Intr-o declaratie facuta la Campia Turzii (pe Baza Aeriana 71) cu ocazia “Dacian Viper 2015” ambasadorul SUA la Bucuresti a declarat: “Anticipez și știu că liderii României speră că, la un moment dat, România va avea trei sau patru escadrile diferite de avioane F-16”.
3-4 escadrile inseamna 36-48 de avioane, daca socotim cate 12 avioane per escadrila, sau 3 escadrile pe model NATO cu cate 16 aparate fiecare, un scenariu poate mai realist. Deocamdata stim sigur ca spre sfarsitul anului viitor vor incepe sa soseasca in tara cele 12 F 16 A/B din Portugalia, mai stim ca exista deja o preocupare serioasa pentru inca 12 aparate (nu cunoastem posibilul furnozor nici ce tip de aparat se are in vedere, dar este probabil sa fie aparate C/D).
Declaratia ambasadorului SUA nu este nici ea foarte elocventa atat timp cat Hans Klemm spune ca ‘spera” ca Romania sa aiba 3-4 escadrile, adica 48 de aparate, da este totusi prim raza de lumina – dintr-o sursa oficila credibila – care ne induce speranta catre 48 de avioane.
Cum si cat anume vor zbura acesta aparate – la un cost cu ora de zbor de +20 de mii de euro – vom mai vedea. Tot de azut ramane si calendarul viitoarelor achizitii, pentru ca daca scenariul portughez se pastreaza am aputea ajunge sa avem 48 de aparate dincolo de 2025…
PS Deocamdata intram cu succes in a doua jumatate a lunii octombrie si nu avem nici o veste despre lansarea vreunei licitatii pentru modernizarea fregatelor, lucru care nu ma mira, doar imi provoaca un nou val se scarba viscerala, fata de imensul dobitoc care-si spune ministrul apararii, dar care este in realitate un analfabet veritabil, cu totii am putand remarca ca nu este practic in stare sa sustina un amarat de dialog, nu poate lega nici macar doua fraze, are un vocabular inferior unui cimpanezu dresat, etc, etc.
Se tot aud zvonuri despre o posibila remaniere guvernamentala sau chiar despre un nou guvern si sper – eu cel putin – ca alde Dusa si Encutesc de la Economie sa ramana someri odata pentru totdeauna. Dusa pe motive de tembelism cronic, demonstrat in fata natiunii de „n” ori, Encutesc – secretar de stat in Ministerul Economiei si responsabil cu industria de aparare – pe motiv ca singurul lui tel in viata este distrugerea acesti industrii…
GeorgeGMT
Ambasadorul a batut saua ca sa priceapa iapa. Presupun ca ambasada a trimis un biletel lui Ponta in care a scris ca guvernul romaniei mai vrea 3-4 escadrile, dar idiotul a crezut ca el vrea sa dea banii la pensii si salarii si acum I se arata pisica moarta in public.
Oricum Ponta nu o sa sfarseasca bine, e mult prea pro-rus pentru tara in care conduce…
Off topic: http://english.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13940724000334
Conform stirii yemenitii ar fi atacat o baza aeriana saudita si ar fi distrus 17 avioane f 15 si 9 elicoptere Appache. Stie cineva ceva despre asta? Ma gandesc ca asa o stire ar trebui sa fie „breaking news” pe orice canal de stiri, cu toate astea, nimic. Stie cineva ceva? E propaganda (data fiind sursa….)?
Aceasta stire a aparut pe mai multe site-uri „no-name”. Cred ca e falsa si probabil propaganda proasta.
Asta parcă e un scenariu de război România Rusia. O bază întreaga .pffff
Se pare ca actualul guvern nu vrea cu nici un chip sa faca ceva pentru armata inafara de minimumul minim necesar in fata ameriNATO. Ce nu inteleg in nici un fel e neglijenta criminala a guvernului fata de flota. Rusii vor putea lovi Romania de sub apa. Cateva rachete in portul Constanta si comertul pe mare cu cifre serioase pt buget se cam termina. Vrem independenta energetica prin hidrocarburile din… Marea Neagra :-). Si totusi, deocamdata cea mai infricosatoare nava de razboi e chestia aia MAI alb cu rosu. Celelalte nave sunt niste babe pe care Dusa si Ponta le vad MILF uri. Si in privinta flotei nici Basescu nu a fost mai bun, orice ar zice el azi. Macar el ar fi putut sa insiste mai mult pe Marea Neagra.
Dezinteresul asta e absolut dezgustator. Si iresponsabil.
PSD este interesat doar de castigarea alegerilor locale si parlamentare de anul viitor asa ca vor cheltui banii disponibili pe pomeni electorale.
Urmatoarele avioane F16 ar trebui cumparate direct de la americani insa este posibil sa cumparam si de la greci, ca sa ii ajutam, deoarece Romania si Grecia sunt tari membre U.E. si da bine pt stabimea U.E. sa cumparam avioanele de la greci, ca sa ajutam aceasta tara sa isi carpeasca o gaura la buget.
Daca ar fi doar dupa mine, si nu este, as bate palma cu SUA si as cumpara doar de la ei iar in aceasta situatie am putea obtine o oferta foarte buna.
“Anticipez și știu că liderii României speră că, la un moment dat, România va avea trei sau patru escadrile diferite de avioane F-16”. Cuvintele cheie mi se par „spera” – deci nu e nici pe de parte o certitudine si „la un moment dat”. Daca tinem cont de cati ani au trecut de cand au inceput discutiile despre inlocuitorul Mig-ului 21 si ca abia peste 2 ani vom avea primele F16 operationale, spuneti-mi in cat vom avea acele 3-4 escadrile de F16 operationale. Macar de-am fi luat niste versiuni mai evoluate…. Alte tari deja au inceput inlocuirea flotei de F16… si nu vorbim neaparat de tarile cele mai dezvoltate economic.
48 de avioane este putin, foarte putin. Aici la noi este nevoie de 400 – 500 de avioane, numai de vanatoare. Nu mai zic de bombardament si restul..
Pai un F 16 nou costa peste 100 milioane dolari. Adica 10 avioane la miliard.De unde sa luam atatia bani? Si apoi de ce acest armament este asa de scump ? Probabil o sa scada din pret cand or incepe rusii sa dea cu ele de pamant.
Carstea… 400 – 500 de avioane, numai de vanatoare?!
Nu stiu daca cu adevarat operationale au atatea rusii 🙂
Peste 300 am avut doar pe timpul lui Ceausescu, dar era si MIG-19 si alte aparate vechi incluse in cifrele alea, nu toate operationale.
Sa presupunem ca le-ai primi gratis, doar 100-150 de avioane F-16. Armata Romana nu ar avea bani sa le opereze, pur si simplu! Nici 70 de aparate F-16, nu de superioritate aeriana gen F-15, nu cred ca ar putea sa le opereze.
Nu am avut bani in trecutul recent sa operam peste 50 de MIG-21 Lancer, cu costuri inferioare lui F-16.
1. bani sunt din recuperarea evaziunii fiscale si risipei natzionale publice care este de 40 miliarde /an in Romania+recuperearea si confiscarea averilor ilicite.
2. pt FARO ar fi bune 24 de F-16 ABCDM Falcon si 24 F-15 ABM Eagle ca au acelesh motoare si va costa intretzinera mai ieftin si au sisteme de armament comune. si asa ca o forta aeriana care se respecta putem avea avioane mono dar si bi motoare supersonice de lupta multirol+36 de IAR-99 BM Shoim si poate in viitor 36 IAR-93 CDM Vultur-modernizat ambele IAR-ui remotorizate cu RR-Turbomeca Adour am avea o flota120 de avioane de lupta f. performanta
10 bombe nuclear ne-ar ajunge?
poate arme chinice sau bacteriologice ,altfel suntem pierduti!
Asta dupa ce punem pe fregate laser-ul ala dezvoltat de americani si dupa lansarea primului satelit militar romanesc.
😀 :D:D
400 pt Romania ?:))))))
48-60 ar fi ideale pt Romania plus o aparare AA serioasa-6 baterii Patriot; 6 baterii NASAMS 2; 8 baterii HAWK 91, upgradarea celor 72 de tunuri Oerlikon si integrarea lor in 6 baterii cu Selenia Aspide (12 tunuri cu 6 lansatoare Aspide/baterie); upgradarea celor 36 Gepard si integrarea rachetelor CA 94 pe ele; upgradarea Viforului; MANPADS.
pt tot ce am scris aici ar fi nevoie cam de vreo 10 miliarde $….greu taica,greu…..
Exista Patriot PAC 2 sh ,exista sute de f-16 stocate de americani in Arizona,Exista solutii numai sa se vrea
PAC-2 SH ar fi undeva la 250 millioane/beterie ,cu indulgents=1,5 miliarde $
NASAMS 2, 6 baterii=1,2 mld $
36 F16 SH,armament,training,piese =3,5-4 mld $
radare,upgrade-urile de mai sus ar duce si alea la 1-2 mld $
apoi…tancuri, arme anti tanc,Marina,TBT 8X8,artilerie propulsata,LAROM upgradat….
necesarul calculat pentru Romania era undeva la 72-96 avioane multirol (110 fusese cazul pentru LAncer).
2 escadrile este un minim, iar 3 este o cifra decenta (3 x 16 aparate), insa nu suficienta.
De aia ne-ar trebui o AA performanta dar totul costa…..
Eu as incerca un imprumut direct de la US ,pe 10 ani (daca tot vor sa ne ajute) in valoare de 8-9 mld si i-as investi direct in Aparare.
Dar de ce imprumut , sa ne dea ca israelienilor ajutor militar anual.
Avionul multirol face de toate, adica suprematie aeriana-vanatoare, interceptare si atac la sol, sigur, fara sa poata cara la fel de mult ca si un bombardier dedicat insa sunt putine tari in lumea asta care isi permit si asa ceva, evident, din motive financiare.
Pt Romania 400-500 de avioane de lupta a mult prea mult.
Daca chiar suntem la faza de wet dreams patrotic, undeva in jur de 100 de multiroale cu 1-2 escadrile bine antrenaten in misiuni peste Marea Neagra ar fi deja decent + tot cam 100 de elicoptere de atac. Partea proasta e ca fara o aviatie pe masura elicopterele sunt rate pe lac pentru aviatia inamica.
Dar la drone din cate stiu nu avem restrictii :-). Fiestecare batalion ar putea avea plutonul sau de drone. Romania chiar ar putea sa se axeze puternic pe aviatia fara pilot in colaborare cu altii pe plan mondial. Am putea avea drone aeriene si submarine de exemplu… De noi depinde dar vorba aia… „n-ai cu cine”. Dragnea? Zgonea? Macar daca ar avea atata minte sa i lase pe meseriasi sa si faca meseria, dar toti sunt pusi pe baza de culori politice si trafic de influenta…
Ca sa poti opera o forta aeriana credibila iti trebuie, in afara de multi bani, o protectie antiaeriana solida pentru bazele aeriene.
F-16 e pretentios si, daca ramai fara pista de decolare, e cam riscant sa incerci sa-l zbori de pe autostrada (basca autostrazi nema).
Nu stiu cum s-a calculat (2 la primarie, 2 la prefectura) dar iti trebuie rachete cu raza lunga cel putin:
– 1 baterie in zona Constanta – Kogalniceanu;
– 1 baterie in zona Fetesti -Cernavoda (aerodrom, poduri, centrala atomica);
– 1 baterie pe zona Galati – Braila – Focsani – Barlad (concentrare de unitati militare);
– 1 baterie pe Bucuresti;
– 1 baterie pe zona Ploiesti (exploatari petroliere, rafinarii etc);
– 1 baterie pe zona Deveselu;
– 1 baterie pe zona Brasov;
– 1 baterie pe zona Cluj – Campia Turzii;
– 1 baterie pe zona Iasi – Bacau (aerodromuri, unitati militare, industrie de aparare);
Ies minimum 8-9 baterii cu raza lunga. As prefera PAC-2 chiar si SH, cu posibilitate de dezvoltare ulterioara la PAAC-4 (Stunner).
Nu mai vorbesc aici de apararea punctuala de aeroporturi / porturi sau unitati mobile de antiaeriana care sa protejeze unitarile militare in deplasare si in lupta. Pe scurt, o caruta de bani.
Subscriu.In situatia noastra ar trebui sa ne axam in primul rand pe dezvoltarea unei aparari AA moderne(baterii de rachete sol aer cu raza lunga, medie si scurta, artilerie AA), care costa insa mult, care este mai eficienta si mai amenintatoare in fata rusului, decat 48 de aparate multirol F16.
Eroule, cat ar costa 9 baterii de rachete sol-aer cu raza lunga de actiune de care zici tu?
SH a zis cineva mai sus ca sunt 250 milioane $ bateria (8 lansatoare) dar nu stiu daca sunt atatea disponibile.
Nou produse cred ca se duc la 450-500 milioane $ bateria adica te duci usor la un 4 – 4.5 miliarde dolari.
@Eroul Bula: daca am lua Barak8 ER, cu optiune de Stunner, am iesi la jumatate pret fata de Patriot si cu raza mai lunga.
Pentru suplimentare / redundanta am putea adauga iDerby ER cu booster, care ar fi semnificativ mai ieftina, dar in multe cazuri suficienta (exceptie Su T-50).
si mai trebe musai inca o baterie si la matale pe bloc Eroule 🙂
nu stiu cum le culculezi bre, un batalion bate pe 600 de oameni si are mai multe plutoane cu lansatoare care pot fi si dispersate, un Patriot bate spre de 100km, ca sa zici ca mai si loveste culculezi o raza de 60km ca sa’i ramana si enerjeeeeee
deci daca pui lansator la Medgidia apara si Cta si Fetestiul
frecatele alea inarmate cu ESSMuri dupa 2050 ar trebui sa conteze si alea
sau mai bine ne bazam pe AEGISul americanilor care vine in vizeta
un batalion ar ajunge de dispersat pt toata Dobrogea/Fetesti/Cta/Mangalitza
mai pui o baterie intre Focsani-Braila-Galati si inca una la Iasi cu proiectzie spre Moldova deci inca un batalion raspandit prin zona aia de la Braylla pana la Ieshi
si cam gata
Bucurestiul te caci pe el, ce sa aperi, cladirea ministerului? Parlamentul? Guvernul? Lasa’i sa crape, da’i dracu
S-o apere cu Volkhoave si cu Hawkuri
Turda e peste muntzi si vai, acolo e si baza aeriana, sa se apere cu Kub si ce mai au, ungurii oricum mai au 12 Gripenuri si le cam frica sa mai aterizeze cu ele, in caz de ceva dispersie maxima ca au pe unde in zona
rafinariile ni le daramam si singuri gen Arpechim sau nici nu mai sunt ale noastre, asa ca daca ni le darama ei ne scapa de-o cheltuiala
Deveselu si’l apara americancii
la minim ar ajunge si doua batalioane Patriot cu cele cate 4 plutoane de lansatoare plus ce frectzii de Hawkuri cu interfetze mai au
dar oricum nu or sa le cumpare nici p’alea ca’s scumpe si suntem saraci 🙂 🙂 si vin alegerile
Alo ! Două batalioane de Patriot înseamnă cel puţin 8 baterii.
Ah bon, atunci mai taiem din ele si redirectam banii spre turelele alea de 152 🙂
Deci 9 ne trebe doar trei sferturi de batalion sau un batalion mai mic, cu 3 baterii, una la Medgidia, una la Ieshi si una ratacita printre Braylla-Galatzi-Focsani si happy days
Restu sa se descurce, da’i in pzda ma’sii
la cal. 152mm, nu cred ca mai pot fi numite turele, ci TURLE 🙂
Eroule , cand au semnat contractul Hawk s-a spus clar : este un ” carlig ” pentru un contract gras de modernizare .
700 de milioane spuneau atunci .
Asa ca cu asta ramanem .
Patriot vrei ?
Las ca-ti dau ei Patriot Act , varianta damboviteana .
Bonus structurile care sa te asculte si sa aplice ” legea ” .
Plus ca acoperirea teritoriului o sa fie 100% .
Si la cheltuieli cam tot acolo ajungeti .
Esti mai tare ca PRISTANDA coane GSG cand te apuci de numarat
posibil sa am probleme cu numerele, ca se mai plangeau si fetele
oricum le numar mai bine decat Eroul, care ar vrea o baterie si la Sapantza 🙂
Breee… sunt curios cum o sa planga dama asta pe (n)umarul tau … 🙂
http://img-9gag-fun.9cache.com/photo/a1Ywj0Y_460s.jpg
rachetele cu raza lunga sunt insuficiente iti trebuie un intreg sistem care sa integreze rachete cu raza lunga, medie si scurta…plus radare,logistica etc aferente
Cam asa vad si eu.
2-3 escadrile F16 + 3-4 escadrile de IAR99+ complementare F16 (decolare aterizare piste improvizate, capacitatea de a lansa bombe (500kg, evident)/rachete ghidate) avand ca principala misiune platforma de lansare a armelor ghidate (dar si contra elicoptere, cercetare, etc).
O mare atentie trebuie acordata AA mobil pt. ca fara el cam degeaba ai restul, poti sa il pierzi foarte rapid.
Nu stiu daca vom putea sa cumparam rachete cu raza lunga (RFI a aparut in contextul crizei din Ucraina parand mai degraba un mesaj adresat Rusiei) dar macar medie si scurta (aici ar trebuii sa dezvoltam noi asa cum putem CA 95 – de tunulete si MANPDS nici nu trebuie sa concepem importul, a se vedea ce pat rebeli din Siria in lipsa lor) sa cumparam. In caz de ceva cateva baterii cu raza lunga ar putea fi dizlocate aici.
Ne mai trebuie si niste radare mobile.
Sistemul de apàrare a unei tàri cu resursele financiare, umane si tehnologiceale României trebuie gândit global si coerent.
Chestii cà ar trebui n escadrile de F-16 nu fac decât sà împràstie banii (binenteles, nu pierduti pentru toatà lumea).
Hai sa vedem ce s-a gandit global si coerent din 2004-2007 incoace sau de cand suntem in NATO sa zicem … parca ultimele programe valabile de modernizare s au terminat cu LanceR, Bizon, Jder. Apoi pauza, suntem in NATO, ne doare n paispe ca ne apara altii.
Nici macar din 2014 de cand a inceput circul in Ucraina nu s a facut, „industrial-tehnologic” vorbind, mai nimic: F 16 era oricum programat, doar s-or mai fi facut niste RK la cateva tancuri si ceva transportoare. Nimic coerent si sistemic.
Si noi aici pe blog am putea crea un program coerent si global, pornind de la procentul din PIB agreat a fi alocat apararii. Dar cine o sa aplice programul ? Si cum ?
E simplu:
AeR : se continua cu F16 + apararea AA
Naval: o minima aparare AA si capacitati AS cat de cat credibile …. minim minimorum.
Uscat: TBT ul ala 8×8 … cavalerie blindata macar, cu rachete AT si artilerie autopropulsata si reactiva. ATROM ? Mort ? Nu vad ca ucigator de urgenta noua arma de asalt. Dar apararea AT si AA a fortelor de uscat da.
Nu trebuie sa fii un geniu ca sa creezi un program. Sa te duci la americani cu un plan si sa ceri support cu F16-le. Si cu alte sisteme HiTech senzori, rachete, etc. DRONE ?
Suedezii isi fac submarinul ala nou. De mana cu polonezii si norvegienii am putea intra in program. 2-3 submarine d alea ar incurca serios planurile rusilor la MN. Dar din nou …. trebuie sa poti apara submarinele alea de atacurile aeriene. Nu se poate cu Volhovuri si HAWK uri vintage.
E frustrant pt ca romanii sunt destul de bine vazuti in TO-uri de aliati. Dar sunt compatimiti pt dotarea vintage.
Sincer, nu ptea vad in guvernul actual nimeni interesat de aparare. Oprea e doar un mascarici. O fi vrand el binele tarii dar pare sa fie depasit de abordarile bazate pe sistem.
Si sa nu uit: Dusa fa cumva si dispari. E cel mai slab, cel mai penibil si cel mai inutil ministru al apararii. De ani de zile spune aceleasi abureli, care nu se realizeaza niciodata. (Fregate, submarin sunt cele mai batatoare la ochi. Avem si noi una bucata submarin si ne cacam pe noi pt niste baterii. Absolut dar absolut penibil)
Deci 12 avioane mai luam pana in 2020 sigur…acum ideal ar fi ca urmatoarele 24 sa fie noi si sa vina intr-un pachet cu niste rachete patriot.
Subscriu.Poate ca nu era rau daca si a doua escadrila era formata doar din avioane noi.Pentru misiuni de politie aeriana un F16 va fi ok si peste 25 de ani.
As fi mult mai fericit cu 48 de aparate zburate-n draci decat cu 100 din care 80 stau. Cred ca ar trebui sa ne vedem pur si simplu lungul nasului si sa ne limitam la ceea ce ne permitem. F16 este un aparat bun, daca am reusi ca restul de 24 sa le luam cu o forma de offset ar fi de-a dreptul superb! Care offset se poate agrea sa fie facut pe alte domenii pentru ca, sa fim seriosi, industrie aeronautica nu prea mai avem…
Americanii ne vor ajuta, dar nu ne vor baga si-n traista! Si mai cred (doar o parere personala) ca depinde doar de noi sa ne asumam si sa facem ceva astfel incat sa ne ridicam la nivelul la care am putea sa ne ridicam. Pentru ca cel mai usor, mi se pare mie, pe lumea asta este sa disloci avioane!
Cred ca ambasadorul SUA a auzit ceva, dar a inteles gresit.
Probabil ca va mai fi o escadrila de F-16, desi incep sa am indoieli.
Prin nota de fundamentare prezentata Parlamentului, obiectivul principal este achizitionarea lui F-35A.
http://militar.infomondo.ro/wp-content/uploads/2013/06/Expunerea-de-motive-a-Guvernului-pentru-achizitia-avioanelor-F16.pdf
F-35A va avea IOC anul viitor. Si atunci la ce bun sa mai cumperi niste avioane „obosite” 🙂
În nota respectivà scrie „termen lung” 🙂
Si când F-35A va fi disponibil în general si pentru România în particular, si acele exemplare vor fi „obosite”
Rafale nu cumparam 🙂
ce suntem prosti 🙂
Ca nu avem bani 🙂
@Gabriel: F-35A flyaway unit cost, by year, in million $:
2015: 133.679
2016: 111.732
2017: 107.778
2018: 99.595
2019: 97.117
De luat de la Block3F in sus, care 3F ar putea fi introdus curand.
Doar ca noi avem nevoie de ele ieri, dar nu vom avea bani suficienti nici in 2019… ;(
costul mare e mentenanta nu productia initiala.
4 espadrile de F16 acuma la sfarsitul apusului vietzii operatzionale adi’cacand intra la androp@uza parca nu mai merita
2 espadrile plus o espadrila din eternele zombificare MiGuri is suficiente pt ceva ex#hibitz#ion’ism aerian AKA pulitzie aerialistica
mai multe nu prea le vad rostul…
dupa aia daca ma viseaza continuitate te duci spre noua generatzie de aparate
acuma ca or fi F35uri, sau Eurofighrafale 3 sau PAKFA stranepotzii nostri or vedea ce-o mai fi
http://cdn1.globalissues.org/i/aid/military-aid/2010/us-military-aid-by-recipient-2007.png
Toata lumea vorbeste de F- uri….dar, Miraje…Nimic?