1916, 1941, astazi…

schema-1

In afara oricaror discutii intre oameni seriosi, Armata Romana este astazi doar o alta structura bifata de ai nostri, tot asa cum tot bifam tot felul de alte chestii – in fata partenerilor euro-atlantici, bifam bineinteles doar pe hartie.

Tot asa cum si Armata bifeaza tot felul de capabilitati, navale, aeriene sau terestre si zice ca totul este cat de cat bine, zice ca isi poate indeplini misiunile si se auto-felicita, batandu-se singura pe umar,  acordandu-si  numai calificative de la “bine si “foarte bine” in sus, desi se vede cu ochiul liber ca de fapt este precum Dacia 1300 pusa pe butuci, fara motor si cu caroseria ajunsa cotet pentru gaini, dar in scripte exista ca forta luptatoare.

Cum altfel poti caracteriza o armata care nu are practic nici un fel de sustinere antiaeriana, nu are faptic nave de lupta, aviatie de lupta, artileria este…muzeala, dotarea fortelor terestre…hilara si am ajuns sa importam munitie?!

Din pacate si la nivel de personal stam macar la fel de prost ca la nivelul de dotare si ne pacalim singuri daca credem ca in caz de necesitate aliatii nostri ne vor putea aproviziona in regim de urgenta cu armament. In primul rand o astfel de intreprindere nu-i fezabila, astazi razboiul nu se duce cu arcuri si sageti ci cu tehnica sofisticata, pentru a carei folosire adecvata este necesara o perioada mai lunga sau mai scurta de invatare si acomodare. Pe de alta parte nici transportul nu-i floare la ureche, fiind necesar timp si conditii propice. Aliatii nu stau cu avioanele incarcate, gata sa ajunga pe Otopeni, iar considerentele politice pot ingreuna mult chiar si o “simpla” operatie logistica.

Dar dezastrul provine din moralul, de fapt din disolutia acestuia. Prin “moral” se pot intelege multe lucruri, dar in primul rand se intelege dorinta unui popor/armate de a lupta cu inamicul, de nu se da la o parte in fata unei invazii. Iar acest “moral” tine la randul lui de multe alte lucruri: educatia de masa, mandria de face parte dintr-un popor, mentalitatea precum ca lupta noastra este dreapta si binecuvantata de Dumnezeu, increderea in conducerea politica a Tarii, dar mai ales incredere militarilor in lantul de comanda. Germanii au fost eficienti in WW2 nu datorita tehnicii de lupta sau a generalilor ci mai ales datorita calitatii ofiterilor inferiori, a subofiterilor si mai ales a coeziunii trupei, de la nivel de subunitate pana la cel de divizie, care trupa avea mare incredere in comanda, acolo unde de fapt Wehrmachtul a excelat in tot timpul razboiului.

Daca maine mi s-ar propune sa distrug forta militara a Statelor Unite sau a Rusiei, a UK sau Frantei, prima si singura masura pe care as lua-o ar fi sa distrug increderea militarilor in proprii comandanti, iar acest lucru este mai simplu decat ati crede.

Astfel, ar fi suficient sa fac o serie de avansari a unor ofiteri cunoscuti in corp ca fiind mai slabi si mai pupincuristi, a unor generali si amirali slabi si fara coloana vertebrala, ar fi suficient sa cresc peste masura functiile de ofiteri superiori in detrimentul celor pentru ofiteri inferiori, iar mai tarziu a-si continua cu avansarea flagrant de vizibila a unor ofiteri inferiori  posturi (functii) inalte si eliminarea concomitenta din sistem a ofiterilor de valoare si onorabili.

Cel mai probabil, in cativa ani militari se vor prinde cum sta treaba, iar daca acest tip de selectie de cadre ar dura 10 ani, incredere ofiterilor inferiori si a trupei in conducerea armatei s-ar duce dracului si o data cu ea si disciplina, ba mai mult, a-si asigura o conducere de slaba calitate preocupata doar sa-si apere functiile (fiindca se stiu prosti). Atunci cand masa incompetentilor ar atinge un nivel critic (care nivel critic nu-i nici macar foarte mare, de sub 20% din corpul ofiterilor), lucrurile ar merge de la sine: prosti ar avansa alti prosti si tot asa…

Sigur, o astfel de operatiune de demolare a unei forte luptatoare este ceva mai complicata, dar in linii mari asa reduci un organism gata de lupta la o gloata buna de nimic.

Revenind la noi, acesta schema de distrugere este pusa in aplicare inca din primele zile de dupa “revolutie”, cand ministrul apararii a fost numit generalul Militaru, cunoscut in toata armata ca agent al URSS, iar prima lui masura a fost desfiintarea Directiei de Informatii a Armatei…

Din pacate este o istorie care se tot repeta in Armata Romana, dupa Razboiul de Independenta. Astfel Primul Razboi Mondial ne-a prins (desi noi am intrat abia dupa doi ani de lupte) efectiv nepregatiti: trupe neantrenate, foarte slab dotate, dar marele noastru necaz a fost o clasa de ofiteri extrem, extrem de slabi pregatiti si lipsa unei clase de subofiteri bine pragatiti. Iar dezastrele s-au tinut lant, de la o ofensiva subreda peste Carpati, la dezastrele de pe Valea Jiului, Turtucaia sau Bucuresti, batalii care pe langa faptul ca au fost prost pregatite au aratat si calitatea execrabila a conducerii armatei, de la generali la locotenenti…

A trebuit sa suferim cumplit si abia in 1917 am reusit sa ridicam capul, bazandu-ne mai mult pe curajul soldatilor nostri si pe promisiunea Regelui ca va da pamant…

 

Au trecut 20 de ani si a venit un alt razboi mondial, dar Armata Romana a fost handicapata de fix aceleasi necazuri ca si in primul: slab inarmata, importatoare de toate alea inlcusiv munitie, fara industrie si cu o trupa slab pregatita, fara o casta a subofiterilor bine pregatita si respectata, fara ofiteri de valoare, opinia germanilor fiind aici revelatoare: romanii cei mai buni soldati dintre toti aliatii Axei comandati de cei mai slabi ofiteri. Dezastrul s-a vazut.

Astazi nu cunoastem valoarea subofiterilor si ofiterilor inferiori, din punctul meu de vedere ei au valoare si sunt si patrioti, dar de la maior in sus incepe politica, coruptia, nepotismul, etc. Armata este mai dezarmata decat la inceputul celor doua razboaie mondiale, industria nationala de aparare este praf si pulbere, importam toate cele, inclusiv munitie, avem extrem de multi colonei si generali, conducerea armatei este obedienta politicului si corupta, iar pe cale de consecinta moralul Armatei este la pamant, prin asta intelegand ca este foarte probabil ca incredere trupei in lantul de comanda sa fie extrem de scazuta, pentru ca daca noi, din afara sistemului stim ce stim, militari stiu mai multe si le vad in fiecare zi.

In rest festivismul din comunicatele si simpozioanele oficiale este gretos de mincinos de te si intrebi cat de prosti ne cred de ne servesc mereu aceeasi placa.

Dar, in toate acesta, se ascunde un mare pericol.

Astfel in primul si ce de-al doilea razboi mondial Romania a avut toate dezavantajele posibile dar un imens atu: o clasa taraneasca mare, bine structurata, foarte conservatore si care nu a fost foarte influentata de descompunerea morala de la varful societatii romanesti, astfel ca taranul roman (foarte bun soldat) a luptat pentru ca a stiut pentru ce lupta: pamant, in primul razboi, sa-si pastreze pamantul in fata bolsevicilor in ce-al de-al doilea si de aici performanta mult peste premise a Armatei Romane.

Astazi insa acest rezervor de soldati supusi si bine pregatiti moral s-a epuizat. Ba am putea spune ca la tara astazi se munceste mai putin decat in marile orase, in multinationale. Orasenii au devenit mai disciplinati si mai muncitori decat tarani, care tarani si-au pierdut simtul pamantului, si-au pierdut obisnuinta muncii si ori au plecat in strainatate ori s-au dedulcit la ajutoare sociale, betie, etc…

Astfel ca din pacate si ultimul atu al nostru este pierdut si astazi doar o armata profesionista bine echipata si bine pregatita ar putea sa faca diferenta, dublata de o forta de rezerva si ea bine pregatita si dotata, pentru ca razboaiele viitorului vor fi scurte, fiecare marsand cu ce-l prinde declansarea conflictului. Epoca razboiului de masa a apus de mult si odata cu ea ne-am pierdut si noi principalul atu…

Maine nu vom mai avea luxul sa pierdem sute de mii de soldati, sa pierdem batalii, sa avem la dispozite luni de zile pentru refacere, “maine” vom da totul intr-o serie scurta, dar foarte intensa de lupte: trei reprize si cu asta basta.

Ori slabiciunile noastre interne vor aparea precum un far in noapte intr-un astfel de conflict rapid unde va castiga cel mai bine inarmat, cel mai bine pregatit, cel care va putea arunca in lupta imediat un numar rezonabil de soldati foarte bine antrenati, foarte bine dotati si cu un moral beton, moral care sa asigure conducerea armatei ca trupele sale vor lupta, vor executa ordinele.

Pana acum, de-a lungul istoriei, am facut de doua ori aceleasi greseli: odata am castigat (WW1), odata am pierdut, dar ne-am redresat pana la urma (WW2) si acum, a treia oara – in conditii generale mult mai rele decat in trecut – o facem din nou, de zici ca Dumnezeu a luat romanilor darul ratiunii…

Care va fi rezultatul celei de-a treia greseli?! Va fi NATO suficient ca sa poata suplini cumplitele lipsuri si marile probleme interne ale Armatei?! Va fi ca in Irak si Afganistan: noi cu militari si ei cu tehnica (daca mai apucam)?! Dar daca interesele “lor” nu vor chiar coliniare cu interesul nostru national, ce facem atunci?! Daca in 1918 Romania ar fi asteptat ca Aliatii sa-i dea ceea ce vroia, nu mai ajungeam niciodata la harta Romaniei Mari. Atunci am avut cu ce sa ne impunem vointa pe campul de lupta…

Vom avea noroc si a treia oara?

Intrebarea nu este nici retorica si nu se vrea dramatica ci are legatura cu cel de-al doilea articol al zilei, articol in care se poate observa cu ochiul liber cat de “unit” este NATO (“filiala” sa europeana cel putin) in fata unui posibil conflict cu Rusia. Singur – si din punctul meu de vedere – Erdogan a sarit calul dar Alianta ar fi trebuit sa-l dojeneasca nu dar sa-i asigure spatele…

Si noi ne bazam pe europeni intr-o problema de viata si de moarte, fiind de fapt total descoperiti?!

GeorgeGMT

69 de comentarii:

  1. Cam multe reprize vrei @GMT-ule…
    Am mai explicat de cateva ori pe aici care sunt unele „mici” probleme care ne pot face sa muscam podeaua…
    Oricum, o sa aiba unii grija ca noi sa aparem in ochii opiniei publice pe post de atacatori… si la fel cum se pune acum problema Turciei, la fel se va pune si la noi problema….

  2. Asta cu 3 reprize e versiunea optimistica. Probabil ca va fii una scurta la inceput, asa de rezolvat tehnica militara tip 12. Adica 12 avioane, vehicole blindate, elicoptere, samd. Dupa care o runda de final f scurta timp in care segmentul populatiei care teoretic ar constitui fondul de recrutare ar da o batalie fioroasa pe facebook, twitter, whatsup, etc pa la ultimul metru de fibra optica. Timp in care se vor discuta probleme aprinse despre cam ce exact este Romania, si daca ii reprezinta sau se pot reprofila. Cum se pot salva cainii de sub blindatele nepasatoare. Sau daca rusii vin cu provizii noi pt magazinele de etnobotanice ca asta cu sarile de baie trase pe nas e deja banal. Si dupa care rusii se vor intalni cu prietenii lor sarbi si unguri, iar comunitatea internationala va fii indignata rau, o sa ii porcaiasca pe la colturi, le taie legumele iara la rusi, mai gasesc iara niste miliardari sa ii treaca pe lista neagra, din asta. Iar dupa inca vreo 2 ani o sa le treaca. The end.

  3. Am mai scris: uitati-va cine a luptat in Ucraina si o sa vedeti cine o sa lupte si in Romania.
    1. Batalioanele de voluntari – adica niste bajeti care s-au strans intr-o carciuma si au decis ca EI o sa scape tara de rusi
    2. Garda Nationala – aia erau tinerii care au luptat/demonstrat pe Euromaidan si care au fost luati efectiv cu autobuzele din piata si dusi sa ii anteneze 3 saptamini, dupa care pe linia frontului.
    Asa si la noi …

    Asa ca armata noastra este o mare teapa, la fel ca si scoala, la fel ca si sanatatea. O gramada de oameni care stau pe spinarea „contribuabilului” si ii sifoneaza banii fara sa ofere nimic de calitate in schimb.

    • De ce crezi ca nu s-au gandit si la asta, se lucreaza de mult pt. Romania nu au neglijat si aceasta psibilitate.

      Reciteste articolul si ai sa intelegi printr-o singura miscare au anihilat armata, posibili voluntari si cred ca incerca sa anihileze si miscarile US in Romania (industria de aparare si importurile acolo este cheia).

    • Foarte interesant contrastul intre imaginea armatei din Ucraina care era dezarmata de niste mosnegi/betivi si batalioanele de voluntari care luptau cu ce apucau. Sunt total de acord cu ceea ce ai spus, dar evident mai exista si ceva exceptii prin armata romana.

  4. Dotarea insuficienta cu tehnica a fortelor armate are si o latura pozitiva – ridici bratele a la France si apoi sezi bland si vezi ce se intampla. Ca doar n-o sa puste oamenii pe strada si nu o sa-i scoata pe vasluieni cu forta din crasme. ? A mai trecut Romania prin perioade de ocupatie si s-au creionat doua modele: ori romanii au platit bir (de unde bre bir in 2016? N-avem bani de pensii), fie ii civilizezi si construiesti una-alta. Deci vai de capul aluia care cucereste o tara care nu se poate guverna nici macar singura. ?

    • Nu cred ca o sa isi faca rusii procese de constiinta ca nu avem bani de pensii, sau nu o sa ai ce manca…, o sa aibe trupele din loc in loc, si noi bastinasii, os a traim din ce apucam ( sau murim) pentru ei nu o sa fie nici o problema.
      Poate chiar ne inregimenteaza sa muncim pe campuri la zarzavaturi, drept plata la daunele cauzate de sustinerea embargoului.

  5. Bravo. Un articol in care nu se ascund lucrurile sub pres sau sub fals patriotism gen nu zice de rau contra Armatei ca nu esti patriot ci tradator. O sa apara si baieti din acestia cat de curand. Sau vreun militar cu musca pe caciula. Nu ma astept ca Motoc sa citeasca ceva de pe site sau sa stie deexistenta lui. Lumina lui vine din tableta si pdfurile pe care le recita. Daca astia dau si transportoarele 100% la import pt comisioane, atunci cu tot riscul de a veni SRI la usa, tot o zic: ministrul impreuna cu toti ofiterii superiori de la maior in sus activi si in rezerva ar trebui acuzati de tradare si bagati pe viata la bulau. Sa faca Venetie din tot teritoriul Romaniei, sa sape de sa le sara ochii. Acum astept pe inima de pisica sa zica ca-s ala de execut oameni desi eu vreau sa-i vad la tarnacop si cazma la Siret Baragan.

  6. Draga GMT,
    Perfect adevarat. Un articol excelent. La vf. oare de ce nu se vad lucrurile la fel? La MApN de ce nu se gandeste la fel? Chiar nu are nimeni constiinta la varful ministerelor? D-zeu sa-i ierte pe ticalosii astia care ne conduc si care nu au un strop de patriotism…..

  7. Ghenovici Florin

    Totusi trebuie sa recunoastem ca desi nepregatita in 1916 si 1940 armata romna era mult mai bine dotata decat acum. Iar armamentul achizitionat desi nu era mult macar era nou! Acum este mult mai rau ca atunci. In cazul unui razboi probabil ca numai adevaratii patrioti vor face ceva caci armata noastra se va dezintegra in cateva zile daca nu ore.

  8. Un articol excelent , clar si concis . Cu un lucru nu prea as fi de acord si anume ca in caz de ceva romanu’ nu ar sari la bataie . Ca ai nostri tinerei la 20 de ani sunt cu burta si mintea in pantaloni ( cea mai mare parte ) este adevarat . Dar m-am uitat ce sa intamplat dupa incendiul ala nenorocit din club cand aceiasi copii au dat jos un guvern si parca parca as mai avea o speranta . In rest totul adevarat , suntem in kkt pana in gat privind inzestrarea , imprtam pulberi avem 12 avioane , 2 copai vechi si ceva Ak-uri . Mai deunazi prezidentu Poloniei zicea ca ar mai lua vreo 150 de avioane , asa ca sa fie ei siguri . Al nostru prezident si CDT. suprem probabill ca urmareste cu interes situatia si analizeaza .

    • SI acum mor copii prin spitale. Nu se stie de ce.
      Nimeni nu zice nimic.
      Da ma rog e vorba despre copii [prea mici ca sa frecventeze carciumioe si sa asculte muzica mai „progresiva”

      Cat despre cum ar sari ei la bataie .. cauta sa vezi reactii opri de cate ori se dicuta ceva despre un stagiu militar …

  9. GMT ule

    mai tine minte ca in ziua de azi … clasa taraneasca este imbatranita. Cu cine vrei sa faci razbel? Cu aia de 60-70 de ani?!

    Si ar mai fi o cestie : pentru ce sa munceasca? Tu te duci la seviciu asa de placere si la sfarsit de luna te multumesti ca nu iti da la un scuopat intre ochi?
    Ca asta este de multe pri soarta taranului „puturos ” – a cheltuit N ca sa insa infiinteze cultura (samanta, arataura , ingrasaminte) , a mai dat cu sapa (ca pesticiidu costa cam mult!) a strans recolta si vine jmeckeru si ii zice N-x . Adica taranu nu isi scotea nici banii pe care ii investise in regatirea recoltei nu zic munca depusa !!!!SI atunci taranu a bagat in hamabr si a asteptata . A mai bagat banii intr-o recolta… si iar a primit o oferta in batjocura.. A bagat iar recolta in hamnar … si a observat ca are de acu in hamabr 4 pisici nu 1 dar cu taiate astea 4 are ceva soareci cam grasi ,, Asa ca a zis „mai bine parloaga ca e mai ieftin”
    Sau na alti puturosi .. jud Botosani. Cerl putin din 1920 aici se cultiva masiv sfecla de zahar. S=a inchis gabrica de la Bucecea .. basta . (stiu povesti ale unora care erau din zona. Tarani de langa Saveni … Toanna duceau sfecla la fabrica , cand terminau de adus se duceau cu recipisele la casa primeau banu cinstitsi apoi treceau la contracte. „bun si la anu cate pogoane de sgecala vrei sa cultivi? Ai nevoie d eun credit? Semneaza si ia bonu ptr samanta!” Totu cinstit, totu pe fata , sa cultyive taranu sfecal era o cestuie „sigura” … DIpa 90 au inceput procariile – taranu amanat cu plata, apoi scazut productia de zahar, mai putina sfecla. Acum ce vrei? Sa cultibve sfecla ptr ce? Sa cultive porumb? Pai face si porumb insa e un insa – in late parti se face mai bine! Asa c alsa terenu in pace ca boziile nu trenuiesc ingrijite ..)

    • ce ar putea sa faca fiecare taran https://youtu.be/6Viwwetf0gU
      Unde mai pui ca ar putea fi folosite si ca arme impotriva agresorului rus care sta la pinda sa zmulga bogatiile romanesti. Sa ne imaginam cinci milioane de asemenea aparate, sa ne imaginam ca fiecare roman ar avea asa ceva si ar fi lansate cind vin agresorii!

      • Sfarsitu’ ie* glorios… 🙂
        La noi o sa fie versiunea cu coasa / toporu’ aerotransportabil/a…
        La cat o sa fie litru de benzina cand vin agrisorii*… mai bine o furca, un topor ceva…

      • In primul rand videoul asta le da idei celor care taie „fara numar” din padurile noastre. Adica sa vina padurarul si sa incerce sa prinda sau amendeze drona 🙂
        In al doilea rand „drujba” inseamna „prietenie” daca nu gresec… deci inseamna sa-i primim cu prietenie 🙂

  10. Problema este destul de spinoasa, tehnica militara nema ( nu ce ar trebui si in ce cantitati ar trebui), corpul ofiteresc nu stiu cat de bine este pregatit… la nivel de generali, este foarte posibil sa fie multi avansati pe alte criterii. Si sa avem super o tehnica militara si acesta ultima slabiciune ar fi fatala pentru deznodamantul luptei,

  11. Problema mare nu e neaparat ca am ajuns unde am ajuns…..a cata oara oare!?…… insa faptul ca ne opunem din rasputeri sa nu ne depasim conditia, ne omoara cel mai rau!

    Voi va imaginati ca de fiecare data cand cineva a incearcat sa faca ceva, sa schimbe mentalitatea sau starea asta de fapt, ori l-au tras pe linie moarta, ori a ajuns impuscat si ingropat intre patru scanduri ca un caine? 🙁 Si asta doar in istoria relativ recenta!

    Pare ca suntem blestemati sa nu invatam niciodata din propriile noastre greseli si sa retraim istoria cu un patos nebun! Pacat….

    • Constientizam deja ca trebuie sa fim uniti in fata pericolului… ceea ce reprezinta totusi un pas destul de mare…
      Pita aia cu sare a stat intotdeauna in bratele unui roman bine intentionat… poate si asta este una din cauze… si la fel de bine un aspect pozitiv si incarcat de semnificatii adanci…

  12. Foarte bine zis George.Esti cam optimist daca crezi ca se incepe de la maior in sus…Se incepe de la slt. si se tine…Am cunoscut si ofiteri foarte buni,ofiteri care sa inspire,adevarati lideri.Am cunoscut si multi subofiteri si maistri militari foarte bine pregatiti.Tehnica asta antica inca „mai merge” in primul rand datorita lor.De regula cei care aleg cariera militara din pasiune si un pic de patriotism sunt oameni pe care poti sa-i urmezi in lupta.Chestia e ca doar foarte putini din ei ajung unde merita.Daca nu esti cu turma esti impotriva ei…principiile nu mai au valoare,valoare are gradul si functia lu taicatu sau a altor rude,abilitatile nu mai conteaza,conteaza abilitatea de a te baga sub pielea comandantului,etc..Oare in caz de vreun conflict cati ofiteri combatanti am avea si cati de „stat”(in spatele liniilor) major am avea??

    • Adacadabrant nea Roncea asta .

      • pai e o postare pe facebook, nu cred ca a vrut sa scrie un articol. oricum daca doar jumate din ce scrie acolo e adevarat…

        si inca ceva: daca te plimbi printr-un fost parc industrial din Romania, si te uiti in jur… si mai citesti o data articolul–postarea… hm…

        in orasul meu, a cumparat unu o fabrica ( nu roman, fireste), apoi a vandut o sectie din fabrica aia altora, la un pret de 10 ori mai mare decat a dat pe toata fabrica, fara sa investeasca nimica…
        acu… jumate din oras e prin tari straine…

        • A vrutr sa scrie un articol
          L-a scris .
          crede-ma il cam „cunosc” . Si nu ca ma laud insa Ronxccea de la mine a citit de Take Ionescu si Dumanul natural! (avea rubrica la ZIua)

          • ok, dar ce a scris acolo e pe bune?

            • Dumnezeu stie…

              Roncea are fixurile lui . Acica daca te simpatizeaza .. stii poa gluma aia cu critiova de teatru pozitova ” a fots un succes,. Sala er pe jumatate plina” si cea negativa ” cdere titala sala era pe jumatate goala!”
              Ininte il simptiza pe Gtzastsein. Accum nu.
              A scirs Davai ceas davai Traian. Acu il s[urca pe Traian …
              Cunoaste niste nume – il cred. Insa are si niste fixuri – evreii, Ortodx=legionar =Capitanul (ziua in care va pricepe ca Legiunea nu este iubita in SUA va fi graioznica ptr el!) si in gnl mereu indignat (sau oprefacutr idniganat). Nu prea stie istoria . nu vrea s afake, prefera sa toe in loc sa se informeze si sa se gandeasca.. Acum zbiara ca nkiste evrei au profitat .. insa te asigir ca acum 25 de ani cestia asta nu ii trcea prin cap (ca vor prfoita!)
              Inca unu acre ar fi fots un prpahandiots perfect (nascut in 1952 am avut neplacerea sa vaz cativa „oerfecti”. Nu chiar cretini, ba relativ inteligenti, culipsusir la ionfromatii despre ce combateau si extrem de agresivi)

              Oricum a „cazut” mult de la linia 3a a ziarismului (dinati seniorii : Paller, Bacanu, apoi vedetele gen Roxana Iordache si sotii Serbavescu si apoi bveea si Roncea) la afara din sistem

              • io nu stiu ce-i mai dau unii inainte cu legiunea, capitanul samd… aia a fost, e trecut, unii au fost patrioti, altii nu… fratele lu bunicu-meu a refuzat sa impuste niste evrei ( era jandarm) intr-o noapte… ca pe vremea aia, legionarii aveau un minister de interne paralel si dadeau ordine – asta pe un camp de langa Ceanu Mare, mai multe nu stiu… si din cauza asta s-a trezit dupa o saptamana pe frontul de est prima linie si a cazut prizonier in urmatoarea saptamana…( ca asta habar nu avea el de lupta pe front) numai el stie cum a supravietuit, s-a intors acasa… le dadeau rusii sa manance inainte de eliberare niste chestii pe care le puneau in mancare, de se umflau saracii, sa vada lumea cat de bine si cat de grasi se intorc… au murit pe capete f. multi din cauza asta, in tara fiind… de al meu neam s-a indragostit o doctorita de acolo si i-a zis sa nu manance decat paine si apa, doua luni ineinte de eliberare, asta le-a spus si ortacilor lui, s-a aflat si doctorita a patit-o au mutat-o si nu a mai stiut nimica de ea… sper sa nu mai traim vremuri dinalea, ca au fost cumplite! dar roata istoriei e intoarsa de toti tampitii si invariabil apare ciclicitatea asta… pana ce mama natura o sa se scuture de rasa asta imbecila ( la inceput au fost dinozaurii, acum sunt oamenii, cine stie ce o sa fie dupa noi; poate niste microbi dragutzi 🙂 )

              • Raster

                ptr un anum gen de mimti )somple da cu mai mult de 8 clase) totu se invarte in jurul „comunismului”.
                A fots i,potriva comunistioolor apai era BUN! De ex Legiunea … Ca asa se ‘aranjeaza” cu mulat lume (americanii printre primii) n nu ii doare capu’ ca „se stie” FDR era comunist!

  13. Cu avioane, fie iele invizibille și de generația ics, și altă „tehnică de luptă modernă” nu poți ocupa un ținut, o țară; trebuie soldați pe jos.
    Pînă una alta se moare tot de plumb și explozie.
    Cu calculatorul, fie iel codat pe nu-știu cîte linii, ie greu să lovești în moalele capului pe unu ce nu doarme.
    Încă n-am văzut e-ce-emuri care să bruieze ochiul, să ia auzul, să blegească brațul sau să taie voința.
    Cum se scria în articol, forța unei armate, a unei cete, nu stă în puterea fiecăruia ci în felul de-a ști să se lupte împreună.
    Artileria, fie-i țărîna ușoară, au închis Reșița, s-a dovedit chiar în zilele noastre ieste, și va fi mulți ani de zile, „the biggest killer”.
    Omul nu-i așa deștept cum uneori ie lăsat să creadă. N-a inventat nimic! totul ie copiat după natură: electricitate, magnetism, foc…
    În rest, păzește-Mă de prieteni că de dușmani știu să mă păzesc singur.

    • un articol exagerat de PESIMIST suntem in NATO si da la nevoie Big Brother ne apara ar trebui sa fim cei mai optimisti,niciodata nu am fost atat de aparati de amenintarea Rusa.Si sofisme de genul(in caz de razboi nu ne va ajuta nimeni sunt pure sofisme).ozi buna!

    • Oi fi io soldat neinstruit, de fapt caporal făcut la apelul bocancilor, da mi se pare c-ar trebui să ne uităm prin ogradă ce avem, ce-am putea avea, dar mai ales ce putem face cu ce avem. Un om deștept face ce poate nu ceea ce vrea (vorbă din bătrîni). Avem pilda finlandezilor iar mai în zilele noastre pilda Hezbolah.
      N-ai rachete anti-tanc generația ics, nu-i bai, un baraj de artilerie scoate cel puțin din luptă orice tanc (studiu american).
      N-ai avioane ultima generație, făcute în țară că altfel fluieri în drîmbă după piese de schimb la o adică, vezi Iran, faci cumva să le dai jos. Senzorii nu-s alții decît acu mai bine de 50 de ani(1). Motoarele de rachetă așișderea.

      (1) Ne-am pomenit într-o zi cu cei de la LeCroy să ne prezinte ultima generație de osciloscoape profeșionăls. Maus, uindăus, maicrosoft ofis, internet, ecran mare, șamd. Cînd credeau că ne-au dat gata, îi întreabă-un coleg ce-i nou la sistemul de achiziție a datelor, senzori dacă vreți. După ce-au încercat s-o dea la cotit cu noile apgreituri, și după ce întrebarea s-a repetat, au răspuns cu juma de voce că nu-i nou nimic, adică pe româește: aceieași Mărie cu altă pălărie.
      Oare nu-i la fel în armament? Oare nu-i cea mai bănoasă afacere? Oare nu vînd aceiași mîrțoagă ca cal de curse?

  14. Armata română este condusă de un ministru civil împreună cu niște consilieri tot civili care au in principal interese și scopuri de partid sau alianță politică. Câțiva miniștri și șefi ai structurilor din așazisa apărare, cu președintele țării, primul ministru și câțiva miniștri compun CSAT și decid în tot ce ține de armată și apărare. Competențele acestora în probleme de apărare sunt de regulă nule ( chiar dacă teoretic primesc consiliere pe aceste probleme). Sigurul ofițer activ din această structură determinantă pentru apărare este șeful SMG, om care se subordonează nemijlocit ministrului apărării și consilierilor mai puțin buni generalii și coloneii armatei române nu pot decât să execute ordinele primite. Bineînțeles că atunci când acestea nefavorabile armatei/țării în planul apărării ori sunt contrare regulamentelor și legilor militare ori convingerilor acestora au la îndemână demisia, dar asta doar la pace.
    Demisia este utilizată și in viața civilă doar că dacă un civil se poate angaja la o altă firmă un militar demisionat și-a încheiat cariera, mai poate mai sunt căutați.

  15. In caz de razboi, noi cei trecuti de 30 sau 40 de ani ar trebui sa fim in linia intai, indiferent ca avem armament modern sau nu. Nu trebuie sa sacrificam tineretul pe altarul neputintei noastre de a avea o armata moderna.

    • Daca ma uit la poza mneavaostra sunteti cu mult trecut de 40 de ani!
      Pia in aparare pozitie fixa facetui fata (din lisa de viteza la fuga si suplete ptr salturi!) cu ochelarii potriviti !
      In ce ma proveste (64, stant , 5 medicamante inima seara, chior , sa nu ami reduncosc si altele a piot cafica doar ca cdt plution de executie ..
      Cat despre neputinta de a avea o armata moderna ce ar fi sa discutati cu ala de pe Capitalism pe paione? Capitaliostui lu peste prajit care zicea ca el bu vrea sa plateasca impozit si injura poppirul roman, si care azi dupa amrio „suuccesuri”: capitalistice se pare ca a emigrat in UK . Sunt curis p0e ce pRost – mop sau masina de gunoi?!

      • Sunt destui oameni trecuti de 30 de ani care in caz de razboi ar putea fi chemati la arme. Doar nu credeai ca te-ar mobiliza chiar pe dumneata la 64 de ani? Totusi raman la parerea ca nu ar trebui mobilizati tinerii, mai ales cei sub 25 de ani. De ce sa le sacrificam tineretea sau chiar viata? In plus ar fi nedrept sa fie trimisi in linia intai fara armament modern si suficient. Lasa, mai bine sa mergem noi astia trecuti de prima tinerete, cu sau fara armament modern. Iar ce face Giurgea putin imi pasa.

  16. De unde obsesia rusilor pt. transportoarele noastre si anihilarea lor?. Unele din primele incercari de anihilare a lor a fost prin importul de munitie, evident cineva uitase ca noi produceam 14.5mm. (Acum se incearca fortarea importului si deci a eliminarii productiei precum si probabil „blocarea” pe termen lung a oricaror fonduri astfel incat sa nu fie disponibile pt. AA – daca se cumpara Saur2+ (sau finantarea TBT) ar fi bani si pt. AA care oricum trebuie favorizata).

    O posibila explicatie ar fi ca se dorea lichidarea capacitatilor astfel incat la momentul oportun APC-ul nu mai poate asigura suportul soldatilor. Cum utilitatea unui APC de a oprii/respinge o posibila invazie a Rusiei este foarte limitata (acolo ai nevoie de AA, drone in sens larg, artilerie in sens lag, comunicatii) inseamna ca ei urmaresc altceva.
    In ce fel de conflict conteaza suportul oferit de APC soldatilor?. Cum abilitatea de a oprii/respinge o posibila invazie a Rusiei este foarte limitata, raman 2 tipuri de conflict:
    1. „Hibrid” care sa implice atacarea din exterior cu omuleti verzi (gen Ucraina – putin probabil acum);
    2. Tot hibrid dar care sa implice un conflict intereetnic (ajutat din exterior).

    Cum sugestia ruseasca este sa importam transportoare, cel mai posibil, pe acest segment cea mai probabila este situatia a doua deoarece nimeni nu s-ar implica intr-un astfel de conflict fiind o problema interna a tarii respective deci foarte posibil sa ramanii fara repararea/piese pt. transportoare. Mai adaugi si ceva manipulare gen: romanii masacreaza minoritatile si absolut nimeni nu o sa iti mai trimita/repare nimic de frica sa nu fie asociat cu asa „grozavie”. Asta se apica si la munitie si componentele pt. ea si in cateva saptamanii armata roamana s-ar putea sa arunce cu pietre… adica va ramane doar optiune „diplomatica”, acceptati ce vi se cere.

    Posibil sa gresesc alte interpretari ar fi interesante.

  17. n-am mai scris de ceva vreme, dar va invit sa cititi pe mapn.ro, CV -urile cadrelor de comanda, o sa vedeti ca toti au experienta de lupta in teatre de operatiuni si majoritatea e scolita afara.
    daca cineva are frustrari, tin sa-l asigur ca baietii astia de azi, cati or fi, bat oricand armata de apv-isti frustrati ai lui Ceausescu.
    si ca sa vedeti ca nu bat campii, pot sa va amintesc, acelora care nu au mai calcat intr-o unitate minlitara de 10 ani, ca nu stam chiar asa te prost
    exemplific:
    1. avem un sistem foarte performant de transmisiuni, prima cerinta a NATO
    2. avem probabil printre cele mai eficiente trupe de cercetare diversiune, culegere de informatii din Europa
    3 avem circa 250.000, arhisuficienti, militari care au facut teatru de operatiuni in ultimii 15 ani, stati cuminti, pe apv-isti lui Ceasca nu-i cheama nimeni la razboi, azi se poarta cu profesionisti
    4 dotarea armatei nu e inferioara Rusiei, si ca sa nu mai batem campii, Rusia nu va ataca o tara NATO, ca nu are cu ce si ca sa nu las loc de interpretate va invit sa vedeti dotarea ciolovecilor
    5 avem radare performate cum rusii nici nu viseaza
    6 in caz de criza 20 de f 22 , care pot veni in maxim 24 ore la o distanta convenabila sunt o forta de descurajare eficienta, si daca va uitati ce face cu noi unchiul SAM e doar ce are nevoie de la noi :
    – infrastructura de cercetare
    – trupe teribil de bine pregatite in culegere de informatii
    – radare , baze aeriene compatibile
    – un minim de dotare pana cand „vine cavaleria”

    paralela cu 1916 si 1941 nu sta in picioare pentru ca modul de a purta razboaie s-a schimbat

    ps

    George, cu tot respectul pentru ce faci aici si cred ca in primul rand faci educatie de nota 10, te rog spune public ce poti sa-i reprosezi profesional D-lui General Ciuca?

    pps

    da …avem o clasa politica jalnica, dar asta nu e vina armatei, asa ca va rog..nu o blamati…daca va fi nevoie va fi la inaltime, dar sincer…nu cred ca va fi nevoie, Rusia e la pamant tehnologic, economic si moral…un decalaj de cel putin 30 de ani fata de lumea civilizata si…si …atat

    • „3. avem circa 250.000, arhisuficienti, militari care au facut teatru de operatiuni in ultimii 15 ani, stati cuminti, pe apv-isti lui Ceasca nu-i cheama nimeni la razboi, azi se poarta cu profesionisti…”

      In 2013 se ajunsese cam la 30 000+ reprezentand (prin comparatie) cam trei sferturi din militarii combatanti ce-i aveam in urma cu 3 ani in Armata Romana.

      Acei 250 000 probabil i-ai calculat pe principiul „2 la primarie, 2 la prefectura…” Da, sunt multi cu mai multe tururi in TO…dar calculandu-i individual, ala e numarul, pe care ti l-am dat eu.

    • D-lui general Ciuca?! Nimic…

    • @dacia felix…
      Intrebare:
      – câți militari are ÎN TOTAL Armata României?
      Eu știam de un max. 75.000! Nu toate funcțiile sunt ocupate, deficitul de personal este destul de mare, așa că 70.000 de militari s-ar apropia de adevăr. Din cei 70k, cca. 45 k sunt la Forțele terestre, care au dus greul prin Shitbackistan, Iraqistan, Bosnia, Kosovo, Angola, etc…
      Au mai fost ceva misiuni și ale Forțelor Aeriene, niște omleturi de la CLI, niște gruprui de FOS, în fine, mărunțiș, ca și număr de militari vreau să spun…
      În 2009, cînd s-a terminat misiunea din Iraqistan, onor menestrelul de serviciu la acea vreme, scria pe o diplomă că aprox. 9000 de militari au trecut p-acolo() cifră rotunjită-n sus), și dacă te uiți atent, batalioanele care au fost in Iraq, au fost rotite și în Afghanistan…
      So, cum ți-au ieșit ție 250k de militari care au trecut prin teatrele de operații??? Nu de alta, dar ne facem de râs p-acilea…
      Părerea mea, hâc…

    • Ați împărțit armata în două deși toți cei ce conduc acum structurile militare cu grad de colonel sau general au facut școlile militare inainte de 89.
      O fi sistemul de transmisiuni performant dar nu câștigi bătălii doar cu transmisiunile.
      De ce or fi ai nostri cercetași cei mai buni in lipsa dotărilor și antrenamentelor.
      De unde ați scos 250.000 de oameni în teatre de operații, chiar dacă ați vrut să spuneți 25.000 tot sunt mulți pentru că majoritatea au avut misiuni succesive.
      Experiența din teatrele de operații este doar la nivel pluton/ companie/batalion și aceea parțială, inamicii din teatrele la care au participat românii nu aveau aviație, tancuri, artilerie. La nivel operativ și strategic nu avem prea multi oameni pregătiți.
      Dotarea actuală a armatei este deficitară la multe capitole, mai ales la anumite arme ca aviația și marina și acest lucru o face vulnerabilă iar la ceea ce avem lipsesc consumabilele necesare pentru o situație de război.
      Citiți legislația privind mobilizarea și starea de război și vedeți din cine se compune rezerva operativă.
      Cei cu stagiul militar satisfăcut sunt foarte puțini iar parte din ei fie nu vor fi în țară, fie au trecut în timp alte structuri de apărare decât MApN și vor fi mobilizați la acele structuri conform legislației actuale . A incorpora și instrui oameni fără serviciul militar durează minim 2-3 luni la nivel soldat și mult mai mult pentru alte nivele.
      Referitor la unchiul SAM puțin probabil să vedem o reacție în 24 de ore.
      Defetismul este periculos dar la fel este și încrederea exagerată și nefondată pe realitate.

    • @dacia felix
      „4 dotarea armatei nu e inferioara Rusiei”

      Wow. 🙂

      „paralela cu 1916 si 1941 nu sta in picioare pentru ca modul de a purta razboaie s-a schimbat”

      Principiile au ramas aceleasi.

    • @dacia felix
      Sa ai un moral bun si sa fii hotarat sa-ti aperi tara e laudabil.
      Sa aberezi despre superradare si sute de mii de militari cu experienta in teatre nu e bine.
      Sa te bazezi doar pe aliati, ca vin sa ne scoata din cacat, iar nu e bine, mai ales ca ne-am mai fript in istorie cu garantiile de securitate ale marilor puteri.
      Sa te umfli in pene ca veti rezolva voi cu superarmata nedotata toate razboaiele si nu nu va fi nevoie de rezervisti e de-a dreptul prostesc.
      Sa acuzi de defetism pe altii care isi pun intrebari nu e corect.
      Cauta pe internet si vezi ce inseamna defetism.
      Pune mana pe cartea de istorie sa vezi cum ne-au lasat balta aliatii cu alte ocazii.

      • Sa nu mai zic ca aliatii ar trebui sa aiba unde sa debarce (avion, ten, camion, bampor)
        Adica ca tu sa rezisti ceva timp

        Da inFelix ala e doar propagandist. auzi la el 250.000!!!

    • @dacia felix: daca e sa fim impartiali, oare puteti pune un link la fel cu astea de sus in care e vorba de o companie cu capital majoritar romanesc? da’ nu de software. de hardware.

      spasiba

    • Cum zice si raster mai jos, suntem buni la software, UAV-uri, MAV-uri etc, dar nu existam deloc in domenii „materiale” ca sa le spun asa, adica hardware. Fiindca acolo trebuie bani multi pentru a pune pe picioare o fabrica dpdv fizic insa fabrica respectiva va depinde de legaturile sale cu alte fabrici si fabricute care ar trebui sa produca subansamble, compozite, etc… iar acolo e marea problema, o asemenea „industrie pe orizontala” cum ii spune GMT-ul exista cu adevarat doar in tari gen SUA, Germania, Coreea de Sud, Japonia, si cu indulgenta, China si Singapore, desi deja astia sunt pe palierul II fiindca isi importa diverse lucruri din tarile primului grup enumerat.

      Sa presupunem ca in .ro vrei sa produci ceva cat de cat mai complex… un avion cu reactie, o fregata, un submarin, o racheta, un radar sau… un laptop 🙂 Cat la suta din componente vor fi fabricate cu adevarat in Romania si cat la suta vor fi de import?

      Producem telefoane smart si altele, mai demult Flamingo producea PC-uri, insa una e sa faci project management si vanzari la tine in tara dar sa importi ecran lcd, microprocesor, placa cu circuite, acumulatori etc din strainatate si total alta e sa le faci in tara in diverse fabricute din Oradea, Baia Mare, Craiova si Bacau.

      Daca extrapolam telefonul mobil la avion, submarin, radar, satelit etc… o sa vedem ca nu degeaba nu „produce” Romania asa ceva, dar si ca e cam imposibil sa o facem, decat sa importi 90% din componente (presupunand ca ti le vinde cineva pe toate) si apoi sa ai probleme la integrare, mai bine importi direct tot produsul.

      Una e sa scrii programe folosind o cladire de birouri inchiriata in Brasov, calculatoare de import la 1 000 euro bucata si sclavi platiti cu 4 000 de lei, si total alta e sa produci, sa zicem, un portavion.

      http://www.startupcafe.ro/stiri-finantari-20916955-opinie-are-romania-scena-startupurilor-tehnologie-succes-desi-pepiniera-programatori-buni.htm

      • deja tot mai multe componente, atat auto dar si aeronautice, sunt fabricate la noi in tara pentru a fi exportate si asamblate la beneficiar, care ia partea leului, noi fiind mai mult subcontractori pe subansamble.

      • @Marius Z da dar fata de nivelul cerut pentru a – produce -, ad literam, in tara un obiect complex (avion supersonic, submarin, satelit) suntem la ani lumina.

        Intr-adevar in ultimii 10-15 ani au aparut ca ciupercile sute de companii care produc in special pentru industria auto, am prieteni care lucreaza sau chiar sunt sefi de departamente in asemenea companii, ce se face acolo e foarte bine, se trimite chiar si la export etc. Insa eu zic ca (virgula) catalizatorul acestui fenomen a fost Dacia Pitesti, daca fabrica aia murea sau producea in continuare modele 1310 cu alta vopsea, lucrurile astea nu se intamplau.

        Imaginati-va cum ar fi fost sa avem in tara 5 uzine gen „Dacia”, cate sute de firme ar fi aparut pe langa ele sa produca componente.

        Insa de la productia de piese frezate, forjate etc, proiectare de baza, subansamble gen casete de directii, tevi etc pana la productia unui obiect complex (sa zicem avion de pasageri) e o cale foarte mare.

        In Romania nu prea producem lucruri complexe, hardware, asta fiind unul de motivele datorita carora tragem cu dintii de productia de elicoptere la Brasov si de ce nu, productia TAB-ului in tara si a unor corvete pe viitor, etc. Asta e nivelul maxim la care putem ajunge deceniul asta.

        Aici pe blog comentatorii care trag la extreme sunt ori aia care vin cu reinvierea IAR-95, lucru pe care l-am combatut cu argumente oriunde il vedeam scris, ori aia care spun ca ar trebui sa importam la cheie TAB-uri si chiar autocamioane sau autoturisme de teren pt armata.

        Ambele extreme sunt gresite, prima este imposibil de realizat tehnic iar a doua e sinucidere economica si aducerea tarii la nivel Bangladesh (adica fabrici de slapi si de haine).

        De asta combat ambele extreme, si nu cu injuraturi sau epitete ci cu date si exemple. Nu cred ca dobra.horia sau BogdanTM sunt rau intentionati, doar ca trebuie sa li se arate ca ideile lor nu sunt realiste sau bune, altfel daca nu zice nimeni nimic ideile alea gresite prind aripi, blogul e citit de zeci de mii de oameni si ne trezim cu demonstratii in Bucuresti ca „vrem fabrica de F-22 la Craiova”, sau mai rau, „sa se importe autobuze din Bulgaria”.

        • @sorin2 : plecaciuni la ce ai scris! nici statul nu te ajuta cu nimic daca nu ai pile sau mai stiu eu ce, nu neaparat ca e vreo conspiratie generala ( alea is la obiect si la un nivel mult mai ridicat), insa in administratie sunt (inca) prea multi care nu stiu ce inseamna sa faci ceva, stiu doar sa „creeze” – cum a zis ala din rep. Ploiesti– orice altceva decat plusvaloare, eficienta sau randament!

          pentru doi pulifrici de rulmentzi din China de cativa usd bucata ( deh aia nemtzesti sau englezesti costau de cateva zeci de ori mai mult) trebe numar eori ( sai ceva timp pana il primesti), nus cate formulare completate, trimis poza cu boletinu’ samd samd samd cand dracului o sa vina oameni cu gandire inclinata spre eficienta in sistem? asta-i ca aia, mai demult, demult( dupa 89) cand mi-am facut si io pasaport sa ma duc la muzeu’ tehnicii din Munchen printre altele ,ma intreaba cucoana de la pasapoarte, ca la ce-mi trebe? sa mi-l bag in c… am vrut sa zic, da i-am raspuns doar ca s-ar putea sa imi trebuiasca. noa, astia suntem astia defilam… nu s-a schimbat nimic.

    • inFelix

      ca cum sa iti zic – matele ce alcautatir sau lat dispozitiv folosesti? Romanesc cumva?
      Sau crwezi ca internetu si fosftui e totu? Adica mananci biti si te caci in display sau iti trebe macar niste mamaliga (apa, malai, oala, foc) si o cacastoare?!

      Iniante sa incerci sa ripostezi baga ma la cap : eu am fost operator calculator si progrmatoir! Si am lucrat pe un calculator din 1974! Asa ca stiu ce zic ca claculatorul nu poti sa il manci, sa il f@@i sau sa te caci in el. Cel mult de pe un 256 puteam scoate o poarta sa atipesc in tura 3 (bagam ce era de bagat si lasam sa macine. Dimineata dadeam durmu la listare.)

  18. Ne trebuie avioane F16 e o solutie fiabila ; dar noi ; nu second 🙂 ; iar in privinta fregatelor ar trebui alocati bani necesari ; ma intreb iar cumparam second pe fregate ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *