15 Martie?! Sau ce sarbatoresc ungurii astazi?!

Articol publicat initial pe 15 martie 2012. Idea este insa cam aceeasi…

drapelul-romaniei-mari-wallpaper__yvt25

Ce dracului sarbatoresc ungurii pe 15 martie?! O infrangere, la fel ca sarbii! Ce istorie are Ungarie, dupa Mohacs 1526, cand Regatul Ungar s-a dus de facto dracului?! Dupa aceea mai tot timpul  au fost provincia vreunui imperiu: Habsburgic, Austro-Ungar . Ce civilizatie au ungurii?!

La fel ca sarbii, alta natie mica, dar foarte guraliva, care nici aia nu au fost in stare sa-si castige singuri tara si independenta, si ungurii sarbatoresc doua infrangeri majore, ca fiind cele mai importante evenimente din istoria lor. 15 martie 1848 si 1526 batalia de la Mohacs!

Acum nu vreau sa critic ceva! Fiecare natiune poate sarbatori ce-i trece prin cap, dar nu vi se pare totusi ciudat sa sarbatoresti  infrangeri?! Chiar si epocale, tot bataie se cheama ca ai luat! Adica astea doua natiuni chiar nu gasesc, in toata istoria lor, o victorie mai acatarii, chiar nu au batut si ei pe nimeni, niciodata?!

 

Continuarea articolului AICI

 

 

 

 

 

34 de comentarii:

  1. Aolioooo, astazi ii zi mare di tat, cinspe’ martie, ziua cotonogelii „marelui” imperiu sfant al „sfantului” Stefan (a nu se confunda cu Stefan cel Mare si Sfant -personaj istoric romanesc cu multe peste tot ce-au avut ei)! Ai, da tocmai ce uitarai, da’ ma-ntreb pe cand sarbatorim si noi romanii, ZIUA JUDECATII NATIONALE pentru javrele autonomist-hortyste, Laszlo Tokes, Csibi Barna, PCM, UCM si multi altii? Cand sarbatorim ZIUA in care autoritatile romane si institutiile statului APLICA LEGEA ROMANA in Ardeal? Cand vedem puse in practica cuvintele marelui Eminescu:
    „Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
    Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
    Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!”?
    CAND bai politicieni de mucava si autoritati de fatada?

    • Multam Mariuse! Asta inseamna c-au avut ceva valoare doar cand au fost condusi de catre romani, fie ei si partiali. Bre, amu stiu ce sarbatoresc ungurii „da pretutindeni si de oriunde” (prin Borneo si Maldive or fi?) -15 martie, ZIUA INTERNATIONALA A PROTECTIEI CONSUMATORULUI. Hai sa traiasca, LA MULTI ANI, cal in frigider si „pui fortos” vitaminizat cu antibiotic in tigaie!

  2. Pentru noi ar fi ziua internationala a somnului – natia noastra cam doarme de cel putin 23 de ani:
    http://www.ziuaveche.ro/magazin-2/life/ziua-mondiala-a-somnului-sarbatorita-pe-15-martie-2013-155592.html

    Dar se pare ca anul asta vremea le va juca feste maghiarilor… mai ajuta si Al de Sus ca ne stie neputinciosi.

    Guvernul ungar a anunţat anularea manifestărilor oficiale dedicate zilei de 15 martie, din cauza prognozei meteo nefavorabile.
    http://www.ziuaveche.ro/international/externe/cod-rosu-in-ungaria-ninsoarea-anuleaza-manifestarile-de-ziua-maghiarilor-de-pretutindeni-155584.html

  3. Acum, or trebui si maghiarii sa-si sarbatoreasca candva ziua 🙂
    Eu le-as [propune comemorarea Trianonului, ca atunci Ungaria a devenit stat de sine statator 🙂

  4. Foarte interesanta si aprinsa discutia dvs.internauta.Nu stiu daca folosesc sau nu cuiva,dar daca tot vorbim….as avea unele mici amendamente:
    1.Libertatea sub turci.Din pacate nu a fost chiar asa cum am invatat la scoala prin anii50(eu)si anume ca Principatele Romane nu au fost sub stapanire turceasca in timp ce altii……..Politica Imperiului Otoman -care dupa 1453 pana la primul razboi mondial a avut o forta militara deosebita-era relativ simpla:te cuceresc sau devii vasal si te las in pace.Noi am ales a 2-a varianta si de aici,,,domniile fanariote,calitatea de girant pe care a avut-o Inalta Poarta (ca si Imperiul Austro-Ungar)in1859…ÏORGA scria,pe buna dreptate”” Ïstoria este ceeace s-a intamplat cu adevarat,nu ceeace am vrea noi sa se fi intamplat ”
    2.Romanii din Ardeal nu au trecut la catolicism.In dorinta de a capata un statut in tara lor au acceptat numai „suveranitatea „papei,pastrand toate celelalte componente ale religiei ortodoxe(ritual,sarbatori,etc)Grosso-modo aceasta este Biserica unita cu Roma sau Greco-Catolica.
    3.In 1978 am fost in IUGOSLAVIA,mergand in mai multe locuri-Belgrad/Zagresi Sarajevo.Nu am remarcat tendinte nationaliste.Chiar ei ne spuneau in gluma ca singurul iugoslav este Tito(era de fapt croat) intrucat aveau 7 capitale,6 republici,3 religii si 2 alfabete(am uitat la ce se refereau cifrele 4 si 5).Sa nu uitam ca nemtii nu le-au ocupat in totalitate tara si acolo a fost permanent un adevarat front,
    4.Ar fi timpul sa mai coboram cu picioarele pe pamant si sa nu ne postam pe pozitii de superioritate ,nejustificate de cele mai multe ori.Am fost si suntem SUB VREMURI,cum spunea Neculce..Daca vrem sa fim intradevar sa fim CINEVA trebuie sa schimbam educatia,mentalitatea,…….

  5. OFF:
    Mai tine-ti minte acu’ cateva luni cand aparuse ca sarbii vor sa il „fure” pe Dracula pentru turism?

    http://www.antena3.ro/externe/un-vampir-intors-din-morti-da-tarcoale-unui-sat-din-serbia-194511.html

    Ungurii o sa spuna in ieuropa ca pe 15 martie comemoreaza masacrele facute de romani…

    • Domnule Marius,
      Incurajarile dvs.ma onoreaza si ma indeamna sa dezvolt ideile de educatie si mentalitate:
      1.In anii 80 am profitat de accesul unui sef la asa numitul FOND SPECIAL existent la biblioteca CCA si am citit o carte referitoare la maghiarizarea romanilor din Ardeal.Ii vad si acum coperta:o uriasa masina de tocat.pe sus intrau romani in „camesoaie”iar pe la sita ieseau tot ei,dar cu stampila MAGHIAR pe incaltaminte.Cum se facea maghiarizarea?SIMPLU:primeau nume dupa caracteristici fizice(FEKETE daca era mai ..bronzat),dupa meserie(LAKATOS pentru lacatus,MOLNAR pentru morar etc).Tatal meu ,nascut la 6 km.de Gherla,unde nu exista niciun maghiar avea numele de IANOS desi nu stia o boaba ungureste.Dar ce s-a intamplat dupa razboi ?S-a facut romanizarea astfel:din numele patronimic(Teodor,Ion,Florea etc)a aparut noul nume:Teodorescu,Ionescu,Florescu etc.DE AICI am inceput sa am niste retineri: in acest joc,oare cati si-au schimbat identitatea etnica? Dar cine si-a pastrat-o?
      2.Pentru rezolvarea unei probleme de succesiune,dupa moartea parintilor(nici eu nu sunt prea tanar)m-am deplasat la Gherla,la Oficiul funciar.Mare mi-a fost mirarea cand IN AUNL 2011 mi-a fost data o ridicare topo IN LIMBA MAGHIARA,unitatea de masura fiind STANJENUL.

      Sa mai adaug ceva?Qui prodest?

      • simplu cetățean

        Mulțumim ..Am trei copiii slava lui Dumnezeu și mi ar plăcea sa trăiască informați drept …sa trăiască în adevăr și fără urma de mândrie și rasism….felicitări…pe toți ne a creat Dumnezeu.

  6. din 1453 ..la domniile domniile fanariote…cred ca sunt ceva ani….ceva … MIHAI VITEAZUL, UNIRE…alti domnitori..care s-au pus cu otomanii….

  7. Ce zice „Neacsu Radu” contine adevar.
    Desi a fost sange romanesc chiar si in dinastia regala maghiara, sa nu uitam ce s-au simtit ei cu adevarat… eu nu cred ca romani!

    Ce am postat din Dogaru, nu trebuie luat ca litera de lege, are un mod ciudat uneori de a pune problema, insa se bazeaza mai totdeauna pe documente, intr-adevar in multe cazuri interpretabile. Insa ajuta sa deschidem mai bine ochii la anumite detalii.

    In general, noi romanii am fost sub vremuri, asa cum sustine a si Cioran, insa am avut si perioade mai bune dar mai mult rabufniri cu ocazia carora ne-am spalat rusinea cu varf si indesat.
    De fapt asta ne e hiba… induram sau chiar nu ne pasa pana ajunge cutitul la os… iar pe urma sare capacul de pe oala sub presiune 🙂

    Ungurii in schimb sunt foarte constanti si metodici in ceea ce fac si cred ca nu ne-ar strica sa mai invatam de la ei dupa ce de mai bine de 1000 de ani ii avem ca vecini 🙂

  8. Ia sa vedem ce spune Eva Iova, o romanca din Ungaria:
    http://www.rgnpress.ro/rgn_13/categorii/analize-interviuri/8656-eva-iova-simon-ungaria-idele-lui-marte-.html

    Extras:

    „Acum 2057 de ani, la „Idele lui Marte”, romanii si-au ucis cezarul în speranta unei lumi mai bune. Cu 165 de ani în urmã, în aceeasi zi de primãvarã, ungurii si-au dorit „pace, libertate si întelegere”. La început, românii si-au dorit aceleasi lucruri ca ungurii, dar în scurt timp si-au dat seama cã interesele lor sunt diferite, astfel nu pot lupta unii lângã altii. Au ajuns pe baricade diferite.

    Trecerea timpului ne dã o lectie tuturor: douã popoare vecine pot convietui în pace numai dacã îsi respectã în mod reciproc trecutul (accentul este pe reciproc), dacã îsi tolereazã sãrbãtorile, bucuriile, tristetile. Fãrã exagerãri. Fãrã revendicãri nefondate. Fãrã fluturãri de steaguri ale nimãnui. Pentru cã, ceea ce s-a nãscut la Budapesta, la „Idele lui Marte”, se va împlini la Bruxelles la… calendele grecesti.

  9. Sarbii sunt apreciati ca si buni luptatori pentru rezistenta lor in fata germanilor si italienilor, sub conducerea croatului Tito, in perioada cand o parte de Iugoslaviei era ocupata de germani insa acestia nu au reusit sa controleze integral toata Iugoslavia.Aici este si meritul britanicilor care constant i-au ajutat cat au putut pe iugoslavii lui Tito.
    Sunt etnic roman insa avem noi romanii o istorie mai frumoasa si glorioasa decat a ungurilor, ca si intindere in timp?Daca suntem obiectivi si lasam sensibilitatile de o parte, eu zic ca nu.Ungaria este tara cofondatoare a Imperiului Austro-Ungar.
    Ca perioada de glorie din istoria noastra putem aminti doar domnia lui Mircea cel Batran, Stefan cel Mare,Carol I si Ferdinand I.Partial Mihai Viteazu si Vlad Tepes.In rest am avut o istorie penibila.Iancu de Hunedoara si fiul sau,Matei(pe jumatate roman) chiar daca au fost romani,ei s-au afirmat si au servit sub steagul unguresc.

  10. Carol I si Ferdinand I parca nu au fost romani. Parca Carol asta spunea ca „romanii sunt o natie care nu se pot conduce dar nici nu ii lasa pe altii sa ii conduca”. E buna o critica dar totusi.

    • Sunt germani naturalizati care insa au fost mai loiali Romaniei decat foarte multi romani.Cu ei s-a creat Romania moderna.Pentru mine Carol I a fost cel mai important conducator al Romaniei.Daca azi am avea politicieni de calibrul celor doi, Romania ar avea o cu totul alta directie de mers.

  11. Nu sarbatoresc nimic, doar ne sfideaza! De ce?! Pentru ca pot! Si de asta au avut grija toti aceia care in ultimi 20 de ani au facut compromisuri rusinoase si au negociat valoriile fundamentale ale Romaniei ca si stat! Atata doar…

    • Scumpe domn RESITEANU,este ca la judecata lui Solomon:amandoi avem dreptate! Dumneavoastra,pentru ca va referiti la Romania moderna iar eu -ma refer la Romania secolului 19.Sper ca va reamintiti granita vestica a tarii pana in 1918 .

    • Stimate domnule Resiteanu,este ca la judecata lui Solomon ,deci avem amandoi dreptate.Numai ca dvs.va referiti la Romania moderna,eu – la cea a secolului 19.Va reamintiti unde era granita vestica a tarii inaintea primului razboi mondial?

      • dl neacsu, eu stiu foarte bine pe unde era granita, iar daca o mai tinem tot asa cu miticii lu’ matale si politichia damboviteana, parca incepe sa-mi para rau ca nu a ramas pe unde era (spun asta fara sa fiu corcit cu vreun ungur sau neamt).
        intre noi fie vorba, pentru ca este minunat sa ne cunastem patria si istoria, prima linie ferata a fost montata de un neamt pentru simplul motiv ca in romania nu se producea asa ceva. prima locomotiva din romania de care zici mata a fost facuta la viena, adusa cu vaporul pe dunare pana la giurgiu, in 1868. a costat 30.000 lei aur

        • Imi cer scuze eventualilor cititori ai acestei rubrici,pornita de la o tema interesanta dar esuata,prin metoda divagatiei,intr-o controversa privind o biata cale ferata.,pentru aceasta ultima interventie.Am crezut ca purtam un dialog civilizat,politicos,cu atat mai mult cu cat nu ne cunoastem.Nici nu ma gandeam ca cineva ,imi va vorbi ca-n piata Obor-matale,mitici,etc.Tot e bine ca nu am fost si injurat,desi meritam.Ce conteaza ca am in spate 16 ani de scoala si 33 de activitate in armata romana?MULTUMESC pentru scurta gazduire.ROG nu va mai deranjati sa-mi trimiteti extrase.VA DORESC tot binele din lume.

          • „matá (din dumneata), pron. pers. familiar de politeță = tu saŭ dumneata”. definitia asta este din dex. imi cer scuze, dar nu am avut nici cea mai mica intentie sa va jignesc, dl. plutonier adjutant (cu 16 ani de scoala, nu puteti fi ofiter. in 33 de ani, posibil sa fi prins noul grad de adjutant sef).
            scuze din nou!
            va salut!

            • @ resiteanu

              „dl. plutonier adjutant (cu 16 ani de scoala, nu puteti fi ofiter. ”

              „Stimabilus banatzeanus imperialus habsburgicus maximus de civilizatus” iti voi face o mica demonstratie matematica menita a iti demonstra **********si aroganta pe care – inca o data – le afisezi cu o nonsalanta si o naturalete debordanta:

              8 clase primare + 4 de liceu + 4 universitare = 16 ani de scoala !!!! Domnul Neacsu chiar poate fi ofiter dupa o asemenea perioada de scolarizare, **************** !!!

              cu drag de la Brasov,

              Jimmy

              Atentie mare la limbaj!!!!!!!!!!!!!!!!

              • Nu vreau sa intind aceasta peltea peste limitele rationalului.Resita e foarte frumoasa dar are aerul cam tare.Deci cum e cu scoala plutonierilor de pe timpuri: 7ani scoala generala+ 3 ani liceul (la Sf.Sava,n-am avut loc in alta parte)+6 ani Academia Militara Tehnica =…16.Daca ramaneam si repetent,erau mai multi .ATAT.Va doresc tuturor numai bine.

              • *********************************************** nu ti-am pronuntat inca numele, dar pot sa o fac,daca te bagi in seama singur, precum pilotii… in korrrr! ce facultati stii tu de patru ani pe cand liceul pana prin ani ’80 era de 13ani, din ale muncitorestii?, intreaba prin vecini. vezii ce zice dl. neacsu, 6 (sase)??? ani acadenia tehnica militara??, pe timpul generalei de 7 ani? stii pana cand era scoala generala de 7 ani? decat da bati campii neintrebat, decat daca nu este tactu, mai bine citesti.
                ai ajuns degaba la brasov, bai „tabula rasa”
                fara drag, de la resita!
                Domnilor va rog sa mentineti un limbaj civilizat!!!!!

            • Scoala de ofiteri avea durata de 3 ani.Daca luam in calcul liceul, cu cele 12 clase, si scoala de ofiteri, cu cei 3 ani de studiu, pana acum avem 15 ani.Un an de studiu poate fi facut la o academie militara sub forma unor cursuri postuniversitare.

  12. Este posibil ca aprecieri ca cea de mai sus sa fi fost facute si nu trebuie sa ne mire.Citeam pe undeva ca prima linie ferata din Romania (Bucuresti-Giurgiu) ca si urmatoarele au fost montate de o firma germana la care era actionar unul din unchii lui Carol I.Unde am mai auzit despre chestii din acestea ?
    Am auzit ca au aparut 30 Prezentari Power Point cu titlul „Adevarata istorie a romanilor”,autor Toader Bendris, la adresa NICEPPS.RO, care se incheie cu domnia lui Ferdinand I.S-ar putea ca aceasta lucrare sa aduca noutati sau alte puncte de vedere decat cele cunoscute.

  13. Calea ferată Baziaş – Oraviţa este cea mai veche cale ferată din România. Construcţia ei a început în 1847 şi a fost finalizată în 1854. a fost in lungime totală de 62,5. http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Calea_ferată_Baziaş_-_Oraviţa

  14. Uite ce-ți propun, dragă vecine secui: eu îți dau autonomie, nu doar culturală sau teritorială în cadrul Statului român, ci totală, fă-ți țara ta, îți dau eu din pământul meu și fă-ți tu țara ta în mijlocul României. Steag ai deja, îți mai trebuie țara, se pare că-n țara mea nu-ți place.Și pentru că-s generos și nu-mi place să te văd cum te zbați în chinurile unor frustrări dureroase, sunt dispus să fac ce-am zis mai sus.Dar trebuie să fii conștient de niște lucruri, vecine, anume că, după ce vei avea țara ta, pe care ți-o dorești atâta, de la mine nu trebuie să mai ai așteptări, vei trăi într-o enclavă înconjurată de România, orice pleacă dinspre tine spre alte zări, trebuie să treacă prin teritoriul meu, la fel precum trebuie să treacă prin el orice vine spre tine. Iar eu voi avea dreptul să controlez aceste lucruri și să pun ce taxe de tranzit vreau. Nu ai cum să influențezi acest drept, că eu fac ce vreau în țara mea, tu faci ce poți în a ta.
    Vei avea nevoie de hrană, la tine culturile, în mare, sunt doar de cartofi. Ai nevoie de grâu, porumb, legume și altele. Ți le voi furniza, ca un vecin bun ce voi fi, însă la prețurile dorite de mine. Ce zici de 50 de euro pe kilogramul de grâu sau 100 de euro pe kilogramul de roșii? Te asigur că sunt de cea mai bună calitate. Avem din belșug în Bărăgan, de pildă. Din păcate pentru tine, Baraganul va rămâne al meu…

    Vei mai fi nevoit, evident, să-ți educi copiii. Te pot ajuta și la acest capitol. România are câteva centre universitare mari, la București, Cluj și Iași, de pildă. Îți voi accepta copiii la studii acolo în schimbul unor taxe anuale modice, cum ar fi 500.000 de euro de persoană. Sunt sigur că-ți vei permite, exporturile de cartofi îți vor asigura un PIB peste cel al Norvegiei probabil… În cazul instituțiilor de învățământ, probabil că taxele mele ți se vor părea mari, așa că poate vei decide să-ți înființezi și tu câteva. Ar fi o idee excelentă, doar că eu, de pildă, nu voi recunoaște diplomele emise de acestea. Și chiar dacă le-aș recunoaște, probabil că școlile tale vor funcționa în limbă maghiară, așadar nu am cum să-ți anagajez absolvenții pe teritoriul meu.Singura variantă pentru a avea ceva șanse, ar fi să folosești în școlile tale limba română, pentru ca absolvenții să-și găsească de lucru în România, dar asta nu ar însemna oare să te expui riscului de a te…româniza? De-asta zic, ai grijă ce decizii iei și în planul ăsta. În mod clar, ca nouă entitate statală pe harta lumii, nu vei face parte încă de la început din organizațiile internaționale, nu vei fi nici în UE, nici în NATO, nici membră a vreunui tratat de comerț.Iar eu voi avea dreptul să controlez cine îmi tranzitează teritoriul care tine și în ce scop sau dinspre tine către alte meleaguri. În cel de-al doilea caz, pot să-ți ofer vize de tranzit pentru tine în schimbul unei taxe de, să zicem, 100.000 de euro bucata valabilă pentru doar o pășire pe pământul românesc. Ce zici? Îți convine? Ți-am spus că sunt generos azi. E frumos afară, deci am toate motivele să fiu așa.
    De asemenea, nu ai nici aeroporturi internaționale și nici porturi. Dacă vei dori, tot ca un vecin bun ce-ți voi fi, îți pot închiria câteva docuri la Constanța, să faci și tu comerț. Chiria o stabilim împreună, prețul de pornire, unul decent zic eu, ar fi de 500.000.000 de euro pe an. Acolo poți încărca vase cu cartofi pentru export.

    Va trebui să ai bani pentru spitale, de pildă, și resurse indejuns pentru a plăti o forță de poliție, medici buni, chirurgi, soldați etc. De pildă, fără spitale și doctori buni, vei fi nevoit să-ți tratezi bolnavii în țara mea, unde, în mod cert, asigurările medicale emise de tine, nu vor avea acoperire. Însă nu te pot lasă la greu, îți voi prelua suferinzii, dacă ești de acord ca pentru o operație de apendicită să plătești 50.000 de euro.
    Dacă eu sunt xenofob sau ultrantionalist, tu ce ești?
    Din toate cele de mai sus rezultă că eu nu sunt nici xenofob, nici ultranatonalist, în schimba rezultă că tu, vecine, ești anti-european. Te întrebi cum așa?
    Simplu: în timp ce Europa dorește o omogenizare culturală și economică (o fantezie, de altfel), tu vrei separatism și visezi la Ungaria Mare, o chestie la fel de utopică, imposibil de realizat, din pricina faptului că până și în acel stat medieval, tot o minoritate reprezentai.
    Ți-aș putea reaminti diverse părți ale istoriei din care poate vei înțelege că te-am primit în țara MEA, ți-am dat pământ, apă și pâine, dar se pare că nu-ți este de ajuns.
    Până și originea îți este neclară, în sensul că tu, secui, te dai drept maghiar, dar nici măcar istoricii Budapestei nu s-au pus de acord cine ești, de unde vii și dacă ești sau nu înrudit cu ei. În „Gesta Hungarorum”, Simon de Keza, un preot de la curtea lui Ladislau al IV-lea (1278-1290), afirmă că „după cucerirea Panoniei de către unguri, secuii au primit o parte din țară, totuși nu în Câmpia Panoniei, ci au trăit aceeași soartă VECINI ÎN MUNȚI CU BLACKII, cu care s-au amestecat și dela cari au împrumutat alfabetul”.
    Iată cum, dragă vecine, un cronicar ungur face distincție clară între neamul tău, al secuilor, și cel maghiar. Iar un alt aspect interesant al afirmației sale este cel în urma căruia rezultă cum că ai avea ceva sânge românesc și de la ai mei ai învățat să scrii. Deranjant, nu?
    Treaba de care vorbește nenea Keza mai sus se întâmpla undeva pe la sfârșitul secolului XI sau începutul secolului al XII-lea. Ghici câți ani de istorie aveau ai mei deja pe pământul ăsta când ai venit tu. Îți este greu să aproximezi,nu? Te înțeleg, pentru tine antichitatea nu există, e imposibil să faci referiri la istoria ta folosind teremenul „înainte de Hristos”. Nu mai vorbesc de neolitic sau epoca fierului, deja pătrundem în zonă SF pentru tine și tăi. Și asta este la fel de deranjant, nu?
    Nu îmi voi reaminti de 1.000 de ani în care drepturi în Ardeal ai avut doar tu și alți minoritari, în timp ce pe ai mei i-ai asuprit, le-ai interzis limba, numele românești, religia și orice drept elementar uman.
    Nu-mi voi aminti de Ip și Trăznea, nu-mi voi aminti de ce spunea scriitorul Geza Kosztensky, decât așa, în treacăt, un singur pasaj din broșura „Politica Națională”, care, la sfârșitul secolului XIX, spunea că „să lăsăm la o parte minciuna convențională conform căreia noi pretindem că nu vrem să ucidem naționalitățile nemaghiare. DA – NOI VREM SĂ LE SUPRIMĂM ȘI TREBUIE SĂ LE SUPRIMĂM”. O astfel de atitudine era felicitată, la acea vreme, de ministrul de interne ungar Hyeronimy.
    Ce ai putea face?
    Ai putea să-ți vezi de treaba ta, la fel cum își văd de treaba lor lipovenii, turcii, tătarii și bulgari din România, la fel cum își vede orice om de aici. România ți-a oferit TOTUL, pământ, adăpost, resurse, absolut TOT.
    Ți-am asigurat, prin legi, dreptul de a-ți utiliza limba, de a avea școli în limba ta, de a-ți practica religia, de a călători liber, de a fi reprezentat în parlamentul de la București, dar și în cel european, a manifesta, celebra, comemora. Ar fi trebuit să ai aceleași drepturi precum toți ceilalți și nimic în plus sau în minus, dar eu ți-am dat mai mult, că te-am văzut necăjit.
    Poți trăi asemeni mie aici, cu bune și cu rele, cu necazuri și bucurii, cu familie și prieteni alături, cu rate la bănci, uneori zâmbitor, alteori mai supărat. Ai țarina să-ți cultivi pământul dat de strămoșii mei. Și nu ți l-am dat cu chirie, ți l-am oferit pentru vecie pentru că erai pribeag, n-aveai casă și acareturi. Lasă prostiile și nu mai confirma, prin tot ce faci, caracterizarea de „bolnavul Europei”, pe care nenea Churchill ți-a atribuit-o.
    Mă rog, eu ți-am spus toate astea ca un bun vecin ce-ți sunt și pentru că-mi păsa de soarta ta și a urmașilor tăi. Dacă tu alegi să abuzezi deja de toată permisivitatea asta, e problema ta, dar NU FACE, TE ROG, SĂ DEVINĂ PROBLEMA NOASTRĂ, CĂ N-O FI BINE DELOC! RESPECTĂ DRAPELUL ROMÂNESC, CONSTITUȚIA SA ȘI POPORUL SĂU!

    • @mandreanpaul. FELICITARI, 10+! Bine spus, mult bun simt si realism, BRAVO!

    • Chiar daca nu il va recunoaste Romania nu va putea izola tinutul secuiesc secesionist intr-o maniera care sa creeze o criza umanitara sau care sa intre in conflict cu obligatiile Romaniei ca stat UE. Iar secuii se vor baza economic pe Ungaria. Companii unguresti, investitii unguresti, turisti ungari etc. De fapt relatiile astea economice cred ca sunt deja inchegate.

  15. În mare parte așa ar fi. Nici Ungaria nu ar putea să-i susțină la infinit. Încă cîteva sute de mii de fomiști ar da peste cap total economia Ungariei. Acum sînt folosiți ca masă de manevră, dar în cazul extrem al unei independențe statale acordate la ceea ce se numește„Ținutul Secuiesc” Ungaria nu ar mai fi așa fericită.

    • Multi daca nu toti ungurii din Romania au si cetatenie maghiara. Implicit sunt cetateni europeni. Adica au dreptul sa calatoreasca si sa munceasca in UE. Adica si in Romania. Izolarea lor intr-un Tinut Secuiesc „palestinianizat” devine si mai putin probabila. Chiar daca Tinutul nu ar fi recunoscut, ei ar ramane cetateni europeni liberi sa-si vada de treaba ca pana acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *