de fabricatie, in special standard NATO, si trebuie sa reia fabricatia unor componente abandonate (capse, initiatori) si mai ales sa renunte la importuri de pulbere din Serbia, reluand cooperarea cu Pirochim Victoria si Fabrica de Pulberi Fagaras (filiale ale CN ROMARM).
- Uzina Mecanica Plopeni produce munitie calibru mare (de la 30mm la 155mm) si participa la fabricatia multor repere mecanice pentru produseler altor fabrici din CN ROMARM. Are o dotare tehnologica invechita, dar functionala si destule utilaje in conervare. Inca utilizeaza o forja de dinaintea ultimului razboi mondial. Managementul a fost schimbat de politicul local de prea multe ori, majoritatea conducatorilor impusi fiind fara cunostinte in domeniu si ineficienti (chiar cu probleme in justitie).
Uzina inca mai poate fi recuperata pentru a produce munitie est si NATO, calibre mari, in variante actualizate (tip sageata, calibru 155, cu bataie marita, etc).
- Tohan Zarnesti a avut schimbari dese de manageri impusi politic. Are o suprafata foarte mare (poligon uzinal), cu sarcini deosebite privind paza. S-a incercat valorificarea unor capacitati prin asociere dar aceasta s-a facut de catre persoane implicate politic, cu rezultate paguboase si dosare de cercetare penala. Produce bombe de iluminare si alte tipuri de bombe de aruncator, focoase diverse, rachete nedirijate GRAD, la care s-a incercat modernizarea care este necesara si posibila, dar managerii nu au continuat programul.
Are colaborari pe orizontala, pentru diverse tipuri de munitii, cu alte filiale ROMARM (Carfil, Dragomiresti, Mija sau Plopeni).
- Uzina Mecaniza Mija este singura filiala care nu are in proprietate terenul. Toti politicienii locali, de la toate partidele, au promis solutionarea acestei probleme, care este o consecinta a unui decret de infiintare a pirotehniei inca dinainte de 1989. Fabrica initiala MIJA (construita inainte de al doilea razboi mondial) a fost predata catre Consiliul Judetean, ca parc industrial si este acum in posesia unui arab pe nume Taher. UM Mija a lasat (si a pierdut) in parcul industrial utilaje grele (prese, forja) dar si poligonul uzinal pentru testarea munitiei. A fost reamenajat un poligon, cu eforturile directorilor general-adjunct si tehnic din ROMARM in 2010.
UM Mija produce munitie pentru lansatoarele de grenade, o gama mare de grenade de mana (ofensive, defensive, speciale). Are nevoie de completarea fluxurilor de fabricatie cu masini si utilaje din gama celor abandonate in parcul industrial.
- UPS Dragomiresti este uzina care incarca munitie utilizand doua linii speciale. Nu are sector mecanic, ci doar pirotehnie. Este prestatorul principal pentru delaborarea munitiilor expirate. A asimilat in fabricatie munitie pentru tunurile tip Oerlikon cal. 25 si 35mm. A asimilat munitia frangibila cal. 25mm. Neavand un flux continu de productie are probleme de asigurare a fondului de salarii in mod constant.
- Carfil Brasov produce in principal lansatoare de grenade dar si munitia aferenta. Are probleme cu titlul de propietate asupra terenului si a suportat presiuni imobiliare. Are un poligon uzinal si o capacitate pirotehnica la Harman, supuse – si ele – presiunilor imobiliare. Diverse grupuri de politicieni, dar si cativa manageri numiti vremelnic, au incercat promovarea solutiei de a muta capacitatea la Tohan Zarnesti. Solutia este complet atehnica si imposibil de sustinut financiar.
Are piete de desfacere la export dar a pierdut personal specializat si liniile de fabricatie sunt invechite. Necesita retehnologizare.
- Pirochim Victoria ar trebui sa fie furnizorul pulberilor pentru munitia de infanterie. A fost afectata atat din cauza propietarului, in ceea ce priveste investitiile necesare sustinerii tehnice si de mediu a productiei, cat si de managementul defectuos al ROMARM si al filialelor producatoare de munitie de infanterie, care au preferat importurile din Cehia, Serbia si Muntenegru, solutie in afara principiilor de Securitate Nationala.
- Fabrica de Pulberi Fagaras: capacitatea principala este linia de trinitroglicerina, dar poate produce si pentrita, hexogen, pulberi compozite, combustibil pentru rachete, TNT. Investitia initiala a statului a nu a fost finalizata in ceea ce priveste solutionarea apelor reziduale (“ape rosii”). Aceasta rezolvare necesita sume mari (milioane de euro) dar asigura fabricarea in tara a materialelor energetice si explozibilii necesari Sistemului National de Aparare.
Decizia trebuie sa fie a Statului si este una politica. Nici ROMARM si nici fabrica nu pot asigura resursele financiare necesare. Fabrica sustine salariile putinilor specialisti care mai sunt angajati din reconcentrarea acizilor sulfuric si azotic, utilizand o linie pilot, care a fost repusa in functiune in anul 2010, cu sprijinul directorilor general adjunct si tehnic din acea perioada din ROMARM.
- Electromecanica Ploiesti este uzina care a produs rachete tactice si care face mentenanta si revitalizarea pentru rachetele aflate inca in dotarea armatei. Are inca un nivel tehnologic si de personal cu care ar putea relua activitati de modernizare a unor rachete vechi (HAWK) achizitionate de armata, dar presiunile unor firme private au facut ca rachetele sa ramana in depozitare. Produce rachete antigrindina.
Fara implicarea in procesul de modernizare al HAWK uzina nu se poate sustine.
- Arsenal Resita a produs toata gama de tunuri, tunuri-obuziere tractate din dotarea Armatei Romane, de calibre incepand cu 35mm pana la 155mm. A asimilat in fabricatie tunurile Oerlikon KBA-25 si GDF 003. Uzina are numai 50 de salariati care efectueaza serviciul de paza. Este in conservare, nu a mai produs nimic de cel putin opt ani. Rheinmetal din Germania a ofertat privatizarea, dar grupuri de interese au actionat in favoarea altor firme, nesemnificative si privatizarea nu s-a mai realizat.
- Automecanica Moreni este producatorul de transportoare amfibii blindate (a produs peste 14000, inclusiv BTR 80). I s-a luat o parte din capacitate (si 1/2din poligonul de testare) cu care s-a constituit un parc industrial. A realizat doua transportoare blindate – SAUR 1 si SAUR 2 – cel din urma echivalent cu cele existente pe piata, dar MApN nu a dorit sa achizitioneze nici macar un exemplar si foarte greu, a acceptat participarea la omologare.
S-a promovat, conform legislatiei UE, un program intre MApN si Min. Economiei, pentru a proiecta si omologa un transportor blindat 8×8 fabricat de industria autohtona, finantat partial de stat, dar programul a fost deturnat prin impunerea unei firme private ca integrator.
Programul a consumat banii alocati fara ca produsul sa fie realizat. O decizie administrativa a Min. Economiei si un manager eficient la ROMARM pot revigora programul care ar avea ca si consecinta revigorarea UA Moreni, un produs eficient pentru dotarea Armatei Romane si foarte bun pentru export.
- Metrom Brasov nu mai este o societate comerciala puternica, in domeniul materialelor neferoase, dar pentru sectorul productiei de aparare fabrica “degetarelor” poate produce, pentru munitia de infanterie (adica preformele de alama necesare confectionarii tubului cartus).
Si cam aceasta-i starea de fapt – la zi – a Industriei Romanesti de Aparare. In perioada urmatoare RomaniaMilitary va veni si cu alte exemple concrete despre, fabrici, manageri, contracte si achizitii.
Citeste si:
http://www.rumaniamilitary.ro/ucraina-oportunitate-militara-si-industriala-pentru-romania
http://www.rumaniamilitary.ro/oportunitati-usor-ratabile-cu-putina-consecventa
http://www.rumaniamilitary.ro/suhoi-25-in-irak
http://www.rumaniamilitary.ro/mi-28ne-in-irak
http://www.rumaniamilitary.ro/t-50iq-pentru-irak
http://www.rumaniamilitary.ro/articolul-de-seara-incepem-sa-invidiem-irakul-normal-asa-ar-fi
http://www.rumaniamilitary.ro/cehii-vand-avioane-de-lupta-in-valoare-de-1-mld-usd-irakului
http://www.rumaniamilitary.ro/ucrainenii-sunt-optimisti
GeorgeGMT
Generalul in rezerva Floarea Serban nu face de capul ei ce vrea, ci ce vor cei care au promovat-o in aceasta functie.Binenteles ca este o totala bataie de joc ce a facut aceasta femeie.Ar trebui ca aceste subiecte sa apara in presa centrala pentru ca sa existe posibilitatea sa se intample ceva pozitiv.
Contractele cu Ucraina si SUA ar fi fost o adevarata mana cereasca sau mina de aur, ca si asa putem sa zicem, industriei noastre de aparare aflata in agonie.Poate ca nu ar fi rau daca DNA si SRI s-ar interesa de acest subiect deosebit de important pentru industria noastra de aparare.
Nu vreau sa fiu misogin dar…
De plâns !
Cu istoria cu colaborarea cu Ucraina, poate sà fie si o vràjealà, poate stii tu mai multe.
Dar dacà solicitarea SUA în privinta tancurilor TR-85M1este adeverit cà a fost ignoratà, sunt niste criminali !
Colaborarea cu Ucraina este inca pe masa, il cunosc personal pe cel care a mijlocit-o si am participat la o sedinta la care s-au discutat solutii…
Deocamdata nimic.
Cu siguranță că și în spatele acestei propuneri se afla tot SUA care încearcă sa ajute Ucraina sa îșI întărească forțele armate cu tehnica de lupta cu care este deja familiarizată și pe care si-o permit financiar sa o achiziționeze și sa o exploateze.
M-am gandit si eu la asta, fara insa a avea dovezi directe. Tot ce stiu este ca ucrainenii au aratat banii cand au venit, in sensul ca aveau banii disponibili in cont!
George, crezi ca ar ajuta punerea acestei scrisori deschise pe site-ul http://www.petitieonline.com/ pentru a fi vazuta si semnata de cat mai multi?
Se poate ca, trimitand linkul petitiei la diverse alte forumuri sau site-uri de stiri, sa se obtina un numar semnificativ de semnaturi, cu care se poate apoi atrage atentia primului ministru, ministrului apararii si comisiilor de aparare din Senat si Camera Deputatilor.
Si eu sant convins ca se stiu lucrurile la varf, dar cu petitiii semnate de mii sau zeci de mii de persoane putem incerca doua lucruri:
1. se pune o presiune concreta pe autoritati
2. se da posibilitatea celor interesati de starea apararii sa faca ceva concret in acest sens, semnand petitia.
Pentru ca petitia sa aiba cerinte concrete, se poate cere deschiderea unei anchete publice fata de cazurile din scrisoare, pentru a constata veridicitatea aspectelor semnalate si a stabili daca exista incalcari de lege in sensul celor mentionate in scrisoare (caz in care trebuie renuntat la acuze directe, epitete, samd.)
O alta cerinta concreta poate fi cererea de finantare a cel putin 10 proiecte de importanta majora pentru aparare si industria de aparare, listate in petitie in mod suficient de precis.
O alta cerinta concreta poate fi reorganizarea felului in care se fac numirile la Romarm si si unitatile subordonate, coreland cu schimbarile de lege cerintele privind competenta, profesionalismul si integritatea celor care vizeaza asemenea posturi, si care in mod normal ar trebui ocupate in urma unor concursuri desfasurate in mod transparent.
Nu stiu… Am mai incercat o data cu petitia si am luat tot F 16sh fara offset.
am trimis linku emisiuni biziday
mi sa raspuns ca va fii trimisa unuia dintre redactori emisiuni
Cu Moise Guran suntem deja in comunicare 🙂
Merci pentru efort!
ati putea incerca si cu digi sa faca un material despre industria de aparare si voi doar sa le oferiti informatiile pe care le aveti
Moise Guran e la Digi…
de ce nu se face o petitie online. cred ca s-ar aduna cel putin 100.000 de semnaturi. plus chemat dl. Ciolos pe la emisiuni de profil chiar si la TVR. ori nu stie (pe model Ceausescu) ori e tradator si trebuie impuscat.
Nu s-ar aduna. Data trecuta n-am reusit nici macar 1000! Era vorba despre o petitie on-line in care ceream avioane noi cu offset.
George, eu deranjez rar pe-aici si nu vreau sa fiu pisalog, dar:
– o petitie e o forma de angajare concreta pentru o cauza;
– se da posibilitatea celor care vor sa ajute concret, sa o faca prin semnatura;
O asemenea petitie priveste pe toti cei din industria de aparare si familiile lor, plus cel putin o parte din militari (eu nu cred ca acestia sunt absolut indiferenti la provenienta armamentului care li sa da pe mana). Asadar, daca doar o treime din toti acestia semneaza, tot s-ar strange macar douaj’de mii de semnaturi, zic eu.
Iar daca nu putem obtine mai mult de o mie de semnaturi, asta e, macar am incercat. Dar atunci vom avea si dovada ca nu doar conducatorii sunt de vina pentru situatia de acum, fara suparare…
Era vorba de participarea la o licitatie.
OK foarte frumos spus frate si din pacate adevarul ii crud pt noi, suntem vanduti in primul rand de noi si condusi de ei, adica alte natii se schimba asta aceasta scrisoare trebuie data si SRI-lui si DNA etc macar sa stim ca le-am dat-o si daca nu se face nimik nu uitati vine razboiul noi vom pierde dar ei ca neam nu vor mai fi pt ca copii lor nu vor mai vedea ziua de maine pt tradarea parintilor .Singura sansa sa starpim coruptia cred ca ar fi modificarea constitutiei ca oricine ii acuzat de furt tradare etc in cadrul institutilor cheie sa fie expulzat si averea lui si a nemului lui pana la spita a 7 confiscata iar daca se dovedeste fapte mai grave trimisi la polul NORD in voia sortii . Serios fara modificare constitutiei si aplicarea ei in masura nu vom vedea niciodata fapte ai furat ai tradat mintit etc IN ROMANiA sa nu mai drept de lucru doar la negru si asta ar putea fi valabile si pt doctri ,etc UN CONTRACT in care ti se zice clar daca ai facut ai si ai pierzi averea si dreptul de a mai lucra pe teritoriul Romaniei salari mari mari dar cine vrea sa semneze cine nu sa mearga la privat … sau dincolo marss tradatoriii nu va vom uita . Serios puscarie la domiciliu !!!! Serios Frate daca as pleca din tara eu unul as veni cu alta armata doar ca sa curat jegurile din SISTEM mila mila dar astia sunt ca capusele pana nu se satura nu se opresc sau ARSE
ce mai potzi zice…coruptzie, hotzie, incompetentza, nemrnicie shi tradare de tzara shi popor …..in aceste cazuri cu industria natzionala de aparare ele au un nume……floarea (ciorditoarea) sherban. dar cred ca ea este decat varful iceberg-ului care sparge la buzunare prin licitatzii truncate buzunarelev romanilor shi industria de aparare a Romaniei !!!!
Vai de capul meu. Ma doare sufletul nu alta….
Scrisoarea asta ar trebui trimisa și altor structuri de presa, și sunt sigur ca unii ar prelua-o. Doar dacă se răspândește și devine cunoscuta are șanse sa producă și efecte.
PS
Voi vorbiți serios? Pe șefa de la industria națională de apărare o cheamă „Floarea”????!!!
Cine doreste s-o preia o va prelua, siteul asta este monitorizat si de „alte structuri de presa”…
Yap the name is…Floarea. A fost si sefa peste DpA acu’ au pus-o aici ca cica are si ea datorii la stat de platit, sa aiba din ce.
Datoriile in cauza sunt „numa” 3 miliarde de lei vechi, dupa ce madama si-a alocat un apartament din fondul locativ al armatei.
Nu ar fi rău dacă acest subiect ar ajunge inclusiv la AdelinPetrisor și Moise Guran.
Incercam.
le-am postat lui Dacian Ciolos shi lui Klaus Johannis acest articol pe paginile lor de facebook shi o sa pe pun shi pe twitter-ul lor !!!
Muierea asta nu era anchetată de DNA pentru că și-a dat casă? 🙂
Nu se pot trimite aceste aspecte si la CSAT? Sau la DNA? Adica crezi ca aflate pe acest blog pot sa aiba un impact in luarea unor decizii ?
@Radu. „Sursele” noastre au facut toata diligentele posibile, in ambele cazuri, dar organele statului nu au parut deloc interesate. In Industrie si la varf aceste lucruri se cunosc foarte bine.
Daca p’asta cu ucrainienii sa zicem ca as putea s-o inteleg, asta cu americanii mi se pare ireala si neuronul meu n-o poate intelege!
Sunt foarte curios cand s-a intamplat asta, pentru ca, avand in vedere cat am vandut relativ recent in zona Siriei, mi se pare foarte greu de crezut ca i-am refuzat pe americani… mai ales dupa 2014 incoace…
Deci p’asta cu americanii refuz s-o cred… ori au facut propunerea la misto (greu de crezut iarasi) ori pur si simplu ati fost dezinformati sau nu vi s-a furnizat intreaga informatie pentru ca refuzul americanilor frizeaza irealul…
Oricum, Victoria a avut o groaza de intalniri bilaterale zilele astea, asa, ca-ntre „aliati”, ca tot e an electoral, asa ca sunt foarte curios ce mai apare.
Ambele stiri sunt reale si sunt deja foarte cunoscute in industrie, nu-i nimic secret. Noi pur si simplu am raspuns, probabil, ca nu mai avem cu ce, ca nu suntem interesati, etc astfel ca yankeii vor lua de la altii. Americanii iti mai fac din cand cand cadouri – cum a fost si cazul cu Roman Brasov – dar daca tu esti prost sau rau intetionat pleaca la altii.
De vazut ce tancuri vor aparea in inventarul irakienilor in curand.
Aia cu ucrainenii de ce ti se pare mai normala?! Polonezii colaboreaza – fix pe aceleasi coordonate – din greu cu Kievul…
Am mari dubii vis-a-vis de solvabilitatea ucrainienilor. Eu personal, nu-i consider prietenii nostri si avem multi romani in tara lor. Pe urma, noi n-avem industria polonezilor sa asimilam un potential trade de genul iti dau tranfer tehnologic imi dai produs finit si ti-l platesc cand pot.
Un potential deal cu ucrainienii trebuie facut cu foarte mare atentie. Plus ca am supara si mai tare Rusia fara a avea cine stie ce castig fabulos din asta. Dpmdv un deal cu Ucraina s-ar face cu cel putin 50% avans la semnare si restul la livrare dar am banuiala ca ei fac deal-uri cu „livreaza tu si-ti dau banii cand pot”.
Pentru motivele de mai sus as intelege.
Asta cu americanii insa ma depaseste si, as fi foarte curios cum a sunat cererea americanilor. Ca de solvabili e evident ca sunt solvabili. Chiar, noi am recuperat datoria istorica de la Irak?
Ahh, vis-a-vis de americani: era vorba aia, iti da, da’ nu-ti baga-n traista. Vorba celui de mai jos, Alex Dima ar fi bun la o treaba din asta!
http://www.gandul.info/stiri/romania-vrea-flota-nato-permanenta-in-marea-neagra-14967254
Eu zic să-l rugam pe Alex Dima, sa se ducă la Floricica, s-o întrebe ce-i aia CEP la un proiectil de artilerie, ca de, e mama lor, Nu? Cu aia de la Romsilva am văzut ca era foarte incisiv… Uite alt cuib de viespi, tot cu „Rom…”. Unul din jurnaliștii de investigație cunoscuți trebuie sa muște la subiectul asta, despre cum i-am refuzat noi pe americani sa le vedem tigaie noastre… Aproape că-mi vine sa rad, râd daca n-ar fi de plins.
Felicitari pentru initiativa, sunteti patrioti adevarati! Sper sa va asculte cineva, cel putin niste semne de intrebare cu siguranta ati reusit sa ridicati. Am mari sperante in Moise, chiar ar avea un impact o astfel de stire prezentata la misiunea sa.
P.S. De la o mentiune de-a lui dintr-o emisiune am aflat de blog. 🙂
dati share si pe facebook sa afle mai multi romani ce viermi mizerabili si ordinari sunt in structurile de decizie si in mainile cui sta viitorul copiilor nostri da-u-ar frantzu’-n ei…
Pe FB au aparut deja postacii „hateri”…
http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2016/01-overflow/20160117_syrie_1.jpg
Nu poate sa ajunga articolul asta pe Hotnews sau alte site-uri cu trafic mare? Ar genera o presiune publica pe respectivi.
…suparam mai rau rusia?! dai dracului ma pe rusnaci,din cauza lor se agita oamenii astia pe aici si incearca sa scoata la lumina opiniei publice dezastrul din acest minister si aceasta industrie.da,sunt ferm convins ca aceasta situatie este cunoascuta la nivel inalt si ma revolta nepasarea institutiilor statului.
pardon de expresie dar de femela asta se impiedica o intreaga industrie?!
Bine zis,Presa centrala „adevarata si independenta” ar trebui sa preia acest articol.Trebuie sa existe o modalitate de a iesi din lumea noastra „forumista”, si prezenta cu buna credinta si concret ceea ce se intimpla acolo ……unde nu sa mai intimplat nimic de asa multi zeci de ani.
Oameni competenti, alesi, nu politic !!!!!!! Politica a distrus Romania!!!!…..Nu listelor impuse de politruci!!!..Politica apartine oamenilor inteligenti, intelectuali adevarati, care au simtul responsabilitatii .
GMT.Te sustin si personal sunt alaturi de tine.
Sunt siderat. Zici ca suntem intr-unul din romanele lui Kafka. Altii de frica unora mai puternici nu stiu ce sa mai comande ca sa fie cat mai bine inarmati si sa poata sa-si apere bostanaria iar ai nostri sobolani, rad totul, sa fie numai pentru matzul lor si cand or veni dusmanii or sa fie primii care se duc mancand pamantul. Mai exista tradarea si sabotarea economiei nationale incriminata in Codul Penal? In afara de martafoiul ala de Seres nu am auzit de altul sa fi fost acuzat de asa ceva. Oricum DNA nu cred ca are atributii pe partea militara iar de la Parchetul Militar nu ma astept sa ia generali de izmene la scuturat si sa-i bage pe viata la carcera.
Viitor este crearea locurilor de munca, pastrarea inteligentei in tara, si tehnologia si puterea tinereti. Toate astea sunt cuvinte cheie pentru dezvoltatea unei natiunii. Iar in pozitiile chei sunt niste papitoi, tardatori de tara care nu se gandesc nici 2 sec. pentru bunastarea poporului. Daca cei din exterior or venit cu propunerea de crearea de locuri de munca si transfer technologic ar trebui sa acceptam si sa ne bucuram ca ne cauta cineva. Vor aduce bani in tara vor crea locuri de munca vom avea export, vom avea mai multi bani la buget, sa modernizam spitale, scoli sa platim profesori sa ne faca copii inteligenti sa ne aduca plus valoare in societate. Nu trebui sa fi un savant sa intelegi legaturile logice si avantajele. Sau suntem condusi de securiti infiltarti din structuri de KGB si vor distrugereea si nimicirea romaniei din interior. Cine dracu este gaina asta de general care nu vede o oportunitate pentru propriul sau popor, sau poate ea nu apartine de acest popor ci de un alt popor de la est. Daca am face productie pt export in caz de razboi linia de productie ar fi in plin avant, ar putea foarte usor sa suplineasca pierderile de pe front fara sa fie timpi morti pana as se pune in productie un blindat. Este vorba despre cimentarea lantului logistic care ar fi deja creat, si cum se stie razboaile se castica ( cinic vorbind) cu sufletul si cu logistica. Stalin avea o vorba de duc: Cantitatea este o calitate in sine.
Incredibil , daca cele scrise aici sunt macar pe jumatate adevarate astia sunt tradatori . Stau si ma intreb aia din marele kkt de CSAT stiu ca se importa pana si pulberile , rahatul ala de praf de pusca si ca nu suntem in stare sa-l fabricam la noi in tara ? Ce dracu faci in cazul unui conflict frate daca termini pulberile si aia nu-ti mai dau , tragi cu prastia sau ne facem arcuri cu sageti ?
Halal Securitate Nationala !!!!
partea naspa e ca tot institutiile care au fost martore la devalizarea economiei trebuie sa faca curatenie in acest sistem putred.acum realizam ce a insemnat ratarea acelui moment zero de dupa revolutie.
http://www.evz.ro/romania-a-dat-lovitura-a-cumparat-armament-antitanic-de-110-milioane-de-euro-de-la-un-consortiu-germano-israelian.html
am dat lovitura?presa asta?!
Un mare fasss…. si cat am asteptat articolul asta…
George, mergi la baietii aia pe care ii cunosti si roaga-i sa iti dea voie sa pui niste documente scanate cu oferta lor. Sau daca nu vor, hai sa luam niste interviuri, facem niste filmulete si le punem pe site. Asa, un text fara nimic concret este numai apa de ploaie, zici aceleasi lucruri pe care le stim deja.
Asa ca:
1. Discuti cu baietii care au venit cu ofertele (ma refer la intermediari) si ii rogi sa iti dea scanurile la ofertele lor, sau la cererile de oferte
2. Daca nu vor, nici o problema, incearca sa faci un interviu cu ei. Daca nici asta nu vor macar un interviu in care nu li se vede fata.
3. Daca nu vor, incearca direct la DNA. Iei tot ce ai, si mergi la DNA. Eu zic ca o sa se puna in miscare
O sa ma gandesc eu la noapte si maine, si o sa pun aici un plan de bataie.
Lucrurile astea trebuie facute cu cap, pentru a nu exista consecinte neplacute.
yep…nasol …
Subscriu.
Inima de Leu are mare dreptate!
Nu poti sa te apuci sa condamni pe cineva in spatiul public fara sa postezi o dovada certa sau sa indici o sursa serioasa, protectia surselor jurnalistice fiind legiferata si existand o practica extinsa la Curtea Europeana de Justite in acest sens. In schimb te expui la plangeri pentru afirmatii calomnioase! Tu, nu baietii care te-au informat.
Roaga-i pe baietii aia sa-ti arate acte, cereri, adrese, scrisori de intentie s.a.m.d. si fa un interviu cu ei, blurat, cu vocea schimbata, daca e nevoie. Asa pe gura se pot spune multe, ca riscul va fi la tine, nu la ei… Nu cred ca treburile astea ar fi mare secret de stat, avand in vedere cum au ajuns in presa transporturile de armament expirat catre tari din Orientul Mijlociu.
Eu nu zic ca doamna cu pricina a facut sau n-a facut, cu atat mai mult cu cat inteleg ca are deja niste dosare penale, dar poti sa faci niste adrese catre institutiile de resort in care sa le ceri sa infirme sau sa confirme informatia. Teoretic sunt obligati sa-ti raspunda, iar daca e secret de stat, iti vor spune asta si cu asta basta!
Asa ca ai grija ca, bine intentionat fiind, sa nu servesti interesele meschine ale unora si altora care vor sa-si spele rufele murdare in spatiul public dar n-au curajul sa o faca ei insisi.
Parerea mea, sa nu te superi pe mine, initiativa in sine este laudabila!
Ma expun cu placere. Astept ROMARMul sa sara pe mine 🙂 Acte si cereri de oferta, alea chiar sunt documente confidentiale si ajungi in fata procurorului! Cum dracu sa publici astfel de acte?! Chiar daca le-as avea nu le-as publica!
Sursele ne sunt cunoscute de ani de zile, sunt de maxima seriozitate si credibilitate. Ne cunoastem de ani si ani de zile.
In privinta credibilitatii informatilor, acestea trebuie privite in context: pe de o parte acest site a tot prezentat situatii similare si mereu am avut dreptate, se stie ca avem o relatie apropiata cu industria. Pe de alta parte este contextul general al lipsei oricaror comenzi pentru industria, al lasarii balta al programului TBT, al importurilor la cheie, etc.
Macar din aceste puncte de vedere se pot deduce destule despre credibilitate.
Cand cu mult timp in urma am scris despre un posibil contract cu Columbia, s-a dovedit mai tarziu, prin informatii din cu totul alte surse, ca stiam despre ce vorbim, si mai stiam si despre TR 85M2, etc, etc.
In privinta doamnei Floarea Serban, poate pentru cineva neavizat sa mai exista prezumtia de nevinovatie si buna credinta, pentru cei din sistem aceasta prezumtie nu mai exista de mult. iar noi am mai scris despre acest cancer…
In rest fiecare cred ce doreste in baza informatiilor care circula liber.
In primul rand eu nu sunt jurnalist, cred ca nici tu, dar blogul e al tau, prin urmare si raspunderea… Uite cum as face eu pentru a spori credibilitatea stirii.
Din start vreau sa precizez ca, eu, personal, nu sunt adeptul unei exprimari emotionale, dar, dupa cum se stie, gusturile nu se discuta! 🙂
Apoi, o cerere, scrisoare de intentie etc poate fi secretizata partial sau total. Important este sa ai o confirmare, chiar daca este pentru ochii tai. Daca este secretizata total, citezi ceva de genul o sursa anonima din industrie, adica nenea care iti da pe gura informatia. Adica un interviu luat persoanei cu pricina, fie si la bere.
Pe urma, o iei frumusel pe rand, cu institutiile de resort: adrese de genul, suntem cutarica, ni s-a spus de catre o sursa anonima (automat protejata de lege) ca ar exista oferta x si oferta y dar au fost respinse. Cum comentati?
Potrivit legii trebuie sa-ti dea un raspuns, oricare ar fi el, altfel poti solicita instantei sa-i oblige sa dea un raspuns si sa plateasca daune pe fiecare zi de intarziere, peste termenul legal de raspuns, pana iti raspund.
Dar nu tii neaparat sa faci asta, important e ca i-ai intrebat.
Dupa treaba asta adaugi in articol: potrivit sursei mele anonime avem informatia x si y, institutiile de resort n-au dorit sa comenteze sau nu ne-au raspuns sau ne-au dat urmatorul raspuns.
In felul asta te pui la adapost de orice alta problema si adaugi credibilitate.
Eu nu contest cele spuse de voi dar altii, fara legatura cu subiectul, o vor face.
Dat fiind scopul final al acestui articol, cred ca ati avea mai multa tractiune si ati fi cu mai multa usurinta preluati de alte publicatii daca ati proceda asa.
Iar stirea ar trebui sa fie concisa (din nou gusturile… 🙂 ), indicarea sursei, raspunsul/lipsa lui de la institutiile de resort si cam atat.
Pentru ca eu nu sunt din sistem si, la prima vedere, lucrurile sunt greu de digerat si de crezut de un om normal… Iar scopul este ca o masa cat mai mare sa citesca si sa afle lucrurile astea, de interes national pana la urma…
Stiu ca blogul este pentru pasionati, vorba ceea, si eu mi-am exersat talentele (sau lipsa lor) pe aici si sper s-o mai fac, dar articolele de genul asta incep sa arate a jurnalism de investigatie si ar fi pacat sa n-o faceti cat mai bine.
Parerea mea… 🙂
asta faceam la inceput… contactam institutiile de resort, insa fie nu primeam raspuns cu lunile, fie primeam unul evaziv. Deci interpelari de genul asta au devenit inutile, ca astia au dezvoltat imunitate la asa ceva. Polonezii raspundeau la interpelari in sub 48 de ore, doar ca sa ai un termen de comparatie.
La anumite materiale care au ajuns pe masa ministrilor sau primilor-ministri, am contribuit si noi, insa raspunsul fie nu a fost, fie au fost promisiuni nicioadata onorate, lansate doar pentru a detensiona momentan situatia.
Problema este acum, pentru ca in cateva zile oferta dispare de pe masa, si pe urma iar ne vaitam ca babele, de ce nu s-a facut/putut?!
Stai linistit ca sunt familiarizat cu termenele de raspuns ale autoritatilor romane.
Daca problema este acum si nu poti astepta dupa ei, le faci frumusel adresa, o inregistrezi, ca sunt obligati sa ti-o primeasca si o postezi alaturi de articol, cu numar de inregistrare cu tot.
Daca ai timp sa astepti sa treaca termenul legal, astepti si zici ca nu ti-au raspuns in termenul legal, ceea ce-i va pune din start intr-o lumina proasta, daca iti raspund in termenul legal sau mai repede, postezi raspunsul, oricat de abramburit ar fi, iar daca postezi intai si totusi ti se raspunde ulterior, faci o repostare a articolului cu raspunsul atasat.
Exista si posibilitatea telefonului dar probabil vei fi trimis la adresa scrisa sau vei fi pus sa revii si atunci poate merita sa o rezolvi telefonic pentru ca oricum apelurile de genul asta sunt inregistrate…
Insa in general ofertele de genul asta (ca-n articol) nu apar si dispar de pe o zi pe alta… Asa ca timp s-ar putea sa fie.
Din nou, voi faceti cum vreti, este doar o sugestie… 🙂
am mai pus raspunsuri la fiset, dar unele chiar nu a mai meritat sa le mai publicam…
– https://www.facebook.com/nuta.oana/posts/1101540743213452?fref=nf
asta referitor la atitudinea celor cu care încercaţi să staţi de vorbă…
Ar fi interesant să aflăm cine e în spatele Floarei Şerban pentru că, în procesul cu gainaria cu garsonierele pentru generali, toţi au luat condamnări, chiar dacă au fost cu suspendare, numai madam Şerban a dat banii înapoi şi nu numai că a fost achitată dar a continuat să fie numită în funcţii de decizie din care nenoroceste industria de apărare şi interesele de securitate ale României.
Repet întrebarea: cine sau ce (structura) o tine în spate şi de ce?
Dobritoiu…
Păi şi Dobritoiu, de unul singur, a reuşit să-i obţină achitarea şi s-o păstreze pe funcţii? Atunci cine e-n spatele lui Dobritoiu?
Floarea are totusi de platit respectiva casa, obtinuta ilegal, 3 miliarde de lei vechi. Intrebarea este buna, PNLul in principiu.
O avea de platit casa dar nu e problema noastra. Sa se duca sa se angajeze undeva si s-o plateasca din munca ei, nu din banii nostri.
Auzi frate, au achitat-o si ii asigura si un post platit gras ca sa poata plati casa.
O adunatura de nesimtiti.
Nu stiu care este legislatia parlamentarà românà, dar în Franta existà posibilitatea legalà ca un deputat sà interpeleze în scris ministrul de resort (aici cel al apàràrii) cu întrebàri precise, iar ministrul are 30 de zile sà ràspundà tot în scris. Poate de asemenea sà interpeleze verbal, dar ràspunsul este în general mai evaziv si dialogul are mai putinà greutate.
Cum sistemul parlamentar român a fost inspirat în bunà parte de cel francez, presupun cà existà o procedurà similarà.
Dacà aveti un parlamentar în mânecà… sà întrebe clar DE CE…
Da, programul de interpelări este la începutul fiecărei săptămâni.
N-avem un parlamentar si pana la urma nu se baga nimeni, oamenii sunt disperati, se inchid uzinele cu potentiale comenzi la poarta lor.
Plus că şi parlamentarii sunt atenţi să nu fluiere în biserica ptr că vin alegerile şi mai vor un mandat.
Exista aceasta institutie si in sistemul romanesc.
Mai ar fi de gasit un parlamentar roman credibil care vrea sa si faca chestia asta: cineva care sa ceara raspunsuri si care sa nu poata fi dus cu presul de vorbele alea goale de doi bani, in stilul lui Dusa.
Pana la urma discutia e logica: din moment ce alocam 2 % pt aparare unde vor merge niste miliarde de euro? Ce planuri de offset si de implicare a economiei nationale are Romania ?
Nici nu e musai sa vina cu acuzatii (desi asa ar fi normal: toata coruptia MAN trebuie starpita).
Ramane de vazut daca e un parlamentar cu suficiente cojones pt asa ceva.
În privinţa contractului cu Ucraina nu ar fi exclus că inventatorul să fie guvernul american sau entităţi din SUA care vor să finanţeze, cu binecuvântare de sus, dotarea armatei ucrainene.
În privinţa plăţii, ar fi interesantă şi o combinaţie de bani plus ceva tehnologie pentru motoare de tanc/avion sau sasiuri de T-72 pe care să aplicăm o modernizare gen Tr-85M1 şi să le exportăm irakienilor.
„finantatorul” în loc de „inventatorul”. Scriu de pe mobil şi-mi pune vorbe-n gura. 😉
Ideea din spatele acestui refuz este comuna cu aruncarea la gunoi a proiectului pentru un nou tanc romanesc sau a TBT 8×8 si aceasta ideea este distrugerea uzinelor-integratoarea!
Cu fabricile de munitie mai treca-meraga dar trebui distruse fabricile care pot deveni integratoare de produse finite. In proiectul pt un nou tanc – pt care proiect fostul director al UMB, George Ioana a fost dat afara – erau in plan 24 de companii romanesti plus bineinteles menttenanta in tara a tancului.
Ei bine si cu TBT 8×8 este la fel, se doreste importul direct si cu acordarea intretinerii unor firme straine. Exemple sunt deja: radarul TPS 79R „fabricat” in Romania a fost urcat pe vapor si trimis in SUA pentru intretinetre, compexul AA Gepard la fel, etc, etc.
In cazul unui sistem de arme complex:tanc, radar, TAB, racheta AA pretul de achizitie este nimic in comparatie cu sumele necesare pe intreaga durata de exploatare a produsului. In 20-25 de ani bani aruncati pe mentenanta sunt de multe ori mai multi decat pretul de achizitie.
Din acest motiv se evita integarrea in tara a oricarui produs si se doreste achizitia „la cheie”.
Aflam din Australia ca un C 27J Spartan costa undeva la 120 de milioane de euro pentru o exploatare de 20 de ani, fara combustibil. Noi am platiti cam 30 de milioane per avion, asa ca faceti voi socoteala cat de rentabila este mentenanta unor sisteme de armament.
GMT,
Într-adevăr se petrec anumite chestiuni problematice.
Cred că sinistra va dispărea curând din peisaj, cu progrese…
Spune-mi repejor dacă vrei să ne întâlnim acum. Eram în București și trebuie să plec curând.
Succes cu „demascarea” și spor la adunat susținere.
Pai da-mi un mail cu numarul de telefon si vorbim.
In aceeasi ordine de idei, pentru cei care mai pun la indoiala cele scrise, aveti tot in acest articol, negru pe alb cum ca Romania importa din Serbia pulberi pentru munitia de infanterie si cea de artilerie, desi avem si noi o uzina capabila sa produca astfel de pulberi in tara, doar ca nu porneste.
Ce alte dovezi mai doriti in sensul ca se face tot ce se poate ca orice uzina integratoare sa fie distrusa? Importam Pulberi pt munitie, pt numele lui Dumnezeu!!!!
Nu suntem capabili astazi sa ne fabricam singuri niste amarate de cartuse si proiectile chioare desi avem posibilitatea industriala, preferam sa importam!
Parcă am luat şi de pe la turci motoare de Grad în loc să luăm de la Tohan.
Aici au venit americanii! http://ziaruldevalcea.ro/2015/02/16/americanii-vor-produce-armament-la-uzina-mecanica-dragasani/
Munitie si au cumparat-o direct, nu-i vorba de vreo colaborare. Astia au vandut-o sa fie inchisa, americanii au cumparat-o si sper s-o redeschida.
Nu cred ca doamna aia de la Romarm este decidentul principal. Daca ofertele au ajuns pe masa primului ministru , min. economiei si al apararii si au fost refuzate e clar , este o lupta cu morile de vant . Refuzul a venit de foarte sus si nu prea ai ce mai face . Chestile astea pot fi usor clasificate ca secret si nu vor ajunge nici in presa
Categoric Floarea este doar exponentul unui/unor grup de interese majore.
Si nu se poate face totusi nimic?
pai asta e inceputul…
Motivul s-ar putea sa fie asta:
http://inpolitics.ro/razboi-nevazut-sua-germaniaue-pe-teritoriul-romaniei_18431022.html
Articolul asta a mai fost publicat aici pe RoMil, dar cred ca merita repostat.
Polonezii si ucrainienii isi fac avion:
http://www.janes.com/article/57255/joint-effort-with-ukraine-proposed-for-polish-grot-2-jet-trainer-programme
Noi suntem vai de capul nostru, nu insemnam nimic in lumea asta. Ne-au subjugat astia de ne conduc si lovesc in noi pana nu va mai ramane nimic. Cu tradatorii astia intram in faliment si dupa ne si impart pe regiuni daca nu facem ceva
Doar ca si ucrainenii si polonezii au deja in plan alte parate de antrenament. Singura sansa e sa-l evolueze catre ceva de atac, care sa inlocuiasca SU-22 poloneze si poate, partial, si SU-25 ucrainean, care s-a acoperit de „glorie”.
O sa urmeze un articol si despre asta…
Eu am gasit undeva ca va juca rol de trainer+multirol usor, ceva in gen T-50 Golden Eagle. Daca te uiti la poza si configuratia aerodinamica il recomanda ca multirol, nefiind un avion de atac dedicat. Adica presupun ca va avea ceva capabilitati aer-aer, din alea cu AIM-9, AIM-120..
pai il vor prezen ta ca „ce trebuie”, ca sa gaseasca o nisa de vanzare, tocmai pentru ca tarile producatoare nu prea sunt sanse sa-l ucmpere, avand deja in curs achizitii pentru aparate cu caracteristici similare, L-15 respectiv M-346.
Madama Florcica&Co (gasca de lichele), in vremuri apuse de mult, ar fi fost executata pentru subminarea economiei nationale, adica pentru sabotaj! Vai mama noastra, si ne mai miram de ce nu merg lucrurile, de ce achizitiile sunt asa cum sunt. Serviciile stiu totul, cu certitudine, dar unii de pe acolo sunt partasi, asa ca nu ne asteptam la minuni din partea astora. Ar fi ok ca Ciolos sa faca ceva, dar slabe sperante, gasca delapidatorilor si tradatorilor s-a suit sus, foarte sus, sunt bine organizati si bine protejati -cine, cu cine si ce sa faca? Ori esti cu Ei ori nu mai existi pe functie. Ma indoiesc ca mass-media de pe la noi ar prelua aceste articole si-ar dezbate public problema, sunt sponsorizate politic si ca urmare nu musca mana ce-i hraneste -vrei sa fi/stai la Putere, ia-ti alaturi presa si televiziunile, se cunoaste reteta. MApN-ul o sa ignore totul, si-asta fiindca sefuletii spun in mod clar „suntem capabili sa facem fata bla,bla…”, nici de aici sa n-aveti asteptari! Georgica, felicitari pentru curaj si verticalitate! Felicitari si oamenilor ce-au avut curajul sa rupa pisica! S-aveti parte de DNA cei care v-ati batut joc de Industria de Aparare, lichele ordinare vandute si corupte! Ce scarba mi-este de voi.
Nu exista nici o lege incalcata aici ? Ar trebui sa fie fapte penale…
Ca si director, poti sa refuzi anumite contracte pe motive intemeiate… acum ce motive sa fi fost, greu de imaginat.
Off topic.
Pana si englezii au ajuns la concluzia ca trebuie sa-si modernizeze in continuare tancurile produse in propria batatura si sa nu recurga la importuri. De asemenea au identificat tancul(sau mai degraba tunul de pe tanc) ca fiind principalul mijloc de lupta in conditiile dotarii tehnicii blindate cu sisteme de tip Trophy.
http://www.defensenews.com/story/defense/land/vehicles/2016/01/16/uk-surges-ahead-challenger-2-upgrade/78841260/
Salutare tuturor!
Analiza ofertelor se face si prin analiza costurilor si a riscurilor… In fabricile ROMARM-ului situatia este urmatoarea:
– se primeste cererea de oferta sau oferta (cu termenul final de livrare si conditiile tehnice si comerciale);
– directorii de fabrica isi cheama subordonatii (tehnicul, economistul etc..) si incepe circul:
– pentru fabricatiei produsului cerut trebuie repusa in functiune linia X, care nu a mai functionat de „n” ani. Pentru aceasta trebuie y angajati (specialisti dati afara de cativa ani buni), iar procesul de repunere in functiune (reparatii, inlocuiri de componente furate sau deteriorate etc, etc) costa Z milioane si se face in 6-12 luni (vorbesc in cunostinta de cauza);
– comenzile pentru materialele si componentele necesare fabricatiei produsului ofertat trebuie lansate rapid, in 1-2 luni, iar durata aprovizionarii este de 4-8 luni de la lansarea comenzilor ferme si achitarea unor avansuri si garantii (in situatia clara in care nici o fabrica a ROMARM-ului nu poate accesa o linie de credit sau un imprumut de la banci din cauza datoriilor uriase pe care le are);
– analiza costurilor de fabricatie si a rentabilitatii produsului duce la un pret de oferta mult mai mare decat cel de pe piata internationala (am in vedere costul materialelor, regia de productie etc, fara nici un profit!).
Consecinta acestui „proces” descris succint: fabricile inainteaza o oferta care are un pret de fabricatie foarte mare, iar termenul de livrare al produsului este de ordinul a 1-1.5 ani de la incheierea contractului…
Guvernul si celelalte autoritati au mainile legate (mai ales tehnocratii!!!) deoarece orice hotarare sau actiune concreta de sprijinire a unei fabrici (fonduri, stergere de datorii etc, este considerata ilegala conform legislatiei UE si se SANCTIONEAZA la nivel european!).
Exista un cerc vicios, a carui rupere nu se poate face decat printr-o decizie politica ferma. Cercul este constituit din: necesitatea obiectiva si legala de a avea o industrie nationala de aparare, functionarea industiei de aparare pe criteriile economiei de piata (in ultima instanta o prostie!), respectarea legislatiei europene in domeniu, situatia obiectiva si reala a industriei de aparare (detehnologizata, fara resurse umane, materiale, financiare si cu datorii istorice uriase), lipsa de interes si vointa politica (la toate nivelurile), precum si alte mici verigi si „zale” care nu merita amintite acum.
Daca ati citit pana aici comentariul meu, va dati seama ca oricine poate „respinge” fara nici o consecinta materiala sau morala orice fel de oferta sau cerere de oferta care vine din afara. 24 de TR 85 M1 – numai asigurarea din import a stabilizatoarelor electrice dureaza mai mult de un an… SAUR -2 – o comanda de 12 – 24 de masini blocheaza Moreniul pentru 1-2 ani, chiar daca ar fi vorba de banii jos… Una – doua bucati se pot face ARTIZANAL, nu la modul profesionist.
Cam asta este situatia… Industria noastra de aparare este un urias gol pe dinauntru, batut de vremi si vremuri, condus de oameni fara spira spinarii, fara seva si speranta.
Iti trebuie „cohones” ca sa tai din radacina si sa iei totul de la capat.
Te-as contrazice un pic, Moreniul sustine ca poate fabrica pana la un batalion de SAUR 2 pe an, cu o perioada de pregatire a productiei de cateva luni. La UMB s-au reparat mai mult de 24 de tancuri TR 85 M1 intr-un an, si nu vad pentru care motiv modernizarea a inca 24 ar dura foarte mult.
– Va fabrica batalionul de SAUR 2 pe an dupa „cateva luni” de pregatire a productiei 12 – 16 luni?). Sec: dupa 1.5 ani de la prima comanda!
– a repara un tanc TR 85 M1 este o treaba, a fabrica un tanc tr 85 M1 este alta (se ia un TR 85, se taie turela, se sudeaza „cocoasa” pentru stabilizatorul electric, munitie si aparatura, se reface saturatia turelei noi si a partii inferioare a tancului… etc etc). Pentru productia de sisteme de conducere a focului si de stabilizatoare, aparate de ochire si vedere pe timp de noapte sunt necesare 8-12 luni, asigurarea cooperarilor industriale pe orizontala nu mai este asigurata ca inainte, s.a.m.d…
Este bine ca esti optimist, eu vin din interior… e o mica diferenta.
Da, si daca e dupa 1,5 ani de la primirea comenzii, SAUR 2 se fac ca nu-l vad, la peste 2 ani de la omologare si testarea de catre fortele terestre. Puteau sa-l aiba deja in productie, chiar si cu estimarea de 1,5 ani pentru pregatirea productiei!
Domne nu-ti cere nimeni – in toata lumea asta mare – sa pornesti fabricatia unui TAB din prima zi la cadenta maxima! Asa ceva este imposibil si neeconomic. Poate ca in primul an vom fabrica 10 masini, al doilea 20 si tot asa.
Pregatirea nu pot sa spun ca stiu efectiv cat dureaza dar 18 luni mi se pare un termen foarte pesimist.
In privinta TR 85M lucrurile puteau fi demarate. Tancurile nu erau cerute mine, se discuta un grafic de livrare, etc, etc. Nimeni nu-ti livreaza un tanc mai devreme de 1-2 ani, nou sau resapat, asadar eram si noi acolo.
OK, nu mai comentez ca nu are rost… Sa dea comenzi acum si peste 2-3 ani or sa aiba ceva. Nu sunt Gica’contra dar trebuie sa vedem realitatea in fata si sa nu facem din vorbe mai mult decat se poate.
In RO nimeni, si mai ales MApN, nu iti da contracte acum ca sa primeasca ceva peste doi ani, mai ales NU ITI DA BANI (fara de care nu te poti misca). Iar strainii nu fac investitii in industria noastra (poate o iau cu totul)…
Eram si eu pe acolo pe unde erati si voi dar parca lucrurile se vedeau in alte nuante decat cele roz-bombon.
„In RO nimeni, si mai ales MApN, nu iti da contracte acum ca sa primeasca ceva peste doi ani”
Avioanele F-16 portugheze luate in rate anticipate, dupa cati ani le primesc? 4? Exact asta au facut!
Pe cand fata de industrie, aceasta putea lucra anticipat, cu plati mici pe masura ce primele exemplare erau realizate si cu o linie de credit la Min. Economiei, care sa finanteze plata materialelor si furnizorii in avans. Practic statul isi dadea singuri banii, dintr-o parte in alta, esalonat, cu sume mici!
Touche!
Cu F 16 e alta poveste… Nu erau bune Gripen-urile in leasing? Nu avrut muschiul lui Base’
S-a tot discutat aici de ce F-16 şi nu Gripen, nu cred că are rost să reluăm discuţia a sută oară. Poţi căuta în arhivă articolele pe tema asta.
@Pavel M. Acum ai dreptate – fata de politica MApN – nu te contrazic aici, dar in lumea normala, armata plateste dezvoltarea, pregatirea fabricatiei, etc, ca fabricantul de unde sa aiba asa suma de bani?
Sau o poate face fabricantul cu un contract in buzunar, atunci se duce si-si deschide o linie de credit…
Nimeni, nicaieri nu poate pune la dispozitia armatei tehnica de lupta de pe o zi pe alta. Acest gen de „marfa” are un ciclu de fabricatie lung si foarte lung.
Daca semnezi astazi primesti peste 1-2 ani, asa-i normal. Asadar Moreniul ar fi in ton cu Europa si SUA daca ar livra SAUR 2 in cantitati suficeinte peste 2 ani, dar eu sunt sigur ca ar merge mai repede.
Iar venim la politica…
Am negociat cu MApN asa ceva si replica era una singura: du-te si cere la guvern program multianual, cu finantare sigura si constanta… Eu, entitate industriala, sa merg sa negociez cu ministru de finante, cu premierul, ministrul economiei si al muncii, cu sindicatele care voiau bani si protectie sociala, UN CONTRACT PENTRU MApN!!!
Mi-am luat la sictire de nici acum nu sunt ok…
Pai asta a fost si cu TBT-ul, in care s-a ajuns sa ceara finantare la min. Economiei si Finante, ca MApN, care era de aceasta data comanditarul, spunea ca n-are bani sa-l finanteze 🙂
Apoi, cei de la MApN/ ACTTM au inceput sa sustina ca ei si-au platit partea in programul TBT si ca pentru restul, Automecanica si partenerii trebuie sa gaseasca bani!
pai si cu comenzile de piranha cum e ???
au cumparat vreo 700 bucati de care aveau nevoie urgenta in 3 luni??? sau un an
nu …31 bucati …cate ???17 in primul an ,restul dupa
uniformizarea flotei de transportoare ..ar presupune mai multe variante specifice care ar trebui sa fie disponibile pe 10 ani de la inceperea programului(nu se doteaza mapn-ul in 2 ani cu 600 transportoare)
in schimb daca prototipul ala de tbt trece de mai multe teste , prezinta viitor ca platforma si eu ca mapn lansez un program ptr inlocuirea parcului de transportoare pe mai multi ani si o comanda initiala de 10 sa spunem ..sigur transmiti si un mesaj
si sigur stiind intentiile si existand comanda „inviti” la privatizare mai multi
nu cred sa nu existe bani ptr o comanda initiala de 10 bucati …sau sa se gaseasca justificare
inconsistenta si impredictibilitatea mapn-ului ar baga mai multi in situatii naspa ..ptr ca nu poti cere 200 mli-uri ..aia cumpara 200 turele si tu dupa aia cumperi numai 100 si ii lasi pe aia cu turelele in curte
statul e un rau platitor si firmele astea sunt prinse in cleste ..sunt in administrarea lor si principalul client e tot…
una e ca au organizat destul de prost toate subsidiarele astea
mai multe care fabrica munitie la fel arme ptr infanterie
mai multe care fabrica tunuri diferite calibre
mai multe care fabrica pulberi ..si ei cumpara pulberi din afara
toate in curtea romarmului si romarmul se impusca singur in picior
si armata cu departamentul ptr armamente care probabil nu are nici o legatura cu inzestrarea si nu au nici o legatura una cu alta
si toate care nu au cifra de afaceri ,sau balante care sa faca posibil lucrul cu bancile …nu au active valoroase sa poata garanta si nu au bani(capital)
in plus faptul ca sunt sigur ca si problemele cu personalul vechi si cu mentalitati nu ajuta
eu zic ca o reorganizare s-ar impune
unirea celor care produc munitie de infanterie cu cei ce produc pulberile si cei de la metrom ..eventual relocarea intr-o singura locatie cu selectarea activelor mobile de valoare si competitive(sculele ,uneltele ,utilajele etc)
gasesti solutia ..fac o societate noua ,nu stiu ,solutie administrativa se gaseste
la fel selectia personalului etc ..promovarea in randul conducerii a oamenilor din domeniul respectiv de activitate si stabilirea
numirea in functie si mentinerea in functie de atingerea obiectivelor(criteriul de performanta comerciala nu e cel mai adecvat)
a doua ar fi la fel unirea celor ce produc arme calibru mai mare
cu toate ca fabricarea tancurilor nu are multe in comun cu transportoarele eu as uni si umb-ul cu moreniul ..si la fel relocarea
cauti la fel activele mobile de valoare si actuale ..selectie in randul personalului responsabil ptr a le opera ..restul le valorifici
operatiile ce pot fi externalizate …le externalizezi ,pastrezi nucleul de valoare si sa ai integratori capabili
romarm-ul in configuratia actuala nu stiu daca isi are rostul …ptr ca fiecare agent are propria echipa de conducere ,etc ,administrare ..rezultand o structura administrativa eterogena ,supusa intereselor si supradimensionata raportat la „obiectul activitatii”
iti raman doi sau trei agenti fiecare cu propria organigrama administrativa si responsabili sa se relationeze direct cu departamnetul ptr armamente sau cine e responsabil cu inzestrarea armatei cat si cu furnizorii
la fel eu nu inteleg cum se face inzestrarea armatei
contracte eterogene…cantitati minuscule ,cine stabileste criteriile si cum??plus ca nu exista un procent din suma alocata care sa fie acordat exclusiv inzestrarii
eu nu stiu firma privata in care politica sa fie dictata exclusiv de cheltuielile cu personalul
inseamna sa arunci banii pe fereastra ..si ineficacitate
cheltuielile cu personalul se ajusteaza permanent ,fie prin ajustarea nr fie prin ajustarea ..solutia naspa a salariilor etc
nu spun ca armata trebuie sa functioneze excesiv aidoma unei firme private ,dar nu poti functiona conform ideii…am 300 de lei ,am 5 sudori si am ramas cu 3 clienti din 10 ..las de cumparat electrozi ,dar platesc sudorii
si cu ce mai sudez???
asa s-ar traduce situatia armatei in prezent …ii tin pe aia ,proportia de infanteristi …spunand pompos nucleul armatei …pai ce nucleu ??? ptr ca infanteristii ii formez in 2 luni exemplar si oricum se vor decanta si astia de sunt cu contract
in loc nucleul sa reprezinte nucleul de specialisti ,adevarati operatori de arme ..cu tehnica adecvata
si programele de inzestrare trebuie sa fie cat mai comune
Corect șî di bun simț!
Sună a plan viabil… acum cum convingem „lumea” să se adune sub umbrela unei rețele industriale care să funcționeze realmente unitar, să partajeze resursele, activele și competențele care este, apoi să planifice, oferteze, execute programe, agregate?
Nu-i simplu, toți au interese de gintă, trib și sindicat. Fiecare cu bugețelu, pătrățica și comisionașu propriu. Unde-s puțini, slabi și divizați… oare ce se întâmplă???
pai asta e problema si a fost tot timpul
degeaba strigam ca numai politicienii sunt de vina ..ca aia ne-au furat , teoria conspiratiei samd
ca nu ne lasa americanii sa ne inarmam ..ca s-au inteles peste capul nostru cu rusii etc
eu as spune ca problema nu e asa de simpla ci e mai complexa
in general spirala ce te duce in jos aduna din toate partile ..la fel spirala pozitiva nu se datoreaza unui singur factor ,persoana
cunoastem cazul semanatoarea care e foarte ilustrativ si tractorul brasov
sa se faca ceva asemanator cu hidroelectrica nu cred sa fie viabil .
in schimb reorganizarea in 2-3 ar fi posibila
relocarea de active sa spunem la moreni ptr ca locatia e mai buna, de la umb , se inchiriaza sau se cumpara locuinte ptr personalul ce va accepta sa lucreze in noua locatie (nu ma refer la locuinte ptr familie ,ci de munca)
cu banii obtinuti pe vanzarea terenului si a activelor ce nu sunt necesare recapitalizezi moreniul ,portofoliu de produse noi ,adecvat si ii dai drumul
locatia e mult mai buna ,in afara orasului cu spatiu ptr extindere
se vad pe google maps niste hale pe acolo ..cine stie starea lor
portofoliul de produse ,ca tot suntem la desenat jucarele pe hartii ,adaptat
-as cumpara drepturile ptr a produce dac 2,65 faeg ,remotorizat diesel 1,5 de pe logan ..adaptat ptr uz militar si civil
-daca ar reusi sa atraga vreun producator ptr 4×4(cum era cu sherpa)..chiar si asamblari ,ai o platforma cu uz variat 4×4
-tbt-ul pe 8×8 ,daca tot se merge cu renault …driveline etc ..orientat inspre
-si nu ar fi rau sa se reorienteze si catre piata civila facand componente ce sunt accesibile ptr activitatea lor
-daca tot ii atragi si pe cei de la umb …valorifici experienta lor in domeniile pe care le stapanesc(nu stiu cum ar fi cu constructia de tancuri ..daca halele permit sau au macarale ..nu mai stiu carusel sau rulante parca le spune) si pastrezi toate domeniile lor de activitate (fabricatia si repararea tancurilor)
-aici ai avea si o chestie de complementariaritate ..ptr ca umb face turele teleoperate ptr calibre mici ,deci ptr tbt si ptr 4×4 tipul sherpa
-ptr viitorul pe termen mediu ,daca ar fi posibil ..o platforma senilata avand la baza tbt-ul ptr viitorul mli
la fel cautarea niselor disponibile ptr piata civila ..de la a fabrica repere ptr macarale ,buldozere produse similare (banuiesc ca daca dispun de turnatorie si de oameni calificati …domeniul e infinit
la fel cu ce se mai ocupa ..structuri metalice etc
daca au management competent restul trebuie sa mearga de la sine
cand cerinta vine via mapn ptr produse specifice ..de acolo trebuie sa vina si finantarea
cand cerinta vine via programe specifice de inzestrare a mapn ..ei trebuie sa se prezinte cu un produs ,portofoliu ..fara a cere bani
finantele si situatia lor contabila trebuie sa fie un firesc ce nu prea se intelege
asa pot fi si ajutati de mapn…adica ajutorul poate fi reciproc
oricum vorbim …ptr ca intra in discutii o multime de „chitibusuri” administrative …la fel vointa oamenilor etc
🙂 dincolo e un articol despre Leclerc pentru arabia saudita
3 ani ca sa iasa primul tanc, asta daca reusesc si subcontractorii lor sa reia fabricatia subansamblelor
Asta nu e din pacate o industrie in care sa stingi lumina, trebuie sa existe o continuitate a comenzilor
Multumim de informatii, acestea confirma exact spirala mortii in care se afla industria de aparare romaneasca si pe care am incercat sa o impiedicam atunci cand am facut petitia si simpozionul despre offset, la inceput de 2012. In momentul in care incep sa cumpere din import pe sume mari, fara finantare si offset, au scos complet din joc industria romaneasca.
„SAUR -2 – o comanda de 12 – 24 de masini blocheaza Moreniul pentru 1-2 ani”, pai daca dadeau comanda acum 2 ani, ar fi trebuit sa opreasca productia pentru cateva luni, cat au durat reviziile cerute tot de MApN, deci impactul ar fi fost aproape zero.
MApN avea si are la indemana mai multe portite prin care sa faca comenzi industriei de aparare, dar cei in Kaki nu isi asuma „riscul”. Puteau contracta si finanta o productie de serie mica pentru testarea operationala a SAUR-ului (6-12 buc) la fel cum s-a procedat cu Piranha III (mai putine la inceput si apoi „grosu”, ca era deschisa calea). Contractarea si finantarea era un „mizilic” care debloca Moreniul, dar trebuia sprijin si decizie politica CARE LIPSESTE!
Deci pentru ca industria noastra de aparare sa fie revitalizata si sa redevina competitiva este nevoie de sprijin si decizie politica, nu?
… si tehnocrat! (ca este la moda)
Mah fetele lu’ tata! 🙂
Brroblema este spinoasa si prezinta umflaturi pe toate partile… sa vedem cine ia taragotu’ la descantat…
Voi chiar credeti ca Floricica este motzu’ ? Aia este egala cu zero inca de pe vremea cand rupea stiuletii in scoala militara pe timpu’ lu’ Ceasca cand trebuia sa indeplineasca norma in agricultura….Acum nu bag mana in foc ca pe vremea aia nu o fugarea cineva prin porumbi… mai facea un culcat, mai curata un stiulete din asta mai verde….
Floricica este doar rahatu’ de la expozitie, in spatele ei se afla un grup de interese destul de mare care puna frana societatii romanesti de cel putin 20 de ani… Degeaba o dai jos din barca pe Floricica ca mai mult ca sigur apare altu’ in functie si reprezinta tot pe aia de care vorbeam mai sus …
Grupu’ asta de interese este sprijinit financiar de o mare parte din miliardarii de carton (aia cu privatizarile si taierile de fabrici si uzine), o mare parte din banii obtinuti din taierea fabricilor sunt folositi in fel si chip, iar la nivel politic are cine sa o sustina… ce a moshit taica Ilici nici draqu’ nu mai desface… Si tot grupu’ asta primeste directive si bani taman de la Moscova…
Si ca sa fie treaba completa sunt o gramada de postaci pe aici care fac jocul acestui grup de interese…. Grupul asta actioneaza cam in toate domeniile din Romania…. de la soft la agricultura, de la tancuri la papica, de la confectii pana la institutele de cercetare, media si diverse institute de sondaj…. Multi exponenti ai acestui grup sunt pe la esalonul 2-3 al guvernelor, multi din ei sunt santajabili… Si ca sa fie treaba si mai completa… o parte din ei sunt pe la NATO …altii pe la Bruxelles….pai dureaza inca un sfert de veac pana-i detectezi si elimini din structuri….
Voi aveti idee cate fufe din astea militare sunt plecate cu nashu’ pe la birourile NATO? GRAMEZI DE FUFE! Alea care rupeau biroul si aveau genunchii rupti de subt* birou….
Nicio brrrroblema avem cu cine sa le inlocuim… sunt alte fufe mai tinerele care de abia asteapta sa iese alea batrane la pensie…
Sa vedem cate partide din RO se afla pe lista americanilor… aia cu finantari din Rusia…. Unul are prenumele de Bogdan (are si partid ca asa este frumos si elegant pe malurile Dambovitei)… Sa vedem PSD-u’ cum justifica niscai pomneti ….
Puteti sa trimiteti voi cateva mii de astfel scrisori deschise zilnic… daca nu se vrea distrugerea acestui grup tot degeaba… In locu’ lu’ Floricica vine alta mai a draqu’….
Excelent comentariu, Danny draga !
Foarte corect, Danny.Din pacate ai dreptate.
Corul bocitoarelor de pe rumaniamilitary prezinta piesa „Eroi au fost eroi sunt inca”
Si se injura cu o baba
Cacare baba a fost scapata de bulau, dar sa dea banii inapoi, si a fost pusa acolo ca sa respecte ordinele
Pt ca este santajabila si deci controlabila, in plus mai e si muiere si astea cam stau cum li se spune, deci sistemul a vrut’o acolo
Eh, daca aia nu a vrut sa stea capra nici cu ukrainienii nici cu americancii o fi pt ca asa a primit ordin, sa ignore si sa blocheze initziativele
Mai intra pe aici un tip MirceaM, cred ca e tanchist sau oricum parea ca are treaba cu tancurile
Eh, omu ala a scris clar de mai multe ori ca nu mai sunt multe tancuri de modernizat, ca le’a mancat rugina si nepasarea, ca o mai iesi de vreun batalion de modernizat
Dar am mai spus eu ca aici cam vorbesti cu peretzii
Si fiecare ai da inainte cu 8sesiile lui, conform fisei personale de tratament
Astia cu dujmanii popoului, Eroul cu AEGIS pe Shaldag si Stunner pe IAR99 bimotoare, fiecare cam cu ce’l doare
Samd
In conditiile in care noi nu mai putem sa mai fabricam alte TRuri (turela, tun, probabil motor/cutie samd) atunci de ce sa le dam din putzinele pe care le mai avem irakienilor, p’aia da’i in mortzii ma’sii, sa le dea americanii Abramsuri cu blindaj de Uraniu saracit si cu Silver Bullet, treaba lor
Si de ce sa nu pastram noi masinile alea pt o eventuala revitalizare si modernizare, in conditziile in care nu cred ca astia pupa alte tancuri prea curand, aia este rezerva noastra
Daca mai modernizam TR85 la M1 sau M2 atunci tancurile alea ar trebui sa fie pt noi, nu pt irakieni, ca daca le dam si p’alea ramanem si fara tancuri
Adica sa fitzi iubitzi, nici eu nu le’as da TRuri nici lu’ mama irakienilor numai ca sa mai aiba uzina aia ceva de lucru niste luni si dupa aia tot in situatzia de acum ajunge, la mila statului, ca doar n’o sa modernizeze TRuri la infinit, nu?
Ca uzina are datorii, cacat pansat, daca vor sa pastreze uzina or sa le stearga sau or sa le faca pierdute da’le dreacu de datorii
Daca nu, or s’o darame si gata, nu e nici prima nici ultima, ca n’a mai ramas mare lucru nedaramat pe acolo
Ca se agita americancii sa ne ia sis a ne vanda si ce rahat de TRuri ne’au mai ramas in rezerva eu o vad mai degraba ca pe o tzeapa!!!
Ca pe o incercare de a ne lasa si fara ele ca sa cumparam mai repede de la ei si sa depindem de ei
Ne taiem singurei craca de la supt picioarele nespalate
Nu ne cantau americanii sa renuntzam la flota ca ne apara ei? Noroc ca s’au impotrivit unii prin Marina
Nu ne’au lasat americanii fara Scuduri, fara Neva, adica prieteni prieteni si aliatzi aliatzi dar e bine sa’tzi pastrezi acolo un minim de asi in maneca, cat de mici, ca nu se stie niciodata…
La ukrainieni nu stiu cacare o fi faza…
Poate nu au incredere in ei sau pur si simplu nu vor sa le dea din alte motive
Pana la urma ce’i tot jelitzi pe rahatzii aia care ne tot mutau balizele cand erau ei mari jmecheri, sa le dea americanii, ca au de unde
La cine dracu mai trebe evolutzii de B33 cacand ar trebui sa fabricam dracului un TBT modern, nu sa mai frecam rahatul ala sovietic, sa’si faca ukrainieii singurei evolutzii la evolutzii la evolutzii la BTRurile lu pzda ma’sii
Industria locala de armament va fi tzinuta la minim si va fabrica la minim pt noi doar ce mai au astia nevoie, cam asta vad eu ca e strategia locala.
De ce sa privatizezi Arsenalul, ca de cate ori s’a privatizat ceva s’a ales praful
Rheinmetal daca o cumpara o darama si o ingroapa garantat si dupa aia va vinde el tunuri la preturi nemtzesti
Arsenalul e mai bine sa ramana in conservare pt Doamne fereste, atzi vazut ce s’a intamplat in Suedia cu submarinele cu vandutul santierului, sa nu atzi vazut?
Sau ca de obicei nu atzi inteles nimica?
Airbusul are tot interesul sa ingroape IARul samd
Iar de citit din afara nu stiu care dracu va mai citeste
A fost la un moment dat cacand cu petitzia aia cu multirolexbolex unul venit p’aici din sistem fix in zilele cand se lua decizia ca sa va linisteasca si sa va abureasca ca se duce sa intrebe colegii la o tzigara la buda ce mai stiu de vreo 2 espadrile de FA18 si atzi fost destui p’aici care atzi pus botul
Ce s’or fi cacat aia de ras…
De atunci liniste si pace
Ca sunt niste grupuri de interese e clar si asta, ca sunt zeci de generali condamnatzi pt orice, incepand de la furt, falsuri, abuzuri si pana la tradare
In rest nu cred ca va mai baga cacareva in seama, nu suntetzi pericol pt nimeni, pe simplul cetatzean il doare in pla de tancurile si avioanele voastre si atunci nu prea avetzi cum pune presiune pe aia din sistem
Aici e doar un spatiu virtual de tratament pt astia care viseaza AEGISuri, 99uri bimotoare cu Stunner, baterii de Patriot PAC3MSE, o mie de Abramsi, portelicoptere la MN, F16 fabricate in Romania samd
Cu patetisme, cu tonul asta fatidic, cu rugaciuni, cu pierdut Romania Mare, cu tradare si ucidere, cu firava noastra industrie samd nu va mai ia nimeni in serios
Daca vreti sa va mai citeasca cacareva si sa va ia in seama de oameni sanatosi la cap schimbatzi tonul asta de desperados si mai taiatzi vreo 60-70% din text ca se plictisesc alesii si termina pauza de cafea aia din servitzii
Concis, la obiect, cu ton si cuvinte nutre
Nu sta nimeni sa va citeasca 7 pagini de mieuneala
Parerea mea…
gsg 9 : corecta expunere ! Insa, totusi daca tot o tinem asa, cu capul plecat, si nu ia nimeni atitudine ne ducem tot mai jos pana nu o sa mai iesim din gaura.
Corect!!!
De acord cu tine per ansamblu!
Dar: „Daca mai modernizam TR85 la M1 sau M2 atunci tancurile alea ar trebui sa fie pt noi, nu pt irakieni, ca daca le dam si p’alea ramanem si fara tancuri”
Da’le bre pustiei ca si asa, dupa cum tot pe aici am citit, si cu ele si fara ele, modernizate sau nemodernizate, tot un drac! Adica, in fata oricarui MBT modern nu sunt o solutie… N-o zic eu, ca nu ma pricep, altii sustin ca sunt inferioare.
Asa ca, daca americanii vroiau deal cu noi sa le dam la irakieni le spuneam frumusel asa: va dam toate TR85-urile, M1, M2, Mx la puterea infinit si dati-ne din Excess Defense Shit Abramsuri, cu mentenanta la noi, sa vina GDLS-ul sa-si bage banii pe la UMB si cine-o mai fi….
Ceva de genul, 24 TR85 vs 24 Abrams, GDLS cumpara, privatizeaza UMB, face centru regional de mentenanta, noi platim revitalizarea & training-ul, apoi o sa comandam si proiectile si veste de salvare si mai stiu eu ce naiba mai trebuie ca sa operationalizezi magaoaiele…
Cum vor sa prepozitioneze tot mai mult armament, asta trebuie intretinut, la modul, te-ai urcat in el, porneste la prima cheie, nu cum le „conserva” ai nostri ca brazii, un centru regional de mentenanta e bine-venit.
Le mai dai si-un ajutor de stat, o stergere de datorii ceva, ca tot e la moda…
Zic si eu… 🙂
Scuze, pt. gsg9
@gsg. Bai vere tu ai dubla personalitate – Jekyll& Hyde, ba ii injuri ba le iei apararea!
In primul rand armata are in rezerva peste 200 TR 85 lasate voiniceste sa ruginerasca, ce dracu rezerva operativa crezi tu ca reprezinta fierataniile alea?! Daca ar fi vointa ar putea sa modernizeze 1-2 batalioane, in rest ideea ca nu au vrut sa dea la americanii TR-uri este macar haioasa si cu totul ilogica cand tu ai astazi aproape un batalion de tancuri operationale, restul pe hartie.
Alea 200, ca sa merga cat de cat, trebe ani de zile.
Nu mai tin mintre ce-a spus omul ala cu tancurile eu vorbesc cu date reale, fata de numarul de tancuri operationale si in rezerva.
Fata de Arsenal Resita ca n-a fost privatizata ca ne-o furau nemtii 🙂 😉 . Bravo lor domne, au reusit sa dejoace o groaznica manarie si au aparat industria nationala! Nici macar nu merita sa intru in prea multe amanunte aici…
Pulberiile pt munitie le cumpara din Serbia si Cehia tot din patriostism, sa nu uzeze instalatiile noastre, care sa fie nou-noute in caz de ceva 🙂 …
Pirahna IIIC si Panhardul cumparate din afara tot asa, sa nu streseze economia nationala cu asa contracte babane.
Airbusul n-a ingropat nimic ci fabrica in Romania elicoptere, aduce de lucru…
Da cu ucrainenii ce-ai frate?1 Am si eu la fel, dar aici era vorba sa le luam banii si sa exportam, sa dam de lucru la ai nostri, nu sa salvam Ucraina de invazia ruseasca. B 33 a ajuns in discutie din simplul fapt ca acest TAB este la origine un BTR 80 si pe cale de consecinta avem ce sa dam ucrainenilor – piese si subansamble – pt ca stim sa construim un BTR 80 si modele mai vechi. Ce era rau sa fabricam pentru aia niste fieratanii, sa asimilam poate niste licente?! Ca uite polonezii sunt mai prosti decat noi si s-au bagat angro cu ucrainenii, da bine, polacii sunt vai mama lor…
Cu luni in urma radeai de Marius si ideile lui de cooperare cu ind militara ucraineana, acum ca lucrurile s-au adeverit sa le dam un sut in gura, sa se duca la polaci?
In privinta tonului, ei bine eu nu sunt adeptul unuia rece si pe limbaj de lemn, iar situatia este chiar mai cacanie decat este tonul. Am fost politicos dar cat mai realist, asadar contractul cu americanii nu a fost respins pe motive patriotice, ca :” uite domne vroiau yankeii sa ne lase fara tancurile noastre patriotice”, iar contractul cu Ucraina nu pe motiv ca BTR 80 este un TAB prost, poate ar trebui sa le spunem vecinilor nostri sa importe si ei niscai Pirahna IIIC…
Nu raspunzi la SMS….
Deocamdata nu am ce…
bre, eu am mai multe personalitazi, nu numai doo, depinde unde si cum ma scol dimineatza, doo au numai fraerii…
„Alea 200, ca sa merga cat de cat, trebe ani de zile.”
din alea doo sute din rezerva lasate sa rugineasca omul a spus ca se mai poate scoate de un batalion, si atunci de ce sa le dai si p’alea in loc sa le pastrezi pt tine?
ca alea 200 sa mearga dureaza ani de zile…pai o dura ani de zile, insa diferenta este intre sa ai de unde mai lua si sa mai faci sa mearga cateva in ani de zile si nu mai ai de unde mai lua si punct, cam asta era ideea mea…
„Fata de Arsenal Resita ca n-a fost privatizata ca ne-o furau nemtii :)”
vorbesti de parca n’ar fi exemple, vezi cum au vrut sa le’o traga suedejilor cu sujimarinele, atunci ai apreciat patriotismul si reactzia de autoprotectie a sudejilor blonzi din siria
Mizilul mai produce MLIuri? ca se privatiza si ala…
daca o cumpara Rheinmetal fac pariu ca o ingroapa, asa ca mai bine o tzinem in conservare, macar nu dispare de tot…
ca nu dau drumul la fabrica de pulberi, eu n’am scris eu nimic acuma despre asta, asta e alta mizerie, sa dea drumul la fabrica, dar nu se poate ca le taie comisioanele…
„Airbusul n-a ingropat nimic ci fabrica in Romania elicoptere, aduce de lucru…” n’am scris ca a ingropat ci ca are tot interesul sa ingroape IARul ca sa nu mai ai nimic si sa cumperi de la ei, complicat, nu?
„Da cu ucrainenii ce-ai frate?” am zis ca „La ukrainieni nu stiu cacare o fi faza…” dar personal nu’i sufar, probabil ai dreptate ca daca e oportunitate de business si sa le iei banii atunci sa le iei, dar daca nu se vrea…
Iara tonul este important, daca incepi pe tonul asta aurolacii care’l citesc se switch-off automatically, parerea mea…
GSG, degeaba tii fabricile daca timp de aproape zece ani nu le mai dai nici o comanda! La Resita degeaba mai ai linia tehnologica, ca nu mai ai cu cine lucra. Ca sa formezi si sa muti acolo din alta parte specialisti pentru linia respectiva, iti ia cel putin 2-3 ani. Deci cu tot cu demararea procesului tehnologic, sub 3 ani nu vad cum mai demarezi productia acolo!
UMB si Moreni, daca nu primesc de lucru, vor ajunge in aceeasi situatie, deoarece majoritatea personalului incepe sa iasa la pensie in anii urmatori! Asa ca ce si pentru ce s apastrezi daca nu reusesti sa redemarezi niste fluxuri tehnologice pe care sa poata sa se formeze tineri angajati?
@MariusZ
bre, io n’o dau la intors, daca ar fi fix dupa mine personal nu as da TR85(M1) la vanzare…
si matale crezi ca in conditiile astea Rheinmetal iti angajeaza oameni si o sa inceapa sa fabrice tunuri la Resita?
pt cine?
pt Germania?
nici aia nu mai cumpara si vinde ce Pzh2000 mai are
e supraproductie si supraoferta de armament, nu’s clientzi pt cat armament se poate produce
concernele mari fuzioneaza ca sa nu’si mai faca concurenta si prefera sa imparta costurile dezvoltarii si profitul, vezi emiratele cu germanistanul la tancuri
acuma daca ai de ales intre pastrarea liniei moarte dar in conservare si taierea ei la fier vechi ca la ARO matale ce preferi? ca la mintea mea eu prefer mai bine sa stea in conservare decat sa dispara cu totul…
intzeleg problema cu personalul, cred ca o are si Craiova, probabil asta e si ideea, sa se stinga incetisor…
Si liniile alea de productie, daca le conservi 20 de ani si fara personal capata exact valoare de fier vechi, avand utilitate ZERO pentru orice mici revizii o mai vrea MApN. De fapt nu, ca mai nou nu vor nici revizii, ca-si obtin altfel piesele necesare, facute custom la serie mica, nu din uzina!
Deci mie imi miroase de ceva timp a „preluare ostila”, fie prin inchiderea uzinei, fie prin preluarea terenului si utilajelor la pret de fier vechi. Nu care-cumva sa aiba activitate economica si sa inceapa sa miste, ca-i creste valoarea pe piata, devine concurenta si e mai scump de preluat!
Te-ai prins!!!
GSG9-ule, da „translate” pe asta, apropo de Germania:
http://www.defence24.pl/293274,niemcy-zwieksza-budzet-armii-pospieszna-rezygnacja-z-poboru-bledem
„Chancellor Angela Merkel called for an increase in defense spending, indicating that Germany must commit to „quality” in the global security system.”
Marius si la Resita, poate ne spune Nicusor – semifabricatele din aliaj din care se faceau tevi par exampli
de unde le aduceau ? mai exista combinatul sau l-a cumparat vreun industrias de carton de la noi sa le dea la fier vechi
nu cred ca mai are rost sa vorbim despre ce faceau odata… cam tot ce e siderurgie la noi, s-a dus pe apa sambetei. Mai sunt cateva mici exceptii pe cateva nise.
GSG9, de data asta n-ai nimerit-o!
Oricine o fi pus actualul director in functie, ce se intampla nu e in regula, oricat ai da-o la intors cu asa zisele stocuri din cimitirele patriei, pe care armata nu le va mai repune in veci pe picioare, deoarece sunt interesati de stocurile altora, mult mai bine conservate si care pornesc la prima cheie!
Nu zic ca in anumite situatii refuzurile nu pot fi si argumentate, insa prea ricoseaza orice oferta si cerere care vine, fara a putea fi justificata de o alta comanda interna sau externa. Este refuzata orice tentativa de a da de lucru unor uzine in care, cu exceptia catorva luni pe an, nu se intampla nimic!
bre, refuzul asta e politic, ca si decizia aia de numire a lu flocicica pe post…
daca nu vor…nu vor…inseamna ca nu le trebe fabrici sa lucreze la full speed ci niste chestii in coma de care se mai pot folosi la vreo urgentza
asta o fi strategia nationala de aparare
de fapt au scris cu subiect si predicat la CSAT ca nu mai vor sa fabrice fiare ci ca o cotesc pe soft, cibernetica, aerospatziale?! si alte chestii d’astea avansate
Sunt foarte optimisti astia de la CSAT. In domeniul soft cibernetica si aerospatiale suntem unii printre multi, nu vad cum o sa aparam Romania mai bine mizand pe domeniile astea.
”Nu ne’au lasat americanii fara Scuduri, fara Neva, adica prieteni prieteni si aliatzi aliatzi dar e bine sa’tzi pastrezi acolo un minim de asi in maneca, cat de mici, ca nu se stie niciodata…”
Dezarmarea Romaniei dupa 89 de sculele cele mai capabile a venit la ordin din doo directii (e drept din motive diferite). Cu americanii nu eram prieteni inca, pe vremea aia se uitau chioris la noi, a explicat frumos Watts de ce. Motivele rusilor le stim deja.
Si nu s-a schimbat mare lucru.
Rusii ne vor dezarmati ca sa nu-i deranjam.
UE ne vor dezarmati ca sa nu-i deranjam pe prietenii rusi.
Americanii ne vor dezarmati ca sa cumparam de la ei.
La preturile si contractele cele mai aberante (a se vedea pretul propus de Raytheon pentru modernizarea Hawk-ului).
”Iar de citit din afara nu stiu care dracu va mai citeste”
Va citesc cu placere din afara.
Am si eu 2 intrebari legate de articol:
1.A existat o scrisoare trimisa directorului ROMARM prin care sa se ceara motivele ce au stat la baza refuzului celor doua contracte ?
2.A existat o scrisoare trimisa catre Comisia de Aparare din Parlament cu referire la situatiile expuse in articol si in care sa se ceara un punct de vedere ?
Eu asa as fi facut inainte de a merge la Ciolos.
Nu de alta. dar cineva abil ar putea transforma acest articol, ce exprima in fapt dorinta noastra sincera de a avea o industrie nationala de armament performanta, intr-o forma de atac la persoana directorului ROMARM si de a abate in acest fel atentia de la subiectul principal.
Referitor la obligativitatea institutiilor publice de raspunde la o solicitare in scris:
Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a răspunde în scris la solicitare, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii. În cazul în care durata necesară pentru identificarea informaţiei solicitate depăşeşte acest termen, solicitantul va primi răspunsul în cel mult 30 zile lucrătoare de la data depunerii cererii şi va fi înştiinţat despre acest fapt în cel mult 10 zile. În cazul în care informaţia pe care o solicită este considerată a fi o informaţie exceptată de la liberul acces, în cel mult 5 zile lucrătoare va fi înştiinţat în scris despre acest fapt.
Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004
La ROMARM s-a mers cu delegatia nu cu scrisoare si cu documentatie. raspunsul a fost ca nu vor sa discute. Nici macar n-au discutat…
La Comisia de Aparare 🙂 🙂 Care comisie vere?! In rest articolul/scrisoarea are rol de informare si de punere presiune pe aia, desi nu sunt deloc optimist.
In privinta legii 554 e o abureala, iti raspund cand vor si ce vor, iar intr-o astfel de situatia nu-ti raspund deloc sau baga in fata secretul/confidentialitatea. Mai demult a intrebat unul, si a povestit apoi aici pe site, cum a intrebat MApN-ul cate C 130 mai sunt active, iar raspunsul a fost ca informatia este confidentiala.
Omul a mers mai departe si a scris, plus atasat poze, ca lucreaza gard-n gard cu Baneasa si vede avioanele…Acum nu i-au mai raspuns.
„Verba volant, scripta manent” spune un dicton latin.
La o solicitare scrisa, cand nu ti se raspunde este tot un raspuns !
ROMARM se afla in componenta Ministerului Apararii, din cate stiu, iar Comisia de Aparare din Senat poate cere informatii cu privire la ce-ai scris tu.
Iar daca legea 554 e o abureala, atunci n-are sens sa ne mai facem probleme.
In fine, tu faci cum crezi ca e mai bine.
ROMARM se afla in subordinea ministerului Economiei (asta stiu eu …)
Asa este, nu stiu de ce, ramasesem cu ideea ca este la Aparare.
E bine. George nu mai trebuie sa trimita o solicitare scrisa catre Comisia de Aparare din Senat.
Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputatilor e mai potrivita 🙂
Tot comisia de aparare, dar inca o data: care comisie?! Voi ati auzit de aia de la americanii si credeti ca si la noi e la fel ?! 🙂 😉 .
Asa cum am mai spus, intr-un comentariu anterior, cei care ne conduc, si nu numai din armata, ne-au aruncat in prapastie si vor sa inchine tara la puteri strine. Nu stiu daca ati observat, dupa revolutie conducatorii nostii au implementat un sistem sclavagist ( nu capitalist ) de distrugere a poporului roman, popor care era indemnat sa plece peste granita ca sa nu-i incurce cand acumulau averi de miliarde de euro prin diverse smecherii, fara sa fie trasi la raspundere.
Asa ca domnul George, daca vrei sa faci ceva pozitiv, roaga presa sa ajute in aceasta problema si sa sesize institutiile statului. Nu actionati singur !
Excelent! Punct ochit – punct lovit (inginereste!).
oricat de mare ar fi lobby-ul vest european pentru produsele lor nu ar putea penetra piata autohtona in asemnea hal fara complicitatea romanilor.daca dau peste un aliat nato responsabil care stie sa–si vanda pielea cat mai scump si care isi urmareste si interesele proprii de securitate se merge pe aceasta linie,daca insa ei sunt intampinati la negocieri de diverse propuneri oneroase sau primesc achizitii fara licitatie si fara prea mari batai de cap e limpede ca nu vor refuza oportunitatile.
5 mil un eur sa omologhezi un tanc nou? Cred ca te-a luat valul…
Nu m-a luat valul ca nu sunt decat de 30 de ani in domeniu. Tancul nou romanesc nu poate fi un nou ABRAMS sau LECLERC dar poate fi echivalent cu MERKAVA 5, T-90, mai bun decat ARIETTE, PT-91, din clasa mijlocie si suficient de actualizat. Evident ca 5 milioane inseamna un minim pentru inceput si pentru implicarea statului. Costul final (cu omologare, tabla de tragere) nu poate fi mai mic de 20 mil euro, dar acesti bani pot fi obtinuti prin implicarea unor colaboratori (care sa participe cu subansamblele si echipamentele fara sa ceara bani la prototip). Un asemenea program a fost SAUR 3(TBT 8×8) care se limita la 3,5 mil euro, fara colaboratorii participanti (motor, cutie de viteze, suspensii, reductoare, opto-electronica, arma principala, etc). Asdta inseamna PROGRAM NATIONAL si implicarea industriasilor (locali si externi/pentru ce nu se mai fabrica in Romania datorita „tehnocratilor” anteriori).
Asa o sa iasa tancul T-2016 HEI-RUP 🙂 Batut la ciocan si cu armura din tabla sudata 🙂
Nu asa se fac lucrurile. Aici e vorba de o decizie politica care sa demareze un astfel de proiect, care sa genereze un tanc modern.
Am sa iau cazul Coreei de Sud. Proiectul K2 Black Panther a pornit in 1995 si a fost finalizat in 2014. Trebuia in 2011, dar usor de zis, greu de facut. Si vorbim aici de Coreea de Sud, o tara bine dezvoltata economic.
Asta e un model de urmat.
Gabita esti pe dinafara industriei.
Afla in cat timp s-au realizat T-77, TR-85, P-125 (e adevarat de la inceput si cu un institut de proiectare) dar mai ia in considerare in cat timp s-au realizat SAUR 1 si SAUR 2 (de catre UA MORENI, cu personalul existent si pornind de la referinte existente, fara sa mai descopere apa calda si mersul pe jos).
UMB are proiectul (de fapt proiectele) unui tanc nou. daca vrei sa afli mai multe informeaza-te la fata locului sau..spioneaza ca sa afli. Nu mai fa supozitii.
K2 ala are blindaj din materiale compozite, printre altele.
Scuza-ma ca am dat un exemplu cu coreeni prosti 🙂
De ce crezi ca inginerii din UMB nu au luat in considerare materialele compozite si multe alte solutii tehnice si tehnologice actuale ?
A fi informat nu este doar apanajul celui care cunoaste un fapt ci este o cale pe care toti inginerii o pot urma.
Coreeni nu sunt prosti. UMB are contacte cu producatorii coreeni, dar si cu francezii si cu nemtii si cu italienii. Sunt solutii diverse, novatoare, actuale si aplicabile.
Decizia politica de care amintesti este obligatorie si se poate materializa pritr-o prima etapa de finantare a statului roman de 5 milioane euro (prin HG) si de supraveghere a proiectului prin Ministerul Economiei si MApN. Restul este problema managementului de proiect si a directorilor din ROMARM si UMB (evident cu responsabilitati bine stipulate in baza unui program aprobat).
Bravo! Foarte bine punctat. Sustin in totalitate:)
Cam prea multi ingineri pe aici…
Cu ingineri se face un tanc nou. Ar cam trebui sa stii sau… daca nu stiai, mira-te si bucura-te ca tocmai ai aflat acum !!!
Propunerea este minunata, dar, la cum trage toata lumea de domnul Ciolos, nu stiu ce poate face mai repede!
macar sa faca niste schimbari acolo unde se iau/ sau nu se iau decizii pe domeniul asta.
Mda, a fost mai usor pentru aia detasati de la Targu Jiu, Teleorman, sau Dabuleni 🙂
Evident ca tehnocrati la Dabuleni, in Teleorman ( pe la Plosca si Smardioasa), la Piatra Neamt (la parcari), la prefectura de la Alba Iulia, la scoala de ofiterese de la Fagaras, in biroul sindical la Cugir sau la Bumbesti-Jiu pe dreapta nu prea sunt, mai ales cand au diplome luate in scara blocului. Dar nici la Bruxelles in biroul de la parter unde se xeroxeaza sau in care-si tine sefutul neamt palaria si bastonul.
P-aci, prin Bucuresti, cu facultati pe bune si examene competente cu marii dascali ai ingineriei romanesti, dupa ce s-au spetit in anii 80 sa construiasca socialismul cu plan cincinal, dupa ce in anii 90 au inteles ca sunt foarte buni in raport cu vestul si au incercat in prima decada a actualului mileniu sa se opuna gulerelor albe si vipustelor de generali facuti la apelul bocancilorsa puna botul la smenuri, se mai gasesc inca nationalisi pregatiti, neanregimentati in multinationale, ne-cocacolizati si ne-mall-izati, care sunt inca tehnici competenti, nu „TEHNO_CRACI”.
Iti spun eu ca ti-ai gresit „andrisantul” 🙂
Nu e nevoie sa reciti din ideile Juche ale lui Kim Il Sung.
Sunt satul 🙂
Esti …depasit, nu satul. Viata nu creaza satietate. Esti mai corean decat crezi. Te vrei „european’ dar nu esti decat un gica-contra care crede ca Romania si romanii nu au existat inainte de UE si nu exista decat condusi de altii.
Aici nu e vorba de viata, ci de declamatii 🙂
Si apreciez faptul ca ma faci „coreean”.
Societatea coreeana considera educatia ca fiind cel mai important element al vietii sociale.
Sa-mi spui unde mai gasesti asa ceva 🙂
Pacat ca nu ne cunoastem. Si eu sunt destul de educat (excesiv chiar, in sensul de a fi util comunitatii din care fac parte). Probabil ca schimbul de replici are si o eroare de intelegere. Personal nu sunt conflictual si sunt concesiv cu partenerul de dialog. Regret conflictul, apreciez dialogul si respect parearea oponentului. Categoric nu sunt adeptul ideilor lui Kim II Sung si nu admir monumentul acestor idei. Ai gresit tinta, personal te scuz.
Nicio problema.
Si eu imi doresc sa avem o armata moderna. De aceea sunt mai exigent decat multi altii.
Si am si diploma de la Politehnica aia „veche”.
Si 20 de ani de cercetare (nu proiectare, cum fac unii confuzie intre termeni) in domeniul nuclear.
In rest, s-auzim numai de bine.
Coane….nu are rost sa dai replici la toti de pe aici. Te vad ca esti om competent si mult peste nivelor lor…asa ca spune e aid e spus ca cei care trebuie sa inteleaga inteleg:)
Bafta multa!
…Un simpatizant….
PS ….ce am scris este pentru INGINERUL…a nu se intelege ca bag in seama pe cei care nici nu stiu cum arata o arma…..
Eu zic totusi sa fim optimisti…ieri cand a fost Victoria Nuland la Bucuresti i-a transmis lui Mutulica President din priviri (utati-va la imagini, desi nu prea au fost pe post stiri de genul asta, nu stiu motivul, totul a fost tinut la secret) ….i-a transmis „te fut de nu mai ramane nimic din tine daca te aliezi cu Merkel” , lui Ciolos la fel. Victoria Nuland pregateste vizita lui John Kerry luna viitoare. Nu v-a dat de banuit nimic ca nu s-a discutat la nici un post vizita ei?Imi pare rau am vorbit urat dar asta exprima privirea ei…eu doar a tradus
Victoria Nuland, daca a pomenit de armament, despre care crezi ca a pomenit? Cel ce poate fi produs in uzinele noastre sau cel care sta la cheie in depozitele lor? Nu e vorba, au fost si propuneri de colaborare de la giganti americani dar si europeni, dar toate au fost pe rand refuzate sau ignorate: vezi partea cu TAB-urile 4×4 Textron, Piranha III sau Siret, doar ca sa vorbim de ultimele oferte publice.
Aici nu mai stiu ce sa iti raspund ….vad doar ca polonezii au spate tare si latra la Bruxelles rau de tot. Americanii au sesizat veriga lipsa in linia Turcia-Romania-Polonia….si nu le convine.
Stimabililor,
Va invit sa abandonati mitul drobului de sare si sa va concentrati pe jumatatea paharului ramasa plina. Va invit sa constituiti un colectiv de experti afiliati acestui site, ce „sa puna mana de la mana” si sa genereze o fundamentare de nevoi strategice de dotare MApN, adecvate momentului si viitorului, defalcata pe mai multi ani. Apoi incercati sa aglutinati si un draft de lege ce sa organizeze (sa reorganizeze mai bine zis) tot ce inseamna activitatea de productie speciala in Romania. Nu uitati sa va concentrati si pe solutiile de finantare.
Din acel moment voi incerca ca, via colectivul ThinkTANK-ului CRPS din Cluj, dupa ce mai aducem eventuale contributii pe continutul si forma produsului dvs. intelectual, sa ne coalizam capacitatea de lobby pentru promovarea si adoptarea unei legi integrate.
P.S. Va explica George probabil in privat cine si ce suntem CRPS …
Bre… ne lasi? Tot ce e bun vine de la Cluj si ThinkTANK-urile de acolo: Boc, Rus, Magureanu (SRI), Dancu… numa unu si unu.. Aglutineaza la alta masa
@pavel M bea un paharel de apa si linisteste-te
@SorinPlaton
Un thinktank in Cluj este bun in urmatoarele cazuri:
1. membrii au prea mult timp liber
2. sunt plictisiti de neveste
3. sunt plictisiti de viata lor
4. au nevoie de un motiv sa se intilneasca, sa socializeze si sa bea (in termeni stiintifici – sa consume bauturi alcoolice)
Partea buna e ca daca va faceti thinktank, o sa aveti cel putin un agent SRI si unul de la DGIA (daca e military). Asa ca va urez sa aveti mai mult de 2-3 membri 😉
Pentru inceput as dori totusi sa te uiti la https://www.facebook.com/Clubul-Militar-Rom%C3%A2n-de-Reflec%C5%A3ie-Euroatlantic%C4%83-252277881622148/?fref=nf – Clubul militar roman de reflectie euroatlantica si
http://www.ionpetrescu.ro – un alt think tank format din fosti militari romani care incearca (cum pot si ei!!) sa remedieze din problemele armatei romane. Uita-te la membrii lui si gandeste-te ca toti baietii aia nu sunt in stare sa opreasca declinul armatei romane, desi se zbat, mai mult sau mai putin public pentru o armata mai buna.
@Sorin Platon. Ideea ta este macar decenta, din pacate am facut toate asta: proiect de lege, grup, simpozion, planuri multianuale, solutii de finantare, plan de achizitii, etc. Cine are rabdare le gaseste pe site, dar siteul a fost doar o mica parte din efortul facut de noi.
Am mers la comisia de aparare, guvern, comisia Encutescu, MApN, DpA si dracu mai stie unde, pana la urma din toate planurile si sugestiile noastre „astia” au invatat cum SA NU FACA NIMIC, cum sa fenteze oportunitatile si sa eludeze orice sansa am avut.
Initial am crezut ca-i doar incompetenta, dar intre timp am ajuns la opinia ca este rea-vointa.
Dragi prieteni,
Suna a cliseu ce va spun dar o spun cu toata convingerea….nimeni nu ne poate invange pana ce noi insine nu ne dam invinsi. Pe toate campurile de lupta credinta a triumfat in fata numarului mare de inamici …exemplele sunt numeroase si voi le stiti. Trebuie sa ne rugam ca lupta noastra sa fie dreapta si in spiritul adevarului….
https://www.youtube.com/watch?v=KkqXXKb0jrA
Ati vazut? Nici nu am terminat de spus rugaciunea si colegul Sorin Platon a venit cu o solutie…
Din pacate Radule solutia lui Sorin a fost de mult incercata de noi…
stim, de ce avem nevoie.
domnilor, economia romaneasca arata rau.
si se simte precum arata
armata romana este dependenta de performantele economice.
de aceea sintem nevoiti, sa renuntam la unele lucruri.
eu bunaoara propun, sa renuntam la .
Eu personal urmăresc site-ul dumneavoastră de cel puțin 2 ani si sincer il citesc zilnic o sa fac tot ce pot sa ajungă acest articol unde trebuie mersi fain!
Multumim Alecs
un off-topic…
asta o fi pe bune?
http://techn9ne.ga/2016/01/19/embarrassment-for-germany-as-it-emerges-the-tornado-jets-it-sent-to-syria-for-spying-missions-cant-fly-at-night-because-the-lights-in-the-cockpit-are-too-bright/
Hm …. hm ..
In primul rand am putea renunta la chestia cu „tehnocratii” de la guvern n-are? Nu de alta dar prestatia „IARNA NU-I CA VARA” descalifica pretentia de tehnocratie sau astia sunt „dedicati” zonelor subtropicale unde nu ninge … In Romania NINGE!
Apoi … imi pare cu regret ca industria noastra de aparare a ajuns pe chituci. Am construit-o cu greu (am, noi romanii …) … a exportat se pare ca mai bine decat dorea sa recunoasca conducerea politica (prilej de unele glumite de genu „luptam ptr pace cu AKM ul in dinti!”) insa cam asta este cu toata industria noastra (inclusiv aia de mobila … care avea piata, muncitori calificati platiti „competitiv”: adica cam submodic ).
Nu ma mira ca se fac ca ploua …. ca tot se faceau ca ploua si cand … cand au refuzat sa BELLeasca Romania, au renuntat si la IAR 93 (nu chiar cine stie ce scula da care putea cara 2 tone …) , cand au hotarat ca nitel mai putin de 60 Bizoni sunt suficenti.. Mi-am dat palme cand am citit ca auto-obuzierele de 122 (nu prea cine stie ce da existente!) au fost bagate in parcu rece (si in vaselina?! sau libera ruginire?!) si „ramanem” tot cu artileria autotractata!!
Bre! Poa in unele cazuri e vorba de tradare si mult mai mult decat cei 30 de sicli a lui Iuda… Sigur ca in multe cazuri este vorba doar de „comision” (tradarea nefiind aici „activa” adica ca obect al intentiei delictuale).
Dar, mai ales este vorba de buba pe creier!!
De o „mentalitate” imbecila care confunda patriotismul cu nazismul, nationalismul cu comunismu’ si preocuparea de aparare cu militarismul si comunismul.
Una care face confuzia fortata intre „autarhie” si productia nationala ….
Si „mentalitatea” asta picurata de peste 20 de ani ca fiind „prococcidental”, „provestica” si ce mai vreti este cea care este „la baza”.
Plus egoismul exacerbat al presupusei „clase de mijloc” ca de cam tot atatia ani tot citesc pareri ca dintai trebe sa „sprijinim” aparitia „clasei de mijloc” asa ca in asteptarea fericitei epoci ca cand vom avea si noi o importanta clasa de mijloc .. ei nu putem „delapida” banii pe aparare ci trebuiesc „investiti” in gipane, mertzane, vile si concedii scumpe!! Deci un ins atins de ceva argutie poa incerca sa demonstreze ca este un act virtuos sa iei comison si sa importi niste TAB uri in loc sa le faci tu..
Findca stiti ceva?
TAB urile nu le fac „intectuali” ci „muncitorii”! Ori muncitori = comunism, industrie = comunism deci este virtuos si procapitalist sa iei comision si apoi, din comision, pe locu’ fabricii sa iti tragi vila!!
Nu, nu glumesc!
Si gubernu nost de birocrati bruxelizati ..? Pai ei este „erropeni”. Adica ce zice Mekeloaza, Junker samd. Care in gnl au si ei ceva de vandut!!!
Nu nu glumesc.
Cam aici este hiba principala ….
Apopos de buca pe creier..
Oare noi mai avem „interese nationale”
Si cam care ar fi alea ?!
Cateva comentarii:
1. Din toate posturile de aici cele ale lui PavelM mi se par cele mai realiste. Dpdv tehnic la fel ca el, ma indoiesc ca se poate face ceva in primele 6-12 luni. (Probabil ca cu cat esti mai departe de fenomen, cu atit situatia pare mai roza!)
2. Ma indoiesc cu adevarat ca noi cei de pe forum putem sa punem in miscare rotitele ca sa se realizeze proiectul asta de care vorbeste George, in principal deoarece nu avem intrare pe niciunde conteaza.
In schimb nu propun sa stam si sa ne plangem de mila, ca nu asta este solutia. In principal George si cu Mihaeanu (care sunt administratorii siteului) trebuie sa faca o lista (grup) cu persoanele care fac parte din comunitatea romil si cum poate fiecare contribui la cauza comuna a salvarii industriei de aparare romanesti si a unei inzestrari corespunzatoare.
Dupa care trebuie sa mearga la companiile romanesti care fac parte din industria de aparare (Patromil ftw!!!) si sa ii roage sa faca niste lobby. Eu zic ca UTI de exemplu are spate sa faca valuri daca vor cu adevarat. La fel si Teamnet al lui Ghita.
Ca sa sumarizez:
1. un inventar al resurselor umane disponibile pe site
2. organizarea unui grup de promovare a intereselor industriei de aparare din romania
3. formularea unei strategii de actiune referitoare la restartarea industriei de aparare
4. crearea de propuneri de modificari legislative necesare ca sa reporneasca industria de aparare
5. luarea de contact cu decidentii politici si gasirea unor reprezentanti cointeresati (adica reprezentantii votantilor din localitatile cu fabrici din industria de aparare, nu vorbim aici de mita etc) care sa reprezinte interesele industriei de aparare.
Tot procesul asta dureaza cel putin jumatate de an, asa ca nici o sansa sa rezolvam problema intr-o saptamina, poate asa printr-un noroc chior sa citeasca cineva ce ne zbatem noi pe aici si sa zica cuiva ceva.
„Inima de leu” este o inima mare!
In principiu propunerile tale sunt ok si chiar fezabile. „Aglutinez” la ele si le sustin!
1.) Asta a fost facut mai demult, cel mult s-ar putea reactualiza printr-o noua petitie, dar care trebuie sustinuta si din afara RoMil, de alte organizatii.
2.) Grupul exista, la un moment dat fiind sustinut de o parte dintre sindicate si de oameni de afaceri. Vezi si simpozionul de aici, din 2013:
http://www.rumaniamilitary.ro/primele-impresii-de-la-simpozionul-de-ieri
http://www.rumaniamilitary.ro/simpozionul-tehnologii-de-varf-pentru-industria-de-aparare-in-contextul-viitor-de-dezvoltare-a-romaniei
http://www.rumaniamilitary.ro/simpozion-primele-concluzii
3.) Strategia exista, o parte din ce ceream noi fiind introdus la un moment dat in strategia de restartare a grupului de lucru interministerial condus de Sorin Encutescu. Primele actiuni ar fi trebuit sa fie stergerea datoriilor si un minim de investitii pentru repornirea unor facilitati de productie – ex. Fabrica de Pulberi Fagaras. Di npacate nu s-a pus in aplicare inca, la 2 ani de cand exista strategia.
Propunerile noastre:
http://www.rumaniamilitary.ro/ansamblul-masurilor-de-redresare-a-industriei-de-aparare
http://www.rumaniamilitary.ro/editorial-minima-alocare-de-buget-din-partea-mapn-pentru-supravietuirea-industriei-de-aparare
4.) Legislatia propusa este cea specifica industriei de aparare, care exista ca si proiect inca din 2007-2008, dar fusese blocata in una dintre comisiile de aparare (parca la Senat). In 2014 a fost trasata o noua legislatie, tot de catre comisia lui Encutescu. Guvernul trebuia sa-si asume raspunderea anul trecut si apoi sa intre in CSAT. De atunci zace la sertar. E adevarat ca si forma finala era bine subtiata de ce continea initial.
5.) Unele materiale au ajuns pana la premier sau la membri ai comisiilor… Cei cativa care au raspuns, ne-au spus ca suntem intr-o situatie deloc roza si nu foarte independenti in alegeri 🙁
Si cam asta fu tot… altfel strategii s-au tot facut, dar nimeni nu le pune in aplicare:
http://www.rumaniamilitary.ro/strategia-fiscal-bugetara-strategia-inzestraii-armatei-strategii-si-planuri-si-peste-toate-inca-o-strategie
@Lion UTI?! 🙂 🙂 Hai bre ca mai facut sa rad cu pofta astazi! Tocmai UTI?!
Tati, te faci frate cu dracu’ pina treci puntea.
In privinta asta, interesele tale si cele ale lui UTI se aliniaza. Nu cunosc pe nimeni la departamentul military de la UTI, dar aia de la infrastructura sunt bazati si au spate politic grav de tot (uita-te la proiectele in care sunt implicati). Asa ca daca UTI vrea, scrisoarea ta ajunge in prime time pronto…
@Inimioara de Leu
Vorbesti de UTI si Teamnet cum ca sa faca „dansele” valuri…
Pai taman vorbeam de lup… si matale vrei sa pui lupu’ in fruntea oilor…
Si UTI si Teamnet sunt sub aripioara astora din „fratie” care au ingenuncheat RO de 25 de ani…Sincer nu vad un contract de amploare cu statul roman care sa nu treaca pe la astea doua… Si dupa aia vorbim ca sunt produse / servicii de tot rahatu’… Rar rateaza astea doua un contract baban cu buzunaru’ fiscalizat al cetateanului…
In UTI sunt fosti ofiteri MAPN /SRI/ MI inca de pe vremea cand nici nu se racise bine nea Nicu…Astia au afaceri cam peste tot, unde apare un os de ros mai apare si o divizie noua a acestui grup….
Teamnetu’ lu’ ala cu nume de porc are toate sansele sa candideze la premiul „Cele mai banoase contracte ale deceniului cu statul roman pe post de client prost” desi zice lumea ca este vandut cu acte in regula…. si paravandut…. preten bun cu Asesoftu’… Cat soft au livrat astia administratiei? De ce oare merge din 2 in 2 softul astora de la ANAF? Armata lu’ peste prajit ce zice cand este vorba de soft? Ori tot cu XP piratat functioneaza si dupa aia urla ca a spart draqu’ VPN -urile astora de la STS… De parca ar avea si multe secrete armata lu’ peshte prajit ca sa traga hackerii la ei ca draqu’ la tamaie…
Daca ar fi Zmeura de aur pentru soft Teamnetu’ ar surclasa orice concurent pentru urmatorii 5 ani…
Daca facem socoteala pe IT (soft / hard / servicii informatice/ retele) la banii platiti in ultimii 15 ani ies cifre astronomice cu 9 zerouri in coada si CULMEA nu se vede nimic…. Vorbesc de € nu de maruntis din ala de coliva….
Da’ noi ne laudam ca suntem tara cu nush ce crestere imensa la capitolu’ soft (cel putin asa sustine Guran dar io* crez ca omu’ ar trebui sa mearga si in alte state sa vaza cam la cati ani lumina suntem fata de alte state industrializate)…. Au luat rahatu’ asta in gura ca suntem super mega ultra putere in domeniul software si nu-l mai lasa… Popor de politruci…………..
Iti raspunzi singur in post la intrebarea: Vorbesti de UTI si Teamnet cum ca sa faca „dansele” valuri?
Raspunsul tau la intrebarea ta: Sincer nu vad un contract de amploare cu statul roman care sa nu treaca pe la astea doua
Tocmai de aia zic ca se poate discuta cu ei, ca interesele se aliniaza. Io asesoftul il stiu de cand erau 10 oameni care vindeau calculatoare si Ghita inca nu se intilnise la supermarket cu SRI-ul.
Ce sa discuti bre cu astia de la UTI /Teamnet si altii?
Cum sa te mai fraiereasca odata si inca odata?
Astia au mers din tzeapa in tzeapa de cand se stiu… vezi cand au inceput sa faca afaceri si cu ajutorul cui….
Nu observi ca traim cu o perdea de manipulare crunta pe ochi cand este vorba de realizari soft???? Sa nu mai vorbesc de alte domenii….
teamnet/asesoft/uti sunt cel mai mare obstacol in piata libera ,nu au nimic de-a face cu inovatia si cercetarea,castele de nisip care mai devreme sau mai tarziu vor cadea.
Absolut Corect, UTI a fost un sacal pt Ind de aparare, a facut numai rau.
Lupul isi schimba parul dar naravul ba. Chiar dacain acte Urdareanu nu mai e la UTI, baietii din servicii tot om de-al lor au pus in fruntea bucatelor. Vorba ceea: cainii latra, ursul trece…iar daca se oftica se mai si pisa pe ei. La fel cu Teamnetu’, ei ii dau inainte cu soft pt autoritatea electorala…ia vedeti la ultimele alegeri cine a facut softul pt comisia electorala centrala? Nu conteaza omul care voteaza ci eoftul care dicteaza. Tot Teamnet si baietii au facut softul pt cardul de sanatate…ia vedeti cat de fiabil si bun este…Ma repet: tara asta nu se poate insanatosi decat in modul de curatire al gliei dupa cultura…Boala si putregaiul au patruns si au cangrenat atat de multi locuitori din Rromanica incat antibioticele si pansamentele nu mai au efect. Dar deh, poporul roman pasnic si mioritic.
Motivatia e foarte simpla si valabila de 25 de ani incoace: NU EXISTA COMISION LA EXPORT. ci numai la import. Un contract de export inseamna doar riscuri, responsabilitati pe termen lung, sansa mari de complicatii si chiar esec, mai ales pentru produse complexe. Eventual putem exporta doar niste munitie fara multe complicatii. Ce functionar public isi asuma riscuri inutile doar in numele asa zisului interes national ? ( si asa termenul e cam obosit dupa atata abuz facut de politicienii nostri ). Cine isi risca pielea si scaunul caldut pentru astfel de proiecte ? Evident ca nimeni. Istoria recenta ne arata si faptul ca cine a riscat a pierdut. rau de tot. Sistemul asta face in mod evident. Sistemul e format din oameni care trebuie motivati. In mod cert actuala motivatie nu duce decar la actuala stare de facto.Deci nu va mirati ca nimeni nu vrea astfel de conteacte. Ce castiga si ce risca ? Balanta e clara. Doar risca…Pentru ce ? Pentru niste fabrici in paragina si niate proiecte obosite in care nu crede nici MaPN ? Voi ce ati face ? Barem un comision de import parca iti mai motiveaza si alte riscuri. nu ?
parere personala, publicarea in heavy rotation a acestor dezvaluri si in ritm sustinut este suficienta pentru moment.asta trebuie sa fie semnalul,zgomotul declansator insa punerea in aplicare a unui program de restructurare este apanajul altor entitati juridice.forumul trebuie ferit de o implicare directa in rezolvarea acestor probleme deoarece risca decredibilizarea si acuze de diferite partipriuri.
in rest o puzderie de specialisti,ingineri,arhitecti,docti,filosofi,etc. care au mirosit ceva rost de expunere mediatica dupa acest demers sincer si au invadat online-ul de te si miri cum a putut tara asta sa deraieze cu atatea minti luminate si specializate ,sau tocmai de aia.
http://linx.crji.org/86-86-5510/icircn-ajunul-craciunilui-romtehnica-cumparat-armament-110-milioane-euro
,,Aici e doar un spatiu virtual de tratament pt astia care viseaza AEGISuri, 99uri bimotoare cu Stunner, baterii de Patriot PAC3MSE, o mie de Abramsi, portelicoptere la MN, F16 fabricate in Romania samd”
Suntem in plin Freud (fara ca asta sa insemne ceva rau ).
Big like.
Bravo vad ca a inceput lumea sa preia scrisoarea…am vazut azi ca a preluat-o si comisarul.ro.
Si George Roncea 🙂 ) .
si ziarul Timpul din R,Moldova…
Ia uite unde a ajuns informatia:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/proiect–sua–vor-sa-cumpere-24-de-tancuri-romanesti-pentru-a-le-livra-in-irak-405450
Un pic „barbierita”, fara referire la scrisoarea deschisa dar …….. in fine …….
Tot e bine ca a ajuns undeva stirea 🙂
Bre @Cloe … toate ca toate da sa stii ca sunt cam mari preturile pt desktopurile alea cu 4 Gb de ram…
Pai ia’tzi si matale un Smart Balance Wheel si taci 🙂 🙂 , da’ vezi sa Nutzi ia foc casa cand il lasi noaptea la incarcat, ca au mai fost cazuri
http://www.cloe.ro
am vazut deja 🙂 , daca faci click pe „Cloe” te duce acolo si Smart Balance Wheel e in homepage 🙂
http://www.military-today.com/artillery/cuban_fsv_l3.jpg
TAT-71/77 + TR-560/85? = low cost fire support vehicle
Din ce am citit pe aici, se pare ca TR85M1 nu e chiar asa de rau precum se spune, avand in vedere sistemul de conducere al focului… pai daca e asa, (si am tot cautat, dar fara succes) stie careva, exista vreo discutie sau plan de marire a parcului? De modernizare si a celorlalte TR 85?
cincizecisi ceva de bucati sunt cam putine…
Borc tine in industria de aparare o directoarea generala la 5 oameni. Tehnocratului Borc ii este frica sa/si reduca functiile de conducere din ministerul industriei si asa intelege el sa conduca institutia mentinand pe functiile de conducere o directoare penala care injura ca la usa cortului si are un comportament deviant. Dar daca lui Borc ii place de duduia ANGHEL RUXANDRA …o tine directoare generala la 5 oameni. Vai de capul acestei tarisoare cu asemenea incompetenti in functtile de stat. Rusine sa le fie.