103 ani au trecut de la unire… si aproape 77 de ani de la ultima instrainare a Basarabiei!
Un mesaj de la Universitatea de Stat din R. Moldova, Facultatea de Istorie, despre situatia din 1918:
Cinci mituri despre Unirea Basarabiei cu România de la 27 martie 1918 – YouTube
Un singur mesaj pentru cei de peste Prut:
Fratilor, haideti acasa!
Salut. Frumoasa intrebare, asteptam raspuns.
Să bag bățul printre scândurile gardului și răspund : niciodată! Cetățenii RSS Moldova îs împărțiți în trei grupe :cei care vor înapoi în URSS, cei care vor un stat, un popor, o limbă și ceva unioniști. Ultima grupa e mică și nu are argumente. România nu oferă exemple bune în economie sau politică. Plus idioți gen G. Simion care dau apă la moară celor două grupe. Plus lipsă de coerență, de substanță , de perspectivă în acțiunile României peste Prut. Înjurați!
acum cateva articole ziceati ca PIB romaniei a crescut cel mai mult din 2000 pana acum fata de restul tarilor din est
acuma ziceti ca romania nu ofera exemplu bun
eu cred ca comentati si voi sa nu taceti
moldoveni sau obsnuit sa stea cu mana intinsa la romania si cand nu primesc „lipsa de coerenta si alt bulshit”
Zilele trecute am facut cateva masini pentru… Moldova. Toate specificatiile, inclusiv cartea tehnica, au fost solicitate in limba. Rusa. Firma din Chisinau, cu site in.. Ruseste. Da, fratii nostri, nu?
evolutia reala a PIB
https://www.rumaniamilitary.ro/ce-ne-mai-povesteste-raportul-anual-al-secretarului-general-nato
Dacă e așa importantă această dată pentru noi, românii, care au fost acțiunile dedicate acestei zile? Câte știri sau reportaje și la care televiziune ați văzut astăzi? Câte posturi de peste Prut sunt citate în știrile televiziunilor de la noi? Este TVR Moldova, în fiecare dimineață pot fi văzuți Matinalii, o emisiune simpatică, de la 7 la 9 pe TVR 3. Băieții și fetele de acolo chiar îs bunișori (prefer să mă uit la emisiunea lor sau la ProTV). Nu se ocupă nimeni de ei, fac și ei cât pot. Părerea mea.
Urmăresc ce se întâmplă peste Prut, așa, din pasiune. Vorbesc, prin natura profesiei, în fiecare săptămână, cu cetățeni moldoveni. Pe lângă faptul că în Moldova este impregnata limba Rusă în subconștient (tinerii sub 30 de ani, care nu au studiat nimic în rusește, folosesc numai limba Rusă în comunicare) nici România nu face mare lucru pentru promovarea unui singur glotonim. La fel și în Ukraina.
gabi S., probabil fara sa-ti dai seama, faci munca celor care se ocupa cu razboiul hibrid care isi doresc sa nu se intample niciodata re-unirea. „Multumim” ca faci treaba inamicului. 🙂
Cu plăcere, dar ar fi bine să citești toate comentariile mele. Cred că munca „răilor” o fac cu vârf și îndesat taman autoritățile statului român. Rusia nu bagă niciun ban în Moldova și totuși are mai multă influență ca România care când duce camioane cu ajutoare este primită sub un pod ?.
Este un efort in „echipa”. Pana si comentariile precum cele ale tale inclina balanta in favoarea „celorlalti” si nu a noastra.
Ganditi inainte sa tastati. Nu faceti munca dusmanului mai usoara.
Salut. Pentru mine anu 92 sa pierdut atunci am avut o mare sansa cand Moldova de dincolo de prut era cu funia la gat, cand Snegur a venit la noi cu propunere iar pe Nea Nelu la durut in basca, atunci cand au fost adusi primi 1000 de militari moldoveni in Romania pentru a fi instruiti in pas fortat pentru a fi aruncati in razboiul de pe nistru, atunci cand curentul filo Roman era foarte puternic, atunci am fi putut mult mai mult decat putem astazi, pacat ca am pierdut trenu.
Cred ca in ’94 am facut o delegatie la Chisinau, parca 8 zile. N-am avut nici o problema cu limba decat la ministrul care care nu stia (sau nu voia) romaneste iar noi nu stiam ruseste. Am discutat cu un sef de serviciu(dar n-am rezolvat nimic oficial) !
Pe strada si magazine a fost ok. Am intrat din gresala pe un sens interzis si militianul, f amabil (si vorbind romaneste), a blocat circulatia ca sa putem trece !
https://www.defenseromania.ro/romania-va-crea-un-fond-special-pentru-localitatile-infratite-din-republica-moldova_609330.html
Pasi mici dar macar ii facem.
https://www.publika.md/mircea-snegur-i-a-propus-lui-ion-iliescu-unirea–in-schimbul-functiei-de-vicepresedinte-al-romaniei_869801.html
Urmatoarea gara, aproximativ in 2035. Sa ajunga la conducere, generatia educata in Romania si care este pro Occident. Puteti scuipa pe mormantul lui Ilici! Doamne ajuta! Mai 2 luni si pot merge iarasi la Chisinau
Nu sunt un fan al lui Iliescu, dar daca noi intram in Moldova exista un mare risc sa intram in lupta cu rusii care dealtfel au intrat ulterior cu tancurile pe partea dr. a Nistrului. Romania anului ’92 era singura, izolata extern dupa derapajele cu minerii si in o mare criza economica. La cum erau atunci vremurile in Rusia, cred ca Lebed incepea razboi fara sa ceara voie nimanui, avea stocuri de armament enorme dupa relocarile din fosta europa de est. Nu vreau sa par avocatul diavolului, dar a fost o decizie prudenta si a trimis in schimb armament.
In acei ani toti vesticii cantau in struna echipei noi de la Kremlin cu euforia castigarii razboiului rece si in speranta ca vor prinde un ciolan de ros din resursele Rusiei.
Nici dracu ne ne ajuta pe noi atunci, e posibil chiar sa nu fi recunoscut unirea. Abia dupa razboiul din Yugoslavia au inceput sa ne bage in seama.
Acum, politic stam mult mai bine, dar in schimb militar mult mai prost….
ADR +1, destul de bine sintetizat. Cu exceptia ca in raport cu Rusia, militar stateam mult mai prost atunci. Atunci eram coasta in coasta cu o Ucraina pro-rusa iar armata Ro era praf pulbere fina pe multiple paliere, dupa cum se vazuse la Revolutie cu doar 2-3 ani inainte.
Acum Transnistria este izolata de o Ucraina decisa sa rupa practic complet legaturile cu Rusia (inclusiv la nivel de inzestrare, din ce citeam ieri au inceput discutii in legatura cu F-18 si Rafale). Daca se mentine tendinta actuala in inzestrare si pregatire, armata Ro n-ar avea prea multe probleme in a restrange manevrele Armatei a-14 (care intre timp s-a degradat mult) sau chiar ale unui eventual corp expeditionar rusesc. Rusii sunt acum intr-o pozitie mult mai slaba in legatura cu RM Moldova decat acum 30 de ani si sunt constienti de asta.
Problema este de decizie politica a Romaniei, de asumare, de capacitate administrativa, samd. Romania se incapataneaza sa nu se mai maturizeze politic si social. Acum cativa ani vbeam cu niste nemtoaice care deschisesera cateva centre de paleatie in Romania. Pe langa faptul ca autoritatile romanesti se purtau cu ei mizerabil (textual „lasa ca va prindem noi odata cu ceva”) imi spuneau ca nu mai merge cu stransul de donatii si voluntariat din Germania pt. ca li s-a replicat „Ce donatii pt. Romania? Sunt membri UE acum, noi donam pt oameni din tari sarace.”
Revenind,
– nu avem initiative la Marea Neagra,
– relatia cu Rusia se rezuma la „vrem tezaurul”,
– nu avem o relatie solida in domeniul ind. de aparare cu tarile cu situatie geopolitica similara din „prima linie” (Polonia, Cehia, Slovacia, de ce nu Ucraina),
– nu mi se pare ca avem o politica in relatie cu rebela Turcia,
– nu ne-am responsabilizat in raport cu problema traficului de persoane in vestul Europei,
– relatia cu SUA in plan civil se rezuma la „vrem fara viza” in conditiile in care daca ai un motiv serios obtinerea vizei nu este o problema
– avem o relatie dubioasa cu nucleul dur UE (Franta, Germania) in sensul ca semnam ori ce kkt pun aia in fata dar stim din momentul semnarii ca o sa facem tot cum ne taie pe noi capul (da, ma refer la angajamentele de mediu)
Deci, ce exemplu oferim?
Daca Romania si Ucraina si-ar face un obiectiv sa ingenuncheze Transnistria, in max 1 an ii aduce in 1935 pe vremea experimentelor lui Stalin.
Bucata aia de teritoriu nu are cum sa supravietuiasca nici prin autofinantare si nici prin ajutoare. Nu au putere militara sa initieze ceva si nici altii nu pot ajunge la ei.
Este un cap de pod ramas in spatele frontului.
Azi au schimburi comerciale preponderent cu UE, iar Romania e pe primul loc.
Exact, raul fusese deja facut de Iliescu & minerii cei prietenosi. Ma intreb insa ce era daca revenea regele si eram deschisi la investitii, plus ceva propaganda ca dupa Ceausescu infometati ne eliberam si vrem sa ne unim cu poporul ocupat stil Germania de Est. Atat ca pe langa Ungaria potential adversar era si Ucraina, iar Polonia si altii proaspat scapati de rusi nu cred ca ar fi facut front comun pentru noi. Sau ar fi marait un pic ca ori se retrag rusii ori nu? Or fi avut rusii armata multa, dar asa aveau toti, si OTV-ul si vestul (pe care cam toti il puteam banui de o re-vanzare a estului la rusi). Macar URSS-ul a colapsat in stil mare iar Ucraina e anti-Rusia acum. Tot e ceva.
Republica Moldova a fost condusă de niste „combinatori”. Au vrut să sugă si de la mama si de la tata…
Uneori, copiii o iau razna si atunci mama trebuie să îi aducă cu picioarele pe pământ. Moldovenii s-au înhăitat cu slavii de zeci de ani si le place DAR nu tot ce-i bun face si bine.
sat din pacate am avut de a face cu patronasi de peste prut ( am lucrat la o firma infintata de unul din basarabia ) si sincer e mai bine asa cum e acum in state diferite nu ar strica sa fie si un regim de vize dificil de obtinut pt ei .
Sotia mea este rusoaica, la un moment dat am cunoscut un baiat din Moldoven, de langa Chisinau, conform sotiei mele el vorbeste o rusa literara foarte bine, putini rusi reusesc asa. In schimb Romana o vorbeste cu un puternic accent si are lacune la unele cuvinte.
https://m.defenseromania.ro/transnistria-acuza-moldova-ca-a-incalcat-zona-de-securitate-pentru-a-facilita-prezenta-fortelor-speciale-din-romania-si-sua_609301.html
Rather sooner than later…că doar nu degeaba se antrenează băieții ăștia…
Majoritatea comentariilor la articol arata din pacate lipsa de maturitate in abordarea eventualei uniri a Romaniei cu R. Moldova. Problema nu e data atat de „conservele” rusesti din Moldova si de atitudinile de mimoza a unora dintre romani ci in primul rand de capacitatea Romaniei de a oferi un exemplu credibil de administrare, model economic, samd. Guvernele romanesti de dupa Revolutie au avut mari probleme in a administra actualul teritoriu in mod eficient si partea proasta este ca se merge din rau in mai rau. Chiar daca printr-o minune de luni s-ar face Unirea, eu nu vad guvernul de la Bucuresti administrand raioanele moldovenesti cand judete precum Salaj, Tulcea sau Vaslui sunt egale cu planeta Marte pentru Bucuresti. Noi ne impiedicam de o greva la Metrou si facem din ea subiect national…
Lasă că e spațiu de influență rusească un model de dezvoltare economică :))
Nu avem nici cea mai mică problemă economică să putem susține o re-unire cu românii din Basarabia
Cât despre dorință nu îmi amintesc să le fi cerut cineva părerea în 40
ca sa ne intelegem
in romania a inceput o revolutie in dec 89 si sa terminat in dec anu trecut
ca timp de 30 de ani tot de comunisti am fost condusi sub o forma sau alta
ca li sa spus FSN sau PSDR sau PSD nu conteaza
si acestia au avut o conducere economica dezastru doar prin pomeni electorale ca doar asa au stiut sa obtina voturile oamenilor nu prin investiti
de acea nu avem autostrazi nici la 30 de ani de la revolutie
abia acum am scapat de comunisti si urmasi lor
si sper sa acceleram investitiile in economie
nu am scapat nici de comuisti nici de urmasii lor….ca sa-ti stric ziua.
Basarabia e nume inventat de rusi pentru a elimina din identitatea acestui teritoriu. Cred ca o varianta mai ok decat basarabia, ar fi Moldova de Est (jumatatea vestica fiind parte a Romaniei).
@andrei…de buna seama si pe Basarab I tot rusii l-au inventat. Basarabia e numele jumatatii sudice a R. Moldova, extins de catre romani la restul R.M. Moldova. Din acelasi putz al gandirii cu Buzaul, oras din Moldova. Avem si noi bolovanii nostri. Ca fapt divers, am cunoscut moldoveni carora nu le convine apelativul de „basarabeni”. Dealtfel rusii s-au exprimat mereu cu RSS Moldoveneasca, nu RSS Basarabeana. Aaa…am uitat, de la rusi vine frigul…si ne-au luat si IAR-80-urile.
@Stelian
Spui lucruri înțelepte și apreciez mereu comentariile tale, dar aici ai dat-o în bară utât de tot (cel puțin din punctul meu de vedere).
Basarabia (sau cu numele mai recent – Bugeac) – nu e nici pe departe jumătatea sudică a RM, dimpotrivă ce-a mai mare parte a Bugeacului se află acum în componența Ucrainei. Iar numele ”Basarabia” a fost extins asupra acestui teritorii de ruși (nu de români) în 1813 când au redenumint aceste pământuri Gubernia Basarabia, iar majoritatea românilor repetă și o scri pe garduri și în 2021 propaganda țaristă (asta apropo de puterea și efectele de lunga durată a propagandei).
Rușii nu s-au exprimat mereu RSSM, acest nume a fost inventat de bolșevici și pornește de la RSSAM.
Și da, eu urăsc când mi se zice basaraben și îmi pare rău de prostia și mediocritatea ălora care folosesc termenul țarist Basarabia. Eu sunt român născut în RM, iar RM e un stat artificial creat de ruși pe trupul României.
Voi, români cu sânge albastru, ar trebui să știți asta mai bine ca mine.
Incerci sa duci in derizoriu comentariul meu, dar nu e greu pentru nimeni sa se documenteze (chiar la nivel de wikipedia) si sa afle ca basarabia e un nume dat de rusi. De altfel si tu recunosti (te-ai scapat) in comentariul tau ca basarabia nu este decat un nume dat unei parti din Rep. Moldova.
PS, deveniti din ce in ce mai buni pe propaganda
https://www.google.com/amp/s/moldova.europalibera.org/amp/26974394.html
Sunt bune articolele de genul asta,ne ajuta sa vedeme mai bine trollii rusi si nostalgicii comunismului bolsievic;
Asa o data identificati ,le putem urmari mai usor comentariile la alte articole si putem sa le ignoram
Sa știi ca si Bucovina tot de la rusi vine… de la buk = fag.
De fapt stelian e chiar generos ……
Basarabia est5e un numje romanesc. Se plaica zonei de Sud -E a Moldovei (judetele Cetatea Alba, Cahgul si Ismail .. la maxim si la minim jdetului SIamil – zona de langa bratul Sf Gheorghe. Zona pe care la un moment dat o controlase Basarab I si urmasii sai. Tine cant ca cetatea port Chilia apartinea de Tara Romaneasca …. Se suprapune cu Buceagul …
Rusii, la 1812 au facut o manarie . Au cerut (si obtinut) „Basarabia” , adica o portiune din S , mai mult mlastina si au „extins” numele peste jumatate din Moldova .Apoi au givernat privincia numind=-o „Basatabia” ca vezi tu cica era diferita de Moldova. Tehnica folosita si de diversi escoci care cer restituirea terenului de pe Strada X numarul 13 B .. si pe urma pretind si parcelele 13 A si 13 C…
Mai tarziu , in anii de dupa revolutia bolsevica noua conducere (bolsevica) a „dexcoperit” numele de Moldova . Basarabia era Moldova si Mildova se intindea pana pe crestele Carpatilor ……. daca pricepi
uite aici cum se poate face rapid.
1.RO pune pe masa 1 milion de euro ptr. fiecare parlamentar moldo ad labam cash, plus inca 1 meleon ptr. partidul/circumscriptia lui parlamentaru respectiv. Ptr. a vota Unirea
2.RO pune masa ptr. populimea frateasca moldoveana egalizarea salariilor si pensiilor cu cele din RO
3.Parlamentul RO incorporeaza si parlamentul Moldo cu evident aceleasi beneficii ptr. parlamentarii moldo ca si pentru cei din RO
4.Presedintele Moldo devine primministrul RO unita,primministrul Moldo devine presedintele CDep RO unita
5.In cat timp credeti ca se rezolva problemutza asta? Eu zic ca intr-un weekend .Poate chiar ar merge cand se da ora inainte sau inapoi asa ca sa nu prinda de veste urmasii culturii Yamnaia
Like
Interesant sa vad cum multi dintre voi acuza basarabenii ca vorbesc o romana stilcita, ca folosesc rusa la nivel de comunicare, ca asteapta doar sa primeasca si nu sunt recunoscatori de parca Romania nu a facut acelasi lucru zeci de ani in raport cu occidentalii… Voi ati uitat ca buneii si strabuneii vostri au cedat acel pamint fara sa lupte? Ati uitat ca moldovenii au fost spalati pe creer timp de 50 de ani de o masina de propaganda in fata careia nu ar sta in picioare decit propaganda nord coreeana? Ca toti acei din RSSM care au incercat sa pastreze si sa transmita ceva din spiritul romanesc au fost anihilati fizic sau trimisi la reeducare in Siberia si Kazahstan? In 92 rusii si ucrainenii au trimis cantitati uriase de armament si munitie separatistilor, mii de voluntari si specialisti. Citi voluntari sau specialisti romani au venit in RM in acel an sa arate moldovenilor ca singele apa nu se face? La nivel de razboi informational Bucurestiul e un mare 0. Sa fii la granita cu RM al carei cetateni iti vorbesc sau cel putin iti inteleg limba si tu sa nu fii capabil in 30 de ani sa schimbi aproape nimic in gindirea si atitudinea lor fata de Romania inseamna ceva. E de ajuns sa privesti timp de o ora canalul prounionist TV10 si te apuca sila. Cine gindeste astfel de strategii chiar nu cunoaste deloc ce reprezinta din punct de vedere etno-psihologic moldovenii…
Când vom dori cu adevarat atât noi cât și ei. Și când România va solicita oficial la ONU încetarea tuturor consecințelor juridice ale Pactului Ribbentrop Molotov. ceea ce nu am făcut de 30 de ani. Germanii au solicitat clar reunificarea și au reușit.Noi am recunoscut primii independenta a jumătate din Moldova istorică în loc să-i spunem vino acasă.Nici macar insula Șerpilor luată cu un simplu proces-verbal contrar tratatelor de pace nu am cerut de la Ucraina .
” Ati uitat ca moldovenii au fost spalati pe creer timp de 50 de ani de o masina de propaganda in fata careia nu ar sta in picioare decit propaganda nord coreeana?”
Ce sa uite, ca doar au folosit si folosesc aceleasi metode pe propriul popor, pe care-l numesc dragastos (si nostalgic) „populime”. Si care se distreaza de minune citind neputinta din comentarii… Si se felicita de o treaba bine facuta.
Adevarul este ca, in halul in care suntem acum ca popor, la o eventuala unire, balanta ar inclina si mai mult in favoarea slavizarii. Inca nu suntem pe drumul vindecarii (a propos de „treaba bine facuta” de mai sus). Nici noi, nici Moldovenii nostri.
Iertare fratilor Moldoveni, suntem in acelasi rahat ca si voi.
Cum poti sa spui ca am cedat pamantul ala fara lupta? Strabunicul meu a murit pe undeva prin Odesa. Nu stie nimeni cum ( lumea stie ca a fost impuscat in cap dar, naiba stie ce s-a intamplat cu adevarat sau pe unde a fost igropat, daca a fost ingropat). Incetati cu propaganda ruseasca. Da, ne-am retras, dar am revenit si am pierdut multi oameni in lupta noastra pentru a recupera Modova.
Moldovenii vorbesc o limba romana oprita din evoluție acum 70 de ani. Când s-a cedat fara lupta Basarabia o mare parte din intelectualii locali rămași au fost deportați in Siberia si Kazahstan. Faza s-a repetat în 46 -49 cu profesorii si învățătorii, iar pe la începutul anilor 50 cu preoții. Si astfel pastratorii limbii române culte din zona au fost anihilati. Romana a continuat sa fie vorbita de vulg, dar limba oficială a devenit rusa. În consecință, acea limba română vorbita doar în gospodării a ” evoluat ” in ceea ce auzim astăzi – o limba primitiva, necizelata, cu accent puternic rusesc, cu o grămadă de împrumuturi din rusa, ba chiar invenții gen ” coropca de viteze”, in loc de cutie de viteze ( toate neologisme scoli provin evident din rusa). Ultimii pe care i-am putea invinui de situația asta dintre chiar săracii basarabeni, ceea ce ma face sa fiu intru totul de acord cu Radu Burca.
Cel mai probabil in momentul cand la referendumul de rigoare, jumatate+1 vor vota ptr unire. Momentan, daca ne luam dupa ultimele recensaminte vreo 70% din ei se declara moldoveni si doar vreo 6-7% romani. Eu zic ca mai e muuult pana departe.
@Mihai
M-am răs! Tu pricepi ce scrii? Din președinte ales, să ajungi premier ce poate fi demis oricând? Da’de ce să nu fie Maia Sandu președintele României?
Mda…
ba baiueti lucrurile erau ceva mia complicate …
Dim varii motive in 1992 URSS (sub conducerea lui MS Gorby) se bucura de mai multa simpatie decat Romania. Nu incercati sa imi „argimentati” – voi chiar credeti ca GRU si KGB nu faceau nici un efort ptr a strica imaginea Romaniei ?
Romania era acuzata de „nationalism” si „persecutarea minoritailor”. Adica excat motivele invocate de transnistreni ….
Cam nashpa. Si azi acelaeasi acuze ….
Cam complicat..
Mai ales ca am facut greseala sa distribuim acte romanesti cu ghiotura .. SI unii dinre recipendari si ei au vazut lumina in denintarea nationalismului extremist romanesc…
Ma rog ce se putea face era o propaganda neoficioasa – adica cetateni simpli care sa nu poa sa fie gatatai de orgtane ale adtiei rom,anesti .. sa zica „baieti.. vreti pasaport romanesc? Votati unirea! A! Si explica-i rusului ala care nu stie romaneste … ca pasaportul romanesc este unu din UE .. adica daca nu ii place in Romania unde va dori si va pofti :Berlin, Paris , Londra, Roterdam ” asa ca poate si niste rusnaci ar fi gasit un motiv sa voteze ptr unire!
A! era sa uit sa va zic. Asta, cu unirea, e un scenariu detestat la Bruxelles!
Important e ca practic US nu au o problema cu re-unificarea…
S.Res.148 – A resolution to express the sense of the Senate that the United States should support the right to self-determination of the people of the Republic of Moldavia and northern Bucovina.
https://www.congress.gov/bill/102nd-congress/senate-resolution/148/text?q=%7B%22search%22%3A%5B%22PL111-148%22%5D%7D&resultIndex=5
e vechi deja, si a fost o propunere, neadoptata.
Unde scrie ca nu a fost adoptata ?
In baza unei rezolutii similare, veche de ani de zile a mutat Trump capitala US la Jerusalem, fara sa mai fie nevoie de alte aprobari…
sper ca nu imi joaca memoria feste…
cauta lista cu rezolutii adoptate, nu e printre ele
Urss+Gorbi au disparut de pe firmament in august 1991!!!
In ordine:
1. Cedarea Basarabiei fara lupta in 1940. Strategic era singura solutie; URSS tocmai demonstrase cu Finlanda ca e gata sa arunce mijloace enorme in lupta ca sa obtina ce vrea asa ca Romania nu ar fi putut rezista mult timp unui atac. In plus Ungaria si Bulgaria ar fi profitat de situatie (poate si Yugoslavia) si ar deschis doua noi fronturi, ocupand provinciile pe care le ravneau. Rezultat probabil in caz de rezistenta: disparitia Romaniei. Oricat a durut, supravietuirea statului avea intaietate. (Alta era treaba cu cedarea Ardealului, aici sunt de parere ca se putea risca o actiune armata cu Ungaria santajandu-i pe nemti cu distrugerea premeditata a industriei petroliere daca se baga, dar e cu totul alta discutie).
2. Limba si cultura Romaneasca in Republica Moldova au ramas intr-adevar in urma fata de evolutia din Romania (normal). Dupa ’90 Statul Roman a facut ceva eforturi sa le promoveze peste Prut, insa insuficient comparat cu ce ar fi fost necesar. O politica bine gandita, coerenta si corect finantata in acest sens ar putea produce efecte vizibile in vreo 10 ani. Sunati-va deputatul / senatorul !
3. Unirea cu Republica Moldova in ’92 era fezabila in teorie, dar extrem de riscanta in practica. Romania nu era bine vazuta de comunitatea internationala, n-am fi fost probabil ajutati de nimeni in caz de reactie violenta a Rusiei, ba s-ar fi gasit destui « prieteni » sa ne acuze ca ocupam samavolnic teritorii straine si ca nu e prima oara (propaganda pe Ardeal). Economic ar fi fost un cosmar sa sustii economia Moldovei cand cea a Romaniei era pe butuci si puteam ajunge iute in sapa de lemn, cu consecinta antagonizarii unei parti a populatiei (din Romania) fata de noii veniti (Moldoveni). In mare, risc de colaps.
4. Moldovenii actuali sunt relativ rupti de constiinta de neam romanesc din cauza situatiei de fapt : nascuti si traiti intr-un stat strain, victime de mici ale propagandei anti-romanesti, ne-educati in ideea romanismului si unitatii nationale, cu exemplul permanent al unui stat romanesc el insusi afectat de probleme serioase, ai carui cetateni incearca sa il paraseasca la randul lor. Cea mai mare parte a populatiei moldovenesti nu stie mare lucru despre istoria reala a Romaniei si Romanilor (ca de altfel majoritatea Romanilor « intra-muros »).
5. La cei mai multi patriotismul trece prin burta. Cand atatia dintre concetatenii nostri neaosi isi tradeaza tara sau ii fac rau, cand o parte insemnata din populatie sacrifica pe fata interesul general (vezi alegeri) pentru umplerea burtii personale, sa ne miram ca unii nascuti in afara statului, chiar daca etnic Romani, nu manifesta mare atasament pentru acest stat? Copiii prietenilor stabiliti in strainatate nu se recunosc Romani chiar cand ambii parinti sunt si se simt jenati cand le amintesti ; déjà Romania da impresia de « failed state » unei parti semnificative a populatiei romanesti, daramite celor din exterior ; Moldovenii isi doresc mai abitir sa se stabileasca in Europa civilizata decat in Romania, la fel ca multi nativi Romani, fiindca nu reusesc sa intrevada un viitor bun sau o evolutie pozitiva in tara.
6. In momentul si conditiile de fata unirea nu pare realizabila. In primul rand, pare putin probabil ca populatiile celor doua state ar accepta-o intr-un referendum, mai ales cand in Romania s-ar explica si cat costa. NATO si UE ar respinge initiativa din start in lumina complicatiilor enorme pe care aceasta ar genera-o pentru cele doua (noi granite, populatie rusofona, risc de conflict cu Rusia, instabilitate etc) ; in plus, trendul actual in Europa e pe regionalizare si disparitie sau macar stergere treptata a statelor. Complicatiile interne pentru Romania ar fi enorme : sustinerea unei economii net inferioare si a a unei populatii sarace, nepregatite profesional si academic la standarde europene (in conditiile romanesti cunoscute), ostilitate crescuta de la Rasarit, eventual dublata de actiune, admiterea de noi minoritati nationale, poate chiar ostile, noi frontiere, infractionalitate crescuta, vulnerabilitate sporita strategica si geo-politica (problema gagauza, problema transnistreana, problema ucraineana etc).
Strategic vorbind, atitudinea Romaniei fata de unire ar trebui sa fie : wait and see dublata de personal development. Adica inducerea unui trend pozitiv de evolutie tarii pentru a o face cat mai atractiva peste Prut combinata cu cresterea treptata a influentei economice si culturale romanesti in Moldova cu scopul de a pregati terenul. Cand / daca situatia geo-politica regionala ar fi favorabila, dar numai daca sunt indeplinite conditiile de mai sus, actionat rapid si decisiv pentru a profita de eventuala fereastra de oportunitate.
Noi nu avem nevoie de unire cu Republica Moldova. Asta ar insemna deplasarea tarii spre Asia, dupa ce cu greau am reusit sa ne agatam de ultimul vagon al trenului spre Occident. Romania trebuie sa continue deplasarea spre Vest, cu frontiera naturala pe Tisa si eliminarea celor doua minoritati asiatice importante. Pe Prut avem nevoie de o frontiera de fier. Locuitorii dintre Prut si Nistru au avut 30 de ani sa se decida cine sunt si au hotarit sa fie straini. Asa sa fie.
Pe bune? Asa te-ai gandit tu?
@MG
Când a apărut sds? Că nu l-am mai văzut pe acilea. De ținut minte.
nu e chiar nou, dar intra rar:
https://www.rumaniamilitary.ro/o-palma-data-milogilor-socialisti-pleonasm-si-faimosului-lor-60
https://www.rumaniamilitary.ro/cine-va-castiga-alegerile-prezidentiale-din-republica-moldova
e-te mostra:
„Basarabenii sunt fiinte scarboase, Increzuti, aroganti si inculti. Nu avem nevoie de ei si nici de tara lor , Pasapoartele inapoi si granita inchisa, sa ramina cu Rusia si Ucraina, alte tari babuine la fel ca ei.”
Vino la Chisinau si spunele asta celor care au asteptat toata viata o speranta .
Cocluzia:
Romania e de cacao, nimic nu merge bine si ne mai turnam un pic de cenusa in cap pentru ca astfel individual ne excludem si scuzam de la tampeniile colective pe care le-am facut cu voie si fara voie 30 de ani si nu suntem raspunzatori.
– nu se poate ca Romania nu e exemplu, si chiar nu e… doar ca RM e o vagauna in momentul de fata si Romania pare un fel de Germania cum e Germania fata de Romania
– nu suntem consecventi pentru ca o entitate statala se manifesta precum companiile cu 3 angajati unde se ia o decizie dupa cat e pretul de vanzare pe amanzon si schimbi perceptii dupa cum primesti like-uri pentru noua versiune de iphone
– aia din RM sunt niste rusi tampiti care oricum ne urasc, sunt saraci si nu vorbesc romana bine. Asta in tara vorbitorilor de „mi-auri” pisicesti si prosperitatea incomensurabila acumulata prin diverse forme de evaziune de la individ, multinationala pana la stat timp de 30 de ani
Cu parere de rau pentru tot vitriolul aruncat, daca e sa facem o balanta cu partea de cacao aruncata si implicarea personala, cel mai probabil partea cu cacao va cantari pana in pamant fata de partea cu implicarea fiecaruia de 30 de ani in miscarea unui cm in Romania, valabil pentru toata lumea inclusiv subsemnatul.
Unii mai mult decat altii au incercat un schimb de idei pe ce ar trebui facut si poate nu ar trebui facut. Poate in sine asta e formula de a misca macar un cm in directia corecta. Ideiile circula, se extind, se dezvolta, capata contur si pun presiune pe decidenti daca sunt insusite de un segment suficient din populatie.
A fost/Este/va fi de cacao reprezinta instrumentalizarea unei scuze individuale mangaiata de o dorinta de a vorbi de plictiseala. E un blog nu e CSAT, dar totusi prin presa se dezvolta si constiinta si vointa publica.
PS: intrebarea din articol… un raspuns scurta; 2 legislaturi de pro-europeni, pana cand inteleg co „pro-europeni” nu inseamna pomana de la ue fara masura, atunci va veni dorinta de pomana de la ue prin romania, posibil prin dorinta unei federatii… vedem ce se va vrea si putea in Romania atunci, preferabil fara federatii…
https://ziare.com/politica/stiri-politice/acordul-financiar-pentru-moldova-nu-mai-e-valabil-1670185
sincer incep sa cred ca nicio parte nu-si doreste o reunire cu adevarat,nu vad niciun punct comun in discursul ambelor parti….politicianism de duzina.
Am eu raspuns la intreare: Cand va sta pe tronul Romaniei iara un Ferdinand si o Maria.
vremurile alea nu se mai intorc, trebuie sa lucram cu cei care sunt azi…
Din pacate da.
Si @lt(rez) incearca sa-ti spuna ca nu vei face nimic. Are istoria si prezentul de partea lui. Iar viitorul e sumbru din foarte multe puncte de vedere.
eh, asta nu ma opreste sa continui sa incerc sa fac cate ceva.
Ce simplu era pe vremuri să declari război cuiva – în lipsă de altceva, îi dădeai ăluia 2 perechi de palme și gata, te învecinai cu cine vroia mușchiu tău!
Revenind la subiect, Găgăuzia e o matrioșkă prea mare pentru noi. Un casus belli perfect pentru unii/alții, dar prea mare pentru noi. Punct.
Tocmai ai descris politica externa a Rusiei timp de 300 de ani.
Și care funcționează la perfecție, ca un ceas elvețian!
Iar pentru că drumul rușilor spre mările calde trece pe la noi, o posibilă soluție în patru puncte ar fi cam asta:
1. armament american;
2. armament american;
3. armament american;
4. dosar (cu șină) pregătit pentru a deveni (măcar) protectorat american.
Corect din perspectiva securitatii nationale ca nu ne vad cantand Battle Hymn of The Republic pre curand.
Dar da, s-ar putea sa avem probleme la dosarul cu sina. Sigur era cu sina si nu plic?
?
Apropos de 1992 ……
https://www.capital.ro/ungurii-nu-renunta-cum-au-vrut-sa-ocupe-transilvania-in-1990-dezvaluirea-momentului.html
Ma rog cestia asta nu o zicea decat Tribunatecu’ INSA e cazul sa amintesc ca in fosta URSS erau doar 2 organizatii care nu mancau degeaba paine lu’ Statu’ :GRU si KGB !!!!
Asa ca in 1990 trebuiau ei sa aiba ceva „la dosar”/”mapa” asa ptr orioce eventualitate pluc ca de prea multe ori RSR facuse „pe nebuna” …
Personal sunt incredintat ca GRU/CEKA(adica FSB) nu se multumesc sa „tina in foc 2 fiare” ci au mai multe ! NUma 2 fiare asa numa ptr destinatii improbabile de genul Luxemburg ….
E standardul dublu la cote de inundație care fac potopul biblic o glumă.
Basarabenii nu se descurcă cu limba română, în contextul în care timp de 188 de ani au fost supuși unei rusificări la scară industrială, masacre, înfometări, oprobiului în cazul vorbirii limbii române și tot așa. Practic până și etichetele de pe borcane erau în rusă. De fapt e incredibil că limba română a supraviețuit în Basarabia. Dacă nu supraviețuia, nu mai vorbeam noi acum de reunificare pe aici.
In același timp, România e plină de analfabeți, agramați, analfabeți funcționali, etc. Se găsesc și pe RoMil. Serii întregi care nu iau bacul. Si se zicea pe aici că oricum se face prea multă română în școli. Basarabenii au fost rezistența, dar ăștia din România ce scuză au că nu știu limba română?
Găgăuzia!!!!!! Pe bune?!!!! România construiește o aripă nouă a liceului cu predare în limba română Mihai Eminescu la Comrat. Pentru că vechea clădire nu mai face față numărului de elevi care solicită să învețe limba română. Au fost detașați profesori de la Iași care să predea română acolo.
https://deschide.md/ro/stiri/social/72384/Daniel-Ioni%C5%A3%C4%83-pe-%C8%99antierul-de-construc%C8%9Bie-a-noii-cl%C4%83diri-a-liceului-din-Comrat-Este-semnificativ-c%C4%83-aici-se-va-preda-%C3%AEn-rom%C3%A2n%C4%83.htm
Totul la solicitarea autorităților în frunte cu Irina Vlah, care a spus clar, în discuția cu ambasadorul Daniel Ioniță, că tinerii elevi din Găgăuzia au nevoie de limba română ca să se descurce în noile realități economice. Realitățile în care trăim determină schimbările. Așa a fost în toată istoria. Si până la urmă sunt 150k. Ăia bătrâni se duc, ăștia tineri învață limba română.
Mai mult, a ajuns Irina Vlah să învețe și să dea interviuri în limba română (nu moldovenească). Dacă nici ăsta nu e semnal clar, nu știu care mai e.
https://www.youtube.com/watch?v=odV-6AQJb-4
România este de peste 10-15 ani din ce în ce mai prezentă în Basarabia pe mai multe paliere. In ciuda poticnelilor și a lipsei de experiență faptele din teren sunt vizibile pentru cine vrea să le vadă.
Evident, nici cealaltă parte nu cedează și luptă cu instrumente diferite pe care România nu le are. Dar n-ai cum să intri în forță. Este un motiv pentru care diplomația a fost inventată. E un proces care cere răbdare.
La nivel de decidenți e simplu. Au spus chiar ei care e problema. După reunificare ar rămâne fără locuri de muncă. Dacă ne uităm pe o hartă administrativă, județele din România par gigant pe lângă ce avem în Basarabia. Nu e ceva insurmontabil.
La nivel de opțiuni, trendul pro Unire e pe creștere. A ajuns la 37%
https://www.timpul.md/articol/dodon–groparul-socialistilor-375-din-cetaeni-ar-vota-pentru-unire-doar-32s-ar-vota-cu-psrm-condus-de-dodon-163198.html
La nivel geopolitic nimeni nu vrea conflicte înghețate și s-a săturat de ele. Bogdan Aurescu ridică problema asta peste tot de câte ori are ocazia
Aș mai spune ceva, dar ar veni M.Zgureanu să-mi recomande „puțină moderație”.
Si ca să închei optimist, partea bună a lucrurilor e că atunci când vom face ReUnirea, nu se va ține cont de comentariile de aiurea. Dacă s-ar ține cont de 3/4 din comentariile de pe RoMil, nu s-ar face nimic în România.
Nu-i adevărat că moldovenii nu se descurcă cu limba română, daca ar fi asa cum ar fi posibil ca 85% din studentii din R. Moldova sa-si faca studiile in română? Nu mai vorbesc de gimnazii si licee
https://moldova.europalibera.org/a/infografic-invatamint-universitar-in-moldova/28622240.html
Sunt aici comentatori care au amante rusoaice sau care lucreaza in Spania si prin natura profesiei lor le stiu pe toate si ne explica ca moldovenii vorbesc numai rusă și încă mai bine ca la Moscova dar asta e o prostie care n-are legatura cu realitatea
O completare. Găgăuzia.
https://www.youtube.com/watch?v=F1QZ-ceF0XE
problema mai mare e ca cei analfabeti si agramati ies absolventi cu diploma ,totul e dat peste cap in societate din cauza prostei etajari a competentelor…viata sociala,economica,piata de munca.
traim inca o utopie,toti sa aibe diplome….viata reala cere si diplome dar si calificari.
noi in romania ne gandim la unire doar cu inima,dincolo ei se raporteaza la unire mult mai pragmatic….cetatenie,ue,nivel de trai.
Matrioșkă a fost in anii ’90, acum s-ar putea sa fie altfel de păpușă
https://youtu.be/-QnZIqRVcLU
https://www.defenseromania.ro/mapn-1-5-tone-de-echipamente-de-protectie-sanitare-transportate-in-republica-moldova_609350.html
Inca un exemplu de a nu face „nimic” pentru RM. 🙂