7.000 de ani are cea mai veche reprezentare a “căciulii dacice” pe teritoriul României

Atunci când am vorbit despe pileusul dacic (căciula dacilor) şi prezenţa sa în simbolistica mondială actuală (Pentru detalii, click AICI), multe voci au susţinut că este impropriu folosit termenul de “căciula dacică”, pe motiv că acest obiect vestimentar, ca formă, ar fi fost preluat de geto-daci de la alte popoare, din alte zone.

Evident, aceleaşi voci m-au acuzat din nou de protocronism şi de faptul că exagerez importanţa dacilor în istorie. Însă iată cum tocmai arheologia, ironică precum o ştim uneori, ne-a dezvăluit un lucru incredibil legat de acest subiect.

În custodia Muzeul Naţional de Istorie a României se găseşte o figurină antropomorfă, aparţinând perioadei eneolitice, mai exact culturii Gumelniţa, obiect descoperit în comuna Vidra şi care are o vechime de aproximativ…7.000 de ani.

ARH_7300100_48-49

Figurină, cultura Gumelniţa, aprox. 5.000 î.Hr.

Figurina este, citez din fişa de inventariere a obiectului, “aplică sau mâner de capac sub forma unui cap aplatizat de formă romboidală, cu sprâncenele marcate printr-o linie în relief. Ochii triunghiulari sunt realizaţi prin excizare. În părţile laterale se află câte o adâncitură marcând urechile. Gura este marcată printr-o altă adâncitură, sugerând faptul că era deschisă. Faţa a fost încrustată cu pastă albă.” Pentru verificare, de precizat că figurina are numărul de inventar 32806 şi ordin de clasare
2408/13.09.2004 – Tezaur.

Până aici nimic spectaculos, însă, dacă priviţi cu atenţia obiectul aflat în discuţie, veţi observa că obiectul aflat pe creştetul figurinei seamănă izbitor de bine cu o…căciulă dacică. Evident, nu putem vorbi de geto-daci, în adevăratul sens al cuvântului, în urmă cu 7.000 de ani, dar putem vorbi de strămoşi de-ai lor, care au transmis mai departe, până la ei, elemente de vestimentaţie.

afis-final2

Aşadar, stimaţi contestatari, mai ales cei din sfera ştiinţifică, de la care am oareşce pretenţii, vă rog să-mi aduceţi drept contra-argument la afirmaţia că această căciulă este originară din spaţiul nord-dunărean o dovadă arheologică care să ateste că ea ar avea o vechime mai mare în alt spaţiu geografic şi că, aici, pe la noi, ar fi fost “importată”.

Până nu veniţi cu o astfel de dovadă, pot considera în mod logic şi ştiinţific că teoria mea stă în picioare.

Cu atât mai mult cu cât frigienii, un alt neam care a “popularizat” această căciulă în lumea antică şi, ulterior, în simbolistca mondială, erau, surpriză!, urmaşi ai neamului tracic al brigilor, ce au migrat din zona balcanică în Anatolia (Turcia e astăzi) în preajma mileniului I î.Hr.

Aşadar, discuţia nu mai trebuie purtată la modul “da, dom”ne, dar e greu de spus că e o căciulă dacică, din moment ce ea era purtată şi de alte neamuri din alte arii geografice. E greu de spus că dacii sau strămoşii lor au inventat-o”. O fi fost purtată şi de alţii, nimeni nu contestă asta, însă, momentan, cea mai veche reprezentare plastică a sa a fost descoperită pe teritoriul României. Ca urmare, rămând un “protocronist”, dacă asta relevă pământul…

QUOD ERAT DEMONSTRANDUM! – cum le place latiniştilor şi “marilor” istorici să spună…

P.S.:  Află şi despre prezenţa vulturului muntean şi a bourului moldovenesc în mormântul lui Dromihete, click AICI

Valentin Roman

Sursa: Vatra Daciei

 

 

35 de comentarii:

  1. Acest tip de caciula se regaseste la popoarele din jurul marii negre si marii caspice.
    a fost folosit de primii agricultori care au raspandit revolutia neolitica spre nord,in zonele mai reci.
    -urmasii acestor fermieri sunt Iranicii nordici(sciti,alani etc),frigienii,anatolienii ,tracii.

    • Da Toma, Mare parte din Balcani, tot bazinul Marii Negere si pana in Iran influentele au fost similare iar populatiile au fost inrudite in grad mai mare sau mai mic. Asta cred ca explica si prezenta destul de mare in ADN-ul din Romania a genelor din Anatolia si pana in N. Iranului…

  2. despre bour si alte simbolisme se poate citi in magazinul istoric (cine mai are colectia).origine alor e tot din orientul mijlociu,iar aria de raspandire a acestor simboluri e foarte mare

  3. @Toma tu esti mai catolic decat papa sau indiferent ce faci tot mitraliera este tot incerci sa diluezi adevarul cu un adevar care nu are nimic de-a face cu subiectul de fata in sensul ca tu vorbesti de aria de raspandire iar aici este vorba de vechimea fenomenala in atestarea unui accesoriu tipic locuitorilor in zonele concentrate unde se afla actuala Romanie !

  4. De obicei nu comentez la astfel de subiecte, fac acum o exceptie.

    In primul rand va felicit pentru ideea de a construi o astfel de asociatie, pentru articolele si initiativelele de tipul conferintei acesteia.

    Este interesanta figurina, fara indoiala. Este posibil sa aveti dreptate in rationamentul dvs. Si mi mie se pare ca „dacă priviţi cu atenţia obiectul aflat în discuţie, veţi observa că obiectul aflat pe creştetul figurinei seamănă izbitor de bine cu o…căciulă dacică.”

    Totusi este doar o IPOTEZA.

    Afirmatia „Până nu veniţi cu o astfel de dovadă, pot considera în mod logic şi ştiinţific că teoria mea stă în picioare.”, nu e nici logica, nici stiintifica si nu sta deloc in picioare.

    De la o ipoteza la o demonstratie stiintifica e cale lunga (si de cele mai multe ori in cazul dacilor, greu de dus pana la capat din mai multe motive, unele care tin de ‘damnatio memoriae’).

    Cu privire la ‘capul de bour’, studiati despre Taurul Ceresc- vedeti Gilgamesh si Tauroctonia. Draco- vedeti Tiamat, vulturul- vedeti vulturul lui Zeus.

    Exista mai multe variante de ‘pileus’, apar inculsiv la Apollon, care zice-se salsuia in zona Muntilor Apuseni (Piatra Craivii), dar nu putem cunoaste cu siguranta. Este posibil ca pileus-ul sa fie caciula lui Apollon, dar acest lucru nu poate fi demonstrat, tine de mitologie, nu de istorie. Unele tipuri de pileus arata exact ca palariile purtate de ciobani de la noi prin Ardeal (clopuri). Dar nici acest amanunt nu este stiintific.

    Tonul articolului mi se pare tzafnos, de asemenea incercati sa demonstrati ceva ‘cu forta’ si este pacat pentru ca poate as fi venit si eu sau altii la conferinta dvs., dar eu cel putin caut obiectivitate si adevar, nu subiectivism . Am ascultata deja „demonstratiile” domnului colonel Dogaru, sunt satul de argumente care trec ca tancul peste contra-argumente.

    Stramosii nostri au fost un neam deosebit indiferent daca erau sau nu buricul lumii.

    Asta ar trebui sa retinem.

    • Observatiile sunt pertinente… insa articolul nu l-am scris noi ci doar l-am preluat… ca sa-l dezbatem aici 🙂

    • izbitor de bine?
      Hai sa luam putina sare in gura cand zicem asta.

      Chestiunea poate fi foarte bine chiar si o jucarie facuta de un copil.

      Faza ca tribul brigilor era de origine tracica este nu fortata ci pur si simplul aiurea!
      Veneau fix din mijlocul ariei de interferenta dintre triburile ilirice si grecesti, dar nuuuuuu, ei erau traci!

      Oameni buni, picam in ridicol ca si cercetatorii nazisti germani dintre razboaiele mondiale cand incercau sa dovedeasca originea ariana a germanilor si au ajuns la concluzia (mult mai tarziu :)) ca cei mai apropiati urmasi ai arienilor din ziua de azi din Europa sunt tiganii!

      0
      • Lucian, tu esti in cealalta extrema si esti cel putin la fel de tzafnos.

      • tiganii? ai si cateva linkuri la niste articole sau dovezi ADN in privinta asta?

        • Doar lingvistic via sanscritei.

          ” Un nou studiu efectuat de oameni de stiinta indieni si estonieni, inclusiv Dr. Toomas Kivisild de la Cambridge University, confirma originea in sub-continentul indian precum si stratul social din care au aparut.

          Oameni de stiinta de la Hyderabad’s Centre for Cellular and Molecular Biology au colaborat cu colegi din Estonia si Elvetia pentru a compara mai mult de 10.000 de esantioane provenind de la membrii a 214 grupuri etnice indiene diferite. Esantioanele au fost comparate cu mostre de cromozom Y Sud Asiatic cunoscut ca “haplogrupui H1a1a-M82″ caruia ii corespund esantioanele recoltate de la tiganii din Europa.

          Desi au existat potriviri cu esantioane de barbati de pe intregul sub-continentul indian, cea mai apropiata formula si cea mai mica variatie statistica s-a dovedit cea cu barbatii din India de Nord –Vest.”
          http://www.frontpress.ro/2012/12/studiu-genetic-tiganii-sunt-descendentii-castei-inferioare-indiene-a-celor-de-neatins.html

  5. Da, stiu. Banuiesc ca domnul Valentin Roman va citi.

    • Taurul se gaseste reprezentat simultan si in Cultura Cucuteni (din punct de vedere al precesiei intre aproximativ 4500 BC si 2300 BC), nu poti sa pretinzi (nici n-ai facut-o) ca ar fi „originar” din Sumeria. In plus, constelatia Taurului are legatura cu un eveniment astronomic arhicunoscut in luma arheologiei, e vorba de Tauride-Beta Tauride (acele bianuale „meteor showers”- consemnate in traditiile populare legate de taur si „mingile de foc” de perioadele Sanzienelor si Sf. Dumitru/Haloween – intersectari de orbite ale Pamantului cu ele).

  6. cred ca s-a observat deja ca am o oarecare retinere la visele ero(t)ice despre fantasticii inaintasi ai nostri. Cand eram elev la liceu am facut practica la arheologie si nu la agricultura iar arheolog a fost Florin Medelet (Dumnezeu sa-l odihneasca) care era un tip foarte direct si-ti taia destul de rapid videle ero(t)ice despre neam si recomanda ca inainte de a te arunca de la etaj cu adevarul in gura sa mai citesti nitel si pe urma sa te minunezi.

    Minunata caciula se numeste caciula frigiana si este comuna in jurul Marii Negre iar de origine este dupa cum ii spune numele din Frigia.
    Frigia a fost un stat taman in mijlocul Peninsulei Anatolia si era un stat crunt de bogat si nu ar trebui sa ne miram daca locuitorii din jur ii luau ca si model (exact cum se face si acum) si le imprumutau accesoriile vestimentare. Mai stiti cand la costume li se spunea straie nemtesti?
    In mod cert oamenii simpli foloseau caciuli de blana foarte similare cu cele de acum.
    Cei bogati isi permiteau sa aibe caciuli din blana de miel mult mai subtiri (unii zic ca este obicei afgan sau persan: karakul) si drept urmare sa le poarte mai mult timp decat ceilalti.
    Inainte de a mai sari careva calul cu vreo alta teorie latina a dacilor se mai poate vorbi foarte bine si de teoria germanica a dacilor.
    Daci se pronunt daci, Deutch se pronunta Doitci, Dutch se pronunta Datci, etc… diferenta este ca ultimele doua cuvinte reprezinta populatii cat se poate de germanice si sa nu uitam ca si gotii se considerau urmasii getilor. Singura problema la teoria asta este ca nu avem absolut nimic lasat in urma de catre daci ca sa facem o conexiune cu unii sau altii. Deci este doar o teorie! Posibil proasta!
    Deci in latinie sa ne batem sau in germana sa ne radem?

    revenind: caciula daca este caciula frigiana si era foarte populara in toata regiunea.

    • Frigienii au trăit în mileniul 2, iar aceasta figurina este datată în mileniul 5 ? FRIGIA, Caria nu ti se par cuvinte romanesti? Scoate din aceste cuvinte radacina și vezi in ce limba iti da!

  7. Descoperire arheologică de senzaţie în apropiere de Zlatna. Morminte dacice în care s-au găsit mai multe tipuri de arme și unelte

    http://alba24.ro/foto-descoperire-arheologica-de-senzatie-in-apropiere-de-zlatna-morminte-dacice-in-care-s-au-gasit-mai-multe-tipuri-de-arme-si-unelte-273862.html

  8. @lucian74

    „Daci se pronunt daci” – Nu. Daci se prenunta DAKI / DAKIA !

    „Cand eram elev la liceu am facut practica la arheologie” – Unde ? La Pata Rât ?

    „Faza ca tribul brigilor era de origine tracica este nu fortata ci pur si simplul aiurea!” – Daaa… Asa a decis Lucica! Ca asa vrea el! Ha Ha Ha 🙂 🙂 🙂

    „caciula daca este caciula frigiana si era foarte populara in toata regiunea.” – Caciula dacica a plecat de aici pe capul brigilor (frigienilor) cand au migrat.

    Oricum important este originea caciulii si nu cine a popularizat-o si sub ce nume !

  9. Mai baieti aia este o caciula ungureasca ce dracu , de unde seamana acea figurina cu un Dac cand el este clar un ungur ?? Nu va m ai inteleg ce dracu furati izvoarele istorice ale ungurilor si pe urma rideti de ei ca locuiau sub cal …

  10. lupul cu coada mare

    Cu un singur manuscris din peninsula Sinai ascuns de Biserica Ortodoxa Greaca se poate clarifica limba tracilor si mai ales a dacilor.

  11. ..cine unguri ..au caciula asta din cretacic….de cand s-au stabilit in antarctica…si etnogeneza lor e sigur in zonele ….caii lactee..

  12. @sss. Ah, da, cum nu, ungurii! Adevarul este ca fata de noi chiar sunt…extraterestrii. Au autostrazi, au curatenie, au mandrie, au sentimente nationaliste, stiu ce vor si lupta pentru asta, au, au…exemple pot da cu nemiluita. Nu-mi place asta, dar trebuie sa recunosc ca sunt peste „civilizatia romaneasca”. Tocmai sunt pe cale sa obtina recunoasterea carpei secuiesti ca steag local, basca oficializarea limbii maghiare ce devine astfel obligatorie. Mister Dragnea, ce amu catva timp se ratoia la dobitocii care arborau steagul pe cladiri oficiale in Har-Cov, astazi baga in Parlament o lege care recunoaste exact ceea ce aia vor. Halal Tara, halal conducere romaneasca, halal Servicii, bravo ungurilor! Pe-acolo toti „oficialii” se fac ca nu vad unde s-a ajuns, spre linistea lor… Ce bun ne-ar fi un Vlad Tepes, un Mihai Voda, un Burebista si multi altii. N-avem si nici n-o sa mai avem vreodata, „sa traim bine!”.

  13. Din aceeasi categorie…

    Cel mai vechi cuptor de topit metale, de pe Terra, s-a gasit la Câmpeni!
    România neștiută
    http://inforor.com/cel-mai-vechi-cuptor-de-topit-metale-de-pe-terra-s-a-gasit-la-campeni/

    “Civilizația s-a născut acolo unde trăieste astăzi poporul omân!…răspândindu-se apoi atât spre răsărit cât și spre apus! […]. Acum 13-15 mii de ani.”

    William Schiller (arheolog american)

    “Carpații sunt intr-o regiune a lumii unde este situat centrul european al celei mai vechi culturi cunoscute la ora actuală”

    Daniel Ruzo

    În timp ce în universitățiile americane se vorbește de România ca despre un miracol, un leagăn autentic al civilizației actuale…la noi copiii sunt educați la școală în timpul orei de istorie cum că Andreea Esca e moderator TV și Ceaușescu ar fi fost un dictator tiranic…

    rrr3Cercetătorii istorici mondiali recunosc, că primele ființe umane au fost în Transilvania, sau mai exact în Ardeal, cum susține un document din Biblioteca de la Viena, despre trecutul fabulos al acestui teritoriu din spațiul Carpato-Danubiano-Pontic!

    Lucruri uimitoare despre Romania:

    1. Cel mai vechi schelet, la ora actuală, de umanoid a fost găsit în Râmnicu Vâlcea, poreclit “pescarul de la lacul Getic”, fiind datat la 1 milion de ani, din echipa de arheologi a făcut parte și fostul președinte Emil Constantinescu!

    2. Civilizația străveche, mai veche cu 1000 de ani decât cea sumeriană, este localizată în estul țării, la Cucuteni

    3. Tablițele de la Tărtăria,( la 7 km de Sebeș) sunt cu 1000 de ani mai vechi decât cele Sumeriene

    4. Tăblițele din Munții Neamțului, … mai vechi decât tăblițele sumeriene cu 1000 de ani

    5. Descoperirea din Masivul Bucegi, din anul 2003 – 11 August 2003; americanii si românii pătrund sub masivul Bucegi și descoperă o sală a proiecțiilor cu holograme care au arătat istoria adevarată a Terrei, au descoperit amfora cu aur monoatomic, care duce la longevitate, adică o persoană poate trăi mii de ani în același corp fizic, dacă ar consuma ceva încă secret în anumite perioade stabilitate. Zona respectivă este azi păzită de armata americană, română și israeliană…suntem oare neamuri așa de apropiate?

    6. Descoperirea din Masivul Șureanu din 1990 – când au descoperit un munte ticsit cu filoane de aur pur; se pare că dacii cunoașteau taina spirituală a aurului, care este de fapt spun specialiștii e o lumină condensată. Lumina condensată a Apusenilor e înconjurată azi de mult întuneric, vom reuși oare să ne-o păstrăm?

    7. Cel mai vechi cuptor, de pe această planeta, de topit metale, s-a gasit la Câmpeni; și a fost atestat la aproximativ 6000 de ani î.e.n.

    8. Sarmizegetusa – alt loc special, conform celor de la BBC s-ar afla artefacte fabuloase sub acest loc (arhiva atlantilor)

    9. Artefactul de sub Masivul Ceahlău., conform lui Radu Cinamar, sub Ceahlău se afla un artefact sinonimic cu cel din Bucegi

    10. Pădurea Baciu, din Cluj Napoca, considerată “cea mai paranormală zonă de pe planetă”, conform celor de la Discovery, unii considerând-o o zonă atemporală, adica un fel de spărtură în continumuul spațiu-timp !

    Cam astea sânt în topul celor 10 lucruri fantastice despre Români

    • La punctul 5 stii ceva concret sau doar faci referire la cartea „Viitor cu cap de mort”

    • 🙂 Bre urmatoarele puncte sunt doar baliverne pt copii cu dizabilitati si ne fac de fapt mult mai mult rau decat bine, astfel: 1. 🙂 un milion de ani si era Homo Sapiens?!, 5. OZN-uri si alte alea :), 6. bla-blauri, 8. total de acord dar fara atlanti, 9. iar bla-blauri, padurea Baciu…este ciudata rau, am fost acolo, dar paranormala nu pare.
      Din pacate astfel de abordari, total ciudate si neserioase, in care se amesteca o realitate cu totul deosebita cu una SF face ca totul sa fie amalgamat si evitat de oameni seriosi.
      Punctele 2, 3, 4, 7, partial 8 sunt lucruri cu adevarat extraordinare si merita studiate si aprofundate. Este adevarat ca cele mai vechi semne de civilizatie europeana sunt aici, pacat ca avem de-a face cu tot felul de ciudati, sau dimpotriva foarte bine informati, care acopera totul cu tampenii si SF-uri.

      • Bre din sapaturile mele pe net exclusiv singura sursa e legata de cartea „Viitor cu cap de mort” a lui Radu Cinamar.

        Pe de alta parte in presa vremii prin 2003 am vazut o stire care cumva pregatea terenul pentru ceva mai mare dar s-a oprit brusc. Era vorba de o zona unde orice ai face nu te-ai simti obosit… si care era pazita de armata.

        Cert e ca israelienii au in zona Bucegilor o tabara de antrenament pentru tineri cu abilitati paranormale. Zona repsectiva din cu totul alte surse am aflat ca e buna pentru dezvoltarea unor astfel de capacitati.

        Unii mai zic ca si accidentul ala de elicopter nu a fost chiar intamplator…

        E interesant ca toti se antreneaza doar in zona aia nu se duce nimeni si pe alte creste… care ar fi si mai izolate:D

      • Cand au anuntat stirea cu descoperirea din Valcea (Bugiulesti cred) au spus ca ar fi vorba despre ramasite de australoantropus dar, dupa ce au trimis ramasitele la analize, in Franta, aia de acolo au zis ca sunt oseminte de maimuta.

  14. Poate ca nu intamplator in acea zona mergea sistematic Ceausescu, pt. a asista la niste aplicatii ale vanatorilor de munte. In realitate, el mergea sa viziteze laboratoarele subterane de sub Bugegi. Asa se si explica interesul si paza americana si israeliana a zonei. Poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *