Drapelul de lupta al Romaniei – 1863
Am obosit sa repetam in fiecare an, ca armatei, institutia statului care cu tribut de sange ne-a oferit independenta la 1877 si apoi a fost garantul ei, ar trebui sa i se ofere macar o inzestrare decenta!
Carul de promisiuni e plin ca de obicei, insa din 2012-2013, cand am scris despre starea disperata a echiparii (un exemplu aici), lucrurile parca au ramas incremenite in timp, cu cateva mici exceptii cum ar fi cele cateva aparate F-16 resapate. Cu siguranta „de la anul” va fi mai bine, ca in fiecare an.
De va aparea in curand un nou conflict la hotarele noastre, sunt toate sansele sa intram din nou in razboi total nepregatiti, ca asta e traditia! Sa nu uitam ca la anul sarbatorim 100 de ani de la Marea Unire si de la sfarsitul unui razboi care aproape ne-a sters de pe harta lumii, atat de bine echipati si pregatiti am fost, alaturi de „sprijinul aliatului de incredere”, Rusia.
Regele Carol I și regina Elisabeta; 15 septembrie 1914
Ca tot ne-am recastigat acum doi ani dreptul sa sarbatorim 10 Mai si indirect Armata Noastra, sa ne reamintim semnificatia acestei zile:
- La data de 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul de credinţă în faţa Parlamentului şi a fost proclamat domnitor al României. Carol a păstrat această titulatură până în 1881.
- 1877: Senatul României votează proclamația de independență față de Imperiul Otoman, independență recunoscută prin Tratatul de la Berlin din 1878.
- 1881: Carol I de Hohenzollern–Sigmaringen este încoronat Rege al României (1881–1914), după ce anterior fusese Principe al României (1866-1881).
- Timp de 80 de ani a fost sarbatoarea nationala a Romaniei: 1866-1916 și 1918 – 1948 (În 1917 a fost interzisă ca urmare a ocupației germane a României)
E adevarat, pregatirea momentului a inceput in 9 Mai, care are si ea o semnificatie speciala in constiinta noastra, dar astazi este considerata ziua Europei.
Cu de la Mihail Kogalniceanu cetire, 9 mai 1877:
” In stare de rezbel cu legaturile rupte, ce suntem? Suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare….Ce-am fost inainte de declararea rezbelului? Fost-am noi dependenti catre turci? Fost-am noi provincie turceasca? Avut-am noi pe sultan ca suzeran? Strainii au zis acestea; noi nu am zis-o niciodata. Asadar, domnilor deputati, nu am nici cea mai mica indoiala si frica de a declara in fata Reprezentantei Nationale ca noi sintem o natiune libera si independenta .”
Iarta-ne mosule Penes, ca noi romanii de astazi inca n-am inteles pe deplin sacrificiul vostru!
Penes Curcanul la Cernauti in 1920, , cu ocazia depunerii juramantului a regimentului 25 infanterie. (din arhiva lui Zonda)
Marius Zgureanu
Trist de adevărat ce este!
Fără a face politica constat totuși ca în istorie România a avut doar 2 politicieni patrioti: Ion Bratianu și I.C. Bratianu. Ei au fost determinanți pentru independenta și Marea Unire.
Credeți ca am avea acum un lider vizionar ca IC Bratianu care a decis în 1916 sa nu trimită pe front leatul de 19, 20, 21 și 22 de ani? Aceștia au fost trimiși la antrenament și pregătire în Moldova fiind determinanți în campania din 1917.
Da, nu am avut vreoadata armata prea bine dotata, dar măcar am avut oameni care si-au dorit binele tarii. Acum? Sincer eu nu văd vreunul.
Poate Bacalbasa ăla din parlament :))) ca are rozeta intacta. Scuzați limbajul
Ce pacat este ca noi si cand trebuie sa ne bucuram si sa sarbatorim, tot tristi suntem! 🙁
de la ministrul Les citire pe FACEBOOK-ul sau:
„O veste excelentă venită astăzi: Parlamentul României a transmis Ministerului Apărării Naționale aprobarea prealabilă pentru demararea celor opt programe esențiale de înzestrare. Sunt îndeplinite, astfel, condițiile cerute de lege în cazul investițiilor în apărare ce depășesc suma de o sută de milioane de euro….”
Uraaa, sa te tii de acum achizitii la greu!
„Uraaa, sa te tii de acum achizitii la greu!”
Pai doar alea 8 aprobate 🙂
Nu erau 9? O fi disparut tocmai ala de 4 mld de euro pentru antiaeriene! 🙂
PAi cate sunt aici? Eu vad 8:
http://www.rumaniamilitary.ro/program-de-93-miliarde-de-euro-pentru-inzestrarea-armatei
Lipseste modernizarea fregatelor, care poate o fi la remorca pentru programul corvetelor, apoi achizitia inca unui lot de F-16 si apoi achizitia de platforme 4×4 usor blindate… cam tot ca si camioanele.
Nimic despre corvete , F16. fregate
La Multi Ani Romania!
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! – 140 de ani de independență
10 Mai este Ziua Națională a României, ziua nașterii ei – momentul când statul numit „România” a apărut prima dată pe hartă, în lumea modernă.
Din păcate, după zeci de ani de dictatură, pentru a-i ascunde adevărata semnificație de ochii publicului, ea nu este sărbătorită nici azi așa cum s-ar cuveni.
La 10 Mai 1866, domnitorul Carol I pune piciorul, prima dată, în București. Venise pentru a urca pe Tronul Principatelor Unite ale Valahiei și Moldovei, chemat din Germania de oamenii politici ai Partidului Național Liberal.
La 10 Mai 1877 (acum 140 de ani!), domnitorul Carol semnează Declarația de Independență a Principatelor față de Imperiul Otoman; prin aceasta, Principatele apar ca stat de sine-stătător pe harta lumii. Declarația fusese adoptată de Adunarea Deputaților în ziua de 9 mai, dar ea intră în vigoare, devenind lege, numai prin semnătura (sancțiunea) domnitorului (Constituția prevedea că, pentru adoptarea unei legi, este nevoie de învoirea tuturor celor trei ramuri ale puterii legiuitoare – Adunarea Deputaților, Senatul și Regele – care, fiecare, s-ar fi putut opune).
La 10 Mai 1881, Principate devin Regat, iar Carol I este încoronat ca Rege al noului stat, România.
La 8 mai 1945, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata germană a semnat capitularea în fața Aliaților, în Franța, marcând sfârșitul războiului în Europa. Delegatul sovietic nu a fost de față, capitularea s-a făcut numai în fața anglo-americanilor. De aceea, ziua de 8 mai se sărbătorește în Vest ca „Ziua Victoriei în Europa” (VE Day).
Rușii au refuzat să recunoască capitularea germană, așa că, la 9 mai 1945, aceleași acte au mai fost semnate odată, la Berlin, pentru a da satisfacție sovieticilor. Ziua de 9 mai este sărbătorită în Rusia (și în unele țări ale fostului bloc comunist) ca „Ziua Victoriei în Europa”.
La 9 mai se celebrează „Ziua Europei”, ziua când – la 9 mai 1950 – prin Declarația Schumann, a luat naștere piața unită a cărbunelui și oțelului, între Franța și Germania (nucleul viitoarei Uniuni Europene).
Despre ziua națională de 10 Mai, poetul Vasile Alecsandri spunea:
A venit din munți un vultur
Și ne-a zis: „- Români eroi,
Știu un prinț viteaz și tânăr
Ce-ar veni cu drag la voi.
Dacă vreți, vi-l dau ca Vodă”.
Noi cu toții: „- Să ni-l dai”.
Și ne-a dat pe Vodă Carol,
Într-o zi de 10 Mai.
Și-a venit vulturul iară
Și ne-a zis: „- Popor Român,
Ești viteaz, de ce mai suferi
Jugul unui neam păgân ?
Fă-te liber, dezrobește-ți
Mândra țară ce o ai”.
Și noi liberi ne făcurăm
Într-o zi de 10 Mai.
Vulturul venit-a iarăși
Și ne-a zis: „- Popor Român,
Ați luptat cumplit la Plevna
Duși în foc de-a vostru Domn,
Vrednic e să-l faceti Rege,
Într-o țară ca în rai”.
Și noi Rege îl făcurăm
Tot în zi de 10 Mai.
Zece Mai ne-a fi de-a pururi
Sfântă zi, căci ea ne-a dat
Domn puternic Țării noastre,
Libertate și Regat.
Ridicați cu toții glasul
De prin șesuri, de prin plai,
Să trăiască România
Ura! pentru 10 Mai.
Alecsandri, unul dintre complotiști, nu putea scrie decât cu exuberanță.
Coșbuc în schimb,
Spânzurați-l de-i mișel
„Ai venit la noi golan
Fără ţară, făr-un ban,
Fără neam şi nume,
Si-astăzi, câne-al meu duşman,
Vreai s-orbeşti o lume.”
Continuarea poeziei, pe google. 🙂
Prostii, nu se precizeaza nicaieri ca ar fi vorba de Carolu I.
http://www.rasunetul.ro/istorie-literara-jurul-unui-manuscris-imbogatit
Nu ma intereseaza regalitatea, monarhia. Sincer imi pare o piatra in plus de gat sa fi avut un rege… DAR, nu putem sa nu recunoastem ce s-a infaptuit in timpul regalitatii… incepand cu Independenta Romaniei, cobtinuand cu Marea Unire si incheind cu perioada interbelica, una in care Romania chiar insemna ceva in Europa.
In acea perioada s-au infaptuit cate nu s-a reusit in milenii… si de aceea merita sa ne amintim de ea, sa o onoram.
Pentru mine, Razboiul de Independenta a fost ceva Sfant. Ceva izvorat din durerea romanilor adunata in veacuri si veacuri… un pas urias dupa Mica Unire spre Marea Unire.
Romani aflati sub dominatia habsburgica treceau granita sa lupte pentru Romania. Cetateni ai altei tari… cati ar face astazi asa ceva?
Dar atunci cu totii simteau, stiau ca pasul urmator o sa vina, Transilvania, Banatul, Crisana, Maramuresul se vor uni cu Tara.
Nu merita acei oameni si inca altii inaintea lor care au luptat si au murit pentru un asa ideal… indeplinit in cele din urma, nu merita sa sarbatorim in 9 sau 10 mai?
Ieri nici macar o vorba despre asta pe la tv, astazi prea putin…
Independenta Romaniei este o data la fel de importanta ca Mare Unire… asta o spune un banatean. Cum s-a zis si mai sus.. nu merita Armata Romana o inzestrare decenta? Sa ne fereasca Dumnezeu de un razboi…
La multi ani Romania! Multi, multi.. si fie ca si alte teritorii sa-ti revina la san…
La multi ani Romania . Ziua Nationala ar trebui sa fie la 10 mai
NU.
wow ce NU hotarat…..
De acord cu Razvan Mihaeanu.
De sarbatorit 10 mai și de scos din uitare, așa cum e acum ,din păcate ,total de acord.
1 Decembrie :
„Şi hotarul Ardealului ,pohta ce-am pohtit , Moldova şi Ţara Românească”.
una nu o inlocuieste pe cealalta!
ohh. uitasem, imi place la nebunie de cum arata drapelul de lupta al Romaniei…este absolut superb!
Sper ca nu am fost inteles gresit.
10 mai este una dintre cele mai importante zilebdin istoria Romaniei, din punct de vedere al Declaratiei de Independenta si ar merita mult mai mult decat acum. Faptul ca realizarea independentei a fost infaptuita pe calea armelor, cu jertfa soldatilor romani nu este un lucru peste care sa treci cu vederea asa cumvse vede in ziua de azi….
Totusi Romania, asa cum a zis si M. Kogalniceanu, nu a fost pasalac turcesc, nu a fost cu adevarat parte a Imperiului Otoman la fel ca Transilvania sub Austro-Ungaria… mai ales in ultimii ani.
Marea Unire a fost visul Romanilor probabil cu mult inainte de aparitia turcilor in Europa… primul care a infatuit-o de la daci incoace fiind Mihai Viteazul. In interes propriu (dupa cum zic unii) sau nu… a fost una dintre cele mai mari realizari nationale si daca planul i-ar fi reusit cred ca Romania ar fi fost astazi una dintre puterile Europei…
1 decembrie are o semnificatie aparte, ea nu este doar ziua in care a fost alipita o regiune… regiunea aia era aproape jumatate de tara si populatie… Unirea tuturor romanilor a fost un ideal national si merita cu prisosinta sa fie Ziua Nationala.
10 mai dupa cum am spus a fost un pas urias si necesar pentru indeplinirea Unirii. Si ar merita o mult mai multa importanta acordata….
Din pacate, sarbatorirea independentei s-a diluat, in amestec cu ziua victoriei (1945) si cu ziua UE.
As sarbatori-o pe 10 Mai, pentru ca atunci a intrat in vigoare declaratia de independenta, si as organiza parada militara tot atunci, in loc de 1 Decembrie.
E cald, poate veni multa lume, sunt conditii mult mai bune de zbor.
Pentru 1 Decembrie as lasa festivitatile de la mormantul Eroului Necunoscut, celelalte festivitati de Ziua Nationala, receptii etc etc.
Ar fi prea frumos sa avem zoua națională pe 10 mai.
Mai ales in contextul in care vom avea reunita Basarabia cu tara,. Putem face parade simultane si la Chișinău si Tighina pentru a eclipsa cacatul ala de sarbatoare Sovietică , 9 mai Pobeda pulii..
Iar pe 27 decembrie si 27 mai sa acem sărbători nationale la fel, cu tot ce vrem noi.
Da mai intai tre sa unim Basarabia cu tara .
Revenind la Regalitate ar fi un lucru potrivit pentru România.
Poate asa vom avea un garant al intereselor tarii care vor prevala de la un guvern la altul. Cred ca Monarhia poate avea un factor decisiv in pastrarea cursuluo de dezvolatre a yarii, cu olanuri multi anuale pe termen lung si mediu.
Iar guveenelor care vor veni nu le va ramane decat sa puna umaeul si sa duca munca grea mai departe ni sa vina cu OUG in prima luna dupa jurământ.
Garant prin constitutie monarhoa ar putea avea un rol de catalizator pe scena politică. Si poate asa oamenii isi vir recapata increderea in monaehoe si partide, vor fi mai activi in viata Politica si vor merge la vot nu doar asistatii socoali.
cultura civica, implicare, sindicate libere, presa mai libera justitie independenta, armata mai bine dotată si desigur bibe pregatita .
Ce vis frumos
„… vom avea un garant al intereselor tarii ..” ?????????????
Ce garant a fost carol 2 ? Poate garant pt proprile afaceri veroase cu avioanele din Anglia – Franta si Skoda ? Garant pt afacerile facute in salonul „duduii” Grünberg, din care primeau comisione grase. Garant pt dezarmarea armatei si exilarea lui Antonescu la Bistrita. Garant pt asasinarea lui Codreanu(daca era asa bine si democratie n’ar fi aparut codreni). Garant pt alungarea lui Titulescu ! Garant pt bagat pumnul in gura inca dinaintea „dictaturii regale” care a dus la dezmembrarea tarii !!!
mihai ? Alt garant, pt trimiterea in minele Siberiei a 150.000 de soldati romani si pt sovietizarea Romaniei.
Mai lasati-ne cu garantii „casei regale” . Care „casa regala”, care rege ? Cel care a dat bir cu fugitii la vederea unui pistol ? La placinte inainte ! La razboi fuga mare l’abdicare !
Daca e sa fim cinstiti, scorul e de 3 la 2 pt monarhie (Cuza, Carol I, Ferdinand vs Carol II, Mihai) si 2 la 4 pt republica (Constantinescu, Iohannis vs Dej, Ceausescu, Iliescu, Basescu ). Doar subliniez 🙂 .
Nu tin neapărat să schimbăm ziua naţională ci doar să sărbătorim ziua independenţei pe 10 mai, cu paradă militară, pentru că sunt condiţii mult mai bune.
10 Mai nu se sarbatoreste doar pt. ca Ilici IOn avea pantalonii uzi de frica regelui. Dvs. domnilor, militari sau fosti militari, chiar nu vedeti cum se desfasoara parada de 1 Decembrie? Parca toti vor sa fuga la sobita, la un ceai sau ce-o mai fi. In plus, cati ofiteri pot sa salute coresct din caua grosimii mantalei? Astea sunt dora cateva observatii, de forma nu de fond.
Am crezut c-o să întrebi câţi ofiţeri pot saluta corect din cauza suncilor. 😉
Bine zis !
Am vazut defilarea de la Moscova. M-am ingrozit vazand, colonei, generali si generali cu 2 stele in fruntea grupurilor de defilare, batand acel pas de defilare(greu) desi nu aveau 30 sau 40 de ani ! Si n-a cazut niciunul !
Sa lamurim si povestea asta cu Iliescu si asa numitul rege Mihai. Iliescu era inteles cu sovieticii sa il inscauneze pe tradatorul Mihai, numai ca mare parte din armata si cativa lideri politici s-au opus amenintand cu razboiul civil.
Cand tradatorul Mihai a venit avea sustinerea URSS-ului, era un agent sau mai bine spus un conspirator impotriva integritatii teritoriale a Romaniei (prin semnarea si promisiunea de a pune in aplicare Declaratia de la Bubapesta). Da, lui Iliescu era frica dar nu de tradator ci ca armata sa nu de-a o lovitura de stat caci se aflase ce negociase cu URSS-ul si ameninta cu razboiul civil. De aceea au trebuit sa inceapa sa il inlocuiasca pe cei care se opuneau. Asta a durat suficient pana sa se prabuseasca URSS-ul si planul nu a mai putut sa fie pus in practica.
Tutusi instaurarea monarhiei este inca o optiune foarte draga rusilor (deocamdata, asa zisa casa regala. finanteaza propaganda ruseasca prin Romania).
Sa nu uitam:
„Ultima aprobare care a provocat uimire sau cuvinte grele are ca obiect albumul de fotografii numit „Puterea Memoriei”, el fiind editat de ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti acum câteva zile. Conţinând fotografii şi mărturii ale soldaţilor sovietici şi români care au luptat în 1944 – 1945, albumul a fost editat sub patronajul Casei Regale a României, ceea ce a produs enervare la mai multe persoane, care consideră că regele i-a trădat încă o dată pe militarii ce au fost luaţi prizonieri şi duşi în URSS după 23 august 1944, precum şi pe românii şi româncele care au suferit foarte mult de pe urma trecerii prin ţară a trupelor sovietice, mulţi fiind şi deportaţi sau trimişi să moară în închisori. ”
2010: „Regele Mihai I al României a fost invitat la parada organizată pe 9 mai la Moscova cu ocazia celebrării a 65 de ani de la victoria împotriva fascismului.
Nici una dintre instituţiile reprezentative ale statului român nu a primit o invitaţie oficială pentru a participa la parada militară de la Moscova
„
corect, intru totul de acord. Altfel e cand e cald si natura inflorita, frunzele abia iesite 🙂
Imagini de ieri, de la Palatul Elisabeta – adevarata zi de sarbatoare…
http://www.romaniaregala.ro/jurnal/programul-familiei-regale-la-sarbatoarea-nationala-de-10-mai-din-acest-an/
Subscriu – de 1 decembrie, rar prinzi vreme frumoasa, oricum e tinuta de iarna…
Ce sa se sarbotaresca la 10 mai?. Propaganda monarhista sau lipsa Transilvaniei?. Romania nu s-a format la 10 mai.
La 9 mai s-a proclamat Independenta Romaniei iar regele de atunci a refuzat sa o semneze dorind sa coincida cu ziua de 10 mai, ca sa o poata folosi in scopuri propagandistice.
Romania s-a format cand Transilvania s-a unit cu restul tari deci nu poate fi o alta zi „nationala” decat daca Romania nu mai este intreaga. La 10 mai Romania nu exista, nu se poata sa devina zi nationala o data la care tara nu exista, Transilvania fiind inca sub ocupatie.
Ziua independentei, cum ce sa sarbatoreasca?
Independenta s-a obtinut cu arma in mana asa ca e normal sa avem si parada militara.
In privinta declaratiei de independenta, ai inteles pe dos.
Organizarea sedintei Parlamentului s-a facut special pe 9 mai pentru a o putea promulga de ziua monarhiei.
Si eliberarea Careiului, pe 25 Octombrie, s-a facut special de ziua regelui. Trupele ajunsesera in zona cu 1-2 zile mai devreme si au amanat asaltul pentru 25.
Este o practica intalnita in sistemele monarhice, sa legi mari evenimente si gesturi din istoria recenta de datele monarhice.
Nu suntem nici primii nici ultimii.
In privinta numelui, eram „Romania” din 1866.
La mintea mea, daca au asteptat ca sa pice pe zilele de 10 mai declarația de independența si pe 25 octombrie eliberarea Careiului
Atunci inseamna ca au dat timp inamicului sa se regrupeze sau sa se pregătească de atac – iar asta este o eroare de începător care nu este posibila decat la neuroni obositi pt. care viata soldatului nu conteaza
Probabil o fi de la scoalele multe tip cresa la seral
Un nou motiv pt a nu sărbătorii ziua rejelui
Cei care au avut ideile astea geniale cu oprirea ofensivei sau a atacului ca sa se țină ziua rejelui meritau Canalu pt. ca au permis inamicului sa se pregătească
Au aruncat pe fereastra un avantaj si au creat posibilitatea pierderii vieților soldaților si pt. cine ?
Pt. cineva care 40 de ani a stat în exil fara sa faca nimik
Greva, ceva
Un articol macar pe an într-un ziar ca sa arăti ca iti pasa de tara ta
O tara care a dat totu dar a primit prea putin
Iar agramatele moștenitoare, nici după mai mult de 10 ani nu stiu limba tarii, au obiceiu lu carolu – de ce să învețe limba ? să învețe fraierii limba lor daca vor sa discute cu ei
In privinta Careiului, nu stiu sigur daca eliberarea a fost amanata sau daca, dupa eliberare, au stationat 1-2 zile inainte de a ajunge la frontiera.
Dar asa se facea pe vremea aia.
Sa nu uitam ca, in razboiul de independenta, atacul esuat asupra redutei Grivita II, fara o cercetare prealabila, s-a datorat tot unui astfel de eveniment (ziua tarului sau a printului mostenitor) asa ca trupele romano- ruse au atacat Plevna pentru a-i face cadou cucerirea ei.
Trupele noastre erau proaspat ajunse in sectorul respectiv si n-au avut timp sa faca cercetarea asa ca n-au stiut ca reduta nu se afla pe dealul unde o vedeau ei ci pe cel urmator, despartit de o vale pe care au fost nevoiti s-o traverseze sub focul turcilor. A iesit prapad.
Eronat. Adevarat s.a atacat pentru ai face un cadou tarului de ziua lui DAR:
Romanii nu au stiut de existenta Grivita 2.
Dupa cum ai spus, primul atac supra Plevnei s-a inceput cu atacarea redutei Grivita 1
Romanii au fost respinsi deoarece apropiindu-se de Grivita 1 au intrat sub doua focuri. Unul din reduta cunscuta Grivita 1 si al doilea de la o reduta de care habar nu aveau si pe care au numit-o apoi Grivita 2. Rusii efectuasera cercetarea si atat de bine au facut-o incat nu au vazut a doua reduta.
Cu mari eforturi, pierderi de vieti omenesti, dupa bombardamente puternice si dupa vreo 3 sau 4 atacuri in valuri ale infamteriei romane timp de vreo 4 ore in cele din urma Grivita 1 a foat cucerita. S-a incercat mai tarziu in timpul incercuirii Plevnei sa ocupe si Grivita 2 dar nu s-a reusit.
La vreo luna si jumatate dupa ce s-a cucerit Grivita 1 s-a incheiat realizarea incercuirii Plevnei iar dupa inca vŕeo luna si jumatate turcii nu au mai putut rezista, au incercat sa sparga incercuirea si au pierdut….
Esenta este ca nu s-a meritat pentru ziua tarului sa moara atatia oameni in schimbul cuceririi unei redute. Daca ar fi jucat de la inceput cartea incercuirii probabil nu am fi pierdut atatia soldati…
…………………….
Părăzi, decor de teatru, luminaţii,
Tot ce pe vulg şi pe copii înşală,
Aceasta-i toată slava ta regală.
Pe tristul gol din juru-ţi decoraţii!
Tu-n ţara asta nu vezi decât raiul
Ce-ai tăi ţi-l ticluiesc într-o clipită:
Ruină-i sub hârtia poleită,
Sub crăngi de brad trosneşte putregaiul,
Dar tu eşti fericit. Linguşitorii
Înalţă imnuri proslăvirii tale
Şi fac să n-auzi cântecul de jale
Cu care-şi adorm foamea prăşitorii.
……………………………………..
Minciuna sta cu regele la masa 1907 A. Vlahuta
Este mai bine scris decat as putea eu exprima.
Poate nu se aplica la alte Case Regale dar la a lui mihai este manusa !
„Defilarea de 10 Mai a veteranilor Razboiului de lndependenta, la Craiova, in 1907.”
Sursa
@Eroul Bula
Proclamatia a fost facuta pe 9 mai, procedurile s-au terminat in acea zi destul de devreme, de ce nu s-a semnat in aceea zi?. A, nu era 10 mai ca sa poata fi speculata propagandistic si asta au facut, au transfomat-o intr-un instrument de propaganda al monarhiei si mai putin in Ziua Independentei. Atunci sa isi asume consecintele pana la capat.
Ca fapt divers unde era regele la o asemeanea importanta ocazie?. A fost acolo cand s-a proclamat?.
@Eroul Bula
„In privinta numelui, eram „Romania” din 1866.”
Reciteste ce am scris. Romania inca mai are Transilvania. Romania de astazi s-a format cand Transilvania s-a unit cu Romania care nu s-a intamplat nici in 1866 nici in 1877 deci doar 1 decembrie poate fi zi nationala (cat tot doresc unumite persoane sa fie 10 mai. Asa ceva nu ar face decat sa dea sadisfactie propagandei ruso-ungare).
Sa se faca un poll ?
Desi 10 mai merita o sarbatoare mult mai mare si o parada militara pe masura, macar la Bucuresti pe sub Arcul de Triumf, as vota 1 decembrie.
Ambele sunt zile mari, imense, pentru istoria noastra.
1 Decembrie poate ramane Ziua Nationala, nu am cerut schimbarea ei.
In privinta parazii pe sub Arcul de Triumf, cred ca facem abuz de un simbol al victoriei.
Pe acolo defilezi cand te intorci victorios dintr-o campanie, batalie, nu toata ziua hop pe sub Arc.
Parada as organiza-o in Piata Constitutiei.
„Sadisfactie”
Interesant…mot-valise/telescopat.
🙂
@Hannibal
1. Repet, sedinta parlamentului a fost organizata pe 9 pentru ca domnitorul sa poata promulga pe 10. Ca s-a terminat mai devreme, pe 9, nu are importanta.
Da, era cu scop propagandistic, am spus si eu, dar asa se facea pe vremea aia.
2. Nu am cerut schimbarea zilei nationale, mai citeste o data. Am spus ca ar fi bine sa sarbatorim Ziua Independentei pe 10 mai (in loc de 9) si sa organizam parada militara cu aceasta ocazie. Din motive de vreme, particpare a populatiei, exploatare mediatica. De 1 Decembrie se pot organiza comemorarile la cimitirele si monumentele eroilor, festivitati de tot felul, in care sa sarbatorim reunirea tuturor romanilor.
Discutia principala se refera la organizarea paradei militare in conditii meteo mult mai bune, nu despre intaietatea uneia dintre sarbatori.
Pana si ciolovecii fac parada si pe 9 mai si nu pe 12 iunie sau, cum ar trebui, pe 25 octombrie!
De ce nu am face parada militara pe 10 mai si hore ale unirii pe 24 ianuarie si 1 decembrie? cu zile libere si tot tacamul?
@Eroul Bula
1. Amandoi scriem acelasi lucru exemplele folosite sunt diferite (am aratat ca era suficient timp sa se semneze in acea zi daca se dorea). Nu s-a semnat in 9 mai ci in 10 ca sa poata fi confiscata si folositia propagandistic de monarhie devenind, cu timpul, mai mult un instrument de propganda in favoarea monarhiei decat Ziua Independentei. Cand folosesti politic un asemena eveniment se pierde din solemnitatea/importanta lui, din acest motiv simbolistic ea a cam fost golitia de continut prin aceasta alaturare pana la confuzie cu ziua monarhiei.
Ca sa fie si mai absurda situatia, unde era regele la o asemeanea importanta ocazie?. Si-a miscat pretioasa persoana pana la parlament, vand in vedere ca acolo se proclama ceva fundamental pt. tara lui?. Simpla prezenta ar fi ar fi dat o alta importanta demersului.
Cum arata cand tu nu catadisesti sa te deplasezi la un eveniment crucial pt. poporul tau, multumindu-te sa astepti a doua zi semnarea lui, iar dupa sa te folosesti cu drag si spor de el sa iti faci propaganda? (a fost sau nu a fost?).
Daca tot se foloseste argumentul procedural/legal mai este un amanunt interesant legat de 10 mai, la acea data, daca nu ma inseala menoria si la o cautare rapida pe net se pare ca nu (La 11 mai 1877 Guvernul României anulează tributul către Turcia (914 000 lei), sumă pusă la dispoziția Ministerului de Război.) nu eram independeti la modul absolut deoarece inca se platea tribut la turci. Desi legea prin care se cerea ca sa nu mai fie platit a fost redactata tot pe 9 mai, parca intra in vigoare sau este semnata (de rege obligatoriu ca sa intre in vigoare) pe 11. Cum poti fi tu independent cand platesti tribut?.
Da, poti sarbatori praclamarea independentei ca un gest simbolic pe 9 mai dar este cam ciudat sa folosesti argumentul procedural/juridic, semnarea pe 10 mai, ca sa o sarbatoresti atunci cand tu legal si procedural inca mai platesti tribuit. Adica eram independeti dar asa mai putin platind tribut, cam trista “independenta”…
2. Nu am scris ca ai fi cerut schimbarea zilei nationale (cel de al doilea post era o clarificare a primul si se referea la cei care au cerut de ex @John Doe + am folosit argumentatia de acolo pt. a arata denumirea de Romania nu “face” si tara. Atunci era un ciot de tara, e devine “mai tara” cand are loc unirea cu Transilvania).
Totusi vrei ca la Ziua Nationala a Romaniei, care este cea mai importanta zi pt. un stat, sa nu fie parada militara ci doar anumite ceremonii iar la o alta zi, importanta dar nu cea mai importanta, sa ai parada + alte ceremonii?.
Parca simbolistic nu prea imi place.
Din punctul meu de vedere nu exista nici un motiv de a nu avea parada militara pe 1 decembrie.