Standard Missile 6, gata de lupta!

Rachetele SM-6, RIM-174 Standard Extended Range Active Missile (ERAM),  produse de catre Raytheon au atins pentru prima data capacitatea operationala si sunt gata sa fie desfasurate pe navele de lupta americane,  reprezentand in acest moment cel mai avansat sistem antiaerian disponibil pentru US Navy.

Rachetele Standard Missile 6 ofera o protectie sporita impotriva oricarui tip de amenintarea aeriana, de la elicoptere si drone, pana la avioane  si rachete de croaziera sau anti-nava supersonice, fiind in esenta o combinatie intre rachetele anti-balistice din familia SM si un sistem de senzori foarte performant, totul adaugat unei capacitati de manevra foarte bune.

Taylor W. Lawrence, presedintele Raytheon Missile Systems, a declarat cu aceasta ocazie: „T’his is a monumental moment for the SM-6 program and signifies a new era of fleet defense for our naval warfighters. The SM-6 significantly improves the sailor’s ability to strike at various targets at extended range.”

Astfel Raytheon a livrat deja catre Marina 50 de rachete SM-6, pe baza unui contract de tip “low-rate production” in cadrul caruia compania va livra 89 de SM-6 contra unei sume de 243 milioane de dolari, urmand ca mai apoi rachetele sa fie lansate in productia de serie.

SM-6 este de facto o SM-2ER BlockIV dotata cu sistemul de ghidaj de pe AIM-120C – AMRAAM. Racheta poate fi folosita cu ghidaj inertial si doar pe ultima parte a traiectoriei sa-si activeze propriul sistem de achizitie a tintei, poate fi ghidata pe prima parte a traiectoriei de catre radarul navei sau poate fi ghidata dincolo de orizont prin datalink.

SM-6 isi pastreaza si capacitatile antibalistice pentru faza terminala a traiectoriei unei rachete inamice, fiind din acest punct de vedere o suplimentare. alaturi de SM-3, a posibilitatilor de lupta impotriva rachetelor balistice, dispunand de o raza operationala de 240 de kilometri, a altitudine maxima de lovire a tintei de + 30km si o viteza de Mach 3,5.

Standard Missile 6 va fi operata de la bordul navelor americane.

 GeorgeGMT

Sursa: Raytheon Co.

Un comentariu:

  1. Doar visez: ce bine ne-ar prinde o versiune terestra pe post de MRAD / LRAD… Si o completare capul nu este identic cu cel de pe AMRAAM (ca la SL-AMRAAM-ER) ci are diametrul marit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *