#42 / 14-20 Octombrie 2024, Permiteti sa raportez!

This entry is part 99 of 104 in the series Permiteti sa raportez!

Series Navigation<< #41 / 7-13 Octombrie 2024, Permiteti sa raportez!#43 / 21-27 Octombrie 2024, Permiteti sa raportez! >>

342 de comentarii:

  1. After 2.5 Years, How Many MLRS Does Russia Have Left? Count Using Unreleased Satellite Imagery

    https://www.youtube.com/watch?v=F4Gd2hCp0EY

    7
  2. drone misterioase in US

    2
  3. Dronele se prefac din ce in ce mai
    sofisticate. Atacul de ieri a luat sacrificii

    How Hezbollah’s Mirsad-1 drone breached Israeli defenses in Binyamina https://www.jpost.com/israel-news/article-824454?utm_source=jpost.app.android&utm_medium=share

    2
  4. Statele Unite vor desfășura în Israel sistemul THAAD. Oare de ce ??

    4
    • O oportunitate extraordinară să îl testeze real

      5
      • da tre sa il testeze ca de aia nu au vrut nemtii sa il ia si au luat un sistem arrow 3 foarte testat facut cu componente americane pt care au cerut voie la americani ,au ceva interesant americanii de aparat la sol si unii au dovedit ca nu sunt infailibili si atunci oamenii si-au adus sculele pe care sunt bazati

        5
    • Cauza principala este cooperatia intre sistemele israeliene Arrow 3/2 si americane de THAAD totodata cu
      intarirea si multiplicatia rachetelor
      interceptoare impreuna cu AEGIS
      de pe mare.

      1
  5. https://umbrela-strategica.ro/fortele-navale-isi-vor-adapta-legislatia-folosirii-in-lupta-a-submarinelor

    Doi ofițeri de marină români participă pănă pe 8 noiembrie la un program de instruire pentru submarine organizat de marina militară portugheză, unul din scopuri fiind și implicarea în procesul de adaptare a legislației și a doctrinei folosirii în luptă și acțiunilor anti-submarin.

    Ei vor parcurge la bordul submarinului NRP Arpão module complexe de instruire referitoare la operații sub apă, suportul logistic și mentenanța submarinului, comunicații, elemente constructive ale platformei, evaluarea pagubelor și salvarea din submarinul avariat.

    Ulterior acestui program de pregătire, militarii români vor fi implicați în procesul de adaptare a actelor normative specifice deja existente la nivelul Forțelor Navale Române și a elementelor doctrinare din domeniul folosirii în luptă a submarinelor, precum și din perspectiva luptei împotriva submarinelor.

    Anul trecut, opt militari au participat la Programul de instruire pentru Submariniști de la Școala din cadrul Divizionului de Submarine a marinei portugheze.

    17
    • nu trebuia sa facem chestia asta cu marina franceza?

      3
    • Ii instruieste ca sa se intoarca la vinuri in tara….

      Submarinele sunt cele mai inutile nave ce le putem achizitiona. Flota rusa va fi in port. Escorta nu pot face pentru ca nu pot apara navele de amenintarile nr. 1 si nr. 2 drone aeriene si drone navale mici.

      Deci ce facem noi cu astea ? Intelligence gathering ? Sa fim seriosi…

      Chiar si in oceane unde sunt greu de gasit sunt niste nave foarte specializate care de obicei vaneaza nave logistice si/sau alte submarine. In Marea Neagra barem sunt si mai limitate. Slabiciunea submarinelor este aviatia deci trebuie in larg sa le asiguram protectie anti aeriana….

      Sa dea odata drumul la opv-urile alea, sa ia corvetele, sa echipeze opv-urile si corvetele astea corespunzator, sa inlocuiasca navele logistice care au 10.000 de ani si dupa sa se uite la submarine.

      Cand te gandesti ca marasestiul e inca activ. Ia sa caut ca avea o descriere superba pe pagina fortelor navale.

      Fregata „Mărășești” (F 111) este o navă de luptă multirol care poate participa la lupta navală sau poate executa angajamentul inamicului aerian, naval şi submarin cu artilerie torpile și rachete.
      https://www.navy.ro/despre/organizare/destinatieF111.php

      Face de toate…un adevarat arleigh burke….

      Ca sa vezi cat sunt de adanc merge imbecilismul in marina. copy paste e textul asta si la fregate, fara rachete desigur.

      regata „Regina Maria” (F 222) este o navă de luptă multirol care poate participa la lupta navală sau poate executa angajamentul inamicului aerian, naval şi submarin cu artilerie și torpile.
      https://www.navy.ro/despre/organizare/destinatieF222.php

      Rant over.

      8
  6. https://t.me/amitsegal/38868 IDF is very pleased with of the „Zibar” for mountain forest zone. Ido Cohen!

    2
  7. Hihihi… Romania stat feudal:

    https://hotnews.ro/video-nicusor-dan-s-a-intors-in-piata-unirii-cu-buldozerele-continua-scandalul-cu-primaria-sectorului-4-care-refuza-desfiintarea-santierului-la-planseul-unirii-1812823

    Fiecare nobil cu vasalii lui…asa ceva… suntem de rasul curcilor – sa vezi 2 gabori: lolcalii de la S4 cu angajati din Clanul Sportivilor si militienii de la Municipala.

    Dar Jandarii si Militienii Centrali au caschetele pe ceafa si se scarpina…acum ce facem? Ca nu putem pulani pe nimeni! 😉

    Daca asa e si in caz de pac-pac fiecare comandant de unitate un „mic dumnezeu” atunci nu ma mira 20% pierderi in trupele regulate dar cat or fi dintre cei luati cu arcanul? 90%?

    14
  8. Revolut, compania din domeniul bancar cu cele mai multe plângeri de fraudă din Marea Britanie. Client: „Am pierdut 165.000 de lire într-o oră”

    Un englez a povestit pentru BBC Panorama că a fost sunat de o persoană care pretindea că este operator Revolut, care i-a cerut mai multe date personale. Escrocul s-a folosit de o plată pe care bărbatul o făcuse la Etsy, o companie de comerț electronic, pentru a-și configura propriul cont cu numele „ETSY”.

    El a primit ulterior două mesaje numite „Taxe pentru Revolut”, pe care le-a autorizat. După asta, aproape 150.000 de euro i-au dispărut din cont.

    După ce a contactat Revolut, pentru a-i bloca contul și pentru a anunța că a fost victima unei fraude, bărbatul a trebuit să aștepte aproximativ 25 de minute, timp în care a mai pierdut încă 50.000 de euro. Banii au fost furați prin 137 de plăți făcute una după alta.

    https://hotnews.ro/revolut-compania-din-domeniul-bancar-cu-cele-mai-multe-plangeri-de-frauda-din-marea-britanie-client-am-pierdut-165-000-de-lire-intr-o-ora-1812744

    Si ala prost dar si revolut pentru cine nu stie este compania oraslei unui oligarh rus.

    8
    • In Romania se practica scamatoria cu banci locale (BRD, BCR) . Sunt sute de cazuri. Autorii , dupa accent, din Repablik of Moldova.Probabil aia din UK sunt tot din spatiul ex-sovietic.Se poate intampla oricui, la orice banca.

      1
      • „După ce a contactat Revolut, pentru a-i bloca contul și pentru a anunța că a fost victima unei fraude, bărbatul a trebuit să aștepte aproximativ 25 de minute, timp în care a mai pierdut încă 50.000 de euro. Banii au fost furați prin 137 de plăți făcute una după alta.”

        Nici o sansa sa faci atatea plati la ING, ZKB sau UBS fara sa ti le puna pe hold sa te sune. Iar din aplicatii cand ai blocat, blocat e. Nu stai 25 de minute sa se faca tranzactii.
        Mie asta nu imi suna a incompetenta ci a rea vointa ca sa nu zic complicitate.

        11
        • Contul de Revolut il poti bloca instant din telefonul personal, nu trebuie sa suni nicaieri. Nu fac apologetica celor de la Revolut, dar acel client nu prea pare nici el a fi vreun olimpic la matematica…

          5
          • Ai citit tot articolul ?

            „Revolut, în topul companiilor care au plângeri de fraudă

            În 2023, Centrul Național de Raportare a Fraudelor Cibernetice din Marea Britanie a primit aproape 10.000 de plângeri de fraudă din partea utilizatorilor Revolut. Numărul este cu 2.000 mai mare decât plângerile făcute la cea mai mare bancă din Marea Britanie.”

            Unde e fum…..

            p.s. asta e odrasla de oligarh
            https://en.wikipedia.org/wiki/Nikolay_Storonsky

            • Tu mi-ai citit tot raspunsul? Am spus ca nu fac apologetica celor de la Revolut in ansamblul activitatilor lor, dar ti-am raspuns ca, legat de acest caz, iti poti bloca contul de revolut instant din telefonul personal. Nu inteleg de ce a trebuit sa sune asta undeva pentru a-i fi blocat cand putea face el asta.
              Si ce om cu macar jumatate de creier functional (sau ne-mafiot) isi tine sute de mii de euro pe Revolut? Asta e aplicatie pentru a face instant transferuri relativ mici, instante si gratuite intre tine si cunoscuti, pentru a te folosi de functia lor de card virtual pentru a cumpara chestii de pe site-uri in care nu ai 100% incredere, si pentru a scoate valuta fara comision de la bancomate din strainatate, nu e locul unde iti pastrezi avutiile de-o viata.

              8
              • @Marcian

                Sunt de acord cu tot ce ai spus.
                Dar daca te uiti mai sus ai sa vezi ca am scris o singura propozitie sub link si incepe cu „Si ala prost „.
                Daca nu faceai apologia imi explicai ceva ce am spus din prima…

                Miscommunication si din partea mea si o lasam asa 🙂

                1
  9. https://turdef.com/article/nato-s-red-flag-against-russia-ramstein-flag

    When talking about contribution, it must be said that the Romanian Air Force conducted sorties from its own country to the exercise every day, refuelled without landing, and then landed back at its own base. The aerial refuelling capability is an important force multiplier. Longer patrol tasks are also in the benefits list for Bucharest when limited resources and lack of planning flexibility considered.

    14
    • Deci piloții români s-au antrenat în Germania, dar s-au antrenat intens și la dus și la întors prin realimentări reale în zbor, bun așa!

      4
      • @mihaistoian
        Taci, nu mai spune așa, câ apar imediat analiștii și strategii care știu ei că nu se zboară cu F-urile, și alea mai mult stau pe pistă, neoperative, decât în aer.
        Părerea mea, hâc…

        4
        • nene sharky, daca se intampla lucruri bune in armata de ce nu se afla sa li se inchida gura la carcotasi? Din postarile tale, ale lui mihais, robi si altii observ o schimbare de viziune in ultimii ani, cu lectii invatate.
          cat timp armata nu va invata cum sta treaba cu PR si propaganda la fel de prost va sta cu rezervistii. parerea mea de habarnaist si ajutor de caine lup in alte strategiei 🙂

          3
          • @Dinu
            E de ajuns să urmărești pagina de #feis a onor meapeneului, și vei observa, pe lângă schimbarea de mentalitate, o grămadă de chestii de bine.
            Cârcotașii vor cârcoti mereu, indiferent de ce, și cât, le-ai arăta și explica, asta știu ei să facă cel mai bine. Au rămas tot în 2012…
            Părerea mea, hâc…

            4
      • Pana la F-uri nu au mai facut asa ceva daca nu ma insel. E un pas mare pentru aviatia romana.
        Oare vecinii au facut asa ceva cu Grippen?

        1
    • Si ? Cand nu vine benzina/jet fuel
      din benzinaria ta, tot conteaza 😂😂

      1
  10. https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/am-general-presents-jltv-a2-us-armys-new-light-tactical-vehicle-at-ausa-2024

    At the annual Association of the United States Army (AUSA) 2024 exhibition in Washington, D.C., AM General presented the JLTV A2, a next-generation light tactical vehicle designed to meet the diverse needs of the armed forces while minimizing lifecycle costs.

    3
    • Iar în articol specifică clar că AM General este noul producător al JLTV, câștigând licitația din 2023 în fața celor de la Oshkosh
      ,,In June 2024, the U.S. Army began awarding contracts to AM General for the production of JLTVs, previously manufactured by Oshkosh Defense. The Indiana-based AM General recently received an $11.6 million contract to produce and deliver an undisclosed number of JLTVs, with production based in South Bend, Indiana, and an estimated completion date of February 2033.
      This contract follows a competition held in February 2023, in which AM General secured an agreement to supply 20,000 JLTVs, outbidding Oshkosh Defense. Oshkosh, originally selected in 2015, saw the Army reopen bidding to achieve cost savings. Despite Oshkosh’s appeal, the U.S. Government Accountability Office confirmed the Army’s decision, affirming that discussions were conducted fairly and thoroughly.”

  11. Buna ziua, tot eu sunt, cu atacul cerebral de saptamana asta:
    https://hotnews.ro/exclusiv-scrisoarea-comisiei-europene-prin-care-guvernul-a-fost-anuntat-ca-romania-poate-pierde-sute-de-milioane-de-euro-din-pnrr-din-cauza-numirii-de-sefi-incompatibili-lista-companiilor-1812500
    Ma scuzati pentru ca am sa copiez tot articoul, dar este magistral, pe puncte, ne arata niste europeni cat suntem de hoti. Ma rog, nu noi, de aici cu taxele la zi, ci astia care ne conduc, insa votati de noi si nu parasutati. Magistral, efectiv, si inca o dovada ca vom lupta din rasputeri pentru mentine un mod de lucru balcanic, un mod de lucru care ne-a costat 1000 de ani pana am putut sa ne coagulam ca o natiune. Mai mult, dovada certa ca inca mai avem pana sa ajungem in Europa. In egala masura o dovada a faptului ca suntem in stare sa facem orice, chiar sa pierdem sume exorbitante de bani pentru a mentine un grad de coruptie pe care oricat ne c’acam pe noi(scuzati expresia), nu il gasim in Europa de Vest.
    Vom pierde in mod cert miliarde de euro, si deja avem pe teava vinovatul de serviciu. Ieuropenii sunt de vina, ca nu ne lasa sa furam.. ai-ha mioritic.
    Fantastic:
    „În document sunt enumerate 8 companii cu probleme din totalul de 17 companii din subordinea Ministerului Energiei. De asemenea, sunt menționate și cinci companii de la Transporturi, fiind ridicate semne de întrebare asupra modului în care au fost făcute numirile în Consiliile de Administrație.

    „Numirile au fost făcute fără o procedură de selecție competitivă și transparentă”, a spus Comisia despre Hidroelectrica, Nuclearelectrica și alte companii din energie.
    Tot cu nerespectarea procedurilor firești de numire a șefilor sunt menționate și CFR, Metrorex și alte companii din transporturi.
    Guvernul a fost avertizat încă din luna iunie, de către Comisia Europeană, că nu sunt îndeplinite jaloanele din PNRR legate de numirea șefilor la companiile de stat, potrivit unei scrisori a autorității de la Bruxelles, consultate de HotNews.

    În scrisoare, observațiile erau preliminare. Acum, la jumătatea lui octombrie, Comisia Europeană urmează să transmită Guvernului o scrisoare care conține concluziile finale, iar aceasta poate conține și alte nume de companii din energie, pe lângă cele opt menționate în scrisoarea din iunie, potrivit mai multor surse guvernamentale care au discutat cu Hotnews. Despre cele din energie a scris și Economedia în iulie.

    Însă, din iunie și până acum, Guvernul nu a luat nicio măsură privind îmbunătățirea guvernanței corporative, mai ales în sectorul energetic, motiv pentru care România poate pierde sute de milioane de euro, potrivit mai multor surse guvernamentale.

    Pentru toate procedurile de selecție de la companiile energetice au fost publicate „anunțuri banale”, la mica publicitate, în zone slab vizibile. Unii membri din comitetele de selecție, atât la energie, cât și la transporturi, erau și candidați. Membrii din comitetele de numire și remunerare erau și în consiliile de administrație, stabilind ei pentru ei nivelul de remunerare. La o companie, niciunul dintre candidații care au ajuns pe lista scurtă nu a fost numit.

    Ce a constatat Comisia Europeană la opt companii energetice
    Îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor de stat din sectorul energetic presupunea ca numirea tuturor membrilor consiliilor de administrație, la companiile aflate în subordinea Ministerului Energiei, să se realizeze în urma unor proceduri competitive și transparente. Mandatele urmau să fie de 4 ani, iar remunerațiile trebuiau corelate cu indicatori-cheie de performanță.

    Comisia Europeană a constatat că la opt companii, Ministerul Energiei nu a putut dovedi că au fost respectate aceste criterii la numirea membrilor în consiliile de administrație: competitivitate, transparență și remunerație în funcție de performanță. Iată observațiile Comisiei, așa cum apar ele în scrisoarea consultată de redacție:
    Cazul Hidroelectrica:

    Anunțurile privind selecția au fost „banale” și plasate în zone slab vizibile, la mica publicitate, în ziare.
    Au fost constatate relații ierarhice între candidați și membrii comisiei de selecție, ceea ce poate duce la conflict de interese și influență politică.
    În cazul numirilor din septembrie 2022, membrii au fost numiți fără a fi supuși unei proceduri de selecție competitive și transparente, pe perioade mai scurte decât mandatele de 4 ani.
    Comitetul de nominalizare și remunerare, alcătuit din membri ai consiliului de administrație, a fost implicat în stabilirea remunerației și a indicatorilor de performanță, ceea ce poate duce la conflict de interese.
    Numirile din ianuarie 2024 (n.red. procedurile pentru numirea Directoratului care au avut loc în toamna lui 2023) au fost făcute pe baza unei proceduri de selecție anterioare, pentru care nu a fost stabilită nicio listă de rezervă. În unele cazuri, nu a existat nicio procedură de selecție.
    Nu există dovezi că procedurile au fost competitive și transparente.
    Cazul Nuclearelectrica:

    Pentru Consiliul de Administrație au fost publicate „anunțuri banale” la mica publicitate.
    Nu a existat un comitet de selecție.
    Numirile din septembrie 2022 au fost făcute fără o procedură de selecție competitivă și transparentă.
    Comitetul de nominalizare și remunerare, alcătuit din membri ai consiliului de administrație, a fost implicat în stabilirea remunerației și a indicatorilor de performanță, ceea ce poate duce la conflict de interese.
    Deși consiliul de administrație este compus din șapte membri, în prezent doar șase sunt în funcție.
    Cazul Romgaz:

    Au fost publicate anunțuri „banale” la mica publicitate.
    Între candidați era și un membru al comisiei de selecție, ceea ce duce la conflict de interese.
    Au fost candidați din rândul membrilor comitetului de nominalizare și remunerare, implicați în procesul de selecție, fiind un potențial conflict de interese.
    Comitetul de nominalizare și remunerare, alcătuit din membri ai consiliului de administrație, a fost implicat în stabilirea remunerației și a indicatorilor de performanță, ceea ce poate duce la conflict de interese.
    Cazul SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie):

    Au fost plasate anunțuri nesemnificative, la secțiunea mica publicitate.
    Nu există dovezi care să arate că membrii consiliului de administrație au fost numiți pe baza unei proceduri transparente și competitive, iar că mandatul este legat de indicatori cheie de performanță.
    Cazul CONPET:

    Au fost plasate anunțuri banale, la mica publicitate.
    Niciunul dintre candidații care au ajuns pe lista scurtă nu a fost numit.
    Nu există dovezi că numirile au fost făcute competitiv și transparent.
    Cazul CNCIR (Compania Națională pentru Controlull Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune):

    Au fost publicate anunțuri „banale”, la mica publicitate.
    Au fost constatate suprapuneri, relații ierarhice sau influențe politice între candidați și membrii comisiei de selecție.
    Cazul Oil Terminal:

    Au fost publicate „anunțuri banale”, la mica publicitate.
    Au fost constatate suprapuneri, relații ierarhice sau influență politică între candidați și membrii comitetului de selecție, ceea ce poate indica un conflict de interese.
    Cazul RATEN (Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară):

    Au fost publicate anunțuri „banale”, la mica publicitate
    Unul dintre membrii numiți nu a fost preselectat.
    Proceduri cu semne de întrebare la Transporturi
    În scrisoarea din iunie, Comisia Europeană cerea clarificări legate de numirile în Consiliile de Administrație de la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), CFR, Metrorex și CFR Călători.

    Potrivit scrisorii, România nu a furnizat Comisiei o justificare corespunzătoare a îndeplinirii satisfăcătoare a jalonului privind numirile de la cele cinci companii.

    Probleme sesizate:

    Comitetele de selecție au fost compuse din angajați ai ministerului, în timp ce mai mulți membri ai conducerii sale la nivel înalt au fost candidați în cadrul procedurii de recrutare, punând la îndoială independența comitetelor de selecție.
    În consiliile de administrație au fost numite personalități politice, ceea ce nu este în conformitate cu normele OCDE privind guvernanța corporativă.
    Unul dintre candidații la consiliul de administrație al Metrorex era, la momentul numirii sale, președinte al consiliului de administrație și șef al comitetului de nominalizare și remunerare, ceea ce pare să constituie un conflict de interese.
    Potrivit statutului de la CNAIR și CFR Călători, consiliul de administrație trebuie să aibă șapte membri, în timp ce consiliile erau compuse din doar șase membri.
    Nu au fost semnate acte adiționale care stabilesc indicatorii-cheie de performanță pentru CNIR.
    România poate pierde peste 1 miliard de euro pentru toate jaloanele neîndeplinite
    HotNews.ro a scris săptămâna trecută, în premieră, că România va pierde sute de milioane de euro, din tranșa a treia de plată din PNRR. Motivul este nerealizarea reformei privind managementul la companiile energetice de stat. Potrivit unor surse guvernamentale, Executivul preferă, însă, să piardă câteva sute de milioane de euro decât să schimbe șefii incompatibili de la companiile de stat.

    Potrivit mai multor surse guvernamentale, ar fi vorba despre o sumă de peste 1 miliard de euro, pentru toate jaloanele neîndeplinite, din care între 300 și 500 milioane de euro riscă să se piardă din cauza numirii unor persoane incompatibile la conducerea companiilor energetice de stat.

    Dacă persoanele considerate incompatibile ar fi demise, sumele pe care le-ar primi ca despăgubire ar fi mult mai mici decât cele câteva sute de milioane de euro pe care le va pierde România. Circa 5-6 milioane de euro ar fi despăgubirile, spun surse guvernamentale. Însă, în condițiile în care numirile sunt puternic susținute politic, nimeni din zona guvernamentală nu vrea să își asume rezilierea contractelor cu probleme.

    A doua zi după publicarea acestor informații, premierul Marcel Ciolacu a răspuns că e real cazul, dar că nu pierdem niciun ban. „Un incompetent la energie a făcut selecție cum credea el prin ’92-’96, credea el că merge cu șmecherii, dar nu a mers cu șmecherii la Comisie, să-ți pui angajatul tău să-ți facă subiectele, unde merge nașul”, a declarat Ciolacu.

    La rândul său, Adrian Câciu, ministrul proiectelor europene, a declarat că „Toate se vor rezolva (…) Avem această perioadă de 6 luni în care să rezolvăm problemele”.

    Guvernul României va negocia o perioadă de șase luni în care să îndeplinească reformele cerute de Comisia Europeană, pentru a putea recupera o parte din suma suspendată.”

    15
    • @lt(rez)

      Hai bre, vii matale și ăștia de UE cu „detalii” de-astea…

      Păi pe cine să pună, dacă nu prieteni din partid, cumetri, parteneri de bișniț, samd

      5
    • au descoperit europenii apa calda la robinet,asa se angajeaza la stat central si local in romanica lor.adica dai spaga pentru loc de portar,sofer,asistenta si ne miram de ce se intampla la functiile de conducere?!
      statul bugetofag este o schema ponzi iar angajarile sunt cele mai sigure metode de ”easy money” ,asta e tara .
      ps.chiar ue cautioneaza si trece cu vederea derapajele economice ale uselistilor ,socialist la socialist nu-si scoate ochiul…doar mai inventeaza o taxa.

      4
    • Da mai dragi coni, dar eu sunt ca in bancul ala… cer sa se aprinda lumina ca sunt satul sa o tot iau in…

      1
  12. The Kremlin has recently been trying to sabotage Moldova’s EU accession and destabilize Moldovan democracy and will continue these efforts in the coming decade. Support for EU membership is growing in Moldova, but the Kremlin is unlikely to cease its influence operations and may instead increase its efforts to reverse pro-EU trends in the coming decade.

    https://www.understandingwar.org/backgrounder/russia-poses-long-term-threats-moldova%E2%80%99s-european-integration-beyond-october-elections

    4
  13. Am spus ceva timp in urma ca redback foloseste acelasi sasiu, motor, transmisie, dar unii atoate cunoscatori m au contrazis, plus ca la noi nu se fabricare, se face doar ansamblare si altele..https://www.youtube.com/watch?v=8cjJpkdi6VU

    2
  14. THAAD vs ARROW 3
    Pentru aceeia de aici care le plac socoteli🙂
    Un interceptor THAAD costa 12-13
    milioane de dolari fata de 2-3milioane ARROW 3.
    Inca o diferenta THAAD e facut „hit to kill” pe langa ARROW care are focos de apropiere cu fragmente .
    Din cauza pretului urias numai Saudia si statele din golful persic au achzitionat THAAD.
    THAAD este mobil si ARROW nu.
    THAAD a sosit deja in Israel cu echipele
    americane

    1
    • Faceti-l mobil ce va opreste ?. Ai vazut in Ucraina,ce au spus ucrainienii? Au spus ca patriotull de la nemti e mai bun .ca e mobil si il deplaseaza aproape de linia frontului.

      1
    • „Un interceptor THAAD costa 12-13
      milioane de dolari fata de 2-3milioane ARROW 3.”

      Un arrow 3 acum ceva ani era peste 6 milioane bucata.

      1
      • robi, ai dreptate, m am bazat pe
        un site al nostru important pe net.
        Asta arata cata iluzie poate acorda
        chiar un ziar important. Arrow 3
        a costat asa in anii 2000.😃

        2
  15. Sunt grele. Americanii le au facut
    pt transport aerian pe c17.

  16. „ARROW care are focos de apropiere cu fragmente”

    Not the case anymore Avi.

    https://www.iai.co.il/sites/default/files/2020-05/Arrow%20Brochure_0.pdf

    Iar preturile de acum 14 ani nu mai sunt de actualitate. Ieftin si bun nu se incadreaza.

    10
  17. THAAD ~Arrow-2…
    Arrow-3 this is a mobile system: https://www.youtube.com/watch?v=Depz8_VHbxQ

    2
  18. Despre ,,Operation CAUSEWAY ”- planurile de invazie a Taiwanului de catre USA in marsul catre Tokyo. Pe scurt: foarte greu spre foarte-foarte greu.
    https://digital-commons.usnwc.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1042&context=cmsi-maritime-reports

    1
  19. Tatarigami on X : https://x.com/Tatarigami_UA/status/1846332987283030181
    I’ll say what many might think but hesitate to voice: Ukraine is currently losing the war, and the trend is negative unless drastic measures are taken.
    But even if Russia halts advances and goes on the defensive, we lack the resources to reclaim territories to the 2022 borders, let alone the 1991 borders. This is due to many factors: delayed mobilization, insufficient aid, weak sanctions enforcement, a lack of political will in the West, poor military decisions, delayed aid due to de-escalation concerns, and the sheer reality of fighting a country with four times our population, with superior numbers in almost all domains and one of the largest military industries, supported by regimes like North Korea, which contribute more than some European countries with far larger GDPs.
    Cititi si comentariile ,,And rogue Ukrainian nationalist militia that have stocked up military aid and feel betrayed by western countries will become a thing in the news”

    8
    • Daca de 2 ani jumate nu s-a prins lumea ca plansetele UA sunt PR pt donatii…

      Dpdv operational,cel mai bun lucru din septembrie anul trecut era pacea.UA nu castiga nimic din razboi,lucru dovedit estimp.

      Rusii insa momentan sunt foarte departe de a castiga.UA poate pierde tot pana la Nipru ,dar rusii ar pierde razboiul.Rusii pot cuceri toata UA ,dar pierd razboiul,pt ca telul lor era sa ia UA intacta.Sa fie stapani pe ruine depopulate e dubla paguba.

      UA si daca ramane cu partea de la V de Nipru in cel mai rau caz a castigat pt ca exista,iar unde e viata e speranta.

      Astea-s realitati reci,dincolo de vrajeala politica si emotiile multimilor.

      14
      • Stai, stai ca daca precum arata situatia
        Coreele au sa inceapa bataliile intre ele,
        US o sa fie atat de ocupata cu ei si cu ME
        ca viitorul Ukrainei n o sa fie asa roz.
        🙂 Gresesc?

        2
        • Nu se bate nimeni în Korea, bea un pahar cu apa rece

          4
        • Dov, daca Coreele incep sa se bata China pierde enorm din punct de vedere financiar. Foarte multe din exporturile si importurile lor trec fix pe acolo, chiar pe langa cele 2 Coree. China nu o duce foarte bine economic, doar de un razboi in zona, razboi in care probabil va fi nevoita sa se implice, nu are nevoie acum.

    • Cam așa e, din păcate, dar încă ne place să păcălim singuri. Mai mult de atât, cred că o să se ajungă, iar, la un compromis în defavoarea Ucrainei cu acordul Vestului care deja dă semne că s-a săturat de acest război.

      Oricum, dacă dau teritorii nu dau de la ei, deși era bună o Crimeea în control NATO.

      Pe mine mă surprinde că o țară de aprox. 40 mil locuitori nu a mobilizat mult mai multe trupe. Coreea de Nord cu populație aproape la jumătate are, cred, mai mult decât Ucraina. Sigur că dacă îi trimiți la lupta nu-i mai ai pentru a ține economia țării dar, totuși…

      1
  20. NASA Administrator to Visit, Engage Officials in Romania, Bulgaria

    https://www.webwire.com/ViewPressRel.asp?aId=328274

  21. Ministrul adjunct al Apărării de la Seul, în studiourile DefenseRomania. Coreea e dornică să realizeze linii de producție în România pentru multe tipuri de arme

    „https://www.youtube.com/watch?v=8cjJpkdi6VU”

    1
    • Vezi ca liniile de productie pot fi
      intoarse din cauza situatiei acolo
      in directie Coreeana interna. Lumea
      a innebunit…🙂

      1
      • … sau poate vor avea nevoie si coreenii de productie din Romania sau Polonia.

        la ei prin zona, unde sa o faca? Vietnam, Filipine?nah, n-au unde

        5
        • Dov nu a citit atent ! Exact asta spune ambasadorul sa fie linie de fabricație în Europa și linie de fabricație în Coreea, pentru ca în caz de ceva sa se poată fabrica armament compatibil pentru a ne ajuta unii pe alții
          .

          7
  22. The 2024 growth forecast is unchanged since the EBRD’s previous outlook in May and slightly above the Bank’s overall 2024 estimate of 2.8 per cent growth for the regions where it operates (central, eastern and southeastern Europe, the Caucasus and Türkiye, Central Asia and the southern and eastern Mediterranean, or SEMED).

    However, the Bank’s flagship Regional Economic Prospects report says the destruction of electricity generation and transmission capacities is impacting Ukraine’s economy and has interrupted four quarters of solid gross domestic product (GDP) growth, leading it to revise down its forecast for the country’s GDP growth in 2025 to 4.7 per cent from the 6.0 per cent it forecast in May.

    According to the report, the Ukrainian economy grew by an estimated 6.5 per cent year on year in the first quarter of 2024, after growing 5.3 per cent in 2023, marking a partial recovery from a sharp fall at the start of the war in 2022. However, growth has slowed since the first quarter of 2024 because of power shortages and the higher costs of imported electricity.

    https://www.ebrd.com/news/2024/ebrd-lowers-ukraine-2025-growth-forecast-to-47-per-cent.html

    1
  23. De citit tot articolul. E foarte interesant.

    Compared to the dire forecasts, opens new tab made at the time, Russia’s economy has performed well since it invaded Ukraine in February 2022. After a 1.2% fall that year, GDP rebounded to grow 3.6% in 2023 and is on track to expand 3.2% in 2024, according to the International Monetary Fund. Russian households saw their real wages
    , opens new tab – net of inflation – increase by 7.8% last year. And sectors beyond the reach of Western sanctions, such as services like hospitality or domestic tourism, are booming.
    This surprising prosperity is due to three main factors. The first is Russia’s capacity to adapt to sanctions. Moscow has been targeted in some way or form since Putin’s annexation of Crimea in 2014, and its adaptability improves with time.
    One example is the surprising boom in European exports to former Central Asian Soviet satellites, which seem to indicate that some Western companies have found a detour to keep sending goods to Russia despite sanctions. German exports to Kazakhstan, for example, more than doubled between 2021 and 2023, according to the U.N. Comtrade
    , opens new tab database. This seems to have little to do with the Central Asian country’s sudden appetite for Teutonic engineering: within the same time span, as it happens, Kazakhstan’s exports to Russia jumped by an astounding 40%.

    https://www.reuters.com/breakingviews/putins-economic-resilience-rests-war-addiction-2024-10-15/

    4
  24. Domnilor, anul trecut am scris un articol: https://www.rumaniamilitary.ro/maior-rezerva-arma-artilerie-constantin-bazu-cantacuzino
    Una din problemele ridicate de mine a fost pe langa faptul ca nu il avem pe Print inmormantat in pamant romanesc, si ca numele pilotului de exceptie nu este puratat de escadrila 53 vanatoare, deoarece m-am gandit ca acolo s-ar potrivi cel mai bine.
    Am mai spus-o si mai zic, cineva acolo la SMAp citeste Rumil. Si bine si face.De asemnea invitarea doamnei Margareta acolo, iarasi consider sa fi fost de bun augur, in epoca Printul Cantacuzino find un aprig sustinator al monarhiei. Schimbarea formei de guvernamant a constitutit acea ultima picatura care a umplut paharul, printul fugind din tara in ianuarie 1948.
    Stiu ca stirea este mai veche, dar din pacate doar acum mi-a lovit „radaul”.
    https://www.agerpres.ro/social/2024/05/17/constanta-baza-57-aeriana-va-purta-numele-capitanului-aviator-constantin-cantacuzino–1297072
    Post scriptum:
    Totusi ar fi fost frumos sa mentioneze faptul ca Bazu a fost ofiter in rezerva al armatei, deci capitan (r) ar fi fost corect, ajungand in fapt cel mai reputat pilot de vanatoare roman. Deci grija la rezerva, nu o scapati pe jos ca se sparge, si aici nu-i vorba de bani cum unele asociatii de rezervisti au decis sa reduca complexitatea problemei. Ca Bazu si altii ca el, avand acel (r) la coada gradului, nu aveau pensii, si nici nu spus vreodata ca de la o anumita suma in sus se duc pe front.

    9
    • @Lt(rez)
      „Ca Bazu si altii ca el, avand acel (r) la coada gradului, nu aveau pensii, si nici nu spus vreodata ca de la o anumita suma in sus se duc pe front.”
      No offence, Lt, dar aici tratezi problema prea simplist.
      Una la mână, să nu uităm „Prințul” ăla, da?
      A doua la mână, pe atunci militarii, activi sau în rezervă, nu erau bătaia de joc a unor curve, la propriu și la figurat.
      A treia la mână, să privim mai atent și să observăm cine face cele mai multe valuri pe tema asta, și cine are cel mai mult de câștigat din starea asta înrăutățire a relațiilor, atât între militarii în rezervă și cei activi, cât și între militari și societatea civilă. Și, mai ales, timingul ales pentru declanșarea acestui scandal.
      Părerea mea, hâc…

      6
      • Sa traiesti coane Sharky, tu sti unde-i problema mea, grava. Eu personal consider ca tu si altii ca tine, nu aveti pensii suficient de mari. Cred ca ar mai fi loc la voi. Problema mea incepe cu domni si doamne, sti tu nominal, nu are rost sa mai fac lista, care au aparut si prin presa find epicentrul nesimtirii, pensionati la 40 si de primaveri, sume exorbitante. Nominal, macar in treacat sa mentionez cativa, chestorul Rus de la cluj, 44 de anisori, pensie de gl, mai statea el un pic dar l-a saltat DNA-ul dupa ce incercat sa-i intmideze pe cei de la circulatie, beat (vitezoman 110km/h in oras, sub control judiciar si pus la dispozitie, pensia e pe teava, mea culpa pentru gresala). Gl.bg igsu Radu, beat la volan si cu accident. Sa fie cu iertare ca primele exemple au fost si condamnati penal sau in curs de urmarire. Principiul se aplica si la dna generaleasa maior pensionata din MI la 42 de ani dupa glorioasa dar scurta cariera, si alti si altii.. cum am zis nu mai fac lista, ca nu are rost.
        Referinta la rezerva am facut-o ca atunci cand vorbim de rezerva in media, apare doar tematica pensiei, ori un lt(rez) asa cum a fost Bazu cand a inceput razboiul, nu are ce pensie sa aiba. Cu nu am nici eu, si chiar nu ma deranjaza, business-ul imi merge, Doamne ajuta, si Iti multumesc.
        Trebuie sa constientizam mediatic si ceea ce se face pentru rezerva mai nou, si e bine, repet Bravo! Minister, fara gram de ironie. Insa desi a inceput sa miste si ma bucur, comunicarea este tot deficitara pe acest subiect, find o chestiune mai tehnica si de regula unilaterala din spre minister spre societate.
        None taken my friend!

        3
  25. While France is once again keeping Israeli industries away from a defense exhibition: Israel is currently presenting new technologies at the „AUSA 2024” exhibition in Washington

    Among the systems presented at the exhibition:
    A force detection helmet
    Autonomous attack helicopter
    Thermal brake light

    Dozens of meetings were held at the exhibition to create new business relationships and strengthen existing partnerships

    Sic!

  26. https://romania.europalibera.org/a/fosta-directoare-a-casei-de-comert-unirea-retinuta-de-procurorii-anticoruptie/33153855.html
    Fosta directoare a Casei de Comerț Unirea, reținută de procurorii anticorupție pentru un prejudiciu de 45 de milioane de lei
    Inca una pe saptamana asta, aviz celora care cred ca statul ar trebui sa fie ceva mare smecher de jucator in economie, ca si aia pusi sa pazeasca si un abc de colt, dar de stat sa fie, au in gand buna functionare si nu cum sa fure pe rupte.
    Si Casa asta Unirea cica a fost facuta sa ajute producatorii locali. Tare, nu?
    Stenogramele din dosarul parchetului le-am prins ieri pe B1, tupeu de tupeu…
    https://www.youtube.com/watch?v=jyGHTzuljws&ab_channel=B1

    6
  27. https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/decizie-guvernul-a-semnat-infiintarea-companiei-de-razboi-carpatica-feroviar-21803476

    Societatea va desfășura activități:
    – de interes strategic – ținând cont de parteneriatele României rezultate din obligațiile sale internaționale și de nevoia de acoperire a transportului de marfă în situații de criză;
    – comercial – fiind o societate cu capital de stat, finanțată din surse proprii, ce va realiza transporturile feroviare de marfă, venind în completarea cerințelor pieței de transport feroviar.

    „Evenimentele extraordinare ale anilor 2020 – 2023 au relevat nevoia statului român de a se putea baza pe existența unei societăți de transport feroviar de marfă ce va putea realiza următoarele tipuri de transporturi:

    ●transportul de trupe, echipamente, utilaje, armament, în caz de mobilizare a forțelor armate ale României și ale partenerilor strategici;
    ●transportul de ajutor umanitar pentru zonele afectate de conflicte armate, pentru asigurarea cooperării internaționale;
    ●transportul de cereale, materii prime și combustibil, pentru evitarea unei crize alimentare sau energetice.

    8
  28. Sharky daca ai bunavointa,poti sa explici prezenta la exercitiu de la min 1:32
    https://www.youtube.com/watch?v=QGMWa08LL8k

    1
    • Este ceva atât de extraordinar și senzațional prezența unor jandarmi ori a altor forțe MAI la un exercițiu militar? Exercițiul Sarmis-Olt 2024 asta a vrut să fie, cooperare internațională și interinstituțională!

      4
      • @mihaistoian
        Nu e primul exercițiu la care participă și jandarmii.
        De cca un an sunt o prezență constantă, în teren, alăturii de frații moldoveni.
        Și, ca o noutate, brigăzile moldovenești de infanterie sunt înfrățite cu câte o brigadă de la noi.
        Părerea mea, hâc…

        8
        • Asta spuneam și eu, am mai văzut pe YouTube ori am citit comunicatele de presă sau știri în care erau menționate cooperări MApN/MAI în exerciții/aplicații

          2
      • Cand pui viata unor oameni in pericol prin necunoastere SSM – da, e extraordinara…La 2:54 ce cauta arma indreptata spre camarad?
        @Lt(rez) ce facem domnule cu SSM in tara asta? doar bifa si gata? Va intreb acum mai aplicat la cazul prezentat in clip, la minutul 2:54 arma este indreptata catre camarad: Ce ati face dumneavoastra ca si capitan al unei companii, vazand acest lucru si ce masuri se impun?

        Degeaba o ardem cu americanisme daca „back to basics” este prea greu de inteles printre constelatii, de urmarit caci in final ESTE RESPONSABILITATEA SI RASPUNDEREA LOR. Dar na, in Tara in care mortul e de vina, comandantii pot sa o arda comod stiind ca nu vor raspunde nicicum si mai ales nu am auzit de vreunul care sa fie degradat si sa-si piarda toate privilegiile curente si viitoare, asa cum se intampla pe la case mai mari: SUA de exemplu…acolo se ia si ADIEU de la penzie, par egzamplu.

        3
        • Avaaaaiii, s-a trezit iegzpertul, iar…
          Doar așa, de dragul discuției, într-o situație de luptă pot apare cazuri când un camarad îți traversează linia de tragere.
          Subsemnatul a executat, în cadrul unor cursuri și exerciții multinaționale, atât cu britișii, iordanienii cât și cu americanii( că tot i-ai pomenit plin de satisfacție) foc de acoperire, atât pe deasupra cât și printre camarazii care se deplasau, la intervale de cca. 2 m.
          Atâta timp cât nu știi condițiile și tema ședinței ce se executa acolo, nu faci decât să demonstrezi cât de paralelipiped ești cu subiectul.
          Părerea mea, hâc…

          12
          • Alt moment de obtuzitate din partea unuia care-si zice militar.

            Ce legatura are tema si conditia exercitiului cu faptul ca ala nu-si controleaza arma si o balangane luandu-si camarazii in catarea pustii?

            Si voi mai vreti armata obligatorie? pai daca aveti 100000 de racani intr-un an si faceti exercitii, cati vor suferi accidente?

            Daca arma se descarca accidental din balanganeala, intra tot in cadrul si conditiile exercitiului?

            Acoperirea rhatului e marca inregistrata in serviciile de forta din RO.

            Atunci sa nu va mire, cand comandanti lipsiti de empatie, apeleaza la psiholog care a prins postul pe PCR sa faca evaluare de sa zburati din unitate.
            Sau si asta e produsul imaginatiei mele?
            Nu s-au intamplat astfel de nenorociri? A raspuns cineva?
            Codul deontologic al psihologului a mai contat cand el s-a facut pres in fata comandantului si a distrus viitorul si cariera unui om?
            Vorbiti de astfel de lucruri? Sunteti traumatizati si cand va spune lumea sa cautati ajutor, incepeti sa-i faceti in fel si chip.

            Asta nu e Armata cand comandantii sunt „mici Dumnezei” si restul sunt tratati precum sclavii pe plantatie.

            Caci oamenii aia „zdrobiti” de sistem se intorc inainte de 65 ani – cu pensie si pe urma se rengajeaza si distrug si mediul privat pentru restul populatiei.

            6
            • @Reis

              E o arma pusa pe o camera sa faca o filmare fancy si ai transformat asta in cine stie ce mare c…. pansat.

              6
              • Clar, nu ai fost la clubul de dezbateri în școală.
                Întra de curiozitate și citește și comentariile militarilor activi la acea filmare…
                Asa vorbesc și se adresează unul altuia exact cum faceți voi pe aici pe site când vine vreun civil sa întrebe una alta.
                Probabil ești pe principiul: am băut o bere, conduc ca nu mi se întâmplă nimic!
                Spor

                3
                • Mi se rupe de comentariile unora pe net.
                  Vezi umbra lu ala ca e un cameraman care se uita in camera de pe arma cand merge.
                  E doar o filmare si o transformi in marele incident a lu peste prajit.

                  5
              • @robi
                Nu-ți mai bate capul, atâta știe, atâta poate, când aude de militari e ca taurul care vede roșu, iese tot hate-ul din el. Așa refulează, ies la iveală complexele de inferioritate. E o constantă, la el, chestia asta, nu ai ce să-i faci.
                Părerea mea, hâc…

                6
    • @Nicu_4
      La ce te referi, la prezența jandarmilor?
      Dacă despre ei este vorba, cam de vreun an, dacă nu mai bine, sunt și ei implicați, pe bune, în exercițiile din teren. Erau prinși și înainte, dar numai scriptic, sau mai venea câte un ofițer/subofițer de legătură.
      Au și ei partea lor de participare, în caz de…
      Părerea mea, hâc…

      6
      • adica asta numai e doar un praragraf la atributii :

        participa la descoperirea, capturarea sau neutralizarea inamicului desantat ori debarcat pe teritoriul tarii, în locurile de dispunere a unitatilor sau subunitatilor de jandarmi;

        3
        • @Nicu_4
          Asta o aveau demult, pe vremuri aveau și cu ce, armament mai greu, gen AG-7/9, și participau la exerciții în teren. Știu că am „donat” unor prieteni care erau jandarmi niște uniforme de camuflaj mai vechi, pe care nu le mai foloseam, pentru a le purta ei, pe teren.
          Apoi, în prima decadă a anilor 2000, au fost „ușurați” de armamentul greu, și au rămas doar cu armamentul individual.
          Acum se încearcă recuperarea timpului pierdut.
          Părerea mea, hâc…

          8
    • Bine dragilor, hai ca ma bag si eu in zeama cu bocancii de infanterist ( 🙂 , radeti un pic, hai no! ) dar cu logistica in suflet.
      1. Prezenta unor unitati MAI(uneori chiar si SRI). Nimic nou pe frontul de vest si aceste exercitii colaborative se vor inmulti pe vitor. Dupa cum stiti, si ultimele propuneri de modificare ale legii aparaii nationale (45/1994) efectivele MI la declararea starii de asediu, razboi, se subordoneaza Mapn-ului. Prin urmare, in scenariul cel mai negru, ar fi ciudat sa existe acesta subordonare fara ca pe timp de pace sa ai macar niste exercitii de colaborare/conlucrare. Concret, legatura intre VM si jandarmi este subtire as spune, poate din perspectiva unitatilor de jandarmerie montana. Dar orice forma de conlucrare este utila, dupa parerea mea.
      De asemenea si inainte de acesta „directie” in materie de evolutie a colaborarii interinstitutionale, va amintesc ca tot personalul tehnic al jandarmeriei si prin extensie MI a fost format si este format in continuare in scolile MApN, chiar in generatia mea am avut coleg pe loc de MAI, logistica, chiar arma jandarmi. Cel cu care m-am sfadit de 10 august, dar ne-am impacat ca asa-i frumos si vinul nu-l bei singur. Mai mult de atat si in trecut teme precum logistica, IT, si alte domenii tehnice au fost aboradate prin unele instruiri comune in cadrul unor structuri Mapn, o dovada de normalitate zic eu si un merit al comandantilor mai deschisi la minte. La astfel de instruiri chiar am ramas placut surprins de experienta unor jandarmi in cadrul misiuniilor din Kosovo.
      2. ( @Reis ) – eu vad o camera acolo, nu pot sa-mi dau seama daca arma este inderptata fix catre un camarad. Insa subscriu celor spuse de sharky, la inceput desigur ca primesti nesatisfacator pentru asa ceva insa cu timpul si daca ai o oarecare libertate de tragere, lucrurile se schimba. Chiar am facut exercitii, cu oameni la care le-as incredinta viata mea in mainile lor, unde exact cum spune sharky se petrec lucrurile sau chiar treceri prin fata armei, insa acolo este vorba deja de skill serios, si desigur la orice miscare obligatroiu arma asigurata.Trebuie sa te misti nu doar bine, sa fi hiperconcentrat dar si rapid, tragi-asiguri-permiti trecerea-continui deplasarea. Deci se practica, insa aici este vorba strict de oameni care lucreaza impreuna de ani de zile si desigur conditile de exercitiu, care la unitati de elita sunt desigur mult mai complexe decat o simpla tragere.

      8
      • La ce razboi total e in Ucraina, e de mirare? Parca fusesera exercitii si cu nave si drone de la Arafat impreuna cu militarii prin Delta sau in apropiere.

        Rezervistii MAI chemati si ei?

  29. Pss vreti sa se termine războiul este o soluție nefavorabilă poate Ucrainiei dar sigur va pune capat !!! Arme nucleare! Toate tratatele internaționale au fost încălcate gen Corea de Nord si Iran au deja arme de ce Ucrainienii care si-au dat armele lor ca o garanție de securitate nu pot avea ei sa decida ce fac cu ele 😵 desi este oribil si sper sa nu se ajunga la asta sper cu tarie sa se ajunga la un compromis el poate fi si in mesaj puternic / arme nucleare limitate ce pot distruge doar pe teritoriul ucrainean dar nici alti nu vor calca pe acolo intreb nu stiu este oribil si ceva arme sa se apare in caz ca Rusia nu isi respecta si ataca nuclear alte orase ce nu sunt nelocuite ei vor decide ce sorta vor avea distrugerea reciproca sau dragoste cu sila este oribil sper ca niciodată sa nu se ajunga la asta dar cumva trebuie oprita aceasta masina infernala au inebunit dupa putere nu vad de ce trebuie sa moara atâția oameni pentru dorinta unor batranii caposi !!!

  30. * Tactica si strategie „-)
    http://china-defense.blogspot.com/
    ** Tactica si strategie „-)
    https://en.topwar.ru/251819-razbit-pricely-tanka-to-s-chem-kumuljativnye-snarjady-spravljajutsja-luchshe-oskolochno-fugasnyh.html
    *** Tactica si strategie „-)
    https://en.topwar.ru/251898-na-fone-uchenij-noak-armija-tajvanja-aktivno-ispolzuet-mobilnye-radary-dlja-slezhenija-za-kitajskimi-korabljami.html
    **** Patriot 🙂
    https://www.twz.com/land/plans-for-new-interceptor-for-patriot-air-defense-system-axed-by-army
    PS Leonardo has launched a new product, called ‘BriteStorm’, that will allow armed forces to operate deep within enemy territory, even when that territory is guarded by modern Integrated Air Defence Systems (IADS).

    1
  31. ,,On October 15, 2024, the U.S. Army announced the awarding of five contracts for the upcoming performance demonstration for self-propelled howitzer modernization. The companies selected for these contracts include American Rheinmetall Vehicles, BAE BOFORS, Hanwha Defense USA, General Dynamics Land Systems, and Elbit Systems USA. These contracts, awarded under Other Transaction Agreements (OTAs), total approximately $4 million across all companies.”
    https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/us-army-could-select-its-next-generation-self-propelled-howitzer-abroad

    2
  32. Americanii au scos varful batului
    cel mare contra Houthii, dar cu ochii spre Iran

    https://www.washingtonpost.com/world/2024/10/17/us-strike-houthi-yemen-b2-bombers/

    2
  33. https://hotnews.ro/video-gafa-a-lui-mircea-geoana-in-primul-interviu-in-calitate-de-candidat-i-a-urat-sanatate-regelui-mihai-i-care-a-murit-in-2017-1789110
    Eu acum am aflat de faza asta de la CTP. Taiat-i microfonul si nu-l mai lasati sa vorbeasca daca tot il vrem prezident.
    Doamneee, cum l-a citit KGBistul batarn…
    Reiterez ce am spus, vai de curul nost’ si de parca asta nu-i destul Betmen-Kelemen, vorbeste romana mai bine decat un sfert din contracandidati, inclusiv ala cu cel mai mare grad in armata, vice-maresalul, de ii patineaza creierul atunci cand trebuie sa exprime mai mult de 3 propozitii.
    Vai de curul meu….

    8
  34. Dupa cum se aude seful Hamas a
    intalnit si el virginele, cate au ramas. Restul au complctat la medic plastician pt el.

    Security officials: ‘High chance that Sinwar was killed in Gaza strike’ https://www.jpost.com/breaking-news/article-825018?utm_source=jpost.app.android&utm_medium=share

    4
    • Israeli officials: Yahya Sinwar was eliminated!

      1
    • „The forces of the Bislah Brigade (828) suspected that terrorists were in the building.
      A tank from a Company of the Tank Commanders Course (195th Shizphon Battalion) fired at the building.
      According to the estimates and findings at the scene, Sinwar was killed as a result of the tank firing on the building.
      After that, the infantry forces of the 450th battalion raided the building and carried out searches inside it. In the scans – the suspicious body was located.”

    • Cea mai banoasa meserie: agent de asigurări de viata/sanatate pentru șefii Hamas… la ce comisioane trebuie sa încaseze 😂😂😂

      2
    • Ha ha, Israel should appologize that they killed Sinwar yesterday by accident, and only today discovered the body and then having a shock that one of the bodies looked like Sinwar… really? Well, they had to triple check the DNA to be sure.

      But this changes things for Gaza dramatically.

      1
    • ,,IDF and ISA officially confirmed the elimination of Hamas leader Yahya Sinwar
      „Yahya Sinwar, the leader of the Hamas terrorist organization who was responsible for planning and executing the October 7th Massacre, has been eliminated”
      https://x.com/nexta_tv/status/1846959900447986093

  35. In principiu, articolul de pe Bulgaria Military este ok, in realitate, datorita loviturilor preventive ale Israelului, „barajele” de artilerie ale Hezbollah nu prea mai sunt baraje: o racheta-doua, o drona-doua fata de data trecuta, cand atacurile erau la saturatie. Israel are capacitatea sa extinda frontul daca este nevoie, tinand cont de fatpul ca se pregatea de ceva vreme impotriva Hezbollah (aproape exclusiv).

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/escaladarea-situatiei-din-orientului-mijlociu-goleste-depozitele-sistemelor-de-aparare-aeriana-ale-israelului-2970879

  36. Invers, societatile de asigurare au sa i
    demisioneze ca le fac pierderi mari😂

    1
    • ef, ma refeream la faptul ca or sa le bage niste preturi imense la asigurari – de unde si comisioanele:)
      doar ca acum creste fransiza groaznic, de la zi la zi

  37. Am urmarit, cu perplexitate, cum „batalionul Stein a cucerit baza din Cluj-Napoca”! (Gundam, Netflix)😉

    • MApN: Joi, 17 octombrie, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.

      Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.

      Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.

      Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar.

      Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție.

      Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20.

      Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.

      Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor executa, în cursul dimineții, cercetări în zonă.

      MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situație, rămânând în contact permanent cu acestea.

      1
  38. ♨️Asi vrea sa fac o predictie:
    Acum, in urma eliminarii lui Yahia Sinwar seful Hamas, este un inceput deloc rau pentru Gazani sa
    accepte un fel de plan Marshall care poate aduce nu numai la eliberarea ostatecilor dar si la un program agresiv de inceput de prosperitate cu populatia din Gaza ajutat de tarile arabe moderate care s au saturat de razboaie in regiune si care vor sa imbrate acest moment de oportunitate. Sunt multe sanse acum sa reuseasca acum cand iranienii isi acopera regiunea penibila si sensitiva de sub brau totodata cu eliminarea lui Sinwar si cu bombardarea Houthilor cu B 2. Visez ???

    3
    • Lovitură uriașă reușită de Israel. Yahya Sinwar, noul lider al Hamas și arhitectul masacrului din 7 octombrie a fost eliminat de IDF în Gaza. Niciun terorist nu scapă https://defenseromania.ro/630726

      3
      • https://x.com/NetanelWorthy/status/1847006621639311728

        The drone footage of Sinwar shortly before his elimination.

        https://x.com/JoeTruzman/status/1846996237406687634

        New details about the elimination of Hamas leader Yahya Sinwar:

        Yesterday morning, a soldier from Battalion 450 spotted a suspicious individual inside a building and opened fire on him. Later, in the day , the fighters observed three figures attempting to move stealthily between houses. Troops quickly identified these individuals as terrorists. Two of them were covered with blankets, likely not Sinwar, and were ahead, trying to clear the path for him. Troops engaged them with gunfire, injuring the terrorists, who began to scatter. Two of them took refuge in one building while Sinwar entered another.

        Troops opened fire from a tank, providing light gunfire support as well. Sinwar was alone in his building and ascended to the second floor. The troops launched a shell and then rolled two grenades into the area. They also deployed drones to assist in the operation.

        One drone captured a glimpse of a masked figure with a wounded arm sitting inside a room. Realizing a drone was approaching, the terrorist grabbed a piece of wood and threw it at the drone. The fighters responded by firing a shell at that location.

        In the morning, troops entered the room and uncovered the body’s face, ultimately revealing it to be Sinwar.

        5
    • Gaza o sa fie intotdeauna dependenta de bani din afara. Dupa razboiul asta nici agricultura nu mai poate sustine. Directia politica a Gazei va fi dictata de sursa banilor.

    • pai iaca:ta:
      –-
      Într-o conversație cu Donald Trump, i-am spus: «Care este calea de ieșire? Ori Ucraina va avea arme nucleare – și atunci aceasta va fi apărarea noastră – ori trebuie să avem un fel de alianță». În afară de NATO, nu cunoaștem nicio alianță eficientă astăzi” , a spus Zelenski.
      –-
      Ce vrea sa zica? Ukr are ingineri buni, cunostintele necesare…ori cumva au pastrat si ceva material fisionabil mai pur?

      6
    • Era clar ca ucrainienii aveau material fisionabil, au cel puțin reactorul din Harkov și ingineri care au făcut sute de focoase, de la tactice la focoase complexe pentru bombele H. În mod cert se pregătesc de mulți ani. Le lipsea vectorul care poate trimite acel focos, acum au o rachetă de croaziera, drone și balistice tactice moderne (testate acum 2 sapt)
      Dar asta nu e totul, in Pobuzke Mikolaev a fost un siloz de rachete strategice, din 1997 transformat în muzeu. În acel muzeu au rămas incomplete câteva rachete, rezervoare dar și câteva motoare.
      Ținând cont de faptul ca la Dnipr se afla una dintre cele două fabrici în care sovieticii făceau ICBM uri, este clar ca puteau repara ce le-a mai rămas prin muzee, asta pana sa se apuce de altceva.
      Cel mai probabil ca au deja focoase și vectori, ca nu prea le e teama de amenințările rusilor

      11
      • Ai dreptate. Și marmota învelea ciocolata, și lupul manca iarbă. Iar dinozaurii nu au dispărut acum 70 de milioane de primăveri. Au evoluat și trăiesc în subteran în societăți reptiliene🦕🦖🐊🦎!!🤣🤣😂

        3
    • In secunda 2 cand din latrat devine realitate cu nuclearele ucrainiene, vestul isi ridica mana de pe ei si vecinul din nord reintra pe fagasul „sovietic”, nada UE, nada NATO, nada $$$, nada arme

      6
      • Probabil ca deja a inceput, ca nu au cum sa ascunda asa ceva de spionajul din vest. Zelenski stie ca nu are perspective politice in UA si isi face exit-ul grandios, muscand mana occidentului. Asa ramane in istoriea ucraineana ca poporul s-a sacrificat pentru libertate dar geopolitica globala le-a stat in drum.

        Probabil ca in 2-3 saptamani dispare Zele din viata publica… iar de pe planeta dispar efectiv inginerii capabili sa construiasca rachetele nucleare ale UA. Riscul ramane sa cumpere marfa de la terti – Israel, ca au mai facut o magarie din asta cu Africa de Sud in apartheid, sau poate chiar aliatii rusilor – NK / IN. „Etica geopolitica” e vrajeala pentru tampiti.

        3
  39. Azi a fost zi de Benny Hill Show. 🤡 Hohol și a prezentat „Planul Victoriei”😂🤣!! 5 puncte de delir total. Omul ori este nebun,ori este nebun !! Hitler în aprilie ’45 era sănătos tun pe lângă acest 🤡 !! Vrea Ind militară ukraineana(deși ivanii după ce au lansat o gălăgie de sateliți ii bubuie tot ce mai are),rachete cu rază lungă deși my friend Putinel tocmai a schimbat doctrina nucleară ,no Flight zone asigurată de NATO(adică direct WW3) și, off course intrarea imediată și necondiționată in alianță. Și mai sunt 3 puncte secrete. Probabil arme nucleare ,torpile fotonice și o warbird Klingoniana. Și muuuulti 💰💴💷💷!!Repet,🤡 este tra la la. Are nevoie URGENTĂ (ieri dacă se poate) de o cămașă cu mâneci lungi(cam 2m) și o cameră cu vedere la mare. Dar cu zăbrele și pereți capitonați.😂😂😂

    5
    • Bossultanu, vezi ca amărâți aia de care vorbești au fabrici care au făcut ICBM uri și focoase termonucleare cum spargi tu semințe.
      Capul de luptă la un SS25 de care vorbești e făcut pe la Harkov și are „numai” 500kT. Alea pentru SS 18 au 100kt. Mai citește și tu puțin despre ce au decomisionat ukr, vei găsi ca materialul fisionabil a cam rămas necunoscut pe unde era si sunt pe lista de suspecti de pe la început de 2000.
      Nu trebuie sa ai 100 de trompete, e suficient sa fi refăcut o singura rachetă din ce au prin muzee si piesele de schimb pe care le livrau către rachetele ruse pana acum câțiva ani. La 100 kt Moscova devine o gaura pe următorii 2000 de ani.
      Toata lumea vorbește de persi, aia abia sunt la 50% progress, de când ai materialul fisionabil începe problema designului exploziv, acolo e magia, sa miniaturizezi pana încape pe rachetă.
      Ukr au făcut sute, nu bajbaie sa facă una de decenii.
      Asa ca stai cu degetele încrucișate, pana acum Ukr au demonstrat ca mor cu frații tăi de gat, dacă Putin se joaca cu focul atomic sa nu i se întoarcă.

      28
      • Am o veste proastă. Din prea multă iubire ptr hoholii ai luat o pe urmele măscăriciului🤡 de la Kiev. Delirezi grav. Nu apucă să înceapă ce zici tu și măscăriciul 🤡 e dispărut de pe planetă. De ăia din vest nu de Putinel.Doi. In cazul in care reușește și face nefăcuta ,in secunda doi armata ukriilor nu mai primește FAB -500/1500/3000 in cap ci🚀🚀 Iskander și Biryuza cu warhead tactic nuclear. Și end of the game. Pe bune,tu mai ai doar doi neuroni din care unul pâlpâie??

        2
        • Eu cred ca tu este deja la Socola sau pe la Fundeni, dacă știi ce stabilimente sunt acolo.
          Înainte de a sufla în trompetă rușilor, gândește puțin la ce ți-am scris și dacă nu crezi da un search ca deh, bugetarii au timp berechet și azi e zi scurta. Dacă nu știai, SS-18 (Satan, celebrele arme de prima riposta strategica) sunt fabricate la Dnipr, unde fabricile sunt perfect funcționale și care au sub ele bunkere mai mari ca fabrica de afară. Ucrainienii de aici au ținut mentenanta acestor vectori chiar și după 2014! Au făcut și boostwrul pentru Topol, alt ICBM aflat în curtea lor.
          Cât de greu crezi că este să fi revigorat asta https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:SS-18_missile,_Strategic_Missile_Forces_museum.JPG?
          Culmea e că un lansator din silozul ei original și punctul de lansare e încă intact fiind „muzeu”. Mai au și cel puțin un lansator mobil de Topol.
          Au absolut tot ce le trebuie. Asta ca să nu spun că pot fabrică de la 0. Știai ca sistemul de ghidaj al modulelor lunare erau făcute tot de ukr? Asta ca să vezi ca nu știu sa facă doar motoare de rachetă.
          Fata de asta, Iskander de care indrugi pe aici e basina unui purice. Asta poate cară un cap de luptă cât o duba.
          Sa spunem ‘Doamne ferește’ sa se ajungă acolo ca e clar ca se vor distruge reciproc, ia o harta sa vezi cât au pana la Moscova sau St Petersburg și ai sa vezi ca oamenii aia sunt condamnați, ca dealtfel și cei din Ukr.
          Din fericire lumea nu e plină de alde tine și se vor neutraliza reciproc doar din amenințări nucleare, avantajul fiind de partea Ukr pentru ca vor putea lovi clasic în Ru, fără teama de retorsiune nucleara.
          Și ca deja ești rosu de la atâta suflat, zici ca a schimbat Puțin doctrina, dar poți spune cu ce va riposta? Cu cele 30 de SS18 din 70 fără mentenanță când noutatea de Sarmat a făcut buf în bunker? Îți dai seama dacă aia avea capete de luptă ca regiunea aia era retrocedata faunei pe următorii 250 de ani.

          14
      • Nuclearele pentru Ua vor fi la fel de inutile ca pentru rusi. Cine le foloseste e automat stat paria.

        Sincer cred ca doar SUA sau China au puterea economica sa dea cu ele si sa scape basma curata. Pentru ca astialalti de pe glob nu pot fara economiile lor imense.

        5
        • Corect, dar în echilibrul forțelor înseamnă că rusii au pierdut un asset unic si întra în echilibru cu ukr.
          Asta e și idea, sa contracareze emenintatea rușilor ca-i vor lovi nuclear dacă le distrug bazele aviatice.
          Era clar de 1 an ca Ukr nu se mai teme de amenințare, incursiunea din Kursk a fost clară.
          Părerea mea este ca au demult focoase și nu mici și nu puține. Le lipseau vectorii. Acum sigur au rezolvat și problema asta și au ieșit cu mesajul foarte subtil… direct către Trump, sa fie sigur ca ajunge unde trebuie.

          8
      • Ai zis PERFECT !! AU AVUT ! Fabricile alea sunt ruine sau cu dotare obsolete iar „specialiștii” sunt un pic morți sau un pic pensionari cu demență senilă. Iar dacă îți închipui că KGB istul,până în 2014 cât a avut marionete la Kiev,a lăsat ceva periculos pe acolo, înseamnă că matale crezi și în Santa Claus. Deci poți să te apuci de wish list 🎄🎠🛴🚲!!

        • Cred ca ambalajul in care infasori ciocolata (si provenienta lui) conteaza mai putin. Intrebarea este, are Ukraina sau nu, ciocolata? Noi credem ca are…

          1
          • Voi. Eu cred că nu. De ce? Pencă de focoase s au ocupat rușii in ’96. Cu acordul muricanilor. Și la ce sărăcie lucie fuse de atunci în Hoholia,pe ăia de se pricepeau la ☢️ și 🚀 i a dus capul să plece să muncească pe bani adevărați in India,Pakistan,Iran,Koreea lui Kim(grasu plătește în 💰💰forte și cash) sau China. Cu 🤡 au rămas pensionarii și fraierii. Deci ,clar, 🤡 joacă la cacealma cu cărți mici in mână. Doar că și a ales prost partenerii. Un KGB ist hârșit și unul care a avut afaceri cu cazinouri. Iar el e un păcălici pe care nici măcar fizicul nu îl ajută. Nașpa moment😂😂

        • „Mos Craciun si prietenii sai” ii ajuta de ceva vreme cu zburatoarele. Acum sunt curios ce iese cu succesorul vestic anuntat la S-300.

          Apropo de zelenski cel clovn, e funny cum Trump a pornit trendul candidatilor de genul, au venit Zelenski si Milei. Care au si produs ceva pe urma, dar Trump a ramas cu gestionarea varza a covridului si cu incercari de a ramane pe tron. Pacat ca n-avem si noi un glumet carismatic.

          1
          • Care zburătoare că până acum l am văzut pe ăla de a arata ogorul patriei și vreo câteva penetrate la sol de nește Iskander uri. Ai mai văzut matale vreuna? In zbor eventual !!

            • Neptun in varianta noua, toate sutele de drone care lovesc rafinarii si aerodromuri etc samd. Ma refeream la upgrade si dezvoltare de orice zburatoare.

              1
              • 🤣🤣🤣 Tu încă mai crezi balivernele 🤡 ului păcălici?? Ce Neptun varianta veche sau noua? Ai impresia că dacă avea 🚀🚀 cu raza de 360km mai stătea ca milogul cu mâna întinsă să îi dea nato voie să folosească rachetele lor în interiorul Rusiei ?? Dacă o Neptun (făcută cică să scufunde nave de +5000t) o lovea pe Adm Essen, era pe fundul MN la ora asta,nu în port. 🍩🥯 ukriilor trebuie privite cu mare atenție,nu înghițite !! Cel puțin nu de ăia care zic că se prișep la așa ceva.

        • Domnu’, da’ nu ei mai ușor sa scrii cu litere? Mi-e destul de greu sa înțeleg ce vrei sa exprime nepoata-mea de 5 ani, când folosește emoticoane, d’apoi o persoana adulta. Ca ești adult, nu? Nu?

          8
    • https://www.digi24.ro/stiri/externe/ce-cauta-un-portavion-de-origine-ucraineana-in-apele-japoniei-sub-pavilion-chinez-2940867
      Astia prin anii ,80-90 construiau portavioane pentru rusi…cam tot ce insemna motoare pe navele rusesti de razboi era construit in Ucraina…Asa ca nu sunt chiar niste neica nimeni si ii cred perfect capabili sa-si construiasca propria bombita nucleara..

      6
    • Pune si tu link-uri ca nici nu stiam despre ce vorbesti

      1
  40. Bineinteles, codasi si la capitolu asta.

    România vs. Suedia – o comparație a ghidurilor pentru situații de criză

    https://strigatulcarpatilor.ro/index.php/opinie/romania-vs-suedia-o-comparatie-a-ghidurilor-pentru-situatii-de-urgenta

    3
    • Sincer cred ca pe multi i-ar ajuta niste instructiuni pentru situatii de criza mai ales daca nu mai e internet, televizor. Mai ales chestii de baza cum sa faci un foc, cum sa gasesti nordul, cum sa bandajezi o rana etc.

      As baga chiar si scenarii cu nucleare in ghidul ala.

      8
    • Jigodia precum zici, a omorat mai multi arabi palestinieni decat a omorat israelieni, toti din motive de supunere. Asta i a adus multi dusmani, lui si lui fratele Mohamed.

      3
  41. Anunț:
    Organizație teroristă cu tradiție anjajăm CEO și terorișți necalificați.Asigura pregatire ,calificare la locul de muncă și training plus pachete motivante la instalare inclusiv pentru lumea cealaltă.Asigurare de viață și medicală opțională,transport IML asigurat de IDF.
    Rugăm seriozitate.
    Semnat,directorul Resurse Uman💥🔥💣🧨….abonatul a pierdut semnalul⚰️

    15
  42. Amu despre nea sinwar, care a devenit martir și sta la coadă pentru virgine deoarece este mare penurie în raiul islamist…
    Am înțeles ca în ultimul an se ascundea ca un guzgan prin canalizare și umbla îmbrăcat în straie femeiești.
    Ma întreb, nu este dezonorant pentru un mare comandant și oștean? Ținând cont de statutul femeii în statul visat de islamiști.
    Așa putea sa se deghizeze și în porc pentru a pândi și ucide infideli, fără apărare desigur…

    6
    • Nu se poate așa ceva !! Ukrii folosesc pușcăriași să își apere libertatea?? Adică hoți,criminali,violatori? Unde am mai auzit așa ceva?? Aaa,da, la ivani . Doar că atunci era de porc 🐖! Acu e de bine. Ce să faci,veșnica dublă măsură 😂😂😂.

      3
      • Bă tu ești rus de-a binelea sau doar spălat pe creier?
        Când te aperi de o agresiune, cam orice mijloc e legal! Vlad Țepeș își tragea agresorii în țeapă! Cum poti sa compari pe cel ce invadeaza o țara cu cel care se apără?
        Uite, tot strigau prietenii tăi rusii că soldați NATO lupta in Ucraina, ca să aflăm azi de fapt ca peste 10 000 de nord coreeni imbraca haina ruseasca in razboi!
        Ucraina a ajuns noul Vietnam cu URSS de data asta ca agresor!

        11
    • Toate cele vechi si plimbate in presa de ani de zile, povestite de un istoric format in comunism si angajat la stat… nu supara pe nimeni, nu ofera alternative, nu are viziune de context.

      Calitatea educatiei e in declin cam in toata lumea in afara de aia mici si galbeni, in ciuda rahatului politic cu care li se condimenteaza studiile. Problema grava e ca declinul la noi se intampla mai repede decat in majoritatea tarilor aliate… de aici problemele de integrare a fortei de munca romanesti in occident, competitivitatea scazuta a economiei, nivelul democratiei etc.

      Io personal cred ca la baza sunt strategiile electorale bazate pe exploatarea si cultivarea prostimii, incepand cu SUA de unde s-au contaminat toate societatile in functie de cat de permeabile la importuri (a-)culturale sunt. Faptul ca Biden tocmai a scutit de datoriile pt taxe de studii vre-o 60000 de absolventi de studii superioare de acolo arata ca s-au prins si ei ca directia asta e razna. Sper sa continue redresarea si sa ajunga si in fundul de lume in care exista un post de director pentru Muzeul de Istorie al Bucurestiului.

      1
    • Doamne,sunt fan politicieni. Mai ales ăia cretini și bătuți în cap(adică aproape toți). Niste parlamentari propun să trimită Rafale la ukrii,o idioată de ministresă finlandeză vrea să le dea Viespi,alta,tot vikinga(adică blondă) Gripen. Tâmpiții SRL au impresia că un fighter se „conduce” precum un BMW. Iar ăștia sunt votați dă nește majorități. Ce rezultă?? Că în țările respective sunt extrem de mulți tâmpiți,care prin deciziile lor cretine conduc indirect destinele ălorlalți. Democratic life !! F.ck !!

      2
    • care gen5 la cocoși?!

      3
  43. rezumat:
    1.coana lipă ,tanti szabo și restul sportivilor și artiștilor emeriți ai poporului sunt niște sinecuroști obosiți pupători de moaște politice locale și centrale.ar trebui scoși în șuturi din adminitrația publică,dezbrăcați de uniformele în care sunt costumați și trimiși la muncă în câmpul privat și pe persoană fizică.ministerele culturii,sportului,famigliei ,etc,sunt doar pușculițe și c.a.r.-uri pentru partide populate de politruci …statul bugetofag socialistoid în cea mai pură formă.
    2.nelu tătaru nu cere dar primește orice ,oricum,oricând și de ani de ani de zile.…cred că de o viață mai exact.,deja vorbim de o deformare a adn-ului în această breaslă.
    3.general de brigadă purtător de cuvânt la mapn,pe ăia combatanți nu știu cum o să-i mai numească și diferențieze de vorbitorii la microfon .

    8
    • https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/scandalul-premiilor-de-la-federatia-de-canotaj-a-ajuns-la-guvern-elisabeta-lipa-chemata-sa-dea-explicatii-2972263
      Apropo ca am facut vorbire pe celalalt topic cu privire la intins de mana, si in genere foloase necuvenite. Eu acum aflu ca staful primeste 40% din valoarea premiului ofert pentru medalie. Daca pot intelege asta in cazul medicului lotului, preparatorul fizic, si altii care au aport-critic la rezultatul sportivului in discutie… contabilul-sef? Bai sincer nu’. Dar deja suntem obisnuiti ca acolo unde este o situatie speciala, de la parasutisti, la sportivi, la magistrati, la ce vreti voi, deci acolo unde sunt intrunite situatile speciale, sigur trebuie sa fie si niste agățăi-atârnători care sa incaseze si ei niste banet obscen legandu-se de performatele sau specificul activitatii celor mentionati. Si uite asa ajunge romanul de rand, fara prea multa scoala sau interes sa disece firul in patru sa urasca anumite categorii profesionale si sa spuna, lasă bă că stiu eu unu de lucreaza acolo, doarme pe scaun toata ziua si ia un căcălău de bani. Si mai apoi de vina este tot romanul de rand, adica sponsorul ca e prost „si nu intelege”, si nu-s de vina niste hoti, jegosi, ordinari cei care conduc institutile de genul si nu vor in ruptul capului sa faca curat. Fac pariu ca daca caut cine-i contabila aia, e ruda, e neamu’ e sotia…
      Tot paralel cu celalat topic, dna chestor… pour le merite desigur, militar, ne explica cum banii asa ca fapt divers se duc la o persoana adica contabila, si aia imparte banii, si sa o credem pe cuvant ca ii imparte bine, din mana, la sportivi.
      Ba esti nebun? Cum se platesc contributile pe sumele alea, ca presupun ca sunt impozitate, nu?

      12
      • De vazut cate federatii mai mari sau mai mici ar putea sa fie sustinute cu 9 mil euro.

        Ca pana la o adica rolul federatiilor este de a introduce sport la mase mari de oameni, cetateni si sa facem sport SI NU SA LUAM MEDALII LA JO

        5
      • Se cheamă furt legalizat. Adică ce se practică în întregul sistem bugetar și pe banii bugetului de stat.
        De ce credeți că deficitul bugetar a pierdut oricare control și crește cum vor mușchii și buzunarele decidenților ?
        Ce a declarat cucoana aia e cusut cu ață albă. O minciună gogonată cu contabilul care împarte banii . 😀☹️
        As vrea sa vad cum baga contabilul banii încasați în declarația anuală de câștig și cine plătește impozitul aferent. + contribuțiile obligatorii. 😁😁😁

        7
  44. hAURstralia..
    No shit! Tara fara arme nucleare credea ca poate avea sujimarine nucleare (kakaia tratate?)
    Kangooristanezilor, crikey mates!.. invatati sa spuneti bonjour, baguette…
    https://www.abc.net.au/news/2024-10-17/report-suggests-australia-dump-aukus-nuclear-submarine-plans/104486868

    PS- o sa vedeti voi B-21 o laie! B-1…. Bbbone!
    „…Australia, instead of using funds to purchase, build, operate, and maintain its own SSNs, would instead invest those funds in other military capabilities — such as, for example, long-range anti-ship missiles, drones, loitering munitions, B-21 long-range bombers, or other long-range strike aircraft.
    Under this variation, the size of the US SSN force would eventually be expanded above previously planned levels by eight boats (i.e., the planned eventual number of SSNs that Australia had planned to acquire)…”

    6
    • Era de așteptat(eu chiar am afirmat o cu subiect și predicat). Când citesc despre achizițiile cangurilor îmi amintesc de ghiveciul hindus. Practic,cangurii sunt nește indieni mai spălați și cu muuult mai multe reguli/legi. Au bani kklau dar cumpără doar prostii inutile unei țări cât un continent. Un batalion de tancuri,unul de M777(pe care le donează fără înlocuitor unora despre care acum 5 ani nici nu știau că ezista), bombardiere FB-111 cu care nici muricanii nu au știut ce să facă. Acum vor B-21??😂😂🤣🤣

      1
    • „Alternative of a U.S.-Australia Division of Labor

      An alternative to Pillar 1 as currently structured would be a U.S.-Australia military division of labor under which U.S. SSNs would perform both U.S. and Australian SSN missions while Australia invested in military capabilities for performing non-SSN missions for both Australia
      and the United States. Such a U.S.-Australia military division of labor might be broadly similar to military divisions of labor that exist between the United States and some or all of its NATO or other allies for naval capabilities such as aircraft carriers, SSNs, large surface combatants, and amphibious ships, and for non-naval capabilities such as (to name only some examples) nuclear weapons, space assets, and ISR capabilities.”

      Dintr-un raport de mai bine de 100 de pagini se agata toti de un paragraf. Sindromul Gibraltar continua sa evolueze necontenit.

      https://crsreports.congress.gov/product/pdf/RL/RL32418

      1
      • Sa vezi ce si-o ia in freza si Brazilia pe chestia asta.
        SSN-uri pentru marinele statelor care nu fac parte din clubul armelor nucleare este pur si simplu „a momentary lapse of reason”.
        O escaladare mult prea periculoasa.

        1
        • Newsflash; let me let you in on a little secret. US Navy SSNs (as a matter of fact RN SSNs as well) have not carried nuclear weapons on board (they have been denuclearized) since 1994.

          5
          • Răzvan Mihaeanu

            Ce scriu eu și ce citești tu, educat la…
            The Derek Zoolander Center for Kids Who Can’t Read Good and Who Wanna Learn to Do Other Stuff Good Too.

            Subiectul e „submarine cu propulsie nucleară pentru Australia și Brazilia,” cu ajutorul nebunesc al SUA și Franța (tari din clubul armelor nucleare)… indiferent că acele submarine vor fi platforme de lupta pt. arme convenționale.

            1
  45. https://www.theguardian.com/world/2024/oct/17/ukraine-war-briefing-australia-to-send-49-abrams-tanks-to-kyiv

    Not bad. Sper să primească și modernizări având în vedere deja experiența adunată.

    3
  46. A aparut azi notificarea asta despre o scrisoare trimisa pe 30 iunie 2023, referitor la programul de modernizare al avioanelor F16: https://www.federalregister.gov/documents/2024/10/18/2024-24126/arms-sales-notification

    Comparam textul de acolo cu cel de aici, tot din 30 iunie: https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/romania-modernization-tpt-f-16s

    Sunt si niste mentiuni referitoare la pret care sunt diferite in unele locuri. Apare si „The estimated total cost is $502 million.” in cel aparut azi in Federal Register (dar si varianta cu $105 mil) vs „The estimated total cost is $105 million.” in cel de pe DSCA.mil. Nu tin minte sa fi trecut ceva de genul asta prin parlament, deci valoarea aia de 502 mil o fi insemnand altceva.

    Major Defense Equipment *$ 15 million

    Other $487 million

    Total $502 million

    Comparand cele doua texte cu continutul pachetului, astea ar fi diferentele (primul text este cel postat azi pe Federal Register, si include mai multe chestii decat cel de pe DSCA): https://prnt.sc/TyGeNvckmFUD

    Mentionez in caz ca vede cineva mai priceput ceva interesant in diferentele alea dintre cele doua texte. Eu nu ma pricep, dar nu vad nimic foarte important (poate doar mentiunea celor 128 LAU-129 care e in plus).

    11
  47. Umbla un zvon ca ar veni mucoasa Greta sa dea un imbold extremistilor „ecologisti” contra exploatarii petroliere in MN.
    E ciudat ca nu merge in Rusia si China care arde aproape jumatate din carbunele mondial ?

    10
  48. Înclinația aparentă a lui Putin pentru agresiune, asumarea de riscuri și erori de calcul strategic îl transformă într-un adversar periculos și greu de descurajat

    3
  49. @Lt(rez)

    Iti raspund aici la comentariu daca nu te deranjeaza.

    „Mai mult, constituitile din ‘866 si apoi cea din ‘923 nu permiteau nici macar grade nobiliare, prin urmare, chiar si dupa 1918 „boierii” erau strict o cheestiune de bon-ton. Adica Gica, de profesie propietar de pamanturi deci bogat, isi zicea el ca-i din vita nobila. Si nici macar cei inobilati in imperiu nu erau recunoscuti decat in masura onorifica, ca v-am povestiti aici de niste baroni care au pus umarul la Romania Mare. Eventual vrei sa spui „burghezi”, sau „mosieri”, nu-s neaprat egali termenii”

    La tara nu ajunsese nici o constitutie. Erau aceiasi boieri cu aceleasi practici care cereau toamna o parte din productie ca asa vroia muschiu lor. Poti sa ii numesti juridic cum doresti, tot aia erau. Politia era inexistenta in cel mai bun caz sau te batea cot la cot cu mosieru/boierul ca erau pe spaga lui.

    Nu era vorba de nici o conditie de munca era vorba ca nu mai venea nimeni sa le ia mancarea sa ii lase iarna sa faca foamea.

    In sudul tarii era destul de sumbra situatia in interbelic pentru taranimea fara pamant. Ca nu existau locuri de munca sau transport in comun. Erai complet prins in saracie.

    „Laudatio comunismului?”

    N-ai inteles atunci ce am zis. Nu era o lauda pentru comunism ci ca se putea mult mai rau. Raul fiind monarhia. Este laudata doar de cei care n-au prins-o.

    Trec peste tot ce ai scris cu comunismul ca ai inteles gresit ce am vrut sa spun sau nu m-am exprimat eu bine. N-am laudat niciodata comunismul si nici o sa o fac vreodata. Ba chiar m-am luat de destui p’aci care au facut-o.

    „Totusi o ultima observatie: cred ca vrei sa spui diploma de licenta in istorie cu lucrare de diploma pe interbelic(care dimensiune, ca sunt enorm de multe, ma indoiesc ca ti-a acceptat o simpla cronologie de evenimente) si masterat in istoria epocii contemporane in Romania (cred?) cu lucrare de diploma in perioada interbelica, iarasi care dimensiune, ca-i mult.”

    Ambele lucrari sunt in extrema dreapta romaneasca mai precis garda de fier. Asa ca am citit despre scena politica interbelica de mi s-a acrit.

    Monarhia sub carol a fost literalmente un stat mafiot condus de camarila lui. Ce vedem noi acum coruptie la ciolacu e mic copil pe langa ce era atunci dar e clar ca in directia aia mergem cu pasi apasati. Inclusiv cu ridicarea extremei dreapta in partidul aur. Repetam istoria. Un episod istoric care nu s-a terminat bine pentru tara.

    Vad ca imi scri de injuraturi mi-am recitit comentul. Ala cu „they can suck it” ? Alta nu vad, poate sunt eu chior…..O sa ma abtin pe viitor daca te deranjeaza nu e problema.

    Ti-am zis si de mihai si reimproprietarire chiar la articol..mai e ceva la care trebuie sa raspund ?

    5
    • „N-ai inteles atunci ce am zis. Nu era o lauda pentru comunism ci ca se putea mult mai rau. Raul fiind monarhia. Este laudata doar de cei care n-au prins-o”
      Amice, esti… din Caragiale. Te contrazici.
      Mai apoi e prima data cand aud de competenta teritoriala la o Constitutie.

      3
      • Nu inteleg ce nu se intelege.

        Ok hai sa mai bagam o fisa poate asa iesim la cap.

        Asta e comentariul original

        „p.s.
        Boss bunica mea cand inca trai pe vremuri spunea mereu sa nu ii mai injuram pe comunisti sa le dea dumnezeu sanatate ca nici nu ne imaginam cum era la boieri. Nu intelegeam atunci dar acum ca sunt nitel mai citit o inteleg.”

        Unde se intelege aici ca eu laud comunismul ? Am spus ca bunicamea il lauda pentru ca murea de foame pe vremea monarhiei ea a murit inainte sa apuce sa vada si altceva. Ba chiar in comentariul ala am scris ca noi ailalti(eu inclusiv) care nu stiam de vremurile in care traise ea ii injuram pe comunisti si mult timp n-am inteles care era problema ei. Abia dupa ce am apucat sa citesc despre vremurile alea am inteles. Deci de unde pana unde ma contrazic sau fac lauda comunistilor ?

        Monarhia mult iubita in ziua de azi a fost groaznica pentru tarani. De aia au avut revolte taranesti, innecate in sange in timp ce putoii astia regali dansau la baluri si evenimente culturale prin palate. Astea toate se sterg…
        Comunismul a fost o dictatura brutala si mizerie dar nici monarhia n-a fost mai presus.
        Nu pot sa le urasc pe amandoua sau cum ?

        Singura care ofera oportunitati la o viata decenta omului de rand e democratia.

        5
        • Ok, sa mai incercam o data. O forma de guvermanant nu poate sa modifice conditia existentiala a taranului roman. Daca era republica aveai aceeasi problema la fel cum in prezent un presedinte nu schimba buda din fundul curtii a multor romani. Din pacate.
          Tu ce anume urasti, sistemul de atunci adica un fel de capitalism si un grad de libertate in piata, similar cu europa din perioada respectiva? Comparam mere cu pere si concludem ca de fapt suruburile sunt cele mai faine dintre cele doua fructe.

          6
          • „O forma de guvermanant nu poate sa modifice conditia existentiala a taranului roman. Daca era republica aveai aceeasi problema la fel cum in prezent un presedinte nu schimba buda din fundul curtii a multor romani. Din pacate.”

            Fara suparare dar nu ai de unde sa sti ce ar fi putut fi. Putem sa vorbim doar pe ce a fost. Iar realitate este ca in Carol al doilea ai avut un monarh care a ruinat tara, a slabit institutiile si a crescut nivelul coruptiei la nivel de tara bananiera. Repet el a crescut nivelul coruptiei nu, a crescut coruptia sub guvernarea lui. E o diferenta intre cele 2.
            Asta e fapt.

            „Tu ce anume urasti, sistemul de atunci adica un fel de capitalism si un grad de libertate in piata, similar cu europa din perioada respectiva? ”

            Cum e posibil sa ne spui ca e similar cu europa in perioada respectiva ? 🙂
            Bucurestiul „micul Paris” era literalmente centrul vechi in rest era inconjurat de mahalale domnul meu care il citesti pe Caragiale. Asta era in marele centru capitalist cu grad de libertate de piata.
            De pronvincie nu mai vorbesc ca ai rascoale pentru ca taranii mureau de foame, ai tablouri celebre cu taranii care stateau sa primeasca ratia de porum…unde in europa mai se intampla asta ? Ah da…Rusia.

            Poftim
            https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_peasant_revolts

            Nicaieri in europa nu se mai intampla asa ceva. Doar in tarile semi-feudale est europe. Noi, bulgarii si rusii.

            Eram cu 100 de ani in urma europei.

            Si treaba asta cu domne asa erau timpurile ma lasa rece. Timpurile le faceau si le fac oamenii din ele.

            Te rog sa imi explici ce anume era bun pentru tara si pentru popor la a avea o monarhie ? Care era marele avantaj de a avea liderul ales ereditar ?

            Si mai am o intrebare. De ce de fiecare data cand taranimea s-a rasculat in loc sa faca niste concesii au scos armata si i-au impuscat precum caini ?
            De ce aparau status-quo cu arme in loc sa modernizeze tara si sa se indeparteze de practicile feudale ?

            8
          • Primo: Ok, ai un discurs agresiv care nu tine loc de argumente. Aia e principala problema. Secundo: reporduci propaganda, si comparatiile sunt doar pentru a evindentia o idee prestabilita, nu sunt argumente care conduc la o concluzie si sunt lipsite de factualitate. Bazam aici un probatoriu pe feelingul unui taran si teoretizezi fara date. Propaganda si nu factualitatea trebuie sa legitimeze un regim. Asta a facut comunismul, ne-a explict mwai ce si-a incasat-o taranul la 1907, ca mai apoi sa colectivizeze Romania cu vorba buna, asa cum au facut-o. Ce credeai ca se intampla cu orice fel de rasculari la incputul secolul XX. Hai sa luam o republica, cea franceza, la 1900, in Vest unde conform comparatiei eronate ale tale curgea miere si lapte. Astia au intrat in secolul XX stergandu-si sangele sutelor de morti de la Mascrul Italian din Aigues-Mortes, 1893.Grevele si violente din Marsilia din anii 1900-1901 cum s-au soldat? Revolta producatorilor de vin din 1907, cum s-a soldat? Revolta producatorilor de Sampanie din 1911, cum s-a soldat? Iti spun eu cum, cu 40.000 de soldati francezi restabilind ordinea. Continuam? Dar Duminica Sangeroasa din 1926, i-a fi spus sangeroasa ca s-a stropit un francez cu sos de rosii. Continuam, in republica spaniola si razboiul civil. Sti de la ce a inceput ala? De la “reimpartirea bogatiei” in republica mai prost decat in regat, adica aia bogati au devenit mai bogati. De asta spun, nu compari epoca, faci afirmatii largi ilogice. Ca atare, compari 1907 nu cu Europa anului respectiv si conditiia deplorabila a muncitorilor in general, ci compari cu anii naiba stie care. Ca nici aia nu faci clar. Ne spui ca a fost “rau”, intreb eu: comparativ cu ce, si ne spui sa te credem pe cuvant aducand un amestec de argumente largi + unele sentimentale. Sa fie cu iertare asta nu tine loc de argumente.
            Tertio: Istoricul economiei de la univ din Geneva, Cambrige(si Harvard ca visiting Prof.) Paul Bairoch, ti-a plasat Romania interbelica pe un onorabil loc mediu 12 in Europa, surclasand tari precum Austria(!), Olanda(!), Portugalia (!) Elvetia (!) Polonia(!). Strict pe GDP, locul 8 bre. Am pus aceste date, sunt accesibile, gasesti chart-uri cate vrei, atunci cand m-am luptat cu un fake news ordinar, o apologie scarboasa a comunismului. Astea sunt date, nu feelinguri. Mai mult, strict pe propaganda imi spui cat de bine a fost in comunism, ca in 1990 Pib-ul per capita ne clasa pe penultimul loc in Europa. Iara, cifre, le-am publicat, nu pot sa le reiau incontinuu.
            Repet, eu nu incerc sa iti schimb tie orientarea, dar nu mai reesapa propaganda comunista. Nu suntem in 50 ca doi maiori de securitate alfabetizati la apelul de seara sa iti scrie carti precum „Cum a jefuit monarhia Romania”.
            Ca nu iti place, inteleg, nu-i bai, dar nu mai reesapa mizerile alea incercand sa le dai razant macar o justificare, caci in definitv asta faci. Pricepe, ca orice regim al nostru, chiar si intr-un picior a fost mai bun decat unul dictatorial. Repet ce am scris in articolul respectiv, vezi ca prin apologia asta camuflata a comunismului, cu acel „mai bine”, dispar din istorie colectivizarea(mama ce bine le-a fost la tarani, un vis), Sighet, Aiud, Experimentul Pitesti si toate „bunatatile.”
            Dar asta nu tine de monarhie ca system de guvernare ci de societatea de atunci.
            Fara suprare, lasa vrajala, si explica cifrele de mai jos, sursa: studiul lui Bairoch & Banca Mondiala datele puse la dispozitie de Ranking Charts – https://www.youtube.com/watch?v=dSBEIfGoz0k&ab_channel=RankingCharts :
            P.S.
            Nu ma pune te rog sa te intreb in detaliu si ce studii la nivel de masterat in istorie ai, ca sunt niste inadvertente acolo iar modul de lucru nu indica rigoarea specifica cercetarii istorice.

            6
            • @Lt(rez)

              Cum s-a terminat monarhia ? Dictatura si dezintegrarea tarii.
              Vezi daca gasesti in grafic treaba asta, o fi propaganda comunista.

              1
            • „Tertio: Istoricul economiei de la univ din Geneva, Cambrige(si Harvard ca visiting Prof.) Paul Bairoch, ti-a plasat Romania interbelica pe un onorabil loc mediu 12 in Europa, surclasand tari precum Austria(!), Olanda(!), Portugalia (!) Elvetia (!) Polonia(!). Strict pe GDP, locul 8 bre.”

              Vad in graficul ala ca inaintea noastra e URSS si Germania Nazista. Sa inteleg ca era bine rau in urss si in germania nazista ? Sau poate GDP nu o fi cel mai bun instrument ca sa arati bunastarea unei tari si a unui popor.
              Deci comunismul si nazismul sunt mai bune ?

              1
            • Prietene, te rog, lasa-ne ca deja din eschiva faci o arta. Orice intrebare pun, duci subiectul in alta parte.
              Raspunde-mi si mie la cele doua grafice. Nu povesti, cum s-a terminat sau cum a inceput, teoria chibritului sau nu stiu ce. Concluzia ta efectiv nu reiese din date.
              Serios, ma intrebi cum s-a terminat un film? Nu audienta a zis ca-i naspa, au intrat peste oamenii din sala niste cretini si i-au batut pe toti… asa s-a terminat filmul ala.

              1
              • @LT(rez)

                Tu inafara sa imi spui ca ma eschivez, ca sunt agresiv sau ca sunt cu mot nu sti si altceva ?
                Ce ar fi sa imi raspunzi si tu la intrebari ca eu bagat la explicatii pana acum de mi s-a acrit.

                Da-mi voie sa duc subiectul la ce ai postat tu atunci.
                Ti-am raspuns la grafic. GDP nu are nici o legatura cu bunastarea populatiei. Practic motivul pentru care am spus ca monarhia era o porcarie.
                Conform graficului tau URSS are gdp mai mare ca Romania. E din cauza ca e comunismul mai bun? Germania nazista mai mare ca toti e din cauza ca e nazismul mai bun ?

                E un argument complet inutil daca bogatia e pe numele statului sau pe numele catorva oligarhi.
                China comunista din 2024 e o vreo tara misto in care sa traiesti ? Are al doilea gdp de pe planeta.

                Ah si apropo ca ma acuzi de propaganda comunista. Am bagat o singura sursa si e o carte scrisa de un american, daca te oboseai sa te uiti.

                Poftim alta
                https://www.jstor.org/stable/2094430

                Inafara sa te iei de persoana mea si sa spui ca nu am argumente desi am adus mai jos o polologhie de argumente sau ca argumentele mele nu sunt bune ca’s comuniste….
                Tu ai ceva de spus in sustinerea idei ca monarhia era buna pentru populatie ?

                Mi-ai zis de gdp, ok ti l-am desfintat usor si acum te faci ca ploua. Inca odata degeaba statul e bogat daca populatia e moarta de foame. Altceva ?

                Poftim cu PIB per cap de locuitor eram sub bulgari cu 1 cent, sub greci, sub unguri. Nici nu stau sa caut cu Olanda, Elvetia sau Portugalia ca e inutila comparatia.
                https://www.analizeeconomice.ro/2020/01/in-perioada-interbelica-pib-ul-pe-cap.html

                Faci comparatii intre ca eram tari in GDP in interbelic dar apoi dupa comunism eram slabi in GDP per capita. Deci cum vine asta domnule ? Comparam mere cu pere si ies cirese.

                „Serios, ma intrebi cum s-a terminat un film? Nu audienta a zis ca-i naspa, au intrat peste oamenii din sala niste creini si i-au batut pe toti… asa s-a terminat filmul ala.”

                Asta e raspunsul tau ? Serios ? M-ai dat pe spate, gata, m-ai convins. Monarhia Power 4 Life ! Si ma acuzi pe mine ca nu vin cu argumente sau ca evit sa raspund….

                Monarhia a fost minunata. Dictatura, cedat transilvania, basarabia si bucovina de nord si sa nu uitam de dotarea armatei si cum am intrat in al doilea razboi mondial. Splendid! Multumim monahiei.

                Chiar m-am enervat sa sti. Alalalt ma face prost tu imi zici ca nu prezint nimic, vezi mai jos cate raspunsuri am dat.
                Ridicam in slavi regimuri care au distrus tara….

                1
                • Darga prietene, iarasi, ajungi maestru al eschivei. Cum sa compari URSS-ul cu noi? Ce logia are comparatia asta? Trebuie sa compari acceasi tara, regimuri diferite. Compari mere cu pere, vorba colegului mai sus. Eu am comparat aceeasi tara, recte noi, in regimuri diferite, in aceeasi Europa. Intr-una esti pe 8, apoi ajungi pe penultimul loc in Europa.
                  Si gdp-ul stiu ca nu-i perfect, dar zi-mi tu care-i metricul bunastarii sa stim sa ne luam dupa el. Matematic zic. Gdp-ul per capita, ai idee de ce nu se foloseste decat cam dupa 1950? Pentru ca datele statistice cu privire la populatie pana in acel 1950, sunt cam estimari. Mai mult spune si in articol, „pentru a estima cresterea…”.Dar fie, demonstreaza linkurile de mai sus ca ce? Ca aveam estimarea pib-ului per capita mai mica decat vecinii? Posibil, articolul e cam subtire oricum. Desfintat? Ai desfintat un stiudiu la nivelul celei mai prestigioase universitati din lume, cu date de pe un blog, care este un fel de shaorma cu de toate: https://www.analizeeconomice.ro/2020/04/stati-acasa-pana-la-sfarsitul-lumii.html . Mai are si (h)autorul blogului un limbaj din asta de smecheras care se vrea stiutor de de toate. Chiar am citit ce mi-ai trimis, si merci fain, m-ai enervat si pe mine. Aveam impresia ca vorbesc cu Ombladon, dar macar ala-i simpatic ca nu are aere de analist. Ala este odar cantautor si solist vocal.
                  Nu trebuie si nu vreau sa te conving de nimic, pur si simplu ti-am cerut sa nu mai sustii chestii neconexe istoriei. Pur si simplu nu exista cauzalitatile pe care tu le vezi.
                  Imi pare rau ca te-ai enervat, dar tu esti singurul care sustine aceste gimnastici ale logicii.
                  Inca o data din fraza imi deonstrezi doar ca nu intelegi subiectul, dar sti ca tre dai in monarhie. Monarhia nu este „buna” pentru populatie, republica nu-i buna pentru populatie. Astea sunt forme de guvernamant, care functioneaza intr-un sistem politic. sistemul ala politic este format din partide. Partidele devin relevante atunci cand primesc sustinere populara. Drept urmare membrii partidelor ocupa functii publice pentru a aplica politicile pentru care au primit sprijin popular. Bunastarea, o rezultanta economica este obtinuta din aplicarea acestor politici. Regele sau presedintele, Dogele sau Imparatul, Consulul sau Principele, nu-i in ecuatie.
                  Daca eram italieni, si aveam un vot pupular, prin care dam un sut casei de Savoia in favoare unei republici pentru ca Regele Victor Emanuel s-a pupat cu fascistii, te-as fi crezut. Statea in picioare ceva din argumentatia ta. Oricat te dai aici cu fundul de pamant, nu ma poti convinge ca sovieticii „ne-au eliberat”, si „ne-au adus liberate si bunastare”. Nu poti. Punct.
                  P.S.
                  Hai sa-ti mai spun de ce GDP per capita este o idiotenie, cu un banc: Cica intra Tiriac intr-un birt la sat. Per capita, tot birtul au devent miliardari. De asta se foloseste GDP.
                  Si sa sti ca nu eu dau cu piatra in geam, ci astia: https://www.hks.harvard.edu/centers/mrcbg/programs/growthpolicy/better-measuring-country-gdp-not-best-way-quantify-national
                  Am auzit ca-s aproape la fel de tari (h)analizeeconomice.ro
                  si supliment de viteza, ca la accelerat: https://www.jstor.org/stable/41288481

                  2
                  • „Si gdp-ul stiu ca nu-i perfect, dar zi-mi tu care-i metricul bunastarii sa stim sa ne luam dupa el. Matematic zic.”

                    Vrei sa aduc eu ceva care sa arate matematic ca romanii erau amarati in perioada monarhiei ? De unde vrei sa scot eu asa ceva ? Adu tu ceva care sa arata bunastarea populatiei. Ca GDP sti bine ca nu e si n-am desfintat studiul ci am desfintat argumentul ca GDP arata bunastarea. Deci ce anume am evitat ?
                    GDP nu e un indice al bunastarii populatiei ti-am dat exemple. URSS, China de azi.

                    ” Bunastarea, o rezultanta economica este obtinuta din aplicarea acestor politici. Regele sau presedintele, Dogele sau Imparatul, Consulul sau Principele, nu-i in ecuatie.”

                    Cum poti spune asta cand ai avut literalmente o dictatura directa ? Toti erau vinovati numai regele nu…desi el conducea. Ca sa iti fac o paralela e ca si cum ai spune ca Iliescu nu e vinovat ca fura xulescu prefect de buzau. Dar Iliescu este taticul sistemului actual.
                    Si regele e tot un om politic pentru ca e o functie politica.

                    „Oricat te dai aici cu fundul de pamant, nu ma poti convinge ca sovieticii „ne-au eliberat”, si „ne-au adus liberate si bunastare”. ”

                    Mai imi pui mult cuvinte in gura ?
                    Pentru a nu’s cata oara. Nu inteleg de ce continui sa imi atribui ca apar comunismul sau pe sovietici.
                    Unde am scris asta?
                    De cand scriu pe site-ul asta am aparat vreodata pe comunisti sau i-am sustinut vreodata pe aia care ii laudau ?

                    Mi-ai dat 3 mari raspunsuri si in toate 3 imi chestia asta cu comunismul in carca.
                    Cu ce anume te lupti ? Cu ceva ce nu sustin ?

                    Ce am scris mai jos ? Atat comunismul cat si monarhia au fost de cacat.
                    Ce am mai scris ? Comunistii au dat mita pamanturi oamenilor ca apoi sa le fure.

                    Unde se intelege din astea ca sustin comunistii ?

                    Trebuie sa mai reexplic iar ce ti-am zis cu bunicamea? Ti-am zis ca asa vedea ea lucrurile pentru ca multi azi nu inteleg cat de brutala a fost monarhia pentru taranime. Nu ca avea dreptate sau ca slava cerului ca au venit comunistii sa ne elibereze.

                    „Oricat te dai aici cu fundul de pamant, nu ma poti convinge ca sovieticii „ne-au eliberat”, si „ne-au adus liberate si bunastare”. Nu poti. Punct.”

                    NORMAL CA NU POT PENTRU CA SUNT DE ACORD CU TINE ! urss ne-a ocupat, au furat tot ce se putea, au violat tot ce au prins si au lasat in urma un sistem ce ne-a distrus atat tara cat si cultura cat si spiritul 6 decenii.

                    Sincer i’m out din discutia asta ca zici ca vorbim io turca si tu chineza.

                    1
                    • uite ce ma pui sa fac sa stau sa caut comentarii din urma.
                      relativ recent :

                      https://www.rumaniamilitary.ro/o-situatie-la-zi-a-programelor-de-inzestrare-ale-armatei-romane#comment-594461

                      Ti se pare vreo clipa ca’s cu comunistii? O sa ajung ca Nicusor sa imi salvez comentariile

                      1
                    • Prietene, deja dam in ele. Cu tot respectul, bunica ta ti-a spus ca a trait acele neajunsuri ca exista un rege?
                      Ok, daca da, asta este definitia marximului: tu nu ai, ca altul are. Daca ala n-ar avea, tu ai avea. Ti-am rezumat aici manifestul, pe carte l-am citit acum ceva timp.
                      Si tot nu m-ai lamurit, comparam cu ce? Cu prezentul, cu alta epoca istorica in Romania, fanariotii spre exemplu, cu alte tari din Europa macar similare ca marime, ca sa ne putem compara si cu SUA, de ce nu?

                      2
                    • Si eu ce sa inteleg din negarea ta vehementa a comunismului? Ok, te cred ca poate ti se pare comunismul o idee proasta, aplicata brutal in Romania. Te cred sincer. Dar argumentele tale vin din acea zona.
                      Uite, mi-ai zis mai sus de Tarul Nicolae. Da, brutalitatea cu care a fost ucis si el si copii lui pot sa o explici prin brutalitatea cu care generatii de tari au condus Rusia. Deci nu a fost lapte si miere si dintr-o data au zis bolsevicii Niet! Pana aici. Insa, articolul in sine este o „duma”. Adica agumentul „petrecerii”, este unul recurent in sectorul de activitate al detronarilor. Mohamad Reza Pavi a fost inaturat iarasi folosind un argument de genul, alaturi de altele. Ei lasa ca avenit republica si a rezolvat totul, inspre bine desigur. Deci argumentul petrecerii este unul propagandistic pentru simplul fapt ca este luat din presa bolsevica a vremii(si rostogolit mai departe), unde mai pui scoaterea asta obsesiva din context. Au venit bolsevicii si au interzis prin lege cheful in Rusia. Gata, nu se mai chefuia pe banii statului. Nomenclatura, adica noua aristorcratie si-a creat un arsenal de privilegii ca sa joace table toata ziua, nu sa dea aceleasi chefuri, dar cu alti invitati. Cum zice un prieten, chiar prof. de isotrie, acelasi chef dar cu alte curve. Lenin a murit de sifilis, probabil de la atata munca istovitoare.
                      Iarasi, imi vorbesti de „dictatura”, am explicat ca in istoria predata la scoala termenul acceptat este de „regim autoritar”, dar daca il pui in context istoric singura tara din Europa de Est care mai raspundea cat de cat in epoca la ideea de democratie electiva era Cehoslovacia. Atat, restul, de la Polonezi pana la Greci, de la republici pana la monarhii, aveau regimuri autoritare. Era bon-ton atunci.

                      3
                    • ” Cu tot respectul, bunica ta ti-a spus ca a trait acele neajunsuri ca exista un rege?”

                      Doar daca as fi raspuns la treburile astea mai jos….

                      „Democratia aia era slaba din cauza monarhiei si a felului in care monarhiile au functionat in tara pana atunci. Toate au mers pe principiul strage un grup mic de oameni loiali si da-le putere. Vezi bratienii.
                      Felul in care functiona faptic statul roman pe vechile structuri boieresti feudale era complet coroziv si anti democrat.

                      Iar asta a fost 110% vina monarhiei.”

                      „Ok, daca da, asta este definitia marximului: tu nu ai, ca altul are. Daca ala n-ar avea, tu ai avea. Ti-am rezumat aici manifestul, pe carte l-am citit acum ceva timp.”

                      Faci confuzie intre sistemul politic si economic comunist si nevoia societatilor de atunci de politici de protectie sociale.
                      Era necesara si o doza de socialism de aia Bismark(care era ultra conservator) a introdus politici de protectie precum pensii. Sau urmeaza sa il acuzi si pe Bismark de comunism ? Pe marii nostri politicieni ce i-o fi oprit sa faca lucrurile astea sa modernizeze societatea?

                      Bismarck Tried to End Socialism’s Grip—By Offering Government Healthcare
                      https://www.smithsonianmag.com/history/bismarck-tried-end-socialisms-grip-offering-government-healthcare-180964064/

                      Stai ca imi dau singur raspunsul e tot de mai jos.

                      „”Elita romaneasca nu a vrut sa mearga pana la cap cu modernizarea societatii ca era in detrimentul lor personal.”

                      Da-ti jos ochelarii in care eu ii apar pe comunisti ca nu te lupti cu vreun aparator al comunismului si citeste ce am mai scris. Am impresia ca ai luat tot ce am zis cu o mare doza de subiectivism deoarece crezi in continuare ca apar comunismul.

                      „Si tot nu m-ai lamurit, comparam cu ce? Cu prezentul, cu alta epoca istorica in Romania, fanariotii spre exemplu, cu alte tari din Europa macar similare ca marime, ca sa ne putem compara si cu SUA, de ce nu?”

                      Sa ma citez iar singur.

                      „Nicaieri in europa nu se mai intampla asa ceva. Doar in tarile semi-feudale est europe. Noi, bulgarii si rusii.

                      Eram cu 100 de ani in urma europei.”

                      -> deci cu restul europei. Noi eram pe linia Bulgaria, URSS ca nivel de trai desi aveam GDP destul de mare, conform studiului pus de tine.

                      Am lasat la final 2 intrebari.
                      Sa inteleg ca si improprietarirea taranilor a fost rea ca era tot o masura de stanga ? Ca asa pui tu problema.

                      Si cealalta desigur cu copy paste, inca asteapta raspuns.

                      „Te rog sa imi explici ce anume era bun pentru tara si pentru popor la a avea o monarhie ? Care era marele avantaj de a avea liderul ales ereditar ?”

                    • ” Dar argumentele tale vin din acea zona.”

                      Un stat sanatos are nevoie si de protectia cetatenilor sai. Protectii care astazi noi le vedem ca pe ceva normal. Dar de la aceste politici de protectie sociala pana la comumism ca sistem statal e cale lunga.
                      Btw nu sunt nici macar social-democrat sunt cat se poate de dreapta. Asta pentru ca am luxul protectiilor alora sociale si pe care azi in 2024 le consider suficiente cat sa iti permita sa oportunitatea de a reusi in viata.
                      Vezi romanul Ion despre realitatile crunte ale saraciei si imobilitatii sociale cu care se confruntau romanii.

                      Germany became the first nation in the world to adopt an old-age social insurance program in 1889, designed by Germany’s Chancellor, Otto von Bismarck. The idea was first put forward, at Bismarck’s behest, in 1881 by Germany’s Emperor, William the First, in a ground-breaking letter to the German Parliament. William wrote: „. . .those who are disabled from work by age and invalidity have a well-grounded claim to care from the state.”

                      Bismarck was motivated to introduce social insurance in Germany both in order to promote the well-being of workers in order to keep the German economy operating at maximum efficiency, and to stave-off calls for more radical socialist alternatives. Despite his impeccable right-wing credentials, Bismarck would be called a socialist for introducing these programs, as would President Roosevelt 70 years later. In his own speech to the Reichstag during the 1881 debates, Bismarck would reply: „Call it socialism or whatever you like. It is the same to me.”

                      https://www.ssa.gov/history/ottob.html

                      Ia uite ce idei avea carol 2 si clasa politica de atunci

                      „Aceasta este demonstrată şi de faptul că, iniţial, s-au acordat doar ajutoare pentru incapacitate temporară de muncă, pensii de invaliditate, precum şi pensii de urmaş celor decedaţi din cauzele menţionate mai sus şi numai ulterior au fost acordate şi pensii de bătrâneţe. De altfel, pensia de bătrâneţe nu a fost prevăzută de Legea asigurărilor sociale din România intrată în vigoare în 1933, acest drept fiind reînfiinţat în anul 1938.”

                      https://lege5.ro/gratuit/heydmmbwgm/evolutia-sistemului-public-de-pensii-din-romania

                      Cati ani eram in urma monarhiilor europene ? Germane chiar ca aia erau tot Hohenzolleri….Deci nu se putea sa nu fi ajuns la urechile lor despre artele astea mistice numite pensie.

                      Si sti de ce ? Ma citez iar:

                      Elita romaneasca nu a vrut sa mearga pana la cap cu modernizarea societatii ca era in detrimentul lor personal.

                    • Stai sa vad daca am inteles bine:
                      Tu faci acuzarea, ca tu te-ai trezit comisar al poporului si acuzator public, nu poti demonstra o iota din ceea ce spui, faci cunfuzii si arcuri in epoci si timp intr-o varza imensa, si apoi, eu sa-ti demonstrez, eu sa-ti raspund tie la doua intrebari si alea puse neghiob. Tu nu esti in stare sa comentezi doua grafice simple, ai incercat sa le invalidzi, si aia cu informatii marginale si fara legatura, mai apoi continui foarte acuzator, ca eu sa-ti raspund la intrebari ca daca nu imi bagi lampa de securist in ochi.
                      l-ai bagat si pe Bismarck aici, al carui nume nici nu sti sa-l scrii corect, vorbesti de pensii ca protectie sociala, pensii care au fost introduse in Romania deee.. cine? Si cand?… Tu iti dai seama ce prostie ai scris? Baaa, pensile in Romania, civile, ca alea militare existau de pe vremea lui primului Regulament Ostasesc, si uite ca nu-ti scriu anul, si stiu sigur ca habar nu ai de ce epoca vorbesc, revenind, deci pensile civile au fost introduse in 1895, apoi 1902 legea privind organizarea meseriilor, apoi 1915 Legea Nenitescu.Cu legea Nenitescu sunt complete deja, scrie si in linkul trimis de tine. Tu citesti ceva complet? Ca nu erau universale, da, dar de unde ai concluzionat tu ca in Germania erau? Revin, ca iara ma duc dupa tine pe camp cautand semnale extraterestre. In 1920 apar primele pensii private si 1933 cu Legea Ioanitescu se unifica toate asigurarile sociale de pe intreg teritoriul tarii. Spui ca Bismarck le-a introdus, apoi zici uite ba ce breji erau Hohenzollernii aialati… ce mai pot sa spun decat faptul ca
                      Ai citit zero din ce ti-am spus aici, ca gasesti raspunsul la fiecare intrebare.
                      Uite fac un ultim efort sa-ti raspund:
                      Ce pusca mea de legatura este intre algerea neereditara sau electiva a unui sef de stat si starea deplorabila a muncitorilor si taranimii? Da-ti si aici singur raspunsul uitadu-te la state precum Mexicul si restul Americii de Sud in acea epoca.
                      Tu sti ca tre sa te certi cu cineva, nu mai conteaza de ce. Deci prima intrebare este tembela, nu am ce sa-ti raspund la ea, ca nu-i conexa cu ceea ce vorbim. Ce compari acolo bre? Si ce treaba are impopietarirea aici? A facut-o Ferdinand cu liniarul, pe camp? Bre, parlamentul prin lege a facut-o.
                      Uite eu it dau in continuare, sunt curios in care punct iti dai seama de penibilitatea celor scrise de tine.

                      3
                    • ” vorbesti de pensii ca protectie sociala, pensii care au fost introduse in Romania deee.. cine? Si cand?… Tu iti dai seama ce prostie ai scris? Baaa, pensile in Romania, civile, ca alea militare existau de pe vremea lui primului Regulament Ostasesc, si uite ca nu-ti scriu anul, si stiu sigur ca habar nu ai de ce epoca vorbesc, revenind, deci pensile civile au fost introduse in 1895, apoi 1902 legea privind organizarea meseriilor, apoi 1915 Legea Nenitescu.Cu legea Neitescu sunt complete deja, scrie si in linkul trimis de tine. Tu citesti ceva complet? In 1920 apar primele pensii private si 1933 cu Legea Ioanitescu se unifica toate asigurarile sociale de pe intreg teritoriul tarii.”

                      Ai ajuns sa te certi cu ce ti-am dat copy paste din link-uri domnule care spui ca io nu citesc complet.

                      „„Aceasta este demonstrată şi de faptul că, iniţial, s-au acordat doar ajutoare pentru incapacitate temporară de muncă, pensii de invaliditate, precum şi pensii de urmaş celor decedaţi din cauzele menţionate mai sus şi numai ulterior au fost acordate şi pensii de bătrâneţe. De altfel, pensia de bătrâneţe nu a fost prevăzută de Legea asigurărilor sociale din România intrată în vigoare în 1933, acest drept fiind reînfiinţat în anul 1938.”

                      REINFIINTAT.

                      „Dupa cum observi din toata agumentatia mea lipseste injuratura ca mijloc de a intari” – lt(rez).

                      „ca eu sa-ti raspund la intrebari ca daca nu imi bagi lampa de securist in ochi.”

                      :)))))))

                      I’m out…cu lampa cu tot.

                    • „Pentru muncitorii din vechiul Regat, pensiile au fost introduse prin Legea pentru organizarea meseriilor, creditului şi asigurărilor muncitoreşti din 27 ianuarie 1912 (Legea „Neniţescu”). Această lege a prevăzut pentru prima dată principiul asigurării obligatorii pentru accidente, boală, ajutoare pentru maternitate, precum şi pensii pentru bătrâneţe şi invaliditate a tuturor salariaţilor ce făceau parte din corporaţii.”
                      Tot din linkul tau.
                      Noroc ca a ramas scris:
                      „Faci confuzie intre sistemul politic si economic comunist si nevoia societatilor de atunci de politici de protectie sociale.
                      Era necesara si o doza de socialism de aia Bismark(care era ultra conservator) a introdus politici de protectie precum pensii. Sau urmeaza sa il acuzi si pe Bismark de comunism ? Pe marii nostri politicieni ce i-o fi oprit sa faca lucrurile astea sa modernizeze societatea?”
                      Acum intelegi unde-i prostia pe care chiar tu ai scris-o cu manuta ta si faptul ca a fost sistata apoi reintrodusa, ai incercat sa induci ideea ca ea aparut in 38. Mai mult, iara regele nu este nicaieri pe glob ministru de finainte. nici macar in monarhiile abosultiste. I’m not backing out, ma bat si cu sosoaca daca trebuie, chiar daca exista riscul substantial sa ma manace. In spiritul liberei exprimari am lasat prea mult si aici, si in societate ca unii oameni sa polueze orice tema de discutie. Am ajuns in acest spirit prost inteles la Flat Earth Society.

                      6
                    • „Acum intelegi unde-i prostia pe care chiar tu ai scris-o cu manuta ta si faptul ca a fost sistata apoi reintrodusa, ai incercat sa induci ideea ca ea aparut in 38. ”

                      Cum naiba am incercat sa fac asta cand tot eu apoi am copiat tot textul si am scris cu caps lock REINFIINTAT ?? Cum reiese asta ???

                      Am inteleg problema.

                      La fiecare chestie care o scriu tu tragi concluzii care nu le-am scris nicaieri ca sa nu mai spun ca imi pui in circa lucruri care iar nu le-am scris cum era ca apar comunismul.

                      Btw
                      „Era necesara si o doza de socialism de aia Bismark(care era ultra conservator) a introdus politici de protectie precum pensii. ”

                      Politici de protectie. Exemplu:pensii. Acum se intelege ? Probabil ca nu.

                      ASTEA ERAU IDEILE LUI CAROL DOUA PUNCTE
                      Ia uite ce idei avea carol 2 si clasa politica de atunci

                      „Aceasta este demonstrată şi de faptul că, iniţial, s-au acordat doar ajutoare pentru incapacitate temporară de muncă, pensii de invaliditate, precum şi pensii de urmaş celor decedaţi din cauzele menţionate mai sus şi numai ulterior au fost acordate şi pensii de bătrâneţe. De altfel, pensia de bătrâneţe nu a fost prevăzută de Legea asigurărilor sociale din România intrată în vigoare în 1933, acest drept fiind reînfiinţat în anul 1938.”

                      Urmeaza apoi comentariul autorului:
                      „Cati ani eram in urma monarhiilor europene ? Germane chiar ca aia erau tot Hohenzolleri….Deci nu se putea sa nu fi ajuns la urechile lor despre artele astea mistice numite pensie.”

                      Unde zic eu ca erau bagate in 1938 cand intrebarea era cati ani eram in urma monarhiilor europene ?

                      Deci ultimele 2 comentarii au fost despre ce anume nu inteleg ca nu intelegi.

                      Stai nitel sa incerc sa inteleg. Deci tu crezi ca eu am postat un citat in care scria clar ca le-au scos pensiile ca apoi sa le reinfiinteze ca sa subliniez sau ca dovada ca au bagat pensiile cand le-au reinfiintat ? Cum ai ajuns fratele meu din transilvania la concluzia asta ? Cand deasupra scria clar ca alea erau ideile lui carol 2?

                      „Mai mult, iara regele nu este nicaieri pe glob ministru de finainte. nici macar in monarhiile abosultiste.”

                      Chiar crezi ca ministrul finantelor e intr-o bula izolata si face ce vrea muschiu lui intr-un guvern ?

                      „In spiritul liberei exprimari am lasat prea mult si aici, si in societate ca unii oameni sa polueze orice tema de discutie.”

                      Adica ce vrei sa spui cu asta ? Vrei sa ma banezi pentru ca nu imi place monarhia si pentru ca am incercat(si evident esuat) sa prezint niste idei ? Mare branza de pupaza…

                      Sincer iti spun ca asta chiar e ultimul meu comentariu.

                    • Bre, mai usor cu banatul, ca te-ai bagat singur la cutia cu maimute scriind kilometrii, cu spatii intre ele, cu litere mari si mici. Eu ti-am aprobat ultimele 4 comentarii, tocmai in spiritul liberei exprimari de care faci uz aici.
                      Ai facut tevatura asta aici, numai tu stiind de ce. Nu-ti place, e bine, e loc sub soare pentru toti.

                      1
        • Apropo, discursul cu regii si imparatii care dansau in timp ce proletariatul murea de foame, a fost discursul lui Lenin. Exista si o celebra litografie in epoca cu Lenin cum matura globul pamantesc si de pe el picau caticaturi ale unor suverani in functie atunci.

          2
          • „:Apropo, discursul cu regii si imparatii care dansau in timp ce proletariatul murea de foame, a fost discursul lui Lenin.”

            Era o realitate a rusiei nu un vis de al lui lenin. Populistii si demagogii tind sa mai spuna si lucruri adevarate din cand in cand. Problema cu ei e ca la practica sunt mai rai ca aia pe care ii arata cu degetul.

            Sper ca nu se intelege din asta ca il sustin pe lenin….e clar ce spun defapt nu ?

            Party like the last emperor: how Nicholas II squandered the nation’s wealth on celebrations
            https://www.russiaislove.com/history/328313-party-like-last-emperor

            3
          • Scuza-ma dar esti prost. Pur si simplu nu gasesc alt cuvant care sa indice lipsa de abilitate in a conexa doua informatii.
            Din faptul ca societatea romaneasca are inabilitatea ei de a se coagula timp de 800 de ani si are deci o clasa sociala majoritar agricola tu concluzionezi ca monarhia a generat inechitati care la randul lor au generat rascoale? Faptul ca aceleasi conditii pot fi regasite in majoritatea tarilor europene insa acolo datorita gradului de industrializare a generat o clasa sociala majoritar muncitoreasca iti scapa complet din vedere. Prin urmare nu ai „rascoale taranesti” ci rascoale muncitoresti, lupte de strada, razboi civil chiar iar asta ti se pare ca o forma de superioritate a acelor tari in raport cu noi? Mai mult, in penibilitatea incercarilor tale, nu ai vazut chiar in linkul tau ca si polonezii au avut probleme de genul la cativa ani dupa.Tu nu faci un efort sa gandesti un argument, raspunzi doar cu prostii de multe ori care ti-ai dori sa ilustreze ideea ta. Folosesti prefabricate atat in idei cat si in argumente.
            Apropo, ce ce nu-i acoperit de manualul micului marxist, tu ai idee ce le-a facut Mihai Viteazul la tarani?
            Eu inchei aici, nu am nici timpul nici dispozitia sa revizuiesc istoria dupa Sergiu Nicolaescu.

            6
        • Mai simplist, regele a promis taranilor care lupta pamant si i-a improprietarit, pe seama „boierilor” care au fost substantial expropriati.
          Comunismul a promis taranilor lapte si miere si le_a confiscat tot ce aveau. Nu vad echivalenta…

          3
          • „Mai simplist, regele a promis taranilor care lupta pamant si i-a improprietarit, pe seama „boierilor” care au fost substantial expropriati.”

            Ai dat cel mai prost exemplu posibil. 🙂 Daca vroiai sa lauzi monarhia mai bine ziceai de dezvoltarea infrastructurii si a industriei. Acolo mai aveai de ce sa te legi din pacate si acolo totul s-a facut cu mari scandaluri de coruptie dar trecem peste partea asta.

            Reforma agragra din 1921 a fost un esec care nu a rezolvat deloc problemele. Ba dimpotriva a creat tensiuni sociale.

            Recomand
            https://carturesti.ro/carte/romania-1866-1947-2256367762?p=2

            Are si date concrete atat cu situatia de dinainte de reforma si dupa. A fost praful de pe toba pentru majoritatea taranilor.

            4
            • Si inca ceva : eu nu laud monarhia ! Dar sa pui echivalenta, asa cum o faci, intre relele comunismului si pe cele ale monarhiei este cel putin aberant !

              1
              • Am ajuns la moderare !😉 Poate am fost putin nervos…

                1
                • Mai incerc odata !

                  „Praful de pe toba” :

                  „Au fost expropriate până în 1937 peste 5,8 milioane de hectare de pământ, din care 3,9 milioane teren cultivabil, 1 milion ha de islazuri, 0,6 milioane ha păduri, 0,06 milioane ha teren neproductiv. Reforma agrară a contribuit la extinderea și consolidarea proprietăților țărănești, de aseamenea a redus considerabil dependența țăranilor față de marii proprietari, s-au desființat și latifundiile, moșiile care dispuneau de mii de hectare teren agricol cultivabil, însă a confirmat existența moșiilor care dispuneau de câteva sute de hectare. Acest lucru se observa și în Anuarul statistic al României din 1935-1936, conform căruia rămăseseră doar 2.700 de moșii cu pământ de peste 500 ha și aproximativ 9.500 de exploatații cu pământ deținut între 100-500 de ha. În urma înfăptuirii reformei agrare, numărul contribuabililor agricol, conform recensământului Ministerului de Finanțe, crește accentuat.”
                  (Dumitru Șandru, Reforma agrară din 1921 în România, Editura Academiei Republicii Socialiste România, București, 1975) si WIKI

                  2
                  • Copiezi doar ce iti convine ? Baga pana la cap textul de pe wiki. Hai ca o fac eu pentru tine.

                    In Transilvania:

                    „Majoritatea celor care au fost împroprietăriți și nu aveau origine română erau „inamici de ieri”, foști soldați în armata ungară, cei care au luptat împotriva României în Primul Război Mondial.

                    Reforma agrară nu a rezolvat însă adevăratele problemele ale țăranilor. În Transilvania, la un an după încheierea reformei, peste 90% din proprietari care dețineau până la 10 ha, posedau doar 52,5% din suprafața agricolă, în timp ce cei peste 9% stăpâneau 47,5%. Prin felul în care s-a efectuat și în urma reformei, antagonismul dintre țărani și mari proprietari s-a acutizat. ”

                    Apoi ia si citeste si despre restul provinciilor. Moldova iar a fost un esec unde imparteala s-a facut astfel incat a fragmentat/parcelat si pamanturile taranilor care aveau pamant, ingreunand productia agricola. Singura care s-a realizat mai cu succes a fost Oltenia.

                    Si acum ia numarul ala de hectare si impartel la cati tarani au fost improprietariti. Cauta care era numarul mediu de copii la tara si ai sa afli in cate generatii ajungeau in acelasi loc.

                    Reforma agricola din 1921 a fost un haos si o mare balmajeala ba chiar pe alocuri(moldova) rea vointa. Sti cine e „vinovat” de relativul succes ? Taranii care au rezolvat ei problemele cu parcelarile si improprietaririle la dracu in carti si care au produs peste asteptari.

                    Sti de ce li s-a dat celor mai saraci pamant cat mai fragmentat si mai indepartat ? Ca sa ii faca sa il vanda inapoi la cine trebuie, pentru ca atunci nu mergeai sa lucrezi pamantul cu tractorul ci cu caruta sau cu pe josul.

                    5
                    • „Majoritatea celor care au fost împroprietăriți și nu aveau origine română erau „inamici de ieri”, foști soldați în armata ungară, cei care au luptat împotriva României în Primul Război Mondial.”

                      Si unde e problema ? Asta arata ca maghiarii au primit pamant cot la cot cu romanii. Deci legea, asa cum a fost ea, a fost aplicata cum trebuie si nu pe sarite.
                      Bine acum asta e citatul complet daca tot ne luam dupa wiki. E important si paragraful de dinainte. Pt ca se leaga.

                      „În Transilvania, 63% din cei împroprietăriți în urma reformei agrare aveau naționalitate română, în timp ce 37% aveau o altă naționalitate.
                      Majoritatea celor care au fost împroprietăriți și nu aveau origine română erau „inamici de ieri”, foști soldați în armata ungară, cei care au luptat împotriva României în Primul Război Mondial. ”

                      Cifrele nu corespund perfect procentului etniilor din Transilvania pt ca sasii traiau mai mult in mediul urban.

                      Mai e o chestie pe care o ignori sau pur si simplu nu o discuti.
                      Zici ca esti in favoarea democratiei. Atunci ar trebui sa sti ca una din formele pe care democratia o imbraca e monarhia constitutionala.
                      Adica regii au puterile oferite lor prin constitutie.Si nu de capul lor.
                      Daca ajungi la intrebarea daca Romania in epoca era o democratie, bineinteles ca nu. Am marii dubii ca e chiar si acum.
                      Dar monarhii pe care i-am avut trebuiesc judecati prin prisma faptului daca au iesit din limitele impuse lor de constitutiile din acel moment. Adica de cea din 1866 si mai apoi din 1923. Au avut incercari dictatoriale ? Eu zic ca in afara de Carol al 2-lea nu. Ferdinand si-a inlaturat propriul fiu de la succesiune cand a devenit clar ce poama e. Carol al 2-lea nu trebuia niciodata sa fie rege. Asta cu act al parlamentului.

                      Tot politicienii l-au dus inapoi, inclusiv Maniu care a realizat cat de precar e sa ai pe tron un copil si care a crezut ca poate sa il controleze pe Carol.
                      Toata lumea stia slabiciunile lui. Si perioada restauratiei a venit in poate cel mai prost moment pt tara. Cu o „democratie” care trosnea din toate incheeturile si in care nici un partid nu era in stare sa stranga suficiente voturi pt a forma un guvern stabil.
                      Daca mai arunci si extrema dreapta in ecuatie ajungi si ai un premier asasinat pe peronul garii din Sinaia. Nu avem un corespondent modern pt instabilitatea politica de atunci.
                      Atunci a avut Carol ideea tampita ca e el omul care poate salva situatia si a trecut la dictaura. Cu tot cu o noua constitutie care sa ii dea puteri extinse. In mod clar s-a inselat si toti stim ce a urmat.
                      Mihai a fost un om complet diferit. Lasat cu domnia neintrerupta din 1927 si fara ww2, cred ca azi discutam de o cu totul alta tara. Spre deosebire de Carol, chiar cred ca a avut sentimentul datoriei. Plus varsta. Cand am intrat in razboi avea 19 ani, in 44 avea 22. 23 cand s-a terminat.

                      3
                    • „Toata lumea stia slabiciunile lui. Si perioada restauratiei a venit in poate cel mai prost moment pt tara. Cu o „democratie” care trosnea din toate incheeturile si in care nici un partid nu era in stare sa stranga suficiente voturi pt a forma un guvern stabil.”

                      Democratia aia era slaba din cauza monarhiei si a felului in care monarhiile au functionat in tara pana atunci. Toate au mers pe principiul strage un grup mic de oameni loiali si da-le putere. Vezi bratienii.
                      Felul in care functiona faptic statul roman pe vechile structuri boieresti feudale era complet coroziv si anti democrat.

                      Iar asta a fost 110% vina monarhiei.

                      Ferdinand daca nu o avea pe nevastasa pierdea si razboiul si tara.
                      Camarila lui carol al 2-lea nu era ceva nou si nimic iesit din comun fata de „oamenii de curte” ai lui Ferdinand si Carol 1.

                      Ajungem fix la aceeasi intrebare.
                      Ce anume era bun pentru tara si pentru popor la a avea o monarhie ? Care era marele avantaj de a avea liderul ales ereditar ?

                      La toate monarhiile ajungi mai devreme sau mai tarziu la carol al doilea sub o forma sau alta. De aia au fost scoase de la putere peste tot.

                      „Toata lumea stia slabiciunile lui.”

                      Pentru slabiciunile lui a si fost adus. Da sti cine l-a adus ? Vechea camarila a lu Ferdinand. Iar dupa nu le-a convenit ca i-a inlocuit cu altii. De aia ai avut presa care vuia de petrecerile si amantlacurile lui nu pentru ca aia de dinainte au fost mai breji si el era oaia neagra.
                      Crezi ca Ferdinand si Carol 1 n-au fost la petreceri si amantlacuri ? Cauta sa vezi motivatia construirii palatului Peles. Casa de vacanta si petrecere, desigur pe banii fraierilor.

                      „Zici ca esti in favoarea democratiei. Atunci ar trebui sa sti ca una din formele pe care democratia o imbraca e monarhia constitutionala.
                      Adica regii au puterile oferite lor prin constitutie.Si nu de capul lor.
                      Daca ajungi la intrebarea daca Romania in epoca era o democratie, bineinteles ca nu.”

                      Nu stiu de ce ai adus in discutie monarhia constitutionala ca apoi tot tu sa ne spui ca nu era. E singura parte din comentariul tau care chiar nu o inteleg 🙂
                      Ok, sunt de acord. Exista si monarhii constitutionale si la noi nu era. Era o autocratie.

                      2
                    • Esti mai pornit decat dl.”Capatul satului” si pari impermeabil la argumente. Continui sa susti ca 5,8 milioane ha sunt „praful de pe toba”, dar, ce-i drept, intotdeauna , se poate mai mult sau… mai putin. Apoi contesti modul in care a fost pusa in practica reforma agrara. Chiar sa fie casa regala vinovata de acest lucru ? Uita-te cu atentie la mizeria de dupa 90, in „democratie” ! Dupa ce s-a consemnat jaful comunist zaronist de max 50 ha si astazi e plin de procese in toata tara, uneori cu doi care se judeca pt proprietatea unui al treilea! Cu comunismul ai dat-o ca au facut si ei improprietariri, dar pe urma au confiscat. Asta e un argument in favoarea regalitatii , nu a comunismului. Am impresia ca ai o viziune oscilanta asupra proprietatii dar si asupra atributiilor institutiilor si a bunei functionari a unui stat de drept.

                      2
                    • „Democratia aia era slaba din cauza monarhiei ”
                      Gresit. Era slaba din cauza clasei politice dar mai ales a unei obisnuinte de a frauda alegerile. Asta in conditiile in care clasa politica era oricum peste ce avem acum.

                      „Ce anume era bun pentru tara si pentru popor la a avea o monarhie ? Care era marele avantaj de a avea liderul ales ereditar ? ”
                      E acelai motiv ca si acum la tarile care au monarhie constitutionala. Iti ofera timp de decenii stabilitate la varful statului, la nivel de reprezentare si iti da pe cineva cu educatia necesara. Nu e nici un accident ca daca te uiti la top 10 democratii functionale, 5 sunt monarhii. In top 5 ai 3.
                      Dar monarhii in care prerogativele constitutionale ii interzic implicarea in politica. Adica ca si la noi in perioadele bune, regele urma politica guvernului. Adica nu ai un rege care face politica guvernului. Desi si asta se incadreaza la definitia de monarhie constitutionala. Depinde ce prerogative are in constitutie.
                      In 1923, constitutia noastra era considerata una moderata.
                      Si ca sa discutam de cazul nostru concret , nu mai aveai riscul ca un covrigar sa ajunga la Cotroceni. Pt ca e un risc.

                      „Pentru slabiciunile lui a si fost adus. Da sti cine l-a adus ? Vechea camarila a lu Ferdinand.”
                      Si aici gresesti. De Bratieni mai poti spune ca erau oamenii lui Ferdinand. Desi e cam exagerat sa faci din ei o camarila. Carol a fost adus de Maniu, adica de opozitie. Tot un joc politic era si asta. Oricum , ca regula, Romaia a fost condusa de clasa politica si nu de rege. Cu exceptia ultimilor ani de domnie ai lui Carol al 2-lea.

                      „Nu stiu de ce ai adus in discutie monarhia constitutionala ca apoi tot tu sa ne spui ca nu era. E singura parte din comentariul tau care chiar nu o inteleg ”
                      Nu am avut democratie reala. Monarhie constitutionala se incadreaza la definitie. Adica ai o constitutie care stabileste niste limite.
                      Si intre noi fie vorba nu cred ca se poate veni cu un exemplu de democratie reala in epoca, indiferent unde te uiti si pe ce continent. Inclusiv acum sunt putine tari care au atins nivelul asta de democratie functionala.

                      2
                    • „Continui sa susti ca 5,8 milioane ha sunt „praful de pe toba”, dar, ce-i drept, intotdeauna , se poate mai mult sau… mai putin.”

                      Imparte 5.8 ha la 6 milioane de familii. Acum cauta cata productie puteai face cu suprafata rezultata in tone de grau si cat costa tona de grau. Sa ne spui cat castiga o familie de tarani care detinea sub 1 ha. Raspunsul il gasesti in romanul Ion pe care eu il consider documentar nu opera artistica.

                      „Esti mai pornit decat dl.”Capatul satului” si pari impermeabil la argumente. ”

                      Ti-am raspuns la argumentele prezentate de tine inclusiv cu ce s-a intamplat in 3 zone. In Moldova chiar ti-am detaliat care au fost manevrele. Sau sa inteleg ca odata ce oferi un argument gata piua stop joc ? Ai oferit niste argumente ti-am oferit contra-argumente. Asa functioneaza dezbaterile.

                      „Cu comunismul ai dat-o ca au facut si ei improprietariri, dar pe urma au confiscat.”

                      Nu am dat nimic eu astea au fost evenimentele istorice. Nu le-am inventat eu.

                      https://ro.wikipedia.org/wiki/Reforma_agrar%C4%83_din_1945
                      https://ro.wikipedia.org/wiki/Colectivizarea_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia

                      „Asta e un argument in favoarea regalitatii , nu a comunismului.”

                      Inca odata ca vad ca nu se intelege. AMBELE SUNT DE CACAT. Care a fost mai maro sau mai putin maro rahatul conteaza fix pix ! Ambele trebuiesc aruncate la groapa de gunoi a istoriei si apoi trasa apa dupa ele. Nici comunismul nici monarhiile nu au ce cauta sa fie readuse nicaieri.

                      Scuze @Lt(rez) nu am putut fara vulgaritati la treaba asta. Am incercat, am esuat.

                      @Radu Vasiliu
                      Citeste mai atent ce am scris in toate comentariile pana acum. N-am aparat comunismul si n-am spus ca e mai bun. Singurul punct care vad ca nu ajunge la interlocutorii mei este ca : – comunismul suntem toti de acord ca a fost un mare cacat dar cumva monarhiile au tot felul de sustinatori ca vai ce bine era si au o alura mai stralucitoare desi nu inteleg de ce ! Ambele au fost niste mizerii dictatoriale si opresive.

                      3
                    • „:Gresit. Era slaba din cauza clasei politice dar mai ales a unei obisnuinte de a frauda alegerile. Asta in conditiile in care clasa politica era oricum peste ce avem acum.”

                      Gresit la tine. Clasa politica erau vechile familii boieresti care l-au adus pe Carol si apoi Carol 1 si urmasul sau Ferdinand le-a transformat in adevarate dinastii cu puteri si averi pe masura.

                      Greseala lui Carol 2 a fost ca a vrut sa fie cu proprii oameni de aia presa care era detinuta de vechea camarila a monarhiei ii dadea petrecerile in gat.

                      Literlamente clasa politica a fost construit de Carol 1 si de Ferdinand. Aia care nu au plecat capul au fost indepartati. Basarabia era regiunea preferata in a „exila” cu o functie de 2 lei pe oricine nu era cu ei.

                      Toata expunerea ta se bazeaza pe o premiza gresita. Monarhia a luat clasa existanta si a indepartat pe cine nu era cu ei iar pe aia ai lor i-au facut dumnezei pe pamant.

                      „Carol a fost adus de Maniu, adica de opozitie.”

                      :))
                      Mai citeste. Opozitia era cu numele. Bratienii si Maniu faceau des blaturi sau chiar front comun pe fata. Au si scrisori semnate la comun catre Antonescu ca sa vezi ce mari rivali erau. Era o mare sarada rivalitatea pnl-taranistii.
                      Singurii outsideri reali au fost legionarii si cand au vazut ca nu pot sa ii controleze si ca incep sa devina o amenintare(pe buna masura) l-au omorat pe codreanu.

                      „i aici gresesti. De Bratieni mai poti spune ca erau oamenii lui Ferdinand. Desi e cam exagerat sa faci din ei o camarila. ”

                      Sorry dar chiar asa se numeau si n-au inceput-o hohenzolleri. Inclusiv Cuza a avut o camarila adica oameni care ii bagase pe langa el si se imbogateau din trafic de influenta si coruptie. Poti sa cauti pe google. Daca o fi si mai veche de atat nomenclatura si practica nu stiu, ma depaseste. La cum ii stiu pe romani probabil ca e antica treaba dar divagam.

                      3
                    • Valoarea de fond e mobilitatea sociala, nu proprietatea asupra pamantului. Mobilitate sociala fara educatie nu exista – poti sa ai pamanturile de pe lume, daca nu inveti sa le administrezi le pierzi tu sau copii dai dupa aia.
                      Cine are carte poate sa isi cumpere pamant daca simte nevoia.

                      Reformele care au dus la fragmentarea parcelelor nu au facut decat sa saraceasca un buget, care altfel ar fi putut finanta mai consistent educatia si pe cale de consecinta mobilitatea sociala. „Justitia sociala”… in termenii alora care ieseau in Piata Victoriei acum 10-15 ani.

                      Monarhiile sau sistemele teocratice creaza forme intangibile ale coruptiei cam peste tot pe unde se intampla, uneori persistente si dupa generatii intregi – ca in Sachsenwald spre exemplu, unde urmasul lui Otto von Bismark (improprietarit de kaiser la vremea lui) detine si astazi, prin dreptul sangelui, un paradis fiscal in inima Germaniei: https://fragdenstaat.de/artikel/exklusiv/2024/10/sachsenwald/
                      Coruptia din BOR tot de la vrajeli despre „dreptul divin” porneste… iar tiranii de peste tot incearca sa isi legitimeze regimurile cu aceeasi propaganda religioasa care a promovat dintotdeauna monarhiile.

                      Cu toate ca in fond coruptia e problema iar mobilitatea sociala e scopul etic, inegalitatea are si ea avantaje intre anumite limite. Discutam de curand cu niste colegi despre Buthan, cu fericirea trecuta in constitutie, chiar daca si aia tot monarhie sunt. Rezultatul e ca sunt toti rupti de foame, armata lor e cat o firma de smardoi care fac paza pe la mall-uri iar daca au nevoie de medicamente sau de vaccinuri depind de importuri.

                      * concluzia mea e ca „fericirea pamanteasca” sau aia „vesnica” – premiu ca te inchini unui regim mandatat de doamne-doamne – sunt povesti care tin societatea pe loc spre beneficiul unor smecheri.

                      ** singura iesire din rahat o ofera educatia

                      Duminica faina

                      1
              • ” Dar sa pui echivalenta, asa cum o faci, intre relele comunismului si pe cele ale monarhiei este cel putin aberant ”

                Tine si de perspectiva. Pentru mine si pentru tine 100% adevarat. Pentru romanii care au facut foamea inainte de comunisti uite ca era fals. Asta e tot ce spun. Vremurile regatului au fost sumbre pentru multi romani si singurele echivalente in epoca aia in europa erau rusii, bulgarii. Asa ca ideea ca alea erau vremurile sunt false. Elita romaneasca nu a vrut sa mearga pana la cap cu modernizarea societatii ca era in detrimentul lor personal.

                Btw comunistii au facut si ei improprietariri in 1945 ca mita pentru taranime sa nu se rascoale ca apoi sa le fure pamanturile complet cu forta.

                Incompetenta regimurilor anterioare, prezenta armatei sovietice si mita cu pamanturi au fost si motivele rezistentei anticomuniste anemice. Cand s-a facut colectivizarea era deja prea tarziu. Institutiile de forta si sistemul represiv erau deja in paine ca sa zic asa…

                5
                • nicidata atata de sumbre cum a fost comunismul,niciodata ….lumea s-a cladit pe si cu religie si monarhie.

                  1
                  • Monarhia a fost o autocratie care mima democratia, economia de piata era controlata de o oligarhie corupta care mima capitalismul iar regimul a innecat in sange orice urma de opozitie de la tarani care cereau pamant sa nu moara de foame pana la fraierii aia muncitori la gara de nord. De la tras cu arme si artilerie in propria populatie pana la asasinate politice si culminand cu dictatura directa si dezintegrarea teritoriala a tarii.

                    Cum poate cineva sa vina sa imi spuna ca astia erau baieti buni si mai vrem monarhie nu pot sa inteleg. Toata fantezia asta cu monarhia este ca a bagat mihai in anii 90 un discurs care suna frumos….in realitate au fost niste nenorociti.

                    Castelele alea revendicate de ei au fost construite cu bani de la bugetul tarii Carol 1 a venit cu degetul in fund aici si Ferdinand a stat la caldurica in timp ce altii faceau unirea, el doar a semnat ca primarul.

                    Uite astia au facut unirea si oamenii care au luptat si murit pe front
                    https://jurnalul.ro/editorial/artizanii-si-martirii-marii-uniri-de-la-1-decembrie-1918-917258.html

                    3
            • „Praful de pe toba”:

              „Au fost expropriate până în 1937 peste 5,8 milioane de hectare de pământ, din care 3,9 milioane teren cultivabil, 1 milion ha de islazuri, 0,6 milioane ha păduri, 0,06 milioane ha teren neproductiv. Reforma agrară a contribuit la extinderea și consolidarea proprietăților țărănești, de aseamenea a redus considerabil dependența țăranilor față de marii proprietari, s-au desființat și latifundiile, moșiile care dispuneau de mii de hectare teren agricol cultivabil, însă a confirmat existența moșiilor care dispuneau de câteva sute de hectare. Acest lucru se observa și în Anuarul statistic al României din 1935-1936, conform căruia rămăseseră doar 2.700 de moșii cu pământ de peste 500 ha și aproximativ 9.500 de exploatații cu pământ deținut între 100-500 de ha. În urma înfăptuirii reformei agrare, numărul contribuabililor agricol, conform recensământului Ministerului de Finanțe, crește accentuat.”
              (Dumitru Șandru, Reforma agrară din 1921 în România, Editura Academiei Republicii Socialiste România, București, 1975) si WIKI

  50. Bai oameni buni, pai chiar nimeni numai comenteaza ce se intampla in Dobrogea? Intra dronele in „spatiul aerian Nato” ca in branza….si avioanele nu le vad??!! Subiectul este tratat in presa ca un lucru banal…..au intrat, s-au plimbat siiiii….au disparut!!! Unde? Nimeni nimic??

    5
    • @Tiberiu
      Ce ar mai fi de comentat, în afară de ce s-a tot comentat la cazurile anterioare?
      Ai văzut voință politică în adaptarea legislației? NU!
      Ai văzut că și alții se lovesc de aceleași probleme referitoare la legislație, recte polonezii, americanii, etc. ăia de le ridică lumea osanale p-acilea? DA!
      Dacă-ți place să bați apa-n piuă, aiurea, sau ai descoperit o soluție miraculoasă pentru rezolvarea problemei, ești binevenit să ne explici.
      Părerea mea, hâc…

      8
      • Sharky! Ei, ai si tu dreptatea ta dar pana acum aceste intrari nu su fost asa directe, pe fata! Problema e ca nu ofera nimeni o solutie! Eu nu sunt factor de decizie, nu pot face planuri de oprire a acestor actiuni dar altii sunt platiti pt acest lucru dar nu fac nimic! Asta e problema! Daca ne trezim intr-o zi ca vreo 2-3-4 asemenea drone intra si lovesc niste puncte cheie( radare,etc) ce o sa facem ? O sa inchidem ochii ca de”asta e”, nu avem ce face ca….

        3
        • @Tiberiu
          Primo, vezi că a postat @Andrf un link cu un filmuleț, mai jos. Ar trebui să-l urmărești.
          Secundo, ce nu înțelegi tu, și mulți alții ca tine, e faptul că nu suntem singuri în afacerea asta.
          Dacă urmăreai știrile cu atenție, remarcai faptul că, la ambele incidente, primele ridicate au fost avioanele din patrula de Poliție Aeriană NATO, care sunt sub comanda directă a Torrejon-ului, care văd și ei pe monitoare ce vedem și noi.
          Abia apoi au fost ridicate F-urile de la Borcea, din celula noastră de alarmă.
          Înțelegi cum merge treaba?
          Părerea mea, hâc…

          8
          • Sharky! Eu am inteles foarte bine evenimentele, sunt perfect conștient ca facem parte dintr-un sistem dar asta nu înseamnă ca putem permite astfel de evenimente fara a avea nici o reactie ca stat.Nici macar un protest, o chemare de ambasador, ceva. Si de asemenea am inteles ca niciuna din aparate nu a fost in masura sa descopere tinta, deci cu ce ma incalzeste ca au ridicat si Nato 2 aparate? Daca nu au gasit tinta le-au ridicat degeaba. Si stii cum e, azi o drona aici, maine 2 acolo ca doar nu se intampla nimic….

            1
            • @Tiberiu
              „dar asta nu înseamnă ca putem permite astfel de evenimente fara a avea nici o reactie ca stat.Nici macar un protest, o chemare de ambasador, ceva. ”
              Când nu vom mai avea nevertrebrate pe post de așa ziși politicieni, vei vedea și reacții.
              Momentan, asta avem, cu asta defilăm. Fac ceva când primesc un șut în cur, în rest, clanul să trăiască.
              Părerea mea, hâc…

              6
              • În aceste două cazuri particulare, când dronele nu au fost vizualizate de piloți ci doar pe radare și nici nu au fost găsite și identificate resturi la sol, ce ambasador chemi pentru a îi înmâna protestul? Este cineva 100% sigur că sunt rusești? Nu!
                La fel au făcut și americanii când au constatat că sunt drone care au zburat pe lângă bazele lor militare, cât timp nu știu cui aparțin tac din gură. Ați citit vreo știre că ambasadorul Chinei din SUA a fost chemat pentru protest? Nu!

                3
                • problema la marea neagra e ca nici diicot nu acheteaza ceva fara un sut in fund din afara adica daca nu sunt elemente trimise de alte natiuni la noi e mucles ca sa nu deranjam infractorii cum e cazul tate cum sunt si alte cazuri rasunatoare unde achetele principale le-au facut alte natiuni nu noi diicot doar a luat act ,si acu vreti sa caute diicot drone aterizate in curtile oamenilor ca armata nu are voie sa strice fengshui traficantilor si a celor care ii acopera din structurile statului

                  2
      • De lovit nu vor fi lăsate să lovească, dronele au fost detectate și urmărite cu radarul, verificându-se dacă au o traiectorie care să vizeze anumite puncte speciale. Eu sunt sigur că dacă ar fi avut o traiectorie periculoasă ar fi fost doborâte

        • Pai cum sa le dobori daca nu stii unde sunt? Am inteles ca aeronavele nu le-au gasit….sau a fost doar semnale false?
          Si am inteles ca se indreptau spre MK unul sau Topraisar celalalt, deci obiective militare

          3
          • Părerea mea e că se va tot ține batista pe țambal până vor trece alegerile, inclusiv alea din SUA. După aia, poate că anumite poziții vor fi mai tranșante.

            Pentru Europa războiul este în primul rând o problemă de economie, pentru Ucraina este una în primul rând militară. Cam tot ce va deranja în Europaa bussiness-ul va fi ocultat într-o la maxim, cât se va mai putea. Să recunoaștem că trebuie bani pentru orice, iar Europa este la momentul actual în primul rând o nație de negustori. Tinde să își dezvolte și capacitățile militare, dar dacă se duce dracului negoțul, nu o să fie bani. A trecut de șocul energetic inițial din 2022 fără prea mari probleme pe timp scurt, dar acum e în toi bătălia pentru prețul final al energiei, precum și cea pentru coeziunile politică și economică. Mai vedem ce va fi după ce noua administrație americană va prelua frâiele. Deocamdată degeaba trimit ivanii 1-2 drone, cât timp EU face rost de bani pentru zeci de mii de droneși pune bazele în Ucraina pentru producția altora, care să le facă rușilor kurul ciur. E o problemă de proporții.

            Bine, asta nu înseamnă că rușii vor plimba drone la nesfârșit pe aici, ci e doar o pledoarie pentru a fi înțeleasă întreaga configurație a problemei. La urma urmei, fiecare dronă care trece granița Ro îi înfurie pe români, îi împinge și mai mult spre NATO și EU și-i face pe ruși și mai odioși. BTW, dacă mai trimit ăia multe drone, la un moment dat românul nu o să se mai enerveze pe „cei de la Bruxelles” că „se bagă” în „afacerile României” ci că „nu intervin să ne ajute ca să facem ce trebuie” să le-o tragem la cioc rușilor. Ăsta e un teren extreme de fertil, pe care, ideea UE se poate întări și cred că fiecare dronă sapă temeinic la rădăcina resturilor de pseudo-amiciție româno-rusă care, mai există. Părerea mea….

            În materie de șmecherie politică, aș pune pariu cu ochii închiși că europenii îi bat la k pe ruși, care pun înainte ghiolbănia.

            Să tragi cu praștia într-o dronă poate fi o problemă relativ simplă, dar să folosești asta pentru a specula politic avantajul dat de faptul că cel care îți trimite cioara e un ghiolban, e o chestiune de finețe. Mă rog, sper să nu mă înșel.

            6
            • Astea zburda tocmai în pragul scrutinului din MD. O fi și finețe, dar eu vad intai ingerinta rușilor in sistemul politic de peste pârleaz.

              1
          • „Pai cum sa le dobori daca nu stii unde sunt?”

            Raspunsul era in comunicatul oficial.
            Le-au vazut pe radar dar au incercat o confirmare vizuala. Presupunand ca erau totusi Shared si nu ceva inca si mai mic, ai nevoie de o distanta destul de mica pt ca pilotul sa o poata vedea cu ochii lui.
            Traseul a ciupit teritoriul pe o distanta destul de scurta, e de presupus ca dronele iesisera deja din spatiul nostru aerian in momentul in care avioanele incercau sa confirme vizual. Le-au avut mai mult ca sigur pe radar.

            2
        • Nu stiu de care radar vorbesti dar
          IDF acum s a lamurit final ca la Iron
          Dome lipseste un strat mai jos decat
          rachetele Tamir. Acest strat e in drum de
          rezolvare cauzat de aceste drone mici,
          mai putin vizibile radarelor de fata.
          Acum la noi se prepara o solutie adecvata
          care nu exclude laser, etc…,

      • Pai au patruns pe teritoriul american si nu au doborat ciorile ivanesti?

        ideea e ca nea ciolacu e in campanie electorala si nu vrea sa supere rusofilii sa nu ii mai dea voturile.

        3
    • „si avioanele nu le vad” … avioanele ar fi trebuit sa le vada pe radarul propriu sau cu ajutorul IRST, daca il au instalat.
      O intrebare pentru cei cu cunostinte in radiolocatie, daca nu a existat o drona fizica „vizibila”, putea fi o forma de razboi electronic?

      1
      • sa presupunem ca erau chainizi sau ivani, ce pot vedea din drone si nu pot vedea din sateliti? De ce si-ar risca cativa spioni sa fie prinsi si toata logistica pentru a ridica niste drone sa spioneze F22?

        Sa presupunem ca vor sa vada viteza de reactie a americanilor daca le incarca cu explozibil si ataca baza din apropiere. Dar o asa actiune e riscanta pe teritoriul american.

        In cazul ruznacilor la MK e clara ca vor sa testeze viteza de reactie in cazul unui atac cu drone asa cum o fac pe Dunare,

        1
    • https://www.youtube.com/watch?v=66CDGzjLBtY

      Why is NATO not responding to Russian provocations?

      4
  51. Cinci țări NATO:Franța, Germania, Italia, Polonia , Marea Britanie, își unesc eforturile pentru dezvoltarea unei rachete sol-sol cu rază lungă de acțiune. „Vorbim de mii de kilometri”
    Proiectul militare poartă acronimul de ELSA [de la European Long-range Strike Approach].
    ELSA este un sistem de atac în adâncime, deoarece vorbim în termeni de mii de kilometri mai degrabă decât de sute de kilometri. Este o inițiativă lansată la nivel european, ținând cont de evoluția mediului strategic, prin observarea armelor utilizate în teatrele de operațiuni de către diferiți beligeranți, fie în Ucraina, Orientul Apropiat și Mijlociu sau în altă parte”.

    https://m.digi24.ro/stiri/externe/cinci-tari-nato-isi-unesc-eforturile-pentru-dezvoltarea-unei-rachete-sol-sol-cu-raza-lunga-de-actiune-vorbim-de-mii-de-kilometri-2973511

    Și România ar trebui sa se alăture acestui proiect.Si armata noastră are nevoie de rachete sol-sol cu rază lungă de acțiune.La nevoie, trebuie sa avem capacitatea de a lovi ținte aflate la mii de km distanta.

    10
    • pai ce tinte avem noi la mii de km de lovit ?

        • pai aia au buncare capabile sa reziste la lovituri atomice ce vrei doar sa te lauzi ca ai zgariat pavajul in piata rosie,si esti si tu smardoi creste in inima in tine de dac liber ,tipul ala de rachete sunt pt aia care au si solutiile de descoperire si urmarire a tintelor ,nu pt tiriplici ca noi care ne chinuim de ceva ani sa pornim un program propriu de comunicatii satelitare independente de altii ca operare a satelitului nu ca program intreg de dezvoltare inclusiv a vectorilor de lansare de la sol si vrem sa dam in tinte la mii de km de la noi de acasa

          eu stiu ca sezonul ciupercilor e in floare dar nici chiar asa:

          https://ciupercar.ro/psilocybe-semilanceata/

          1
    • Am mai auzit asta, tot pe la ucraineni. Poate cineva sa explice mai exact cum se intampla asta ? Ma intreb care va fi compatibilitatea dintre ceea ce vom lua de la coreeni si ce vom produce local.

      For example, as weapons flowed from NATO member countries to Ukraine, Ukrainian soldiers soon discovered that supplied 155 mm shells could not always be used in field guns taking that sized ammunition.

      A Dutch shell did not fit into a German cannon, a Ukrainian diplomat said last year, although that issue has since been resolved.

      1
  52. ,,Compania Raytheon, o filială a grupului RTX, situat în Arlington, Virginia, va achita peste 950 de milioane de dolari pentru a soluționa investigațiile Departamentului Justiției referitoare la o schemă guvernamentală majoră de fraudare implicând prețuri inexacte în anumite contracte guvernamentale și încălcări ale Legii practicilor de corupție din străinătate (FCPA), Legii Controlului asupra Exporturilor de Armament (AECA) și Regulamentului Traficului Internațional de Armament (ITAR)”, anunță Biroul pentru relații publice al Departamentului american al Justiției.”
    https://www.gandul.ro/international/raytheon-plateste-o-amenda-de-950-de-milioane-de-dolari-pentru-remedierea-unor-litigii-asociate-inclusiv-vanzarii-de-sisteme-patriot-20331475

    1
  53. „US documents showing Israel attack plans on Iran – leaked.
    Pro Iranian elements in the U.S. administration sold Israel to Iran!”

    That is why you keep those jerks of Democrats in the dark. No problem, though 😀

    5
  54. Terrifying map reveals how bloodthirsty Venezuelan gang Tren de Aragua has infiltrated America

    https://www.dailymail.co.uk/news/texas/article-13947303/venezuelan-gang-tren-aragua-american-cities-crime.html

    2
  55. Anunt la Gaza:
    „Cine ne aduce un ostatic in viata v a primi 100000 de dolari gheata in mana.”

    • Anuntul a fost dat de managerul trecut a lui Soda Stream. Bibi din partea lui a promis trecere libera
      familiilor care au sa predea ostaticul.

      • Trecere libera, desigur, dar nu inainte de montarea unui pager in burta, sa aiba saracii oameni unde sa primeasca felicitarile de Anul Nou

        2
  56. https://spotmedia.ro/stiri/politica/ciolacu-ne-spune-sa-nu-ne-facem-griji-dronele-rusilor-nu-vor-lovi-nimic-in-romania
    Ciolacu are legatura directa cu putin ?! De aceea si-l asociaza pe Simion (si o elimina pe sosoaca, mai greu de dresat) care are interzis in Moldova pt legaturile cu kgb !

    7
  57. Pentru toti ipocritii care miorlaiau pe aici ca IDF a agresat „castile albastre” in Liban.
    https://m.defenseromania.ro/

    3
    • Din păcate conducerea ONU nu vrea să recunoască că UNIFIL și UNRWA sunt programe eșuate, infiltrate de hamasiști și hezbollahi, care au cheltuit banii pe altceva decât pe ceea ce trebuia

      6
      • Spune i asta lu Gutierez si lui Sarkozi
        cel caraghios 🙂

        3
        • În primul rând voi trebuie să chemați toți ambasadorii țărilor care au militari acolo, plus ăia din Consiliul de Securitate, da da și rus și chinez, și să le prezentați toate dovezile de față cu presa, tot armamentul rus, chinez, iranian găsit, legitimațiile de angajați ONU și apoi la Adunarea Generală cerând anchetarea celor vinovați pentru nerespectarea rezoluțiilor.
          Știu, poate că pare pueril și ridicol să ceri Adunării Generale așa ceva, dar prezentarea dovezilor în plen poate zgudui rahatul și somnul unora de acolo. Adu-ți aminte, același lucru ți l-am spus și acum un an, procedați precum Aliații din WW2 când au descoperit lagărele de concentrarea, au chemat presa și au dezvăluit atrocitățile fără să ascundă ori să ,,fardeze” realitatea.

          1
      • Stau acolo si mananca gratis de ani
        de zile pe socoteala UN, 10000 de soldati
        din diferite state fara sa miste un deget.
        Se plimba cu blindate UN si tremura ca
        frunzele cand le ridica un deget un Hizbalist.
        Acum sunt ceruti sa se care dar nu vor.
        In afara de rezolutia 1701 a consiliului de securitate UN este o rezolutie mai putin cunoscuta, 1559 care zice clar ca Hizballa
        trebuie exclus din sudul libanului dar
        acei 10000 de trantori cu generalul lor
        italian nici nu s au miscat in directie.
        Asa ca Europa n are nici un drept sa scoata nici un cuvant in directie, nimic.

        https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Security_Council_Resolution_1559

        2
      • Stau acolo si mananca gratis de ani
        de zile pe socoteala UN, 10000 de soldati
        din diferite state fara sa miste un deget.
        Se plimba cu blindate UN si tremura ca
        frunzele cand le ridica un deget un Hizbalist.
        Acum sunt ceruti sa se care dar nu vor.
        In afara de rezolutia 1701 a consiliului de securitate UN este o rezolutie mai putin cunoscuta, 1559 care zice clar ca Hizballa
        trebuie exclus din sudul libanului dar
        acei 10000 de trantori cu generalul lor
        italian nici nu s au miscat in directie.
        Asa ca Europa n are nici un drept sa scoata nici un cuvant in directie, nimic.

        https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Security_Council_Resolution_1559

        3
  58. Cumpărăm drone Switchblade.
    Alături de Suedia și Lituania. Banii au fost virați și ca atare armata USA a virat banii producătorului (AeroVironment).
    Livrarea pina in iunie 2026.
    https://aresdifesa.it/switchblade-per-us-army-e-paesi-alleati/
    Nu se specifica cantitatea de drone și nici tipul ( chiar daca articolul vorbește de caracteristicile Switchblade 600)

    3
  59. ,,De la TR-85 la un adevăr dureros: Mai poate produce România tancuri? Răspunsul este evident, nu”
    https://m.defenseromania.ro/de-la-tr-85-la-un-adevar-dureros-mai-poate-produce-romania-tancuri-viitoarea-achizitie-de-tancuri-ar-trebui-sa-tina-cont-si-de-ce-poate-sa-faca-industria_630764.html
    Cultura tehnică și tehnologică, capacitățile de producție chiar dacă sunt depășite, ele încă există. Ce ne omoară pe noi însă e orizontala. Nu mai avem orizontala! Pentru a produce un tanc ai nevoie de un combinat siderurgic puternic, ai nevoie de mașini speciale agabaritice pentru gabaritele actuale. Nu prea se mai găsesc acestea. Iar unde există sunt strict specializate și sunt extrem de scump”

    5
  60. Cică moldovenii au votat „nu” la UE!

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *