La 25 octombrie Armata României prezintă onorul eroilor neamului nostru, care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru unitatea şi integritatea naţională a statului român.
Această zi, a rămas în conştiinţa românilor ca un moment simbolic, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet.
În ziua de 25 octombrie 1944, Armata Română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţia străină, oraşul Carei.
Acţiunile militare purtate de Armata Română în bătălia pentru Ardeal alcătuiesc un drum glorios, soldat pe pământul transilvănean cu numeroase jertfe.
Operaţiunile militare de eliberare a oraşului Carei s-au desfăşurat într-un context mai larg, făcând parte din cadrul general al operaţiei Debreţin, plănuită şi menită a înfrânge grupările inamice din partea de nord-vest a României.
În urma luptelor desfăşurate în a doua jumătate a lunii septembrie şi începutul lunii octombrie 1944, aliniamentul frontului din România, întins pe circa 800 de km, forma un arc de cerc, urmărind Munţii Rodnei, Bârgăului şi Căliman, de-a lungul Mureşului(superior şi mijlociu), Arieşului, pantelor de nord ale masivului Bihor, la sud de Oradea şi apoi, continuând în sud până în Iugoslavia.
În acest cadru strategic, trupele Frontului 2 ucrainean au executat, între 6 şi 28 octombrie 1944, operaţia Debreţin.
Frontul 2 ucrainean, însumând 42 de divizii, plus 8 corpuri mobile, includea şi forţele române formate din 22 de divizii grupate în 2 armate, un corp aerian, diferite mari unităţi şi unităţi special. În cadrul luptelor desfăşurate pe teritoriul ţării noastre în timpul operaţiunii Debreţin, trupele române din compunerea Armatei 1, comandată de generalul Atanasiu şi a Armatei a 4-a, comandată de generalul Dăscălescu, au luptat pentru eliberarea nordului Transilvaniei şi al Crişanei, pregătind marea acţiune de eliberare a oraşului Satu Mare şi Carei.
În faţa Frontului 2 ucrainean se apăra Grupul de armate hitlerist ,,Sud”, compus din Armatele 8 şi 6 germane, Armatele 2 şi 3 hortiste, plus câteva mari unităţi din Grupul de armate ,,F”. Forţele germane-ungare totalizau acum 32 divizii şi 5 brigăzi. În podişul Transilvaniei acţionau Armatele 8 germană şi 2 maghiară, iar la vest de Munţii Apuseni, Armata 6 germană şi Armata 3 maghiară.
Trebuie scoasă în evidenţă această aglomeraţie de forţe pentru a reda măreţia vitejiei ostaşilor români în luptele pentru eliberarea ultimei porţiuni din pământul ţării.
La luptele pentru desăvârşirea eliberării teritoriului patriei, armata română a participat cu 27 divizii, un corp aerian şi două brigăzi de artilerie antiaeriană, totalizând un efectiv de 265735 de militari. Pierderile suferite de trupele noastre între 21 septembrie şi 25 octombrie 1944 s-au ridicat la 33469 oameni, iar însumate cu cele dintre 1 şi 20 septembrie, la 49744.
În timpul ofensivei întreprinse pentru alungarea fasciştilor de pe teritoriul României, trupele româneşti au eliberat 872 localităţi, dintre care 8 oraşe şi 18 localităţi importante.
Prin victoria de la Carei, partea de nord a Transilvaniei a revenit în graniţele fireşti ale României, fiind practic înlăturate efectele Dictatului de la Viena din august 1940.
În scopul cinstirii trecutului de luptă al armatei române pentru libertatea şi independenţa naţională a ţării şi îndeosebi a luptei duse de ea pentru eliberarea României de sub ocupaţia fascistă, a contribuţiei aduse la înfrângerea Germaniei hitleriste, autorităţile statului român au hotărât ca în fiecare an la 25 octombrie să se sărbătorească Ziua Armatei Române.
Acum, în prag de 25 octombrie 2016, găsim Armata României în plin proces de restructurare, redimensionare şi modernizare, precum şi cu o nouă doctrină privind apărarea naţională.
Ne aflăm la mai bine de 10 ani de la aderarea României la NATO şi la 8 ani de la intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană ca membru cu drepturi depline.
Strategia naţională de apărare reafirmă caracterul ireversibil al acestui parcurs şi al angajamentelor pe care acesta le presupune. Parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană sunt fundamentele politicii externe ale României.
În aceste condiţii, Armata română şi-a adus şi va aduce în continuare o contribuţie hotărâtoare la înfăptuirea obiectivelor ce-i sunt stabilite.
De asemenea, Armata română dispune de o strategie de transformare a structurilor , adaptabile continuu la schimbările şi riscurile care apar în lumea modernă.
Cerinţa Alianţei Nord-Atlantice de a face faţă tuturor ameninţărilor, precum şi natura responsabilităţilor constituţionale ce-i revin, presupune ca Armata României să-şi dezvolte capabilităţi care să-i permită să desfăşoare operaţii pe teritoriul naţional, în aria de responsabilitate NATO, precum şi într-un mediu strategic mai extins, influenţat permanent de factori care impun schimbarea.
Devenită simbol, ziua de 25 octombrie a rămas întipărită în memoria şi sufletele românilor ca fiind ziua în care ţara îşi sărbătoreşte armata şi pe cei care au fost şi sunt în slujba ei.
LA MULŢI ANI ARMATEI ROMÂNE!
Col.(r)dr.ing. AVĂDANEI CONSTANTIN
Rumaniamilitary – completare:
Sa nu-i uitam si pe cei cazuti pe frontul de est, la Stalingrad si aiurea:
Un preot militar român va oficia astăzi, în Federaţia Rusă, ceremonia de reînhumare a osemintelor a 594 de militari români căzuţi în luptele de la Stalingrad (astăzi, Volgograd), în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, de Ziua Armatei Române. Potrivit unui comunicat de presă emis, luni, de Ministerul Apărării Naţionale de la București, evenimentul va avea loc la Rossoşka, în Federaţia Rusă.
Ministerul român al Apărării va fi reprezentat la ceremonia de reînhumare a osemintelor a celor 594 de militari, identificaţi în punctul de luptă Gromki, de o delegaţie condusă de secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, Otilia Sava.
„Proiectul de înhumare a osemintelor militarilor români într-un singur cimitir a fost demarat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor încă din anul 2014. Inaugurat în anul 2015, cu prilejul Zilei Armatei României, Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 6.000 metri pătraţi. Configuraţia acestui prim cimitir românesc de onoare din Federaţia Rusă este inspirată din modelul crucii latine – simbol primordial al creştinismului, al biruinţei şi al mântuirii”, se arată în comunicat.
Sursa – Radio Chisinau si Mediafax.
Adaugam la final, daca tot e ziua armatei si o schema de camuflaj pt. F-16 romanesti, propusa de Cristian Goila 🙂
LA MULTI ANI ARMATA ROMANA,GLORIE ETERNA
schimbarea uniformei oky…ar trebui urmata de schimbarea tehnicii..incepand de la vechiul pm..pana la tancuri antiaeriana,noile tbt uri..etc..nu?:))
La multi ani! Echipare mai buna si antrenamente cat mai dese!
Cum pana mea sa stapaneasca Mediterana cu flota americana, franceza, italiana si spaniola combinate ? E o grupare puternica dar totusi, sa nu exageram.
comentariul era la postul lui Chipp, din eroare l-am pus un post mai sus
off topic,
cand intra Portavionul Kuznetov si Crucisatorul Velikiy (kirov class) in Marea Neagra?
Rusia face exact ceea ce spuneam…
va cupla Portavionul Kuznetov si Crucisatorul (kirov class) intr-un singur grup naval alaturi de alte fregate, si submarine…
GRUPUL NAVAL KUZNETOV a devenit foarte puternic. Odata intrat in Marea Mediterana, alaturi de Distrugatorul Moskva, devine stapanul Mediteranei.
Sa nu exageram!
@Jus valahicum,
care este exagerarea? cu Stapanul Mediteranei? :))
Stapanul Mediteranei pa naiba! Vezi ca in estul Mediteranei e si Charles de Gaulle si grupul sau. Care grup, pe langa 3 fregate si un submarin de atac franceze mai are in compunere si o fregata germana si un mai vechi prieten al rusilor: USS Ross. Daca nu ma inseala memoria, asta-i ala cu demisia in grup… mamaaa, ce forfota tre’ sa fi fost printre pilotii de Su 24…
Sa nu mai zicem ca Charles de Gaulle merge pe aburi si tot nu scoate atata fum ca rusnacul…
Uite aici: http://www.lefigaro.fr/international/2016/09/30/01003-20160930ARTFIG00055-irak-la-coalition-debute-son-offensive-sur-mossoul.php
ai uitat de Krylov, adevaratul „wingman” al lui Kuznetov, d`oh.. 🙁
https://youtu.be/kLSaA3pO6Bc
De ce sa intre Kuznetov in Marea Neagra? Moskva este crucisator clasa Slava nu distrugator.
am vrut sa zic Marea Mediterana, nu Marea Neagra.
cand intra Kuznetov in Marea Mediterana?
Nu mai visa
..cand se observa fumul.
Sunt in asteptarea unui articol care sa trateze Grupul Naval Kuznetov-Siria
La multi ani ani Armatei Romane!
La multi ani armatei romane. !!!!
La multi ani!.
Cum vine aia „În ziua de 25 octombrie 1944, Armata Română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţia străină, oraşul Carei” ? Elibera de cine ? De aliatul sau natural ? Sa inteleg ca urmatoarea tura (WWIII) contra mensevic-bolsevicilor, la „final” se termina tot cu o „insurectie” in urma careia vom baga in spate cutitul, acum armatelor UE & NATO ?
Oare nu ar fi timpul sa ne uitam in oglinda fiecare si apoi sa despartim cumva apele ? Ce mobilizare psihologica poate avea armata Romaniei, cand actuali aliati sunt prezentati drept fosti dusmani, iar tradarea este prezentata pe post de demnitate … ?
Hai sa nu intram in asa ceva, ca e o dezbatere lunga, despre ce ne-au facut fiecare dintre aliati inainte de „tradarea” noastra.
Cand pt. unii WWII a inceput in…1941 – sa zicem – …la ce te poti astepta din partea lor?
Carei era in partea de N-V a Ardealului luat de Ungaria prin dictat. Chiar avea rost intrebarea_
„aliatul sau natural”…dupa ceafa!
Ce? Ca care aliat natiurel? Cumva Ungaria este aliatul natiurel?~
Care Ungaria . Din 1918 ne pandesc sa ne ieie maiul
Domnule Platon, „fostul dusman” n-a incetat niciodata sa ne fie dusman.
Moisei, Ip, Trasnea, Poiana Sarata…poate va spun ceva numele acestor localitati.
@Sorin Platon
„Cum vine aia „În ziua de 25 octombrie 1944, Armata Română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţia străină, oraşul Carei” ? Elibera de cine ? De aliatul sau natural ?”
Teritoriile respective erau ocupate abuziv si ilegal de catre Ungaria, la fel de abuziv si ilegal cum Rusia ocupa azi peninsula Crimeea si estul Ucrainei, desi ocupatia ungureasca a fost mult mai dura si mai salbatica.
Numeroase torturi, violuri, confiscari, executii si asa mai departe au avut loc acolo, ma mira ca nu cunoasteti subiectul acesta.
Fiind un teritoriu romanesc aflat sub ocupatie militara, normal ca a fost eliberat de catre armata romana, iar Ungaria nu a fost niciodata aliat natural al Romaniei sau al romanilor ci chiar dimpotritva, acest conglomerat de oameni numit generic „unguri”, care in realitate nu prea sunt unguri, este singurul inamic cu adevarat natural al romanilor si de asemenea singurul autor constant al unui lung si neintrerupt sir de genocid, convertiri, deportari si confiscari, atat in Transilvania cat si in alte teritorii care acum apartin de Ungaria, Serbia sau Ucraina.
Chiar nu inteleg cum putem confunda singurul inamic natural, de sute de ani, cu un „aliat natural”… doar daca facem parte din grupurile acelea de oameni care inverseaza realitatea, falsifica istoria, transforma negrul in alb si albul in negru.
Germania ne este un aliat cat de cat natural. Ungaria este un competitor pentru Romania.
Germania…. nu prea. Germania a cam luat partea Ungariei, atat in WW I, cat si in WW II, apoi din nou in perioada comunista, in vremurile extrem de tulburi 1989-1990, apoi la fel in anii ’90.
Germania nu prea a fost prietena Romaniei. Sincer e greu de spus daca Romania are vreun aliat „natural”, adevarul e ca nu prea… daca ne uitam la ultimele sute de ani, singurii aliati asa-zisi „naturali” intre ghilimele evident ar putea fi numiti doar sarbii si bulgarii, iar la ce fac aia cu romanii de pe teritoriul lor – care oficial nu exista in ambele tari, plus faptul ca ambele republici au populatie genetic-vorbind romanofona si cam stau pe teritoriul fostei Dacii… as zice ca pana si aia nu sunt naturali.
E foarte trist dar cred ca suntem cam singuri.
@ Sorin Platon iata aliatul natural al Romaniei, cred ca si singurul, dar macar e natural a sandwichul de la McDonalds:
Stirea e de AZI:
http://www.mediafax.ro/stirile-zilei/panourile-udmr-cu-mesajul-salvam-clujul-de-bucuresti-indepartate-de-politia-locala-udmr-cere-explicatii-15858669
Si o mica lectura despre aliati naturali, te rog sa o citesti de la inceput la sfarsit, cu atentie, si sa nu sari peste nici o propozitie:
http://www.ziaristionline.ro/2014/12/18/raportul-harghita-covasna-crimele-maghiarilor-revolutia-din-decembrie-si-evenimentele-legate-de-aceasta-in-judetele-harghita-si-covasna/
Serios, am ajuns sa inversam realitatea… frumoase vremuri traim.
@Sorin Platon
Dacă ai citi istoria cum trebuie, ti-ai da seama ca România nu a avut aliați in WW2:
– Franta si UK, prima opțiune ca aliați , înghesuite rău in prima parte a războiului rău de tot, mai rău UK protesta atunci când România a intrat in razboi impotriva URSS de partea Germaniei. Nu am reținut protestul lor la ultimatumul sovietic la adresa României, dar mă rog, poate nu stiu eu…:)
– Cehoslovacia, idem, dată cadou de britanici si francezi, poate se calmează „caporalul”. Ghinion, el a privit chestia asta ca încurajare….
– Polonia, a dispărut, cu toate garantiile britanice si franceze…..
– Germania, ne-a luat o bucata de teritoriu si a dat-o cadou Ungariei. Acum, dupa ce URSS astepta runda 2 cu RO, mai bine decât nimc, ca aliat potent militar în zonă. Rău cu rău, dar mai rău fără…
– URSS. Ce ar fi de zis despre asta?
– Ungaria. Vezi mai sus….
– Iugoslavia, impartită frățeste între vecini…..în momentul în care nu avrut să adere la Axa…
– Bulgaria, mai de voie (sudul Dobrogei de la RO, alt cadou de la RO cu „bunavointa” aliatului ulterior, Germania), mai de nevoie(Germania avea nevoie de cărare spre Grecia să ajute Macaronia, pardon Italia, in invazia lor nereusită), a ciuntit teritorii si de la Iugoslavia si de la Grecia . Sacalul de serviciu…..
Că care aliați, să zic așa?
România a facut politic tot ce putea face pt a nu urma soarta Poloniei, Iugoslaviei…..state prinse între doi coloși care se pregateau de „meci”……
Dacă Germania ar fi putut și vrut ,echipa armata română pe măsura cerințelor, si dacă nu ar fi făcut cadouri la toți care au cerut teritorii de la noi, mi-aș face pune cenușă in cap pt ceea ce a fost la 23 august ’44, dar nu găsesc motiv….
Să ne traiasca mulți ani Armata Română, cât mai bine echipată și instruită,
singurul garant al existenței statului român!
Germania a incercat sa medieze intre Romania si Ungaria. Avea aprecieri similare pentru ambele si avea nevoie de ambele.
Dvs. cum ati fi procedat in locul germanilor ?
Germania a incercat o laie.
Germania avea nevoie de petrol si hrana din Romania. De aceea a decupat bucata aia data Ungariei, care avea varful fix spre zona petroliera. Nu mai putea Hitler de grija Romaniei ce sa-ti zic.
Germanii ar trebui sa-si tina gura referitor la 23 august 1944. Nu la ei se zice „realpolitik”??? Sa-l caute de Bismark care schimba aliante ca pe pantofi si apoi sa ne judece pe noi, cu rusii la Iasi si cu industria distrusa deja de aviatia americana.
Da, am platit un pret imens pt 23 august rusii au luat mai multi prinzonieri ca la Stalingrad, si fara lupta dar Romania a continuat sa existe ca stat. Atat au reusit sa faca politicienii de atunci. Sunt convins ca si Maniu si Regele au crezut ca e singura solutie posibila si nu stiau de agreementul fscut pe servetel la Yalta.
Dar desfid pe oricine spune ca 23 august a fost un act de tradare. Putem face o lunga lista cu lipsa de fair play a Germaniei fata de noi intre ’40-’44. Repet, cu rusii la Iasi si cu sudul distrus de americani, a continua alaturi de Hitler ar fi fost nebunie curata.
Iluzia rezistentei pe linia de cazemate dintre Carpati si Dunare ar fi prelungit o agonie. Nimic mai mult.
Germania a facut totul in a ingenunchea RO, nu a mediat nimic.
Când Franta a fost ocupata, germanii au gasit arhivele intacte. RO fiind un aliat al Frantei, 100%, germanii au avut totul cu „dovada”.
Principalii furnizori de armament pt RO erau Cehoslovacia si Franța, cum si Cehoslovacia a disparut, deci ……probabil alte arhive gasite intacte si prin Praga….
Germania nu a incercat să ne apropie de ei, ci a făcut un joc la 2 capete, cu intentia de a profita la maxim de pe urma tuturor, mai ales a României, care mai trebuia si un pic mai mult pedepsita pt WW1 si consecvența in alianța cu Franta.
Avand in vedere că pe frontul de est, asa cum a fost armata română, a fost mai valoroasă decat ungurii ,italienii, slovacii, toți la grămadă, Germania, prin tot ce „negociat” pt alte state în defavoarea RO a pierdut oportunitatea de a ne transforma din aliati de conjunctură cu ei , în aliați cu arme și bagaje, așa acum am fost cu Franța. Au gândit pe termen scurt și doar prin prisma revanșei….
Părerea mea…
Nu stiu daca e oportun sa urezi unui muribund La Multi Ani sau mai degraba Insanatosire Grabnica?!
Eu as spune La Mai Bine! 🙂
La Multi Ani !
Ce este ”brigada multinațională” în care se transformă Brigada 2 Rovine Craiova?
http://www.craiovaforum.ro/stiri/craiova-oltenia/126964.html
CJET? Combined Joint Enhanced Training Initiative…
O intrebare de om tampit care ma macina de ceva timp: daca e „combined”…nu e pleonasm sa fie si „joined”?
Nu domne. E joined mixed combined 😉
E…CJ7…& friends.
„daca e „combined”…nu e pleonasm sa fie si „joined”?”
Tautologie.
Combined arms, joint services (uniform services that is)
adica poti sa te „combini” fara sa dai „join” ? 🙂
adevarul e ca abrevierile americanesti te pot nauci la maxim?
De ziua Armatei e bine sa rememoram unele fapte nu chiar popularizate in cartea de istorie. Comandantii armatei de atunci au hotarat sa faca de ziua regelui un cadou – eliberarea ultimului petic de pamant romanesc de dinainte de Diktat. Pt. asta, armata a facut un popas si i-a lasat pe honvezi sa mai respire inainte de a fugi inapoi spre Budapesta. Cam asta era Armata Regala atunci! Acu’ nu mai e regala deci se justifica starea moralitatii.
P.S. La 23 august multi ofiteri au executat ordinul Regelui si au luptat impotriva fostilor aliati, cu care luau cina la popota. Apoi s-au sinucis pt. ca nu suportau contradictia intre datoria fata de rege si lipsa de onoare fata de camarazii nemti.
On topic: 🙂
http://observator.ro/astazi-vor-fi-prezentate-noile-uniforme-militare-de-instructie-401335.html
Astăzi vor fi prezentate noile uniforme militare de instrucţie
Astăzi va avea loc prezentarea oficială a noii uniforme militare combat a Armatei României, la Palatul Cercului Militar Național, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Apărării Naţionale.
În cadrul evenimentului, militari din Brigada 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, echipaţi cu diferite tipuri de uniforme de luptă, vor prezenta evoluţia istorică a costumelor militare.
Proiectul de realizare a noului model de ţinută de instrucţie, cu pastelizare unică, pentru toate zonele în care militarii Armatei României desfăşoară misiuni, a început în luna aprilie a anului 2015 şi s-a finalizat la sfârşitul lunii septembrie a anului 2016.
Proiectul a început prin solicitarea de la operatorii economici care au participat la ultima procedură de achiziţie a costumului de instrucţie a unor mostre de ţesătură cu caracteristici superioare celei din care sunt realizate ţinutele aflate în prezent în dotare, cu un camuflaj care să asigure mascarea atât în zona temperată, cât şi în cea caldă.
În cadrul Modulului Ateliere din Comandamentul logistic întrunit au fost realizate 436 de uniforme combat care au fost testate în probe de purtare în unităţi militare aparţinând categoriilor de forţe ale armatei. Preţul articolelor din compunerea ţinutei combat va fi stabilit în urma desfăşurării procedurilor de achiziţie, produsele urmând să fie livrate pe parcursul anului 2017.
LIVE: https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/vb.141113432694582/779739802165272/?type=2&theater¬if_t=live_video_explicit¬if_id=1477292349851205
Marina…s-au luat dupa US Navy la coloristica…
Not anymore. Alea albastre au fost puse pe faras luna trecuta. Acum porta ceva similar cu MARPAT.
„Blueberry – the most pointless uniform ever”
prima varianta ramane la Fortele Speciale
Alea sunt noile arme de asalt pe care se tot chinuie astia sa le scoata ?
camuflajul ala ma duce cu gandul la broaste.
de pe soimii din articol.
glorie eterna
nu va vom uita niciodata !!
La Multi Ani !
Pe cand o prezentare a razboiului romano-maghiar din 1919?
La Multi Ani Armatei Romane
La multi ani Armatei Romane si moarte usoara Majestate.
La multi ani !
Voi ce ati alege intre academia militara si politehnica bucuresti ?:)
Banuiesc ca te referi la Academia Tehnica Militara si Politehnica Bucuresti.
Depinde ce doresti sa faci dupa ce termini.
Depinde cati bani ai.
du-te linistit la Poli.pana termini doctoratul se schimba tehnica. la Academie nu se schimba nimic
Multumesc pentru raspuns 🙂
La multi ani! Sper ca anumite aspecte urate din ceea ce inseamna Armata sa dispara.
La multi ani ! Faceti-ne mândri.
Glorie armatei române!!
Așteptăm articole cu noua uniforma militara si cu ” Kuzea ” – Kuznetzov si flota rusă în Mediterana , ce urmează în Siria și marea neagră.
Deocamdata se pare ca toata lumea rade de Kuznetzov si de flota rusa, inclusiv unii din Rusia
https://themoscowtimes.com/articles/flotilla-kuznetsov-syria-russia-smoke-55855
Cica unele publicatii rusesti folosesc imagini cu marina americana cand scriu articole despre flota rusa deplasata spre Siria, ca sa nu mai rada lumea de fumul facut de ea.
Iar in Pravda (unde altfel hehe) a scris unu ca de fapt fumul ala reprezinta niste semnale (o fi vazut omu prea multe filme cu indieni, pieile rosii din aia, care comunicau cu semnale fumigene).
Despre ce arme au navele alea, asta o fi alta poveste
La Multi Ani Armatei Romane !
Acuma fara suparare, la 25 octombrie (de ziua Regelui by the way, cand inca Armata Romana era „Regala”) i-am alungat pe unguri dar estul Romaniei era sub control/ocupatie sovietica.
Cred ca in contextul de atunci – 25 octombrie 1944, eliberarea ultimei localitati romanesti ocupate de unguri si Ziua Regelui nu pot fi separate.
Azi putem sa le separam, suntem republica etc dar cei din 1944 erau altfel si gandeau altfel.
Amintiti-va de poza aia cu Pantherele romanesti in defilare candva imediat dupa razboi, cu stema regala pusa ostentativ pe blindaj, desi nu era propriu zis regulamentara. Aia a fost o chestie si de-al naibii in contra rusilor care incolteau sistematic si implacabil Romania Regala, pregatind Republica Populara.
De fapt, chiar au intarziat putin operatiunile pentru a ajunge la frontiera chiar de ziua regelui.
„Acum, în prag de 25 octombrie 2016, găsim Armata României în plin proces de restructurare, redimensionare şi modernizare, precum şi cu o nouă doctrină privind apărarea naţională.” – adica, cu avioane la jumatatea vietii, cu tancuri la sfarsitul vietii, cu tab-uri forfecate si prinse cu sarma – dar avem uniforme noi!
„Ne aflăm la mai bine de 10 ani de la aderarea României la NATO şi la 8 ani de la intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană ca membru cu drepturi depline.” – ok. Ce a evoluat in bine in armata romana in cei 10 ani de aderare la NATO? CE avantaje reale a avut poporul roman sau macar un sector al industriei romanesti in 8 ani de UE? Bagarea in pamant a industriei? Migrarea extraordinara?
„Strategia naţională de apărare reafirmă caracterul ireversibil al acestui parcurs şi al angajamentelor pe care acesta le presupune.” – istoria spune altceva despre ireversibilitate.
„Parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană sunt fundamentele politicii externe ale României.” Asa e: pe langa orice dulai mai exista si cate un catel ascuns in umbra lor.
„În aceste condiţii, Armata română şi-a adus şi va aduce în continuare o contribuţie hotărâtoare la înfăptuirea obiectivelor ce-i sunt stabilite.” – pib NATO, bodyguarzi in Afganistan la transporturile de opiacee, aplaudaci a diverse.
D-le Col.(r)dr.ing. AVĂDANEI CONSTANTIN, incheierea dumneavoastra seamana cu unul dintre discursurile Primului Turist al Tarii.