25 octombrie – Ziua Armatei României

Ziua Armatei României, 25 octombrie, va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate, în format restrâns, în principalele garnizoane din țară, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români.

Din cauza măsurilor impuse de pandemia de coronavirus, activitățile vor avea loc fără public.

• În Bucureşti, activităţile se vor desfășura duminică, 25 octombrie, după următorul program:
– ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I – ceremonie militară de depuneri de coroane de flori, ceremonia de primire a Drapelului de Luptă al Institutului Medico-Militar și de depunere a jurământului militar de către studenți ai anului I de la Catedra de Pregătire şi Perfecţionare Medico-Militară Bucureşti.
– ora 12.00, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare “Carol I”) şi la Monumentul Eroilor Genişti (Piața Leu) – ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori.

• La Carei va avea loc, de la ora 15.00, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori.

În atenția jurnaliștilor care vor să ia parte la ceremonia organizată în Parcul Carol I:
– Accesul în zonă se va face pe baza cărții de identitate și a legitimației de presă, între orele 9.00 și 9.30.
– Din motive de securitate sanitară și pentru limitarea numărului de participanți la activitate, vă rugăm ca echipele să fie compuse din maxim doi reprezentanți pentru fiecare instituție media.
– Pe cât posibil, transmisia live să fie realizată cu echipamente portabile (de tip rucsac).
– Pe toată durata activității este obligatorie purtarea măștii de protecție.
– Ceremonia va fi transmisă live pe pagina de facebook a MApN.

* * *

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

MApN – Biroul presă

______________________________

Reinaugurarea Cimitirului de onoare românesc din localitatea Mana, raion Orhei, Republica Moldova

Cu prilejul Zilei Armatei României, a avut loc în localitatea Mana din Republica Moldova ceremonia de reinaugurare a Cimitirului de onoare al eroilor români din cel de-Al Doilea Război Mondial, necropolă de război restaurată în cursul anului 2019, în cadrul unui proiect realizat de Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.

La activitatea comemorativă, organizată de către Ambasada României la Chișinău și Biroul Atașatului Apărării în Republica Moldova, au participat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă şi ministrul apărării al Republicii Moldova, Alexandru Pânzari.

Cimitirul de campanie din localitatea Mana a fost construit în anul 1941 şi adăposteşte rămăşiţele pământeşti a 16 eroi români căzuţi în data de 14 iulie 1941, în urma luptelor purtate în zona Văii Mana.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, cimitirul a fost parţial dezafectat de către autorităţile sovietice.

Reconstrucţia cimitirului a presupus execuția mai multor lucrări constând în împrejmuire perimetrală, sistematizare, realizarea unei alei centrale pietonale, amplasarea a 16 însemne de căpătâi sub formă de cruce, cu inscripţia Erou Român Necunoscut, ridicarea unui monument central sub formă de troiţă tradițională, precum și amplasarea a două catarge și a două bănci pe care cei care vin să aprindă o candelă la capătâiul eroilor români se pot reculege. Pentru a păstra vie amintirea faptelor de vitejie ale militarilor români înhumați în acest loc, așezământul social-cultural a fost completat cu o placă comemorativă pe care au fost inscripționate date referitoare la eroii români ce își dorm somnul veșnic în acest cimitir, precum și un panou informativ ce conține numele cimitirului şi al instituţiei care îl administrează, planul cimitirului, precum şi date istorice utile.

***

După înființarea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, în anul 2004, cinstirea memoriei militarilor români care au murit în luptă pe teritoriul Repulicii Moldova a reprezentat o prioritate a instituției, semnificative în acest sens fiind proiectele comemorative derulate pe teritoriul acestui stat: construcția și reconstrucțiea unor cimitire și monumente dedicate eroilor români în localitățile Ţiganca, raion Cantemir (2006), Feşteliţa, raion Ştefan-Vodă (2008), Neculăieuca, raion Orhei (2008), Micleuşeni, raion Străşeni (2008), Cania, raion Cantemir (2009), Vărzăreşti, raion Nisporeni (2010), Tabăra, raion Orhei (2018) și Nemţeni, raion Hînceşti (2019), precum şi 2 proiecte de ridicare a unor opere comemorative de război (troiţe) la Vărvăreuca, raion Floreşti (2008) şi Dealul Epureni, raion Cantemir (2009).

51 de comentarii:

  1. La mulți ani!

  2. Fun fact, Armata Romaniei este singura din ww2 care a efectuat o invazie terestra in „mainland-ul” URSS si Germaniei Naziste. (Cehia era parte a Reichului, iar finalizarea razboiului ne-a prins 100-200km in interiorul Reichului, langa Praga)

    Armata Romana este singura armata din ww2 care a luptat ca aliiati in dispozitiv dar si ca inamici cu USSR, Reichul si SUA in acelasi razboi. (aviatia sua a oferit sprijin aerian in ardeal, hu, sk, cz iar italienii nu au luptat impreuna cu sovieticii ma refer sa imparta transee)

    7
  3. Aviz!
    Schimbatul noroaielor de pe uniforma prin transee multinationale, precum si incalcarea tratatelor si aliantelor, dauneaza grav credibilitatii!

    5
    • Hai sa îți spun cum e cu credibilitatea. Am fost prinși intre 2 cele mai cretine ideologii născocite vreodată, intre doua puteri mondiale, intre doi dintre cei mai mari criminali din istorie. Nu am trădat pe nimeni pentru ca nu datoram nimic la nimeni. A trebuit sa cedam teritorii la ambii. Doar cu 25 de ani mai devreme eram intre 3 imperii. Nici nu ne putem imagina prin ce greutati a trecut populația țării asteia sute de ani, dacă nu mai mult.
      Așa ca sa ma p.. pe toate acordurile și alianțele făcute cu tari care ne vroiau dispăruți de pe fata pământului, care nu ne erau favorabile oricum. Sa ma p… pe cuvântul dat de Antonescu lui Hitler. Bine ca pentru el asta era mai important decât țara lui. Cuvântul dat lui Hitler. De jurământul militar a cam uitat. Ca pe vremea aia jurai regelui și patriei. Asta i-a și adus sfârșitul. Încălcarea jurământului militar.
      Armata romană merita tot respectul ce i se cuvine. Ca nu s-a făcut de rușine niciodată. Și când a trebuit a fost acolo in noroi.

      42
      • Antonescu, prin pozitia lui, a scutit Romania de o invazie nazista impreuna cu ororile pe care germanii le-au facut in estul Europei. Chiar si evreii care au avut de suferit, probabil ar fi tras-o mult mai rau daca Romania ar fi fost stat ocupat si nu aliat. Adica probabil ar fi existat lagare de exterminare si pe teritoriul Romaniei, samd. Populatia romaneasca ar fi suferit si ea mult mai mult. A salvat probabil zeci de mii de romani. A platit cu viata.

        Regele Mihai si-a asumat schimbarea macazului. A scutit Romania de statutul de tara invinsa si de o ocupatie ruseasca in adevaratul sens al cuvantului. Decizia de la 23 August a salvat la randul ei vietile a mii sau zeci de mii de romani si Romania de o umilinta totala. Regele a platit cu tronul si onoarea.
        Din punctul meu de vedere, ambii s-au adaptat vremurilor si au facut sacrificii personale pentru a scuti tara si poporul de suferinte mai mari.

        Ambii au primit suturi in cur de la poporul recunoscator.

        18
        • Încă mai prind poveștile comuniștilor?
          La 23 august 44 regele a luat țara pe persoană fizică și a capitulat necondiționat în fața inamicului!!!
          O asemenea umilință nu am mai suferit niciodată în istorie!!!
          Oare marii noștri Voievozi (cei care s-au închinat prin tratate, nu ca învinși ci ca învingători) ar fi făcut la fel?

          7
        • In Clui , pe strada Horea , exista Templul memorial dedicat memoriei deportatilor evrei din Transilvania ocupata de Ungaria , si dintre care cei mai multi nu s-au mai intors ,cum sune placa de marmura alba de pe sinagoga .
          https://ro.wikipedia.org/wiki/Sinagoga_Neolog%C4%83_din_Cluj-Napoca#/media/Fi%C8%99ier:Cluj-Napoca-Str._Horea-Sinagoga_Neolog%C4%83-IMG_4642.jpg
          Daca armata romana ar fi luptat pentru Transilvania in septembrie 1940 probabil aceste orori nu ar fi avut loc , probabil nici cele din Iasi sau Bcucuresti , iar Romania nu ar fi fost astazi printre tarile aratate cu degetul pentru rusinea Holocaustului .

          7
          • In sept ’40 eram la cutite cu URSS dupa ce luase Basarabia in iunie si astepta pretexte sa mai invadeze. Petrolul le facea cu ochiul si stiau ca vor fi in competitie cu nemtii. Erau si intelegeri secrete Rusia – Ungaria contra noastra, iar decizia fusese impusa de Axa. Basca se vazuse ce ajunsesera Cehoslovacia, Polonia si cat valora garantia Franta – UK care au abandonat complet zona si nu au invadat Germania cand atacase Polonia. Romania s-a predat „to fight another day”. Dinaintea lui Antonescu incepuse si Carol sa schimbe macazul.

            Romania a si salvat gramezi de evrei romani, Antonescu i-a dat peste bot lui Hitler, ca el nu ii trimite in lagarele din Polonia. Iar nemtii ce fusesera chemati in tara in ’40 pt instructia armatei si pazit campurile petrolifere i-au tinut pe sovietici la Prut.

            Romania nu e o mare putere sa lupte in camp deschis si sa rupa tot. Ttrebuie sa bata si murdar, ca Elvetia cu falanga in Evul Mediu (a avut si ea Posada ei altfel nu pupa independenta) sau Finlanda care a prins URSS intr-o iarna si teren mai urate ca ale ei si tot a cedat oleaca de teritoriu. Iar drepturile omului si civilizatia sunt garantate atata timp cat ala cu bata mai mare le impune. In ’40, Liga Natiunilor si statele vestice erau departe de ce sunt azi America, UE si chiar ONU.

            4
            • Vorbesti anapoda .

              1. Alianta Franta – Marea Britanie nu era mobilizata ca sa poata ataca Germania in 1939 .
              https://www.youtube.com/watch?v=lKTbhC0s5xg
              Alianta Statele Unite- Commonwealth a avut nevoie de trei ani de pregatire pentru a putea duce o ofensiva reala spre inima Germaniei , care era slabita deja dupa trei ani de campanie in est si doi ani de bombardamente .

              2. Ai auzit de conventia romano-sovietica din iulie 1940 ? Ultimatuumul fusese deja acceptat, se refugiase cine si ce fusese posibil , Romania a acceptat inca una, si anume cedarea parcului de material rulant retras din Basarabia catre URSS . Inca o data peste Prut .Deci relatiile erau „normalizate ” , sferele de influenta impartite .
              https://en.wikipedia.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbentrop_Pact
              In septembrie 1940 Romania depasea Ungaria la capitolul blindate, aviatie , forta umana , era depasita la capitolul logistica , motorizare si capacitate industriala .
              Ofensiva ungara din septembrie 1940 putea fi deci oprita .In viitor, amenintarea cu distrugerea zonei petrolifere ar fi fost suficienta pentru Germania , britanicii chiar ne.au indemnat sa facem acest lucru , ba au incercat sa o daca si ei .
              Chiar am urmarit pe DUNA TV jurnalele maghiare de actualitati din septembrie 1940 , trupele ungare au sosit pe biciclete . Am citit cartea lui Tulea , trupele romane s-au retras cu tancuri si aviatie .

              3. Nu contest faptul ca Romania a salvat evrei, dar dupa ce au inceput infrangerile .

              4. Daca Antonescu nu primea misiunea militara germana in octombrie 1940 pierdea puterea in fata legionarilor .Germania a iesit in castig , asigurandu-se ca industria petrolului nu va fi sabotata . Iar in iunie 1941 armata romana tot neinstruita a intrat , am pus mai demult link-ul cu raportul ce prezenta carentele armatei romane in campania din 1941 .

              3
              • 1. Exact, nu erau nici mobilizati, nici pregatiti cat de cat desi vazusera ca se anunta razboi si-l amenintasera pe Hitler – invadezi Polonia, sarim la tine. S-au bazat ca-i opresc polonezii in Razboiul Ciudat (sau „Phoney War”, razboiul fals in engleza), cat ei stateau cu fundu-n poarta in spatele Liniei Maginot. Exact opusul WW1 unde nemtii tremurau la gandul a doua fronturi iar francezii voiau revansa pt 1870. Germanii erau In Polonia cu putini soldati pe linia Siegfried, francezii au inaintat un pic, au luat niste sate parasite apoi au facut stanga imprejur. Nu mai aveau vana in ei si vorba lui Churchill. Daca aveau, nu mai picau.

                2. Erau atat de normalizate ca erau in stare sa ne atace cand am fi opus rezistenta in Ardeal sau in sud contra Bulgariei (uitasem de tovarasii astialalti). Cuvantul URSS valora mai putin ca al Rusiei acum. Stalin gandea in perspectiva, sigur ne confruntam cu Germania la un moment dat, petrolul romanesc e bun, teritoriu pana la munti e bun. Aici nu mai gasesc rapid unde citisem de intelegeri Ungaria – URSS, cred ca de la Dennis Deletant. Daca RO opune rezistenta Dictatului, facem ca-n Polonia. Eram atacati de peste tot daca miscam in front.

                Pe alocuri s-a si deshis focul contra sovieticilor care inaintasera peste linia din ultimatum si erau in stare de mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Incidentul_armat_de_la_Probote%C8%99ti_din_29_iunie_1940
                Fara colonelul de aici, care la fel ca alti antisemiti nu pot fi pomeniti, adio mormantul lui Stefan cel Mare, se lauda Dodon azi cu el. Atat de mult respectau sovieticii cerintele initiale.

                3. Dupa Stalingrad da, au fost extra precauti. Si nici la inceput nu ii omora/concentra in lagare peste tot ca germanii. Mai era si faptul ca ne ajutau economia, nu neg interesul. Doar evreii sovietici si basarabeni nu beneficiau deloc de clementa si au fost dusi in lagare.

                4. Pe legionari i-a stropsit singur, cu nemtii doar lasandu-l in pace. I-a lasat un pic sa faca violenta aiurea care sa le alieneze suportul si sa-si aduca niscaiva tancuri in Bucuresti. Cu nemti sau fara nemti aplaudand in tribune, legionarii tot o luau pe coaja. Nici poporul, nici armata nu erau cu ei.

              • 1. Se pare ca DUNA TV (ai memtionat-o ca sursa de informatie !) nu te-a informat despre relatiile Ungariei cu Hitler si Mussolini . Asta e ! Deci Romania a cedat Nordul Transilvaniei la presiunea aliatilor Ungariei! Nu se putea bate cu Germania dupa ce a vazut Cehoslovacia si Polonia(deja Hitler avea un cui din cauza permisiunii retragerii prin Ro a guvernului, tezaurului si armatei poloneze)
                2.Armata romana era superioara doar ca numar, Industria ungara era superioara incepuse din ’38 fabricarea tancurilor M40Turan de 20tone si tun de 40mm(fata de Renaultul 17 si R35 de 11 tone din Ro; avea si artilerie germana)
                3.Nu mai vorbim de haosul din Ro unde se retrasesera peste 200.000 de familii din Basarabia si Bucovina care trebuiau cazate si hranite!
                4. Doar cedarea in fata Diktatului de la Viena ne-a asigurat din partea Germaniei frontierele ! Si cele de Est !!! URSS nu s-a impiedicat niciodata de un petec de hartie dar de Germania tinea cont. De fapt, atat cedarea din est cat si cea din vest n-au fost niciodata ratificate de Ro !!!
                Wikipedia nu este perfecta dar este o sursa de informatie mai buna !

                1
                • ” . Doar cedarea in fata Diktatului de la Viena ne-a asigurat din partea Germaniei frontierele ! ”
                  Si-mi mai scoti ochii mie ca am urmarit emisiunile istorice / militare de pe Duna !

                  • Probabil in conditiile in care Carol era un fricos care nici nu s-a dus sa se intalneasca cu Hitler, care a decis fara sa discute cu noi si sa aiba angajamente etc. Carol a stricat tot ce au reusit predecesorii lui. Antonescu si ceilalti erau in „damage control”, daca iesea mai devreme in fata si trata inainte de Viena poate-poate…. Asa eram in cucurigu’ gol cu toti vecinii agresivi.

                • Armata ungara era inferioara si ca efective si forta combativa armatei romane in 1940 si dupa. Vezi ce efective aveau ungurii in 1940 cate tancuri si tunuri. Unele informatii dau numarul de peste 8000 de guri de foc pentru artileria romana, pentru toate categoriile(artilerie de camp, AT, grea, AA) din care undeva intre 600-800 piese de artilerie grea, adica tunuri frantuzesti de 120 mm si Skoda cehoslovace de 150mm.Tancurile noastre aveau tunuri de 37 mm(Skoda R2). Dintre vecini doar Polonia si UrSS erau peste noi. Am intrat cu armata slab pregatita si dotata in razboi dar nici ei nu erau mai bine. Si-au conservat armata ca sa ia toata Transilvania si cu ce i-a ajutat? La Paulis elevii unei scoli de ofiteri si o baterie de artilerie au tinut in loc o divizie blindata ungara, atat de performanti erau.

                  2
          • Daca si cu parca n-ar fi existat Paktul Ribbentrop-Molotov…Romania (Republica Moldova..parca am auzit si de chestia asta numita Republica Moldova) ar fi aratat altfel astazi…fara URSS-PCR-PSD si alte pupincureli comunistoide cladite pe mormintele celor nenorociti de dupa 1939.

            Daca si cu parca…baliverne.

            4
        • @stelian
          „Regele Mihai si-a asumat schimbarea macazului. A scutit Romania de statutul de tara invinsa”

          Din cate stiu eu Romania a avut statutul de tara invinsa la sfarsitul razboiului.

          2
    • Pentru ca Armata Romana a luptat si cu si impotriva URSS, Reichului, SUA in acelasi razboi asta denota un singur lucru: ca am fost fideli unei singure tari: Romania.

      Ce s-ar fi intamplat daca noi am fi continuat cu nemtii si ungaria ar fi intors armele…mai aveam ardealul?

      17
  4. La mulți ani! Le urez să învețe din greșelile trecutului și să scape de toate cozile de topor din interior!

    6
  5. La mulți ani și multa sănătate tuturor ostașilor acestei tari care noi ii spunem casa, România teritoriu nostru păstrat asa cum e cu mult sânge înbâcit în țărână

  6. La multi ani !

    2
  7. …alta nu avem.

    1
  8. * La mulți ani !

    1
  9. Helsingør Habitans

    La mulți ani!

    1
  10. Nici o aniversare fara scandal (nu cred ca se astepta sa si-o cam ia prin comentarii):
    https://www.facebook.com/ObservatorMilitar/posts/4843069682402357

    3
    • Hmm… Cand am vrut sa fac fotoreportajul cu Stihi, am trimis adresa la FNR la centru, daca nu ma inseala memoria, trebuiau sa-mi raspunda cei de la presa, sper sa nu gresesc. N-au raspuns, nimic, nici ca da, nici ca ba… Fara karadeniz (sa-i dea Al de Sus multa sanatate!) n-as fi reusit! Dar cei de la Mangalia au fost extrem de incantati de preocuparea mea pentru Stihi si pentru marina in general. Au zis ca mai au si altele sa-mi arate (mi-ar placea sa ma ia la o aplicatie, sa filmez, fotografiez etc dar probabil ca le-as lua “painea” celor de la trustul de presa). Au fost foarte deschisi si incantati ca cineva din presa/societatea civila este interesat de ce fac ei pe acolo. Capitanul cu care am interactionat dupa ce a vazut cam ce nivel de cunostinte marinaresti am a zis ca probabil as ajunge rapid SGP 🙂 , aveau nevoie de oameni…
      Iulian se plangea si el ca daca vor sa filmeze etc, cele mai bune pozitii le primesc mereu cei de la “trust”, restul trebuie sa se descurce cum pot.
      P.S. Nu mai zic ca m-am dus pe banii mei acolo, cu un fotograf cu studii la Facultatea de Film etc
      P.P.S. Nu mai stiu ce s-a intamplat cu Stihi, era iar scoasa la licitatie cu obligatia pentru adjudecatar sa o transforme in nava muzeu. Uite, asta era un proiect demn de Centenar!

      8
  11. La multi ani !

    1
  12. La multi ani tuturor militarilor care isi dedica totul pentru apararea patriei si care fac din pasiune cariera militara
    RESPECT !!!

    1
  13. La Multi Ani !
    ONOARE si RESPECT tuturor profesionistilor militari, inclusiv celor ce se dedica apararii cibernetice a tarii , oriunde s-ar afla !

    4
  14. Mă așteptam la ceva declarații din partea ministerului ,ceva nou pt înzestrare …. Nimic,nimic,nimic…. O tăcere de mormânt ?…!!! PS: Onoare, respect armatei romane și poporului român …cel ce tacit îndura greutățile de zi cu zi !!!

    5
  15. Bunicul a luptat la Stalingrad, a fost ranit, dar s-a intors in tara !

    10
  16. Bey, pensionarii tineri si burtosi jenerali. Aveti de grija la care monoment depuneti coroanele la Carei. Puneti o mimoza mai inainte sa ceteasca care e al ostasilor romani si care al rusilor sau klingonienilor. Desigur, mimoza tre sa aiba grad de capitan, adica sa fiti siguri ca stie ceti.Fmmv de posesori de IQ sub 60.
    Despre baietii aia raniti in Agfa, nimic? Atunci, in ziua cu pricina, a fost o stire strecurata intre alte doua, una cu Rafila si una cu cizdele vreunei borfete care nu mai are ce arata.

    10
  17. La multi ani cu sanatate tuturor militarilor nostri! Si dotare asa cum meritati, la oameni de top trebuie dotare de top!

    1
  18. LA MULŢI ANI armiei României,atât cât a mai rămas din ea.

    1
  19. La Multi Ani !!! si la mai mare!!!

    Sa speram ca momentele de glorie de abia de acum incep…

    1
  20. Din cauza pandemiei pe la noi a fost subire de tot. Am fost si eu cimitrul eroilor cu flori si o candela.
    Ca sa spunem, la multi ani Armatei, da Doamne lideri cu viziune si ofiteri care sa intelega ca fara soldatul roman nu aveam nici cat avem astazi.

    4
  21. Sărbatoare în circuit închis!
    Ei cu Ei!
    Noi (adică talpa țării) stați acasă, nu mișcați în bocanci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *