#41 / 7-13 Octombrie 2024, Permiteti sa raportez!

This entry is part 98 of 114 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< #40 / 30 Septembrie – 6 Octombrie 2024, Permiteti sa raportez!#42 / 14-20 Octombrie 2024, Permiteti sa raportez! >>

431 de comentarii:

  1. 3…2…1… „The oak hut fallacy”

  2. Se confirma stirea ca Otokar a castigat licitatia pentru vehicule blindate 4×4: https://x.com/SavunmaSanayiST/status/1842240612935876661
    Cu alte cuvinte am ajuns in situatia in care nu mai suntem in stare ca tara sa producem nici cel mai simplu cacat din produsele militare. Nu mai putem nici macar sa asamblam niste piulite. Au ajuns sa se laude ca prostii ca mai mult de jumatate vor fi asamblate la uzinele din Romania ca sa aiba ce ciuguli si leprele din MAPN, de parca nu toate componentele o sa fie produse in Turcia si trimise pe bucati in tara. Tehnica, tehnologie aveam si noi cu firmele private. Dar, ce sa zicem, comparativ cu anii din comunism, chiar daca acum ne mandrim ca reusim sa facem inspectia pentru F-16, am involuat extrem de mult. Macar atunci au reusit sa puna pe picioare un tanc, macar au reusit sa puna in aer IAR Soim. Astazi nu mai suntem in stare sa producem un rahat de blindat. Si comparativ cu noi, o tara aflata in razboi si cu o industrie sub bombardament, produce mai multa artilerie anul asta de doua ori mai multa munitie decat in 2020. Si tot zilele astea se scria in presa ca Ucraina produce in prezent in jur la 4 milioane de drone. Ca sa nu mai spunem ca reusesc sa puna in productie un concept personal, un sistem mobil de artilerie, Bohdana, la 10-12 bucati. Ceea ce nici macar noi nu visam.

    22
    • Iara a venit corul bocitoarelor, daca cumparam nu-i bine pentru ca nu e romanesc, daca nu cumparam tot nu e bine. Mai lasati negativismul asta. Daca exista ceva romanesc mai intelegeam, dar nu exista un blindat romanesc 4×4 care e in stagiu pregatit pentru productie. Vlah-ul trebuia sa iasa din stagiu de prototip anul asta, dar din 2023 n-am mai auzit nimic despre el. Pana si ala facut cu o companie din slovacia in colaborare, si in ecuatie mai vine si productia, mi-e greu sa cred ca vlah-ul putea sa fie produs intr-un numar de peste 1000 intr-un timp mai scurt decat pot turcii de la Otokar, fara suparare dar asta e adevarul, pana se trezeste industria romaneasca din somnul cel de moarte intra rusia in colaps de 5 ori. In rest nu vad nimic rau la cobra 2, mrap-urile si blindatele 4×4 sunt singurele locuri in care trucii chiar se pricep.

      20
    • e fantastic cat de mult a prins la populatie prostia lui ceasca cu „sa facem noi”. Sa stii ca nu e nicio mandrie sa faci ceva de pe urma caruia sa pierzi bani, asta poate face orice prost, toata schema e sa faci ceva bun din care sa faci bani.
      Produceam o lae, nici dracu nu cumpara ce facea minunea ingineriei romane, iar cine cumpara lua ori pe barter ori la pret de nimic. Autocamioane Brasov vindea in China la pret sub costul efectiv al prodsului + comercializare, se dadeau pe pierdere, asta sa nu mai spun ca acele camioane erau creme de la creme, adica pentru 10 camioane duse la export luau piese de la 100 din parc, pe care se chinuiau apoi sa le puana pe picioare. Sa fie clar pentru toata lumea, ce producea Romania comunista era similar produselor chineze de duzina din anii ’90, adica niste clone proaste dupa modele vechi. Restul sunt povesti.
      Tancul ala de care spui a costat cred ca de 5 ori cat i-a costat pe polonezi licenta de T72 si era oricum un hibrid inferior. IAR 93 a fost net inferior unui SU 25.
      Ca sa-ti dai seama ce vreau sa spun, ia 2 comparatii intre RS Romania si RP Bulgaria, populatia bulgara fiind cam 40% din cea a nostra. Compara evolutia PIP -ului si PPC dintre cele 2 tari pe parcursul perioadei 1980 – 1990 si in paralele ia wiki si studiaza dotarea armatei bulgare din anul 1989 comparata cu ce stim ca aveveam noi.
      Morala cazului este deosebit de simpla, bulgarii asa cum radem noi ca prostii de ei, aveau o economie functionala in piata CAER, produceau competitiv pentru acea piata si aveau balante de plati pozitive. Nu se stresau sa fabrice junghiuri de camioane, era suficient sa fabrice cele mai bune medicamente din CAER. Nu se stie, dar spre deosebire de idiotul cu 4 clase ce ne afunda in mizerie, „ilustrul carmaci” plans si pe aici de idioti, in 1987 conducerea bulgara in frunte cu Todor Zhivkov au realizat ca acest concept de economie socialista este aproape de faliment, asa ca au legifereat reforme denumite „Conceptul din Iulie” ce legiferau termeni de relatii comeciale intrebanci si criterii de competitie intre fabrici. Erau primii mici pasi catre o economie de competitie, care le asigura in continuare o piata de export. Pentru cine nu stie, bulgarii au fost primii dintre statele comuniste care au dezvoltat industria de soft, aveau o foarte buna scoala de matematica din care ridicat programatori buni ce inca din acei ani faceau soft pentru vest. Si acum bocesc unii ca bulgarii ne vand pulbere exploziva, dar nu se intreaba nimeni de unde si cum o produc.
      Si pe urma ne gandim cum in 1989 fata de Bulgaria, noi parca veneam din evul mediu.
      Morala este simpla, nu se ambala sa faci 100 de lucruri proaste pe care sa le sustii cu banii proprii, mai bine fa 10 bune de pe urma carora sa faci profit.
      legat de Cobra 2, aveti dreptate, Cobra 2 nu este state of the art, dar de sub 1 mld USD sa ai pretentia a peste 1000 de produse si investitia in o sectie de asamblare locala, poate ca era fezabil in 2021, in 2024 cand produsele sa vand pe 5 ani in viitor, sa spunem „merci” ca cineva ne-a bagat in seama si vor sa faca afaceri cu noi. Asta e motivul pentru care au fost singurii ofertanti, bani prea putin si pretentii prea mari.
      Sunt produse decente, important este ca sunt testate in conditii de lupta.
      Si industria aia comunista a plecat tot de la licente si import de tehnologie, asa se incearca si acum.

      69
      • @ADR
        Total de acord !
        Imi lipseste, totusi, de dragul polemicii, punctul de vedere si comentariul dlui Nicusor…

        9
        • Sorry, imi lipsesc !

          2
        • sincer, mie nu 🙂
          prefer opiniile obiective si sustinute de fapte demonstrate.
          Realitatea acelor ani era simpla, din toata Europa (adica pana la Urali) doar albanezii erau mai saraci ca noi. RSS Moldoveneasca ne scuipa seminte’n cap.
          Pur si simplu tara asta are o generatie sacrificata iar toti acestia refuza sa accepte ca s-au sacrificat degeaba, pur si simplu li se pare ireal ca au facut asta doar pentru a servi orgoliul unui idiot si a lacheilor sai si ca toate experientele astea „industriale” nu au fost altceva decat bani pierduti, care erau in final luati de la populatie.
          Am un unchi fost mecanic pe nava, imi povestea ca primele vapoare facute la Braila in anii 70 eveau piese indigene, dar si multe piese facute prin RD Germana, Cehia, Polonia, URSS si chiar tari vestice (Danemarca). Au tras de ele si au facut profit, pana cand au inceput sa faca la Constanta nenorocirile asimilate integral, un dezastru total. La privatizare, primele nave cumparate au fost fix alea vechi, iar Navrom a ramas cu gunoaiele „indigene”, falimentul fiind urmatorul pas, pentru ca in realitate flota era tinuta in viata de cele vechi, cele noi erau deja trase pe dreapta cu probleme gramada, ca de ex. fisurarea camasilor cilindrilor, evident facuti la Resita….

          38
          • „refuza sa accepte ca s-au sacrificat degeaba”
            Acum, pe bune, ce te astepti sa zica?
            „viata mea e o risipa de timp si bani. Nici de o pensie nu am facut. Mai bine ma omor.”

            12
            • sa-si vada de treaba lor! Altfel renaste aceiasi prostie si vom termina la fel de prost.
              Ca si atunci, nu comunismul a fost principala problema (altii traiau relativ decent) ci national comunismul, dorinta asta cretina de „a face noi totul” ce contravine pana si conceptelor de baza ale comunei primitive.

              16
          • @ADR
            Aveti dreptate pe linia rentabilitate. Mai este o linie, mai subiectiva, care are legatura cu satisfactia muncii si evaluarea ei, cel putin in plan personal. Sunt convins ca au exitat multi concetateni, de buna credinta, care au reusit , acolo unde au activat, chiar cu mijloace obsolete, sa fie multumiti si chiar mandri de ce au realizat, individual si/sau in echipa.

            3
            • Nu mă simt deloc sacrificat. Am trăit comunismul și știu cu ce se mănâncă, e experiența mea de viață. Mă uit cu compasiune la țările care vor comunism, ei culeg surcele pe unde noi am tăiat lemne. Singurul exemplu de marfă bună făcută în comunism sunt Ghimbav.

              3
              • Marfă bună proiectată de alții (elicopterele) și produsele unor oameni vizionari ca Radu Manicatide și Iosif Silimon (planoarele și avioanele)

                2
      • @ADR. Perfecta dreptate, bine spus! Mareata industrie socialista era praf.

        5
  3. https://www.youtube.com/watch?v=K93DvkycP5M Ashkelon, today,
    9 km. from the Gaza…That’s what it means kick ass!
    https://www.youtube.com/watch?v=mJ9MqTy33Us&t=1s https://www.youtube.com/watch?v=akdatPnYls4 Ashkelon/Askalon: was discovered archaeological complex and the history of this place started 7 thousand years BC..

    4
  4. Si apropo de Donald Trump :
    – La momentul atentatului in spatele lui se afla o tribuna cu suporteri.
    Glontul a venit din fata. Daca venea din lateral ii trecea prin cap.
    Deci glontul a venit din fata, i-a perforat urechea si s-a dus in spate.
    Dar eu n-am vazut pe nimeni in spatele lui sa cada lovit de glont.
    Intrebarea mea este : de unde a venit de fapt glontul ?!
    (si unde s-a dus ?!)

    4
  5. Ukrainian F-16 fighter pilots have had to dramatically change the way they fly after long flying Soviet jets, and it’s a lot to overcome

    https://www.businessinsider.com/ukraine-f-16-pilots-had-to-dramatically-change-way-fly-2024-10

    6
    • Unde-s cei care spuneau ca trecerea de la un avion estic la unul vestic, se face rapid, ca „doar nu are 2 aripi, si principiile de zbor sunt la fel?”

      4
      • Exact. Aceleași probleme le au și ai noștri. Și nu e vorba doar de avion în sine, cît despre metehnele sistemului, respectarea regulilor și procedurilor.

  6. Azi e Ziua de Comemorarii masacrului cel las produs de teroristii Hamas contra civililor din Israel. Sa le fie tarana usoara!
    Mai sunt 101 rapiti in tunelele Hamas, n am sa i uitam acolo….
    Sa se termine toate razboaiele din lume !
    🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯🕯

    30
  7. ,,NATO a stabilit cerințele minime de capacitate pentru viitorul Alianței. Numărul marilor unități de luptă va crește cu peste 50%”
    https://m.defenseromania.ro/nato-a-stabilit-cerintele-minime-de-capacitate-pentru-viitorul-aliantei-numarul-marilor-unitati-de-lupta-va-creste-cu-peste-50prc_630558.html

    7
  8. 76 metri înălțime, posibil record al turelelor ruse de tanc sărite în aer!
    https://x.com/Osinttechnical/status/1842851539091689603

    15
  9. Și ceva mai plăcut: Cristina Neagu a devenit cea mai bună marcatoare din istoria Ligii Campionilor, 1155 goluri
    https://www.agerpres.ro/sport-extern/2024/10/07/handbal-feminin-cristina-neagu-a-devenit-cea-mai-buna-marcatoare-din-istoria-ligii-campionilor–1366410

    14
  10. ,,Doi oficiali iranieni de rang înalt din domeniul securităţii au declarat pentru Reuters că Esmail Qaani, comandantul Forţei Quds a Iranului, care s-a deplasat în Liban după uciderea liderului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, luna trecută, într-o lovitură aeriană israeliană, nu a mai fost contactat de la loviturile din Beirut.”
    https://m.mediafax.ro/externe/seful-fortei-quds-a-iranului-nu-a-mai-fost-contactat-de-la-loviturile-din-beirut-oficiali-iranieni-22507303
    ,,Unul dintre oficiali a declarat că Qaani se afla în suburbiile sudice ale Beirutului, cunoscute sub numele de Dahiyeh, în timpul unei lovituri de joi, care ar fi vizat un înalt oficial Hezbollah, Hashem Safieddine, dar oficialul a declarat că nu s-a întâlnit cu Safieddine.”
    Pe rețeaua X sunt și comentarii neverificate cum că a fost spion israelian și acum e în siguranță în Israel!

    6
    • daca vedeam infilme ce le-au facut saptamanile astea plecand de la pagere la infiltrati si asasinatul sefului hamas, ziceam ca-s fabulatii de hollywood…

      18
  11. Propaganda evident…

    During a visit to Nevatim Airbase, which suffered damage during the attack, Gallant said Israel would choose the manner and time of its response, and that this should be taken not just as a statement of intent, but as a working plan, according to a statement from his office.

    “The Iranians have not even scratched the capabilities of the Air Force. Not a single squadron has been damaged, not a single plane has been damaged, there is not a single runway that is not available for takeoff, and there is no damage to our continuity,” he said speaking with with pilots, air crews and ground crews.

    The approximately 200 ballistic missiles launched Tuesday caused some damage in Israel, including in Israeli airbases. The military has said that no aircraft or critical infrastructure were hit, and the Israeli Air Force is operating at full capacity.

    https://www.timesofisrael.com/after-iranian-missiles-hit-base-gallant-says-attack-didnt-even-scratch-air-force/

    Additionally, the foreign reports appear to suggest that Israel’s defense systems were more vulnerable in last week’s attack. About 80% of the missiles were reportedly intercepted — a lower rate than in April, where the IDF claimed a 99% interception rate.

    However, it could be that a higher proportion of the missiles were headed to open ground, where they could do little or no damage. A related possible factor may have been a strategic decision by Israel not to try to intercept all 180 incoming missiles due to limited stockpiles of Arrow 2 and Arrow 3 interceptors. The IDF may have chosen to save the interceptors for future potential attacks on population centers.

    https://www.timesofisrael.com/how-effective-was-irans-attack-the-israeli-public-doesnt-have-the-full-picture/

    2
  12. Ba fratilor, cat m-am luptat cu mine… mai ceva ca Soso si a dilema existentiala: sa mananc a treia șaorma, sau nu?
    M-am luptat cu memoria mea de elefant, si incercam sa-mi explic gestul similar unui harakiri, adica sa-l votez pe Geoana. Geoana, cu dragostea dansului, prost de impunge in relatii de orice fel unde nu primesti intrebarile inainte. M-am uitat la podcasturi, la Buhnici, la toti care s-au piedut in analul internetului cu podcasturi facute in beci, la TV, la prostul ala sinistru de Prelipcianu, la toti m-am uitat, incercand sa-mi spun de fiecare data, bai, oamenii se schimba, oamenii invata, si m-am gandit si la mine, sunt de ‘nspemii de ori mai putin prost decat acum 10 ani. Cu mai mult par alb, inteligenta tot reprezinta un mare mister pentru mine, dar cu siguranta mai putin cizma decat acum 10 ani. Asa o fi si omul asta, si intra in scena vocea aceea din captul creierului: ba’ nebunule’ e tot ala cu Vanghelie, de l-a facut Vanghelie prost, ala de l-a porpus in guvern pe „generalul” Catalin Voicu, tovaras de catrama cu Vantu, cel care l-a dus pe Dragnea in prim plan, adica ultima speta de josnicie politica. Adica cand Vanghelie sterge pe jos cu tine e nasol. Nici miuță pe strada nu mai joci de rusine.
    Iarasi infrange nihilismul, ma uit la adunatura asta de clovni si imi dau seama cat de mult s-a schimbat societatea. In trecut clovnul avea pretenia maxima de a ajunge director de circ. Asta era aspiratia lui maxima in viata. Acum, se vor sefi de stat. Asadar vad adunatura asta de clovni, si inteleg de ce tineri voteaza aur. Chiar inteleg. Eu cu eterna mea fascinatie istorica, mi se intoarce stomacul si inteleg ca populismul va aduce fix ceea ce a adus si in trecut.
    Hai cu Lasconi ce sa zic, sa incerc si o femeie, ca de barbati, unul mai bovin ca altul, m-am saturat. Dar in turul 2, ce fac? Ce blestem a fi pe mine sa retraiesc dilema vadim vs iliescu? Doamne ce am facut sa merit asta?
    https://hotnews.ro/pozitia-nato-in-cazul-geoana-toti-angajatii-trebuie-sa-obtina-autorizatie-de-securitate-de-la-autoritatile-lor-nationale-dl-geoana-a-facut-acest-lucru-1806576

    23
    • dilema asta ma chinuie si pe mine de ceva vreme…tot ma gandesc sa dau un vot util si pentru turul 2 dar cum o intorc nu-mi iese

      Geoana n-a scapat de obiceiul de se inconjura de tot felul de personaje unsuroase si de a asculta de consilierii gresiti….ma uitam la reactia cucoanei care-i e purtator de cuvant saptamana trecuta, efectiv o tață de pe strada….nu cred ca-i papusat in vreun fel de rusi insa la cat de nerod pare nu se stie niciodata

      pe Ciuca nu prea ai cum sa-l votezi, PNL nu mai e partid de dreapta, e un partid de sinecuristi la remorca PSD, dupa prestatia jenanta a aluia de la finante n-ar mai trebui sa ia nici un vot din zona de afaceri, de la buticar la director de multinationala…

      Simion nu poate fi o solutie, populismul ala e autodistructiv, mi-e pur si simplu sila de bazaconiile pe care le debiteaza el si partidul ala de

      Ma gandesc sa votez cinic, PSD pe linie, ca oricum e varza bugetul si vor trebui sa faca ordine, nu prea mai au cum sa continue distractia. pana acum PSD venea la guvernare pe ce stransesera altii din austeritate si masuri curajoase (gen cota unica) si dadea chef pe banii nostri…acum sa vedem pe unde scot camasa dezmatului din ultimii ani…o sa ma doara cel putin 4 ani,o sa platesc si ce n-am produs dar parca as vrea sa-i vad livizi anuntand tot felul de mariri de taxe si taieri de salarii si beneficii, reduceri de posturi, pentru ca nu vad cum va continua distractia asta; poate 1 an sa mai mearga cu jecmaneaza firmelor si privatilor dar dupa aia ? se termina banii…

      asa ca ma gandesc sa-i lasam la butoane sa vedem cum ies din hăul asta in care ne-au bagat

      16
      • O sa mearga pe imprumuturi, ca la asta se pricep !

        4
      • psd-istii au electoratul lor captiv format dintr-o salata de (in ordinea numerelor de la mic la mare):
        – niste % de „patrioti” semi-debusolati, ce-au ramas fideli dupa marea migrare spre boschetarii rusiei (aur, sos) si inca vad lumina in patriotismul economic si la primarii burtosi + niste preoti care injura de mama focului pe europeni cu regulile lor, si-l blastama si acum pe Churchill pentru servetelul lui.
        – multi, foarte multi pensionari revanșarzi, incapabili sa poarte un dialog cu tine, dupa 3 replici incep zbieratul ala cu stropi despre munca de o viata si umilintele traite iar acum cand „in sfarsit…. ” … nu mai zic, intelegeti, ati trait probabil.
        – extrem de multi dependenti functional – si aici e marea buba. Astia pun stampila pe continuitatea privilegiilor lor (name it – sinecuri, familiile de sinecuri, circuitul economic pe orizontala a contractelor cu statul, micile si marile combinatii cu terenuri la dom’ primar, consilierii aia in camesi descheiate langa care, efectiv nu poti sta de dumf de alcool + transpiratie, oamenii pe care-i „rezolva cu lemnele”, lumea interlopa – atat de prospera pe motiv de institutii care inchid ochii.

        ia spune-mi stepp: unde vezi in multimile de mai sus, cetatenii atat de afectati de marirea taxelor, de perspectivele inflatiei sau a default-ului de tara ? incat sa-i faca pe astia livizi la fata? Tie ti se pare ca psd-ul vorbeste vreodata cu unii ca noi? Ti se pare scenariul Grecia ceva de speriat pt unii ca Stanescu sau Firea?

        14
      • Deci dupa ce ne au dublat deficitul tu zici sa i votezi tot pe ei?
        Dupa ce au tinut tara ostatica ani de zile cu coruptie la cel mai inalt nivel tu tot pe ei i ai vota.

        Pai va meritati soarta daca nu invatati nimic din asta. Pacat ca da ti si in restul populatiei.

        Cristian Diaconescu nu va place nu? Sau Lasconi? Sunt prea curati pentru voi nu?

        7
    • Ehhh …..Nu am vazut un om care sa-si dea singur cu tesla-n cojones mai abitir ca Geoana…L-am urmarit si pe Diaconescu…Pare mai coerent si exact decat Geoana, dar e singur. Atunci pe cine ??? Eu sigur nu o sa merg cu analfabetul ala de Ciolacu sau cu Simion …Soso a iesit din scena , sper sa fie in curand locatarul unui stabiliment de boli mintale , pentru ca acolo ii este locul….Oricum mai avem o luna de campanie sa ne hotaram

      9
      • Nu știu de unde apare mereu și măscăriciul de Diaconescu. E tot un prostănac de tipul lui Geoană. Un ins cu trecut nebulos, fără coloană vertebrală și inteligență. Nu uit cum ștergea Băsescu cu el pe jos. Și care mereu pozează în ceea ce nu e.

        2
        • Base a sters pe jos cu oricine a vrut el si serviciile.Mai putin cu tiitoarele lui si cu ,,sponsorii”.Nu consider un criteriu faptul ca abjectiile piratului au tarat oameni in mocirla.Dupa cum nici sustinerea unui candidat din partea-i nu e un sprijin real, ba din contra.

          6
        • Nu stiu decand a devenit Base reper moral ….sau poate s-au uitat toate matrapazlacurile lu’dom’comandant..Cat despre trecutul lui Base ce sa mai vorbim…Cum dracu se face ca acum dam exemplu pozitiv un om care se afisa cu lideri de clanuri interlope el fiind Presedintele tarii…toti sunt prostanaci numai Base e smecherasul care i-a facut pe toti…

          4
          • M-ați înțeles greșit, nu-l dau ca model pe Băsescu, dar Diaconescu era un lacheu de-ai lui, care înghițea fără să crîcnească toată bătaia de joc la care era supus.

            3
          • reper moral niciodata,nici parintii nostri nu pot fi in totalitate repere morale pentru noi in lumea de azi…dar cel mai bun presedinte din romania este,asa cum ronald a fost pentru americani.
            ..pana sa cada america in socialism si noi din nou.

            2
    • „mai ceva ca Soso si a dilema existentiala: sa mananc a treia șaorma, sau nu?”

      :)))))))))))
      CHEERS !

      ” Ce blestem a fi pe mine sa retraiesc dilema vadim vs iliescu? Doamne ce am facut sa merit asta?”

      Mergem inapoi ca societate si ca tara.

      4
    • https://lelombrik.net/141855

      Ar trebui sa aiba acelasi regim ca etno-botanicele. Oricum ii zice si in orice marime vine, resturi de carne si sosuri chimice, tot rahatul ala e. Cu aroma etno-scapatata.

      Io nu dau doi bani pe statistici, votez cum am chef, ca mersul la urna e singura chestie care chiar conteaza.

      1
    • Sa nu ajunga Ciolacu presedinte si Firea presedinte psd/premier ca am belit pl…

      1
  13. https://www.g4media.ro/ministerul-apararii-vrea-sa-reglementeze-desfasurarea-de-operatiuni-militare-pe-timp-de-pace-in-contextul-dronelor-rusesti-care-au-intrat-in-spatiul-aerian-al-romaniei.html

    Ministerul Apărării Naționale a publicat un proiect de lege privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român, în condițiile în care legislația actuală nu cuprinde prevederi care să reglementeze desfășurarea unor operații militare în timp de pace, pe teritoriul național.

    Proiectul de lege vine în contextul în care mai multe fragmente de drone rusești au căzut în România, pe fondul atacurilor Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.

    3
  14. ADR
    Scuze că-ți dau replica cu întârziere. Ieri n-am vizitat site-ul. Ai talentul să debitezi o grămadă de gogomănii cu un aplomb deosebit. Se vede că n-ai întrat în viața ta într- o uzină. Repeți ca papagalu’ concluziile unor economiști care poate nici nu erau născuți în vremea aia. Camioanele românești erau proaste, zici tu. Am circulat ( ca însoțitor ) pe o RABA produsă 100% la Brașov. După 300 000 km i-a refăcut linia de arbore. După peste 600 000 km i-a schimbat motorul. Este drept, șoferul era as. Deci, viața mașinii depinde și de operator. Tovarășu’ mărea planul de la la an. Cu aceleași capacități de producție. Din ordinul lui, se oprea curentul în fabrici dacă depășeau cota. Ai idee ce înseamnă asta pt o secție de tratamente CIF ? Sau pt o oțelărie electrică? Tăiase importurile. D-aia oțelul aliat se înlocuia cu OL 38, mult mai slab. Mașinile și tractoarele foloseau ulei recondiționat. Pune și tu ulei recondiționat în mașina ta ! Dacă ai! Anul trecut, un prieten a fost în Dubai. Au luat un taxi. Șoferul, egiptean. Dialog:
    – De unde sunteți( engl.)
    – Roumania
    – Roumania? Voi făceați niște
    tractoare bune.
    Este adevărat, erau și tehnologii învechite, utilaje vechi, lucrători slab calificați, șefi tăntălăi. România producea 125 000 000 buc rulmenți/an ( am mai scris ) Era locul 2 ( apoi a căzut pe 4 ) în lume la echipamente de foraj. Ne dai exemplu Bulgaria. Erau buni la stivuitoare. Dar primeau gaze naturale și electricitate din URSS la prețuri derizorii. Armata bulgară era mai modernă ca a noastră. Corect! Aveau T-72, MIG 29 și 50 de baterii de rachete tactice sol -sol, pe când noi aveam T-55, MIG 21 și 25 de baterii de rachete sol-sol. Dar știi de ce? Pt că, prin anii ’70 tovarășului Leonid Brejnev, i s-a năzărit să atace Turcia. Voia probabil, ieșire la Bosfor, Dardanele și Marmara. Iar primul pas era întărirea armatei bulgare. Și cum Bulgaria era săracă, armametul a fost mai mult donat decât cumpărat. Pe când noi, ce am cumpărat am plătit în alimente. Cât despre sculele astea turcești, mai vedem ce sunt în stare. Dacă vor fi la fel de grozave, precum autobuzele cumpărate de Firea, sper să iasă tămbălău legat și de goana asta scârboasă după comisioane.

    9
    • Camioanele românești nu aveau cum să fie proaste fiindcă erau licență MAN. Au devenit proaste cînd au fost construite pe principii românești și după standarde de calitate românești. Adică foarte repede. Această regulă poate fi aplicată la toate produsele românești ale vremii.

      Bulgarii aveau și: MiG-23 BN, Su-25, Su-22, Mi-24, adică aveau și capacitate C.A.S., mai aveau ca bonus și 4 MiG-25 RBT,

      11
    • „După 300 000 km i-a refăcut linia de arbore. După peste 600 000 km i-a schimbat motorul. ” – pe bune? Tie asta ti se pare calitate? Un motor de Logan rezista mai mult fara nici o reparatie.

      8
    • un ochii tai umezi de nostalgic tu chiar ai crezut in propaganda. Sincer, te compatimesc. Ce e gresit, este lipsa de cultura si tendinta de a crede folclorul. Doar sa nu mai debitezi prostii:
      1. afla cauza conflictului de munca de la Brasov din 1987, O sa gasesti in documentare cauza problemei reale, industria dupa care-ti curg mucii acum, pur si simplu nu mai putea produce din cauza unei lipse acute de componente functionale (ca de rebuturi era plin), iar astia nu mai puteau finaliza camioanele, nefinalizand camioanele nu se facea planul, nu se facea planul nu luau banii. Asa s-a iscat revolta, iar solutia (acceptata chiar de ceasca) a fost sa termine camioanele asa cum aveau piese, pana au umplut parcul rece de masini incomplete ce nu se puteau livra. Evident ca pentru export se lua piese de pe camioanele bune si uite asa nu mai stia nimeni ce dracu se luase si ce piese mai aveau alea bune pe ele. Evident, se mai si fura. Era un haos generalizat, asta pe langa problemele uzinei ce suferea de o uzura excesiva a echipamentelor aduse prin anii 70. Am prins fabrica asta la finalul anilor 90, era un muzeu prost intretinut, o sora a celeilalte relicve de la C.Lung.
      2. Sa stii si tu ca la otelaria electrica NU se oprea niciodata curentul ci doar in orasul fraierilor de alaturi. Cu totul in bezna auzeai de la km inductia cand bagau electrozii in oala. Imi amintesc exact cum toti adultii injurau acest zgomot, ca o sfidare a vietii lor dkkt.
      3. cauta sa vezi pretul unui tractor romanesc si fa comparatie cu acelasi model de Fiat vandut de turci in Iran sau Egipt si o sa vezi adevaratul motiv pentru care ale nostre „erau bune”. Vrei si o comparatie intre Dacia 1310 si Renault 12?
      Toti astia care o tineti langa nu intelegeti ca problema era gresita inca din capul locului, – au investit in combinate siderurgice cand nu mai aveau minereu si carbune nici macar pentru cele vechi, aduceau carbunele si minereul din Brazilia si India si vroiau sa-i concureze pe aia ce produceau local si cu forta de munca mai ieftina.
      – au investit in petrochimie cand noi dupa 80 nu mai aveam petrol nici pentru consumul intern (consuma mult noua industrie) si aducea petrol pe care vroia sa-l rafineze, evident… in pierdere.
      Falimentul era cat se poate de evident, iar solutia statului a fost sa ia totul de la populatie. Dar asta a fost o consecinta, problema elementara era ca industria in ansamblu era prost gandita si prost construita. Un colos ce mergea pe pierdere acaparand toate resursele unei tari indatorate.
      Legat de economie, citeste aici te poti juca singur la selectia tarilor:
      PPC 1989 -Romania: 1790 USD = https://www.macrotrends.net/global-metrics/countries/ROU/romania/gdp-gross-domestic-product
      PPC 1989 -Bulgaria: 2477 USD (un mizilic, cu 38% mai mare)= https://www.macrotrends.net/global-metrics/countries/BGR/bulgaria/gdp-gross-domestic-product.
      Oare cu ce faceau bulgarii astia bani ca nu aveau industrie, nu crapau muncind si nici nu stateau in frig, bezna si foame ca romanii?
      In realitate Bulgaria avea o economie mult mai echilibtata ca noi, produceau ce puteau vinde. Sa nu intelegi ca erau perfecti, erau si la ei probleme dar nu ce aveam noi.
      Spui ca rusii au „donat” armament bulgarilor? Ok, da o dovada ca asa s-a intamplat, nu folclor.
      Spui ca rusii dadeau energie ieftina bulgarior? Ok, da dovada ca asa s-a intamplat, nu folclor. Eu stiu ca era o piata CAER si lucrurile erau destul de transparente pentru membri si ca bulgarii aveau Kozlodui cand noi ardeam fosile?
      PS. cand tu crezi ca cei 300.000 km erau o realizare in timp ce soferii stateau iarna cu patura pe picioare, afla ca un Volvo F12 facea peste milion iar soferul statea vara la aer conditionat si iarna in pantaloni scurti.

      29
    • si ca veni vorba de Egipt si U650, acum cativa ani am vazut si eu unul, modelul fara geamuri, doar stalpi tubulari si plafon alb. Ceea ce nu stii tu este cum arata acea strada si ce alte „vehicule” erau fix acolo.

      5
      • Vad ca multi confunda productia cu produsul. Dacia la momentul lansarii in productie era un autoturism decent pentru vremea lui si foarte bun fata de ce se producea in Est (aici are o bila alba nea Nicu ca s-a orientat catre francezi nu catre italieni ca altii) , calitatea productiei in schimb …

        3
    • „După 300 000 km i-a refăcut linia de arbore. După peste 600 000 km i-a schimbat motorul. ”

      Chiar m-ai facut curios asa ca am intrebat pe cineva care are camion. Are 700.000 de km pe un camion MAN si nu i-a umblat la nici una din astea 2.

      8
    • junghiuri după licențe foarte scumpe,proiecte demarate și nenorocite de omul de tip nou…că atât îl duce capul și acum.
      toată industria grea ceaușistă exista datorită CULMEA,roadelor pământului…..produse agricole,lemn,zootehnie,ape,mare,agricultură și resurse brute pe scurt.
      dar cel mai rău e că industria aia a început experimentul socialist aflat în derulare și acum numit “lasă bă că merge și așa”

      8
    • salut daca-mi permiti! mai activam si noi prin niste domenii pe aici …
      referitor la tractoarele tale bune, mno’, not really ! chiar soferul de taxi egiptean din Dubai sa fie reperul de mecanizare agricola?
      Si chiar in Egipt sa fie solul agricol ala care defineste calitatea unui tractor…
      Scrii aiurea, pe bune. Tractoarele romanesti „U” au fost si chiar sunt in continuare (subsemnatul a exportat cateva in Egipt) cautate pentru ca sunt ieftine ca braga, se pot repara de orice bucatar ambulant ceva mai skilled in ale surubelnitei si inca se gasesc piese la 2 bani bucata (multe din dezmembrari). S-au dezvoltat chiar cateva mici retele de samsari de piese si tractoare iar taranii romani sunt bucurosi ca mai iau 2 lei pe ele in loc de a le casa si recicla.
      Se termina parcul , se termina piesele si se termina brusc si „legenda” tractorului romanesc de calitate.

      13
    • Daaaaaaa, produceam de rupeam. Referitor la calitatea utilajelor agricole, o mare întreprindere din zonă, specializată pe produse de gen, în ultimii 5 ani ai epocii de aur producea combine, semănătoare, pluguri și alte acareturi de gen numai pe stoc. Umpluseră un părculeț din fața uzinei cu ele.
      Veneau polonezii, cehii, bulgarii, să le cumpere, le probau, și plecau cum au venit. Nici măcar barter nu voiau să facă. Până la urmă le repartiza partidul pe la IAS-urile strămoșești. Rușii mai luau câte ceva, dar doar ca să topească oțelul și să-l folosească la altceva, era mai ieftin decât să-l producă ei. Știu toate astea, pentru că socrul meu era maistru acolo, și știa toate dedesubturile.
      Părerea mea, hâc…

      5
      • si dupa 89 povestile au ramas tot delicioase. De la respectiva „intreprinderea din zona” plecau combinele pe roti, livrate in tara (ca doar aici se mai puteau vinde). La plecarea combinei, masina de service era incarcata cu transmisia de rezerva iar soferul si echipa tehnica aveau BAN de la bautura chiar si dupa program :)). Motivul? erau in post cu arma la picior ca doar plecase combina noua la client.
        Cand ajungeau la combina esuata pe vreo margine de drum, explicau clientului ca „n-au pus tembelii aia uleiul in transmisie”, dar ei o inlocuiau cu totul.

        5
    • Pare de bun simț ce zice, în afară de părerea pe care o are vis a vis de bugetul apărării, pregătirea populației pt apărare și încrederea acordată Turciei….

      Eu am curiozitatea cum și cu suportul politic al cui va putea ea face un pic ordine pe la justiție,DNA, samd.
      Din vorbe fac și io de toate…
      În rest, părerile despre bugetul apărării și pregătirea populatiei pt apărare i se pot schimba când va cunoaște situația, doar să vrea să caște ochii și mintea….sau nu, și săpăm de un înfumurat și dăm peste o încrezută care știe ea de toate….

      8
  15. https://t.me/Israeli_Warfare/14748 google tr. „În acest moment, o altă aeronavă de transport greu Boeing 747-4R7F al companiei Azerbaidjan Silk Way West Airlines, care a decolat în această dimineață de la Baku, aterizează pe aeroportul Ben Gurion. Aceasta este deja a treia (!!!) greutate azeră care zboară astăzi spre Israel – și nici nu am avut timp să luăm prânzul încă” This means something urgent is happening…

    2
  16. Cristi
    Vorbesc de un camion de 15 tone si care cara dupa el, permanent o remorca de 5 to. Asa era ordinul pe atunci. Si care trebuia sa fie incarcat atat la ducere cat si la intoarcere fie la capacitatea de tonaj, fie la volum. Ocazional, masina mai facea niste curse de la campie pana prin padurile de la Rupea ( deci, drumuri forestiere ) de unde venea cu 22 to incarcatura. Motor ce vreo 215 – 218 CP. Nu se compara cu un autoturism care merge preponderent pe asfalt, cu 1 – 2 persoane la bord. Nu compara un motor facut dupa tehnologia din 70 – 80 cu unul tip Euro 4 sau Euro 5.
    Gerula
    Se misca bine.Depinde insa si cat de rezistente vor fi. Sa le vedem si la efort prelungit, ca la aproape 1 000 000 $/buc ar trebui sa avem pretentii.
    https://www.defenseromania.ro/compania-otokar-confirma-vanzarea-a-1-059-de-vehicule-blindate-cobra-ii-catre-romania_630538.html

    4
  17. https://x.com/DrEliDavid/status/1843038539963146613

    Unconfirmed reports that the missing Iranian general Esmail Qaani was actually a Mossad agent, and he is now in Israel

    Credit:
    @Revolution_R_

    3
    • Din echipaj nu a mai rămas absolut nimic. Nici măcar bocancii .
      E clar că a explodat întreaga muniție a tancului.
      Bravos ruși. Așa tot înainte. 😀

      4
  18. A întrebat cineva de un produs similar românesc.. Acuma nu știu dacă este în aceeași clasă cu Otokar Cobra (blindaj, rezistenta la mine, etc) dar știam de vehiculul 4×4 Stimpex Dracon. Motorul și transmisia sunt Ford-SUA (cum era de așteptat de altfel)..dar făcut în România:

    https://stimpex.ro/ro/products/vehicles/military-vehicles/light-armored-4×4-vehicle/

  19. Chiar acuma o racheta balistica trasa din Yemen a fost interceptata
    deasupra Israelului.

    2
  20. Ar merge un articol despre achizitia Cobra 2, este o achitizie f importanta:
    – transport cu toate vehiculele (in configuratie standard) a 1059*7= 7413 soldati. 7 pentru restul pana la 9 sunt comandantul si soferul.

    – se pot pune rachete spike pe ele, din care avem cu gramada (3000+)
    – otokar deja a facut pt noi o integrare de prezentare a Anubis 3.0 facut de compania tomaneasca Pro Optica.
    – are v-hull si e rezistenta la mine
    – in varianta pickup se pot monta mortiere si poti “shoot and move”

    Si mai sunt multe informatii interesante legate de agilitate si anduranta.
    As scrie eu un articol dar presupun ca doar cine detine situl scrie, nu se accepta articole de la cititori.

    11
  21. Lasconi pare genul de ființă care nu e gata formată de sistem și livrată alegătorului în stilulul ultimelor 2 decenii. Mai mult, pare o persoană dispusă să se perfecționeze. Să vedem…
    Ideea e să nu ajungă sus, după care ceilalți să o tragă pe o linie moartă, cu un rol cvasidecorativ.

    10
  22. Oare nu gaseste statul roman 100 -150 mil sa carpeasca Delfinul ? Sa ne mai plimbam si noi prin Marea Neagra, sa mai facem antrenamente ? ca pana or sa inceapa sa cumpere noi mai trec 7-8 ani Un submarin indonezian a suferit o reparație completă timp de doi ani în Coreea de Sud efectuata de către Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME), care a fost finalizată în ianuarie 2012. ​​Refitul a costat 63,7 milioane USD si s a înlocuit o mare parte din structura superioară a submarinului și i-a îmbunătățit armamentul, sonarul, radarul, controlul luptei și sistemele de propulsie. După reparație, Nanggala a devenit capabil să tragă simultan patru torpile către patru ținte diferite și să lanseze rachete antinavă precum Exocet sau Harpoon . Adâncimea de scufundare sigură a fost mărită la 257 de metri (843 ft), iar viteza maximă a fost mărită de la 21,5 noduri (39,8 km/h) la 25 noduri (46 km/h). [ 2 ] În noiembrie 2016, submarinul a fost echipat cu un sistem de ecosonda ASELSAN KULAÇ . Daca la noi ar face aceleasi modificari, mai putin modificari la structura si o baterie noua, ca acum au aparut fel de fel de baterii de mare autonomie ar fi mare smecherie Submarinul de mai sus a fost lansat la apa in 1980 si pus in functiune in 1981, deci generatie cu al nostru…daca se vrea se poate..

    1
    • Fara a avea pretentia de al transforma in ‘SEAWOLF’/BARACUDA”, sau mai stiu eu ce, ar fi bun la antrenamente pentru cei de pe nave, cat si pentru pregatirea de viitoare echipaje pentru submarinele ce le vom achizitiona, dar si pentru culegerea de informatii. nu de alta, dar nu speriem noi rusii cu el..

      1
    • Cauta ti altceva, Delfinul a murit de mult. E la fel cu proverbul ala despre organul sexual barbatesc. 😄

      5
      • O fi mort dar 2 echipaje mananca o pita de pomana – de buni si indispensabili ce sunt.

        Daca dupa 30 ani de legat la mal, mai avem submarinisti in tara asta… 😉

        Eniuei, orasele de la malul marii au nevoie de cadre de nadejde care sa vina din urma si sa ocupe fonctii de alesi locali:

        Bula catre tac’su: ” Ce meserie ai tata? Sunt submarinist fiule in Marina fara submarine de la Balta Neagra. Si ce faci la munca? Nimic…lipim afise electorale, mergem la mitinguri electorale iar cand o sa ai 18 ani o sa-ti spun despre cat de smecher e ficatul meu – la cat alcool am bagat in el la viata mea.”

        Pamflet!

        3
  23. https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/romania-sentinel-radar-systems

    The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of Romania of Sentinel Radar Systems and related equipment for an estimated cost of $110 million.

    The Government of Romania has requested to buy four (4) AN/MPQ-64 F1 Sentinel radar systems.

    The following non-MDE items will also be included: IPS 250X High Assurance Internet Protocol Encryptors (HAIPE); KIV-77 Identification Friend-or-Foe (IFF) crypto appliqué with Mode 5 and Mode S capability; AN/PSN-13 Defense Advanced Global Positioning System (GPS) Receivers (DAGR) with Selective Availability Anti-Spoofing Module (SAASM); AN/PYQ-10 Simple Key Loaders (SKL); support equipment; spare and repair parts, consumables, accessories and repair and return support; classified software; classified command and control (C2) systems and communications and data supply systems; prime movers; new equipment training; weapon system support and test equipment; publications and technical documentation; personnel training and training equipment; classified software; classified books and publications; U.S. Government and contractor engineering, technical, and logistics support services; and other related elements of logistics and program support.

    ……………

    pe Wikipedia spune asta la versiunea AN/MPQ-64 F1:

    Updated version of Improved Sentinel for the NASAMS 2 air defense system.

    https://en.wikipedia.org/wiki/AN/MPQ-64_Sentinel#AN/MPQ-64F1

    12
  24. https://x.com/JayinKyiv/status/1843365676314169391

    Previously a loyal servant of Putin’s regime, including aiding Russia’s 2014 invasion of Eastern Ukraine and bearing responsibility for shooting down Flight MH17, Igor Girkin, recently jailed for criticizing Putin, has reportedly died in prison, according to Russian TG channels.

    5
  25. https://x.com/rshereme/status/1843042937132998705

    2/ Long-lasting peace in Ukraine and in the world is possible only if the following four conditions are met:

    1. Territory. All l territories along the 1991 border should be returned to Ukraine. If not, it’s only a matter of time before the new war breaks up again in the future.

    3/ 2. Security guarantees. Ukraine should be included in NATO or be given similar concrete security guarantees. If not, it’s only a matter of time before the war flares up again.

    4/ 3. Punishment. Those responsible for the “special military operation” must be punished. And not only the master of the Kremlin, but all who was involved.

    5/ If not, it’s only a matter of time until other criminals see that crimes are not punished and they can do whatever they want.

    6/ 4. Reparations. Full compensation for material, human, and other losses. If not, it’s only a matter of time until both the Kremlin czars and their international counterparts attack their neighbors.

    7/ Alexander Stubb emphasized that this logic should work not because someone “cares for Ukraine.” Not for ethical reasons. But simple pragmatic reasons.

    8/ If these 4 conditions are not met, it is only a matter of time until new „special military operations” take place all over the world.

    5
  26. ADR
    ” Ochi umezi de nostalgic” Te -ai facut si poet! Te pricepi f bine si la asta ca la celelalte.
    Dupa cat de repede ai raspuns s-ar zice ca stai mult pe net. De acolo iti iei lumina. Dar ceva din realitatea concreta cunosti? De unde stii tu ca „produceam o lae” ? Habar n-ai ce producea Romania. De aceea, cea mai aglomerata cale ferata din Europa, era Fetesti – Constanta. 12 trenuri/ora. Si doar 1/6 erau de calatori. La Brasov „cineva” a testat reactia oamenilor. Mii de muncitori au luat la lichidare 1 leu. Dupa o luna de munca. Militienii care au verificat asta au recunoscut. In schimb TESA si-au luat salariile intregi. A fost o repetitie.
    S-a oprit curentul si-n otelarii. Mai precis in sectiile de turnare care aveau cuptoare electrice. Tot la Bv. Te dai atotstiutor pe netu pe care haladuiesti Incearca confruntari d-astea fata in fata, cu oameni care au trait vremurile alea. Ti-am zis ca nu ai habar de productia industriala. Nu pricepeai de ce la Cugir sunt 2 fabrici. Pai d-aia, ca acolo nu se fac numai masini de cusut cal 7,62 sau 5,5. Fabrica veche e in munte si nu se mai putea extinde. Pretul unui tractor U-650M, in „77 era 70 000lei. Atunci 1 $ era 12 lei. Fa calculul. Prin 83 a ajuns aproape de 80000 lei. Zici ca ajutorul URSS catre Bulgaria e folclor. Povestile tale contin mult folclor. Du-te la Tulcea sa vezi LEA si conducta care veneau din URSS si duceau in Bulgaria curent si gaze.
    Zici ca au investit in petrochimie dupa 80 cand nu mai aveam petrol. Pai zacamintele de petrol si gaze din Marea Neagra ce sunt mai pushtulache ? Crezi ca le-a inventat OMV-eu ? De platformele de foraj marin ai auzit ? Plus concesiunile petroliere din Libia date de Gadaffi. Dac-ai scotocit pe internet nu ai dat de ele ?
    ” Rafinarea petrolului se facea, evident… in pierdere.” Pierderea este la tine ca ti-ai consumat timpul degeaba. Citeste Istoria petrolului in Romania. Ai nostri aduceau petrol, il rafinau, si vindeau produsele finite la pretul de cost al rafinarii. Le ramanea pacura, pe care o foloseau drept combustibil in termocentrale. Rafinariile noastre erau printre cele mai moderne. De ce crezi ca a cumparat Lukoilu rafinaria Brazi? Ca sa obtina tehnologia de filtrare cu pat de argila. In 2 ani, toate rafinariile rusesti au adoptat-o. Partea proasta era ca in unele instalatii se cuibarise-ra bacterii care metabolizau componente petroliere. Cand au inlocuit parafina sovietica din submarinul Delfinul ( obiectivul ” Pandele” ) cu parafina romaneasca, ( contaminata) aceasta, in cateva luni s-a transformat in apa chioara de era sa nu mai iasa sub-ul la suprafata.
    ” Solutia statului a fost sa ia totul de la populatie. ” Corect ! Dar au fost 2 motive pt care s-a procedat asa si pe care tu nu le spui,
    1) Investitiile statului consumau 37% din buget, iar amortizarea lor se facea dupa ani si ani . A fost ceva cainoshenie aici, e drept.
    2) Nea’ Nicu a tinut mortis sa plateasca datoria externa inainte de termen ceea ce se pare ca i-a afectat grav sanatatea.
    In anii 80 toata economia mondiala ( exceptie China ) era in criza inclusiv marea ta iubire: CAER-ul (si despre care eu stiu mai multe decat tine ). De ce crezi ca Gorbaciov s-a dus cu palaria in mana la Reagan si a acceptat sa vireze la dreapta? Inclusiv Bulgaria. I-a recunoscut Jivcov lui Ceausescu intr-o discutie prin 88 sau 89. Aduceau alimente, cartofi etc. la cantinele intrepriderilor si le vindeau salariatilor, ca sa evite specula. Al nostru n-a vrut sa recunoasca. Stai sa vezi ce va fi la viitoarea criza economica. O sa ramai fara medicamentele subventionate. Ti-am spus ca bulgarii luau curent din URSS la un pret simbolic. In anii 80 Kozloduiul era deja o ruina mortala. Dar n-au recunoscut asta, decat dupa accidentul de la Cernobil. Spui ca ai vazut fabrica Autocamionul ( Roman ) la sfarsitul anilor 90. Si iti imaginezi ca daca treci pe langa o uzina oprita/dezafectata esti in stare sa intelegi tot ceea ce se intampla acolo atunci cand ea era in functiune? Pai inseamna ca Einstein avea doar 1/4 din IQ-ul tau.

    8
  27. Pentru Sharky și WW mulțumesc pentru feedback și răspuns vizavi de Dracon (valabil și pt Vlah):
    Nu știam despre Stimpex Dracon in afara de existenta proiectului..credeam că nu se știe pt că totuși a venit vorba și de aia am menționat. Intre timp am citit toate articolele de pe RoMil despre subiect și m-am mai edificat. Recunosc că nu se compara intr adevăr Cobra cu ani de comenzi de la multe state cu un prototip fie el și autohton. DAR..
    As dori totuși alt aspect să discut aici.. Armata putea da un exemplu și să spună că în evaluare a fost luat în calcul și un vehicul autohton.
    Mă uitam la alte state sau armate..ce șanse au cei mici..hai sa enumeram câteva:
    Milrem Robotics Estonia cu tancheta unmanned THeMIS a început k start up..azi comandata de India, Olanda, Spania etc..creca se știe că sunt lideri pe segmentul lor..
    In SUA..Ripsaw făcută de start up ul Howe&Howe (preluat de gigantul Textron)..sunt 2 frați cu Reality show poate sunt cunoscuți printre voi..fac tot felul de vehicule militare (a fost parcă și pe Discovery..oricum se găsește show ul lor pe net)..Ripsaw este evaluat de US Army..
    Alt exemplu din SUA..citeam o poveste foarte interesanta a unei firmulițe Keshik..niste tipi care doar aveau în computer un proiect avangardist de MLI..deci simulare 3D in..3D Max say Rhino (zic și eu)..deci nici vorba de prototip sau technology demonstrator/mock up. Au ajuns (e drept că prin intermediul unui prime contractor cum zic ei – Point Blank Enterprises – firma cunoscuta) ca subcontractori in programul OMFV prin care se intenționează să se înlocuiască vechile Bradley uri..in finala sunt Lynx (Rheinmetall SUA) cu Griffin/Ascod (GDLS) dar chiar și așa..au fost printre cei 5 (și cu CV90 și Redback) luați în calcul..
    Deci US Army – Armata cea mai puternică din lume – nu s a jenat sa dea o șansă unor inițiative foarte mici.. afaceri de familie (Howe &Howe sunt 2 frați care au început în garaj.. povestea visului american).
    Armata Română nu putea măcar sa i invite la tender pe Dracon sau Blue Space Tech astia cu Vlah? Simbolic macar că e clar că astfel de contracte se decid la nivel foarte înalt și se știu câștigătorii probabil inca de dinainte de a se începe competitia..
    ..avem olimpici..la Cupa mondială de robotica România e tot timpul sus la medalii dacă nu mă înșel..sunt tineri foarte talentați..acum asta e viitorul nu? drone, UAV uri..blindate robotizate..ai putea sa valorifici resurse din astea..in loc de „fabrici și uzine” băgat o căruță de bani..un start up „din garaj” ar putea să îți dezvolte viitoarea drona GA Predator..nu se știe niciodată..dar cine nu încearcă nu câștigă.
    Nu știu ce e cu Stimpex aceștia..fac blindaje vad..asta este baza lor.. Si BST ăștia înțeleg că platforma e slovaca..Dracon sau Vlah puteau fi un început..nici Themis nu creca a fost de la prima incercare/prototip mașinăria de azi..dar Armata Estoniei a comandat..a dat o șansă..astăzi au proiect de unmanned IFV – Type X – ceva mult mai avansat..primul pas e important nu? (că sa citam dintr o dezamăgire)
    Așa se găsește nod în papura oricui..dacă e să ne luăm după mentalitatea păguboasă că n avem șanse în fața străinilor.
    Creca și estonianul asta cu Milrem Robotics si el sigur a crescut acolo la el in tara că lucrul german e cel mai bun..ce SF sunt americanii..japonezii..samd..și că e greu sa te iei la trântă cu cei mari..alții cum pot și noi nu? Estonia are cat? 1,5 mil de locuitori dar au probabil cea mai avansata platforma de UGV pe reconnaissance din Europa cel puțin..
    Poate ar fi interesant un articol despre inițiativa privată din industria de armament din Romania..tot timpul ne așteptăm Statul Statul Statul să facă tot..in afara companiile au început că urmare a inspirației unuia mai luminat..de aia cele mai mari corporații se numesc dupa persoane..Lockheed Martin..Sikorski..Bell..Krauss Maffei Wegmann..Dassault..Marchetti.. Mitsubishi..idem Ferrari Daimler..etc..au fost niste neni care au fondat companiile..erau alte vremuri dar și azi se poate pătrunde cu inspiratie și consecventa..vezi Ripsaw sau Themis..
    Pe când Popescu Unmanned Helicopters? Sau Ionescu Precision Drones? Și sa le si comande statul român produsele..
    Desigur că trebuie să fii și ajutat de societate..sa ți se ofere o șansă..in Romania e aceasta șansă? Ce reticenta chiar pe forumul nostru..
    Ok o sa ziceți că e plin de firme de apartament cu ditamai contractele cu statul român.. vorbim de chestii pe bune nu smekerii..corupție.
    Putea repet..de imagine.. MApN să zică : finaliștii sunt Cobra și Dracon/Vlah (kiar dacă știau că va câștiga Cobra)..dar impulsiona și pe alții.. poate chiar pe Stimpex sau BST..să facă Dracon/Vlah 2..pe șasiu mai elaborat..nu doar un SUV sa i aplicam o caroserie blindată și atât cum bine zice Sharky..la următorul tender veneau mai pregătiți..
    Părerea mea..
    Chiar nu sunt adeptul sa luăm (doar) de la industria locala..nici nu ar fi posibil..e alta discuție..ideea e sa dai un impuls..o șansă..și un început trebuie sa fie undeva..
    Simbolul RoMil e IAR 80. Fie și că se baza pe o platforma poloneză.. dezvoltarea ulterioară se poate numi c a fost „românizat” in mare măsură..overall o poveste de succes. In peisajul marilor scandaluri de corupție pe înzestrare din perioada interbelică (afacerea Skoda, tunurile Vickers-Resita..ca și atunci tot de la alții luam aproape tot.. poate azi puțin mai responsabil că atunci)..IAR este o poveste luminoasa..demnă de spus (și de repetat mai ales)..un proiect autohton ce a putut să țină piept celor mai performante avioane de vânătoare din Europa din aceeași perioadă..și s a văzut.
    E discuție amplă și deviem..dar înțeleg mâhnirea celor care și-ar dori să vadă știri și cu proiecte autohtone..și în aceeași măsură că achiziționăm aproape totul din afara..nu numai defense..a se vedea tot pe industrie grea..autobuze..metrouri..trenuri..de toate luam..
    ..sa nu uitam că Otokar ne au furnizat autobuze..cine e din București sau a fost cu autobuzele Kent știe că sunt cam varza..la cea mai mica, curba aproape te aruncă din scaun..pare că se dezintegrează in mers..citiți și forumul Metrou Ușor că și acolo e la fel ca aici..se deplânge soarta Roman Brașov, Rocar București etc..sunt proiecte (tot micuțe/startup) de autobuz autohton etc. la fel ca pe aparare..dar degeaba..cumpărăm de la alții (și prost)..pe defense posibil sa nu aflăm niciodată că e un domeniu cu un specific..stim..si soldații greu vorbesc din experiența..dar suntem siguri că luam lucruri de calitate?
    Aici la vehicul tactic blindat 4×4 Otokar au fost singurii..s au retras sau nici n-au participat restul..Land Rover..Iveco..Oshkosh..Urovesa.. etc
    Ok poate și ale noastre ar fi fost proaste..dacă și cu parcă..
    Sa speram totusi că vehiculele astea vor fi mai bune decât autobuzele Otokar..hahaha
    Ideea rămâne..cred că și alți contributori au deplâns că nu se acorda șanse industriei autohtone..că e Saur..că e Dracon..Ciclop etc..
    Chiar Turcia..ce era acum 30-40 de ani? Lua totul de la alții ca noi..azi au o mulțime de companii puternice..Otokar, BMC, etc. La ei a fost chiar invers..statul a dat mai multe șanse (au fost avantajați in dauna străinilor)..
    Ironic chiar..Turcia lua de la noi.. era o piata de desfacere importanta..Dacia Roman etc..s au inversat rolurile..
    Si multe alte exemple.. Spania: cu vehiculele URO Vamtac tot „on topic”..fara cine știe ce tradiție..Escribano idem..s a scris chiar pe RoMil cum au câștigat contractele..firme apărute nu neapărat peste noapte dar fără mare tradiție sau istorie..și azi sunt furnizori de baza ai Ejercito..
    Polonia o ia puternic pe urmele Turciei..sau Coreei..noi pare că suntem doar piata de desfacere..ne bucuram la asamblare..LOHN..adica, câștig minim..plus valoare zero..azi e România dar daca nu mai îmi convine ca brand/contractor ma mut in Bulgaria..Albania etc..vin kit-urile pe bucăți și tu le pui cap la cap..k mobila Ikea..sau Coca cola..vine siropul din SUA tu ii pui apa cu sifon și gata..dar materia prima..lantul logistic..adaosul comercial / plus valoarea și o ia Coca Cola..banii pe licența ii ia Turcia..
    Plus dependenta..dacă se blochează lantul logistic și ai nevoie de cine știe ce piese de schimb in regim de economie de război? Așa concept autohton ai totul aici..asta cu transfer de tehnologie e așa de ochi frumoși..KMW și Leonardo de ce s-au certat pe subiectul asta că n au vrut nemții sa dea cine știe ce secrete tehnologice ale Leopard-ului lui Finmeccanica? Chiar credeți că Hanwha..Otokar etc ne dau noua tehnologia lor? Adică ce vorbeam..ei s-au chinuit 30-40 de ani sa ajungă aici și gata noi primim „offset” de tehnologie in câteva luni..sa fim serioși..ne spun că au 4 roti sau 2 senile și motor și atât.. materiale..mecanica..blindaj..ce face o piuliță pt tot ansamblul..astea (esențialul) niciodată nu pupăm..

    4
  28. Nu au participat,oshkosh nu are dreptul desi produce,am general nu produce desi are dreptul de aia atata graba sa iei 278 de bucati de 14 tone ca dupa nu stii ce mai prinzi

    1
    • Mda…nu am imteles niciodata . Oshkosh nu are dreptul la transfer de tehnologie dar americanii dau drept la transfer pentru elicoptere, vezi BH fabricat in PL sau propunerea Bell pentru Romania…Asta este , Otokar au fost singurii care au acceptat toate conditiile noastre
      Cat despre Draco imi pare cam neinchegat .Pare mai bine lucrat VLAH dar niciunu nu este omolgat inca…Asa ca mergem cu turcaletii.

      3
      • Hai să lămurim problema asta: JLTV este câștigătorul din 2015 al competiției organizate de Pentagon pentru succesorul lui Humwee. Oshkosh a câștigat cu varianta lor competiția și primul contract de furnizare a vehiculelor, dar tot pachetul de design și de autor a revenit Pentagonului, care decide apoi cui încredințează contractul de producție pentru o anumită perioadă de timp și număr de vehicule, indiferent de beneficiar. Din 2023 a fost semnat un alt contract de producție cu AM General. Din cauza asta Oshkosh nu a participat la competiția noastră că nu mai are drept de producție. JLTV poate fi achiziționat doar prin G2G.
        https://www.defensenews.com/industry/2023/02/10/am-general-unseats-oshkosh-to-build-joint-light-tactical-vehicle/
        Contractul cu AM General e de cinci ani cu posibili alți cinci ani, iar primul vehicul trebuie livrat US Army în 17 luni de la semnarea contractului.

        7
        • Tot e un pic neintuitiv. La avioane sau altele mai complexe nu merge asa usor, firma X il „inventeaza” ca apoi firma Y sa-l produca in masa.

          2
          • De ce ar fi? La avion, ala e construit în jurul motorului…La ce a apărut nou e vorba și de motor nou. La JLTV ai motor comercial, drivetrain comercial iar carcasa poate sa ti-o facă orice Dorel cu etica muncii și respectarea SSM dacă ii dai schițele.

            1
  29. https://www.rid.it/shownews/6849/sottomarini-per-l-rsquo-olanda-arriva-l-rsquo-orka

    Olanda a bătut palma cu francezii de la Naval Group.
    4 submarine diesel electrice , clasa Baracuda modernizat pentru ” modesta” cifra de 5,6 miliarde euro.
    Aviz celor care visează submarine noi pentru România.
    Costurile depășesc posibilitățile nației.

    4
  30. ,,În luna mai, soldații francezi vor participa la un exercițiu militar de amploare în România, denumit Dacian Spring 2025, care le va evalua capacitatea de a se deplasa rapid spre flancul estic al NATO.
    Armata franceză se va antrena pentru a trimite o brigadă pregătită de război în România în 10 zile – un pas intermediar care, dacă va avea succes, va reafirma credibilitatea Franței în fața aliaților din NATO și va deschide calea pentru atingerea obiectivului din 2027.”
    https://hotnews.ro/motivul-pentru-care-mii-de-soldati-francezi-pregatiti-de-razboi-vor-descinde-in-romania-anul-viitor-1808463

    4
  31. IDF a intrat deja cu 4 divizii in Sud de Liban.

    3
  32. https://hotnews.ro/de-ce-pleaca-marile-companii-energetice-din-romania-si-cum-castiga-ungaria-in-detrimentul-nostru-1807866

    Oare asa s-au inteles Ciolacu-PSD si Victor Orban in Iulie la Bucuresti ? „Nu ne vindem tara !” zicea PSD. Acum o dam la unguri ?

    „..De furnizarea E.On au fost interesate și companiile românești de stat Romgaz și Hidroelectrica. Întrebat de ce nu cumpără Romgaz și Hidroelectrica furnizarea de la E.ON, un oficial guvernamental român a răspuns că au considerat afacerea prea scumpă și nu suficient de rentabilă.
    Surse din piață spun că tranzacția este estimată la 200 milioane euro. (Nu e mult ! sunt 3,4 milioane de abonati, cetateni romani !)
    Rugat să detalieze de ce nu este scumpă și pentru maghiarii de la MVM, oficialul român a spus că Ungaria consideră aceasta o afacere s t r a t e g ic ă. Oficialul nu a dorit să explice și de ce nu este o afacere strategică pentru România…” ???? „Există puternice legături comerciale între MVM și rușii de la Gazprom. Ungaria este o țară dependentă de gazele rusești exportate de către Gazprom” Rusii sunt si in Afacerea OMV mosita de Nastase !
    Monta a revenit in PSD, din consilier al lui Ciolacu -> cap de lista la Giurgiu (?) , il aduce si pe Putin ? Ca era lesinat dupa Putin, Erdogan si China !
    Si….o parte insemnata a populației din Ardeal să ajungă să aibă drept furnizor o companie maghiară de s t a t – MVM !!!

    https://economedia.ro/surse-compania-ungara-de-stat-mvm-controlata-de-guvernul-viktor-orban-a-ajuns-la-un-acord-pentru-a-cumpara-divizia-de-furnizare-a-e-on-romania.html
    https://www.libertatea.ro/stiri/grupul-maghiar-mvm-vrea-sa-cumpere-e-on-romania-ungurii-au-legaturi-puternice-cu-gazprom-si-rosatom-doi-giganti-de-stat-ai-rusiei-5034266
    https://romanialibera.ro/la-zi/tranzactie-strategica-compania-ungara-mvm-preia-divizia-e-on-de-gaze-si-electricitate-din-romania/

    6
  33. S-a terminat șmecheria.
    https://www.defenseromania.ro/franta-va-livra-ucrainei-primele-avioane-mirage-2000-la-inceputul-anului-2025_630583.html
    Citat din articol. „Presa franceză a relatat anterior că versiunea livrată Ucrainei ar fi echipată cu sisteme de arme care permit lovirea cu precizie a ţâţelor aflate la sol.”
    O să ajungă rușii să-i dea în judecată pe ucraineni, la Haga, pentru hărțuire sexuală.
    Părerea mea, hâc…

    19
  34. Israelul extinde operațiunea terestră în Liban / Numărul 2 al Hezbollah, Naim Qassem: Capabilitățile noastre au rămas intacte https://defenseromania.ro/630585

  35. Israelul extinde operațiunea terestră în Liban / Numărul 2 al Hezbollah, Naim Qassem: Capabilitățile noastre au rămas intacte https://defenseromania.ro/630585

  36. google tr. „Zeci de camioane transportă arme capturate la Izpa’il, a spus ministrul Apărării.”

  37. Auleu ce i la Bacau: Mii de israelieni
    asteapta avioane spre Israel in drum din Uman. Jandarmii romani
    fac ore suplimentare🙂

    https://www.ynetnews.com/travel/article/bjzdadz11e

    1
  38. https://youtu.be/8gAhODPWU2g
    😳refuz să cred că americanii și-au tăiat cu flexul acest icon de frica ayatolahilor beșinosi pardon,bărboși.

    • Cum adică l au tăiat de frica bărboșilor(nici măcar nu e tăiat,face plajă în AMARG)?? Avionul devenise inutil după apariția SuperHornet și a VLS urilor cu +100 de interceptori pe AB uri.De ce sa mai ai un avion dedicat interceptării rachetelor AN supersonice când o poți face mai ieftin cu SM2/6 și ESSM ?

      1
  39. sceneta de azi dimineață cu elicoptere,mascați și descinderi pe sticlă “laiv” unde dl.goe purtătorul de cuvânt mani-pedi de la miliție a dat cuvântul unei tanti pe steroizi înflăcărate mai ceva ca în caragiale e suprarealistă….ca tot ministerul ăla .

    2
  40. colonelul mapn,sef la spitalul sri,cu gloss pe buze in pandemie s-a maritat pardon,s-a casatorit.

    4
    • La Care Spital ?

      1
    • Da mai, vazui si eu. A acostat-o pe Birladeanu. Oricum, don’ colonel e pe drumul scurt catre stele. De ge’al. Si acolo ma apuca o parte din draci, pe luni va pregatesc un articol, ii fac ultimele finisaje si cand vad generalii altor epoci, barbati de fier cu adevarat… si pe astia din prezent, ofiteri superiori pensati, colonei „cu o stea” dati cu gloss… cer sa opriti planeta va rog, ca vreau sa ma dau jos la prima statie.

      4
      • Bro,nu e nevoie să cobori de pe planetă. Vinde tot ce ai , cumpără un catamaran SH și pleci pe mare.70% din suprf planetei este political free !! Eu asta am de gând să fac după retirement. Scapi de politicieni,cocalari,poluare,mizerie,aglomerație pe șosele,etc.

        2
        • Da coane, nu zici tu rau. Dar problema mea este „glasul pamantului”. Ma leaga ceva sufleteste de melagurile astea… Am incercat, vb cat se poate de serios, sa ma debarasez cumva de sentimentul asta de ani de zile… si nu pot. Ceva se rupe in mine cand plec din tara de fiecare data, si ceva parca se panseaza la loc si se vindeca cand vad pe placa aia nesuferita Nadlac 2 si stiu ca ma asteapta o coada ca pe vremea lui Ceasca, o coada la care tot felul de oameni plin de bun simt forteaza sa se bage in fata, si reusesc in timp ce militia de frapiera, pardon politia de forntiera se uita impasibil la la noi.
          Este ilogic, dar dragostea aia cu nabadai… se poate doar asa. Romania mea, ma bate periodic, imi umfla mucii… dar ma iubeste. Si eu pe ea.

          3
          • My friend,boala ta are un nume . Ești SM. Vezi că sunt nește fetițe pe net,îmbrăcate în piele,măști,cizme cu toc și bici. Te rezolva imediat când vrei să suferi. Nu trebe să bați drumul până la Nădlac.

            1
        • nu zici rau,sa vad ce imi mai lasa statul roman la pensie pe la 65-70 de ani…ca nu am avut onoarea sa imbtac vreo uniforma,doar bag in jug de la 20 de ani.

          1
      • De ce te superi domnule Locotenent? În secolul 19 și apoi pînă în al doilea război mondial, ofițerii/bărbații nu se pudrau și nu se dădeau cu loțiuni de păr? Purtau monoclu sau pince-nez de fiță nu de necesitate, etc.
        Acum revenind la personajul în cauză, a știut să vadă pe ce parte e unsă cu unt felia de pîine și a ales calea ușoară de „evoluție” și creștere, ca mulți alții, că munca e pentru tractoare.

        3
        • Stimate Stefan, pai nu ma supar, si monoclu in mod cert purtau, la fel ca si ceasul cu lant de buzunar. O eleganta desavarsita zic eu. La fel cum se purtau… bijuterii de garda( https://www.facebook.com/story.php/?story_fbid=299512695916597&id=100075736066090&_rdr ). E? Parca e altceva. Insa pensatul si gloss-ul, parca e pentru alt tip de oameni, dar acum obligati find de baioneta corectiudinii politice, trebuie sa-i acceptam si pe… ei.
          Concluzionez cu Phoneix:
          Hei, joben,
          Ce umblai la Mon Jardin
          Hei, bunic,
          Cu monoclu erai șic.
          Hei, can-can. Cu picioarele-n tavan…
          Toate-au fost la timpul lor ceva exagerat,
          Anii au trecut în zbor și lumea le-a uitat.

          3
  41. Nu i frumos sa scotocesti cu degetul in nas. Mai rau e cand nu ai
    cu ce sa scotocesti.

    Gandurile unui comandant Hizballa🙂

    4
  42. https://www.defenseromania.ro/erdogan_630593.html

    Turcia, stat membru NATO, a devenit azi sub conducerea regimului islamist al președintelui Recep Tayyip Erdogan, unul din cei mai importanți susținători ai grupării teroriste Hamas. În contextul în care Israelul a decis să taie toate capetele hidrei, atât ale grupărilor teroriste din Gaza, inclusiv Hamas, cât și a mult mai puternicei organizații teroriste Hezbollah în Liban, Erdogan vorbește de iminența unui război mondial.

    4
  43. Am sa ma uit, merci🙂

  44. Cincu, noul orășel francez din România, sau îi spunem Cinq?!
    https://youtu.be/zfjkGeNKFGY?si=HajziDySGEmqpfN7
    Misiunea NATO Aigle condusă de Franța

    7
  45. https://www.youtube.com/watch?v=cOE-9BBe8Fg
    candidata si partidul libertatilor si economiei de piata….ctp are cuvanul.

    3
  46. https://t.me/baznews9/18339 Damascus, near the embassy: They are talking about a meeting of senior members of the Revolutionary Guards that took place at the target that was attacked.

    1
  47. ,,The Pentagon awarded Anduril Industries a contract worth $250 million to counter drone attacks against U.S. forces with the company’s recoverable Roadrunner interceptor.”
    https://www.defensenews.com/unmanned/2024/10/08/anduril-lands-250-million-pentagon-contract-for-drone-defense-system/
    ,,Under the deal, which Anduril announced on Tuesday, the Defense Department will buy 500 Roadrunner all-up rounds as well as the firm’s portable Pulsar electronic-warfare capability, which can be integrated with aircraft to jam enemy systems.”

    1
  48. ,,Bundeswehr’s New Reconnaissance Vehicle Korsak Would Be Based on Piranha 6×6”
    https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/bundeswehrs-new-reconnaissance-vehicle-korsak-would-be-based-on-piranha-6-6
    ,,Selected over competitors including Rheinmetall’s Fuchs Evolution and KNDS’s Patria CAVS, the Piranha 6×6 outperformed its rivals during a rigorous bidding process.
    Though the 6×6 model of the Piranha has not been publicly unveiled, experts anticipate a modified version of the existing 8×8 platform, adjusted by one less axle to meet specifications. Compliant with Korsak project requirements, this version is expected to include amphibious capabilities, though it may reduce armored protection to STANAG 4569 Level 2, thereby optimizing mobility with a favorable power-to-weight ratio. ”
    Piranha 6×6 amfibiu, derivat din Piranha 5 sau din Piranha 3?

    6
  49. Dat Rusiei la „schimb”, Viktor Bout vinde arme rebelilor Houthi. Fusese prins cu ajutorul României. „Baronul armelor” rus Viktor Bout, supranumit și „Comerciantul morții” al lui Putin revine în comerțul cu arme, aprovizionându-i pe rebelii Houthi din Yemen, inamicii SUA.

    https://newsweek.ro/international/redat-rusiei-in-schimb-de-prizonieri-viktor-bout-vinde-arme-rebelilor-houthi-inamicii-sua

    6
  50. Cazul «banditului» cu stele de căpitan. Dosarul de urmărire contrainformativă a ofițerului de tancuri Gheorghe Cojocea
    https://historia.ro/

    1
  51. The worlds first high performance electric adaptive engine, capable of operating as a regular turbofan then transitioning into a turbo jet, and then a ramjet, maintaining peak efficiency across all speeds.This goes 3x faster for the same fuel cost.
    https://www.freethink.com/hard-tech/jet-engine

    1
  52. Mai vrea cineva să conducă Hezbollah? Următorii doi succesori ai lui Nasrallah, lichidați de Israel. IDF a intrat cu o nouă divizie în Liban https://defenseromania.ro/630597

    3
  53. ,,Cred cu tărie că asistăm acum la crearea NATO 3.0. Ne-am întors la rolul inițial al NATO ca o alianță militară puternică și de descurajare, cu o amenințare care vine din est, în principal din Rusia. Avem o înțelegere comună în cadrul Alianței cu privire la provocările noastre de securitate și cred că este extrem de important acum să lucrăm la ambele – descurajare și apărare”
    Afirmația aparține președintelui finlandez Alexander Stubb.
    https://www.defenseromania.ro/asistam-la-crearea-nato-3-0-ne-am-intors-la-rolul-initial-al-nato-ca-o-alianta-militara-puternica-si-de-descurajare_630599.html

    7
  54. ,,Un ghid despre modul de pregătire pentru război va fi trimis, din noiembrie, la peste 5 milioane de gospodării din Suedia, a declarat ministrul Apărării Civile Carl-Oskar Bohlin.
    Ghidul de 31 de pagini, este substanțial mai mare decât versiunea anterioară și include recomandări și așa-numitele liste de verificare (check-list), adică o serie de lucruri de făcut care vă vor permite să supraviețuiți timp de o săptămână fără ajutor extern, în caz de criză sau agresiune militară.”
    https://www.defenseromania.ro/daca-vine-o-criza-sau-razboiul-suedia-actualizeaza-ghidul-special-de-supravietuire-destinat-cetatenilor-pe-baza-lectiilor-din-ucraina_630596.html
    Nici nu vreau să mă gândesc cum ar reacționa toți politicienii noștri de carton și toți analiștii de bibelou la o asemenea inițiativă!

    12
    • Mai bine te-ai intreba cum ar reactiona 80% din populatia oligofrena de la noi. Era un video din Oradea de cand au trecut niste Piranha 5 pe aici si folosit pe Facebook pentru a difuza stiri false sau macar de a inocula frica….sa vezi acolo comentarii. Adevarul e ca daca Armata nu rezista majoritatea poPULAtiei se pregateste voluntar cu lubrifiant pentru a fi penetrata anal de catre rusi…..asta e POPOrul roman!.

      1
  55. Polish 🇵🇱 and Romanian 🇷🇴 soldiers swap rations!
    https://youtu.be/1a6PXY3Q43Y?si=dU4769Xtr6GUD5qL

    13
    • Pe bune?? Te arunci că înecatul să prinzi un mega discount(mentalitate de sărac) și dai AVANS toată suma sau 90% pe un acord amiabil,chiar și semnat la notar?? Bro, dacă îți dau toți banii îmi faci contract de vânzare cumpărare prins în holzsuruburi. Băieții,efectiv și au plătit taxa de fraieri. Au vrut să economisească 10k$ și au pierdut 100k$.

      5
      • Asa se construieste capitalismul, cu cei care isi risca capitalul nu? Era articol anul trecut ca lumea are la saltea (nu in banca) vreo 65 mld lei. In vremuri grele e bine sa te misti pana nu mai cresc preturile. Au platit taxa si pentru ceilalti, sacrificiul lor va fi apreciat. Constructiile nu au dus-o nici ele bine, daca are efect scandalul or sa trebuiasca sa faca ceva.

        Dar totusi implicatiile par mari, ca televiziunile nu prea au raportat pana nu s-a raspandit altfel. Tot apar oameni implicati, au avut aia prea mult tupeu asa sa vanda la mai multi si sa nici n-aiba o fundatie, un etaj rasarite din pamant?

        @Robi, e an electoral. Daca se apuca pagubitii sa faca scandal sau vreun prostanac, sau asta aruncata sub autobuz cum zic americanii, ne distram. Pare furtuna perfecta. Daca a zis licuriciul sau macar ca vor ai nostri cascavalul pe Neptun etc samd. Nu ca ai incredere, cum nu ai nici in franele de Dacie neaparat.

        2
        • „Asa se construieste capitalismul, cu cei care isi risca capitalul nu?”

          Riscurile sunt si ele calculate nu cu acorduri amiabile. Are dreptate @Strumpf. Au fost fraieri rau.

          Intotdeauna apelati la avocati si la notari pentru consultanta cand e vorba de bani multi. Nu va zgarciti la 3 lei pe consultanta.

          6
          • Era semi-ironic primul paragraf. Erau chiar statistici ca fara un optimism exagerat, visuri etc nu prea s-ar porni afaceri, din care f multe nu reusesc. Asa ca mai in gluma, mai in serios, sa multumim celor care cu voie sau fara de voie se sacrifica pt noi.

            2
    • Ai incredere in diicot ? Eu nu.

      9
      • Pai daca actionar majoritar e vreo fima prin malta sa cipru pana se face comisia rogatorie dispar toti banii sau se prescrie fapta si oricum ala responsabil nu are nici o infractiune comisa si ia cu suspendare,iar jumate dinbani sunt la partid de deabia acu sau deranjat cu ancheta cand numai poate nimeni sa ii protejeze ca vuieste internetu

        1
  56. Niste femei cu „sange in instalatie”, la 20 de ani pe tanc, si in Europa tineretul se sperie de cateva luni de armata ! https://www.youtube.com/watch?v=xnD9gwtpprI

    10
  57. Si se duse pe pla un radar Patriot. Sper sa nu vina iarasi la proasta de Romanie sa mai cerseasca un sistem. In ritmul asta ne lasa fara toate cele 3 baterii pe care le mai avem in juma’ de an. https://x.com/WarVehicle/status/1844048895841878173 https://x.com/WarVehicle/status/1844048895841878173 Serios, nu inteleg de ce dracu nu le mascheaza mai bine, nu le pun un sistem auxiliar, gen un cacat de HAWK sau ceva acolo si le lasa sa fie „iskanderizate” asa.

    1
  58. Am dat, din intamplare, peste un superb omagiu, dedicat celui mai iubit compozitor român …de catre francezi !
    https://www.youtube.com/watch?v=z1zhspmkvC0

    2
  59. Gata cu pergola 😉

    1
  60. Ukraine War Update – Ukrainian Special Forces Assault Russian Trench • Russia Still Gains Ground
    https://www.youtube.com/watch?v=qKN6w_gT2dU

    Ukraine Combat GoPro – Getting Bombarded in Chasiv Yar
    https://www.youtube.com/watch?v=vqV2EZM3qYQ

    Pare ca s-au intors la atacuri la nivel de companie.

    A Ukrainian brigade operating in the Kurakhove direction (west and southwest of Donetsk City) posted footage on October 8 showing Ukrainian forces repelling a company-sized Russian mechanized assault in an unspecified area of this direction and reported that Ukrainian forces damaged four armored vehicles.

    https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-october-9-2024

    5
  61. ,,Northrop Grumman, lider în producția de arme de calibru mediu, a prezentat cea mai recentă inovație a sa: tunul cu lanț cu dublă alimentare M230 Link Fed.”
    https://m.defenseromania.ro/sua-prezinta-cea-mai-noua-inovatie-a-armelor-de-calibru-mare-tunul-cu-lant-m230-link-fed-dar-ce-este-de-fapt-un-tun-cu-lant_630611.html
    ,,Cu denumirea completă “Tun cu lanț Bushmaster cu alimentare dublă M230 Link Fed (M230LF)”, arma reprezintă primul tun cu ​​lanț de calibru mediu care permite alimentare dublă, oferind operatorilor posibilitatea de a comuta cu ușurință între două tipuri de muniție, fără a fi nevoie de benzi mixte.
    Această inovație oferă tunului o mai mare flexibilitate în abordarea diferitelor amenințări de pe câmpul de luptă. Încărcătura recomandată de muniție include cartușele de proximitate XM1211 pentru foc contra-dronă și cartușele XM1198 cu explozibil mare, cu dublu scop, pentru angajarea blindatelor.”
    Probabil că acest tip de tun va înlocui mitraliera M2 Browning din turelele instalate pe APC, TBT, tancuri

    4
  62. O mica licitatie ajunsa la final si contractele semnate, pentru „Radar meteorologic transportabil în bandă X” și „Sistem de radare meteorologice fixe în bandă C”

    https://e-licitatie.ro/pub/notices/ca-notices/view-c/100495176

    Lot 1

    Radar meteorologic transportabil în bandă X

    Ofertant castigator : EWR Radar Systems Inc / 56-2458755
    Numar / Data: 02/412/2024 / 6 sept. 2024
    Loturi: 1
    Valoare contract: 27,749,847.8 RON

    Termen de livrare de la semnarea contractului multianual (T0) T0+15 luni
    – Locația U.M. 02040 Tuzla; Cantitate: 1 cpl;
    – Locația U.M. 01801 D Boboc; Cantitate: 1 cpl;
    – Locația U.M. 01803 C Borcea; Cantitate: 1 cpl;
    – Locația U.M. 01824 C Turda; Cantitate: 1 cpl;
    – Locația U.M. 01824 H Giarmata; Cantitate: 1 cpl.

    Lot 2

    Sistem de radare meteorologice fixe în bandă C

    Ofertant castigator: Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații SRL / RO5573351
    Numar / Data: 12/042, 043-C/2024-A3-9968/30.08.2024 / 30 aug. 2024
    Loturi: 2
    Valoare contract: 39,995,000 RON

    Termen de livrare de la semnarea contractului multianual (T0) T0+24 luni
    – Locația U.M. 01803 D Schitu; Cantitate: 1 cpl;
    – Locația U.M. 01801 F Matca; Cantitate: 1 cpl;
    – Locația U.M. 01803 J Gruiu; Cantitate: 1 cpl;
    – Locația U.M. 01824 C Turda; Cantitate: 1 cpl;
    – Locația U.M. 01824 G Sepreuș; Cantitate: 1 cpl.

    5
    • Ciudat, EWR, companie USA produce și radare portabile și fixe și în banda X și în banda C, aceleași variante fiind și mobile și fixe, dar câștigă doar o fază a licitației și le livrează în 15 luni. Pe site-ul lor găsești produsele oferite
      CSR, companie română, nu produce ci livrează servicii, conform site-ului lor, câștigă cealaltă fază a licitației cu termen de livrare în 24 luni! Adică CSR cumpără radarele din altă parte, posibil de la EWR, și apoi le livrează, de aici și prețul mai mare!

      3
      • Nu este acelasi lucru. Cele in band C sunt mult mai capabile si ca drept consecinta mult mai scumpe. Aici vorbim de Leonardo (fost Gematronik) Meteor 500 C. Poti sa fii sigur ca firma lui Chirieac se va alege cu 2% din valoare contractului, hai 5% daca va trebui sa faca ceva intretinere.

        3
  63. Nici o sansa sa concureze vre-odata judetul Vaslui in Nato 🌹 🤠 🌹

  64. Un articol bomba
    https://it.euronews.com/2024/10/09/iran-il-test-nucleare-o-il-terremoto-di-semnan-quali-sono-le-voci-e-qual-e-la-realta

    In Iran , oficial a avut loc un cutremur în zona Semnam.
    4,4 grade pe scara Richter.
    Se speculează că a fost prima explozie nucleară și subterană a Iranului.
    Adică au bomba atomica funcționata ?
    Israel riscă fatal.
    PS.
    Data cutremurului e greșită.
    14 octombrie încă trebuie sa vina . 😀

    3
    • N-am auzit sa se poata izola asa ceva suficient cat sa nu scape radiatii in atmosfera… si sa fie identificate mai devreme sau mai tarziu de avioanele / dronele de cercetare. Doar ca dureaza oleaca pana poarta vantul izotopii acolo unde pot fi detectati.

      Problema e ca in asemenea situatie, organizatia care trebuie sa medieze e calcata in picoare la fel de gratios si de Israel si de Iran. ONU nu poate lasa „teroristii” sa isi dea in cap unii altora cu bombe nucleare, ca asa ceva afecteaza toata planeta. Interesant meci.

      1
  65. Bolt, Andurill Bolt, drona 2 în 1
    https://www.anduril.com/bolt
    ,,Anduril’s new Bolt is a backpackable FPV kamikaze with a 3-pound warhead, a 12-mile range and advanced AI capability – no piloting skill needed, automatic terminal attack. Price will be somewhere between $50k Switchblade 300 and $500 Ukrainian FPV…”
    https://x.com/David_Hambling/status/1844285079935385794

    2
  66. Cica am ales Cobra II si comandam 1059 unitati pt 970 milioane Euro. primele 278 produse in Turcia, restul la noi. mda

    https://x.com/visegrad24/status/1844368556131221942

    2
  67. socialistii galbeni au initiat si participat activ la doua suspendari prezidentiale,au facut de doua ori aliante constiente si premeditate cu pdsr-psd,guverneaza in alianta cu socialistii rosii dupa ce si-au sabotat alegatorii si partenerii doar de dragul romanilor si preventiv ….bai sa mori tu,mare pleasca pe capul nostru ca se sacrifica curvele galbene pentru binele poporului.

    13
  68. Acum e clar, nu i nevoie de pergola,
    Trophy are raspuns

    https://www.israeldefense.co.il/en/node/63338

    1
  69. Grumman ABM control system 🙂
    https://breakingdefense.com/2024/10/northrop-grumman-adds-ai-to-armys-command-system-for-counter-drone-defense/
    Grumman ABM control system 🙂
    https://en.topwar.ru/251636-northrop-grumman-razrabotala-novuju-sistemu-upravlenija-zenitnym-ognem-abm.html
    Thirdly, at the moment neither the A-50, nor the A-100 is declared to be able to interface with ground-based air defense missile systems, with the possibility of issuing target designation to them. In addition, even if such improvements will be implemented, the radar of the DRLO aircraft will be able to target only SAMs with ARGSN or thermal (infrared, IR) homing.
    https://en.topwar.ru/157242-vzaimodejstvie-nazemnyh-zrk-i-samoletov-vvs-chast-2.html

    1
  70. Liban, un scurt sumar:
    Israel e deja in sudul libanului cu 4 divizii.
    Populatia locala a fost avertizata si s au refugiat la nord de raul Litani.
    Pana acuma cu pierderi israeliene minore au fost omorati peste 700
    de teroristi Hizballa. In zeci de sate
    siite, fiecare casa in care armata a intrat era prefacuta in magazie plina de armament de tot felul: mine, claymore, rachete AT, arme usoare, munitii, explozibile, rachete
    de diverse feluri. Totul in case si sub case in tunele stancoase de data asta, nu ca in Gaza.
    Incet, incet sunt dezvaluite pregatirile de asalt organizate de Hizballa, forta Raduan, care daca nu intram, erau pregatiti sa intre in
    nord exact cum s a intimplat acum un an cu Gaza. Sa nu uitam ca Hizballa numara vre o 80000 de teroristi organizati, dotati si instruiti de Iran, vasazica dublu cat au avut Hamas in Gaza dar si cu mult mai mult armament. In momentul de fata, in urma atacurilor aeriene, tot
    au ramas cam cu vre o 50000 de rachete care tintesc Israel.

    5
    • Dupa ce am citit ca IDF a bombardat sistematic fortele ONU din Liban imi pica greu la stomac povestile de acolo. Romania are si ea trupe sub steagul ONU, e drept ca nu in Liban.

      https://peacekeeping.un.org/en/mission/unifil

      Dintre tarile participante in UNIFIL, Italia, Franta si Spania ne-au aparat si o fac in continuare impotriva rusilor. Nu vreau sa ma gandesc la scenariul in care Israelul si Nato ajung in tabere opuse, dar in momentul asta politica israeliana exact catre asta se indreapta.

      ONU a fost constituita pentru a evita nenorocirile cele mai mari pe care oamenii si le pot face singuri. E de mare porc sa ataci asa ceva cu armata, mai ales din pozitia unei tari participante care zeci de ani a avut posibilitatea sa isi exprime punctele de vedere si sa construiasca consens.

      Din punctul meu de vedere, e o tragedie in desfasurare, angrenata in mare masura de politica de stat a Israelului, nu de sustinerea publica interna. In razboi nu exista democratie, pentru ca asa ceva presupune libertate de exprimare si independenta institutiilor.

      Sper sa iesim cu bine cu totii din mizeria asta.

      6
      • Erau banuiti ca s Hizbala , ca in timp de razboi n au ce sa caute UN in turnuri de
        observatie. Punct !
        Si norocul lor, au fost raniti usor.
        Si asa UN au fost toti anii pocniti de Hizballa nu de IDF. Mult tot n au facut nimic tot timpul.
        Dar tu aduci totdeauna aici fragmente
        neadevarate si chiar exagerate. Nu tot
        ce zboara trei sa mananci. Fi mai selectiv.

        3
        • Apreciez raspunsul, dar critica de la sfarsit e exagerata. Evident, esti si tu angrenat in razboi, nu doar profesional ci si personal, asa ca nu ti-o iau in nume de rau… stii de ceva vreme atitudinea mea.

          Postez acum sursa, pentru ca daca nu as fi avut un background destul de consistent nu ziceam nimic:

          https://breakingdefense.com/2024/10/un-peacekeepers-struck-by-israeli-fire-in-lebanon-warn-of-grave-violation-of-international-law/

          Cred ca nu e nimeni care sa se indoiasca de necesitatea respectarii dreptului international. Pana si tarile de care apartinem cu totii sunt definite tot in cadrul asta.

          Nu politica defineste umanitatea, ci invers.
          Multa sanatate, tie si celor dragi.

          2
          • Nu intelegi !
            Fucken UN nu au ce sa faca acolo
            o data ce au fost somati de IDF si
            li s a spus sa se care de acolo.
            IDF era sigur ca pozitia a fost prinsa
            de Hizballa. Toata lumea din regiune
            nu a mai fost prezenta inclusiv armata
            Libaneza. Toti s au retras in nord.
            Comandantul legaturilor cu UN a
            avertizat inainte comandantul local
            generalul italian . Trebuiau sa se care
            sau sa stea in bunkerul lor, nu in
            postul de observatie. E razboi , nu i
            spectacol acolo. Si cine a evacuat ranitii?
            Tot IDF !

            4
          • @ Coscogeamitea
            Daca UNIFIL cu cei 10000 de soldati implineau rezolutia 1559 la care si Romania a votat, Hizballa nu era inarmata
            cu arme in zilelele astea. Din cauza asta
            UNIFIL e chiar inutila si acum nimeni
            nu are nevoie de ei.
            Absurdul e ca cereau voie de la Hizballa pt
            orice pas de zeci de ani.

            https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Security_Council_Resolution_1559

            7
  71. Secret X-37B spaceplane maneuvers could impact future space operations
    https://www.defensenews.com/space/2024/10/10/secret-x-37b-spaceplane-maneuvers-could-impact-future-space-operations/

    Anduril lands $250 million Pentagon contract for drone defense system
    https://www.c4isrnet.com/unmanned/2024/10/08/anduril-lands-250-million-pentagon-contract-for-drone-defense-system/

    Marines to receive new system for zapping drone swarms out of the sky
    https://www.c4isrnet.com/news/your-marine-corps/2024/09/30/marines-to-receive-new-system-for-zapping-drone-swarms-out-of-the-sky/

    NHI, Norway take NH90 dispute to court
    https://www.janes.com/osint-insights/defence-news/defence/nhi-norway-take-nh90-dispute-to-court

    Rafael announces Trophy APS upgrade to counter higher threats
    https://www.janes.com/osint-insights/defence-news/land/rafael-announces-trophy-aps-upgrade-to-counter-higher-threats

    In an operation of quite astonishing boldness and professionalism, the Israelis have struck a telling blow at their long-term enemy Hezbollah.
    https://ukdefencejournal.org.uk/hamas-humiliated-by-israel/

    2
    • Stai sa vezi cum vor sta lansatoarele de racheta geana pe Leonidas.Va curata el dronele,dar toata planeta va afla exact coordonatele.
      Armele astea trebuie sa fie multe,foarte mobile si dublate de capacitatea oricui pe campul de lupta de a gasi si dobori drone.

      4
      • @Mihais

        „In April, Epirus demonstrated its capability to effectively take out certain vessel motors at sea during a Navy event.”

        Pare că vor să „vâneze” și chestii mai mari cu microundele….

        3
  72. Babaieti, stiti cum e? Oricati bani ai, daca esti prost… tot nu te descurci. Tot intr-o mocirla te invarti, pentru ca esti prost. Avem zone in tara unde dispensarele contruite de Carol Intaiul pica pe oameni, de echipamente nu poate fi vorba, daca la inagurare au fost personalitati pe care le gasesti la mijlocul unui manual de istorie… ca au trecut fucking 150 si hăt de ani. Ca dracu vrei sa reziste un dispensar cu camera de asteptare facuta dintr-un fost grajd (true story!).
    „Spitalele modulare construite în timpul pandemiei de Covid au fost abandonate de autorități și nu mai au nicio utilitate. Au început să fie acoperite de bălării și mâncate de rugină. Cel din cartierul Pipera, din Capitală, s-a pierdut pe drum între primărie și compania de consolidări a municipalității. Nu este vreo glumă sau vreo exagerare. La doi ani și jumătate de la închiderea lui, nimeni nu își mai asumă proprietatea spitalului improvizat. Primăria zice că este al Companiei, Compania că este al Primăriei. Urmăriți un nou episod al campaniei Statul la Stat.”
    Deci ai aceste spitale top, desigur modulare, adica facute din containere, cu echipament nou, si le-ai lasat patru ani in camp cu durere la bascheti de tot si toate. Unde mai pui ca au costat 20 de mil de Euro, adica nu 2 lei si un covrig intarit.
    Oamenii aceia care au nevoie de aceste spitale in zonele defavorizate ale Romaniei… nu le-ar fi fost utile? Intreb ca porstul in targ.
    Tot mai mult voresc cu oameni tineri, ca asa e la noi la lucru, deci oameni tineri 20-35 ani, care desi educati, vorbitori de limbi straine imi vorbesc despre dictatura, ca alternativa. Ceva de neinteles pentru mine, cel care am rabdat frigul lui 88, si ratia de 11 litrii de benzina pe luna august a tatalui meu. Prin urmare, nu pot sa le inteleg optiunea dar pot intelege atunci cand vad astfel de stiri si incep sa caute alternative. Chiar in halul asta sa-ti bati joc de bani si de oameni in nevoie. Pentru asta in state precum China, pe care o respingem pe buna dreptate, dar si cumparam 90% din produse de acolo, ei bine acolo pentru o astfel de fapta te astepta 7,62×39 in freza. Deci incep sa-i inteleg pe tineri, chiar daca nu pot sa le accept optiunea. Din pacate noi, generatia noastra ii indreptam spre asemenea modele.
    https://www.digi24.ro/special/statul-la-stat/zeci-de-milioane-de-euro-aruncati-in-vant-pandemia-de-covid-a-trecut-iar-spitalele-modulare-au-fost-lasate-in-paragina-2962509

    12
    • Fac un scurt comentariu: de proiectat au fost proiectate să o ducă numai 3-5 ani maxim. După pandemie trebuiau pur și simplu dezafectate, aparatura trebuia dată la alte unități, ce se mai putea recupera trebuie recuperat și restul trebuia dat la topit.

      BTW, costă mult de tot întreținerea lor și nu se renteză să le folosești în condiții normale. Se justificau în perspectiva unei suprasolicitări a sitemului șa ar fi constituit o supapă reală, noroc însă că nu a fost nevoie prea mare de ele. Problema se pune însă, în România ca la orice chestie, că noi facem o treabă și ne închipuim că o să mulgem de la ea la nesfârșit. Ei… nu merge… și de aiai s-au găsit unii să profite de cei care au dat banii pentur acele spitale. Utiați-vă prin alte părți unde o clădire după ce și-a trăit traiul și și-a mâncat mălaiul, e rasă și pe locul ei se ridică altceva, dacă există intersul societății și al unor investitori.
      Evident, în România e altfel…. dar nici nu a existat experiența unor asemnea utilități. Dacă ar fi existat, cu siguranță sunt șanse să se fi consturit aceleași spitale modulare cu mai puțini bani, să se fi eficientizat mai bine locațiile existente și să fi funcționat mai bine aceleași spitale modulare.

      Mă rog…. ăia de le-au proiectat au zis că din proiect sunt normate să funcționeze numai o perioadă scurtă, dar cei care le-au aprobat ridicare în Ro au zis „Hă, hăăăăăă, las’ că știm noi mai bine cum stă treaba…!” Ei… acum se dovedește, evident, că ăia cu hă-hă-ul tot hă-hă aveau în cap.

      8
  73. google tr. „Buncărul lui Nasrallah a fost distrus de noi bombe fabricate israelian(!) de clasă de 2.000 sau 5.000 de lire sterline, relatează presa. Le Parisien mai scrie că IDF a aruncat șase bombe, fiecare cântărind două tone, asupra clădirii în al cărei buncăr avea loc întâlnirea. Impactul a creat un crater de 30 de metri adâncime.” Several months after the MK-84 „embargo”…

    2
  74. Se pare că Dacia și-a găsit valoarea în Sandrider
    https://x.com/OfficialW2RC/status/1844741221832351925
    https://x.com/OfficialW2RC/status/1844747841022923031
    E Renault, știu, dar numele oficial în competiții e Dacia Sandrider! Aștept Raliul Dakkar!

    2
  75. Two materials devoted to the Korean offer in the Polish program of acquiring submarines.

    Machine translations.

    #1
    We saw the offer of Hanwha Ocean as part of the „Orka” program. Report from a journalist’s visit to South Korea

    Rafał Kamiński

    10.10.2024 22:55

    The initial market consultations in connection with the acquisition of submarines for Poland under the „Orka” program, which began last year and last until June of this year, are generating considerable interest both in Poland and abroad. Currently, seven bidders are trying to win the contract for key armament for the Polish Navy. One of them is the South Korean company Hanwha Ocean based in Geoje, belonging to the Hanwha Group.
    Representatives of the South Korean company have repeatedly come to Poland to familiarize representatives of the authorities and armed forces, as well as journalists, with their offer. We wrote about this in texts including „Orka” in Korean. Hanwha Ocean presents KSS-III. This is a submarine proposal for Poland and Hanwha Industry Day in Gdańsk. Talks about business and the „Orka” program. This time, the company decided to invite journalists from Poland to show them the company’s operations in their homeland.

    Shipyard giant

    The main points of the visit were visits to the Hanwha Ocean shipyard in Geoje and the Republic of Korea Navy (ROKN) Submarine Force Command in Chinhae. In the first case, this involved getting to know the daily operations of the production and modernization plants, where both new ships for the country’s naval forces are built, but also ships (container ships, gas carriers, bulk carriers, etc.) for customers from all over the world. The size of the structures located on the premises of the plant could make an impression, including one of the world’s largest floating docks and the Goliath crane with a lifting capacity of 900 tons, which is one of the shipyard’s characteristic objects. Hanwha Ocean is one of the so-called „Big Three”, along with Hyundai Heavy Industries (HHI) and Samsung Heavy Industries, the largest shipyards in South Korea, currently among the world leaders in terms of both size and number of orders.

    Particular attention was paid to presenting digital solutions used on a daily basis in the field of work automation, including the „smart shipyard” technology. It serves to integrate digital management solutions, increasing productivity and efficiency, as well as to easier control of the 4.9 km2 shipyard. Thanks to the „digital twin” developed using AI technology and 3D models, infrastructure management is to be much easier, allowing for response to difficult situations, such as accidents and weather changes, and developing scenarios that allow for maintaining the smoothness of work. It should be noted that similar solutions are currently also being implemented in Polish companies and plants, using data sets to create improved and optimized production processes.

    The shipyard’s operations were also distinguished by the extensive use of machines designed for cutting and welding metal elements, ensuring the speed and efficiency of subsequent stages of construction. The welding robots, developed in 2016, are to be able to perform the work of three skilled welders. The company is currently testing their second generation, characterized by an improved design, greater flexibility and the use of „digital twin” technology, which allows for comprehensive testing in various scenarios. Hanwha Ocean plans to increase welding automation from 10% to 70% by 2027. However, many elements are still welded or cut manually.

    The VR Training Center also presented its training potential, where employees and trainees train in the field of shipyard work in various scenarios, using virtual reality. An example of this was the presented program for learning how to paint a ship’s hull. After completing the task, the program checks the effect of the work done and evaluates it, also indicating elements that require improvement. Such a training system eliminates the risk associated with practical training and reduces its costs.
    Solutions are constantly being implemented at the Hanwha Ocean shipyard to ensure production efficiency and implement technological innovations. An example of this was the new assembly hall, where subsequent submarines are to be built for domestic and foreign customers. According to the company’s representatives, this will allow for the simultaneous construction of up to five units. Due to the fact that the delivery date is important for Poland, Hanwha Ocean believes that six years will pass from the start of construction to the delivery of the first ship. Currently, a new ship from the KSS III Batch II series, ROKS Lee Bong-chang (SS-087), is being built there. The keel was laid on March 30, 2023, and delivery to the South Korean navy is planned for 2026. As with ships, work is underway at the shipyard simultaneously on individual elements of the submarine’s blocks, which will form the hull in the future. Importantly, for safety reasons, only Korean citizens are working on this project.

    „One shot, one hit, one sinking”

    A unique aspect of the trip to South Korea was the opportunity to enter the Republic of Korea Navy (ROKN) base, including the Submarine Force Command in Chinhae. A little earlier, members of the Polish Ministry of Defense visited the same place. The journalists present on the trip were the first media representatives from Poland to have the opportunity to talk to the naval command staff and ask difficult questions about the vision of cooperation both in ship construction and training, and later cooperation with the Polish Navy. Commander of the Submarine Forces, Kadm. Kang Jeong-ho presented to journalists an opinion on providing the possibility of training „submariner” personnel and the ability of submarines to operate not only in deep ocean waters, but also in much shallower ones, such as the Yellow Sea or the Baltic Sea. He also indicated the awareness of how important this last issue is for Polish naval personnel, and concerns about whether the Korean submarine is capable of conducting operations in the Baltic Sea. According to both the South Korean naval personnel and the representatives of Hanwha Ocean, there are no contraindications to this.

    The delegation of journalists also boarded one of the newest ships of the Korean Navy from the KSS-III Batch-I series (built by Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, the shipyard currently known as Hanwha Ocean) and saw what the place of service of underwater sailors looks like. The size of the rooms and the space in the corridors were particularly noteworthy here, resembling the interior of a surface ship rather than the cramped submarines known from classic films. The crew members also have sanitary facilities and rest areas at their disposal, including separate, several-person rooms with bunks, providing personal space for the sailors, as well as an equipped mess located near the galley. Thanks to this, in addition to modern weapon systems, the ship is also to provide comfort during service, due to how stressful it is to stay underwater for a long time. The Korean Ministry of Defense is also aware of the challenge of attracting candidates for military service, so it strives to make it as comfortable and attractive as possible. On the premises of the submarine base, located in the characteristic South Korean landscape of mountains and highlands adjacent to the coast, one could also see other submarines. Among them were those from the KSS-II series (Sohn Wonyil type) and KSS-I (Jang Bogo type). The latter are to be gradually withdrawn. There are comments on the Internet that one of them could be sent to Poland as part of a bridging solution, providing capabilities in the field of training sailors and conducting underwater operations. It should be noted that although representatives of the Korean Navy and Hanwha Ocean spoke about the possibility of training Polish „submariners”, journalists did not receive an answer as to whether an older ship would also be included as a so-called „bridge vessel” as part of the offer for the delivery of new ships.
    In terms of other training methods, the Korean Navy presented its infrastructure used by its underwater personnel. In addition to showing the importance of the role of the maritime branch of the armed forces for the state’s security system and the development of its potential, it presented a training offer for Polish crews. ROKN representatives emphasized that they organize training and courses for officers and sailors from all over the world, and that Poles are already taking advantage of this offer.

    The facilities visited also included simulators and trainers, thanks to which training sailors can test themselves in controlled conditions using computer simulations. Many of them were designed to best reflect the realities of being on a submarine. An example of this was the submarine service station simulator, thanks to which journalists could see for themselves what the submerging procedure looks like, what actions it requires and what challenges must be faced then, starting with the tilting of the deck, which also requires the ability to maintain balance.

    The naval base is not only a military facility, but also a shipyard where ships are serviced on site. Of particular note here was the fact that at the time of the visit of Polish journalists, there were several submarines in the shipyard hall, on which work can be carried out almost simultaneously, which ensures the speed of their completion and thus the return of the units to service.

    In many places on the naval base, the slogan „One Shot! One Hit! One Sink!” can be found, which can be translated literally as „One shot, one hit, one sinking”, which is supposed to be the philosophy of the submarines’ operation. It consists of stealth, precision, surprise and effectiveness. In the city itself, where the military base is located, a typical sight is, for example, groups of running sailors undergoing training, as well as representatives of the staff in full uniform moving on foot or by car. In addition, at the roundabout in Chinhae there is a monument to Admiral Yi Sun-sin, a national hero of Korea, who in the 16th century stopped the Japanese invasion of the peninsula. He became famous for using ships known as Geobukseon (Korean: 거북선), i.e. „turtle ship”, in combat, sometimes referred to as prototypes of much later battleships.
    Technological facilities of the shipyard

    Polish journalists also visited the Hanwha Ocean Siheung R&D Center in Siheung (Hanwha Ocean Siheung R&D Center), located on an area of ​​49,500 m2. There, company representatives presented the technologies being developed in the maritime industry, not only defense, but also discussed potential areas of joint research with Polish partners. An example of this is work on the validation and optimization of environmentally friendly drives, including cells and hydrogen production systems.

    There was also no shortage of other aspects related to ship production. Among them was the Towing Water Tank at the Siheung R&D Campus, where models of real ship hulls of various types and vessels made of composites (including 3D printing) and wood were tested in a controlled environment to check their controllability, mobility and response to specific water conditions. The structure is one of the largest of its kind in the world, measuring 300 meters long and 16 meters wide, enabling comprehensive testing of up to 35 models per year. This is to facilitate work resulting from the number of orders for the shipbuilding industry. One of the largest in its class is also the cavitation tunnel, designed to replicate the cavitation conditions occurring around ship propellers. With a total length of 62 meters and a height of 21 meters, it circulates 3,600 tons of water at a speed of up to 15 m/s. This allows research into ways to reduce noise caused by cavitation, which can affect propulsion efficiency and pose a risk of detection by submarines. A de facto test bed, it plays a key role in developing quieter and more efficient propulsion systems.

    The center also houses the only acoustic water tank in the Korean shipbuilding industry for underwater noise research. The facility tests acoustics using sound waves and automates data collection for fast and accurate analysis.
    Logistics support

    In addition to its ship equipment testing facilities, the company also operates the HS4 Onshore Control Center, designed to integrate digital maritime technologies, which are implemented as a standard feature on all new ships. Using the HS4 (Hanwha Smart Ship Solutions & Service) platform, the cloud-based platform collects and analyzes data from ships to improve their efficiency and safety. It offers ship owners constant access to digital information on their performance and condition. Similar functions are available at the HS4 Autonomous Ship Research Center, where collision avoidance and course adjustment technologies are being developed for the HASN-V test vessel. The virtual reality-based system will enable monitoring and control of the ship even in low-bandwidth conditions. The digital twin-based control system is designed to manage ships in a deep-sea communication environment, including ocean voyages.

    The program also included visits to Hanwha Aerospace and Hanwha Systems. The organizers wanted to show the company’s strategy of combining entities representing different sectors into one system, complementing each other on the principle of communicating vessels. In this way, the company wants to avoid internal competition. In the first plant, journalists familiarized themselves with work on one of the key technologies that the bidder regularly emphasizes as part of its submarine proposal, which are lithium-ion batteries, which are to be included in the equipment and ensure operational efficiency, including the expected duration of operation outside the home port. The safety technologies for their use are also being developed there. Additionally, the company’s representatives presented the machinery park, where work is underway on the K9 gun-howitzers, which are currently being assembled in a Korean plant as part of an order for the Polish Army and then shipped by sea to Polish ports. In the production plant, where work on vehicles for the Polish Armed Forces is carried out almost on an assembly line, the equipment elements are also described in Polish. The visit to the factory also included a demonstration of the drive of a completed gun-howitzer, which was being prepared for shipment to the recipient.

    At the plant located in the city of Gumi, Hanwha Systems provides logistics support for key defense and naval systems. This part of the group is also responsible for the development and production of equipment for surface ships and submarines. The delegation from Poland had the opportunity to familiarize themselves with the work on the Combat Management System, which integrates surface and underwater equipment, using sensors to detect and identify threats and targets, and to operate weapons such as torpedoes and ballistic missiles. Designed to meet the challenges of underwater operations, the software will manage sonars, non-acoustic sensors and control and communication programs, increasing operational efficiency and allowing for a reduction in crew size. Since the „brain of the ship” requires constant updating over the years of service, it will be able to implement new technologies such as unmanned systems.

    A ship too big for the Baltic?

    Let us recall that the KSS-III submarine offered to Poland belongs to the Batch-II subseries. It was designed with multitasking in mind and operating both in the shallow, coastal waters of the Yellow Sea and in the deeper Sea of ​​Japan and the Pacific Ocean. Representatives of the Korean shipyard are aware of how electrifying this topic is for Polish commentators, and from the very beginning they were ready to provide the most precise answer they believed possible. They also stressed that a submarine for Poland cannot be limited to operations in the Baltic Sea, but should be thought of more broadly, as both NATO’s activities and the country’s interests reach far beyond this body of water.

    In terms of the usefulness of the offered units in the Baltic Sea, Hanwha Ocean Vice President Sung Kyun Jeung presented journalists with navigation maps of the Baltic and Yellow Seas, comparing both waters in terms of depth and sea currents, presenting an opinion on the Korean ship’s ability to operate in shallower waters. This is also to be influenced by modern equipment, which is to allow for maneuvers that smaller but older units potentially would not be able to perform. The KSS-III Batch-II is 89 meters long in its basic version and has a maximum displacement of about 3,690 tons. It reaches a speed of 12 knots when surfaced and up to 20 when submerged, and its range is 10,000 nautical miles. The ship’s autonomy underwater is to be up to three weeks, while the ship’s operating time in the surface position is to be longer. The crew consists of 33 officers and sailors, with the possibility of increasing it depending on the mission objectives. The ship is powered by three MTU 16V396SE84L diesel engines and Bumhan Industry PH1 PEM fuel cells, each with a power of 150 kW. Among the solutions that are particularly interesting is the aforementioned equipment with lithium-ion battery technology. Compared to the lead-acid batteries used so far, the new ones are to allow for more efficient cruises in terms of both speed and durability, extending the possibility of operating at sea without returning to port. Although it is still a conventional drive, in terms of efficiency and compliance with the idea of ​​decarbonization it is to appear as innovative – also with a view to countries that do not want or cannot decide on nuclear-powered ships. Another innovation is to be a modern air-independent drive (Air Independent Propulsion, AIP). The KSS-III series ships also have a hull designed to minimize noise emissions, which is to allow them to remain undetected during underwater operations. The ship’s equipment includes the aforementioned combat management system (CMS), a set of sonar systems developed by LIG Nex1, a mine and other underwater object detection sonar from Thales, a radar signal detection and analysis system (RESM) from Indra, a „Series 30” optoelectronic observation mast from Safran, a weapon handling and launching system (WHLS) from Babcock and control consoles developed by ECA Group. In addition, there is a Link telecommunications link, which is to ensure interoperability with allied countries. The Korean ships are armed with 10 Hyunmoo 4-4 ballistic missiles (SLBM) and Chonryong cruise missiles (SLCM) to combat land targets. They can also be armed with anti-ship missiles, torpedoes and sea mines, but much also depends on the expectations of the Polish side in terms of the desire to acquire specific weapons.

    Taking into account the expectations of Polish decision-makers, the Korean side has also prepared two variants of the KSS-III. The first one is 83.5 meters long and has a displacement of 3,300 tons, but does not have a VLS launcher. The second one, even smaller, is 77 meters long and has a displacement of 2,800 tons, and is devoid of not only a VLS but also an AIP drive. The Koreans are taking into account suggestions that the Polish side may decide to abandon certain solutions in order to reduce the construction costs and the size of the ships themselves.

    Staff training and maintaining underwater capabilities

    The offer under the „Orka” program includes not only the ship, but also the technological base and knowledge transfer, so that the renovation or modernization of the unit can take place in Poland, and the cost and time of the work related to it proves attractive to the Polish side. It should be taken into account that the service life of the ship is up to 30 years, and this time also includes periodic inspections. Hanwha Ocean is to offer comprehensive technology transfer plans to help the Polish industry independently carry out all these projects in the future. The transfer is to include basic maintenance technologies, licenses and intellectual property related to the production of submarine on-board equipment and spare parts. It is intended to enable Polish companies to produce parts and equipment for their own needs, with the possibility of wider applications that will also benefit the private sector. However, it is difficult to determine at this point how large the technology transfer would be. Let us recall that last year the company presented a plan to establish a technical support center in Poland for maintenance, repair, overhaul and MRO, offering key on-site support and knowledge sharing throughout the life cycle of submarines, also ensuring high availability and reliability of units operating under the white and red flag throughout their operational period. The price of this undertaking did not come up in this discussion, however it should be remembered that this part of the offer remains confidential, but it is also very important for Polish decision-makers.

    Another aspect of the “Orka” program is also the training of submarine crews, which is a cause for controversy, because the Polish Navy currently has one submarine, the almost 40-year-old ORP Orzeł. After many years of renovation, it returned to regular service, but it lags behind units of this class from other countries. Since the construction of its successors is associated with the fact that the first one will not enter service until after 2030, the bidder must take into account a comprehensive training program for personnel from officers to sailors, taking into account providing them with the possibility of continuous education. Let us recall that both Hanwha Ocean and the command staff of the ROKN submarine forces suggested the ability to conduct such courses. In the case of the “Orka” program, however, it is about a comprehensive, multi-year training cycle for future crews. Journalists from Poland were given the opportunity to familiarize themselves with presentations in which this aspect of the offer was described in detail. According to the proposed crew training schedule, it would first involve a series of seminars lasting six months, then a year-long course for sailors in South Korea (this could probably mean classes at Korean military facilities, as well as watches on submarines, including the newest KSS-III Batch-I and Batch-II), and then continuing education in Poland, along with bringing in and installing simulators and training trainers, which in turn would last from 24 to 28 months. This means that over a period of 42 to 46 months, or less than four years, until the sea trials of the first ship begin, the crew and other representatives of the Submarine Division staff, taking part in the future implementation of the first unit into service, would be trained. The bidder believes that both the construction and the training of the crews will be synchronized to ensure that the sailors and the ship are ready to smoothly move towards the decisive stages from launching through sea trials to raising the white and red flag on the vessel.

    Summary

    The week-long stay in South Korea was an opportunity for Polish journalists to familiarize themselves not only with the offer for submarines for the Polish Navy under the „Orka” program, but also with the technologies being developed, primarily in the shipbuilding industry. This also concerned familiarizing themselves with the local philosophy of work and the execution of orders in one of the largest shipyards not only in South Korea, but also in the world. Unfortunately, during the tour, in many situations it was not possible to take photos or shoot video materials due to data and company secrets, which is why even the press materials provided by Hanwha Group sometimes only give a foretaste of what the journalists saw live and what the shipbuilding and technology industry in South Korea can do in practice. There was also no possibility of taking photos and videos to present the potential of ROKN submarines and the military training offer. Instead, the organizers aimed to present the offer and the activities of Hanwha Group and entities cooperating with the concern as broadly as possible. Additionally, the bidders tried to answer all, often difficult questions in as much detail as possible, sometimes presenting far-reaching preventive measures, showing diagrams and presentations, striving to provide a satisfactory answer. The preparation, organization and course of the journalists’ visit carried out by the organizer can also be, in many ways, a model for Polish companies on how to present themselves in an attractive way to potential customers.

    When familiarizing yourself with the activities of the shipyard in Geoje and the technological plants belonging to Hanwha Group, you can also consider whether the solutions there could be transplanted to Polish soil. This applies, for example, to the digitization and automation of work and the implementation of modern systems and drive elements on ships and vessels, but also to the introduction of tools and solutions already used in South Korea in everyday work for the maritime industry.

    https://www.gospodarkamorska.pl/widzielismy-oferte-hanwha-ocean-w-ramach-programu-orka-relacja-dziennikarskiej-wizyty-w-korei-poludniowej-81014

    #2

    Korean submarines and hydrogen technologies for Poland [REPORT]
    Maksymilian Dura
    10.10.2024 16:39

    The South Korean shipbuilding group HD Hyundai Heavy Industry is proposing two types of submarines for the Polish Navy and broad-based economic cooperation for the Polish arms and civilian industries – including hydrogen technologies.

    The conference organized in Warsaw on October 8, 2024: „A new era of Polish-Korean cooperation for the Polish Navy and Polish industry” was to show the ability of the HD Hyundai Heavy Industry (HD HHI) shipbuilding group to cooperate: not only with the Polish Navy under the Orka program (through the delivery of modern submarines), but also with Polish companies as part of broadly understood industrial cooperation. The partners in this venture for HD HHI were Holding Remontowa and the companies LIG Nex1 Babcock and DNV.

    The main topic of the conference was related to the „Orka” program, as evidenced by the presence of two Polish admirals: Rear Admiral Włodzimierz Kulagin and Rear Admiral Andrzej Ogrodnik, as well as Commander Łukasz Szmigiel – commander of the only Polish submarine, ORP „Orzeł”. In order to meet Polish needs and requirements, the HD shipyard group Hyundai Heavy Industry offers the Polish Navy two types of modern submarines, which were developed entirely in South Korea: HDS-2300 and HDS-3300.

    These units differ in size and type of armament carried, but their common feature is to be: reduced acoustic signature (related to the appropriately refined shape of the hull and propellers as well as appropriately designed and installed on-board equipment) and high stability when swimming underwater (related to, among other things, an extensive system of program-controlled ballast tanks), necessary for operating in shallow waters – such as the Baltic Sea.

    HDS-3300 Submarine
    In the case of the HDS-3300, we are dealing with a version of the KSS-III submarine currently being built for the South Korean Navy (hence the designation KSS-IIIPL used for this project). It is in fact the first submarine designed entirely in South Korea. The previous two types of such vessels delivered to the South Korean Navy, the Jang Bogo type with a displacement of 1,400 tons and the KSS-II type (Son Won-il type) with a displacement of 1,830 tons, were licensed versions of the German types 209 and 214.

    The first series (Batch 1) of three KSS-III submarines (Dosan Ahn Changhow type) has already been introduced into the South Korean Navy. The units that have entered service are 83.5 m long, 9.6 m wide and have a surface displacement of 3,300 tons. Their armament, however, is not limited to Tiger Shark torpedoes fired from six 533 mm torpedo tubes, but also six ballistic (or maneuvering) missiles fired from vertical launch tubes placed amidships. In the case of the second series (Batch 2), which is already under construction, the number of these missiles is to be increased to ten.

    However, the Polish Navy is offered a KSS-III submarine without missile silos. Instead, it is proposed to introduce a section with two multipurpose, vertical chambers (Multipurpose Tube) into the hull for systems that will be needed in future naval operations (including primarily unmanned systems and special forces equipment – e.g. for underwater sabotage). The space vacated by the ballistic missiles is also to be used for additional batteries that will extend the time spent underwater.

    The Polish KSS-IIIPL submarines are also proposed to have more ballast tanks (which will help them sail stably in shallow waters), and there is also an option for South Korea to provide maneuvering missiles fired from torpedo tubes. In total, each unit proposed for Poland will be able to carry up to 20 pieces of weapons. This weaponry is to be stored in torpedo tubes and in the WHLS (Weapon Handling and Launch System) storage and reloading system, developed by the British company Babcock International Group.

    HDS 2300 submarine
    The second unit proposed by HD HHI for the Polish Navy under the Orka program is the HDS-2300 submarine: approximately 73 m long, 8.5 m wide and with a displacement of approximately 2,300 tons. Compared to the HDS-3300, it is to be an OP with a smaller maximum draft (250 m compared to 300 m) and different stern rudders – X class (each of which is separately controlled), but with the same ammunition load (20 pieces of weapons), maximum underwater speed (20 knots), autonomy (50 days) and range (about 10,000 nautical miles).

    The HDS-2300 is also advertised as cheaper. For one KSS-III (which costs about $922 million per unit) it will be possible to obtain practically two HDS-2300 units along with the infrastructure needed to build them. In this case, the HD Hyundai Heavy Industries group is not proposing submarines manufactured in South Korea, but their construction in Poland (thanks to the transferred technologies and knowledge). Compared to the KSS-III, the time from signing the contract to the delivery of the first unit will also be shorter (72-80 months compared to 95-105) and the operating cost will be lower (almost twice). While the decision to build the HDS-2300 submarines in Poland is still to be discussed, a permanent element of the South Korean offer is the creation of a technical service, repair and overhaul center (MRO) together with the Polish shipbuilding industry. It is to provide the Navy with independent operation of the purchased submarines through technical support for Polish shipyards (in maintenance and repairs) and timely delivery of spare parts.

    Extended underwater operation
    What the Koreans paid special attention to is the propulsion used by the ships proposed for Poland while underwater. They can be equipped with both air-independent propulsion AIP (based on fuel cells powered by oxygen and hydrogen tanks) and lithium-ion batteries LIB (Lithium-ion battery). In this way, the vessels delivered to the Polish Navy would be able to stay underwater for a period longer than two weeks (up to 20 days).

    Both of these solutions were described during the conference, but great importance was given to lithium-ion batteries, which are theoretically less well-known than AIP. Therefore, it was explained how they will be installed on ships, and it was also indicated what advantages they have compared to lead-acid batteries – previously and still used on submarines.

    The advantages of lithium-ion batteries are to include: their more than twice as long service life (twice as many charging cycles), lower weight, independence of output parameters from the level of battery depletion (thanks to which the ship can move at a constant speed regardless of the battery charge level), better operating properties (e.g. faster charging and the ability to store at least twice as much electrical energy) and significantly reduced maintenance requirements (e.g. by eliminating the need for regular refilling of distilled water and acid and the lack of dangerous gases during charging and discharging).
    Importantly, the power supply proposed for Poland, developed in South Korea at Samsung SDI (from 2016 to 2022), has already been thoroughly tested in conditions simulating what can be encountered on submerged submarines. The resistance of LIB batteries to shocks, damage, electromagnetic interference, humidity, immersion in salt water, high temperature, etc. was tested. This solution is to be used this year on the latest Korean submarine type KSS III Batch 2. In this way, the Polish Navy could receive a solution already brought and assessed in practice in the South Korean navy.

    It will therefore be a safe propulsion system, among others through the use of completely new safety solutions, such as the EIS (Electrochemical Impedance Spectroscopes) electrode condition monitoring system.

    Not only the Navy but also the industry
    The most important goal of the conference organized in Warsaw by HD Hyundai Heavy Industry was to show that the potential contract is not only about the supply of submarines, but also about broad economic cooperation – and not only related to the arms industry. The effect of this would be, at least, that during the operation of submarines, the Navy will be able to receive equipment largely supplied by local companies. This is related to, among other things, with the production and supply of hydrogen for the AIP drive.

    In this case, the offer of Korea Shipbuilding & Offshore Engineering (KSOE) is of particular importance, as it is one of the leaders in the global hydrogen technology market. Its capabilities are demonstrated by work on: a large hydrogen transport ship LH2 Carrier (a project co-financed by the South Korean government), large land hydrogen tanks (with a capacity of 1,500 m3) and hydrogen engines for ships (HiMSEN type) and land vehicles (HX 12 type).

    In this case, the proposal for cooperation with Poland includes both hydrogen storage technologies (in liquid and compressed form) and those needed for the construction of hydrogen refueling stations (for vehicles and ships) and for its transport.

    Polish companies have also been invited to cooperate in the production of hydrogen from renewable energy sources (so-called green hydrogen). The Koreans emphasize that „Poland, which has significant renewable energy resources, in particular wind and solar energy, can benefit from the experience of KSOE, which would allow for a significant increase in domestic production of green hydrogen”.

    Such actions would accelerate the energy transformation of the Polish state and bring its economy closer to climate neutrality. Additionally, access to modern technologies for the production, storage and processing of hydrogen would bring significant benefits for the development of the entire energy sector in the country. Thanks to the experience of KSOE, Poland could become, for example, an important partner in the European hydrogen supply chain.

    This cooperation could also include the construction of specialized ships. Hyundai reminded at the conference that it is a world leader in the production of LNG gas carriers (39 such units were ordered in 2023 alone), and also began the delivery of large LNG-powered container ships in 2020. Investments in new technologies will also result in the introduction of the world’s first large container ship powered by methanol in 2025, and the first ship powered by ammonia in 2026. The propulsion system of both of these units will therefore not emit carbon dioxide into the atmosphere.

    Polish industry and cooperation with South Korea
    An important element of the entire conference was the presentation of the Polish Remontowa Group (and the Remontowa Shipbuilding shipyard), which at the beginning presented: its capabilities in terms of the construction of floating units and a description of its infrastructure. It was emphasized at the beginning that both of these companies are indeed geographically distant, but at the same time very close in terms of the philosophy of doing business.

    At the same time, the Remontowa Group first presented its readiness to cooperate in the construction of the MRO Center for Polish submarines, and later for other floating units. The possibility of supporting the Hyundai group with its skills in design and construction, e.g. in relation to selected blocks or sections, is also indicated as an option.

    The conference did not end with announcements alone. Its specific effect was the signing of two MoUs (Memorandum of Understanding). The first was concluded between representatives of HD HHI and Grupa Remontowa and its purpose is to „develop technological and production capabilities, which will benefit both parties, while strengthening economic relations between the companies”. The second MoU was signed by representatives of Korea Shipbuilding & Offshore Engineering and Polska Grupa Wodowa Sp. z o.o. According to the official announcement, this protocol concerns: „joint work on hydrogen technologies”, which aims to „not only develop Polish industry, but also accelerate the country’s energy transformation towards a climate-neutral economy”.

    https://defence24.pl/przemysl/koreanskie-okrety-podwodne-i-wodorowe-technologie-dla-polski-relacja

    Miłej lektury, Panowie.

    5
  76. Ia uite ce avem noi aici!
    https://en.yna.co.kr/view/PYH20241011043800315?section=image/general
    Nu dati cu parul ca nimeni din S Korea nu ar pierde timp pe povesti…
    Cu toate ca galceava de pe site e acerba in ce priveste dotarile MAPN (si sunt absolut de acord si unul dintre pro SK), relatiile SK-Ro merg intr-o directie buna, iar cat de curand vom avea alte Contracte semnate!
    Numai bine!

    6
  77. „Un bombardier rusesc Su-34 ar fi fost doborât sâmbătă deasupra Ucrainei, scriu mai multe canale media din Ucraina, preluând informația postată de un blogger militar rus apropiat de aviația Moscovei. Mai mult, au apărut inclusiv informații că aparatul ar fi fost doborât de un avion F-16 american primit de Ucraina din partea aliaților occidentali.”

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/un-bombardier-rusesc-su-34-a-fost-doborat-deasupra-ucrainei-sustin-surse-militare-din-rusia-sa-va-fie-pamantul-cer-fratilor-2966043

    9
  78. https://hotnews.ro/premiera-administratia-de-la-tiraspol-spune-ca-e-de-acord-ca-referendumul-pentru-aderarea-moldovei-la-ue-sa-se-organizeze-si-in-transnistria-1810849

    S-ar putea sa fie manevra, sa iasa ceva de genul 80-90% anti-UE si pe urma sa incerce sa le dea peste nas celorlalti, dar, e posibil sa fie un semn de normalizare si sper sa iasa ceva bun din asta.

    1
  79. In cartea „The Iran House”, Kenneth Timmerman sustine ca Jake Sullivan, actualul consilier pe securitate nationala al lui Joe Biden si Kamala Harris, a complotat cu iranienii, pentru a impiedica realegerea lui Trump in 2020.

    https://x.com/briangamble_v1/status/1844879828421345748

    2
  80. Prezentarea la parada militară din Seul a rachetei balistice mobile sud-coreene Hyunmoo-5.
    Cu o rază de acțiune de 3000 km (unele surse dau 5000 km) este interesantă prin capacitatea încărcăturii de luptă de 8 t de explozibil convențional permițând distrugerea unor bunkere până la o adâncime de 100 m.

    „Este o rachetă cu două etaje, cu o lungime de aproximativ 16 metri și un diametru de 1,6 metri. Pentru a reduce uzura lansatorului și a îmbunătăți stabilitatea rachetei, aceasta este ejectată din lansator cu ajutorul gazului comprimat, iar sistemul său principal de propulsie este pornit imediat după ieșirea din lansator.

    În ceea ce privește lansatoarele, după cum s-a demonstrat în timpul paradei, TEL-urile sunt vehicule tot-teren cu 9 axe (9×9), dar cu posibilitatea de a manevra fiecare roată independent: un TEL a efectuat o translație de 45° în timpul paradei (video de mai jos) prin rotirea tuturor roților sale la aproximativ 45° spre dreapta. Această capacitate oferă o manevrabilitate semnificativă pentru un vehicul care este destul de lung și, prin urmare, poate trece pe drumuri care nu au fost proiectate pentru a găzdui acest tip de vehicul.”
    https://air-cosmos.com/article/la-coree-du-sud-devoile-son-nouveau-et-tres-lourd-missile-hyunmoo-5-69388

    1
    • Coreea de Sud e tara cu care, probabil, am fi putut coopera pentru orice tip de echipamente militare si, spre deosebire de altii care incearca sa te jupoaie, ar fi iesit ceva benefic pentru ambele parti. Nu mai zic ca am fi putut sa ne inzestram rapid, comparativ cu alte tari care sunt foarte lente pe partea asta.

      5
  81. https://x.com/TimesAlgebraIND/status/1845163894064734623

    Iran’s nuclear sites under massive cyber-atta**ck.

    Almost all services of the Iranian Government have been disrupted.

    Important information has also been stolen as a result. Iran’s Supreme Leader Ali Khamenei is still hiding.

    https://x.com/ianellisjones/status/1845276035723428131

    Modified map to reflect reports that Israel will target Iranian military assets, & possibly leadership or intelligence sites, instead of nuclear facilities.

    The strike could happen at any time, potentially during this weekend’s holiday, U.S. & Israeli officials told NBC

    https://x.com/DanLinnaeus/status/1842677270944608555

    By and large, the Israel Air Force (IAF) possesses the range and capabilities necessary to neutralize the IRGC-AF’s heavily fortified offensive missile infrastructure. This needn’t rely on GB 57 MOPs or similarly massive deep penetration munitions, but can primarily be achieved through precision strikes targeting tunnel entrances and launch openings, effectively rendering these sites temporarily unusable, provided pinpoint intelligence of the target sites is both accurate and sufficiently comprehensive.

    Logistically, sustaining 24-hour long-range sortie operations against IRGC-AF’s missile infrastructure depends on highly-coordinated logistics and a carefully executed refueling chain.

    Two Boeing 707 tankers in a single wave can supply over 180,000 kilograms of fuel (with 90,000 kilograms transferable fuel capacity each).

    An F-35 requires approximately 8,300 kilograms for a full tank. The combat radius of the IAF’s F-35I “Adir” which shares the performance characteristics of the F-35A Lightning II, is approximately 1,075 kilometers for an operational range exceeding 2,000 kilometers. The distance from the Negev, through the Golan, Syria, and southern Iraq is roughly half this distance (about 1,200-1,400 kilometers) depending on the operation’s design). So a single refuel at the push point near the border of western Iran furnishes the F-35I with a fresh combat radius of 1,075 kilometers enabling it to strike deep into Iranian territory.

    Each strike package, potentially comprising 10-12 F-35Is, equipped with internal dual-weapon bays with payload capacities of 1,850 kg (4,000 lbs), and can therefore engage 10-12 targets per wave, assuming both weapons are deployed per target and depending on the complexity of the strike sites and the tactical requirements of the mission.
    Advanced standoff weapons like the Popeye, Rampage, or Delilah, with ranges of 400-600 kilometers, permit the IAF to strike targets up to 1,300-1,500 kilometers inside Iran without overextending its aerial refueling chain. Although air defense systems such as the Russian-made S-300, the enhanced Chinese HQ-9, and potentially domestic systems like the Bavar-373 possess ranges of 200 kilometers or more, 300 kilometers or more safe-distance for critical high-value strategic assets like the IAF’s Desert Giants refueling platforms will affect the F-35I’s strike range, as always depending on operational design.

    The IAF possesses heavily modified F-15 Ra’am and F-16 Sufa for combat air patrol (CAP or “Yis’ar”) and suppression of air defense (SEAD or “Chihan”) missions to protect strategic assets like its refueling chain, and to disrupt and destroy air and ground defense systems. SEAD platforms and wild weasels may comprise 10-20 fighters of each sortie package depending on targeting and operational design.

    Israel’s approach would require a multi-layered defense penetration strategy leveraging both kinetic and non-kinetic SEAD tactics, such as electronic warfare and cyber operations, pivotal for disrupting IRGC-AF missile guidance systems and command and control networks before and during initial air strikes. Electronic attack platforms like the AGM-88 High-Speed Anti-Radiation Missiles (HARM) that can jam or spoof Iranian radars and communication system can shape the theater, providing a safer corridor for kinetic strike packages.

    Advanced standoff weapons, such as the AGM-142 Have Nap “Popeye” enhanced with an imaging infrared seeker to enhance its accuracy against high-value targets, the Delilah cruise missile designed for suppression of enemy air defenses (SEAD) and precision strike missions, and the Rampage, a supersonic, long-range, air-to-ground assault missile suited to overcome air defense systems with its speed and low radar cross-section and designed to strike high-value, well-protected targets with precision—all of which can be launched from significant stand-off distances.

    The IAF also employs state-of-the-art intelligence, surveillance and reconnaissance (ISR) and electronic warfare (EW) platforms like the Gulfstream 550 Shavit and Nachshon aircraft, as well as locally produced Israel Aerospace Industries (IAI) ISR UAVs called the Eitans. These UAVs, which can operate continuously for 36 hours and are equipped with advanced signals intelligence (SIGINT) systems, provide critical real-time intelligence during operations.

    Each of these strategic assets require CAPs, so each sortie package may assign elements of 2 or more F-16s or F-15s for each aerial asset: EW, ISR, UAV and refueling aircraft, for a total of 10-20 fighter jets in air patrol missions depending on design. The CAPs elements’ size and weaponeering will depend on how heavily contested the airspace, that the IAF anticipates operating in, will be. Robust protection for these strategic assets is an integral component in the design and planning of such a mission, including the IAF’s logistics chain.

    Operationally, with a publicly disclosed total of 7 refueling 707s in the IAF’s Desert Giants Sqn 120, it can deploy 6 tanker packages of 2 707s in order to execute three waves of airstrikes four times per day, with an estimated average of six-hour intervals between each takeoff.

    Roughly speaking this breaks down to 90 minutes from base to near-border push point (ferry leg), 90 minutes of combat operations time including return to egress point (on-stage leg), 90 minutes RTB (return to base) including refueling assets en route, and 90 minutes refuel, maintain and rearm for the entire sortie package (reconstitution phase) at base. This equates to twelve strike packages delivered approximately every 2 hours around the clock for a virtually continuous presence at the push point, covering Imam Ali, Arak, Kermanshah, Isfahan and many other critical sites within Iranian territory.

    The F-15I Ra’am is highly modular in its fuel design possessing a combat radius of approximately 1,600 kilometers, and a much greater ferry range which can be extended through a menu of external and detachable fuel tanks, making it one of the most versatile long-range platforms in the IAF’s aviation fleet. Given its primary assignments in CAP and SEAD operations it can theoretically conduct the entire mission without any refueling or only partial refueling.

    Likewise the IAF’s heavily modified F-16I Sufa is equipped with conformal fuel tanks that can extend its range, increasing its fuel capacity compared to the baseline F-16 model by up to 7,700 kilos (17,000 lbs) of external fuel, contributing to an operational range of about 3,220 km (2,000 miles). Therefore, it too adds limited burden to the IAF’s refueling logistics.

    Assuming 7 minute refueling time for each IAF F-35I, two tankers can refuel 10-12 F-35I strike packages in 35-40 minutes en route to push point and again en route to base from rendezvous point post-on-stage. No additional time is required for these refueling operations as they may be seamlessly integrated into the ferry and RTB legs of the mission.

    Altogether, the IAF can hit somewhere in the ball park of 120-130 sites a day, severely damaging the IRGC-AF’s defensive and offensive capabilities within 72 hours. After three days, the IAF could theoretically strike about 450 sites.

    For heavily fortified targets with deep burial depths, requiring deeper penetration, the GB 31 (A2K) with BLU 137/B deep penetration warheads are suitable for the F-35Is and the GBU 72 (A5K) with BLU 138 deep penetration warheads can be deployed by the F-15I Ra’ams once sufficient SEAD ops are completed and closer to the borders of western Iran.

    3
    • fetele si baiatii astia o pot line a-la-long cu aytolahii,le pot turna peste cap in mod continu, regulat si dupa ceas pana-i fac sa descopere focul si roata din nou…doar i-am scris strumfului ,dar el nu si nu.

      3
      • E super easy să îi bumbacești pe unii dotați cu AKM,ag7, manpads bricolate în pivniță și țevi de canalizare pline cu îngrășământ pe post de 🚀! Mai nasol când finanțatorii ăstora îți dau in cap cu 200🚀reale din care „scutul vieții” de melearde de 💰💰 interceptează jumate. Și dacă bărboșii au și 🚀 ☢️(și sigur le au de la my friend), au cam pus o perciunat îi.🤣😂

      • Pai anul trecut cand era inconjurat, credea cineva in succesul de acum? Daca erau atacati ca de Yom Kippur din 3 locuri deodata, alta era situatia. Rachetele iraniene erau considerate daca nu imbatabile, suficient de bune si in cantitati mari sa satureze apararea. Hezbollah cu gramada de trupeti si armament, iar de luat in serios. Pare ca in afara de niste extremisti (rusi, nord coreeni si hamas), restu s-au invatat cu traiul bun si nu vor sa lupte.

        @Dov, sa multumiti Ucrainei ca va ia rusii de pe cap, ca nu vor sa lupte pe 2 fronturi

  82. Gata ! Vrei sa stie iranienii ???🤐😶‍🌫️

    1
  83. Este duminica, am baut un paharel, asa ca s-ar putea ca ceea ce urmeaza sa fie baliverne.

    Tinand seama de precizia pe care o ofera acum kit-urile de planare, nu s-ar putea folosi tehnologia asta la stingerea incendiilor de vegetatie?

    O bomba cu apa de 1 tona ar acoperi 100 m2 cu 1 cm de apa. Daca s-ar adauga mici explozivi care sa duca la un „airburst” imediat inainte de impact si un agent de spumare care sa fie activat/mixat imediat inainte de momentul exploziei (sau cand ar fi optim), suprafata acoperita in mod eficient cred ca ar putea fi mai mare de 100 m2 (un pompier ar trebui sa stie mai bine).

    Ar putea fi folosite gaste grase gen Hercules care sa care 10-15 astfel de „bombe” la un drum, care ar putea fi tintite cu precizie in punctele critice ale incendiului (eventual marcate cu laser de la sol sau din aer), unde efectul pe tinta sa fie maxim.

    Nu-mi dau seama ce diferenta de cost ar fi fata de metoda traditionala de „water bombing”, dar banuiesc ca macar din punctul de vedere al sigurantei pilotilor ar fi mai bine, pentru ca n-ar fi nevoiti sa se apropie periculos de zone de multe ori accidentate, cu curenti ascensionali violenti

    2
  84. https://www.youtube.com/watch?v=9NSKIu_JZX0
    la altii,la noi economistii lui cesca sunt si acum la butoane si adevarati profesionisti providentiali pentru speciali…vorba aia.

    2
  85. A prototype of an American laser weapon was destroyed in the Kursk region [ BlueHalo Locust combat laser with a power of 26 kW]…Trebuie sa detecteze ceva dronele de la mare distanta sa nu apuce sa se apropie 🙂
    https://x.com/ronkainen7k15/status/1844784648636846559

  86. US complecteaza apararea AA in
    coordinatie cu Iron Dome si Arrow
    system in Israel cu THAAD, sistemul fortelor terestre americane

    https://news.az/news/us-deploys-thaad-anti-ballistic-missile-system-to-israel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *