67 de CAESAR

CAESAR in Ucraina

Obuzierul francez este foarte bine reprezentat pe frontul ucrainean, pana la inceputul lunii octombrie 67 de unitati fiind livrate fortelor terestre ucrainene. Conform presei franceze, pana acum, cinci au fost distruse in lupta si doua avariate. Alte obuziere vor fi livrate in perioada urmatoare.

Piesele de artilerie ajunse in Ucraina au fost donate de mai multe tari europene, inclusiv Franta si au dovedit ca sunt arme de razboi adevarate, facand cu succes fata ritmului infernal de lupta la care ucrainenii le-au supus.

Ca date generale, CAESAR are o raza de actiune de 40km si poate sustine sase lovituri pe minut pentru scurta perioada de timp. Bineinteles ca razboiul intensiv din Ucraina, mai ales la nivel de artlierie, a facut ca anumite lectii sa fie invatate si drept urmare CAESAR Mk II va intra in productia de serie incepand cu 2026. Astfel, camionul  Arquus 6×6 va avea un motor mult mai puternic fata de Mk I, 460cp fata de doar 215cp. Cabina va fi protejata impotriva armelor de infanterie si a minelor, camionul va avea o cutie de viteza automata iar obuzierul va beneficia de un nou sistem de conducere a focului.

Fortele terestre franceze vor inlocui in totalitate CAESAR Mk I cu MK II.

Daca privim dotarea cu artilerie auto-propulsata de origine NATO a ucrainenilor, americanii sunt pe primul loc cu M 109 Paladin, 90 de vehicule fiind deja livrate. Dezavantajul Paladinului este insa cunoscut: raza de doar 20km cu proiectile normale.

Pe locul trei se afla polonezii cu al lor AHS Krab cu 53 de obuziere deja pe front, in timp ce germanii au livrat in jur de 28 de PzH 2000, alte 12 unitati urmand sa fie donate de Qatar. In acelasi timp nemtii au promis Ucrainei 36 de RCH 155, o parte din ele donate de Berlin, o parte cumparate de Ucraina.

Au mai primit ucrainenii si AS 90 de la britanici, ceva Archer de la suedezi, plus obuziere tractate, fiecare ce-a avut prin curte, inclusiv modele sovietice cu care aparatorii stiau ce sa faca.

Acum, pe langa pierderile normale inregistrate in lupta in fata rusilor, mai apare si problema imensa a sustinerii acestei intregi menajerii de obuziere care au in comun doar munitia, in rest sunt extrem de diferite. Unele sunt pe sasiu de camion, altele senilate si per total un cosmar logistic.

Mai stim de asemenea ca artileria este principala arma in Ucraina, alaturi de drone, si stresul operational la care sunt supuse obuzierele trebuie sa fie enorm, iar resursa pe care o au tunurile in sine se erodeaza vazand cu ochii cu atat mai mult cu cat majoritatea obuzierelor nici nu erau noi cand au sosit.

Putem presupune ca au fost trimise pe front si tevi pentru inlocuire dar cum rata de foc sare de 100 de lovituri in 24 de ore lucrurile sunt probabil dramatice, daca ne gandim ca sunt obuziere a caror teava este gandita pentru 2000 de lovituri adica mai putin de o luna de lupte. Chiar daca obuzierele care folosesc tunuri germane similare celui de pe PzH 2000 se lauda cu o anduranta de mult peste 2000 de lovituri – unele surse sustin ca se poate ajunge si la 10 mii – totusi nu putem sa nu ne gandim cate din obuzierele trimise de NATO in Ucraina mai sunt astazi functionale si gata de lupta.

In materie de artilerie conteaza sa ai munitie la dispozitie dar mai conteaza si sa ai suficiente tevi de tun, mai ales intr-un razboi in care artileria trage intr-un ritm infernal.

Dar pe de alta parte, in spatele frontului, se poate ajunge la concluzii importante, imposibil de tras pe timp de pace cand faci instructie in poligon. Si vedem ca germanii si-au reorientat eforturile catre RCH 155, un sistem artileristic similar cu PzH 2000 dar pe roti nu pe senile, vedem cum francezii au trecut rapid la CAESAR Mk II, iar britanicii au renuntat la AS 90 in favoare RCH 155. Ii mai vedem si pe polonezi care cumpara obuziere pe senile cu sutele de bucati, avand in minte sa ajunga la sute de unitati operationale.

Mai observam si ca americanii au pus ERCA deoparte cu tot cu tunul ei de 58 de calibre si vor acum sa cumpere un obuzier gata dezvoltat, pe roti sau senile.

Asadar lectiile sunt predate pe viu in Ucraina si cine are minte sa inteleaga ce se intampla acolo ia masuri in consecinta.

Lectia nr 1 – Sa ai obuziere la tine in curte, intr-un numar suficient, sa nu astepti razboiul ca sa comanzi atunci;

Lecatia nr 2 – Sa dispui de o rezerva de proiectile semnificativa dar mai ales sa ai propria linie de productie pentru munitie, sa nu stai in mila altuia;

Lectia nr 3 – Sa ai suficiente tevi de rezerva sau si mai intelept propria ta uzina unde sa le fabrici.

Sigur ca lectiile sunt mult mai multe si tin de tactica si strategia frontului dar degeaba ai tu idei savante si mari generali in fata hartilor daca nu ai: obuziere, munitie si tevi de tun.

Adevarat ca n-ar fi rau sa detii intre granitele tale si o fabrica de pulberi, iar eu nu inteleg cum comanda superioara a Armatei Romane doarme noaptea cand Romania nu are o fabrica de pulberi.

GeorgeGMT

83 de comentarii:

  1. Comanda superioară doarme bine! Dacă dormea rău am fi aflat ceva. Ori prin presă ori am fi avut fabrica de pulberi. Si una de țevi.

    Era vorba de „cea mai mare fabrică de pulberi din Europa” la Brașov, nu? Cu fonduri europene, construită de Rheinmetall. Mai e valabilă? Că ar fi gata in 2027.

    Era vorba de o fabrică de țevi la Reșița cu ajutorul unui investitor din Dubai (?). Ce se mai aude?

    Coreenii se lăudau că deschid și ei fabrica de „nu stiu ce” dacă le cumparăm K2 si K9. Ce o fi acel „nu stiu ce” nu stie nimeni. Mai cumpărăm de la coreeni? Nu stie nimeni. Transparența la MApN e tot comunista iar nesimtirea și nonșalanța cu care tratează războiul de la granița României sunt de-a dreptul înfiorătoare!

    30
    • Coreenii aia sunt extrem de serioși și parolisti. În plus, se pricep f bine la ce fac, mai ales metalurgie! Acum, dacă s-or găsi gogomani autohtoni sa ceara și Șpagă lor, Dumnezeu cu mila!

      7
    • @AdiG
      Dacă ai avea ceva creier, și l-ai și folosi, ai ști că fabricile alea sunt în curtea Ministerului Economiei, nu a Ministerului Apărării, așa că conducerea aia(cacofonie intenționată), pe care tu și autorul articolului o înfierați cu mânie proletcultistă nu are nici o putere în deschiderea sau punerea lor în funcțiune.
      Dacă vrei să înjuri pe cineva, caută pe net și vezi cine se lăuda cu marile realizări de deschideri de fabrici.
      Ca să nu-ți obosești neuronil prea tare, îți spun tot eu, e vorba de covrigarul șef și de ministrul Economiei, cu ceva politicieni PSD din teritoriu.
      Kind reminder, nu mai trăim în comunism de aproape 35 de ani, ca să mai fie industria de apărare în subordinea ministrelului apărării.
      Părerea mea, hâc…

      15
      • care minister al economie scrie negru pe alb pe site lui ca la contractele de tunuri autopropulsate nu are in plan decat mentenata si productie de munitie si asta la o saptamana,doua dupa ce Mapn anunta ca acorda contractul de productie pt senilate pt hawnha ,deci ce a semnat mapn si ce ministerul economiei ,coreenii anunta cu tam tam ca ei fac productie in Romania ,dar pt ce, ca singurul contract in care Mapn cere fabricare locala este pt MLI lucru confirmat si de ministerul economiei care si el scrie negru pe alb asta, si care contract nu este acordat ,si toti trolii psd anunta ca va fi competitiv si ca participa toata spuma in materie de mli ,deci te doare mintea

        5
      • @sharky

        Io cred că ai dreptate in ce zici, vis a vis de min economiei….
        Da’ meapeneu vieții ar trebui să facă socotelile pt război…. adică logistica aia care te ține în lupta, de la budigai, pansamente, păpică, până la muniții și alte consumabile, gen piese de schimb, printre care și țevi de tun…
        Ca să nu mai zic că îți mai trebuie și ceva tehnică prin magazii pt mobilizare, înlocuire pierderi….

        Meapeneu cu min economiei parcă sunt primăria satului versus cnair cu DN-ul de trece prin sat…nu știu dacă e cea mai fericită comparație, dar oricum, fiecare cu p..da mă-sii…

        Și dacă decedează purceaua în coteț,de unde vrea onor meapeneu’ muniții și piese, că deja e de porc pe continent cu abia o amărâtă de „operațiune specială”?
        Întreb pt un prieten….

        1940 reloaded, vai plua noastră ….

        8
        • @dan/
          „meapeneu vieții” chiar FACE, și ARE FĂCUTE toate socotelile alea de care zici tu.
          Doar că NU ARE și fabricile care ar trebui să le producă!
          Face socotelile și le prezintă onor decidenților, care ghici, cine-s???
          Onor meapeneu’ vrea muniții și arme, dar ghici care-s binefacerile democrației post-decembriste, nu poate să și le acorde singur, pentru că nu trăim într-o dictatură militară, se mulțumește cu ce-i alocă politicienii aflați la putere. Știi tu, ăia care arată cu degetul spre militari și pensiile lor nesimțite când e traba nasulie și trebuie găsit rapid un vinovat, și care apar la televizor și spun că România nu e în pericol.și nu va fi nici un război.
          Sper că te-am luminat umpik, dacă nu…aprinde și tu o lanternă.
          Părerea mea, hâc…

          9
          • Eram luminat de înainte.
            Problemă e că militarii nu le „dau cu cifrele in cap” politrucilor…
            Și că populația nu are griji de a întreba pe covrigarul sef și ceilalți încălzitori de fotolii cum e cu apărarea…

            2
            • „Militarii nu dau le „dau cu cifrele in cap” politicienilor”. Cine sa dea?
              Vezi câți „eroi” au ajuns prin politica sau brokeri de putere. Vila, casa/casele de vacanta, secretara, firma/firmele prin interpusi, conturile offshore, săgețile și liaisonul prin diaspora și prin capitale importante, ascensiunea într-o organizație cu sort, aia e lista priorităților, de mulți ani, la unii.
              Puterea corupe și militarii. Care se baga in troaca cu porcii, nu mai e interesat de altceva decât de persoana lui.

              4
        • Stai chill, meapeneul are o singură grijă: să scoată pe banda rulantă ghenerali în rezervă (cât mai tinerei cu putință) cu pensii pentru care țugulanii fără grade trebuie sa moară pe câmpul de … muncă

          1
    • Călugărul Sofronie

      La capitolul pulbere, România stă cel mai bine, suntem praf și pulbere și fără fabrici de așa ceva.

      4
  2. E mau ușor sate dai învins când nu ai cu ce sa lupți.
    Nu suntem în stare nici măcar sa repune în funcțiune capacittatile „in conservare” pentru care plătim de 25 de ani.
    Unde e fabrica de tunuri de la Reșița?
    Cine mai poate fabrica tevi brute? IMGB ul a fost demolat chiar când a început războiul.

    17
    • Din IMGB ramasasera doar zidurile exterioare de multa vreme. utilajele erau de multa vreme topite. Avem nevoie de utilaje moderne, nu de antichitati de pe vreme regelui.
      Trbeuie sa bagam mana adanc in buzunar si sa cumparam licente si utilaje ca sa putem produce si noi ceva si sa avem o baza. O dezvoltare comuna stat-privat ca la Bacau

      25
  3. „care au in comun doar munitia”

    Păi parcă era vorba că nici măcar cal 155 nu se potrivește la toate tunurile și că există niște diferențe între producători.

    1
    • Nu chiar asa, 155 standard NATO merge la toate. Nu merg numai unele proiectile speciale la orice tun, in special acelea cu traiectoria extinsa.
      l

      3
      • Adica vulcano, excalibur ,fix alea care iti dau loviturile chirurgicale si pe care nu le dezvolta orice lesinat indiferent cat se lauda ei

        7
  4. Lectia cea mai importanta care nu
    vorbeste de marca tunului este:

    „Scoot and shoot” adica trage 2-3
    proiectile si schimba pozitia ca altfel ti se distruge tunul. 😃
    Astai lupta de artilerie moderna

    10
  5. Arsenie Breahnă

    Suntem corigenți la toate lecțiile. Nici măcar anexarea Crimeei nu ne-a trezit „din somnul cel de moarte”: am pierdut (încă) zece ani prețioși, de neînlocuit. Examenul pare să bată la ușă; iar elevii cei inconștient de leneși speră fie că moare dom profesor, fie că se amână examenul, fie că Licuriciul premiant din banca întâi ne va face temele cât să luăm și noi, chinuit, o notă de trecere…

    14
  6. Deci polonezii au dreptate, îți trebuie câteva sute de obuziere autopropulsate ca să faci față barbarilor alcoolisti din est.

    23
    • Inainte de polonezi:
      Sistemul Iron Dome face exact asta de vre o 20 de ani.😉

      4
      • Adica doboara proiectile nedorite.

        3
        • Păi sunt și proiectile dorite?

          4
          • Acelea care te ataca sunt nedorite.
            Traiectoria lor e calculata si care te
            baga in pericol, numai ele sunt interceptate.Asa merge.

            4
            • Era o glumă, dar am înțeles ce vrei a spune. Poate să vină un proiectil inamic spre tine dar dacă are traiectorie spre pustietăți te faci că nu îl bagi în seamă și îl botezi proiectil inamic dorit…

              4
        • Dov, nu stiu de ce te chinui sa te dai cu parerea despre toate, ca o dai in bara tot mai des si mai si umplii sectiunea de comentarii cu spam. Nu stiu, ia-ti un program de traducere mai dezvoltat, ca efectiv nu cred ca intelegi ce dracu se scrie pe aici.
          Georgel a vorbit de obuziere, adica scule care arunca bombe spre adversar. Tu faci o comparatie intre obuzierele poloneze si Iron Dome, adica sistem strict defensiv care intercepteaza bombele aruncate de adversar spre tine… Duci discutia in derizoriu.
          In al doilea rand, Iron Dome e util contra rachetelor lansate in numar de cateva sute, poate cateva mii. Ce dracu sa faci cu el contra unor obuziere, care 1). lupta foarte aproape de front, si 2). care „scuipa” milioane de obuze pe an, cum se intampla in Ucraina?
          Te rog, controleaza-ti pornirea de a comenta intr-una. Incearca sa mizezi mai mult pe calitate, nu pe cantitate.

          15
          • Marcian, ce naiba nu te-ai prins până acuma, Dov … e mai mulți 🙂 … are personalități multiple … și e pe postare plata, probabil.

            6
          • Ai scris mult:
            Iti trebuie un sistem de traducere
            la ce am zis lui georgel. Afara de asta
            nu i nevoie sa ma citesti.
            Am insa rabdare si pentru tine:
            Daca nu vrei ca adversarul sa ti loveasca
            un tun, misti pozitia lui sau te aperi cu un
            sistem ca Iron Dome care poate dobora
            proiectile in mod selectiv.
            Vezi🙂 am rabdare si pentru oameni
            de tipul tau.

            5
            • Pe langa faptul ca vorbesti mult si degeaba, mai esti si nesimtit. Daca ti se pare ca 7 randuri de text reprezinta mult scris, inseamna ca nu prea obisnuiesti sa citesti, lucru care are sens, tinand cont de ce prostii debitezi.
              Georgel a spus una si tu i-ai raspuns cu ceva pe langa:
              „Georgel: Deci polonezii au dreptate, îți trebuie câteva sute de obuziere autopropulsate ca să faci față barbarilor alcoolisti din est.
              Dov: Inainte de polonezi: Sistemul Iron Dome face exact asta de vre o 20 de ani.😉 Adica doboara proiectile nedorite.”
              Cum adica „Iron Dome face exact asta de vreo 20 de ani. Adica doboara proiectile nedorite”? Pai obuzierele poloneze intercepteaza proiectile ca Iron Dome? Nu cred ca intelegi ce inseamna comparatie. Si chiar crezi ca un sistem ca Iron Dome va putea fi folosit, practic si rentabil, sa intercepteze obuze intr-un numar semnificativ in prima linie a unui front similar celui din Ucraina (ca pentru asta se inarmeaza polonezii)?
              Zic sa iti ceri transferul la postaceala intr-o limba mai familiara. Si cu asta, am terminat cu tine.

              6
              • mai tae din ele

                1
              • N am facut comparatie. Capul tau a crezut. Am dat o parere ca noi nu puteam
                sa duelam contra unora care trag
                proiectile/rachete neghidate dintre
                populatia lor.
                Nici in Ukr nu i asa: Nu stau baterii
                de tunuri ca in timpul WWI si se bat
                duel intre ele. Poti sa uiti poza asta stand
                picior peste picior la TV, mare comentator.

                4
          • BTW Iti dau si un tip:
            Iron Dome intercepteaza si proiectile de
            mortier daca vrei.

            5
            • interesant. da renteaza?
              in plus cand ai o tara cat teleormanu artileria e automat acoperita de iron dome
              momentan Israel nu are adversari clasici cu care sa se masoare in dueluri de artilerie, deci a lasat-o mai moale cu obuzierele comparativ cu alte branse
              da nu stii niciodata cum se combina stelele si ce lovituri de stat se dau pin egipt, saudi si teheran
              chestia cu nk care trimete trupetzi poate fi emulata de china, nepal, pakkies, bangladesh , houthis si te trezesti cu o armata de invazie ante portas

              • Ala n a inteles cu toate ca stie numai
                limba romana dar intelege prost.
                Artilerie nu inseamna numai tunuri si
                cand vin peste tine 100 de proiectile pe zi
                si mai multe, esti nevoit sa ti schimbi
                pozitia tunurilor tale sau sa intercepti
                proiectile care vin inspre tine. Asta a mers
                zi de zi din Gaza de ani de zile. Da nu i usor de priceput.

                2
    • La câți alcoolici d-ăia vin zilnic către ucrainieni, cred ca ordinul de mărime e coloșa la vreo câteva mii. Și nu doar obuziere, tancuri, avioane, elicoptere de asalt , Drobeta, rachete, DE TOATE.

      1
  7. Romania ne demonstrează că se poate și cu obuziere mai puține, dar cu pensii mai mari și cu multi, foarte multi generali. Și tot Romania ne arată că se poate și fără fabrica de pule..beri, dar și fără fabrici de muniție la calibrele NATO.

    Romania ne arată că se poate și fără fabrici active în care sa faci țevi de tun, se poate și cu tancuri preistorice și arată fiabilitatea mașinilor ARO și a camioanelor Roman Brașov. Romania ne arată…stai, ce ne arată!? Pesedei și Penelei, haideți cu toții la aparat ciolanul și ogara asta de vaca de o tot mulgeți precum hainii ,ce se numește Romania!

    26
    • Lasati o data pensiile aparte. Fara pensii nimeni nu se incadreaza la armata.
      Trebuie sa intelegeti ca leafa in afara de armata e egala sau mai mare in majoritate.
      Acum toti vedeti ca e nevoie de armata si soldatii sunt nevoiti sa aduca o paine acasa. Asa merge, nimeni nu lucreaza de pomana.
      Asa s a facut la fel cu boierii inainte
      de revolutia agrara, si ce s a intamplat ? Toata tara a mancat rahat . Asta i drumul in societate capitalista, unu castiga mai mult si altul mai putin. Daca nu, stati la coada la paine.

      19
      • Vad ca nu ai inteles! La 45 de ani esti bun de munca, nu de trimis la pensie. Cu ce este mai ‘special’ un militar la 50 de ani decat un sofer de camion la aceeasi varsta?

        Banii sa vina prin munca, nu prin pensii. Cel putin la acea varsta! Nu stiu dac la voi e la fel, sa ieii la 45 de ani la pensie din armata si sa ai pensia mai mare decat salariul?! Mie nu mi se pare normal asta. Avem cei mai multi generali din NATO, oare sunt si ce mai competenti?

        Pentru o parte din ei, ma tare indoiesc!!!

        • In toata lumea militari ies la pensie
          la varsta asta in afara de Rusia si alte
          tari de intuneric.
          Nu cred ca Romania are mai multi generali. Armata normala merge pe standarde militare si piramida de comanda. Tu n ai date care dovedesc
          ce spui asa ca faci calomnii.
          Daca iesi impotriva armatei iti tai creanga
          pe care stai. Aici vin oameni care sunt
          pentru apararea tarii, nu pentru calomnia
          armatei cu date fara baza. Cauta ti alt
          copac sa te cateri ….

          1
        • La fiecare armata merge la fel varsta si e bazata pe piramida de comanda si pe standarde.
          Ce nu stii dar scrii de pomana insemna calomnie. Aici oamenii sunt pentru tara
          si pentru armata. Daca ranjesti la leafa
          militarilor si la pensiile lor, de ce nu te ai
          inrolat? Daca vrei sa imbunatatezi armata
          n o faci pe drumul asta ci dute si plangete
          la instantele responsabile, daca crezi
          ca ai dreptate. Eu personal nu cred si
          nu vad ce cauti intr un forum care vrea
          prosperitatea armatei, nu calomnii.
          Are armata deficientele ele dar esti
          cam departe de a le cunoaste dupa cum
          vad. Lefurile nu s una dintre ele.

          • Nu ai habar de cum stau lucrurile aici. Îți permiți să vorbești de numărul de generali din armata română, poate că nu ai citit de prea mult timp blogul asta. Sunt mult prea multi, întreabă lumea de aici. Iarăși îți dai in petec, eu te-am avertizat că vorbești mult și prost, la fel că prietenul tau Strumpf. Du-te liniștit la tine palmier și aruncă cu rachete dupa libanezi și palestinieni.

            Ai impresia că afirm din invidie problemele noastre? Te înșeli amarnic. Sunt realist și îmi pare rău, dar ești prea limitat sa vezi treaba asta. Shalom!

  8. Daca nu se gaseste o solutie sigura pt a scapa de drone artileria va deveni cam inutila in viitorul destul de apropiat chiar daca acum se foloseste in draci in Ukraina. Dronele vor evolua mult in viitorul apropiat si vor detecta si distruge artileria clasica inainte sa mai apuce sa traga daca nu se gaseste rapid o solutie care sa curete cerul de ele.

    9
  9. bune ar fi si la noi Caeser de astea,
    la mintea mea, ar fi preferabil pe sasiu 8×8 pt ca ar creste capacitatea de trecere,
    sau pe un dumper, ca Volvo AD 30 de la Archer cu capacitate de trecere, de asemenea, crescuta – cu paranteza ca pe sasiu de dumper este mai inalt si se vede mai usor in camp deschis, de catre potentialu inamic,

    din nefericire, la noi inzestrarea e si pe alte drumuri mai cotite,
    ca de aia cuplu regal (fregate transformate in corvete si in curand in OPV sau nave de patrulare) la preturile alea si restu,
    ca si altii au cumparat la 10 % din pretu platit de noi,
    la noi toti is nevinovati, eventual vine si premiu pt toti aia implicati, inclusiv decoratii la civili,

    iar Damen a primit proba eroismului si patriotismului politicianului ordinar de la noi,
    https://www.bursa.ro/in-scandalul-corvetelor-compania-olandeza-damen-victima-psd-69036738

    noi votam in continuare aceiasi ciuma rosie, sau eventual copiii lor,

    e parca si unu fost sef semege in campanie la ceva partid ce-si zice istoric, acolo toti is la categoria istorie dar ei nu stiu, ala care a trecut lucrarile de doctorat copiate direct in panteonu neamului,

    sau actualu prim minister care nu vrea sa aplice masurile din pnnr, ca-l doare la pix – si normal ca UE nu da banii,

    iubesc tradarea dar urasc pe tradatori

    6
    • Ati cumparat k9 Tunet. Acelasi tunet cu mici adaptari merge si pe
      sasiu cu roti . Coreenii sunt pe drum la dezvoltare.

      https://milmag.pl/en/hanwha-will-develop-a-k9-howitzer-on-a-wheeled-chassis/

      6
      • In 2025 vine in teste in romania……

      • @Dov

        Da’ bre, totul e cu se va face, e pe vine, samd…k9 pe roți e pe vine….
        știi vorba aia cu mortu’ care așteaptă colacul ?

        Atmos de prin anul 2000 pe roți,făcut local, le-a stat în gât…
        Fmm lor de lepre și curve…

        Dacă vor cumpăra câteva zeci de bucăți, tot cumpăra mai puțin decât au primit ukrainenii donații

        4
        • Un mic update:
          In momentul de fata nu mai e vorba de
          Atmos 2000 ca n are incarcator automat.
          Acum merge Sigma 155, Roem in Israel.
          https://he.wikipedia.org/wiki/SIGMA_155
          are numai 3 la echipaj si trage 8/min.
          vasazica cam ca o baterie intreaga fc
          are si radar si calculator de misiune.

          1
          • Io zic de fapt că idioții noștri puteau avea artilerie pe roți in 155mm de 20 de ani…
            În loc să zicem că modernizăm, la noi abia e vorba că o să luăm….

            5
          • CAESAR chiar este un produs bun si va fi la fel in varianta lui modernizata a industriei franceze de aparare. Dovada ca au comenzi mari precum si Dassault Rafale. Bravo lor! Felicitari!
            MAPN.Ro are in plan sa cumpere pt moment 90 tunuri-obuziere de 155 mm/52 caliber autopropulsate dintre care 48 shenilate K-9 Thunder si 36 pe rotzi ATMOS-2000.
            https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Romanian_Armed_Forces
            https://en.wikipedia.org/wiki/ATMOS_2000
            Sper ca pana in final sa cumpere ATMOS-2000, care trebuia cumpara si fabricat sub licentza de acum 20 de ani. De ce nu s-a intamplat achizitia si fabricarea ATMOS-2000, recte ATROM-155, asta este alta poveste cu chesti shtiute si neshtiute.
            Personal ma oftic pt ca trolii de politruci romani si cei din MAPN.ro nu au cumparat toate tipurile de armament oferite de industria israeliana de aparare precum : racheta Derby, totata gama de rachete de artilerie PULS, racheta AN Gabriel, MATADOR, LORA-610 mm, SPYDER (este pe lista de candidati ai ArmRo pt systemele V/SHORAD), IMI Tavor/X95. IMI Galil/ACE, Merkava 3 Dor-Dalet, etc) si pt care se puteau obtine licente de fabricare in Romania.

      • Dov aia cu dezvoltatul mai usor cu ea,de ce,pai anu asta hawnha pt cine a testat integrare de excalibur ,si de ce a fost nevoie de asta cand ei au in dezvoltare munitie similara si in reclama chiar mai buna ca excalibur,si in reclama fac si fabrici de munitie pe la unii,da cum am zis RECLAMA

        • 🙂 Daca inteleg bine vrei sa spui ca
          ei au dezvoltat munitie cu distanta marita
          din motivul ca tunul cu roti sa ramana
          pe sosea in timp ce trage ? Asta i?

        • Au facut o sa priceapa americanii, ca trage si excalibur pentru ca ei vor sa inlocuiasca ‘Paladinul’, ca anul asta ei testeaza mai multe tunuri autopropulsate.

          1
        • Dar munitie Excalibur costa 68000
          de dolari cel putin bucata fata de 1000
          un proiectil 155 NATO obisnuit.
          https://en.wikipedia.org/wiki/M982_Excalibur#:~:text=While%20much%20more%20expensive%20at,M270%20Multiple%20Launch%20Rocket%20System.
          Asta ai luat in socoteala ?

          1
          • Dar tu ai socotit ca nu in toate operatiunele pe front ai nevoie sa ari hectare,ai nevoie si de precizie cateodata nu pt inamici ci pt prieteni si aia costa

            • Si munitie 155 obisnuita tinteste. Depinde
              cine trage si depinde de cine da raport
              la caderi, ofiterul de observatie din
              apropierea tintei. ( nu cunosc termenul
              exact)

            • Si munitie 155 obisnuita tinteste. Depinde
              cine trage si depinde de cine da raport
              la caderi, ofiterul de observatie din
              apropierea tintei. ( nu cunosc termenul
              exact)

              • Excalibur projectile can accurately hit an intended target that would require the use of between 10 and 50 unguided artillery rounds.[23]

                Initial combat experience with Excalibur in Iraq in the summer of 2007 was highly successful, with 92% of rounds falling within four meters (13 ft) of their targets

                din link pus de tine daca te oboseai sa citesti deci mai lasa basmele cu fiecare soldat sniper

                1
          • Aici e „spilul” exaclibur costa 68000i ar cel coreean poate costa 45000, sau mai putin, astia din vest cer pe munitie inteligenta niste preturi aproape cat o racheta…..

            1
            • Chiar acum sunt diferente mari de preturi la proiectile de 155 mm intre producatori…

              1
              • „Krasnopol” rusii il lauda ca fiind mai precis ca excalibur….Poate fi propaganda,,,sau nu… dar pretul e de putin peste 30000 $. daca si coreenii cei buni vin cu preturi apropiate, vor avea o felie mare pe piata ! Eu nu iau de bun tot ce spune vestul, dar nici ce spune estul ! Adevarul e undeva la misloc ! Am citit in presa ca ucrainienii au pierdut 400-600 km din cei peste 1000km ocupati in Kursk. Nu i vad bine…….

                2
                • gerula mie ca de obicei confunzi ,guided inseamna ghidat ,cele mai precise si scumpe sunt GPS si Laser prin lumea vestica alea sunt volcano si excalibur si niste kit de la Northrop grumman si raytheon alea mai, ieftine sunt INS ca precizie e o mica mare diferenta,care probabil cand australienii si-au comandat k9 au sezizat-o

                  • INS nu merge singur, ii trebuie gps,
                    sau laser sau video pt sampling pe
                    drum.

                    1
                    • sistemul de navigatie intertiala nu e inventat ieri si cand altii atacau londra cu el pe rachete voi ardeati in cuptoarele lor, si sigur nu exista gps atunci si nici laser frate erau poate niste concepte teoretice asa ca mai taie din ele ,ca reclama sa confirmat doar la unii deocamdata altii mai au de tras in materie de tehnologie ani multi ca sa ajunga din urma spuma ,poate imi explici cum e cu Thaad ala inferior, Arrow 3

                    • INS fara inca ceva nu e exact.

                    • Acum Nicu 4 taci si invata

                      All inertial navigation systems suffer from integration drift: small errors in the measurement of acceleration and angular velocity are integrated into progressively larger errors in velocity, which are compounded into still greater errors in position.[7][8] Since the new position is calculated from the previous calculated position and the measured acceleration and angular velocity, these errors accumulate roughly proportionally to the time since the initial position was input. Even the best accelerometers, with a standard error of 10 micro-g, would accumulate a 50-meter (164-ft) error within 17 minutes.[9] Therefore, the position must be periodically corrected by input from some other type of navigation system.

                  • Nicu_4
                    Nop, guided laser semiactiv, GPS,ins glonass..la jumătate de preț fata de vestici

                    2
                    • Vorbim de krasnopol versus excalibur, nu de alte muniții

                      2
                    • Pai tocmai ca ru, in niciun comentariu nu am vorbut de krasnopol ,ci de ce se lauda unii in reclamele lor ca fac sculele lor cand nu fac,si unii pe aici lauda ce bine au facut politicienii ca le-au luat ,da sunt mai bune decat ce avem ,adica nimic,dar mai lasati-o moarta cu maretele tehnologi pe care nile dau unii pe care altii le folisesc de ani de zile si chiar au renuntat la ele pt anumire situatii ca ai nostrii cam se fac ca lucreaza,iar di experienta mea nu exista eftin si foarte bun ,eftin si acceptabil pt o folosire limutata

  10. Vasile Băcăuanul

    Din păcate Romania are generali pentru toate armatele Europei, dar de fapt ar trebui doar un singur general, cate un colonel pentru fiecare armă și grade inferioare pentru serviciile arondate armatei. Așa ar fi bine!

    6
    • Se folosește nomenclatorul NATO pentru funcțiile de general și colonel. Jmekeria românească este că sunt brigazi sau batalioane doar cu numele.

      1
    • Păi da! Dar dacă s-ar face așa, cum ar mai justifica bugetul?

      1
      • Parerea mea e ca gresiti:
        Purtator de cuvant la orice institutie
        si in special in armata unde piramida
        de comanda e clara aduce informatia
        care reprezinta „toata” armata si e clar
        ca nici un soldat sau ofiter nu are voie
        sa vorbeasca in numele ei.
        Gradul acestui om coreleaza cu instruirea
        dansului la institutii academice diferite
        dar si cu instruirea sa vasta militara menita sa stie sa explice tot ce e in legatura si sunt multe, ferindu se de
        a dezvalui secrete militare.

        4
  11. oul & găina,roata sau șenila…

  12. Parerea mea e ca gresiti:
    Purtator de cuvant la orice institutie
    si in special in armata unde piramida
    de comanda e clara aduce informatia
    care reprezinta „toata” armata si e clar
    ca nici un soldat sau ofiter nu are voie
    sa vorbeasca in numele ei.
    Gradul acestui om coreleaza cu instruirea
    dansului la institutii academice diferite
    dar si cu instruirea sa vasta militara menita sa stie sa explice tot ce e in legatura si sunt multe, ferindu se de
    a dezvalui secrete militare.

    2
  13. „Daca privim dotarea cu artilerie auto-propulsata de origine NATO a ucrainenilor, americanii sunt pe primul loc cu M 109 Paladin, 90 de vehicule fiind deja livrate. ” – zic gurile rele că pe primul loc ar fi, de fapt, polonezii cu Krab-ul, cu 108 bucăți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *