Rachete AA cu raza lunga
Acum ca problema alegerii avionului multirol s-a transat, vor fi F-16 block 50/52, ar trebui sa ne amintim ca achizitia avioanelor a fost la pachet cu rachetele cu raza lunga. Pe atunci se anunta-se foarte clar ca din cei 4,5 miliarde de euro, 1 miliard era destinat inlocuirii “anticelor” SA-2 Volhov, cu un sistem modern si mult mai eficient de aparare antiaeriana cu raza lunga.
Daca in negocierile pentru avioane a fost prins si sistemul AA, nimeni nu stie inca, insa teoretic probabil ca macar s-a discutat, daca nu s-a si hotarat ceva. Dar spre deosebire de avioane, care au facut obiectul unor oferte publice si unui tambalau pe masura, achizitia de rachete a fost mult mai putin zgomotoasa. De facto nu s-a discutat nimic prin presa, nu s-au facut oferte, totul fiind eclipsat de mai proeminentul nou multirol romanesc!
Cum atentia noastra s-a indreptat catre pista americana pentru avioane, cei mai multi am speculat ca viitoarele rachete vor fi pe aceeasi filiera, adica vor fi: MIM 104 Patriot! Iar daca stam si ne uitam in jur singurul concurent pentru sistemul american ar fi varianta ASTER 15 si 30, pentru ca nu putem lua in considerare variante rusesti, cum ar fi SA-21( S-400), din motive absolute rezonabile!
Asadar avem de ales intre PATRIOT-ul american si ASTER-ul , mai mult francez. Cum in NATO Patriot-ul este mai raspandit si mai folosit decat omologul sau european, putem presupune ca viitorele rachete AA cu raza lunga vor fi americane, dar haideti sa aruncam un ochi pe fiecare in parte!
MIM-104 PATRIOT
Este un produs al Raytheon, care incepand cu anul 1975 a intrat in dotarea fortelor americane si a catorva state NATO si nu numai.
Sistemul asigura patru functii importante in apararea perimetrului desemnat, astfel : comunicatii, comanda si control, supraveghere radar si ghidarea rachetelor. Sistemul Patriot este unul extrem de mobil, o baterie putand fi instalata si gata de foc in mai putin de o ora.
Inima acestui sistem este radarul care poate fi AN/MPQ-53/65, si este de tipul PESA( passive electronically scanned array) cu sistem IFF, sistem de contramasuri electronice(ECCM), si track-via-missile, acest sistem de ghidare combina ghidarea semi-activa proprie a rachetei, cu corectile de traiectorie de la radarul principal.
Radarul AN/MPQ-53, tip PESA, al sistemului MIM-104 Patriot
Spre deosebire de alte tipuri de sisteme AA, Patriot poate procesa intreaga gama de functii( detectie, urmarire, ghidare si doborare) folosind un singur radar, si are deasemenea o rezistenta exceptionala la bruiaj, putand “sari” foarte repede de pe o frecventa pe alta pentru a scapa de bruierea canalelor de control!
Racheta in sine este propulsata de un motor cu combustibil solid si este gandita pentru a lovi, prin explozia focosului in proximitatea tintei. Cu viteze ce deapasesc mach 5 si o raza de peste 160 km( in variant PAC-2), sistemul este perfect compatibil cu doborarea rachetelor de croaziera sau a sistemelor AWACS.
Una peste alta MIM-104 este o variant foarte mobila si usor de adus pe campul de lupta, cu posibilitati extinse de lupta anti-aeriana, atat impotriva avioanelor, cat si impotriva rachetelor de croaziera si in mod sigur s-ar integra foarte bine si usor in reteaua romaneasca de supraveghere si control a spatiului aerian, care este la origine tot Lockheed/Raytheon! Ca dezavantaj fata de rusescul S-400 ar fi raza, mult mai mica decat cea ce pretind rusii pentru sistemul lor si anume 400 km. Acum ca S-400 chiar este
eficient la o asa raza, sau este doar simpla propaganda, nu putem sti, dar putem face comparatia cu alte arme rusesti care, in general, una zic producatorii si alta fac in realitate. Daca S-400 ar putea efectiv sa doboare tinte la 400 de km de zona de lansare…ar fi ceva extraordinar, dar…
Aster
O coproductie franco-italiana, familia Aster a fost gandita ca avand trei scopuri principale de atins:
–aparare navala, protectia navelor de lupta, folosind Aster 15
-apararea navelor si zonelor de stationare/debarcare, foloseste atat Aster 15 cat si Aster 30, in sistemul PAAMS
-aparare cu baza la sol si raza lunga, care foloseste rachete tip Aster 30
Diferenta intre Aster, variantele 15 si 30, este data doar de raza, respectiv de marimea motorului. Aster 15 este gandita ca o racheta cu raza medie, 30 km, in timp ce Aster 30 are o raza de +120km.
Sistemul ASTER 30, radar si lansator de rachete
Racheta in sine este una care foloseste motoare cu combustibil solid, in doua trepte, si are capacitatea de a face manevre extreme de violente, cu schimbarea directiei la 90 de grade, fara pierderea tintei sau distrugerea rachetei. Acest lucru se datoreaza unui sistem de pilotaj numit PIF-PAF , adica pilotaj indus in forta-pilotaj aerodinamic in forta.
Ghidajul spre tinta este realizat prin telemetrie si, pe ultima parte a traiectoriei, prin radarul propriu.
Rachetele Aster 15 si 30 sunt folosite impreuna si concomitent pentru apararea unor obiective foarte importante, Aster 15 fiind folosit si pentru interceptia rachetelor ce vin la rasul solului. Practic Aster este un complex anti-aerian integrat cu doua zone de aparare distincte, dar care folosesc aceleasi radar.
Lansator Aster
Si acum sa ne uitam un pic si la concurentul direct al sistemelor vestice, si anume S-400(SA-21) Triumf.
Faimos prin raza sa exceptional, de aproximativ 400 de kilometri, lucrurile nu stau chiar asa cum spun rusii! In realitate S-400 are mai multe variante si mai multe grade de eficienta!
Asadar avem:
-varianta 40N6, cu raza foarte lunga, de pana la 400 km. Insa aceasta raza exceptional a fost obtinuta prin sacrificarea manevrabilitati. Astfel racheta este foarte mare si are capabilitati foarte reduse de manevra, neputand fi angajata decat impotriva tintelor lente si slab manevriere, nicidecum contra avioanelor. De fapt nici nu prea pot sa-mi inchipui impotriva cui se gandesc rusii sa o foloseasca, poate cotra AWACS!
-varianta 48N6, cu raza de 250 de kilometri, poate fi folosita in lupta aeriana, dar nu impotriva avioanelor de vanatoare. Este gandita, probabil pentru doborarea bombardierelor grele si anti-racheta
-varianta 9M96, este de facto racheta AA adevarata cu raza de 120km, cam la fel ca in cazul Patriot si Aster, este inalt manevriera si este facuta pentru a dobora tinte foarte rapide si capacitate de manevra deosebita.
-ar mai fi si varianta AMB, anti balistica, insa tinand cont de viteza dezvoltata de capetele nucleare, ele sunt mai mult de décor, fara a putea avea vreun impact semnificativ.
S-400 Triumf, poza cu intreaga familie
Desi in ultima vreme nu s-a discutat absolut deloc de sisteme antiaeriene cu raza lunga, ele sunt in atentia Armatei, dar la fel ca toata lumea, se asteapta mai intai rezolvarea problemei avionului multirole, care speram sa o vedem definitivata in aceasta toamna!
Acum intrebare este, din punct de vedere strict tehnic si tactic, ce ar trebui sa achizitioneze Romania: MIM-104 Patriot sau Aster ? Mai trebuie adaugat ca astazi, dupa vestea cu achizitia de F-16 noi, si mai ales tinand cont de faptul ca SUA vor disloca rachete Patriot la Deveselu, cred ca intrebarea isi pierde din consistenta…Practic vom lua Patriot, singura intrebare ramane cand si cate?
Patriot ar avea prima sansa dar sistemul foloseste doua rachete diferite PAC-2 vs 3 si problema ar fi ca US Army nu mai este interesata de dezvoltarea rachetelor antiaeriene cu raza mare de actiune, practic PAC-2 a iesit din productie si se vor concentra pe apararea antiracheta terminala adica PAC-3 care are insa o raza de actiune mult mai mica, de 30km ( ~50km MSE) fata de 160km la PAC-2.
In SUA se doreste ca PAC-3 sa inlocuiasca complet PAC-2 iar Germania vroia sa inlocuiasca Patriot cu MEADS (contruit tot pe baza PAC-3 dar cu alt radar si sistem de control) se pare insa ca vor urma calea americanilor si isi vor upgrada bateriile Patriot la PAC-3.
In situatia asta, daca Romania vrea in continuare rachete AA cu raza lunga de actiune (PAC-2) si nu rachete primar antibalistice cu raza medie de actiune (PAC-3) atunci nu are de ales decat varianta SH, fie din SUA fie din Germania.
O varianta ar fi Raytheon SM-6 (Standard ERAM) care tocmai a intrat in productie de serie, deocamdata doar pentru marina dar se vorbea la un moment dat si de o varianta lansata de la sol. Practic, daca tot vom avea sisteme terestre SM-3 ca parte a scutului balistic de ce nu am lua si o varianta compatibila a SM-6. SM-6 este practic SM-2 Block IV (deci compatibila cu SM-3) dar cu un radar activ derivat din cel al AMRAAM fata de cel semi-activ al SM-2. Insa si pretul ar fi mai mare decat al Patriot-urilor aflate in uz 🙂
Cateva caracteristici ale SM-6:
Raza de actiune: 240km (unele surse indica 200nm adica mai mult de 300km)
Altitudine maxima: 33km
Viteza: Mach 3,5
Greutate: 1,5t
Te sustin cu SM6, e o alegere mult mai buna. Raza lunga si foarte agila. Doboara avioane, drone, rachete de croaziera, pescarusi etc..Ma rog, poate exagerez cu pescarusii !
Patriot vor fi importate din SUA? Vor fi pe sasiu Roman?
Este mult prea devreme sa vorbim de sasiu, deocamdata am prezentat optiunile pe care le avem, si stiu ca in cadrul Armatei Patriot este racheta la care s-au gandit de la inceput. Pur si simplu nu stiu daca acum s-a discutat despre rachete, insa asa cred. Urmeaza maine un articol despre HAWK si acolo vor fi si cateva amanunte in plus, dar real vorbind nu stiu mai mult acum…
S-400 utilizeaza 3 rachete diferite pentru a acoperi o distanta cat mai mare si a putea avea mai multe utilizari, cele trei rachete care se completeaza reciproc fiind racheta cu raza foarte lunga de actiune 40N6, racheta cu raza lunga de actiune 48N6 si racheta cu raza medie de actiune 9M96.
Radarul cu care este dotat S-400 Triumph poate urmari peste 100 de obiective la distante de peste 400 km si poate lupta simultan cu pâna la 12 din aceste obiective la distante diferite, în functie de rachete utilizate.
Eu as lua sisteme Akash, pentru ca pot fi lansate de pe platforme statice sau mobile, inclusiv tancuri de lupta si este de cel putin trei ori mai ieftin decat sistemele similare .
Sistemul Akash ofera o acoperire de 2.000 km ² la un pret competitiv si indienii sunt dispusi sa gaseasca coproducatori .
Bre, sa n-o ia dupa ale noastre Akashul tau :))
Cred ca Akash se orienteaza dupa Tejas ! :p