159 de ani de la 1859, „Mica Unire” a Principatelor

UNIONIȘTII – TRAILER 2018

Despre generația Unirii, din februarie în toată România Mare.
Urmăriți mai jos trailer-ul producției UNIONIȘTII

O producţie Zulu Films şi Task Force Media (2018)
Coordonator: Claudia Craiu

Posted by Marea Mobilizare Unionistă on Tuesday, January 23, 2018

„Se întâmpla acum 100 de ani”

71 de comentarii:

  1. unirea se va putea face numai cu forta.militara.economica.sociala.LA aceste capitole suntem zero.

    • Despre ce unire vorbesti? Cea cu „republica moldova”?

      • Cu RM s-a pierdut oportunitatea. Sa reusim sa ne unim in interior. Sunt frictiuni intre regiunile istorice, Ardealul tot mai nemultumit, Oltenia tot mai saraca, Moldova tot mai alcoolizata. Nu armata, nu economie performanta, nu infrastrucura, nu educatie, dar visam la unirea cu RM ca sa ii umilim si mai tare.

        • „Ardealul tot mai nemultumit Oltenia tot mai saraca, Moldova tot mai alcoolizata”

          Atunci sa ceara autonomie fiscala. Sa nu se mai duca toti banii la bugetul central. Sa ramana banii acolo si sa fie folositi de localnici.

          • Si asta e o solutie?ardealul e nemultumit pt ca in mare parte aici e de munca nu de stat pe ajutoare sociale.de banat nici nu mai vb cauta muncitori în serbia.

            • Dar nu este normal ca Bucuresti si Muntena sa fie atat de bogate in dauna celorlalte regiuni. Ceva trebuie facut pentru corectarea situatiei.

              • Muntenia bogata? Teleorman nu e in Muntenia? In sud, daca punem si Oltenia, sunt 3-4 din cele mai sarace judete din tara.
                Ultimul care a mai incercat sa elimine decalajele a fost ceasca.
                Nu suntem in stare sa facem niste amarate de autostrazi care sa uneasca regiunile istorice…

                • Dar ar fi autonomia fiscala o solutie? Nu ar fi mai bine ca banii sa fie folositi de catre autoritatile locale si sa nu se mai duca la bugetul central?

                  • Nu sunt economist deci nu stiu ce sa zic. Ceva trebuie sa ajunga si la guvern si la institutiile subordonate direct guvernului ca altfel nu ar mai putea functiona. De fapt si la ora actuala parte din bani raman pe plan local. Baiul nu cred ca e lipsa autonomiei fiscale ci modul in care sunt gestionati (mai bine zis jecmaniti) banii care vin din teritoriu: judetele sarace sunt mai sarace, cele bogate mai bogate iar capusele de pe spinarea statului tot mai grase si umflate.

              • Solutii exista.vointa nu e.

            • tocmai acest decalaj si suprasaturatie in anummite zone arata ca nu exista o strategie la nivel national ,dimpotriva.
              fata de restul tarii transilvania are doar atuul geografic iar bucurestiul pentru ca este polul de putere executiva are partea leului.

            • Transilvania si Banatul ar fi bine sa iasa la vot, acum degeaba se smiorcaie.

            • Ardealul a avut cele mai mari investiții în infrastructură așa că degeaba tot se plâng că banii lor nu ajung la ei. Cât despre stereotipurile cu moldovenii care beau pe ajutoare sociale, mai bine interesați-vă câți sunt plecați la muncă de acolo în străinătate pur și simplu pentru că acolo nu au mai fost locuri de muncă. Dacă ați beneficiat de poziții mai bune pentru investiții externe (mai aproape de granița de vest) nu trebuie să o faceți acum pe grozavii

        • probleme false,mofturi.

        • Stereotipuri si demonizari lansate si intretinute in presa de scandal si propagate fara prea multa judecata si uneori din rautate. Nemultumire exista si in Moldova sau Oltenia, saracie exista si la Bucuresti sau in Ardeal iar de baut se bea cam peste tot.
          Sa ne unim in interior? Cand am fost uniti in interior dupa ’89? Dictatura comunista s-a transformat dupa ’89 in dictatura mediocrilor, pensionarilor si asistatilor sociali. Falia din societate nu a facut decat sa se largeasca din ‘ 89 incoace iar raspusul celor capabili sa induca progresul economic a fost, din pacate, emigrarea. In EU se cearta lumea pe emigrantii din lumea araba dar se uita cineva ca Romania are cea mai mare migratie dupa Siria: 80.000 de romani pe an! Si asta fara razboi!
          Ne tot jelim si ne autocompatimim ca nu performam dar cand suntem chemati sa actionam la vot, la proteste tocmai nu avem timp ca suntem la padure, la ski sau in fata televizorului cu o bere in mana.
          Pentru pierderea oportunitatii sa-i multumim ticalosului apparatchik Ion Iliescu si ciracului sau Petre Roman.

          • am trecut peste placa cu bautura,mergea sa o puna si pe cea cu violatorii din moldova.daca cineva inca vine cu astfel de rationament e strict problema lui psihica si personala.
            sunt doua mari proiecte nationale pe care nimeni nu si le asuma,reunirea cu moldova si cresterea nivelului de trai pentru a nu ne mai emigra familiile si copii.
            din pacate presedintele este prea delicat si superior acestor deziderate nationale,el traieste in bula lui la cotroceni.

        • Strămoșii nostri erau renumiți pentru vinul lor, iar consumul, cu o mică excepție în vremea regelui Burebista… nu a fost interzis. Pentru a ne lămuri cine bea mai mult am pus un articol mai jos

          http://m.adevarul.ro/economie/stiri-economice/harta-alcoolului-cata-bautura-consuma-romanii-arata-portretul-bautorului-aprig-celui-prudent-infografie-1_559559d4cfbe376e35ccf402/index.html

          Lăsând gluma deoparte… consumul de droguri, legale sau nu, considerate ușoare sau grele… dăunează toate grav sănătății, buzunarului și relațiilor interumane.

      • Platitudini si fitile!
        Despre ce organizare sociala vorbest?
        „Economics”…ah, romgleza asta de fite.
        „Modul de …. nu permite nici macar sustinerea liniei de plutire…” Adica ce sa intelegem, suntem gata inecati, submarine?

        E plin podul de astia cu critica. Penuria, cel putin la noi, e de aia cu solutii.

  2. din pacate subiectul in ditamai anul centenar lipseste cu desavarsire in tara mama.
    de la portar la presedinte toti evita aceasta tema insa tolereaza miscarile statului maghiar in trasnsilvania.
    nu pot sa nu remarc ca pe vremea odiosului a.i. cuza,t.vladimirescu si n.balcescu aveau o expunere mult mai mare ca acum si nu doar din cauza ca erau pe bancnotele statului.comunistii au speculat abil multe personalitati istorice dar conul de umbra actual este nejustificat.

    • „dar conul de umbra actual este nejustificat.”

      Corectitudine politica si frica de nationalism.

      • Ungaria isi face jocul dar este constienta ca nu are sanse dpdv militar (dupa cum se stie ,stau mult mai prost ca noi) si nici nu le-ar conveni sa aiba o minoritate de 6-7 milioane romani cand ei sunt toti 11 milioane DAR pe ei ii intereseaza altceva. O Romanie slaba. De aceea,in parteneriat cu Rusia, duc o campanie de discreditare a ideii de roman.
        Partea haioasa este ca noi ,romanii, suntem obisnuiti sa traim sub diverse ocupatii. Suntem cam imuni la lucrurile astea.

        • Ce castiga Ungaria daca Romania este slaba?

          • Influenta si control
            Ce au castigat rusii cu invazia in estu Ucrainei
            Au eliminat concurenți potențiali care produceau aceiasi marfa sau mărfuri similare, la o calitate mai buna

            Dacă ai piata de vanzare si vinzi mult
            Atunci ai bani
            Iar cu banii faci orice

            Problema este ca totu pleaca de la educație
            O exigență crescuta in educatie produce efecte durabile in timp
            Iar un electorat educat este mai greu de manipulat de urmasii comunistilor
            Vine pana la urma abramburika si ii baga si pe aia fara bacalaureat direct in facultati

            Unirea tb facuta
            Altfel ne-am bate joc de sângele atâtor civili si militari rumani

            • „Influenta si control”

              In NATO influenta Ungariei este zero iar in UE este mica iar Romania este deja slaba din punct de vedre economic.

        • @alexander
          esti habarnist amice…au exact aceleasi probleme privind migratia spre vest, daca nu si mai mari. „jocul” lor consta in a si asigura votul celor din ardeal pt a ramine la putere. expansionism e numa´n capu´tau.

          • Citeste textul complet. Nu ii intereseaza Ardealul ci doar o Romanie slabita. Cum spuneam, militar sunt fara sansa in fata Romaniei.

            • : ))))) dpdv militar românia e deja in stadiul de autocanibalism, singura șansă e s o ia in trei labe pt ca un picior și l a mincat deja.

    • Din pacate a venit centenarul peste noi si noi tot de lucruri marunte ne ocupam, ne certam ca tatele la gard sau ne plangem in capul postatei ca e ciobita coasa sau ca ne-a batut al de sus si e seceta. Pe vremea lui ceasca erau, bune rele, planuri cincinale. Dupa ’89 nu am mai auzit de vreun plan pe termen mediu sau lung cu exceptia aderarii la NATO sau UE dar si alea ne-au fost dictate de altii. Nu avem un plan pentru Romania, in final pentru noi! Habar nu avem si nici nu ne intereseaza ce o sa se intample cu invatamantul romanesc, cu cercetarea, cu sanatatea, cu transporturile, cu armata, cu economia, s.a.m.d. in urmatorii 5-10-20-50-100 de ani. Traim de pe azi pe maine, totul e un provizorat. Cand citesti ca primarii gen Amsterdam fac planuri de urbanism pentru urmatorii 50-100 de ani si tu nu stii cum o sa se numeasca strada pe care stai peste 2-3 ani sa nu te apuce sa-ti iei campii? Filozofia de baza a politicienilor nostri sta tot sub zodia provizoratului: dau lovitura, rad totul cat sunt la os, la tata iar dupa mine potopul ca oricum o tund in Madagascar sau in Monaco.
      A venit centenarul peste noi si una din putinele certitudini este ca spiritul care a insufletit generatia care a infaptuit revolutia de la ’48 si „Mica Unire” s-a evaporat.
      Noua nu ne ramane, pentru a cata oara, decat sa ne intrebam precum Eminescu: „Iară noi? noi, epigonii?…”.

      • Sa mai amintim ca la Marea Unire unul din cei mai mari barbati de stat romani a fost o femeie de origine britanica, regina Maria? De fapt regina Maria a avut mai mult sange in instalatie decat multi barbati in timpul primului razboi mondial, a fost mai diplomata decat mai toti diplomatii nostri la tratativele de pace de la Paris iar vizita pe care a efectuat-o dupa razboi in SUA nu a fost egalata ca si succes de nici o alta vizita pana in prezent.

        • Capătu satului

          Nu exista termen de comparatie intre reformele asumate de Cuza si pt care a fost silit sa abdice si ceea ce a facut Regina Maria impreuna cu toata familia regala hohenzollern singmaringen prin plimbări sau intalniri private
          Dar n-ai ce face, Cuza nu are custode al coroanei

          Din nefericire leprele de politicieni rumani, aliati in monstruoasă coaliție, cu sprijinul bisericii strămoșești si-au facut datoria si l-au eliminat pe Cuza de pe teritoriul national

          Astăzi fruntasii monstruoasei coaliții au nume de străzi si busturi prin capitala si orasele patriei

          Rusine, rusine, rusine
          Carolu 1 a fost un simplu instrument atata timp cat a refuzat sa ii permita lui Cuza sa intre in tara ca sa preia mandatul de deputat ales
          Stia el personal carolu mai bine ce vor alegătorii decat ce au votat ei
          Ca si azi partidul de la putere stie el mai bine ce trebuie facut decat publicu care demonstreaza pe străzi sau uni care isi dau cu parerea prin presa scrisa sau ziarele online
          A spus o inclusiv secretauru partidului pzd: ei pot pune ministrii inclusiv (de preferat) cu probleme penale

          Din ce se cunoaste in anii 90 Mircea Snegur ia propus lui iliescovici unirea – fruntasul comunist ruman a refuzat, nu primisem aprobarea de la moskva
          Suferințele celor de dincolo de Prut nu erau actuale si nici relevante pt prezidentul de onoare al pzd

          Iubesc trădarea dar urăsc pe tradatori

          Cum spunea Bălcescu cine nu-si cunoaste istoria nu’ si cunoaste neamu

          • Hei, mai incet cu pianu pe scari! Nu fac reclama ex casei regale si se pare ca nu ai inteles ce vroiam sa spun.
            Cuza isi are rolul lui in istorie, stia de la inceput ca e intr-o pozitie temporara iar reformele nu ii apartin lui in majoritate ci doar le-a promovat ca domnitor. Cuza si apropiatii stiau ca vor declansa o lupta dura cu biserica pentru secularizarea averilor manastiresti, un sfert din terenul arabil al Principatelor si in buna parte danii pentru manastirile grecesti de la muntele Athos. Grecii au mers cu para la sultan si culmea este ca acesta le-a tinut parte, pe langa rusi si austieci! Nici dupa 155 de ani biserica nu la uitat pe Cuza si ravneste in continuare sa-si recapete ce a pierdut. Cu robii tigani va fi ceva mai greu ca au cam zbughit-o prin vest.
            Cu „monstruoasa coalitie” treba e putin mai nuantata dupa parerea mea dar nu e locul pentru dezbateri istorice si poate nu sunt cel mai bun sa dau raspunsuri.

            • fara suparare, aud deseori povestea cu caracteru temporar al unirii bazat la mintea unora pe faptu ca Cuza era ruman iar carolu era neamt,
              iar un ruman ar fi inferior unui neamt de vita regala sau semiregala,
              ori astea sunt speculatii eronate facute de unii ca sa justifice tradarea de tara facuta de monstruasa coalitie,
              ce ar fi istoria fara cei care cauta justificari pt tradarea fata de tara si conducator,

              tot asa la 1940 fruntasii nostrii inclusiv militari, cu exceptia catorva rumani adevarati care nu erau militari, au acceptat atat cedarea Basarabie cat si dictatu de la Viena,

              revenind la caracteru temporar al unirii, unii spun ca de fapt carolu 1 ar fi dat natiei puterea de a sta unita,
              tot asa cum carolu 1, mare strateg crescut la scoalele militare ale Prusiei ar fi depus eforturi deosebite la inzestrare anterior razboiului de indepedenta si in ceea ce priveste strategia pe timpu razboiului 77-78
              carolu 1 a fost un simplu executant al leprelor leberale care l-au dat jos pe Cuza pt. ca nu mai puteau fura sau nu furau suficient. punct.

              nu am timp acum sa caut, exista totusi scrieri de ale lui Nicolae Iorga legate de modu in care conversa sefu liberalilor cu carolu, ferdinand, Regina Maria si restu, ceea ce arata ca de fapt el conducea,

              inzestrarea la 77-78 era praf fata de turci, ai aici o lucrare documentata
              https://www.tehnomil.net/2016/02/18/arma-care-a-facut-independenta/

              iar strategia de atac la baioneta impotriva unei redute situate pe o pozitie inalta este orice vrei tu, dar nu era buna de strategie atata timp cat turcii aveau o inzestrare superioara,
              s-a vazut in numaru mortilor si ranitilor rumani,
              interesant ca la 1917 strategia asta s-a repetat de data asta impotriva nemtilor care aveau o inzestrare din nou superioara,
              mortii multi au un defect nu vorbesc,
              dar este de datoria noastra daca au fost erori ca acestea sa nu se mai repete, ca e pacat de sangele rumanilor care sunt fratii nostrii,
              daca nu ne pare rau de sangele rumanilor putem sa repetam din nou maretzele fapte de arme pana capitulam sau ne pierdem de tot armata

              • Din pacate pentru Principatele Romane, la momentul la care marile puteri au decis unirea, aveau in minte 2 domni, doua guverne, doua adunari legislative (aici nu sunt sigur, dar sunt la lucru si nu am timp sa caut in detaliu), etc, si o curte de casatie comuna la Focsani :). Specularea (permisa tacit din punctul meu de vedere) a constat in alegerea unui singur domn in ambele Principate. Dupa care, cu pasi mici, Principatele au putut sa formeze un singur guvern si un singur parlament. Insa toate acestea avea caracter permanent, cel putin in viziunea Portii (puterea suzerana de atunci). Ca sa fie pastrate aceste avantaje, era nevoie de sprijin politic masiv la ale ”Porti”, care, de la razboiul Crimeei tineau partea Imperiului Otoman. Aici a avut un rol (viitorul) Carol I. Pe langa faptul ca era ruda cu familia domnitoare din Prusia, principalul lui avantaj a fost ca a putut obtine sprijinul lui Napoleon al III-lea (cu care se pare ca era inrudit). Nu stiu cate lucruri bune si cate lucruri rele a facut Cuza (eterna coruptie, amante peste amante din familii boieresti care cereau diverse ”favoruri”) dar din pacate pentru noi toti, la momentul respectiv nu avea nici pe departe greutatea politica de care aveau nevoie Principatele. Asta este o realitate pe care nu o puteau schimba calitatile lui personale, nici daca ar fi fost o combinatie intre Gandhi si Hawkings.
                P.S.: Subiect de analiza: cum credeti ca au depasit Principatele momentul retragerii in Oltenia, ca urmare a retragerii armatei tariste ”aliate” din Balcani? Prin forta militara sau prin influenta politica, mai ales in Germania? Cum ar fi depasit acel moment daca pe tron ar fi fost Cuza?

                • Capătu satului

                  Trupele ruse s-au retras din Oltenia ca am cedat fara lupta județele de la sudu Basarabiei: Cahul, Bolgrad si Ismail
                  Istoria se bazeaza pe certitudini nu pe opinia cuiva ca rusii si turcii au cazut pe spate cand au aflat ca unu carolu conduce România – ca asta e folclor
                  Iar povestea cu influență nemțească asupra politicii militare a Rusiei e tot pe acolo
                  Dacă ne dădeai ceva date legate despre care diplomat neamt ar fi scris despre eforturile sale legate de retragerea trupelor ruse din Oltenia era altceva; dar cred ca nu exista nicăieri scris asa ceva

                  Noi daca am avut o natiune prietena după 1848 pana pe la 1950 a fost Franta si cam atat
                  Ca de aia avem nume de stradă general francez din primul razboi si nici un nume de stradă de general sau rege prusac

                  Si asta se datoreaza intelectualilor rumani scolii la Paris si dorintei Franței de a contrabalansa influență Angliei in zona
                  Franta dorea o influență diplomatică in zona

                  Ori Franta nu avea nimic cu carolu
                  Ca la acele timpuri francezii si nemtii erau dusmani declarați
                  De la razboiele napoloniene nu trecusera decat vreo 60 de ani
                  Ca rusii nu picau pe spate în fata familiei noastre regale cu origini jermane o dovedeste episodul nefericit 1940

                • Capătu satului

                  Nu in ultimu rand legat de înrudirile astea regale si forta lor politica
                  Vezi ca sunt date cum am fost vanduti de ingleji la rusi pe la 1945, ca ingleji doreau influență pe la greci
                  Asa ca li se falfaia de rudele lor de pe aici care cumpăraseră iahtu nahlin
                  Sunt parca date legate de modul în care primu ministres inglez a hotarat cu stalin impartirea influenței la noi

          • „Oricâte greșeli va fi comis regina Maria, înainte și după război, războiul rămâne pagina ei, pagină cu care se poate făli, pagină care se va așeza în istorie la loc de cinste. O găsim în tranșee* printre combatanți în rândurile înaintate, o găsim în spitale și în toate posturile sanitare printre răniți și bolnavi. O găsim de față la toate adunările care încercau să facă puțin bine. Nu a cunoscut frica de gloanțe și de bombe, cum nu a cunoscut teama și scârba de molimă sau nerăbdarea față de eforturile așa de des inutile, provocate de dorința ei de mai bine. Regina Maria și-a îndeplinit datoria pe toate fronturile activităților sale, dar mai presus de toate pe acela al încurajării și ridicării moralului acelora care o înconjurau și care au trebuit să decidă, în cele mai tragice momente, soarta țării și a poporului său. Se poate afirma că, în răstimpul pribegiei noastre în Moldova, regina Maria a întrupat aspirațiile cele mai înalte ale conștiinței românești. ”
            – Constantin Argentoianu.

            * cu grad de Ofițer, în prima linie, la Cireșoaia.

  3. O localitate din nordul Republicii Moldova a votat o Declaraţie de unire cu România, semnatarii acesteia exprimându-şi bucuria de a sărbători împreună cu românii de pretutindeni Centenarul Marii Uniri.
    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/o-localitate-din-republica-moldova-a-votat-unirea-cu-romania.html

  4. Muri „Drujba lui Dzeu”…Iliescu – blestemul – inca traieste.

    • tocmai am vazut pe diji.

    • Iliescu, acest Darth Sidious si padawanii lui sunt blestemul si pedeapsa romanilor ca l-au ciuruit pe pingelica si academiciana de Craciun. E un blestem „autogenerat” pentru ca el a dat si ordinul de ciuruire.
      La Kerestoi nu-i pot ura decat sa ajunga intr-un loc cu verdeata ca alea pe care le-a facul el cu drujba si sa-l fugareasca pe acolo Ash, ala cu drujba din Evil Dead.

      • procesul ,pedeapsa si ziua aleasa sunt decizile lui iliescu si ale clicii care a pus mana pe putere.noi am rasuflat usurati ca odata cu el a disparut si nebunia din tara cu terosistii dar eu sunt convins ca marea majoritate am tresarit la acele imagini.
        pe scurt,a fost un mesaj de forta pentru pozibila parte care inca tinea linia carmaciului dar si pentru popor…noi avem puterea si putem face orice dorim,l-am omorat ca un caine pe ceausescu de craicun ,gamditi-va ce putem face cuncei care sunt impotriva noastra.

  5. La multi ani frumoasa Romanie !!!

  6. gabi S esti un mare idiot daca spui ca Moldova e tot mai alcoolizata, nu cred ca stii ce vorbesti!!!……daca spuneai ca Moldova e tot mai pustie si mai imbatranita atuci as fi zic ca esti un om cu minte limpede, dar asa se vede tembelizoru te-a facut asa cum esti…,,desteptule”

    Si da Musoiule, e posibil ca varianta cu autonomia fiscala sa fie solutia astfel incat asistate de la centru prin programe de dezvoltare sa fie doar regiunile defavorizate atat timp cat celelalte regiuni se pot sustine si singure.

    • Nu cred ca autonomia fiscala si/ sau sustinerea zonelor defavorizate rezolva ceva…
      Infrastructura de transport „beton”(cai ferate, autostrazi, porturi) legi clare si stabile , simplificarea fiscalitatii, si se vor creste si investitiile in zonele defavorizate/ sarace…

    • Romania nu va avansa economic din cauza proastei legislatii a muncii + productivitate scazuta+ rata scazuta de absorbtie a noilor tehnologii.

      • „rata scazuta de absorbtie a noilor tehnologii.”

        Pe asta o rezolvi prin fiscalitate: taxare minima pe investiiile facute in domenii de interes + finantare adecvata in cercetare.
        Productivitatea prin automatizare, si asa prognoza e gri la demografia Romaniei….
        Legislatia muncii : ajuta -ma , ca nu pot sa imi dau seama ce e in neregula…

    • Citeste postarea de mai sus, dar o repet, sunt nascut si cresut in Moldova, asa ca stiu ce vorbesc. Cat despre idiotenie – sunt testat la 3 ani, asa ca inca ma descurc.
      Daca te simti cu musca pe caciula, bea mai putin.

      • Trăiești din stereotipuri. Gândește-te că dacă Moldova nu se sacrifica ideea de România rămânea doar o idee. România a avut mereu complexul transilvan iar pentru asta a sacrificat la rândul ei celelalte regiuni. Restul e can can.

        • si hai lamureste-ne cum e complexu asta transilvan,
          o fi ceva legat de cimitiru vesel, o fi de la Sovata unde face nicu-armata,
          sau o fi legat de poarta de fier a Transilvaniei, ori pesterile din Bihor si Alba,
          sau poate e legat de bataile primite de rumani in 90 pe la Tg Mures,

          este regretabil ca inca astazi mai sunt cetateni rumani care spun ca modovenii sunt lenesi si betivi, ardelenii prea inceti sau oltenii pusi pe furat,
          orice decalaj, ramanere in urma a unei regiuni a patriei este vina exclusiva a obositilor care au condus natiunea,
          iar decalaju, este în primu rand rezultatu a unor lipsuri de educatie si a faptului ca serviciile au inchis ochii, daca n-au pus umaru, atunci cand fabricile si uzinele patriei erau furate bucata cu bucata
          am votat cu ochii larg inchisi, care am mai ajuns la vot, ca pt. multi votu a ajuns un exercitiu care nu justifica efortu aplicarii unei stampile,

          poate trebuie sa platim ca multi am avut bunici si strabunici, care au stat tot asa cu ochii inchisi in timp ce cetateni rumani de etnie evreiasca au fost lichidati in spiritu dragostei mari fata de natiunea jermana, in conditiile in care cetateni rumani evrei au murit ca militari in razboiu de independenta sau in Marele razboi,

  7. A crapat drujbarul din Ardeal Attila Verestóy la 62 de ani lasand in urma o avere intre 48-50 mil de euro ,
    http://magyarhirlap.hu/cikk/108866/Elhunyt_Verestoy_Attila

  8. @Cristian 2017 – Stai linistit! Sa vezi Muzeul de stiinte ale naturii din Iasi unde a fost ales Cuza domnitorul Moldovei … sta sa cada efectiv peste oamenii care trec pe linga el. Si ca treaba sa fie cum trebuie, exista o portiune de trotuar nu mai lata de 1,20 m care trece fix pe sub cornisele care stau sa cada, deci n-ai pe unde sa te feresti. Doar sa intri pe carosabilul plin de masini al Bulevardului Independentei. Au mai pus adminsitratorii imobilului preventiv niste pinze, dar tot mai cad elemente decorative din cand in cand. Ca unul care stiu indeaproape situatia acelui imobil pot sa va spun ca intre expertiza tehnica din 2008 si cea din 2016 casa a intrat efectiv in pamant inca 10 cm din cauza unei conducte de apa sparte care a transformat tot pamantul de la fundatii in mocirla. Deci sunt sanse mari ca in 5 -10 ani sa nu mai existe niciun imobil simbol al Unirii Principatelor.

  9. Eu sunt de acord cu cei care cred că Unirea celor două Principate Române este la fel de importantă ca și cea din 1918 -venea după 250 de ani de la reușita lui Mihai Viteazul și punea bazele obținerii Independenței Nației Române- cuvântul «mica», părere personală, ar trebui evitat. Efortul și curajul unor Români Iluminați trebuie elogiat și nu umbrit (chiar dacă la final nu este altceva decât un cuvânt).
    Numele țării: „România” nu a fost ales la întâmplare (era numele vechi al imperiului roman de răsărit) iar locuitori ei nu ar fi acceptat să se identifice prin acest nume, indiferent din care regiune veneau, dacă nu ar fi avut un semnificat pentru ei.
    Români nu sunt mai buni sau mai răi decât ceilalți, diferența este dată de faptul că lideri celorlalți au acumulat capital luând (furând) și de la alți nu numai de la propiul popor.
    Suntem pe aceste locuri nu de o mie, nu de două mii ci de mii de ani purtând prin milenii tradițiile noastre. Să găsim puterea și ambiția „prin noi înșine” de a deveni un exemplu pentru ceilalți demonstrând că trecerea noastră prin timp nu a fost o întâmplare. Să fim azi mai buni ca ieri și mâine mai buni că azi sau, dacă vreți: să lăsăm lumea mai bună decât am găsit-o.
    Educația militară, cu bune și rele, poate mării coeziunea și sensul de apartenență la un ideal numit „ROMÂNIA MARE”.

  10. Romanii sunt bine definiti ca neam. Nu ne putem amesteca cu nici unii dintre vecini.

  11. Treaba cu Moldova ,,alcoolizata” este o jignire adusă locuitorilor din această regiune , iar daca te interesa corectitudinea datelor te-ai fi documentat mai atent nu ai fi aplicat stereotipii idioate prezentate la știrile de la ora 17.00……dar nu cred că-i cazul sa mai continuam polemica, tu ești un ,,destept” nimic altceva!

  12. Bravo Geologistule !!!..La multi ani Romania!

  13. Cele ce urmeAZA SUNT PRELUATE DE ICI DE COLO .

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
    Cele patru provincii alipite la patria mama in 1918 aveau un grad de dezvoltare diferot sa mai redus decat Regatul Romaniei .Acest fapt este pus in evadenta sa de evolutia PIB-ului pe locuitor in valori constante Dupa unirea din 1918, PaB-ul pe locuotor in preturi constante a inregastrat o scadere fata de perioada anterioara razboiuluo. Aboa spre sfarsitul anilor `30<, conform datelor don lucrarea Produsul antern Brut al Românaea 1862 – 2000. Serii statistice seculare si argumente metodologice a dlua Victor Axenciuc, PIB-ul pe locuotor in valora constante se va apropia de valoarea inregistrata in Vechaul Regat inaonte de Pramul Razboi Mondial.
    http://www.analizeeconomice.ro/2016/11/care-erau-diferentele-de-dezvoltare_28.html

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    George Aninosanu · Universitatea din Bucuresti
    INTREBARI SI RASPUNSURI
    (poate nu stiati)
    3. I. Ce pierderi materiale a avut Regatul Romaniei in timpul razboiului?
    R. Pe langa imensele distrugeri si cheltuieli de razboi estmate la 31 milarde lei aur, o mare paguba o constituie pierderea tezaurului. In timpul ocupatiei germane a fost trimis in Rusia tezaurul Romaniei constand din: tezaurul Bancii Nationale, tezaurul Bancii de Depuneri si Consemnatiuni, tezaurul bancilor private (in total 93,4 tone de aur, valorand 1 miliard lei aur), bijuteriile coroanei, colectii de arta, carti rare, odoarele bisericiloe, bunuri de valoare ale persoanelor fizice etc.
    In timpul ocupatiei germane au fost trimise in Germania un million de tone de petrol si s-a rechizitionat de la populatie un million de tone de cereale si peste trei millioane de animale. De asemenea au fost demontate fabricile si au fost trimise in Bulgaria impreuna cu mijloace de transport, unelte agricole si orice putea fi transportat.

    4. I. Cum a rezolvat Romania problema “optantilor unguri”?
    R. Dupa alipirea Transilvaniei la Regatul Romaniei s-a constatat ca 80% di terenul agricol, pasuni, paduri, vai si munti etc. era in posesia propietarilor unguri. Cum acestia au optat pentru plecarea din tara au fost despagubiti de Regatul Romaniei. Putem spune ca vechiul regat nu numai ca a eliberat Transilvsnia dar a si cumparat-o.

    5. I. Care era gradul de dezvoltare al provinciilor alipite la Regatul Romaniei?
    R. Toate provinciile alipite la vechiul regat aveau un nivel de dezvoltare mai redus decat al regatului, dupa cum urmeaza: PIB-ul pe cap de locuitor al Basarabiei reprezenta 61% din cel al regatului, al Bucovinei 71%, al Ardealului 92% si al Banatului 98%.

    6. I. Ce a facut Romania pentru dezvoltarea acestor provincii?
    R. Atat dupa primul razboi mondial, cat si dupa al doilea razboi, in timpul comunismului, s-au facut investitii mai mari in Transivania decat in restul Romaniei. S-a ajuns la situatia, ca judetele din Transilvania sunt mai dezvoltate decat cele din vechiul reagat, desi la data unirii erau mai putin dezvoltate .
    In timpul comunismului, zeci de mii de locuitori din Moldova si Oltenia au fost nevoiti sa plece sa munceasca in noile fabrici si uzine construite in Transilvania.
    Dupa revolutie, investitiile statului in Transilvania au fost mai mari decat in restul tarii.
    EXEMPLU RECENT:
    Investitii in infrastructura ruriera in perioada 2010-2014
    Transilvania si Banat: populatie, = 6,8 mil. locuitori, investitii=16 miliarde lei
    Moldova: populatie, = 4,2 mil. locuitori, investitii = 1,8 miliarde lei
    Oltenia+Muntenia +Dobrogea, populatie= 9,3 mil. loc. invest.= 4,6 miliarde lei
    I n 2015 Transilvania şi Banatul- au avut un buget de 3,7 miliarde de lei pentru investiţii in
    infrastructura rutiera
    Pe de altă parte, zona de est a ţării – Moldova şi Bucovina – au avut împreu¬nă un buget de
    investiţii de aproape 370 milioane de lei, adică de 10 ori mai puţin.

    7. I. Cum ajuta guvernul dezvoltarea judetelor mai sarace?
    R. In municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, gratie investitiilor straine facute dupa revolutie, se produce o treime din PIB-ul Romaniei. Din taxele si impozitele colectate din Bucuresti 89 la suta se retin la bugetul central pentru plata pensiilor si salariile bugetarilor, o parte, iar cealalta parte se duce catre judetele mai putin dezvoltate, inclusive la cele din Transilvania. Bucurestiului i se aloca numai 11 la suta din taxele si impozitele colectate pentru administrarea orasului.

    8. I. Ce judete au contributia cea mai mare la formarea bugetului de stat.
    R. Bucuresti 89 la suta din taxele si impozitele colectate.
    Constanta 86 la suta
    Ilfov 84 la suta
    Prahova 56 la suta
    Cluj 56 la suta
    Timis 55 la suta
    Brasov 53% la suta
    Celelalte judete au contributii mai mici.
    PRECIZARE: Daca o firma are sediul in Bucuresti si filiale in judete, contributia filialelor la PIB se raporteaza la judetele respective si nu la sediul central.

    BIBLIOGRAFIE.
    -Romania in primul razboi mondial
    -Institutul National de Statistica
    -Analize economice
    -Ziarul Financiar
    P.S. Acest omentariu este un raspuns la declaratiile lui Sabin Gherman, care sustine ca Transilvania este defavorizata, in comparative cu alte regiuni ale Romaniei

  14. Problema Romaniei e tocmai geografică. A fost tot timpul un punct de inflexiune aici, datorita vecinătății imperiilor care ne-au influientat sau asuprit. De aici s-au moștenit mentalitati care se vad și azi. Diferențele dintre regiuni rezidă tocmai în aceste mentalitati. În timp ce Moldova suferea o puternică lovitura în sec 17 , cind în urma unei invazii turcești a pierdut o parte semnificativă a populației, în Bucovina de Nord ,aflată sub austrieci a fost liniște și prosperitate. Diferența asta se vede și azi, cind treci fosta frontiera austriaca, nu trebuie sa mergi în Transilvania. Nu puteai clădi ceva durabil sub influenta turceasca. România s-a rupt de turci, dar nu și de mentalitatea balcanică. Atâta e tot. Asta e tărășenia. Azi moldovenii se duc în Italia și performeaza, string bani frumoși. Deci același caracter ridiculizat în tara poate performa în condițiile unei tari normale.

  15. sper ca nu deranjeaza daca arat un grup nou de tineri patrioti(din care fac parte) si, pana in vara, am vrea sa facem ong.
    https://www.facebook.com/FrontulPatriotilorRomani/

    P.S.daca e vreo problema, va rog sa stergeti comentariul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *