2024 pe final de… mandat

Si desi – dupa executia bugetara din 2023 – 2024 nu parea un an iesit din comun dpdv al inzestrarii Armatei Romane, pana acum a fost ceva deosebit similar perioadei 2017 (sistemele Patriot) – 2019 (HIMARS). Evident ca perla coroanei anului 2024 este semnarea contractului pentru primele 32 de aparate de generatia a V-a F 35A.

Se vorbea de mult timp despre F 35A si, ca sa fim seriosi, prea putini dintre noi chiar credeau ca este o discutie serioasa, pana cand lucrurile au accelerat brusc si s-a ajuns la semnare. Este poate cel mai important eveniment din istoria de dupa 1989 a Fortelor Aeriene Romane, primul avion de lupta nou si o crestere cu totul substantiala a capacitatii de lupta.

Atunci cand vom avea prima escadrila operationala va fi un eveniment exceptional de important pentru noi si vom detine in sfarsit o reala forta aeriana, ultra-moderna si capabila sa descurajeze orice agresiune.

Trebuie sa recunosc ca daca in cazul Patriot am fost cu totul exuberant, in cazul F 35A am ramas un pic fara cuvinte, repet a nu stiu cat oara ca chiar nu ma asteptam, desi speram.

In sfarsit, bine ca am vazut contractul semnat pentru ca nu va mai trece mult timp si vom intra in linie dreapta cu pregatirile pe care trebuie sa le facem acasa. Un lucru dificil va fi selectionarea de piloti si tehnicieni pentru ca pregatirea bazelor este deja in curs. Sa ne amintim ca Baza Aeriana 71 Campia Turzii se afla deja intr-un amplu proces de extindere si modernizare, de crestere a capacitatii operationale.

Baza Aeriana 71 beneficiaza de un program major de modernizare si extindere, care a demarat in 2023 si se va incheia in 2028. Costul total este de +334 milioane de euro.

In cazul Bazei Aeriene 57 Mihail Kogalniceanu se afla si ea intr-un si mai amplu proces de modernizare si extindere masiva. Aici discutam despre o “super-baza” aeriana, se va realiza inca o pista de decolare-aterizare, plus alte lucrari foarte importante. Noua pista va fi data in folosinta in 2027, iar prima etapa a modernizarii va fi gata in 2030. Doar ca intregul program de modernizare si extindere al MK este mult mai impresionant si are o valoare aprobata de aproximativ 2,5 miliarde de euro si se intinde pe 20 de ani.

Cea de-a treia baza aeriana, 86 Borcea, ei bine, aici lucrurile sunt probabil cele mai avansate: pista a fost modernizata, sistemele electronice pentru gestionarea traficului sunt noi, s-au construit hangare moderne si deocamdata Baza 86 Borcea este cea mai moderna baza aeriana romaneasca. S-au investit bani si in Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” de la Boboc tot la nivel de infrastructura.

Tragand linie si adunand, Fortele Aeriene au in derulare programe ample de modernizare si extindere a bazelor aeriene principale, neexistand probleme, din acest punct de vedere, cu primirea in dotare a F 35A.

Problema va fi personalul pentru ca Romania este angajata intr-o lupta pe doua fronturi.

Pe de o parte noi inca integram F 16MLU in structura noastra de lupta, mai avem de primit multe avioane din Norvegia, iar la sfarsitul lui 2025 vom avea in curte 49 de F 16MLU. Mai apoi va demara programul de modernizare a intregii flote la stadardul M 6.6 (nu stim exact care va fi standardul si ce implica el), dar problema noastra este ca va trebui sa facem rost rapid de macar 1,5 piloti per avion, iar asta inseamna cam 75 de ofiteri, plus personal tehnic suficient pentru intretinerea unui numar foarte mare de avioane (chiar nu stiu cand am avut noi ultima data 49 de avioane de lupta operationale) si n-am integrat bine F 16MLU ca din 2029 vom incepe trecere pe F 35A. iar la orizontul anului 2035 s-ar putea sa avem operationale pe langa cele 49 de F 16MLU si cel putin 16 F35, adica avem nevoie de o „galagie” de piloti si de personal tehnic pentru o flota activa foarte mare. Ceea ce sa fim sinceri reprezinta o problema dificiala dar extrem de placuta…

In acest moment, FAR isi pregateste pilotii pentru F 16MLU la un adevarat “foc automat”: deja primii patru pilotii romani de F 16 au absolvit cursurile de la Borcea din cardul Centrului European de pregatire pe F 16 deschis aici si care foloseste avioane donate de Olanda, presupunem ca o alta promotie este in pregatire. Mai sunt pregatiti piloti romani in Portugalia si Statele Unite, astfel incat Fortele Aeriene isi pregatesc pilotii in trei facilitati diferite, concomitent, dar sa nu uitam ca aici nu discutam despre soferi de T.I.R.-uri ci despre piloti de lupta pe supersonic.

In privinta pregatirii personalului tehnic de la sol, aici avem un acord cu norvegienii. Se depun eforturi colosale pentru asigurarea personalului tehnic si navigant dar chiar si asa suntem la limita cu timpul.

Iar acest tur de forta este unul epic si necesita nu numai o finantare pe masura (lucru care se poate rezolva) dar si un personal suficient de numeros (iar aici pot aparea probleme). Una peste alta, va fi dificil dar pana la urma sa tot avem astfel de dileme pentru ca sunt doar o dovada a unei normalitati dupa care tanjeam de multa vreme.

PS Si daca stam sa ne gandim, putem observa ca exista sanse suficient de mari ca prin 2030 si ceva, cand primele F 35A vor deveni operationale, sa avem macar un pilot care sa-si fi inceput cariera la mansa unui MiG 21 Lancer (generatia a 3a), sa fi facut trecere pe F 16MLU (generatia a 4a) si sa zboare dupa 2030 la bordul unui F 35A (generatia a 5a). Un pilot care atunci cand va iesi la pensie chiar va avea ce sa povesteasca, o istorie vie a Fortelor Aeriene Romane.

PPS Si evident ca va trebui sa stam cu “ochiul si timpanul” pe MApN si orice alte surse externe sa ne dumirim ce mai cuprinde lista de achizitii aprobata odata cu cele 32 de F 35A. Sper sa avem destule surprize placute, nu atat la nivel de sisteme de arme ci mai ales la nivel de dotare al avioanelor. De exemplu, tare mi-ar place ca F-urile noastre sa aiba integrata deja (asa cum vor avea F 35urile finlandeze) rachete anti-nava JSM. Tare mult mi-ar place sa stiu asta.

 

Acum ne scuturam un pic de bucuria acestei vesti si observam ca in 2024 s-au semnat si alte contracte foarte importante:

  • Achizitia a 54 de obuziere pe senile K9 Thunder. Artileria romana are mare nevoie de obuziere moderne, auto-propulsate si aici era punctul nostru vulnerabil, pentru ca deocamdata avem in dotare doar obuziere tractate calibrul 152mm, cu raza redusa. O achizitie foarte, foarte importanta.
  • Continuam sa cumparam rachete aer-aer pentru numeroasele avioane pe care le vom avea in propietate. Sa nu uitam ca in 2026 FAR vor dispune de 49 de avioane de lupta si de aici incolo ai nevoie de munitie. Astfel incat s-a continuat cu cumparaturile de rachete AIM-9X2 Sidewinder – 300 de bucati, care se vor alatura celor deja comandate si AIM-120 C8 AMRAAM – 186 de unitati care se vor alatura si ele stocului deja comandat si livrat (?).
  • Tot la capitolul rachete, dar anti-aeriene de aceasta data, Bucurestiul a anuntat oficial ca se alatura programului de achizitie in comun pentru sistemele AA cu raza scurta Mistral 3. Suma anuntat oficial este una destul de mare: 622 milioane de euro pentru 231 de sisteme, o cifra care ar conta cu adevarat.
  • Cele patru radare AN/MPQ-64 F1 Sentinel. Nu avem inca un contract semnat, sau nu stim daca exista asa ceva, dar ele vin sa intareasca capacitatea de detectie impotriva tintelor care zboara la altitudini mici si foarte mici cu amprenta radar foarte redusa.
  • Evident, semnarea contractului pentru cele 54 de tancuri Abrams este si ea extrem de importanta. Nu stim cand a fost semnat dar in documentele MApN asa apare: semnat.
  • Achizitia celor 200 de rachete anti-aeriene Patriot PAC 2 GEM T din Germania, in valoare de un milliard de euro. Aici discutam despre un orizont de livrare dupa anul 2027, dar comanda in sine este foarte binevenita.
  • Dronele kamikaze Switchblade 300/600. Contract semnat, dronele vor fi livrate pana in 2026. Se stie ca MApN dorea un anumit numar de Switchblade 600 si 25 de sisteme de Switchblade 300.
  • Achizitia celor doua elicoptere navale Airbus H 215M pentru lupta impotriva tintelor de suprafata. Nu stiu exact cand s-a semnat contractul dar ele vor veni.
  • Achizitia din Germania a 100 de bucati (aproximare personala) de drone de supraveghere Vector – Mini UAS clasa I, 22 de astfel de sisteme dorea MApN.
  • Si nu trebuie uitata nici supriza AAV-7A1, transportoare amfibii pe senile pentru infanteria marina. Aici surpriza vine de la numarul de unitati dorite – 65 de unitati, care vor fi livrate in paralel cu tancurile Abrams: 2026-2027. Desi aici avem o mica neintelegere, documentele MApN vorbesc de 65 de bucati, dar aprobarea parlamentului vizeaza doar 44 de transportoare. O fi vorba despre o achizitie in doua etape.

Din ceea ce-si propusese MApN sa semneze in 2024 au mai ramas in coada de peste, dupa stiinta noastra, semnarea contractului pentru modernizarea celor trei nave purtatoare de rachete (NPR) si cumpararea unui numar suplimentar de rachete sol-sol cu bataie mare ATACMS.

Sumarizand, putem sa ne felicitam: 2024 a fost un an foarte bun pentru modernizarea Armatei Romane, mai ales la nivelul fortelor aeriene si celor terestre, ramane acum sa speram ca si 2025 va fi la fel si vom vedea cat mai curand o decizia in privinta lansarii competitiei pentru viitoarea Masina de Lupta a Infanteriei, un program care ar fi trebuit lansat inca din 2023. Sau poate se va merge pe o solutie de tip guvern-guvern desi este greu de crezut, dar mai de dorit.

GeorgeGMT

34 de comentarii:

  1. F 35 a indulcit enorm de mult situatia.

    Eu consider ca programul SHORAD/VSHORAD este al doilea ca importanta dupa F 35 si sper sa avem vesti bune cat mai curand.

    12
  2. Eu din comunicatul pus la dispozitie aici pe site inteleg ca contractul ptr F35 include si suport tehnic si intretinere(macar partial) dar si modernizare.
    Poate cineva sa confirme si eventual sa dea niste detalii cu privire la asta?

    Cumpara versiunea 3.5 si apoi modernizam la v4? Sau lual direct v4 si modernizare dupa aia?

    4
  3. Nu trebuiau puse pe lista si vehiculele 4×4 Cobra Otokar? Contractul se pare ca a fost semnat in octombrie…..

    13
  4. Poate ar trebui ca proiectele pentru modernizarea marinei sa fie prevazute si aprobate prin legi separate, care sa nu mai poata fi manipulate de functionarii din minister. Pana acum programele navale au fost doar declarate, dar cand s-a pus problema trecerii la realizarea lor au fost amanate, anulate, uitate, altfel spus sacrificate. Am avut programul de corvete ca si facut, de doua ori, dar au gasit modalitatea de a le anula. Nu s-au investit decat sume derizorii pentru reparatii superficiale. Credeti ca doua elicoptere si doua dragoare sunt suficiente ca sa-i punem pe rusi la punct ?

    6
    • Plus bateriile NSM si modernizarea celor 3 vedete rapide lansatoare de rachete. Pentru Marea Neagra, tinand cont si de faptul ca flota rusa e cam praf iar Kogalniceanu are rol de portavion nescufundabil, putem spune ca s-ar putea sa nu fie deloc gresita decizia de a nu investi excesiv in flota. Bineinteles ca 3 Scorpene si 4 corvete moderne ar fi reprezentat niste dotari extrem de utile, dar….ce sa facem…astia sunt liderii nostri.

      7
    • A pus @sharky un filmulet acum doua sau trei saptamani la PSR, in care facea un nene comparatii Romania vs Polonia si explica de ce nu marina o prioritate pentru Romania si e bine ca ne concetram pe fortele aeriene si terestre. In mare, cam ce a incercat si @Mihais sa mai explice pe aici. Chiar daca imi pare rau (marina e ramura fortelor armate cu care simpatizez cel mai mult) trebuie sa recunosc ca analiza respectiva m-a convins si din pacate nu cred ca vom vedea prea curand achizitii notabile pe zona asta.

      9
    • Felicitari lu’MAPN.Ro si Guv.Ro pt ce a facut anu asta 2024 pt inzestrarea cu tehnica militara moderna si eficienta! Dar sincer mai sunt multe de facut! In primul rand mare gaura este la FNRo. Nici pana acum nu se shtie cand se vor moderniza si reinarma cele 2 fregate Type 22 si cele 3 Tarantul 1, despre nave noi si submarine….la sfantul ashteapta! Nu shtiu daca ar fi bani sa se mai achizitioneze ceva nave de lupta sh precum cele 2 Sandown class. Erau niste idei p-aci pe site cu 2 fregate sh Type 23 si 2 LCD Freedom class + poate inca 2 Independence class. Cele 2 Tetal 2 class se pot ftransforma in OPV. Despre flota auxiliara si cea fluviala liniste totala.
      Era ok daca se mai cumparau inca 2 batalioane de M-1 A2 Abrams in total sa fi fost 3 de M-1 A2 Abrams. Nu stiu daca mai sunt disponibile TR-85 si aduse la standardul M2, ArmRo sa aiba in total 4 batalioane de TR-85 M2 Bizon, asta ca solutie temporara pana ArmRo va avea tancuri noi. La blindate si artilerie situatie pare sa fie concret pe drumul cel bun. Este inca intrebarea cu ce se va inlocui MLVM, de preferabil tot cu un blindat de aceeas categorie shenilat, ceva gen M-113. Trebuie totusi un TB 8×8 amfibiu. Piranha-5 nu este amfibiu.
      Sa vedem ce se va intampla cu systemele SHORAD, fiind vreo 4 catindati…lol. La vshorad e clara situatia Chiron si Mistral-3.
      Marea nebuloasa este la armamentul usor de infanterie, inca nu se stie sigur care va fi arma ushoara standard de infanterie calibre NATO.Cei de la Arme Cugir au zamislit CN-22 care nu arata rau dar sunt si cei de la Beretta cu ARX-160 la concurenta.
      https://x.com/Rivet_Counter/status/1794681462845022529/photo/1
      Ar mai trebui un inlocuitor pr AG/SPG-9 gen MATADOR-90, ALCOTAN-100 sau APILAS-112.
      La FARo pe partea de avioane se prevede un viitor super cu toate ca as prefera sa se mai cumpere si un tip de avslmr bimotor cel mai indicat fiind F-15 E Strike Eagle sh modernizabil in numar de 40 de avioane. Si ar mai trebui avioane ECR si pt FNRo avioane ASSuW.
      Marea durere la FARo sunt elicopterele, nu este nici un plan de achozitie ptr moment. Cu ce se vor inlocui cele 60, in total de IAR-330 Puma in cele 3 verisuni LM, SOCAT, Naval. Cu cele 2 H-215 M nu se face primavara. Ar trebui ca ArmRo/FARo sa aiba macar 12 CH-47 F Chinook, 24 UH-60 Black Hawk, 24 UH-1 Y Venom, 24 AH-1 Z Viper, pt ultimile 2 era un fantomatic RFI, 24 H-135 M, 12 H-225 M si 24 H-215 M. Iar pt FNRo macar 6 H-215 M (2 acum +inca 4).
      Ce va face MAPN.Ro si GuvRo pt ArmRo si dotarea tehnica a acesteia vom vedea depinde de bani si vointa politica.

  5. Da, corect . Anul asta s-au miscat mai bine…viitorul nu arata asa de bine din pacate !!
    Prietenii stiu de ce !!

    3
  6. App..stie cineva cat s a cheltuit..nu alocat..din buget de 2,5% pana in prezent?pentru anul curent?

    1
  7. stai sa vina Strumpfi sa-ti spuna ca ce prosti suntem ca trebuia sa luam copăi autonome si cu 6 NSM bati toata Marea Neagra parte-n parte. Ce atata armament? si nici macar nu e de la chineji, care face totul fara cusur si conduce universul

    7
  8. Credeți că dacă Georgescu ar ajunge președinte ar putea să anuleze de tot contractele pentru F35, abrams, Obuzierul autopropulsat 155mm, etc?

    1
    • pai nu e nevoie sa le anuleze ei, le anuleaza americanii, nu mai prezentam incredere

      17
      • Exact. Dacă o cotim spre est nu mai vedem F35 si nici alte arme mai.moderne de la aliati. Vezi exemplul Turciei. Apropo, greu e sa ii convingi pe astia de au votat CG in necunostinta de cauza ca au făcut o prostie…..parca-s spălați pe creier. Ala e Mesia pentru mulți dintre ei.

        9
      • Hai bro,mai cu otara de masura ca nu s-a petrecut nimic.

        Se intra intr-un cerc vicios al unei exagerari dramatice,cand de fapt si cel mai nasol caz nu-i chiar atat de negru pe cat pare.

        Nemtii au AFD.Iau F35.Italieni au votat „fascista”.Is acolo.Olanda idem.Pana si SUA au devenit „fasciste”.

        La noi a luat un nene 2 milioane de voturi.Si daca ajunge presedinte,mai intai tre sa faca ceva nasol concret.

        Adica Erdogan face cu bolta pe americani un deceniu.Abia cand a luat S400 a sarit calul.Orban se opune la orice,maxim il injura eurocratii.
        De ce Romania,cheia Balcanilor si prin urmare a accesului Rusiei la Mediterana ar fi rupta in gura pt nimicuri?

        Sa ne intelegem.Noi avem nevoie de vest.Dar nici vestului nu-i pica moale fara noi.
        Asa cum avem noi nevoie de UA ,ca sa nu stam noi in transee,asa si aliatii nu isi doresc sa traga transee pe granitele lor.

        Peace 🙂

        14
        • da dar noi nu suntem nici Germania, Italia (care a luat F-35 inainte de Meloni), Olanda (inainte de Wilders ala sau cum il cheama) sau Turcia

          problema nu e ca CG e „fascist”, eu n-am zis asa ceva, problema e ca ala e complet nebun, idiot si conexat la diverse surse externe.

          12
          • si nu e nici o problema ca daca ajunge acolo suge pixu daca nu are parlamentul sa ii tina tira, o lege se poate respinge doar de 2 ori parca a treia oara tre sa o aprobe obligat fortat daca nu constitue motiv de suspendare din functie parca ,sau ati uitat batalia dintre basescu si psd care a lasat presedintii in fundu gol in materie de atributii,si daca face asta de prea multe ori ajung si orbii sa vada imparatul gol si e posibil sa fie demis cu dublu voturilor cu care a ajuns in functie

            3
            • Vasile Băcăuanul

              Așa o fi, dar ia vezi matale cum incepe o dictatură: elimini, închizi sau astupi gura oricui nu e de aceeași părere cu tine! Pas cu pas și în două mandate devii prezidente pe viață.

              2
              • cu ce inchide si astupa gura georgica cand parlamentul o sa aiba 4 partide care bat in +,- 20% ,cu militia,cunoaste el militieni cu care sau imbaiat cu el ,cu armata,cu justitia ,cu strada ,voi credeti ca pe strada e ca pe tik tok injuri pe cine vrei ca poate n-are ala cont sa te vada ,pe strada daca injuri pe cine nu trebuie , ti-o iei

                1
                • Voi va dati seama cum ar fi sa avem un presedinte caruia serviciile secrete vor fi nevoiete sa ii ascunda sau truncheze informatiile, sa nu creeze probleme mai mari decat avem acum? Refuz sa cred ca vom ajunge in situatia primului mandat al lui Trump, caci in al doilea banuim cu totii ce se va intampla. Cel mai periculos este ca nu vom mai avea cu ce sa platim si sa onoram acele contracte, avand in vedere deficitul imens si hemoragia economica ce va sa vina odata cu noul Petru Groza deghizat in Zelea Codreanu.

                  Exitul capitalului va fi instant, creante vandute si drum bun! Inclusiv obligatiunile statului roman vor ajunge la niscai obscuri sau chiar la Vladut de la Cremlin. Se vor anula investitii externe, iar fluxul acestora va fi invers. Si daca populistii ajung la guvernare, atunci sa vedeti cum dispar investitorii cu tot cu bani din tara, fabrici e.t.c. Cine crede ca vor accepta instabilitatea gresteste amarnic! Cine isi mai aduce aminte de criza din 1998 stie despre ce vorbesc! Nu cred ca problemele noastre cele mari vor fi legate de anularea contractelor cu vestul pentru arme, ci mai degraba de saracie lucie inspre FOAMETE!!!

                  3
    • Daca iasa George Calinescu…..lol….prezidente rumano……adio programe de inzestrare pt ArmRo. Se vor apara romanii de viitori invadatori cu ghioage, ciumege si alte unelte agricole din lemn si ceva fier. Omu e clar bizar total. O prefer de departe pe Lenutza Valerika Lasconika chiar daca cu unele chestii e cam varzarika, dar e bine intentionata, ca prezidenta a la Romania decat pe nea bizarelu Calinel Gigelescu…lol!!!! Sper sa nu ne puna EVL sa halim furnicutze flmabate si gandacei fiertzi + viermishori prajitzi ca sa salvam planeta, deoarece vaca face flatulatzii pline de codoi si alte tipuri de carne care prin producerea lor ar polua admosfera Terrei…..lol!!!!

      5
  9. Am pus si la PSR. S-a semnat azi si contractul cu Otokar.

    https://www.turdef.com/article/otokar-secures-romanian-4×4-tender

    6
  10. Așa isterie provocata de un rezultat (isterie e, nu surpriză) nu a mai fost de pe vremea lui Vadim in finala.
    Mandra corabia. Meșter cârmaciul :)).
    Hai că votează diaspora cu 2 mâini data viitoare, mai apar elemente noi, că meciul nu s-a încheiat.
    Dacă acea un bărbat normal candidat, USR câștiga.
    Au vrut experiment, au unul.
    Nu ștergi o mentalitate de mii de anii cu 50.000 de domnișori și domnișoare de sex nedefinit.

    https://youtu.be/gyahiDWsSlI?feature=shared

    1
  11. parafrazand un coleg,brics & su35 ne asteapta dupa colt 🙂

    1
  12. O intrebare pt cine are timp si chef sa caute ,cate din sistemele Shorad vor fi destinate ca procent pt utilizare ROAF?

  13. Salutare, Contractul F35 chiar este semnat sau e vb doar de un fel de scrisoare intentie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *