Ceremonia de deschidere a exercițiului Wind Spring 18, cu participare multinaţională, planificat şi condus de Brigada 81 Mecanizată General Grigore Bălan, a avut loc vineri, 5 octombrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu.
Exerciţiul Wind Spring 18 face parte din exercițiile naţionale listate în Programul de Exerciţii Majore al NATO şi se desfăşoară în perioada 1 – 19 octombrie pentru implementarea Prezenţei Înaintate Adaptate Aliate cu participarea a peste 1.000 de militari şi peste 250 echipamente militare din armatele României, Republicii Moldova, Germaniei şi Bulgariei.
Obiectivele exerciţiului sunt ambiţioase, dar realizabile: dislocarea simultană, din cinci garnizoane, prin transport pe calea ferată şi marş pe roţi sau pe jos, instalarea în teren, în volum complet, a punctelor de comandă de brigadă şi batalioane, antrenarea personalului în utilizarea reţelei de misiune nou introduse în dotare şi a aplicaţiilor software specifice punctului de comandă, executarea manevrei punctelor de comandă pe timpul ducerii luptei ofensive, integrarea forţelor şi antrenarea în ducerea luptei ofensive şi defensive în dublă partidă, executarea tragerilor de luptă şi redislocarea în garnizoanele de reşedinţă pe calea ferată.
„Exercițiul Wind Spring 18 este evenimentul major de instruire al Brigăzii 81 Mecanizată – spune comandantul brigăzii, colonelul Mircea Gologan. Anul 2018 a fost un an de instrucţie foarte bun, în care am pregătit şi introdus în teatrul de operații din Afganistan un batalion de infanterie, din care doar 20 de militari au fost din afara brigăzii, am executat cu succes primul exerciţiu de mobilizare al unei întregi brigăzi şi îl încheiem în Cincu. Apreciez în mod deosebit posibilitatea de a verifica, folosind sistemul MILES, nivelul real de instruire a forţelor.”
#Brigada 81 Mecanizată General Grigore Bălan# Colonel Mircea Gologan# Wind Spring 18
Foto: Corvin Coman
Versiunea romaneasca a lui T-55, dar al catelea sezon ?
Ce manevre poti face intr-un tanc deja obsolete si mort.
Si sa pui soldatii sa faca manevre de tragere si invaluire, nu ajuta nici la moral si nici d.p.d.v. militar, care e scopul ?
pardon!
Cat timp mai trage inca nu este mort!
vb. serios ?
ala doar ”tine” niste epoleti in spate, nimic mai mult.
nu-i bun nici ca autotun, nici ca vehicol de sprijin in lupta, nici nu are blindaj, nici nu are viteza si nici cacareaza aia de arma de 100 mm, doar sa sperii ciorile
nici o folosinta reala.
O stii si tu si o stiu si altii.
Cel mai bine este sa spui la obiect ca suntem de rahat cu tancurile, varianta aia modernizata merge la parade si training-uri, dar in lupta reala e sinucidere sa mergi cu el impotrica altui tanc sau poate vrei sa lupte cu IFV-urile si blindatele aux. ?
Ciudate nume isi aleg la exercitiile astea… As mai fi inteles sa se numeasca „Spring Wind”, adica „vant de primavara”, dar in forma actula „primavara.vant…” parca e in coada de peste.
„Windy Spring” ar fi fost „primavara vantoasa”…
Spring = primavara, ARC, izvor
Wind = vant, a incolaci, a serpui, a rasuci [un arc,resort]
chinuit, wind spring se mai poate intelege ca tragerea (tensionare) unui arc, sau serpuirea unui izvor. Da, stiu, chinuit.
Ca un exemplu la nume ciudate de operatiuni, mie operatiunea „Just Cause” din Panama89, nu mi s-a parut a fi „Cauza Dreapta”, ci mai degraba „Uite de-aia”
Uite, asta e singurul limerick cu trei intelesuri:
There was a young fellow named Hall
Who fell in the spring in the fall.
‘Twould have been a sad thing
Had he died in the spring,
But he didn’t – he died in the fall.
Poate e „Armarea/rasucirea arcului/resortului” (wind (the) spring)?
Da, ai dreptate. Si mie mi s-a parut ciudat numele. Intelegerea mea este „primavara vantului”? N-are niciun sens. Poate nu stapanesc eu limba engleza suficient de bine, dar pe de alta parte, ma gandesc ca stiu engleza cam la fel ca media participantilor si a celor din comitetul care a decis numele (presupunand ca nu sunt vorbitori nativi de engleza).
M-am mai gandit un pic, spring mai e si SALT. Saltul vantului….
https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/spring
poate fi si izvor de apa. Sau resort/Arc metalic… amu’ n-o fi arcul vantului 🙂
O fi „tzasnirea vantului” ? 🙂
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Rainbow_Codes
e romgleză ca și „dieneiul” lui kovesi.
https://www.youtube.com/watch?v=j5TEJXTRcRs
Armata română care își dorește să cumpere corvete noi, dar totusi nu rezolvă nimic pentru viitor de partea al forțelor navale, aeriene și terestre..Mapn care a făcut cedinta de multe ori si cand rezolvă pentru viitor dar este prea târziu..
Armata română si nato care zice ca au pregătit să apere pentru războaiele de partea Ruși, dar inca nu este pregătit pentru războaiele!!
Asa am vazut armata română au vechi de vehicule,aeriene si navale:
-tancuri nu funcționează bine pentru razboi,din cauza au vechi ca o rabla
-mig 21 lancer nu e pregătit să apere avioanele Ruși, din cauza mig-ul este prea bătrân si e vechi de multi anii…
– nava militară F221,Mărășești si alte nave: nu au sa apere pentru nave si aeriene trebuie sa aiba rachete, Mapn care a vizitat fortele navale si au făcut proiectul pentru F221 si Mărășești sa repare pentru rachete si radare noi, dar cand face si e prea târziu!!!
Armata română care zice pe fbk „noi suntem mai puternici” dar inca nu este puternic, Rusii au pregătit deja mai înainte..
Armata română au lipsa submarine, elicoptere de atac si tancuri noi!!
Acest comentariu nu este scris de o persoană vorbitoare de limbă română. Trolacii Kremlinului dau rateuri, inclusiv lingvistice … de râsul curcilor
😉 Este unul din cele 5 comentarii scrise, aproape identice. Sau un spam bot, sau un influence bot, sau un trol in carne si oase. Sau un auto correct care ar trebui interzis.
Am permis comwntariul pentru ca este… instructiv.
pai am o sugestie. daca in ggl translate din ro in ru suna natural, suntem mai aproape de sursa. nu zic garantat 100%, nici pe departe.
dar e un inceput.
Parca-s poze din anii 90 …” Tr-55 ” ul ala din fata parca ar zice din aparatori catre babutele btr-oase ”… Of , imi scartaie senilele din toate incheieturile … Nu mai vine pensia aia marita odata ? … ”
Ce este ‘sistemul MILES’?
Na, trolli folosesc google translate….?????
Nu mai au ruble sa-i finanteze pe rusofoni romani…
„Apreciez în mod deosebit posibilitatea de a verifica, folosind sistemul MILES, nivelul real de instruire a forţelor.”
You stupid, man?
De n-ar hi Ghepardurile (si alea made in anii 70) eventual si Dusterul la care mai putem adauga si faptul ca foto-s facute cu drona ai zice ca suntem linistit in anii 70-80…..din pacate asata-i starea de dotare a armatei romane.
Sefii MAPN s-au batut doar pt salarii si pensii speciale in rest i-i total adevarata zicala :,, la placinte inainte la razboi inapoi”
Intradevar nume ciudat dat
Deplorabila dotarea armatei romane! Noroc cu nemtii ca au adus cozile de matura….
Babaetzi, voi va pierdeti in detalii discutind vorbe, si nu sesizati adevarata problema din spatele pozelor.
parerea mea, hic…
Parc de vehicule redus și parțial mutat de la o unitate la alta pentru aplicații? Vechimea lor e deja celebră.
Și partenerii germani unde sunt? Scheiße !
Lăsați numele sau parcul învechit de tancuri șî blindate.
Ce se mai aude de AGILIS?